SüT’ teki gerçekler dünya’da ve Türkiye’ deki durum. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)



Yüklə 64,04 Kb.
tarix17.03.2018
ölçüsü64,04 Kb.
#45384

SÜT’ TEKİ GERÇEKLER

Dünya’da ve Türkiye’ deki durum.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistiklerine göre;

2011 yılında toplanan süt miktarı 7 milyon 73 bin 739 ton olarak tespit edilmiş olup; içme sütü üretimi 1 milyon 164 bin 748 ton, peynir üretimi 518 bin 850 ton , yoğurt üretimi 1 milyon 6 bin 791 ton, ayran üretimi de 459 bin 75 tondur.

AB'de üretilen sütün %95'i sanayiye verilirken Türkiye'de bu oran %20'lerde kalıyor. Üretilen sütün sadece 2.5-3 milyon tonu kayıtlı ( devletin süt teşvik primi ödediği miktar). Halen tüketilen sütün %68'ini açık süt oluşturuyor. Kişi başı yıllık içme sütü tüketimimiz 24 lt. , işlenmiş ve paketlenmiş süt tüketimi ise kişi başına yıllık 8 lt. avrupada ise kişi başı,yıllık 113 kg süt ve süt ürünleri tüketimi bulunmaktadır.

Pastörizasyon ve faydalı bakteriler

Pastörizasyon, sütün Endüstriyel koşullarda Yüksek Sıcaklıkta Kısa Süre (HTST) denilen bir yöntem kullanılarak ya yaklaşık 70–75°C ısıda 15 saniye, ya da yaklaşık 90°C ısıda 1 saniye bekletilmesi usulü ile uygulanan bir işlemdir.Kutu sütlerde ise çok daha yüksek ısı (UHT= Ultra High Temperature) kullanılır. UHT’li sütler 135–150 derece sıcaklıkta 1-5 saniye ısıtılır. Klasik kaynatmada ise çıkılan sıcaklık yavaş yavaş 95-100 derece olmaktadır. UHT’li süt 4 ay dayanırken, pastörize süt 3 gün dayanır; kaynatılan sütün ise dayanıklılık süresi daha azdır.Sütün doğal ve besleyici değerine zarar vermeden 1-2 günden daha fazla dayanmasını sağlamak için, pastörizasyon sıcaklığının 78°C’yi geçmemesi ve bu sıcaklıkta 20 saniyeden daha uzun süre bekletilmemesi önerilmektedir.



Enzimler ve ısıl işlem gören sütler

Vücuttaki bütün vitamin, mineral ve hormonların çalışabilmeleri için yaklaşık 5000 enzime ihtiyaç duyulur . Bu enzimlerin bir kısmı vücudumuzda üretilirken,bir kısmıda Francis Pottenger ve Edward Howell’in de bulunduğu birçok bilim adamına göre büyük kısmı ise dışarıdan besinlerle alınmaktadır.

Süt şekeri olarak da bilinen lâktozun parçalanmasından sorumlu bir enzim olan lâktaz, pastörizasyon sırasında tamamen yok edilir. Doktor Ron Schmid, günümüzde laktoz entoleransının gittikçe daha fazla insanı etkilemeye başlamasının asıl nedeninin, çiğ sütlerin ve çiğ sütlerden geleneksel yöntemlerle üretilen peynir, yoğurt ve kefir gibi diğer süt ürünlerinin tüketimindeki azalmaya bağlı olduğunu savunmaktadır . Bazı süt firmalarının laktazlı süt satmalarının da nedeni budur.

Süt ve yararlı mikroorganizmalar

Yararlı mikroplara probiyotik adı veriliyor Sağlıklı erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) probiyotik (faydalı bakteri ve mantar) bulunur. Bu rakam insan hücre sayısının (60 trilyon) yaklaşık iki katı kadardır. Probiyotikler bağırsaktaki mikropların yüzde 85 ‘ini oluştururlar, kalan bölümünü ise patojen mikroplardır. Probiyotikler 300 metrekare büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksel zarını (mukozasını) bir tabaka şeklinde döşer ve koruyucu bir zırh oluşturur. Probiyotiklerin çok sayıda önemli görevleri vardır:

• Bağışıklık sistemini güçlendirmek

• Ürettikleri enzimler ile yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.

• Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.

• Zararlı maddelerin kan dolaşımına geçmesini engellemek.

• Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek

• Çok sayıda enflamatuvar ve otoimmun hastalıkların oluşumunu engellemek.

Bağırsak florasının bozulması çeşitli şikayet ve hastalıklara yol açar:

• İshal/kabızlık

• Hazımsızlık, karın ağrısı, gaz

• Deri hastalıkları: Akne, ekzema, psoriasis

• Kötü vücut kokusu

• Kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji

• Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları

• Kronik enflamatuvar /otoimmün hastalıklar



Süt ve vitaminler : Doğal çiğ sütteki C vitamininin yarısına yakını pastörizasyon işlemleri esnasında yok olur. Pastörizasyon diğer suda çözünen (B1,B2,B3,B5,B6) vitaminlerin nerdeyse yüzde 80’ini ve B12 vitaminin ise tamamını ortadan kaldırır.

Süt içindeki mineraller ve kalsiyumun(fosfataz enzimi tahrip edilmesi) de dâhil olduğu birçok mineralin vücut tarafından alınabilme ve kullanılabilme özellikleri pastörizasyon ile büyük ölçüde azaltılmış olur.

Doğal fermantasyon sırasında ortaya çıkan proteolitik enzimler süt proteini kazeinin büyük bir kısmını parçalarlar. Proteinlerin yeterince parçalanmaması birçok amino asitlerin vücuttaki miktarının azalmasına yol açar Lizin ve tirozin amino asitlerinin pastörizasyondan büyük hasar gördüğünü göstermektedir. Lizin esansiyel bir amino asittir. Yani o olmadan vücutta protein sentezi olmaz. Tirozin ise dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin ham maddesidir. Örneğin norepinefrin azalmasının hiperaktivite ve depresyonda önemli rolleri vardır.

Pastörize ve UHT'li sütleri içmek ne kadar sağlıklı?

Avrupada,çeşitli yağ oranına sahip içme sütü (1-7 günlük)kullanılmakta,uzun süre dayanıklı olan UHT sütleri tüketiciler tercih etmemektedir.Süresi geçen sütler ise geri toplanarak yem üretiminde değerlendirilmektedir.

UHT Sütlerle yapılan çalışmalarda; Annelerinden alınan sütlerin pastörize edilmesi suretiyle beslenen buzağılar ilk 6 hafta içerisinde ölmüşlerdir.

Bu konudaki en uzun soluklu ve mükemmel araştırma Dr. Francis M. Pottenger tarafından 1930'larda yapılmıştır. Dr. Francis M. Pottenger 1930'larda, pastörize ve çiğ sütle beslenmenin 900 kedi üzerindeki etkilerine ilişkin 10 yıllık bir çalışma yürüttü. Bir grup yalnızca çiğ süt alırken, diğer grup aynı kaynaktan alınan pastörize sütle beslendi. Çiğ süt içen grup büyüdü, hayatı boyunca sağlıklı, aktif ve canlı kaldı ama pastörize sütle beslenen grup kısa süre sonra durgun, sersem ve normalde insanlarla görülen kalp krizi, böbrek yetmezliği, tiroit bozukluğu, solunum rahatsızlıkları, diş kaybı, kemik zayıflığı, karaciğer iltihabı gibi kronik rahatsızlıklara karşı savunmasız hâle geldi. Dr. Pottenger'in en çok dikkatini çeken ikinci ve üçüncü nesillere olanlardı. Pastörize sütle beslenen grubun yavrularının hepsinde zayıf ve küçük dişler görülmüştür. Çiğ sütle beslenen grubun yavruları ebeveynleri gibi sağlıklı kaldı. Pastörize sütle beslenen grubun üçüncü kuşak yavrularının birçoğu ölü doğarken, kurtulanlar ise kısırdılar ve üreyemiyorlardı. Çiğ sütle beslenen grup soyunu sürdürürken, pastörize sütle beslenen grupta dördüncü nesil olmadığı için deney bitmek durumunda kaldı.



Süt ve katkı maddeleri: Özellikle modern fabrikalardaki kimyagerler, pastörize edilmiş sütlere sentetik vitamin türleri ekleyerek sütün tadını ve kokusunu iyileştirmeye çalışmaktadırlar.

Süt Homojenizasyon:Homojenizasyon, basitçe sütün mikron ölçülerinde olan süzgeçlerden tonlarca basınçla geçirilmesidir. Böylece süt içerisindeki yağ kürecikleri parçalanarak kaymak oluşumu, süt yağının yüzeyinde birikmesi önlenmiş olur.

Parçalanma işlemi sonucunda boyları küçülen bozulma risklerini arttırarak kanserojen eğimli hale gelirler. Üstelik doğal sindirim adımlarından geçmek yerine büyük oranlarda ve ani olarak ince bağırsaklardan emildikleri için aşırı geçirgenlik olarak bilinen “leaky gut” sendromu ve benzeri sindirim rahatsızlıklarına zemin hazırlarlar. Anne sütü alan bebekler veya inek sütü alan buzağılarda yağlı dışkılama görülmemekte, büyük kürecikli yağlar gayet rahat sindirilebilmektedir. Yüksek ısılı işlemler yağı sindiren lipaz enzimini tahrip ettiğinden yağ sindirimi bozulabilir.

Homojenizasyonun en önemli etkilerinden biri de küçülen yağ küreciklerinin IGF-1 gibi protein yapısındaki büyüme faktörlerini sararak mide-bağırsak sıvılarının sindirici etkisinden korumaktır. Bu durum belki boyun uzamasına neden olmakta, aynı zamanda kanser oluşumuna da yataklık etmektedir.

Düşük yağlı sütlerin bir sakıncası da A, D, E ve K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin emilmemesi nedeni ile kandaki seviyelerinin azalmasıdır. Bunun dışında likopen gibi çok sayıda antioksidan madde de bağırsaktan emilebilmeleri için ortamda yağa ihtiyaç gösterirler.

Anne sütündeki enerjinin yarısından fazlasının yağdan alındığı düşünülürse yağın canlı yavruların büyümesinde ne kadar büyük bir öneminin olduğu anlaşır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi 2 yaştan önce yağ kısıtlaması yapılmamasını söylemektedir.

Kaymaklı yoğurt : Sütün içindeki yağın tamamını alıp tereyağı olarak değerlendiren firmalar, son yıllarda kaymaklı yoğurda olan talep artınca yeni bir yöntem geliştirdiler. Hazır yemek sektörü için pazara sunulan ve tereyağı aroması bulunan bir margarin bir miktar sütle birlikte eritilip yoğurdun üzerine kaymak diye dökülüyor.

Süt kutuları:Süt kutusunda koruyucu olarak alüminyum kullanılmaktadır. Kutu sütler aylarca rafta kaldığı için alüminyumun sütün içine geçme olasılığı iyice artmaktadır. Alüminyum günümüzde Alzheimer hastalığının temel nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Enfeksiyon:Pastörize sütlerin açıldıktan sonra buzdolabında saklanması tavsiye edilir. Bunun nedeni, sütün bozulmasına neden olan bakterilerle savaşacak yararlı bakterilerin (laktik asit bakterisi-laktobasilus-, bfidobakter) ısıl işlemlerle tamamen yok edilmiş olmasıdır.

Organik taze süt üretimi yapan Kaliforniya’lı çiftçi McAfee, gönüllü olarak inekleri sağılır sağılmaz taze sütten örnekler alarak bir laboratuvara götürmüş ve testlere tabi tutturmuştur . Öyle ki her örneğe belli oranlarda antijen ve mikrop (Salmonella ve E. Coli gibi) karıştıran uzmanlar, ertesi gün aynı örneklerde bu mikropların izine rastlayamamışlardır!

ABD Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) açıkladığı 1993-2006 yılları arasında 50 eyalette13 yılda çiğ süt, peynir, yoğurt gibi ürünlerden dolayı salgınlar incelenerek (karın ağrısınında salgın olarak değerlendirildiği unutulmamalıdır) yapılan, araştırmada 121 salgında 4 bin 413 kişinin hastalandığı, 239’ kişi hastaneye yatırıldığı , 2 kişi öldüğü, pastörize sütten ise 1 kişi hayatını kaybettiği tespit edilmiştir. 2012’de yayımlanan araştırmanın özellikle 2006’da kesilmiş olmasının tek nedeni vardır, 2007’de pastörize sütten yapılan peynirden 135 kişi hastalanıp ve aynı yıl Listeria bulaşmış pastörize sütten de 3 kişi ölmüş olmasıdır. 2007 çalışmaya dâhil edilseydi sonuçlar çok farklı olacaktı. Araştırmada ayrıca Amerika’da 1980’li yıllarda on binlerce kişinin pastörize süt yüzünden hastalandığı da görmezden gelindi. 1985’te pastörize sütten bulaşan salmonella mikrobu Amerika tarihinin en büyük salgınını yaşatmıştı.

Sokak sütçüsü :Yasal olarak 1930 yıllarından beri sokak sütü yasaklanmış olduğu unutulmamalıdır!

Çiğ sütten yapılan peynirlerdeki brusella hastalığı tamamen peynirin bastırılma süresi beklenmeden tüketilmesine bağlıdır, iki aydan fazla bekletilen ve tuzlu tereyağında brusella kesinlikle görülmez. Süt kaynatıldıktan sonra peynir mayalanırsa brusella olmamaktadır.

Tüberküloz olan inek süt vermez. İnek tüberkülozu (m. bovis) türe özgüdür; yani insanlarda enfeksiyona neden olamaz . Tabii sütü sağan ya da servis yapan kişiden tüberküloz kapılmışsa o başka.

Salmonella mikrobuna 1985 yılında yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyen Salmonella bakterisi salgını, çiğ sütten değil, pastörize sütten kaynaklanmıştır ! 2 sene sonra Aralık 1987’de bu salgın hastalığa yol açan bakterinin tam 14 farklı çeşit antibiyotiğe dayanıklı olduğu keşfedilmiştir.

Tabii ki çiğ sütlerin hiçbir zaman tehlike taşımayacağını iddia etmek de doğru değildir. Bazı sütçüler sütün içine su ve nişasta koyarak bileşimini değiştirmekte ayrıca çamaşır sodası koyarak sütün kesilmesini engellemektedirler. Çamaşır sodası tıpkı pastörizasyon ve UHT gibi probiyotikleri öldürmekte ve hastalık yapan mikropların üremesine neden olmaktadır.

Bilinçli tüketicinin, besin değerlerini kaybetmiş UHT sütleri alıp tüketmek yerine, özellikle çocukların ve gençlerin beslenmesinde çok önem taşıyan besin unsurlarını içeren denetimi ve kontrolü yapılmış sertifikalı çiğ süt veya pastörize sütleri tercih etmesi gerektiğine sütte yeterli düzeyde tüketici bilinci oluşturulamadığı, bazı büyük firmaların pazarlama metotları ve astronomik çıkar elde etme amaçları nedeniyle tüketicinin çok yanlış yönlendirildiğini ve mağdur olduğuna inanmaktayım .

Türkiye’de süt üretiminin yüzde 60-70’inin köylerde amatör diyebileceğimiz küçük aile işletmelerinde üretilirken, geri kalan kısmı profesyonel sayılabilecek hijyen koşullarına önem veren büyük çaptaki işletmelerde gerçekleştirilmektedir. Tüketicileri yanlış yönlendiren ve yanlış beslenmelere neden olan bu tür haber ve reklamlara karşı gereken tepkiler gösterilmeli ve yasal başvurular yapılmalıdır.

http://www.raw-milk-facts.com/images/littlegirlmilking.jpgçimlerin üzerinde mavi gökyüzü ve inek

Dünyada süt ve Yasal durum

dünyada çiğ süt yönetmenliği ülkelerde değişiklik göstermektedir. Bazı ülkelerde doğrudan çiğ süt satılması yasakken, bazılarında ise çiğ süt satın alımları kısmi ve kontrollü, bazı ülkelerdede tamamen satışları serbesttir. Hayvancılıkta, tarımda gelişmiş ve üretimlerini standerize etmiş kontrolünü sağlamış ülkelerde ; kişiler et ve süt hayvancılığında sürü ve mandıra ortaklığı paylaşım projelerinden pay sahibi olabilmekte çiğ sütünü , etini temin edebilmektedir.



Afrika :Afrika süt tüketimi , dünyanın geri kalanı ile karşılaştırıldığında oldukça düşük olmasına rağmen, Masai kabilesinde, süt çiğ olarak tüketilmektedir.

Asya :Asya’nın şehirlerinde çiğ süt satılmasını yasaklayan yasalar yoktur veya sınırlı uygulanmaktadır. Asya ülkelerinin çoğunda sütler çiğ olarak temin edilir kaynatılır ve sonra tüketilir.

Avrupa

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/roquefort_cheese.jpg/250px-roquefort_cheese.jpg

Avrupada ünlü Fransız mavi rokfor peyniri standardı, kanunen çiğ koyun sütünden yapılması gerekmektedir.

Avrupa Birliği'nin tüm ham süt ürünleri "yasal" ve "insan tüketimi için güvenli" olarak değerlendirilir. Herhangi bir fiyat, çeşit ve miktar kısıtlamaları olmaksızın satılabilir. Çiğ süt üreticileri sağlık kuralları ve kalite testlerini, ücretsiz ve zorunlu olarak en az ayda bir kez yaptırmak zorundadır.

Fransa: Çiğ süt, kaliteli peynir ve süt ürünleri için standart olarak kabul edilir. Geleneksel Fransız peynirleri sadece yüzlerce yıldır çiğ sütten yapılmıştır.Bir çok Fransız mutfağı pastörize edilmiş süt peynirlerini saygısızlık olarak görmektedirler.

Almanya :Almanya'da, çiğ süt yaygındır.Sağlık, gıda mağazaları ve büyük süpermarketlerde yaygın olarak çiğ süt yasal olarak satılmaktadır.

İngiltere

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/greentopmilk.jpg/100px-greentopmilk.jpg Sadece ingiltere’de bulunan kayıtlı çiğ süt üreticileri tarafından süt temin edilmekte olup, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da , çiğ süt satışı yasaldır. İskoçya’ da ise çiğ süt dağıtımı yasaktır.

Tüketicilere, çiftciler doğrudan veya pazar teslimatı ile satış yapmaktadır. Doğrudan tüketicilere pastörize edilmemiş süt tedarik yasal olduğu için, dükkan veya süpermarketler aracılığıyla, satılması yasaktır. Yeşil kapaklı çiğ şişe süt üretimi ve satışı yapılan süt şişelerinin üzerinde uyarı olarak "Bu ürün ısıl işleme tabi olmamıştır ve sağlığa zararlı organizmalar içerebilir" yazılmaktadır.



Kuzey Amerika

Kanada:Gıda ve İlaç Yönetmeliği kapsamında 1991 yılından beri doğrudan tüketiciye çiğ süt satışı yasaktır.

Amerika Birleşik Devletleri:Çiğ süt satışı yirmi sekiz eyalette yasaldır. Parekende satışları yasak olup,doğrudan temin yoluyla mandıra ve inek hisseleri bulunanlara süt yasal olarak temin edilmektedir.

Avustralya :Çiğ süt satışı tüm devletler ve bölgede yasaktır.Çiğ süt sadece rokfor peynir yapımında ve süt banyosunda kullanılmaktadır, satılmamaktadır.

Yeni Zelanda:Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri satılabilir ve yasal düzenlemeler mevcuttur.

Amerika , Almanya , Hollanda , İtalya ve bazı gelişmiş ülkelerde bankamatik tarzında bir sistemle soğuk zincir içinde süt satışı yapılmaktadır.



milchautomat erdingitalya\'da vending machine çiğ süt

distributore del lattelatte crudolatte crudo

Gelişmiş bütün ülkelerde süt stratejik ürünler sınıfına sokulmuş ve son derece sıkı bir şekilde devletler tarafından denetlemelere tabi tutulmaktadır “Bu da gösteriyor ki hem üretimi çok zor olan hem taşıması çok zor olan ve hem de tüketimde çok hassas davranılması gereken sütün başıboş bırakılmaması gerekmektedir. O nedenle ben “Güveniyorsanız” sokak sütçüsünden de süt alabilirsiniz diyorum.

Okullarda çocukların ara öğün olarak süt içebilmelerinin sağlanması, özellikle günlük süt tüketiminin bir bölümünün karşılanması yönünden önemlidir. Özellikle “ayak üstü” beslenme alışkanlığının yaygınlaştığı ve çocukların istenmeyen gıda-içeceklere yöneldiği günümüzde, okullarda devlet tarafından yapılacak böylesi bir uygulama ile çocuklar ve üniversiteli gençler sağlıklı süt olanağına ücretsiz ve eşit biçimde ulaşabileceklerdir. Bu nedenle okul sütü uygulaması önerisini desteklemekle birlikte, pastörize günlük şişede sütlerin verilmesi , UHT sütlerinin karşısında olunması gerektiği düşüncesindeyim.

Dr.Cengiz AYDOĞDU

Aile Hekimi

Mobingle mücadele derneği YK. Üyesi

ADYED sağlık komisyonu bşk.



KAYNAKLAR:

•Süt homojenizasyon ve pastörizasyonla zararlı hale geliyor, Prof. Dr. Ahmet Aydın

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi

•Marketlerde açık süt satılacak, Adnan SERPEN, Veteriner Hekim, İZMİR

•İsveç'teki Hayvancılık ve Süt Üretimine Yönelik Bilgiler, Dr.Yıldırım İÇÖZ.

• Günümüzde hayvancılık faaliyetlerine de tüketici talepleri yön vermeye başladı,

Hasan GİRENES (Gıda Grubu Başkan Yardımcısı -Yaşar Holding)

• USA Abstract: As the right-Farm-to-Consumer Legal Defense Fund map (shown http://ftcldf.org/raw_milk_map.

•http://haber.gazetevatan.com/prof-kucukustadan-abdye-tepki/433339/1/Gundem, Çiğ süt araştırması numara aynısı domuz gribinde yapıldı’ Prof.Dr.Rasim KÜÇÜKUSTA

•CDC: Most dairy-related disease outbreaks linked to raw milk

Source : http://www.agriview.com/feature/farmlife/cdc-most-dairy-related-disease-outbreaks-linked-to-raw-milk/article_ea531c2e-632c-11e1-8684-0019bb2963f4.html

By JANE FYKSEN (Mar 1, 2012)

•The immune system (lymphocytes, immunoglobulins, antibodies, hormones and growth factors) (Strengthening the Scientific American;, British J of Nutrition in December 1995: S3-S10, S75-S80, S81-S89 2000:84 (Annex 1)).

•Scientific American, December 1995, British J of Nutrition, 2000:84 (Supplement 1): S3-S10, S75-S80, S81-S89)

•USDA / FDA STATISTICS: In 2003, USDA / FDA report, based on the data:

•Listeria monocytogenes Risk Assessment Intrepretive Summary, Center for Food Safety and Applied Nutrition, September 2003, page 17).

•Lancet 2001 Oct 6; 358 (9288) :1129-33,. J Allergy Clin Immunol. June 2006, 117 (6) :1374-8; Clinical & Experimental Allergy, May 2007;. 37 (5) 627-630).

•J. Pediatr Gastroenterol Nutr. 1986 Mar-Apr; 5 (2) :248-53

•Do not Drink Your Milk, Frank Oski, MD, 1983).

• (Rajakumar, Pediatrics 2001, 108 (4). E76)

•J. Nutr Gregory.., 1982, 1329-1338

• (Indicates absorbed Randleigh Farms Studies).

•Am J Clin Nutr 1989; ... Runge and Heger J Agric Food Chem 49:690-694. 2000 Jan; 48 (1) :47-55).

•Hollis et al (J Nutr 1981;. 111:1240-1248)

•Alt. Wheeler et al (J Dairy Sci 1983;. 66 (2) :187-95).

• kutu sütmü,açık sütmü? Veteriner Dr. Olcay Karaman

•http://ftcldf.org/raw_milk_map.htm

•http://www.hpa-standardmethods.org.uk/documents/bsopTP/pdf/bsoptp26.pdf

16-www.mikrobiyoloji.org

•http://www.agriview.com/feature/farmlife/cdc-most-dairy-related-disease-outbreaks-linked-to-raw-milk/article_ea531c2e-632c-11e1-8684-0019bb2963f4.html

By JANE FYKSEN (Mar 1, 2012)

•Lin, M., D. Savaiano, and S. Harlander. 1991. Containing bacterial starter cultureson lactose maldigestion in humans nonfermented Effect of dairy products. Journal ofDairy Science. 74:87-95.

•McBean, LD, and GD Miller. 1998. Allaying fears and fallacies about lactose intolerance. Journal of the American Dietetic Association. 98:671-676.

•Onwulata, Cl, DR, Rao, P. Vankineni. 1989. Yogurt, sweet acidophilus milk,hydrolyzed-lactose milk and a commercial lactase tablet relative efficiency alleviatinglactose maldigestion. .49:1233-1237 American Journal of Clinical Nutrition.

•Savaiano, DA, A. AbouElAnouar, DE Smith, and MD Levitt. 1984. Lactosemalabsorption from yogurt, pasteurized yogurt, sweet acidophilus milk and milk culturefor people with lactase deficiency. .40:1219-1223 American Journal of Clinical Nutrition.

•Host, A. Samuelsson and EG. In 1988. . A comparison: raw, pasteurized andhomogenized / pasteurized cow's milk allergy allergic reactions. 43:113-118.

•McLaughlan, P., KJ Anderson, EM Widdowson and RRA Coombs. In 1981. For guinea pigs anaphylactic-sensitizing capacity of cow's milk, goat's milk, and various infant formulas fed to the action of heat. .56:165-171 Arch.Dis.Child.

•Poulsen, OM, J. Hau, and J. Kollerup. 1987. Allergenicity of bovine milk analyzed by using a mouse model of anaphylactic shock effect on the homogenization and pasteurization. Clinical Allergy. 17:449-458.

•Waser, M., KB Michels, C. Biel, H. Floistrup, G. Pershagen, E. V. Mutius, M. Aegean, J.Ried, D. Schram-Bijkerk, B. Brunekreef, M. v Hage, R. Lauener, and C.Braun-Fahrlaender. , 2007. Asthma and allergy in rural and suburban communities in Europe, which is inversely related to the consumption of farm milk. Clinical and Experimental Allergy. 37:661-670.

•Arunachala, NE 1999. Nutrition, medicine and technology, The Role of Bifidobacteria.Nutrition Research. 19:1559-1597.

•Beerens, H., de la Perriere HB, and F. Gravini. 2000. Evaluation of hygienic quality ofraw milk according to the presence of bifidobacteria. Journal of Food Microbiology cowas a source of fecal contamination. 54:163-169.

• Beerens, H. and C. neut. , 2005. Milk and cheese. KullanışlılığıLait of bifidobacteria for the detection of fecal contamination. 85:33-38.

•Hayes, MC, and KJ Boor. , 2001. Raw milk and dairy products, p. 59-76. In EH Marthand JL Steele (ed.), Milk and Dairy Products, Marcel Decker, Inc., New York, NY.

•Oliver, SP, BM Jayarao, and RA Almeida. , 2005. Group of pathogens in milk and dairy foods: food safety and public health issues. Foodborne Pathogens and Disease.2:115-119.

•Teitelbaum, JE, and Walker WA. 2002. Nutritional impact of pre-and probiotics asprotective gastrointestinal organisms. Annual Review of Nutrition. 22:107-138

•Boulder County Public Health (a). 07/08/2010. Accessed 09/07/2010 unpasteurizedmilk hastaneye.Mevcut second child for the disease.

•Boulder County Public Health (b). September 2010. Examines Public Health Epidemicof Raw Milk. Boşhttp :/ / www.bouldercounty.org/find/library/help/epiconsep10.pdfAccessed 04/01/2011.

•FDA. 03/26/2010. Public Health Agencies Warn of Outbreaks Related to DrinkingRaw Milk. Boşhttp :/ /www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm206311.htm.Accessed 04/01/2011.

•CDC, 2007 Escherichia coli O157: Washington and Oregon, November-December2005 H7 infection associated with drinking raw milk. Morbidity and Mortality WeeklyReport. 56:165-167.

•CDC, 2008. Escherichia coli 0157: Raw Milk and Raw Colostrum From Cows H7Infections Associated with Children --- California, 2006. Morbidity and Mortality WeeklyReport. 57:625-628.

•CDC, 2008. Online database of food-borne outbreaks.http://www.cdc.gov/outbreaknet. Accessed 04/01/2011.

•FoodHACCP.com. 04/03/2009. Legislature must Rein In Risk Of Raw Milk. Boşhttp :/ /www.foodhaccp.com/1news/040309a.html. Accessed 09/21/2010.

•Washington State Department of Health. 09/28/2006. E. Whatcom County colioutbreak connected to raw milk dairy. Boşhttp :/ /www.doh.wa.gov/Publicat/2006_news/06-154.htm. accessed 21/09/2010

•Alichanidis, E., JHM Wrathall, and Andrews. 1986. Plasmin (milk protease) and the thermal stability of plasminogen. Journal of Dairy Research. 53:259-269.

•Andersson, Y., K. Repellant, L. Blackberg, and O. Hernell. , 2007. Premature infants on their mother's milk pasteurization reduces fat absorption and growth. Pediatrica Acta.96:1445-1449.

•Barlow, J., B. Rauch, F. Welcome, S. Kim, E. Dubovi, and Y. Schukken. , 2008.Association between Coxiella burnetii shedding in milk and subclinical mastitis in dairy cattle. Veterinary Research. 39:31.

•Bastian, ED, and RJ Brown. 1996. Plasmin in milk and dairy products: an update..6:435-457 International Dairy Journal.

•Cousin, MA 1982. Psychrotrophic microorganisms in milk and milk products in the presence and activity: a review. Journal of Food Protection. 45: 172-207.

•Deeth, HC and CH Fitz-Gerald. 1995. Lipolytic enzymes and milk and milk products, p hydrolytic rancidity. 308.yılında 247-PF Fox (ed.), Advanced Dairy Chemistry, Chapman & Hall, London, United Kingdom.

• Gurr, MI, 1995. The importance of lipid nutrition, p. 349-402. In PF Fox (ed.), Advanced Dairy Chemistry. Skin 2 Lipids, Chapman and Hall, London, United Kingdom.

•Hayes, MC, and KJ Boor. , 2001. Raw milk and dairy products, p. 59-76. In EH Marth and JL Steele (ed.), Milk and Dairy Products, Marcel Decker, Inc., New York, NY.

•Jensen, NE, FM Aarestrup, J. Jensen, and HC Wegener. 1996. Potential impact to the health of bovine mastitis içinde.Insan Listeria monocytogenes. Journal of Food Microbiology. 32:209-206.

• Jensen, RG and GL Jensen. , 1992. Specialty Lipids for Infant Nutrition. I. Milks and Formulas. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 15:232-245.

• Kelly, AL, and PLH McSweeney. , 2003. Indigenous milk proteinase, p. 495-521. In PF Fox and PLH McSweeney (ed.), Advanced Dairy Chemistry. Volume 1 Proteins. Part A, Kluwer Academic / Plenum Publishers, New York.

• Ma, Y., C. Ryan, DM Barbano, DM Galton, MA Ruda and KJ Boor. 2000. Pasteurized milk effects of somatic cell count on quality and shelf life. Journal of Dairy Science.83:264-274.

• Olivecrona, T., S. Viraro and G. Olivercrona. , 2003. In milk lipases, p. 473-494. In PF Fox and PLH McSweeney (ed.), Advanced Dairy Chemistry. Volume 1 Proteins. Part A, Kluwer Academic / Plenum Publishers, New York.

• Pearson, LJ, and EH Marth. . 1990 Listeria monocytogenes - Saft threat to food supply: a review. Journal of Dairy Science. 73:912-928.

• Richardson, C. In 1983. The effect of pasteurization of milk and activity of bovine proteinases. New Zealand Journal of Dairy Science and Technology. 18:233-245.

• Schoder, D. A. Zangana, P. Paulsen, P. Winter, W. Baumgartner, and M. Wagner. , 2008. Listeria monocytogenes mastitis in sheep and raw milk-farm management, the effect of milk and cheese production applications. Milchwissenschaft human exposure via fresh cheese. 63:258-262.

• Ship, WF, and GF Senyi. In 1981. Effects of Processing Conditions milk lipolysis.Journal of Dairy Science. 64:2146-2149.

• Verdi, RJ, DM Barbano, ME Dellavalle and GF Senyi. 1987. Actual protein, casein, protein, nitrogen and non-hydrolyzed low and high variability of somatic cells in milk.Journal of Dairy Science. 70:230-242.

• Weihrauch, JL 1988. Milk Lipids: distortion. p. 215-278. In the NP Wong, R. Jenness, M. Keeney and EH Marth (ed.), Dairy Chemistry, Van Nostrand Reinhold Company, New York foundations.

• Williamson, SE Finucane, H. Ellis, and HR Gamsu. In 1978. Nitrogen sorption effect of heat treatment of human milk, fat, sodium, calcium and phosphorus by preterm infants.Archives of Disease Childhood. 53:555-563.

• Wilson, DJ, RN Gonzalez and HH Das. 1997. Bovine mastitis pathogens in New York and Pennsylvania: prevalence and effects on somatic cell count and milk production.Journal of Dairy Science. 80:2593-2598.

• Wood, JD, GA Chalmers, RA Fenton, J. Pritchard, M. Lichtenberger Schoonderwoerd and WL. 1991.Süregiden from the breast of a cow shedding Salmonella enteritidis.Canadian Journal of Veterinary Medicine. 32:738-741. Andersson, I. and R Oste. 1995. Heat Nutritional quality p, liquid milk processing. 279-307. In PF Fox (ed.), Heat-induced changes in milk, International Dairy Federation, Brussels, Belgium.

• Bendicho, S., A. Espachs, J. Arantegui, and O. Martin. 2002. High-intensity electric fields and heat treatments on vitamins of milk shock effect. Journal of Dairy Research.69:113-123.

• Carbonaro, M., F. Bonomi, S. Iametti and E. Carnovale. 1996. Disulfide reactivity of milk pasteurization conditions caused by different modifications. Journal of Food Science. 61:495-499.

• Christie, WW 1995. Composition and structure of milk lipids, p. 1-36. In PF Fox (ed.), Advanced Dairy Chemistry. Volume 2.Lipidler, Chapman and Hall, London, United Kingdom.

• Efigenia, M., B. Povoa, and T. Moraes-Santos. 1997. Journal of Dairy Milk etkisi.Uluslararası heat treatment on the quality of food proteins. 7:609-612.

• Fidler, N., T. Sauerwald, H. Demmelmair and B. Koletzko. , 2001. Fat content and fresh, pasteurized or sterilized milk, human. Fatty acid composition of Experimental Medicine and Biology Advance. 201:485-495.

• Gaylord, AM, JJ Warthesen and DE Smith. 1986. Milk fat, milk solids and vitamin A and riboflavin, light low-fat milk effect on the balance of the light intensity. Journal of Dairy Science. 69:2779-2784.

• Haddad, GS and M. Loewenstein. In 1983. Various heat treatments, and thiamine, riboflavin, on the frozen storage, and milk. Journal of the effect of ascorbic acid content of milk. 66:1601-1606.

• Head, MK, and AP Hansen. In 1979. L-ascorbic acid stability of the whole, chocolate, and low-fat milk eklenmiştir.Dairy Journal of Science. 62:352-354.

• Kon, SK 1972. Milk and milk products in human nutrition. Milk and milk products in human nutrition. 2. baskı.Birleşmiş Nations Food and Agriculture Organization, Rome, 1972. Pages 22-23 Pages 19-21 and Table 4.

• Lacroix, M., C. Bon, C. Bos, J. Leonilde, R. Benamouzig C. Luengo, J. Fauquant, D.Tome, C. and Gaudichon.2008. Ultra high temperature treatment, but pasteurization, postprandial kinetics of milk proteins in humans Journal of etkiler.Nutrition. 138:2342-2347.

• Lacroix, M., J. Leonilde C. Bos, G. Henry, G. Airinei, J. Fauquant, D. Tome, C. and Gaudichon. , 2006. And industrial heat-treated [15N] milk protein measured in rats.Journal of Agricultural and Food Chemistry Heat markers and quality indexes. 54:1508-1517.

• Lavigne, C., JA Zee, RE Simard, and B. Bellveau. 1989. Vitamin B1, B2, and C, the fate and goat milk for treatment and storage conditions, the effect on shelf life. Journal of Food Science. 54:30-34.

• Michalski, M. , 2007. CVD, diabetes and the effect is the so-called homogenization of milk on the risk of allergies. Journal of Nutrition. 97:598-610.

• Michalski, M. and C. Januel. , 2006. Homogenization of the properties of the human health effects of cow's milk. Trends in Food Science and Technology. 17:423-437.

• Pizzoferrato, L. , 1992. Examples of direct and indirect effects of technological treatments, ascorbic acid, folate, and tiamin.Gıda Chemistry. 44:49-52.

• Renner, E., G. Schaafsma and KJ Scott. 1989. Micronutrients in milk, p. 1-70. E. InRenner (ed.), milk and milk-based food products, Elsevier Applied Science, Essex, England GM.

• Rolls, JWG Porter and BA. In 1973. Nutritional value of milk and milk products processing and storage of some etkileri.Beslenme Proceedings of the Association.32:9-15.

• Romeu-Nadal, M., AI Castellote, Gaya, A., and MC Lopez-Sabater. , 2008. Ascorbic acid, dehydroascorbic acid, tocopherol and pooled mature human milk. Food Chemistry of the effect of pasteurization on fatty acids. 107:434-438.

• Scott, KJ, Bishop DR, A. Zechalko and JD Edwards-Webb. 1984a. The nutrient content of liquid milk. II. Vitamin C, riboflavin, folic acid, thiamine, vitamin B12 and B6 in pasteurized milk refrigerated storage in the home, and then deliver the content. Journal of Dairy Research. 51:51-57.

• Scott, KJ, Bishop DR, A. Zechalko, JD Edwards-Webb, PA, Jackson, and D. Scuffam.1984b. The nutrient content of liquid milk. I. Vitamin A, D3, C and B complex bulk liquid pasteurized milk. Journal of Dairy Research. 51:37-50.

• Swaisgood, HE 1985. Characteristics of edible fluids of animal origin: milk, p. 822-824. In OR Fennema (ed.), Food Chemistry, Marcel Dekker, New York.

• Van Dael, P., and H.Deelstra LHShen. 1993. "The availability of milk to milk processing in vitro effect of zinc and selenium." Federation of European Chemical Societies [Food Bioavailability Symposium], Belgium.

• Weeks, CE and RL King. 1985. Heat-treated milk, the bioavailability of calcium.Journal of Food Science. 50:1101-1105.

• Zurera-Cosano, G., R. Moreno-Rojas, and M. Amaro-Lopez. 1994. Content and milk.Effect of mineral elements in processing Food Chemistry relations. 51:75-78. • Andrews, AT, M. Anderson and PW Goodenough. 1987. Native milk enzymes, a çalışma.Dairy Journal of a series of heat stability. 54:237-246.

• Arques, JL, E. Rodriguez, M. Nunez, and M. Medina. , 2008. Or Nisin is cooled by the lactoperoxidase system of milk with Gram-negative pathogens, inactivation of reuteri.European Food Research and Technology. 227:77-82.

• Björck, L. In 1978. Antibacterial effect of lactoperoxidase system on psychrotrophic bacteria in milk. Journal of Dairy Research. 45:109-118.

• Björck, L., Rosen, and W. CO. Schultthess. In 1978. As a temporary preservative for raw milk in developing countries lactoperoxidase / thiocyanate / hydrogen peroxide system. Milchwissenschaft. 34:726-729.

• Chaneton, L., L. Tirant, J. Maito, J. Chaves, and LE Bussmann. , 2008. Etiologic agent of bovine mammary gland milk lactoferrin and the relationship between mastitis. Journal of Dairy Science. 91:1865-1873.

• Clifford, AJ, CY Ho, and H. Swenerton. In 1983. Homogenized bovine milk xanthine oxidase: criticism of the hypothesis concerning the depletion and cardiovascular disease plasmologen. .38:327-332 American Journal of Clinical Nutrition.

• CODEX. 1991. Codex CAC / GL 13-1991. Guidelines for the protection of raw milk using lactoperoxidase system.Www.codexalimentarius.net/download/standards/29/CXG_013e.pdf empty. Accessed 5-12-2010.

• Conesa, C. C. Rota, E. Castillo, M. Perez, M. Calvo, and L. Sánchez. , 2010.Antibacterial activity of bovine lactoferrin against three food-borne pathogens, the effect of heat treatment. Journal of Dairy Technology. 63:209-215.

• FAO / WHO. , 2005. Lactoperoxidase system to protect the benefits and potential risks of raw milk. FAO / WHO technical meeting report.Http://www.fao.org/docrep/009/a0729e/a0729e00.htm empty. Accessed 5-12-2010.

• Difference, NY, 2003. Other enzymes, p. 571-603. In PF Fox and PLH McSweeney (ed.), Advanced Dairy Chemistry. Volume 1 Proteins. Part A, Kluwer Academic / Plenum Publishers, New York.

• Griffiths, MW 1986. Use of milk enzymes as indices of heat treatment. Journal of Food Protection. 49:696-705.

• Harrison, R. , 2006. . Milk xanthine oxidase: properties and physiological roles.International Dairy Journal. 16:546-554.

• Martin, HM, JT Hancock, V. Salisbury, and R Harrison. , 2004. Role of xanthine oxidoreductase as an antimicrobial agent. Infection and Immunity. 72:4933-4939.

• Naidu AS 2000a. Overview. Natural food antimicrobial systems., S. 1-16. In Naidu (ed.), Natural Food Antimicrobial Systems, CRC Press, Boca Raton, Florida AS.

• Naidu AS 2000b. Lactoferrin, p. 17-102. In Naidu (ed.), Natural Food Antimicrobial Systems, CRC Press, Boca Raton, Florida AS.

• Oster, KA 1971. Plasmalogen diseases: a new concept in the etiology of the atherosclerotic process. American Journal of Clinical Research. 2:30-35.

• Paulsson, MA, U Svensson, AR Kishore and AS Naidu. 1993. Water and its Relation to Bacterial Interaction and Antibacterial Thermal Behavior of Bovine Lactoferrin.Journal of Dairy Science. 76:3712-3720.

• Renner, E., G. Schaafsma and KJ Scott. 1989. Micronutrients in milk, p. 1-70. E. InRenner (ed.), milk and milk-based food products, Elsevier Applied Science, Essex, England GM.

• Rodriguez, E., J. Tomillo, M. Nuñez, and M. Medina. 1997. Combine cooled raw milk.Listeria monocytogenes bacteriocin-producing lactic acid bacteria and lactoperoxidase system activation on the influence of Journal of Applied Microbiology. 83:389-395.

• Sanchez, L., JM Peiro, H. Castillo, MD Perez, JM Ena and M. Calvo. , 1992. Bovine milk lactoferrin. The kinetic parameters of denaturation of Journal of Food Science.57:873-879.

• Schmitz, S., MW Pfaffl, M. Miller, J. Buchberger, T. Meyer, H. Sauerwein, and RM Bruckmaier. , 2004. immune factors in breast tissue and cells during subclinical mastitis and milk proteins in milk and milk concentration in the mRNA expression.Milchwissenschaft. 59:351-355.

• Silanikove, N., U. Meriden, and G. Leitner. , 2006. Physiological role of indigenous milk enzymes: An overview of developing an image. International Dairy Journal. 16:533-545.



• Stevens, CR, TM Millar, JG, JM Kanczler, T. Clinch and DR Bodamyali lake. 2000.Antibacterial properties of xanthine oxidase in human milk. Lancet. 356:829-830.

• Vorbach, C. R. Harrison, and M. Capecchi. , 2003. Xanthine oxidoreductase to the innate immune system development and function of the center. Trends in immunology.24:512-517.
Yüklə 64,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin