TERSİNE DÜNYA
Yazan: Orhan KEMAL
Uyarlayan: Mustafa GÜLTEKİN
Yöneten: Elif ERDAL
Dekor: Şirin DAĞTEKİN YENEN
Kostüm: Nalan ALAYLI
Işık: Akın YILMAZ
Müzik: Can ATİLLA
Korrepetitör: Melikcan ZAMAN
Dövüş Koreografı: İlker KARAGÜLLE
Dans Düzeni: Pınar ATAER
Dramaturg: Günay ERTEKİN
Yönetmen Yardımcısı: Savaş ÖZDEMİR - Özlem GÜVELİ TÜRKER
Asistanlar: Lalizer KEMALOĞLU - Deniz GÜRZUMAR
OYUNCULAR
Özlem GÜVELİ TÜRKER BİTİRİM LEYLA
Ozan UÇAR SÜLEYMAN
Hülya ÇELİK KALEBAYIR SARI LEMAN
Fikret URUCU PALABIYIK HASAN
Zeliha GÜNEY MUHASEBECİ HAYRİYE
Serap EYÜBOĞLU BAKKAL NURİYE
Fatma ÖNEY PATRON
Gılman KAHYAOĞLU BAŞGARDİYAN
Seval GÖKÇE KOMİSER
Ayla Baki YÜCESOY BEKÇİ FETHİYE
Melek GÖKÇER BEKÇİ LEMAN
Nurhayat BOZ BEKÇİ ZALHA
Jale ÇİÇEK GARDİYAN
Suna SELEN NİGAR
Yıltan KAHRAMAN CEMAL
Çiğdem AYGÜN FİLİZ
Deniz GÜRZUMAR İBO
Lalizer KEMALOĞLU 1. BEKÇİ, 1.KADIN, KES AYŞE
Tilbe TAŞLI 2. BEKÇİ, 2. KADIN
Eda ŞAHİN 3. BEKÇİ, 3. KADIN
Merve Çağla KURU MÜBERRA
Hakan DÜLGER ZEKERİYA
Vehbi AKINTÜRK UVERTÜR MUZAFFER
Doruk ORDU GENÇ ADAM
Meriç AKAY BİÇ AYŞE
Ezgi BAYKAL SAPIK FERİDE
Füruzan ÇOKOL ÇAYCI
Onur EROLUS BABİŞ
Nevzat CENGİZ GARSON HÜSNÜ
Alparslan AYDIN TAHSİN
Özen Çağla AKIN YAŞLI KADIN
Sahne Amiri: Mahsuni YILMAZ
Kondüvit: Gökhan KOÇ
Işık Kumanda: Kaan Eman
Dekor Sorumlusu: Hüseyin Cevher Yosma
Aksesuar Sorumlusu: Burak Topçu
Kadın Terzi: Öznur Turan
Erkek Terzi: Ali Egeli
Perukacı: Belkıs Balabanlı
“Orhan Kemal'in 1970 li yıllarda yazdığı Tersine Dünya adlı romanın konusu her daim geçerliliğini koruyan bir sistem eleştirisidir. Orhan Kemal sadece kadın ve erkeğin rollerini değiştirerek bile sistemdeki yanlışlıkları gözler önüne sermektedir. Tersine Dünya Sözü itibariyle her zaman geçerliliği olan bir eser olsa da, karakterlerin yaşadığı dönem düşünüldüğünde oyundaki karakterlerin bir çoğunun bugüne taşınması pek mümkün görünmemektedir. . Bu yüzden oyunu Orhan Kemal'in de mizahi yaklaşımından feyz alarak "karikatür" bir zemine yerleştirmeyi uygun gördüm. Böylece hem zaman hem de mekan açısından bir "zamansız" anlatımı yakalamış olduk. Ne 1970 ler, ne 2015 ler, her daim geçerli bir zaman ve mekan diliminde sözü ağır, kahkahası bol bir oyun tasarladık.”
Elif Erdal
Tersine Dönmüş Bir Dünya Bu...
Orhan Kemal'in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan oyunda, bir yandan toplumsal cinsiyet algısına dikkat çekerken bir yandan da “öğretilmiş” ve sindirilmiş olan her türlü hatalı toplumsal algıya eleştiri sunuluyor. Elbette ki, Orhan Kemal'in kuvvetli kalemi, mizahi yaklaşımıyla ortaya koyduğu bu eleştiri, “güleriz ağlanacak halimize” dedirten türdendir.
“Tersine Dünya”, kenar mahalle insanlarının ekmek parası peşinde koşan, kendi küçük mutluluklarıyla kavrulan fakir insanların hikayesidir.
Kadınların çalışıp ekmek parası kazandığı, erkeklerinse evde çocuk bakıp, karılarına kusursuz hizmet için birbirleriyle yarıştıkları bir dünyadır bu. Elbette ki, bu yoksul mahallede “ekmek parası” kazanmanın yanısıra, “namus” da hiç bitmeyen bir dert. Ancak bu kez namusunu koruyup kollamak zorunda kalanlar erkeklerdir. Mahallenin azgın karılarından, -aile bütçesine katkıda bulunmak için çalıştıkları- triko fabrikalarında patronlarından kendilerini kollamak o kadar da kolay olmayacaktır.
Mahallenin erkekleri, kendi namuslarını korurlar korumasına ama bununla da bitmez, karılarının kırdıkları cevizler canlarını yakmaya devam eder. Her ne kadar erkekler “insan karısı için değil, kendi için taşır namusunu” dese de, yapılan herşey, onlar içindir. Egemen olan taraf içindir. Anlayacağınız o ki, usta yazar tersine dönmüş bu dünyada erkeklerin rollerini kadınlara verilerek sistemin su sızdıran çatlaklarını görmemizi sağlıyor.
Orhan Kemal’in, “Tersine Dünya” romanını tiyatro sahnesine uyarlayan Mustafa Gültekin, Elif Erdal’ın yönetmenliğiyle birlikte Orhan Kemal’in halk dilinden ödün vermeden seyircilere sevecen, samimi, sözü ağır, kahkahası bol bir oyun sunuyor.
Dostları ilə paylaş: |