İZMİR : 28.01.2008 GÜNÜ : Pazartesi
SAATİ : 16.00
TOP.NO. : 2005-2008/39
G Ü N D E M :
-
Açılış ve Başkanlık Sunuşları,
-
Mazeret Talepleri,
-
Geçen Toplantı Tutanağı,
(Ek :27.12.2007 tarih, 38 sayılı toplantı tutanağı)
-
Konuk Konuşmaları ve Davetli Meslek Komitesi adına konuşma,
-
Ekonomik ve Güncel Konular hk.
-
Üyesi bulunduğumuz İKV, İTAŞ, ESBAŞ ve İZFAŞ Genel Kurulları’na temsilci belirlenmesi hk.
( Ek: Bilgi notu)
-
a) Odamız çalışma alanının daraltılması ve şubelerin kapatılması ile birlikte Odamız’ın isminin değiştirilmesi hakkında görüşme,
b) Aydın Sanayi Odası’nın talebi,
-
Meclis Sicil Komisyonu’na üye seçimi,
-
2005 yılı itibariyle askıda bulunan üyelerin terkin edilmesi hk.,
(Ek: Bilgi notu)
-
a) Merkez 2007 Aralık ayı Mizanı,
b) EBSO Aydın ve EBSO Milas Şubeleri’nin 2007 Kasım ve Aralık ayı mizanları,
c) EBSO Merkez aktarma talebi,
d) EBSO Milas Şubesi aktarma talepleri hk.
e) Odamız 2007 yılı kesin hesap ve bilançoları ile Yönetim Kurulu’nun ibrası,
f) İZFAŞ sermaye arttırımı hk.,
(Ek: Mizanlar ve Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı)
11. Hakem, Bilirkişi ve Eksper Listesi’ne ilave hk.,
( Ek: Özgeçmiş)
12. Pamuk çekirdeği ve ham pamuk yağının işlenmesinde meydana gelen fire ve randıman oranları,
( Ek: Bilgi notu)
13.a) Organize Sanayi Bölgeleri,
(Ek: Bilgi Kitapçığı)
b) Tire Organize Sanayi Bölgesi hk.,
c) Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet seçimi hk.,
(Ek: Bilgi notu)
d) Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet seçimi hk.,
(Ek: Bilgi notu)
e) Aydın İli Organize Sanayi Bölgeleri hk.,
( Ek: Bilgi notu)
14.Önergeler,
15.Dilekler.
F İ H R İ S T
Sahife No.
- Gündem
Bölüm I
- Geçen Toplantı tutanağı
27.12.2007 tarih, 38 sayılı tutanak 4-64
Bölüm II
- Üyesi bulunduğumuz İKV, İTAŞ, ESBAŞ ve İZFAŞ
Genel Kurulları’na temsilci belirlenmesi hk. 66-67
Bölüm III
- 2005 yılı itibariyle askıda buluna üyelerin terkin edilmesi hk. 69-78
Bölüm IV
- Merkez 2007 Aralık ayı Mizanı, 80-94
EBSO Aydın/Milas Şubesi’nin 2007 Kasım-Aralık ayı mizanları 95-128
Odamız 2007 yılı kesin hesap ve bilançoları 129-179
Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı 180-182
Bölüm V
- Hakem, bilirkişi ve eksper listesine ilave hk. 184
Bölüm VI
- Pamuk çekirdeği ve ham pamuk yağının işlenmesinde 186
Fire ve randıman oranları,
Bölüm VII
- Ödemiş ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi
Müteşebbis Heyet seçimi hk. 188
- Aydın İli Organize Sanayi Bölgeleri hk. 189
BÖLÜM I
GEÇEN TOPLANTI TUTANAĞI
İZMİR : 27.12.2007
GÜNÜ : Perşembe
SAAT : 16.00
TOP.NO : 2005-2008/38
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclisi, 2005-2008 dönemi 38. toplantısını 27.12.2007 Perşembe günü, saat 16.00’da Oda Binası’nda Meclis Başkanı Ender Yorgancılar Başkanlığı’nda yapmıştır.
Toplantıya Katılanlar :
İrfan Acar, Reşat Akçakır, Şener Akgün, N.Atıl Akkan, Ali Aktaş, Ergun Akyol, Eliya Alharal, Ufuk Akgün, Cemal Altıntaş, Hüseyin Arıcı, İbrahim Arslan, Mehmet Doğan Atay, Haydar Atılgan, Nuri Atik, Hakkı Attaroğlu, Fevzi Çakaloğlu, Soner Çelik, Erdoğan Çiçekçi, Faik Dalgıç, Adil Demirelli, Rıfat Demirli, Engin Denizmen, Metin Deyirmenci, Celal Dinler, M.Sayıl Dinçsoy, A.Ertuğrul Doğuç, Raşit Erdemir, Hüseyin Eren, Osman Atalay Ermiş, Avni Ersoy, Salih Esen, Jak Galiko, Şener Gencer, Hasan Girenes, H. İbrahim Gökçüoğlu, Fahrettin Göksel, Mustafa Güçlü, Hakem Gülşen, Naci Güngör, Mustafa Güven, Fettah Güventürk, Rıdvan Hasgüçmen, M.Cihangir Hür, Necdet İtmeç, Nedim Kalpaklıoğlu, Yavuz Kaptanoğlu, Ertaç Karagözlü, Recep Küçükbayraktar, Vedat Meçik, Ertap Mülayim, Enver Olgunsoy, Osman Öz, Baki Özay, Atilla Özbek, Nejat Özduran, Hakan Özkul, Vedat Özyavru, Remzi Peköz, Kamil Porsuk, Vedat Sabırlı, H.Gürbüz Salgar, Murat San, Orhan Sarsar, Önal Saydam, Kadri Özkan, Semih Seval, Eyüp Sevimli, Atilla Sevinçli, Ali Müjdat Şahan, Yılmaz Şahin, Halit Şahin, Hüseyin Şairoğlu, Ahmet Taşpınar, Tamer Taşkın, Haluk Tezcan, Mehmet Tiryaki, Hüseyin Turhan, Özden Tüjümet, Hüseyin Uğur, Hilmi Uğurtaş, Celal Hasan Umur, Nedim Uysal, Ömer Yolgörmez, Ender Yorgancılar, Pınar Yurdun ve Kürşad Yuvgun.
Mazeretliler :
Mehmet Akdede, Kadir Çakar, Hüseyin Cahit Çetin, Alaattin Özışık, Tuncer Vardarcı ve Hüseyin Vatansever.
Gelmeyenler:
Hüseyin Çeliker, Adem Gürel, Mehmet Katmerci, Nezih Öztüre ve Mevlüt Taga.
Görevliler:
Levent Candal ve Cengiz Kocagil.
G Ü N D E M :
-
Açılış ve Başkanlık Sunuşları,
-
Mazeret Talepleri,
-
Geçen Toplantı Tutanağı,
-
Yönetim Kurulu’nun 2008 yılı Faaliyet Programı,
-
2008 yılı Odamız Bütçesi’nin tetkiki,
-
Bütçe hakkında genel görüşme,
-
2008 yılı Kadroları ve Teşkilat Şeması,
-
Harcırah Baremi,
-
2008 yılı Gider Bütçesi,
-
2008 yılı Gelir Bütçesi,
-
2008 yılı Aidatlar ve Ücretler Tarifesi,
-
2008 yılı Bütçe Talimatı
10 DAKİKA ARA
-
Ekonomik ve Güncel Konular hk.,
-
EBSO çalışma alanının daraltılması ve şubelerimiz hk.,
-
a) Merkez 2007 Kasım ayı Mizanı,
b)EBSO Aydın ve EBSO Milas Şubeleri’nin 2007 Ekim ayı mizanları,
9. a)Organize Sanayi Bölgeleri,
b)Tire Organize Sanayi Bölgesi’ndeki arsa devirlerinin EBSO’ya devri konusunda
31.12.2007 tarihinde bitecek sürenin değerlendirilmesi,
10. Önergeler,
11. Dilekler.
Gündemin Meclis evrakları ile gönderildiğini söyleyen Yorgancılar gündemle ilgili olarak “4.Yönetim Kurulu 2008 Yılı Faaliyet Programı” ve “5. 2008 yılı Oda Bütçesinin Tetkiki” maddelerinin, 9. “Organize Sanayi Bölgeleri” maddesinden sonra görüşülmesine ilişkin Meclis Başkanlığı’na gelen yazılı önergeyi okuttu. Başka söz alan olmadığında önergeyi oylamaya sundu.
-
“Yapılan oylama neticesinde; Gündemin ‘4. Yönetim Kurulu 2008 Yılı Faaliyet Programı ve 5.2008 yılı Oda Bütçesinin Tetkiki’ maddeleri-nin, 9. “Organize Sanayi Bölgeleri” maddesin-den sonra görüşülmesine ve gündem maddelerinin buna göre düzenlenmesine, karar verildi.”
|
1- Açılış ve Başkanlık Sunuşlarında Yorgancılar; 11 Aralık 2007 Salı günü TOBB Başkanı Hicarcıklıoğlu’nun katılımı ile 2006 yılı Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’nin başarıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Yorgancılar, organizasyonda emeği geçen başta Yönetim Kurulu olmak üzere, tüm EBSO çalışanlarına teşekkür etti.
Ülke ekonomisine katkı sağlayan başarılı sanayicilere ödüllerini takdim etmekten büyük gurur ve mutluluk duyduklarını, çünkü Türkiye’nin geleceğinin üretimden geçtiğini, üretmeden sadece tüketen bir toplumun başka uluslara bağlı kalacağını bildiklerini belirtti.
Yorgancılar, ülkemizin önceki yıllara nazaran 2007 yılını oldukça çalkantılı ve zor bir yıl olarak geride bıraktığını, özellikle seçim ve parlamentonun oluşması, daha sonra cumhurbaşkanlığı seçimi gibi konuların ekonomiyi ister istemez etkilediğini, ancak demokrasinin vazgeçilmez bir parçası olan seçimin de süresinde yapılmış olmasının Türkiye açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.
Yılladır ülkemizin en büyük sorunlarının başında yer alan terör konusunun çözül-mesiyle ilgili özellikle 15 Aralık 2007’den itibaren Genel Kurmay Başkanlığımız’ın hükümetten almış olduğu yetki ile başlamış olduğu yurtdışı operasyonlarının neticesinde son derece önemli gelişmeler ve başarılar elde edildiğini, bu son operasyonlar ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti ordusunun hava muhalefeti gibi etkenlerin altında kalmadan, her türlü koşulda başaramayacağı hiç bir şeyin olmadığını çok açık bir kez daha gösterdiğini vurgulayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni tebrik ederek, Türk Ordusu’nun büyüklüğünü dünyaya göstermelerinden dolayı bir Türk Vatandaşı olarak büyük gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Yorgancılar, vatan uğruna canlarını feda eden şehitleri bir kez daha rahmetle andı.
Son 22 çeyrektir ülke ekonomisinin sürekli olarak büyüdüğünü ama Türkiye’nin her yıl üst üste %7-8’in üzerinde bir büyüme yakalamak mecburiyetinde olduğunu, her ne kadar son 5 yıldır, sürekli olarak büyüme trendi içinde olunsa da işsizliğin yine %9-10 seviyelerinde bulunduğunu belirtti.
Yorgancılar, yapılan özelleştirmelere bakıldığında haberleşme, iletişim, finans, bankacılık sektörlerinin ne yazık ki tamamının yabancıların eline geçtiğini, bunun yanında hala bütün dünya ülkeleri arasında en yüksek faizi veren ülkeler içinde yer aldığımızı, cari açığımızın kapatılamayacak durumda olduğunu ve bu borçluluk devam ettiği sürece açığın kapatılmasının söz konusu olmayacağını, kredi kartlarındaki borçluluğun ve tüketici kredilerinin artmasının, ödenmeyen çekler ve senetlerin tüm vatandaşlarımızın bir borç yükü içerisinde bulunduğunun çok açık belirtisi olduğunu söyledi.
Yabancı sermayenin 2007 yılında dışarıya 1.7 milyar dolar civarında kâr transferi gerçekleştirdiğini, yani kazandıkları parayı ülkeden dışarıya taşıdıklarını belirten Yorgancılar, artık Türkiye’de yatırım yapabilecek sistemin oluşturulması, sanayicinin desteklendiği düzenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini, aksi takdirde ülkemizin 2001 krizi gibi başka bir krizi daha kaldıracak gücünün bulunmadığını ifade etti. 2008 yılında hükümetin hazırlamış olduğu makro ekonomik program çerçevesindeki reformlardan, ilk olarak acil eylem planı içinde sanayicinin önünü açacak reformların hayata geçirmesinin en büyük temennisi olduğunu belirterek, 2008 yılının tüm ülkemize, tüm meclis üyelerine aileleriyle birlikte başarılı, huzurlu, sağlıklı bir yıl olması temennisinde bulundu.
Yorgancılar, Çevre Danışma Konseyi tarafından düzenlenen 2007 yılı çevre ödül töreninin 28 Aralık 2007 Cuma günü EBSO Sanayiciler Kulubü’nde gerçekleştirileceğini, Çevre ödül törenini müteakiben verilecek kokteyle tüm üyelerimizin davetli olduğunu söyledi.
Meclis üyesi M. Sayıl Dinçsoy’un Türk-Alman İşadamları ve Akademisyenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, Meclis Üyesi Nuri Atik’in Ege Dökümcüler Derneği Başkanlığı’na, Meclis Üyesi Metin Deyirmenci’nin ise Başkan vekilliğine seçildiklerini söyleyerek, yeni görevlerinde başarılar diledi.
Yorgancılar, tabi olduğumuz 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ve Oda Muamelat Yönetmeliği’nin 18 Maddesi, Toplantıya Çağrı Bölümü’nün 3.bendi’nde; “Olağan toplantıların gün ve saatinin organlar tarafından önceden kararlaştırılması ve bu kararın her üyeye tebliğ edilmiş olması kaydıyla, her toplantı için üyelere ayrı davetiye gönderilmesi şartı aranmaz. Bu takdirde, toplantılara ilişkin gündem, toplantıdan en geç yirmi dört saat önce üyelere ulaştırılmak kaydıyla faks veya elektronik ortamda da gönderilebilir.”ibaresinin yer aldığını ve Meclis evraklarının gönderim şeklinin Meclis Başkanı yetkisine verildiğini ifade ederek, yetki her ne kadar kendisinde olsa da konuyu meclis üyeleri ile paylaşmak istediğini söyledi. Bilindiği üzere yasa gereği meclis evraklarının toplantı tarihinden 24 saat önce üyelerin elinde olma mecburiyeti bulunduğunu, ancak bazen gerek basımla ilgili, gerekse kuryenin dağıtımıyla ilgili bazı aksamalardan dolayı evrakların zamanında meclis üyelerine ulaştırılamadığını ifade eden Yorgancılar, yaşanan bu sıkıntının aşılabilmesi için evrakların, elektronik ortamda gönderme imkanının yasa tarafından tanındığını, dolayısıyla elektronik ortamın kullanılmasıyla evrakların daha erken tarihte ve sorunsuzca üyelere ulaştırılabilineceğini söyledi. Yorgancılar, ayrıca evrakların basımı ve dağıtımı için yılda yaklaşık 10-12 bin YTL para harcandığı, ancak evrakların tüm üyelere elektronik ortamda ulaştırılması ile gerekli tasarrufun da sağlanacağını belirterek söz isteyen olup olmadığını sordu.
Erdoğan ÇİÇEKÇİ:
Doğru bir uygulama olduğunu ancak mail adreslerinin güncellenmesinde fayda bulunduğunu söyledi.
Meclis Başkanı Ender YORGANCILAR:
Gerekli çalışmanın yapılmak üzere not alındığını söyledi.
Salih ESEN:
Mail atılacak dosyanın kapasitesinin büyük olması durumunda, mail alımında problem yaratabileceğini ifade etti.
Vedat SABIRLI:
Meclis evraklarının mail olarak gönderilmesi yerine, Odamız web sayfasında bir bölüm açılarak link olarak verilebilineceğini, meclis üyelerine verilecek şifre ile de tutanaklara sadece ilgili kişilerin ulaşımının sağlanabilineceğini, böylece hem evraklara çok daha rahat ulaşılabilineceğini, hem de mail aldım, almadım sorununun ortadan kalkacağını belirtti.
Meclis Başkanı Ender YORGANCILAR:
Doğru bir öneri olduğunu belirterek, konuyla ilgili gerekli çalışmanın yapılacağını söyledi.
2- "Seyahatleri, toplantıları nedeniyle; Mehmet Akdede, Kadir Çakar, Hüseyin Cahit Çetin, Alaattin Özışık, Tuncer Vardarcı ve Hüseyin Vatansever’in mazeretlerinin kabulüne, ayrıca Levent Candal’ın Söke Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Toplantısı’na katılacak olması, Cengiz Kocagil’in ise Odamız adına Kars’ta bulunması nedeniyle görevli sayılmalarına.
3- “28.11.2007 tarih, 37 sayılı toplantı tutanağının uygunluğuna”
4- Meclis Başkanı Ender YORGANCILAR:
Gündemin dördüncü maddesinin ekonomik ve güncel konular olduğunu, Yönetim Kurulu Başkanı’na söz vermeden önce, aylık faaliyetler ile ilgili bir sinevizyon sunumu yapılacağını belirtti ve sunuma geçildi.
Yönetim Kurulu Başkanı Tamer TAŞKIN:
Gerçekleştirilen bir suikast sonrasında Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun vefat ettiği haberinin basına az önce açıklandığını söyleyen Taşkın, Butto’ya Allah’tan rahmet, tüm Pakistan’a başsağlığı diledi.
Meclis Başkanı Yorgancılar’ın firması İzeltaş’ın Milli Eğitim Bakanlığı ile Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü imzaladığını ve protokol kapsamında ülke genelindeki teknik ve endüstri meslek liselerinde okuyan toplam 7 bin 500 öğrencinin sigortalandığını, ayrıca 300 okula da teknik donanım sağlanacağını belirterek, yapılan değerli çalışmalar için Yorgancıları kutladı ve kendisiyle gurur duyduklarını ifade etti.
Taşkın, 2007 yılının genel seçimler, yeni hükümetin oluşumu, anayasa tartışmaları, referandum, terör saldırıları, dökülen şehitlerimizin kanları, Kuzey Irak olayları ve yoğun güvenlik konularıyla geçtiğini, dünya genelinde ise petrol fiyatlarının beklenmedik bir şekilde, yüksek düzeyler de artması, ABD’nin cari açığındaki artışın devam etmesi, buna bağlı olarak Dolar’ın, Euro karşısında değer kaybetmesi, küresel nitelik kazanan mortgage krizi gibi konuların gerek dünyayı, gerekse Türkiye’yi etkileyen konular olduğunu söyledi.
2007’nin ekonomisine bakıldığında, enflasyonun yükselişe geçtiğinin, faiz dışı fazla hedefinin tutmadığının, işsizliğin kronikleştiğinin ve hatta belli bir kesimin artık iş bulma ümidini kaybettiğinin, dış ticaret açığımızın ve cari açığın büyümeye devam ettiğinin, sıkı maliye politikasına rağmen faizin yüksek tutulmasının da YTL'ye olan talebi artırarak döviz kurunu baskı altına aldığının ve kurların da bugüne kadar olan en düşük seviyede rekor kırdığının, görüldüğünü ifade etti. Taşkın, 2007 yılının üçüncü çeyreğinde milli gelir büyümesinin ciddi bir biçimde hız keserek, hedeflenenin çok altına indiğini, tarım sektörünün %7.8 küçüldüğünü, imalat sanayinin büyüme hızının gerilediğini, lokomotif sektörlerden olan inşaat sektöründe gerilemelerin yaşandığını, GSMH’nın dörtte bir ağırlığına sahip ticaret sektörünün de %1.3’lere düştüğünü dile getirdi.
2007 yılını bitirirken gelinen noktanın, kayıp bir yıl geçirilmesi, hiçbir artı sağlanamaması olduğunu belirten Taşkın, tek övünülecek noktanın artan ihracatımız olduğunu, onun da ne fedakârlıklarla yapıldığının herkesçe bilindiğini ifade etti. Türkiye’nin ekonomisinde önemli kazanımlara etken olacak yapısal reformların hayata geçirilmesinde yaşanan gecikmenin, ne yazık ki olumlu beklentileri de geciktirdiğini, gelinen noktada, YTL’deki değerlenmenin, sanayimizin rekabet gücünü erittiğini, dolayısıyla kur dışındaki alanlarda iyileştirme yapılmasının sanayimizin rekabet gücü açısından her zamankinden daha acil bir hal aldığını vurguladı.
Taşkın, son 5 yılda Türkiye ekonomisinin özel sektörün sayesinde büyüdüğünü, ancak bu zor koşullarda özel sektörün üretimini devam ettirememesinin Türkiye ekonomisinin büyümesini yavaşlatacağını ifadeyle, “bu yıl da bir başarı sağlandıysa, muhakkak sanayicimiz tarafından ödenmiş bir bedel vardır” dedi. Önümüzdeki yıllarda büyümenin sürdürülebilirliğinin, gücü tükenmiş özel kesimin ne kadar teşvik edildiğine, desteklendiğine ve motive edilebildiğine bağlı olacağını, iktidarının ikinci döneminde, ekonominin makro boyutu kadar, mikro yani işletmeler boyutuna da gereken önem ve önceliği vermesi gerektiğini belirten Taşkın, bunun da elektriğe, doğalgaza yapılacak zamlarla olmayacağına göre, öncelikle planlanan ve şu anda açıklanmış elektrik zammının geri çekilerek, diğer önlemlerin uygulamaya konulması gerektiğini, zira yüksek faiz ve düşük kur politikaları yüzünden sıkışan reel sektörün
söz konusu zamları kaldırmasının mümkün olmayacağını vurguladı.
Taşkın, elektrik dağıtımında özelleştirmelerin gecikmesi, kayıp, kaçak oranlarının dünya standartlarının çok üzerinde olması ve enerjide kaynak çeşitliliğinin sağlanamaması, kararların çabuk çıkmaması, yüksek vergiler, katılım payları gibi nedenlerle zaten çok yüksek olan elektrik fiyatlarının, yapılan son zamla daha da arttığını, konuya sektör bazında bakıldığında, bilhassa elektriği yüksek oranda kullanan demir-çelik, seramik, cam gibi sektörlere büyük maliyetler getirdiğini söyledi. Asgari ücretin artması, ayrıca doğalgaza yapılması planlanan zammın da yük üstüne yük bindireceğini, Türkiye'deki enerjide arz güvenliğini ve kalitesini sağlayacak ulusal bir enerji stratejisinin oluşturulmadan, enerji maliyetlerinin rakiplerinin düzeyine düşürülmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
2007 yılında sürekli tekrar edilen nükleer santral konusunda geç kalınmamasını ve hükümetin bu konuda 2008 yılında gerekli adımları mutlaka atmasını beklediklerini söyledi. Taşkın, seçimlerden sonraki anayasa değişikliği tartışmalarının, terör olaylarının ülkemizin tüm zamanını ve enerjisini almış gibi göründüğünü, ancak bunların gerçekleştirilmesi beklenilen işlerin aksatılmasında bir mazeret teşkil etmediğini belirtti.
Taşkın, bir süredir ihmale uğramış gibi görünen sorunların başında AB müzakere sürecinin işleyişindeki aksaklıklar ve bu sürecin gerektirdiği reform çalışmalarındaki yavaşlamaların yer aldığını, hükümetin önümüzdeki 5 yıl için hedeflediği 10 bin dolarlık kişi başı gelir ve 500 milyar dolarlık ihracata ulaşabilmek için mevcut sorunlara kesinlikle çözüm bulması gerektiğini belirtti. Tüm bu sorunlar karşısında 2008 yılının da zor ve sıkıntılı bir yıl olacak gibi görünse de her şeye rağmen, 2008’in ülkemiz ekonomisinin, sanayisinin yeniden yapılandırılacağı, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak yeni stratejilerin, yeni ufukların, yeni vizyonların oluşturulacağı bir yıl olacağı konusunda umutları ve beklentileri koruduklarını söyledi.
Üç yıldır ülkemize gelen 50 milyar dolarlık yabancı sermayenin ağırlıklı olarak, hizmet ve gayrimenkul yatırım sektörlerini tercih ettiğini, ülkemizde direk yabancı yatırım olarak az yatırım gerçekleştirilmesine karşın, yabancı sermaye olarak sanayimize giren paranın da daha çok mevcut şirketlerimizin el değiştirmesinde yer aldığını belirten Taşkın, bunun bir süreç olduğunu, yaşanması gerektiği için çok fazla yakınılmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin yatırım ortamının iyileştirilmesinde muhakkak bürokrasinin baştan aşağıya engelleme mantığından, destek olma, çözüm üretme mantığına geçmesi, vizyonumuzun ve ufkumuzun geliştirilerek, ülkemiz sanayicisine yatırım yapma hevesinin kazandırılması gerektiğini dile getiren Taşkın, geçmişte sanayimizi güçlendirecek tedbirler yarım bırakılmamış olsaydı, şimdi zayıflayan sektörlerin sıkıntılarının değil, yükselen sektörlerinin başarılarının konuşuluyor olacağını, dolayısıyla sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen hükümetin ve bu iradeyi hayata geçirecek bürokratların, yatırımın, üretimin, ihracatın ve istihdamın önündeki engelleri süratle yok etmeleri gerektiğini belirtti.
Taşkın, 2007 yılında ülkemize yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarının artması üzerine, hükümetin yaşananlara dur demek adına Kuzey Irak’a askeri amaçlı bir operasyon yapılması yönünde tezkere çıkardığını, gerçekleştirilen operasyonlar ile de bölücü terör örgütüne karşı ülkemizin kararlılığının ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücünün özellikle son bir hafta içinde tüm dünyaya gösterildiğini söyledi. Atatürk’ün çizdiği çağdaş, demokratik, laik hukuk devleti olarak Türkiye’nin taviz vermeden yoluna devam edeceğine şüphe bulunmadığını vurgulayan Taşkın, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve onun temel niteliklerini korumak uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen bütün şehitleri rahmetle bir kez daha anarak, aziz hatıraları önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.
Türk ordusunun, dünyanın en güçlü ordularından biri olmasına rağmen, ne yazık ki kullandıkları malzemelerin sadece %20-25’inin yurt içinden temin edildiğini, geri kalan bölümünün ise ithal edildiğini dile getiren Taşkın, Ege Sanayicilerinin ise bu %20-25’lik orandan hiç pay almadığını belirtti. Bu amaçla Deniz Kuvvetleri’nin yurt dışından temin ettiği malzemelerin, bölgemizden tedarik edilmesi imkanlarının arttırılması yönünde çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Taşkın, her sektörün beklentisinin, yatırım, ihracat ve destek ihtiyacının farklı olduğunu, dolayısıyla yapılacak reformlarda sektörlerin ayrı ayrı baz alınması gerektiğini vurgulayarak, kendilerine düşen görevin; hükümete iletilmek üzere sektörlere ilişkin görüşlerin yeniden oluşturularak, güncellenmesi gerektiğini dile getirdi.
Yeni yılı, sektörlerini güçlendirecek yenilikler için bir fırsat olarak kullanmaları gerektiğini ki, bunun için de en önemli kaynağın bilgi olduğunu söyleyen Taşkın, bilgiyi önemsemenin ve ona ulaşacak tüm olanakları değerlendirmenin sanayicileri başarılı bir yıla taşıyacak en güçlü araç olduğunu ifade etti. 2008 yılının tam 1/3’ünün tatillerle geçeceğini, oysa Türkiye gibi kalkınmakta olan, dünyayla yarışan bir ülkenin, tatil konusunu iyi değerlendirmesi, çok çalışıp, çok üretmesi gerektiğini belirtti.
Geçen ay Ufuk Akgün’ün Hollanda’da bir konferansa katıldığını ve 2008 yılında bir heyetin İzmir’e gelmesini organize ettiğini, kendisinin ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’yla birlikte Çin’e giderek 2010 yılında Shangahi’da yapılacak EXPO’nun alanını gezdiklerini ifade eden Taşkın, EXPO 2015’i Türkiye’nin alması ile en başarılı şekilde gerçekleştirileceğini, bundan kimsenin şüphe duymaması gerektiğini söyledi. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakanın, tüm bakanların, dünyadaki tüm büyükelçilerimizin ve Türkiye’nin atadığı tüm fahri konsolosların EXPO lobi faaliyetleri için çalıştığını belirtti.
Taşkın Çin’deki ziyaretleri esnasında Shenzhen Sanayi ve Ticaret Odası’nı ziyaret ettiklerini ve iki Odanın kardeş oda yapılması yönünde karar aldıklarını, 2008 Nisan ayında Türkiye’ye gelecek Çin heyeti ile gerekli anlaşmanın imzalanacağını belirtti. Shenzhen’de gerçekleştirilecek sanayi fuarı için Belediyemizin İzmir adı altında büyük bir stant organize ettiğini, EBSO olarak bu stantta yer alınacağını, isteyen tüm üyelerimizin kendi standını açabileceği gibi, kataloglarının bu stantta sergilenmesini de talep edebileceğini dile getirdi.
Çin’in mutlaka görülmesi gereken bir şehir olduğunu, zira Shenzhen Limanı’nın kıyısının 125 km olduğunu, serbest bölgede bir araba ithalatçısı firmanın 100 bin m² alana sahip olduğunu, yılda 50 bin adet araba sattığını belirten Taşkın, gördükleri karşısında insanın kafasında duvar ve sınır kalmadığını söyledi. Ayrıca Çin’de tüm devlet yetkililerinin, sanayicinin önüne çıkan engelleri yok etmeye hazır olduğunu, çevrenin bile ikinci planda bulunduğunu, önce kazanır, sonra çevreyi temizleriz anlayışına sahip olduklarını belirtti.
2005 yılında göreve başladıklarında Milas, Aydın ve İzmir’de çalışan EBSO personel sayısı 78 iken, 2007 sonu itibariyle bu rakamın 50’ye düştüğünü, azalan personele rağmen Oda aktiviteleri göz önüne alındığında başarının ortada olduğunu belirten Taşkın, tüm çalışanlara katkılarından dolayı teşekkür etti. Ancak Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu’nun, Yönetim Kurulu Koordinatörü Özlem Değirmencioğlu’nun, asistanı Emel Tonbul’un ve şöförü Mustafa Kütahya’nın mesai kavramı olmaksızın hafta sonu dahil, kendisiyle birlikte fedakârca çalıştıklarını belirterek, kendilerini kürsüye davet edip tüm meclis üyeleri önünde teşekkür etti. Taşkın ayrıca, genelde hep “son dakika”da kapasite raporu isteyen sanayicilere hizmet sunan, 2007 yılı içerisinde 1016 kapasite raporu veren Sanayi Müdürlüğü Teşvik Uygulama Şefi Ayşen Şahin’i de kürsüye davet ederek, özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
2008 yılında tüm meclis üyelerine aileleri ve çalışanlarıyla birlikte sağlıklı, mutlu, başarılı bir yıl diledi.
Dostları ilə paylaş: |