Cerere instituire curatela



Yüklə 30,29 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü30,29 Kb.
#42059

Cerere instituire curatela


Sediul materiei:

  • Art. 178-182 C. civ.

  • Art. 527-537 C. proc. civ.



Instanţa .....

Domnule Preşedinte,
Subsemnatul1(nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., cu domiciliul procesual ales2 pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....) reprezentat prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact3 .....

sau


Subscrisa4 (denumirea .....), cu sediul5 în ....., având codul unic de înregistrare/codul de identitate fiscală/numărul de înmatriculare în registrul comerţului6/numărul de înscriere în registrul persoanelor juridice7/contul bancar ....., cu sediul procesual ales8 pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., prin reprezentant legal9 (nume ....., prenume .....)/prin consilier juridic/prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., având următoarele date de contact10 ..... solicităm

INSTITUIREA CURATELEI

pentru numitul11(nume ....., prenume .....), cu domiciliul în....., având codul numeric personal12 .....,


În fapt, învederăm faptul că13 ....., astfel că se impune numirea unui curator.

În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 178 și urm. din C.civ.

În dovedire, depunem următoarele înscrisuri14: ..... .

Depunem prezenta într-un singur exemplar15.



Anexez împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare16.

Data, Semnătura17,

Domnului Preşedinte al Judecătoriei18

1Menţiunile se referă persoana fizică. Conform dispozițiilor art. 182 din C.civ. se poate institui curatela la cererea celui reprezentat, a soțului său, a rudelor sau a celor prevăzuți la art. 111 din C.civ.

2Menţiunea nu este obligatorie, însă trebuie să fie indicată, în cazul în care reclamantul doreşte comunicarea actelor de procedură la alt domiciliu decât cel indicat.

3Menţiunea este facultativă, în conformitate cu art. 148 din C. proc. civ. Se pot indica: adresa electronică/numărul de telefon/ numărul de fax şi alte asemenea.

4Menţiunile se referă la persoana juridică. Având în vedere dispozițiile art. 111 lit. d din C.civ. nu excludem ipoteza în care petent să fie o persoană juridică de drept privat.

5În raport de calitatea reclamantului şi de obiectul cererii de chemare în judecată se poate indica şi sediul dezmembrământului sau domiciliul/sediul reprezentantului desemnat, în conformitate cu art.155 pct.3 şi 4 din C. proc. civ.

6Se completează în cazul societăţilor, care sunt înregistrate în registrul comerţului.

7Se completează în cazul asociaţilor, fundaţiilor, sindicatelor, confederaţiilor sau partidelor politice .

8Menţiunea nu este obligatorie, însă trebuie să fie indicată, în cazul în care, reclamantul doreşte comunicarea actelor de procedură la alt domiciliu, decât cel indicat.

9Se va indica reprezentantul menţionat în evidenţele publice în cazul persoanelor juridice de drept privat şi reprezentantul desemnat pentru asociaţiile, societăţile şi entităţile fără personalitate juridică, conform art. 155 alin. (1) pct. 3 şi 4 din C. proc. civ.

10Menţiunea este facultativă, în conformitate cu art. 148 din C. proc. civ. Se pot indica adresa electronică/numărul de telefon/ numărul de fax şi alte asemenea.

11Se va indica persoana fizică vizată de măsura de ocrotire, în măsura în care este alta decât petentul.

12Se va indica de către petent, în măsura în care este cunoscut, în conformitate cu art. 194 din C. proc. civ.

13Se va menţiona situaţia în temeiul căreia instanţa poate dispune instituirea curatelei conform art. 178 din C.civ., şi anume: 1.persoana, din cauza bătrâneții, a bolii sau a unei infirmități fizice persoana , deși capabilă, nu poate personal să își administreze bunurile sau să își apere interesele în condiții corespunzătoare și, din motive temenice, nu își poate numi un reprezentant ori un administrator; 2. din cauza bolii ori din alte motive, persoană deși capabilă nu poate nici personal nici prin reprezentant să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare; 3. persona, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar ori un administrator general; 4. persoana a dispărut fără a exista informații despre ea și nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

14Se vor depune înscrisuri care să susţină existenţa uneia dintre situaţiile prevăzute de lege.

15Cererea se depune într-un singur exemplar, numai pentru instanţă, nefiind incidente dispoziţiile art.149 din C. proc. civ.

16Se va depune atunci când cererea este depusă prin avocat/consilier juridic.

17Semnătura de pe cerere trebuie să fie olografă (scrisă de mână).

18Conform dispozițiilor art. 107 din C.civ. raportat la art. 94 alin. 1 lit. a din C.proc.civ. revine judecătoriilor competența de a soluționa cererile date de Codul civil în competența instanței de tutelă și de familie, cu excepția cazurilor în care prin lege se prevede în mod expres altfel.

Yüklə 30,29 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin