Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale Concursul „Întrebarea anului 2015” Persoana care votează



Yüklə 68,78 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü68,78 Kb.
#63646

Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Concursul „Întrebarea anului 2015”

Persoana care votează:

Echipa (opțional):

Partea I

Pentru fiecare categorie alegeți un singur element pentru care doriți să votați și marcați-l cu x în sectorul din dreapta. Nu este obligatoriu să votați în toate categoriile.

Autorul anului


Ion-Mihai Felea - autor foarte bun și prodigios.





Vlad Șeremet





Doina Leca - a compus întrebări pentru campionatul RM în limba română şi multe altele.






Andrian Macari - a făcut întrebări pentru Cupa Socrate, Cupa Orașelor, Sezonul de Primăvară, Copa Nostra, Cupa Asachi, Cupa Lingvistică și Maraton.




Maxim Cumpănici – pentru contribuția la crearea a peste 50% din 2 pachete, responsabilitatea și ingeniozitatea scrierii întrebărilor.





Evenimentul anului (organizat de CMJI)


Tabăra da vară de JI 2015





Cupa Phi





Cupa FISC'ului






Cupa Orașelor





Seria Board Games Night






Echipa anului


Google-Moogle - pentru rezultatele din țară și din afara ei. Vârsta medie a jucătorilor - 31,9 ani; 6 copii per echipă; devotamentul pentru joc.




Foaie Verde 2 - pentru rezultatele din Sezonul de vară.





10 Lei – pentru Sezonul de toamnă.







Premiul fairplay


Echipa Asachi - membrii căreia au organizat în acest an 3 cupe de vară.





Echipa Jaga Jaga - care a venit de la Iași pentru a juca o cupă de vară la Dendrariu.






Jucătorul anului 


Veronica Vragaleva - magistrul ultimei ȘE





Adrian Ojog





Natan Garștea - căpitanul echipei Google-Moogle, echipa cu o evoluție strălucită, atât în campionatul de primăvară cât şi în cel de toamnă.




Dan Ursu - unicul membru necăsătorit al echipei Google-Moogle (pentru cei interesați).





Partea II

Notați întrebările cu note de la 1 la 5. Nu este obligatoriu să notați toate întrebările.

Grila: 1 – întrebare proastă, 2 – medie, 3 – bună, 4 – foarte bună, 5 – excelentă.


Întrebare

Notă

(1-5)

1. Atenție, în întrebare sunt înlocuiri. 
În anul 1958 EA a luat cel de-al doilea premiu "Hans Christian Andersen" pentru "X". Nu vă întrebăm cine a fost EA, vă rugăm să numiți formația care a evaluat în anul 2001 la încălzire în cadrul concertelor HIM și Roxette în turneul lor în Europa de nord.
Răspuns: The Rasmus
Se acceptă: Rasmus
Comentariu: EA este Astrid Lindgren, care a scris în anul 1956 nuvela despre băiatul vagabond care se numea Rasmus. The Rasmus este o formație rock finlandeză întemeiată la Helsinki în 1994.






2. Într-o fotografie, un om joaca rolul unei personalități cunoscute. Acesta sta cu capul puțin pe partea stânga. El nu contemplează o noapte cu stele, nu vrea sa miroase o floare, nu încearcă sa audă vorbele oamenilor, care mănâncă cartofi. Cu atât mai mult ochii și gura sa sunt închise. Dar cu ce scop totuși capul sau e puțin culcat pe partea stângă.

Răspuns: Pentru a ascunde urechea tăiată.

Comentariu: Personalitatea este Vincent van Gogh. “Noapte înstelată”, “Mîncătorii de cartofi”, și o serie de picturi cu flori, cum ar fi „12 flori de floarea-soarelui” sau „Irisul” sunt picturi celebre ce aparțin acestuia.





3. În filmul “Frate” apărut în anul 1997, protagonistul se numește Danila. Numele a fost ales nu la întâmplare, ci intenționat. După ce săvârșește un omor, Danila încearcă să se justifice, la care un alt personaj îi răspunde cu o expresie biblică legată de numele lui. Această expresie a fost modificată de Grigore Vieru și a devenit cunoscută grație unei piese de Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Reproduceți expresia modificată din patru cuvinte.
Răspuns: Eminescu să ne judece 
Comentarii: Numele Daniel vine din ebraică și înseamnă “Dumnezeu să mă judece”.





4. Kien, protagonistul romanului ”Orbirea” de Elias Canetti, un mare sinolog şi intelectual de excepţie, a reuşit în doar câteva ore, fără costuri, să-şi transforme pereţii interiori ai casei din întunecaţi în alb-gălbui.

Întrebare: Ce a făcut el pentru a-i reuşi această transformare?

Răspuns: A întors cărţile cu cotoarele spre perete

Comentariu: Acesta avea o bibliotecă uriaşă, aflată practic pe toţi pereţii casei.







5. În filmul „Before night falls”, poeziile poetului cubanez ReinaldoArenas au scăpat percheziției din închisoare după ce un prieten a ascuns [11, 2 și 4 litere omise].

Î: Restabiliți cele 11, 2 și 4 litere omise folosind 3 cuvinte, inclusiv o pereche matrioșka!
Răspuns: Manuscrisul în anus





6. Unele acțiuni și obiceiuri, care s-ar părea că sunt elementare și evidente, în realitate suferă schimbări de-a lungul timpului. Uneori din motive de eficiență, alteori, de exemplu, sub presiunea modificării la aceea, ce este și ce nu este acceptabil în public.
Azi majoritatea dintre noi facem Aceasta într-o manieră secvențială, înlăturând reziduurile pe măsura apariției lor. Anterior, însă, acțiunea se făcea cu totul diferit. Astfel, cum descrie Gib Mihăescu în una din cărțile sale despre Chișinăul interbelic, reziduurile erau doar împinse afară, dar nu și înlăturate de acolo, acumulându-se la ieșire într-o fășie dezgustătoare atâta timp cât aceasta era posibil, fiind ulterior înlăturate printr-o mișcare a mânii. Faptul că această tehnică era larg practicată pe vremuri la noi este confirmată de și aceea că cunoscuta autorului întrebării, mătușa Olimpiada, care are peste 100 de ani, utilizează exact aceeași tehnică de a face aceasta.
Dar ce am înlocuit prin “a face aceasta"?
Răspuns: a mânca semințe de floarea-soarelui, a înlătura cojile de floarea-soarelui. Se acceptă după sens.
Comentariu: După cum descrie Mihăescu, dar după cum s-a convins și autorul întrebării, anterior cojile de floarea-soarelui nu erau scuipate, ci doar împinse cu limba afară, rămânând pe buza de jos. Când acolo se aduna o fâșie impunătoare de coji, era erau înlăturate toate odată, prin o mișcare a mâinii. Azi, probabil din motive estetice, această tehnică a fost înlocuită la majoritatea locuitorilor Moldovei, cu scuipatul jos a cojilor de la fiecare semință în parte. Apropo, Mihăescu menționează faptul că toate locurile publice în Chișinău în anii 30 erau acoperite cu coji de floarea-soarelui.






7. Conform unui banc, un cunoscut chirurg, originar din Dubăsari, sătul să audă un anumit îndemn, a hotărât să îşi închidă institutul şi să fondeze o clinică particulară specializată pe circumcizii. Numiți chirurgul, ştiind că îndemnul a apărut deja după moartea sa, într-un film sovietic.
Răspuns: Sclifosovschii

Cometariu: Короче, Склифосовский





8. În procesul de creare a acestei întrebări, am făcut ceea ce făceau Michelangelo şi Auguste Rodin. Ce anume?
Răspuns: Am eliminat tot ce este de prisos

Comentariu: Este cunoscută fraza atribuită fie lui Rodin, fie lui Michelangelo, despre faptul că sculptura este arta de a înlătura din blocul de marmură/piatră ceea ce este de prisos. Credem că informaţia din întrebare este suficientă pentru a o răspunde, şi am înlăturat totul ce este de prisos.







9. Deși autorul întrebării e numit astfel atunci când face ceva respectabil sau admirabil, acesta se simte jignit, căci în limba română, paronimul acestuia are sensul de om prost crescut, obraznic sau bădăran.

Intrebare:  Cum anume e numit uneori autorul întrebării ?

Raspuns: mujic/mujik

Comentariu: în română ,cuvântul mojic are sensul menționat în întrebare

 





10. În această întrebare cuvintele VALS și SALSA au fost înlocuite.

Inițial această operă a fost numită de către autor simplu SALSA. În acele timpuri exista o separare strictă între VALS și SALSA. Valsul era despre lucruri serioase, iar SALSA - despre lucruri mai pământești, cu final fericit. Deși această operă conținea lucruri foarte serioase, stilul în care este redată nu a permis autorului să o numească VALS. Cu toate acestea, după moartea autorului, un alt autor a propus adăugarea unui cuvânt în denumirea acesteia pentru a face aluzie la conținutul operei dar și a comemora măreția și frumusețea ei. Ce cuvânt a fost adăugat în titlul operei?

Răspuns: Divina

Competariu: Opera este Divina Comedie de Dante Aligheri. Dante a intitulat-o simplu Comedie. După moartea sa un alt poet, Giovanni Boccaccio, a propus adăugarea în titlu a cuvântului Divina, astfel noi cunoaștem până azi titlul operei ”Divina Comedie”.







11. Recent, în contextul situației politice nestabile a Republicii, după retinerea lui Vlad Filat, autorul întrebării i-a spus unui prieten ca ‘Vacanta se termina’. Apoi însă s-a corectat, și a spus ca ‘Vacanta s-a terminat’. La conferința sa de presa, în aceeași zi, Valeriu Strelet totuși, a spus ca ‘Vacanta se termina’, și prim-ministrul a spus-o în sens direct. Scrieți ce am înlocuit prin ‘Vacanta se termina’, dacă Valeriu Strelet, spre deosebire de autorul întrebării, a spus-o în limba română.





12. Atenţie, bliţ dublu!
1) EL este prezent în Moldova în timpul cald; toamna migrează în Africa. Este frecvent mai ales în zonele bogate în arbori scorburoşi. Numiţi-l prin două cuvinte.
2) EL a fost conceput de sfântul Mesrob Maștoț în anul 405 pentru traducerea Bibliei. Numiţi-l prin două cuvinte.
Răspuns: 1. Cucul armenesc. 2. Alfabetul armenesc.
Comentarii: Sperăm că v-aţi amintit de pupăza lui Creangă ce-şi făcea cuib într-un tei scorburos.)





13. Atenție, în întrebare sunt câteva litere omise!

Citind un articol științific despre niște câini și o pisică, autorul întrebării a caracterizat astfel destinul lor: ”De la vagabond la tron”. Care 5 litere au fost omise din propoziția anterioară?


Răspuns: AS…AUT

Comentariu: Era vorba de animale care au fost luate de pe stradă și trimise în cosmos: Belka, Strelka, Laika, motanul Felix.







14. TEXT PE FOIȚE: 
… - виды видавший 

Donde… 


Aveți în față denumirea tradusă a unei lucrări românești din 1877 și denumirea originală a unui cîntec de Robert Wyatt despre refugiații palestinieni și kurzi care caută un loc ca să-și construiască o viață nouă. În ambele denumiri am omis aceleași 4 litere (în primul caz, desigur, în chirilică). Reproduceți aceste 4 litere. 

Răspuns: Stan / Стан 

Comentariu: În primul caz este vorba despre povestea lui I. Crangă „Stan pățitul”. Donde estan se traduce din spaniolă ca „unde sunt?”, iar stan este și un sufix adesea întâlnit în denumirile statelor cu culturi musulmane. 





15. În întrebare sunt omisiuni.

Conform unei versiuni, medicamentul analgezic Vicodina și-a primit numele datorită faptului că are un efect mai puternic decît cel al analgezicului Codeina. Scrieţi cele trei cuvinte omise din textul acestei întrebări.


Răspuns: De șase ori

Comentariu: Prefixul VI este o aluzie la cifra romana 6. Vicodina are un efect analgezic de 6 ori mai puternic decît cel al Codeinei.







16. În cartea sa, Bill Bonanno explică originea cuvântului ALFA. Legenda spune că un soldat francez a pus ochi pe o tânăra frumoasă, care mergea alături de mama sa. Acesta a crezut ca era dreptul lui ca ocupant să facă ce dorea și a înșfăcat fata dupa care a târât-o în întuneric pentru a o viola. Mama a alergat atunci pe străzi strigând ceea ce s-ar traduce “Fiica mea!” . Au urmat apoi răscoale și insurecții, care au declanșat o rebeliune generală. Sloganul rebeliunii – un acronim pentru ALFA și se traduce “Moarte Franței, strigă Italia”

Întrebare: Ce am înlocuit prin ALFA?

Răspuns: Mafia





17. Conform unei glume cu o anumită doză de adevăr, niciodată nu știi câte persoane urăști decât atunci când trebuie să faci asta. În schimb multor ghanezi le este foarte ușor să facă asta, pentru că nu trebuie decât să se uite în calendar.

Î: Despre ce acțiune este vorba?
Răspuns: Alegerea numelui copilului.

Comentariu: În Ghana multe prenume se dau după ziua săptămânii în care s-a născut copilul. De exemplu pe Kofi Annan l-au numit așa pentru că s-a născut vineri. Kofi Annan - fost secretar general al ONU în perioada 1997-2006.





18. Varlam Şalamov, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori care au descris Gulagul a scris următoarele rânduri: „Nu poţi să o îndrăgeşti. Nu poţi decât s-o urăşti. Ca orice muncă fizică, la Kolîma, să munceşti cu ea e mult mai degradant, căci a căpătat caracter sclavagist. Se cere o anumită îndemânare, atenţie şi chef de muncă…Toată greutatea stă în a menţine echilibrul”.

Întrebare: La ce obiect cu caracter sclavagist se referă Şalamov?

Răspuns: La roabă.

Comentariu: Lucrul cu roaba a căpătat un caracter sclavagist. Păstrarea echilibrului e ceva esenţial.







19. Pentru a se deosebi de reprezentanții altor X-e din evul mediu, membrii acestora purtau diverse semne distinctive. Cu timpul ele s-au micșorat în dimensiuni, s-au transformat și s-au diversificat, devenind x-e contemporane. Ce am înlocuit prin x?
Răspuns: ordin
Comentariu: Ordinele cavalerești și călugărești medievale, pentru a se distinge, aveau cruci de diferite mărimi și culori pe hainele membrilor lor. Cu timpul crucile au devenit separate de haine, s-au redus în dimensiuni și au devenit ordinele contemporane.






20. Soldatul Marinei Regale Britanice Andy Grant avea făcut un tatuaj în regiunea genunchiului, cu un mesaj de susţinere a echipei sale de fotbal favorite. În timp ce îşi făcea serviciul în Afganistan, acesta a călcat pe o mină şi a avut de suferit o amputaţie, după care mesajul tatuat a devenit unul extrem de ironic. Peste un minut, reproduceţi mesajul rămas pe piciorul soldatului.
Răspuns: You’ll never walk

Comentariu: Soldatul avea tatuat sub genunchi motto-ul echipei FC Liverpool – You’ll never walk alone. După amputaţie, cuvîntul „alone” a fost tăiat, rămînînd doar „You’ll never walk”. Acest lucru, însă, nu-l împiedică pe Andy să aibă o viaţă activă cu ajutorul protezei.







21. Atenţie, bliţ triplu!
1) Oștile mareşalului Marmont au eșuat să apere Parisul în martie 1814. Ca rezultat, Napoleon, în memoriile sale, a scris despre Marmont că acesta va sfârşi ca X. Numiti-l pe X.
2) Se ştie că Y a fost coleg de şcoală cu Faustus Cornelius Sulla şi l-a bătut într-o zi pentru că Faustus „elogia puterea absolută a tatălui său”. Numiţi-l pe Y.
3) După părerea telespectatorilor, Ciarán Hinds (pentru prezentator: se citeşte ca „Kiarа́n Hа́inds”), care nu a rostit celebra frază adresată lui Z, chiar şi fără cuvinte a reuşit să transmită emoţiile eroului său muribund. Numiţi-l pe Z.
Răspuns:  1. Iuda (se acceptă: Iuda Iscariotul); 2. Cassius (se acceptă: Gaius Cassius Longinus); 3. Brutus (se acceptă: Marcus Junius Brutus)
Comentariu: Conform lui Dante, toţi trei sunt locuitorii celui de-al nouălea cerc al Infernului, unde nimeresc trădătorii.






22. Atenţie, o întrebare de la cântăreţul Johnny Ace, care s-a sinucis la vârsta de doar 25 de ani!

Sper că nimeni dintre voi nu a participat la această activitate şi nici nu o va face pe viitor. Cu toate acestea, în cazul utilizării unui obiect cu bobină, foarte bine întreţinut, şansele rezultatului fatal sunt mult mai mici decât ar părea la prima vedere, în unele cazuri fiind de doar 1 la 6000.

Î: Dacă v-aţi dat seama despre ce activitate este vorba, veţi răspunde cu 2 cuvinte care încep cu aceeaşi literă, care factor duce la un risc atât de mic?
Răspuns: Greutatea glonţului

Comentariu: Activitatea este „Ruleta rusească”. La revolverele cu bobină bine întreţinute, bobina se roteşte foarte bine, iar şansele ca un glonț să se oprească sus sunt mult mai mici decât ca acesta să se oprească în partea de jos. Se consideră că Johnny Ace, un cântăreţ de blues de culoare a fost una dintre victimele ruletei ruseşti.







23. In topul “5 eroi care au devenit antagonisti” de pe canalul DaiFiveTop sunt mentionati: 5.Magneto 4.Vito Carleone 3. Anakin Skywalker 2. Big Boss. Despre personajul de pe locul intii se spune(in video),  daca actiunea ar fi avut loc in Danemarca, transformarea sa nu ar fi avut loc. Ginditi cu mintea treaza, si peste un minut numiti personajul, la esecul caruia au contribuit frunze a unei ierbi.

Raspuns: Walter White







24. Ei toți au ocupații. Primul, numit și sinistru, este de obicei un jucător hazardat sau un alt marginal al societății. Următorul e din garda orășenească. Al treilea este un scrib. Următorul - un negociant, urmat de doctor. Apoi urmează un clerc, apoi un fierar, și ultimul este un fermier. Nu vă spun care dintre ei în fața cui stă, numiți-i pe ei cu numele lor generic.
Răspuns: Pioni
Comentariu: Primul era sinistru, în latină - cel din stânga. Gardianul era în fața cavalerului care l-a antrenat, scribul în fața arhiepiscopului (nebunului) pentru care lucra. În fața regelui era negociantul, în fața reginei - doctorul. În fața altui episcop era clercul, în fața celui de-al doilea cavaler - fierarul, iar în fața castelului (turnului) unde el lucra - țăranul.






25. A lui Lenin - în  anul 1939, la 15 ani după el - a confirmat o expresie binecunoscută. A lui Stalin - în 1932, cu 21 de ani înaintea lui  - a infirmat-o. Numiţi această expresie în rusă sau echivalentul său în română.

Răspuns: Надежда умирает последней / Speranţa moare ultima

Comentariu: Ambii au avut sotii pe nume Nadejda. Soţia lui Lenin a murit după el, iar a lui Stalin - înainte de acesta.





26. Într-un articol întitulat “How religion got in the way” (Cum ne-a ieșit religia în cale) de pe blogulwaitbutwhy.com, autorul blogului povestește cum, după ce se proclamase ateist pe parcursul a mai multor ani, realizase cât de puțin le comunica astfel oamenilor despre identitatea sa spirituala. Apoi afirmă că a spune că ești ateist e la fel cum ar fi daca ai da ACEST RĂSPUNS la întrebarea “De  unde ești ?”.

Întrebare:  Scrieți unul din cele de peste 190 de variante de răspuns.

Răspuns: “Nu din …(orice țară)”.





27. Atenţie, bliţ dublu!
1) Un articol despre duelul dintre Holly Holm şi Ronda Rousey, care câştigase până atunci în toate cele 12 lupte de arte marţiale mixte, conţine în titlul său ACEASTĂ PROPOZIŢIE.
2) Titlul albumului trupei The Brian May Band, lansat în anul 1993, constă din CEALALTĂ PROPOZIŢIE.
Răspuns: 1. The queen is dead. 2. Long live the Queen. (Se acceptă şi în alte limbi).
Comentarii: Se face aluzie la tradiţionala frază franceză „Le Roi est mort, vive le Roi!” care se pronunţă la anunţarea unui nou monarh.






28. Conform principiului coerenţei  lui Novikov, călătorul în timp nu poate schimba prezentul modificând ceva în trecut. Astfel, dezastrele nu pot fi prevenite. În articolul din Wikipedia dedicat acestui principiu este menţionată şi EA. Se poate de zis că economistul american Dean Baker a jucat în anul 2005 rolul EI. Numiţi-o pe EA.
Răspuns: Casandra
Comentariu: În mitologia greacă, Casandra avea darul de a prezice viitorul, dar a fost blestemată ca cei din jur să nu creadă profețiile ei şi să nu facă nimic pentru a preveni dezastrele prezise. Dean Baker a prezis criza financiară din 2008 dar a fost ignorat.






29. Vă felicităm cu apropierea zilei de 1 decembrie, sărbătoare a românilor de pretutindeni! La Bucureşti, pe bulevardul Ştefan cel Mare nr. 15 există un anume magazin de biciclete. Dacă respectivul magazin ar avea o filială la Chişinău, autorul întrebării e sigur că cea mai potrivită amplasare a acesteia ar fi pe bulevardul Cuza-Vodă, chiar dacă unii dintre voi ar putea spune că un loc la fel de potrivit ar fi şi strada Mihai Viteazul.

Întrebare: Nu vă întrebăm cine este proprietarul acestui magazin, dar răspundeți prin 3 cuvinte, cum se numeşte respectivul magazin de biciclete?


Răspuns: Moş Ion Roată.

Comentariu: Am făcut aluzie la scurta povestire anecdotică a lui Ion Creangă „Moş Ion Roată şi unirea” care relatează evenimente din perioada unirii mici înfăptuite sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Prima unire a principatelor româneşti a fost înfăptuită efemer de către Mihai Viteazul, iar adevăratul întregitor al ţării a fost regele Ferdinand la 1918. Strada Ferdinand nu există în Chișinău. Din informațiile publicate pe pagina magazinului, numele nu are vreo legătură cu vreo persoană specifică.







30. Restauratorii basilicii sfântului Francis din orașul Assisi au găsit imaginea unui diavol într-un nor de pe fresca capelei. Descoperirea a fost posibilă datorită unei observații atente. Articolul care relata descoperirea avea drept titlul o expresie cunoscută. Care expresie?
R: Diavolul se ascunde în detalii





31. În timpul celui de-al doilea război mondial, înainte de a ataca o coloană de corăbii germane, aliații trimiteau mai întîi un avion de observație, dar scopul acestuia nu era de a observa ceva, ci din contra - de a fi observat. Explicați vă rog acest paradox. De ce procedau astfel aliații?
Răspuns (pe scurt): Pentru ca germanii să nu afle că Aliații au spart codul enigma.

Comentariu: Aliații știau exact unde se află coloana, fiindcă au spart codul Enigma și puteau decifra mesajele naziștilor. Avionul de observație al aliaților trebuia să fie văzut, pentru ca corabiile inamice sa semnaleze prin radio comandamentelor lor ca au fost depistate. După aceasta, atunci când acestea erau scufundate, germanii nu erau la fel de suspicioși despre probabilitatea ca aliații să poată decifra Enigma. Iată așa.





32. Aflând dintr-un comunicat al poliţiei despre un furt dintr-o ogradă, autorul întrebării a remarcat că ele nu au constituit un baraj suficient pentru a opri infractorii. Numiţi-le pe ele prin 3 cuvinte.

Răspuns: Porţile de fier





33. Christophe Lemaitre este singurul om care a făcut asta în mai puţin de 10 secunde. Dacă vă daţi seama care cuvânt a fost omis în propoziţia anterioară, îmi veţi spune despre ce acţiune este vorba!
Răspuns: Alergarea distanţei de 100 de m.

Comentariu: Cuvântul omis este „alb”. Francezul Christophe Lemaitre este singurul om alb care a alergat 100 de metri în mai puţin de 10 secunde, mai exact în 9,92 s.







34. Într-o renumită carte sovietică despre spionii din timpul celui de-al doilea război mondial, un medic se lăuda că poate în anumite circumstanțe depista o doamnă care este spion infiltrat de peste hotare. Cum spunea el, „mama este totdeauna chemată în limba natală”.

Dar în ce circumstanțe putea el depista spioanele?


Răspuns: În timp ce ele nășteau







După completare, expediați fișierul pe adresa: octavsireteanu@yahoo.com
Yüklə 68,78 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin