Çocuk, anne baba elinde emanettir. Kalbi, kıymetli bir cevher gibi temizdir. Temiz bir toprak gibidir. Hangi tohum atılırsa, öyle büyür. Fazilet tohumu ekilirse



Yüklə 11,35 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü11,35 Kb.
#23299

13.10.2017

‎ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ

‎ قال رسولُ الله صلى الله عليه وسلم: لأنْ يُؤَدِّبَ الرجلُ وَلَدَه، خير من أن يتصدق بصاع 

ÇOCUK TERBİYESİ

Muhterem Mü'minler!

Şu fani dünyada sahip olduğumuz en değerli ve en büyük nimetlerden bir tanesi çocuklarımızdır. Çocuklar dünya hayatının en güzel süsüdür. Kalbîmizin süruru, gözlerimizin nurudur. Karı ve kocayı birbirine bağlayan, evliliği ömürlük yapan sağlam bir Rabbani hediyedir. Tüm bunların yanında unutmayalım ki çocuklar bizlere Allah'ın (c.c.) emanetidir. Bu emaneti asıl sahibine O'ndan aldığımız gibi tertemiz geri iade etmekle mükellefiz. Bu da zamanında yapılan doğru eğitimle mümkündür.

İmam Gazali çocuk eğitiminin önemini şu sözleriyle vurgular. “Çocuk, anne baba elinde emanettir. Kalbi, kıymetli bir cevher gibi temizdir. Temiz bir toprak gibidir. Hangi tohum atılırsa, öyle büyür. Fazilet tohumu ekilirse, din ve dünya saadetine kavuşur. Fesat tohumu ekilirse dünyasını ve ahiretini berbat eder."

Aziz Kardeşlerim!

Araştırmacılar çocuklukta 0-6 yaş grubunun altın dönem olduğunu, kişiliğin temelinin bu yaşlarda atıldığını ve köklü davranış ve ahlakın bu dönemde kazanıldığını belirtmiştir.

Çocuk hayata ilişkin bilgi ve becerileri anne ve babasından öğrenir. Tüm değerler çocukta 0–6 yaş döneminde maya tutar. 6–12 yaş döneminde çiçeklerini açar, tüm hayat süresince de meyvelerini verir. Bu yaş gurubu bir milletin kaçırdığı veya kazandığı en değerli fırsattır. Bu boşluğun yerini hiç bir şey dolduramaz. 

Değerli anne ve babalar!

Çocuk eğitiminde en temel kuralları her anne baba mutlaka bilmelidir. Bunlar;



  1. Şefkat ve merhamet

  2. Sevgi ve güven

  3. Bilgi, ilgi ve emektir.

Anne-babanın çocuğa karşı takındıkları tavır, bebeklik döneminden itibaren çocuk üzerinde derin ve kalıcı izler bırakır. Çocuğa anne-babanın gösterdiği sevgi ve koruma duygusu, çocukta güven duygusunun gelişimine yardımcı olur. Böylece çocuk özgüveni yüksek, insanları sevmeyi ve onlarla ilişki kurmayı öğrenen bir şahsiyet olur. Bu duyguyu elde edemeyen çocuk içe kapanık, pasif, çekingen davranır.

Güvenin temelini, aile bireyleri arasındaki şefkat, sevgi, saygı ve sadakat oluşturur. Güven duygusu günden güne yerleşen bir duygudur ve bu duygu da ilgi ve emekle gelişir. Sevginin devamlılığı çocuk açısından çok önemlidir. Çocuk anne ve babasını taklit ederek sosyal yaşama alışır. Aile içinden seçtiği örnek, bozuk bir kişilik yapısına sahipse, kötü davranış şeklinin çocukta da görülme olasılığı yüksektir. Bu nedenle anne-babanın çocuğa iyi örnek olması çok önemlidir. Ebeveynlerin sözlerden çok davranışlarıyla model olmaları gerekir.

Değerli Kardeşlerim!

Peygamberimiz “Hiçbir baba evlâdına güzel edep ve terbiyeden daha değerli ve üstün bir miras bırakamaz.” (Tirmizi) buyurmuştur. Okuduğum ayet-i kerimede Rabbimiz şöyle buyuruyor: "Sonra o hesap gününde tüm nimetlerden elbette ve elbette sorguya çekileceksiniz." (Tekasür: 8)

Unutmayalım: Çocuklarımızı biz sevmezsek, onlara biz saygı göstermezsek, kendilerine dış dünyada kucak açan, sahte sevgiler sunan birilerini bulacaklardır. Ama bu kişiler toplum ve çocuklarımız için ne kadar yararlı kişilerdir, bunu bilemeyiz.

Unutmayalım: Çocuklarımız kapanmayan amel defterlerimizdir. Bu defteri güzel dua ve hayırla mı dolduracağız yoksa şer ve günahla mı?



Rauf EVLEKSİZ

Flemingsbery
Yüklə 11,35 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin