ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ “APELE ROMÂNE”
ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ MUREŞ
http://www.rowater.ro/damures
Cod-F-PC-4
REVISTA PRESEI
06 ianuarie 2016
CUPRINS
Teme ABA 2
Teme similare 3
Complexul energetic Hunedoara a cerut intrarea în insolvență 4
Teme de mediu 5
Vor să radă pădurea pentru a construi hoteluri și spa – uri 5
Vor să radă pădurea pentru a construi hoteluri și spa – uri
Teme ABA
Mureșul a făcut dop de gheață și amenință să rupă podul de pontoane Lacul de la Pădurice e patinoar pentru porumbei și avem și prima ninsoare din această iarnă. Un dop de gheață ce s-a întins pe toată lățimea râului Mureș de-a lungul vechiului pod de pontoane din spatele noii pasarele s-a creat ca urmare a temperaturilor foarte scăzute înregistrate azi-noapte. Gheața este staționară acum, la -6 grade, iar temperatura, conform prognozelor meteo, tinde să se încălzească cu 2-3 grade. În caz că va scădea, însă, blocul de gheață va rupe podul de pontoane dacă autoritățile nu intervin. A înghețat și lacul de la Pădurice, fiind acum un imens și „superb coș de gunoi” din gheață, plus, bonus pentru porumbei: patinoar!
După un asemenea frig, era și de așteptat: și-a făcut apariția în Arad, în urmă cu puțin timp (în centru, cel puțin), și prima zăpadă din această iarnă.
/Special AR, http://specialarad.ro/update-muresul-a-facut-dop-de-gheata-si-ameninta-sa-rupa-podul-de-pontoane/
Teme similare
Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea se va încălzi uşor în zilele următoare
Meteorologii au transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 4 ianuarie 2016 – 17 ianuarie 2016.
Banat: Vremea se va încălzi semnificativ, devenind, în intervalul 6 - 8 ianuarie, apropiată de normalul termic al acestei perioade. Între 9 şi 11 ianuarie va fi mai caldă decât în mod normal, cu medii regionale ale temperaturilor maxime de 6...8 grade şi minime în jurul pragului de îngheţ. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, se vor înregistra în continuare valori termice mai ridicate decât în mod obişnuit. Astfel, în medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 8 grade, iar cele minime, între -3 şi 0 grade. Până spre 7 ianuarie se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, posibil, local, moderate cantitativ, apoi vor predomina ploile. Vor fi condiţii de polei.
Transilvania: Vremea se va menţine rece la începutul intervalului, deşi valorile termice vor creşte încă din prima zi. Între 7 şi 13 ianuarie, regimul termic va fi mai ridicat decât cel normal pentru această perioadă, media regională a maximelor urmând a fi cuprinsă între 1 şi 4 grade, iar cea a minimelor, între -5 şi -1 grad. Între 14 şi 17 ianuarie, deşi în uşoară scădere, valorile termice se vor menţine apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, în medie, între 0 şi 3 grade şi temperaturi minime ce se vor încadra între -7 şi - 3 grade. Temporar se vor semnala precipitaţii slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de apariţie în prima săptămână şi în intervalul 11-13 ianuarie. Izolat vor fi condiţii de polei.
/ARQ AR, http://www.arq.ro/prognoza-meteo-pe-doua-saptamani-vremea-se-va-incalzi-usor-in-zilele-urmatoare/3748
/Actualităţi AR, http://www.actualitati-arad.ro/cum-va-fi-vremea-in-urmatoarele-doua-saptamani-71/
Complexul energetic Hunedoara a cerut intrarea în insolvență
Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a depus marţi la Tribunalul Hunedoara o cerere pentru deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă, dosarul urmând să fie judecat de Secţia a II-a civilă – Contencios Administrativ şi Fiscal. “Termenul de judecată nu a fost încă stabilit, cererea fiind depusă abia astăzi (marţi, n.r.). Dosarul va fi judecat de Secţia a II-a civilă – Contencios Administrativ şi Fiscal’, a declarat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Referitor la cererea de intrare în insolvență, președintele Consiliului de Administrație (CA) al CEH, Aurelian Ghimpău, a declarat că solicitarea Complexului Energetic Hunedoara de a fi deschisă procedura insolvenței se impunea, dacă se iau în considerare rezultatele economice ale companiei. Potrivit acestuia, CEH are datorii de peste 1,2 miliarde de lei, iar pe 7 ianuarie 2016 societatea avea termene de judecată în procese cu 18 creditori. În opinia președintelui CA al CEH, intrarea în insolvență ar putea proteja compania, în paralel cu o posibilă redresare economică a acesteia. “Să mai protejăm cât de cât din ceea ce putem proteja. Să încercăm o redresare (economică, n.r.). Se impunea (insolvența, n.r.), având în vedere rezultatele economice pe ultimele lun”, a afirmat Aurelian Ghimpău. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat luni, în Valea Jiului, că ministerul pe care îl conduce dorește salvarea CEH, un eventual faliment fiind în măsură să aducă după sine probleme sociale ‘uriașe’ și ar putea afecta siguranța energetică națională. În cadrul CEH lucrează circa 6.400 de angajați la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
/Mesagerul Hunedorean HD, http://www.mesagerulhunedorean.ro/complexul-energetic-hunedoara-a-cerut-intrarea-in-insolventa/
Alimentarea cu apă, realizare de succes la Șăulia
Comuna Șăulia a reușit să-și ducă la îndeplinire proiectele propuse, cea mai mare reușită fiind introducerea apei potabile. Despre aceste proiecte precum și despre cele viitoare ne-a vorbit Dorel Vancea, primarul comunei Șăulia.
Rep.: Revenind la proiectele majore, un factor important îl reprezintă alimentarea cu apă. Cum stă Șăulia la acest capitol?
D.V.: Cea mai mare și cea mai eficientă investiție la nivelul comunei este introducerea apei, o investiție extraordinar de mare și de importantă pentru locuitorii comunei. Este vorba de un proiect pe Ordonanța 28, o investiție realizată din fonduri guvernamentale, valoarea proiectului fiind de aproximativ 5,9 milioane lei. Am început cu acest proiect în anul 2011, iar în primăvarea acestui an el a fost finalizat. În prezent problema apei este rezolvată în comună, beneficiari sunt în jur de 530 de case, racordate la rețeaua de apă, întinsă pe o distanță de 25 de kilometri de rețea.
Rep.: Ce proiecte aveți în vedere pentru Șăulia în perioada următoare?
D.V….În ce privește canalizarea, suntem prinși în Masterplanul Consiliului Județean, care urmează să se deruleze până în anul 2020. Deocamdată se află în stadiul de proiect. Aici nu depinde de noi, e proiectul celor de la Aquaserv.
/Zi de Zi MS, http://www.zi-de-zi.ro/alimentarea-cu-apa-realizare-de-succes-la-saulia/
Teme de mediu Vor să radă pădurea pentru a construi hoteluri și spa – uri
Un deputat PSD, proprietar de păduri, a pus gând rău fondului forestier din România, pentru că stă în calea turismului. Cătălin Rădulescu vrea tăierea pădurilor pentru ca pe locul lor să fie ridicate hoteluri şi baze de agrement. Şi nu doar vrea, ci şi încearcă, pentru că este parlamentar şi poate face legi. Social democratul, împreună cu alţi colegi de partid, a depus două priecte care dau liber defrişărilor. Statisticile arată că în România sunt tăiate trei hectare de pădure pe oră. 11 parlamentari PSD, printre care şi trei proprietari de păduri, vor să modifice codul silvic. Adică să treacă terenurile forestiere din extravilan, în intravilan, astfel încât pe viitor, să poată fi tăiate, ca să lase loc construcţiilor. Potrivit proiectului, cine defrişează, se angajează, în schimb, să împădurească, în altă parte aceeaşi suprafaţă de teren. Suprafaţa care face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier este destinată numai pentru construcţia structurii turistice, accesul şi împrejmuirea, şi nu poate depăşi 50% din suprafaţa proprietăţii forestiere. Parlamentarii spun că este nevoie de această modificare a legii, pentru că turismul montan trebuie să se dezvolte. De aceea este nevoie de unităţi de cazare şi de baze de agrement, spa-uri, piscine, restaurante şi baruri. Zonele în care se realizează obiective turistice pentru practicarea sporturilor de iarnă (…) sunt exceptate de la restricţia de trecere a terenurilor forestiere din domeniul public al unităţilor administrativ teritoriale în domeniul privat al acestora.
/OpiniaTransilvană AB, http://opiniatransilvana.ro/vor-sa-rada-padurea-pentru-a-construi-hoteluri-si-spa-uri/
- REVISTA PRESEI -
Administraţia Bazinală de Apă Mureş
Str. Koteles Samuel nr. 33, Târgu –Mureş, jud. Mureş
cod poştal 540057
Tel. : 0265 260289, 0265 265420; Fax: 0265 264290, 0265 265059
Dostları ilə paylaş: |