FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT
REVISTA PRESEI
www.fsli.ro
08 octombrie 2014
PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/educatie/scoala/cnsc-s-a-incheiat-licitatia-noile-manuale-mai-putin-abecedar-1_5433c4dc0d133766a8bcabf3/index.html
Editori: Noile manuale şcolare avizate, cu excepţia Abecedarului, vor ajunge pe băncile elevilor în cel mult o lună
Noile manuale şcolare vor ajunge în şcoli în cel mult o lună, estimează editorii, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat undă verde Ministerului Educaţiei să semneze contractele pentru Comunicare în limba română clasa a II-a şi Matematică şi explorarea mediului clasele I şi a II-a, maghiară clasa I şi engleză clasa I. Singurul manual neadjudecat rămâne Abecedarul.
Cu excepţia manualului de Comunicare în limba română pentru clasa I, fostul Abecedar, pentru restul manualelor noi care ar fi trebuit să ajungă pe băncile elevilor din toamnă Ministerul Educaţiei poate semna contractele cu firmele declarate câştigătoare după ultima reevaluare, de acum două săptămâni.
Directorul executiv Marin Vidraşcu de la una dintre editurile câştigătoare, Litera, spune că cel mai probabil contractele vor fi semnate la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutului săptămânii viitoare.
"Trebuie să ne spună Ministerul care sunt termenele de livrare, avem nevoie de două-trei săptămâni ca să le tipărim, dar încă nu ştim cantitatea comenzii, câte manuale trebuie să tipărim", a spus Marin Vidraşcu.
Abecedarul va ajunge mai târziu la elevi
Singurul manual contestat a rămas Abecedarul, în cazul căruia se vor înregistra întârzieri, potrivit CNCS, scrie Hotnews.ro.
Manualul a fost contestat de editura Humanitas împreună cu partenerul lor, firma de soft ReadForward.
"Probabil că CNCS-ul va răspunde mai repede având în vedere că este o singură contestaţie, nu 17 câte au fost iniţial. Termenul este de 20 de zile maximum de la depunerea contestaţiei, pe care noi am făcut-o la sfârşitul săptămânii trecute", a spus pentru "Adevărul" Paul Balogh, partener şi unul dintre fondatorii ReadForward.
El este de părere că vina principală pentru lipsa manualelor şcolare de pe băncile şcolilor în data de 15 septembrie este a organizatorilor licitaţiei, care "dacă organizau din timp o licitaţie corectă, nu se ajungea la situaţia de faţă".
Ce au contestat editurile
Mai multe edituri au contestat la începutul lunii octombrie rezultatele ultimei reevaluări privind procedura de licitaţie pentru noile manuale şcolare, procedură care a lărgit lista câştigătorilor, a declarat atunci pentru „Adevărul“ Claudiu Istrate, reprezentantul Federaţiei Editorilor din România (FER). Momentan, spune el, Humanitas mai poate depune o contestaţie la Curtea de Apel, dar numai pentru Abecedar fiindcă pentru celelalte manuale s-a încheiat povestea licitaţiei.
„Ceea ce noi am contestat la CNCS este în primul rând faptul că au fost aceiaşi evaluatori de la început şi s-au păstrat aceleaşi coduri pentru ofertele de manuale, adică nu au mai fost anonime. În plus, o parte dintre ofertele analizate fuseseră deja făcute publice. Oricum, am observat că, după această reevaluare, aceiaşi evaluatori au dat punctaje diferite aceloraşi oferte“, a declarat Paul Balogh de la Read Forward.
Care sunt editurile câştigătoare
După reevaluarea ofertelor, a fost extinsă lista editurilor câştigătoare, la principalele materii (Română, Matematică), potrivit HotNews.ro.
Comunicare în limba română pentru clasa a II-a:
SC CD PRESS SRL
Intuitext
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
Corint Junior SRL S.C.
Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.
Matematică şi explorarea mediului pentru clasa I:
SC CD PRESS SRL
Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA
Intuitext
SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
S.C. Aramis Print SRL
Matematică şi explorarea mediului pentru clasa a II-a:
SC CD PRESS SRL
Intuitext
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
S.C. Aramis Print SRL
SC Didactica Publishing House SRL
Corint Junior SRL
Comunicare în limba maternă maghiară pentru clasa I:
Editura Corvin Deva
S.C. Norand SRL
Limba modernă pentru clasa I - limba engleză:
SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
S.C. Aramis Print SRL
Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.
Peste un milion de lei pentru vechile manuale
Cât despre vechile manuale, Ministerul Educaţiei a alocat peste un milion de lei pentru retipărirea vechilor Abecedare şi manuale de Matematică de la clasa I, potrivit datelor pe care „Adevărul“ le-a obţinut de la Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii principalei edituri care le retipăreşte spun că, în cel mult 10 zile, elevii vor avea manuale.
„În momentul de faţă avem pes te 100.000 de comenzi de Abecedar şi în total sunt peste 300.000 de Abecedare şi manuale de matematică care trebuie să ajungă în şcoli. Noi am început deja să le tipărim şi în cel mult 10 zile vor fi pe băncile elevilor“, a declarat pentru „Adevărul“ Cristian Rociu, directorul de vânzări de la Aramis. El a mai spus că media preţului unui manual Aramis achiziţionat de minister este de 2,20 lei, în timp ce un Abecedar poate fi cumpărat cu 19 lei dintr-o librărie.
http://adevarul.ro/educatie/universitar/ce-sanse-angajare-mai-tinerii-facultate-adevarul-live-ora-1500-1_54338cb20d133766a8bb2694/index.html
VIDEO Ce şanse de angajare mai au tinerii după facultate, la Adevărul Live
Din ce în ce mai puţini tineri merg către o facultate sau îşi permit să termine cu bine învăţământul superior, în condiţiile în care o diplomă nu mai oferă garanţia unui loc de muncă. Iar mulţi dintre cei care aleg calea studii superioare nu ştiu de fapt încotro s-o apuce. Despre generaţia nehotărâtă şi soluţii pentru a creşte şansele de angajare ale tinerilor am discutat la Adevărul Live.
Invitaţii din platou au fost Dragoş Gheban - managing partner la firma de recrutare Catalyst Solutions, care organizează anual cel mai mare târg pentru tineri profesionişti - Angajatori de Top, care va avea loc pe 17-18 octombrie în Bucuresti, Sabina Popârlan – Project Manager la BuzzCamp, eveniment de angajare tot pentru tinerii absolvenţi, şi Cristian Popescu - preşedintele ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România).
Generaţia tinerilor care au luat drumul facultăţilor la începutul acestei luni este destul de debusolată în ceea ce priveşte alegerea pe care au făcut-o, spun nu numai experţii, dar şi studenţii.
În momentul în care trebuie să-şi aleagă un drum în viaţă, începând cu domeniul pe care îl vor studia la facultate, tinerii nu se gândesc la piaţa muncii, ci la dezvoltarea personală. Cel puţin acestea au fost gândurile bobocilor în prima zi de facultate.
De altfel, reprezentanţii studenţilor au atras atenţia, prin mai multe studii, asupra ratei ridicate de abandon în facultate.
Declaraţii:
Sabina Popârlan – Project Manager la BuzzCamp, eveniment de angajare tot pentru tinerii absolvenţi: Tinerii care au iniţiativă sunt curioşi şi vor să înveţe de toate din toate departamentele în cadrul unui internship. Este un proces de selecţie înainte de târgurile de job-uri, companiile ne spun ce caută la tineri, ce studii, ce experienţă au. Este o mare cerere în domeniul IT şi telecom, sunt foarte multe job-uri disponibile. În ultimul timp au intrat multe companii pe piaţă pe domeniul acesta. Întotdeauna tinerii care au ales domeniile tehnice au tras lozul câştigător. Angajatoriii mai cauă deschidere şi dorinţa de a învăţa de la oamenii din jurul lor cu mai multă experienţă.
Cristi Popescu, preşedinte ANOSR: Sunt destul de multe probleme în ceea ce priveşte adaptarea studenţilor la piaţa muncii. Din păcate centrele de orientare profesională nu prea sunt funcţionale fiindcă în medie există un consilier la 8.000 de studenţi, nu prea putem vorbi de consiliere unul la unul sau punerea în contact cu ceea ce caută angajatorii de la ei. De asemenea, în universităţi nu dezvoltăm lucrul în echipă, gândirea critică, lucrurile pe care un angajator le caută la un tânăr. Universităţile ar trebui să se preocupe să creeze o relaţie între angajator şi studenţi şi să dezvolte abilităţi care pot fi puse în aplicare când terminăm studiile.
Dragoş Gheban - managing partner la firma de recrutare Catalyst Solutions, care organizează anual cel mai mare târg pentru tineri profesionişti - Angajatori de Top: Sunt din ce în ce mai multe companii care se implică în târguri în oraşele mari, cel puţin (Bucureşti, Iaşi, Timişoara). O parte dintre clienţii noştri se plâng de lipsă de seriozitate din partea tinerilor. Cred că mingea e foarte mult în terenul tinerilor, cu cât îşi dau seama că trebuie să investească în viitorul lor, cu atât le va fi mai bine. Cred că activităţile de dezvoltare din timpul studiilor sunt importante. Companiile caută persoane puse pe treabă care doresc să facă ei lucruri, nu să li se întâmple lucruri.
Abandon şi lipsa consilierii în facultate
De curând, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a publicat o listă cu gradul de abandon la 20 de universităţi de stat în ultimii şase ani, media totală a renunţării fiind de aproape 40%.
O altă analiză ANOSR a arătat că universităţile au, în medie, câte un consilier pentru aproape 8.500 de studenţi, aceasta fiind una din cauzele acestui fenomen şi al integrării dificile pe piaţa muncii.
Experţii susţin însă că e nevoie de o mai bună orientare în carieră pentru ei şi să ştie din timp care este traseul pe care vor să meargă. E nevoie în primul rând de o mai bună informare: ce specializări li se potrivesc, ce domenii sunt căutate şi unde este nevoie de absolvenţi.
Pentru tineri există o serie de astfel de surse de informare, aşa cum este Târgul Angajatori de Top, care va avea loc în Capitală weekendul viitor (17-18 octombrie), care va aduce peste 3.400 de locuri de muncă, oferite de 100 de companii sau BuzzCamp, unde tinerii se vor putea întâlni din nou cu angajatorii.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/inspectii-inspectorate-polemici-cordiale-dl-tudor-spiridon-1_54341ae10d133766a8bea4fa/index.html
Inspecţii şi inspectorate. Polemici cordiale cu dl Tudor Spiridon
În mai puţin de 24 de ore, textul pe care l-am publicat ieri a înregistrat peste 1300 de afişări, peste 350 de like-uri şi 84 de distribuiri de pe acest blog şi peste 40 de distribuiri de pe pagina mea FB. Reacţia publică, fără precedent pentru mine, confirmă interesul cu totul acut faţă de subiect. Cu atât mai relevante devin, în context, opiniile dlui prof. Tudor Spiridon, căruia, sunt convins, îi pasă în mod real de şcoală.
Tudor,
Salutări distinse – mulţumesc pentru comentariille tale postate pe pagina mea FB.
Pentru conformitate, le reproduc in integrum:
Vreţi şcoală ca în Finlanda? Nimic mai simplu. Luaţi politicieni finlandezi, părinţi finlandezi, iar în final, elevi finlandezi. Duceţi-i într-o incintă specifică(clădire, campus) şi aveţi şcoală finlandeză. Şi să ne fie f. clar! Românii nu pot avea şcoală finlandeză, ci musai românească, aşa cum englezii au şcoală englezească ş.a.m.d. Noi, putem avea, eventual, şcoală haretiană, cu toate că încă nu am aflat dacă Spiru vine de la spirit.
În legătură cu inspectoratele şcolare, o întrebare. Vreţi să fiţi inspectaţi şi evaluaţi de primari? Nu aştept răspuns. Tot pentru conformitate, trimit aici către textul meu de ieri, Inspecţii şcolare: DA! Inspectorate şcolare: NU!
În spiritul multelor conversaţii despre educaţie, pe care noi doi le purtăm de câţiva ani buni, şi al proiectelor educaţionale în care am lucrat, ca trainer de leadership şi de formare a formatorilor, cu câteva sute bune de profesori pe care şi tu îi cunoşti direct, îngăduie-mi două precizări la obiect:
Primul tău comentariu nu are legătură logică de fond cu argumentul textului meu; eu nu sugerez, nici direct nici indirect, copierea în România a modelului educaţional finlandez sau a celui britanic; subiectul e cu totul altul, respectiv caracterul anacronic, azi, al instituţiei inspectoratelor şcolare, pe de o parte, şi nevoia repoziţionării strategice a inspecţiei şcolare, pe care o susţin fără rezerve, pe de altă parte
Al doilea comentariu al tău nu are, de asemenea, legătură logică de fond cu argumentul textului meu; eu nu sugerez, nici direct nici indirect, intrarea în rol a neaveniţilor incompetenţi în materia inspecţiei şcolare şi instituţionale; dacă tu construieşti, enunţi public şi îmi atribui inferenţa subversivă "inspectoratele şcolare nu mai sunt, ergo, rolul lor va fi preluat de primari / primării", atunci, cu tot respectul, îţi spun te afli într-o serioasă eroare de înţelegere nedistorsionată a textului meu.
Dincolo de precizările de mai sus, eu doresc să continuăm şi să dezvoltăm conversaţia noastră serioasă despre schimbarea paradigmei Educaţiei în România, proiect strategic din care tema de faţă face parte în mod necesar, inevitabil. M-aş bucura ca dorinţa să fie reciprocă.
Mulţumindu-ţi anticipat pentru răgazul acordat mesajului meu, îngăduie-mi, te rog, încă un feedback: corect scriem "Noi putem avea, eventual, şcoală haretiană..." - între subiect şi predicat nu punem virgulă.
Gând bun,
M.S.
p.s. Dl prof. Tudor Spiridon, Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Teleorman, este secretar general şi membru în Biroul Executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret".
http://adevarul.ro/locale/slatina/Scoala-comuna-rotunda-renovata-fonduri-europene-1_5433dbda0d133766a8bd316f/index.html
Şcoala din comuna Rotunda, renovată cu fonduri europene
Sediul şcolii gimnaziale din comuna Rotunda, judeţul Olt, va fi reabilitat cu fonduri europene în urma semnării unui contract a reprezentantului primăriei menţionate cu cei ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, zilele trecute. La finalul lucrării, Şcoala Generală din Rotunda va oferi elevilor şi profesorilor condiţii civilizate de desfăşurare a activităţii.
Valoarea proiectului de reabilitare a sediului Şcolii Generale din comuna Rotunda se ridică la suma de 3,5 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 2,1 milioane lei. Contractul pentru modernizarea şcolii amintite a fost semnat în cadrul “Regio” – Programul Operational Regional 2007-2013, D.M.I. 3.4 numit „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.
Obiectivul proiectului este de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii de educaţie şi a actului educaţional în învăţământul preuniversitar din mediul rural al judeţului Olt. Mai exact, lucrarea cu pricina va avea în vedere următoarele aspecte: suprafaţa totală a terenului – 11.130,00 mp; suprafaţa construită propusă în plan – 745,00 mp; desfacere arhitectură; lucrări învelitoare; lucrări pardoseli; placaje, vopsitorie şi tâmplărie; termosistem şi vopsitorii exterioare; desfaceri rezistenţă; trotuare; acoperiş şi planşeu; amenajări exterioare; lucrări de consolidare; montare centrală termică; utilaje şi echipamente; amenajare fosă septică şi grup sanitar; instalaţii electrice; instalaţii încălzire şi instalaţii sanitare.
Contractul de modernizare a sediului Şcoli Generale din comuna olteană Rotunda semnat zilele trecute se adaugă celor 524 proiecte contractate până la această dată la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, în valoare nerambursabilă de 743,8 milioane euro. Pe cele două apeluri deschise în cadrul programului “Regio”, Axa prioritară 3, DMI 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia au fost depuse în total 96 de cereri de finanţare, până în prezent fiind semnate 43 de contracte cu o valoare totală de aproximativ 66,7 milioane euro.
http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/al-saselea-caz-heptatita-brezoi-dsp-valcea-trece-vaccinarea-copiilor-satul-aparut-focarul-infectie-1_5433b98d0d133766a8bc56d2/index.html
Al şaselea caz de heptatita A în Brezoi. DSP Vâlcea trece la vaccinarea copiilor din satul unde a apărut focarul de infecţie
Focar de infecţie cu hepatita virală A în satul Valea lui Stan, din Brezoi, şase copii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani fiind internaţi în acest moment în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. În patru cazuri, rezultatele analizelor de laborator au confirmat deja infectarea cu hepatita A. Copiii provin dintr-o comunitate săracă şi nu este exclus ca aceştia să se fi îmbolnăvit din cauza apei din fântâni.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea a făcut deja catagrafierea locului, dezinfecţia în şcoala unde învaţă minorii bolnavi, iar acum se pregăteşte să treacă la imunizarea celor 163 de copiii care locuiesc în satul Valea lui Stan, locul unde a fost depistat focarul de hepatita A.
“Am comandat 200 de doze de vaccin antihepatic A, de tip pediatric, iar imunizarea începe de astăzi. Din cauza condiţiilor precare în care trăiesc aceşti copii, ne aşteptăm să mai apară şi alte cazuri. Imunizarea se va face în şcoală şi în cabinetul medicului de familie din zonă pentru a putea vaccina cât mai mulţi copii din cei 163, cât am catagrafiat noi”, declară medicul Luminiţa Apostolescu, purtător de cuvânt al DSP Vâlcea.
Cei şase micuţi care s-au îmbolnăvit de hepatita A locuiesc într-o comunitate de etnie romă extrem de săracă, a cărei sursă de apă sunt trei fântâni şi râul care trece prin apropiere. Dată fiind situaţia, nu este exclus ca infectarea cu hepatită A să fie cauzată de apă. “Am luat probe de apă din fântâni, am făcut şi dezinfecţia sursei de apă. Avem promisiunea domnului primar că această comunitate va fi racordată la sistemul de alimentare cu apă al oraşului”, mai spune medicul Luminţa Apostolescu.
Reprezentanţii DSP spun că nu se impune închiderea şcolii din Brezoi întrucât starea de sănătate a populaţiei este permanent monitorizată, iar fiecare caz suspect de hepatita A este scos din comunitate.
http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/o-noua-provocare-elevii-colegiului-national-traian-olimpiada-internationala-matematica-sankt-petersburg-1_5434396a0d133766a8bf551b/index.html
O nouă provocare pentru elevii Colegiului Naţional Traian: olimpiada internaţională de matematică de la Sankt Petersburg
După experienţa de anul trecut, elevii Colegiului Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin se pregătesc să dea piept din nou cu exigenţele învăţământului rusesc în cadrul olimpiadei de matematică organizată de Fundaţia Internaţională pentru Calitate în Matematică “Leonhard Euler” şi Universitatea Sankt Petersburg.
Directorul Colegiului Naţional Traian, Manuela Prajea, spune că elevii au intrat în acest concurs cu mult entuziasm şi multă încredere.
“Anul trecut am participat pentru prima dată şi a fost o experienţă deosebită pentru copii şi pentru mine aş putea spune ca profesor pentru că am avut parte de un concurs inedit, de un concurs cu probleme deosebite şi frumoase din cultura matematică pentru acest nivel de studiu”, declară Manuela Prajea.
Olimpiada internaţională de matematică “Al treilea mileniu sau formula de unitate” se adrează elevilor de la clasele a V-a până la clasele a XI-a , iar modalitatea de lucru este inedită, într-o primă etapă elevii primesc problemele, care sunt afişate pe perete, sunt lăsate în lucru trei săptămâni, după care se trece la evaluarea lucrărilor, realizându-se o selecţie a elevilor.
“Anul trecut au participat peste 5000 de levi din foarte multe ţări, iar anul acesta avem bucuria să anunţăm că limba română a fost inclusă ca şi limbă oficială a concursului alături de limba engleză, alături de limba rusă, limba franceză, spaniolă, germană sau esperanto. De asemenea, avem bucuria să anunţăm că am implicat mai multe judeţe în acest concurs prin societăţile de ştiinţe matematice din aceste judeţe”, mai adaugă directorul Colegiului Naţional Traian.
Elevii Colegiului Naţional Traian au obţinut rezultate remarcabile la olimpiada de anul trecut, astfel că au participat atât la festivitatea de premiere, cât şi la tabăra internaţională multidisciplinară de la Sankt Petersburg. Timp de două săptămâni, elevii au beneficiat de lecţii de matematică aproximativ 4 ore pe zi şi de activităţi în grup desfăşurate cu studenţi, cu psihilogi, cu personal specializat în limba engleză. În plus, elevii români premianţi au primit burse din partea Fundaţiei Internaţionale pentru Calitate în Matematică.
“Pentru mine acest proiect internaţional este foarte important deoarece are mare valoare în CV-ul meu, e un lucru foarte apreciat de marile universităţi din lume, dar totodată am avut parte şi de o experienţă nouă, am învăţat câteva valori morale noi, câteva competenţe pe care aici nu le-am putut învăţa şi multe alte lucruri. Sistemul de învăţământ rusesc se caracterizează prin consecvenţă, severitate, exigenţă, seriozitate”, spune Bogdan Marghescu, elev în clasa a IX- a la Colegiul Naţional Traian, participat anul trecut la olimpiada de la Sankt Petersburg.
Şi pentru Andrei Neţoiu această competiţie a fost o experienţă inedită, motiv pentru care şi anul acesta va participa la olimpiadă: “A fost o experienţă foarte diferită de ceea ce este în România, se bazează mai ales pe o înţelegere faţă de o tocire a formulelor şi de învăţare pe de rost. Este mai ales pe gândire, lucru care nu este mereu întâlnit la noi pentru că aşa sunt de obicei cerinţele. Este un lucru pe care eu îl consider foarte bun şi mi-aş dori ca şi la noi să fie acest lucru pe viitor. A fost atât practică cât şi teorie, a fost un program cu destule ore de curs, dar a foarte interesant pentru că a avut şi părţi mai interesante, practice care ne-au atras tuturor atenţia”. “Rusia mi-a plăcut cel mai mult, orele de matematică şi activităţile în grup. Cu siguranţă voi participa din nou fiindcă îmi doresc să iau un punctaj mai mare şi să merg iarăşi în tabără”, spune un al elev, Sever Valentin.
http://adevarul.ro/news/politica/dosarul-microsoft-deputatulopozitiei-urmarit-penal-parlamentarii-si-au-trimis-rezervele-vot-1_54341a990d133766a8bea38b/index.html
Dosarul Microsoft: Deputatul Opoziţiei poate fi urmărit penal. Parlamentarii şi-au trimis „rezervele“ la vot
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că deputatul PMP Valerian Vreme poate fi urmărit penal în Dosarul Microsoft. Decizia finală va fi luată marţea viitoare de plenul Camerei Deputaţilor. La Senat, unde ar trebui să se discute cazurile Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, lucrurile merg mult, mult mai greu.
Deputaţii jurişti au votat, ieri, în favoarea solicitării ministerului Justiţiei, privind începerea urmăririi penale în cazul deputatului PMP Valerian Vreme. Din cei 21 de deputaţi prezenţi la şedinţă, 17 au votat „pentru“ începerea urmăririi penale, un deputat a votat „împotrivă“, unul s-a abţinut, iar două buletine de vot au fost anulate.
Vreme: Puţină răbdare
La finalul şedinţei, care a durat circa 30 de minute, Vreme a refuzat să dea declaraţii, însă l-a insistenţa presei deputatul a afirmat vizibil iritat că nu se consideră vinovat. „Eu nu sunt acuzat, ci pur şi simplu solicitarea este pentru începerea urmăririi penale. Acuzaţia este de abuz în serviciu şi se referă doar la H.G. 460, care nu a fost semnată de mine, e semnată undeva în 2009. Eu am semnat doar actul subsecvent care are absolut toate avizele şi toate analizele de specialitate“, a declarat Vreme după audierea de la Comisia Juridică, unde a venit însoţit de avocaţii săi. „Cu puţină răbdare, se va face dreptate în acest caz“, a conchis Vreme.
Înlocuitorii fără studii juridice
Deşi dosarul Microsoft este unul dintre cele mai răsunătoare din ultimii 25 de ani, iar începerea urmării penale a celor trei parlamentari depinde de votul din Parlament, PSD şi PNL şi-au trimis înlocuitori în şedinţa de ieri, unii dintre ei fără nicio tangenţă cu domeniul juridic. Astfel, din partea PSD a fost prezent la şedinţă şi deputatul Mihai Sturzu (fost membru în formaţia HiQ), iar din partea PNL, fostul purtător de cuvânt, Cristina Pocora. „În regulamentul Camerei Deputaţilor se specifică faptul că în cazul în care un membru al comisiei absentează acesta poate fi înlocuit de un alt coleg de acceaşi culoare politică care primeşte mandat de înlocuitor de la grupul din care face parte“, a declarat pentru „Adevărul“ Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Raportul întocmit de Comisia juridică va fi trimis Biroului Permanent, care va sesiza plenul. Surse din comisie au declarat pentru „Adevărul“ că, cel mai probabil, plenul s-ar putea reuni peste o săptămână, respectiv marţea viitoare.
Pe când numele grele?
Decizia deputaţilor jurişti vine la numai cinci zile după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, începerea urmăririi penale pentru cinci din cei nouă miniştri implicaţi în dosarul Microsoft şi care nu au calitate de parlamentari sau europarlamentari. Este vorba de Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. În acest moment, ancheta a primit aviz favorabil de la preşedintele ţării şi de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, care l-a oferit repede justiţiei pe Valerian Vreme, membru PMP, partid lansat de Traian Băsescu. Senatul, în schimb, tărăgănează luarea unei decizii în cazul Ecaterinei Andronescu şi al lui Şerban Mihăilescu.
Dacă deputaţilor jurişti le-au fost suficiente zece zile pentru studierea celor 13 bibliorafturi trimise de ministerul Justiţiei, senatorii jurişti au considerat că se impun cel puţin 15 zile în acest sens, invocând volumul mare de documente. În plus, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, nu pare dispus să convoace plenul Senatului imediat după ce va primi raportul Comisiei Juridice.
http://www.curentul.info/social/6101-peste-4-000-de-sindicalisti-de-la-cartel-alfa-protesteaza-marti-in-piata-victoriei
Dostları ilə paylaş: |