Emiratele Arabe Unite, cu o suprafata de 91.700kmp, sunt o federatie formata din sapte emirate independente, constituite in perioada cand britanicii s-au retras din Golf in anul 1971, astfel pe 2 Decembrie 1971 , emiratele Abu Dhabi, Dubai , Sharjah , Fujairah , Ras Al Khaimah , Umm Al Quiwain si Ajman au format statul numit Emiratele Arabe Unite de astazi.
Emiratele Arabe sunt situate la jumatatea drumului intre Europa si Asia, pe coasta orientala a Peninsulei Arabe , la intrarea in Golful Persic cu o deschidere de peste 600 km la coasta , cunoscuta odinioara si sub denumirea de “Coasta Piratilor” si se invecineaza cu Arabia Saudita la sud-vest, Qatar in partea de nord-vest si Sultanatul Oman la sud-est.
In Emiratele Arabe predomina desertul, insa aici se gasesc munti stancosi precum si campii fertile. Emiratele Arabe Unite, cu o cultura traditionala deosebita, ce imbina confortul occidental cu traditiile orientale, este una dintre zonele turistice care se dezvolta foarte repede, oferind turistilor sositi aici, toate conditiile pentru o vacanta de neuitat.
Clima in aceasta tara este carcterizata de o caldura excesiva in perioada Mai-Octombrie , cu temperaturi care pot atinge valori de pana la 50 grade C in iulie si august pe perioada zilei si 35 grade noaptea, cu umiditate de pana la 90%. In lunile noiembrie-aprilie temperatura scade ajungand pana la 25 grade C in timpul zilei si 15 grade noaptea.
Limbile folosite sunt araba, engleza, hindi, urdu si persana.
Moneda nationala a Emiratele Arabe este dirhamul(1 USD=3,66 dirhami). In majoritatea magazinelor si hotelurilor se accepta si plata in cele mai multe valute de circulatie internationala , mai ales dolari americani.
Abu Dhabi, cu o populatie de aproape 2 milioane de locuitori si o suprafata de 67.340 kmp, este capitala Emiratelor Arabe Unite si cel mai bogat oras din lume, precum si centru administrativ al emiratului cu acelasi nume, acesta fiind cel mai mare emirat, urmat de Dubai cu 3.885 kmp , Sharjah -2.590 kmp , Ras Al Khaimah -1.683,5 kmp , Fujairah -1.165,5 kmp , Umm Al Quiwain -777 kmp si Ajman cu 259 kmp.
Abu Dhabi era un oras sarac, unde se refugiau beduinii care calatoreau prin desert si cautatorii de perle. Abia in anul 1958, exploratorii britanici au descoperit ceea ce avea sa fie cea mai mare rezerva de petrol din lume.
Orasul Abu Dhabi are 420.000 de locuitori si dispune de una dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, o treime din intreaga cantitate de titei a planetei. Intregul oras este in plina dezvoltare, pretutindeni se ridica zgirie-nori, hoteluri, muzee cu o arhitectura care uimeste orice vizitator sosit aici.
O emblema a orasului si totodata cel mai faimos reper este Emirates Palace, cel de-al doilea hotel luxos de sapte stele din lume care dispune de 302 camere mari, 40 de apartamente Khaleej & Khaleej Deluxe, 4 apartamente Royal Khaleej si 16 apartamente cu cate trei camere, ce iti ofera indiferent de alegerea facuta de o priveliste superba si un confort pe masura, decorate intr-un stil ce combina traditia orientala si tehnologia de ultima ora, unde fiecare turist beneficiaza de terasa, majordom si internet.
O alta minune contemporana inalnita in Emiratele Arabe Unite este Burj al-Arab, un hotel de lux, ce imita o ambarcatiune tipic araba, situat in Dubai, al doilea oras ca marime dupa Abu Dhabi, cu o inaltime de 321 de metri, este cea mai înalta cladire din lume folosita special ca hotel.
Burj al-Arab este situat pe o insula construita artificial, la 280 m departare de plaja Jumeirah, accesul la acesta facandu-se printr-un pod curbat. Constructia cladirii ce contine 70.000 de metrii cubi de ciment si 9.000 de tone de otel, a început în anul 1994 si a durat cinci ani fiind finalizata anul în 1999, costul total ridicandu-se la valoarea de 1,6 miliarde de dolari.
Ca si Emirates Palace, hotelul Burj al-Arab pastreaza linia arhitecturii ce imbina stilurile arabe cu cu cele ultramoderne occidentale, avand 8.000 metri patrati acoperiti cu foite de aur de 22 de carate si 24.000 metri patrati de marmura.