Güne Başlama Zamanı Oyun Zamanı Öğrenme merkezlerinde oyun Kahvaltı, Temizlik



Yüklə 0,61 Mb.
səhifə1/6
tarix23.01.2018
ölçüsü0,61 Mb.
#40494
  1   2   3   4   5   6

…………………………………...………………….……..………

GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI

Tarih : ………………..……

Yaş Grubu (Ay) : ………………..……

Öğretmen Adı : ……………………………………………………

Güne Başlama Zamanı

Oyun Zamanı

Öğrenme merkezlerinde oyun

Kahvaltı, Temizlik

Etkinlik Zamanı

“Farklı Dokular” isimli bütünleştirilmiş okuma yazmaya hazırlık, Türkçe, fen, sanat ve oyun etkinliği



Günü Değerlendirme Zamanı

Eve Gidiş

Genel Değerlendirme:

Etkinlik 137: FARKLI DOKULAR

Etkinlik Çeşidi: Okuma Yazmaya Hazırlık, Türkçe, Fen, Sanat ve Oyun (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)

Yaş Grubu (Ay): …………

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

MOTOR GELİŞİM

Kazanım 3: Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Farklı boyut ve ağırlıktaki nesneleri hedefe atar.)

Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Nesneleri ipe vb. dizer. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri yapıştırır. Malzemeleri değişik şekillerde katlar. Değişik malzemeler kullanarak resim yapar. Nesneleri döndürür. Malzemelere elleriyle şekil verir.)

BİLİŞSEL GELİŞİM

Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın dokusunu söyler.)

Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların dokusunu ayırt eder, karşılaştırır.)

Kazanım 14: Nesnelerle örüntü oluşturur. (Göstergeleri: En çok üç öğeden oluşan örüntüdeki kuralı söyler. Bir örüntüde eksik bırakılan öğeyi söyler. Bir örüntüde eksik bırakılan öğeyi tamamlar.)

ÖĞRENME SÜRECİ

  • Çocuklara çalışma sayfaları dağıtılır ve ilgili kısımlar okunduktan sonra, “Cümleleri dikkatle dinleyelim. Hangi resmi tarif ediyorsa çizerek birleştirelim.” yönergesi verilir. Ardından çocuklara, “Yukarıdaki kaygan ve pütürlü varlıklarla yapılan örüntüde eksik bırakılan yerlere gelmesi gereken nesneleri bulalım ve işaretleyerek götürelim.” yönergesi verilir.

  • Ardından çocuklara birlikte peçete/kâğıt havludan bebek yapacağımız ifade edilir. Çocuklara üzerine ortadan kıvrılarak büzüştürülmüş peçete yapıştırılmış çalışma sayfaları, suluboyalar, daire şeklinde kesilmiş sarı renkte kâğıtlar, ip parçaları ve siyah gazlı kalemler dağıtılır. Çocuklardan ilk olarak sarı renkte dairelerini peçetenin üst kısmına yapıştırmaları istenir. Ardından çocuklar sulu boyaları ile peçete/kâğıt havluyu diledikleri gibi renklendirirler. İp parçalarını sarı dairenin dış kısmına yapıştırarak bebeklerinin saçlarını tamamlarlar. Son olarak sarı daireye bebeğin yüzü, peçenin yan ve alt kısmına da el ve kolları ile ayak ve bacakları da çizilerek çalışma tamamlanır.

  • Masalara renkli iri delikli boncuklar ve ayakkabı bağcıkları verilir. Çocuklardan istedikleri şekilde boncukları bağcıklara dizmeleri istenir. Ardından çocuklara dizdikleri boncukları incelemeleri istenir. “İlk boncuk ne renk? Sondaki boncuk ne renk? Mavi boncuğun yanlarında ne renkler var?” soruları sorularak çocukların cevaplamaları beklenir.

  • Oyun alanına kalın mukavvaya ağzı büyükçe çizilmiş bir çocuk resmi getirilir. Çocuklardan arka arkaya sıra olmaları istenir. Mukavvadan çocuk, sıranın 1-1,5 metre kadar uzağına yerleştirilir. Her birinin eline yiyecek yerine geçen oyun hamurları verilir. Çocuklardan oyun hamurlarını atarak çocuğun ağzına isabet ettirmeye çalışmaları istenir.

  • Ardından çocuklardan halıya U şeklinde oturmaları istenir. Aşağıdaki parmak oyunu birkaç kez tekrar edilir.

Tık, tık, tık, (Sol el yumruk yapılarak, sağ elin başparmağına vurulur.)

Kim o, kim o? (Sağ elin başparmağı hareket ettirilir.)

Konuk geldi, konuk, (Sol elin başparmağı hareket ettirilir.)

Ne istiyor konuk? (Sağ elin başparmağı hareket ettirilir.)

Bir yatacak yer. (El başa konulur, baş hafifçe yatırılır.)

Dur babama sorayım. Baba, baba… (Sağ elin başparmağı işaret parmağına değdirilir.)

Efendim, efendim. (Sağ elin işaret parmağı hareket ettirilir.)

Konuk geldi, konuk. (Sağ elin başparmağı hareket ettirilir.)

Ne istiyor konuk? (Sağ elin işaret parmağı hareket ettirilir.)

Bir yatacak yer. (El başa konulur, baş hafifçe yatırılır.)

Söyle içeri gelsin. (El ile kapı açma hareketi yapılır.)

Allah rahatlık versin. (İki el yanağa konur ve baş hafifçe yatırılır.)

  • Ardından çocukların karşısına oturulur ve iki tane tüylü kumaşla kaplı kart, iki adet saten kumaşla kaplı kart, iki adet deriyle kaplı kart, iki adet ambalâj kâğıdıyla kaplı kart, üzeri pullu kumaşla kaplı iki adet kart, üzeri oluklu mukavva ile kaplı iki adet kart, ucu açılmamış iki adet kurşun kalem ve ucu sivrice açılmış iki adet kuşun kalem halı üzerine dizilir. Halı üzerine dizilen malzemelere tek tek dokunmaları istenir. Hangilerinin dokunulduğunda yumuşak-sert, tüylü-tüysüz, kaygan-pütürlü, sivri-küt bir his uyandırdığı sorulur. Çocukların verdiği cevaplar tek tek değerlendirilir.

MATERYALLER: Doku kartları, mukavva, oyun hamurları, iri delikli boncuklar, ayakkabı bağcıkları, peçete/kâğıt havlu, suluboyalar, sarı kâğıtlar, ip parçaları, gazlı kalemler

SÖZCÜKLER: Doku

AİLE KATILIMI: Ailelerden farklı dokulara sahip kâğıt ve kumaşları göndermeleri istenir.

KAVRAMLAR: Sayı/Sayma: İlk-Orta-Son Duyu: Kaygan-Pütürlü

DEĞERLENDİRME:

- Peçeteden bebek yapımında hangi malzemeleri kullandık?

- Peçeteden bebeği nasıl yaptık? Anlatır mısın?

-Peçete ile başka neler yapabiliriz? Peçeteler gerçekte ne işe yarar?

-Yaptığımız bu etkinliği beğendin mi? Sence bu bebeğin adı ne olmalı?



UYARLAMA
…………………………………...………………….……..………

GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI

Tarih : ………………..……

Yaş Grubu (Ay) : ………………..……

Öğretmen Adı : ……………………………………………………

Güne Başlama Zamanı

Oyun Zamanı

Öğrenme merkezlerinde oyun

Kahvaltı, Temizlik

Etkinlik Zamanı

“Mona Lisa” isimli bütünleştirilmiş okuma yazmaya hazırlık, hareket, müzik ve sanat etkinliği



Günü Değerlendirme Zamanı

Eve Gidiş

Genel Değerlendirme:

Etkinlik 138: MONA LİSA

Etkinlik Çeşidi: Okuma Yazmaya Hazırlık, Hareket, Müzik ve Sanat (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)

Yaş Grubu (Ay): …………

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

MOTOR GELİŞİM

Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar. (Göstergeleri: Koşarak bir engel üzerinden atlar. Çift ayak sıçrayarak belirli mesafe ilerler. Belirlenen noktadan çift ayakla ileriye doğru atlar.)

Kazanım 3: Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Bireysel ve eşli olarak nesneleri kontrol eder.)

SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM

Kazanım 5: Bir olay ya da durumla ilgili olumlu/olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. (Göstergeleri: Olumlu/olumsuz duygularını olumlu sözel ifadeler kullanarak açıklar. Olumsuz duygularını olumlu davranışlarla gösterir.)

Kazanım 14: Sanat eserlerinin değerini fark eder. (Göstergeleri: Sanat eserlerinde gördüklerini ve işittiklerini söyler. Sanat eserleri ile ilgili duygularını açıklar. Sanat eserlerinin korunmasına özen gösterir.)

Kazanım 15: Kendine güvenir. (Göstergeleri: Grup önünde kendini ifade eder. Gerektiği durumlarda farklı görüşlerini söyler.)

ÖĞRENME SÜRECİ

  • Çocuklara çalışma sayfaları dağıtılır ve “Yukarıdaki resmi inceleyelim. Ters duran varlıkları çarpı ile işaretleyelim.” yönergesi verilir. Ardından ilgili kısımlar okunduktan sonra çocuklara “Sence hangi oda Tombili’nin odasıdır? İşaretleyelim. Yukarıdaki giysileri Tombili’nin dağınık dolabı içinde bulalım ve eşleştirelim.” yönergesi verilir.

  • Ardından sınıf alanına birbirine paralel bir ucun açıklığı 50 cm, diğerinin ise 70 cm kadar olan iki çizgi çizilir. Çocuklar tek sıra olarak dizilir. Çocuklar önce dar yerden atlamaya başlarlar. Atlayanlar sona kadar devam ederler. Atlayamayanlar hendeğe düşer. Yeniden atlamayı denerler. Oyun bu şekilde devam eder.

  • Ardından çocuklara uzun kurdeleler dağıtılır. Müzik açılır ve sırasıyla aşağıdaki yönergeler verilir. Çocuklardan verilen her bir yönergeyi de uygulayarak müzik eşliğinde dans etmeleri istenir. “Kurdeleleri yukarı-aşağı sallayarak dans et.”, “Kurdeleleri sağa-sola sallayarak dans et.”, “Kurdeleleri havada yuvarlaklar oluşturacak şekilde sallayarak dans et.”, “Kurdeleleri havada zikzak oluşturacak şekilde sallayarak dans et.”, “Kurdeleleri havada yere vurarak dans et.”, “Kurdeleleri yerde yuvarlaklar oluşturacak şekilde sallayarak dans et.”, “Kurdeleleri yerde zikzaklar oluşturacak şekilde sallayarak dans et.”.

  • Ardından çocuklardan halıya oturmaları istenir. Aşağıdaki şarkı birlikte birkaç kere tekrar edilir.

Kocaman bir vücudu var, minicik bir kafası var

Başında kocaman şapkası var, hamdi damdi hamdi damdi,

Neşe ile yürüyordu, neşe ile koşuyordu

Karşısına çıktı duvar, ne de büyük boyu var

Duvara çıktı uzandı, hamdi damdi yuvarlandı

Duvara çıkmayı kolay mı sandı, canı yandı canı yandı

  • Ardından Leonardo Da Vinci’nin ünlü tablosu “Mona Lisa” nın net görülebilecek büyüklükteki bir kopyası çocuklara gösterilir. Çocuklara tabloyu ve üzerindeki ayrıntıları incelemeleri için bir süre fırsat verilir. Ardından büyük resim halının üzerine konur ve çocuklara aşağıdaki sorular yöneltilir: “Sizce bu nedir?”, “Bu şekilde güzel tablolar, resimler yapanlara ne denir?”, “Ressam bu tabloda neler çizmiş?”, “Resimdeki kadın ne yapıyor, ne düşünüyor olabilir?”, “Resimdeki kadının bir duygusu var mı? Ne hissediyor?”, “Ressam resimde hangi renkleri kullanmış?”, “Sence bu resim, ne tür boyalarla yapılmış?”, “Ressamların pek çoğu yaptıkları resimlere, o resmi anlatan bir isim koyarlar. Sence bu resmin ismi ne olabilir?”, “Sence “sanat eseri” ne demek?”, “Hangi resimler sanat eseridir? Hangileri değildir?”, “Neden başka bir resim değil de bu resim bir sanat eseri?”. Ardından çocuklara bu tablonun ne kadar ünlü ve bilinen bir tablo olduğu anlatılır ve onlara “Sence bu resmi bu kadar ünlü yapan nedir?” sorusu yöneltilir.

  • Yapılan sohbetin ardından çocuklardan kuru boyalarını alarak masalara geçmeleri istenir. Her bir çocuğa bir adet beyaz dosya kâğıdı verilir. Mona Lisa tablosunun renkli birkaç kopyası tüm çocukların görebilecekleri şekilde duvarlara asılır. Daha sonra çocuklardan resmi dikkatle incelemeleri ve bakarak resmin benzerini dağıtılan beyaz dosya kâğıtlarına çizmeye çalışmaları istenir. Çocuklara resimlerini çizerken ressamın kullandığı renkleri ve çizdiklerini dikkate alarak resmi yapmaları söylenir.

MATERYALLER: 3–4 adet Leonardo Da Vinci’nin “Mona Lisa” adlı eserinin renkli kopyası, çocuk sayısı kadar beyaz dosya kâğıdı, kuru boya setleri, kurdeleler

SÖZCÜKLER: Sanat eseri, Mona Lisa, tablo, ressam, Leonardo Da Vinci

AİLE KATILIMI: Evde ailelerden yerli ya da yabancı ünlü bir ressamın eserinin çıktısını alarak, çocuklarıyla seçtikleri eser hakkında konuştuktan sonra okula göndermeleri istenir.

KAVRAMLAR: Zıt: Ters-Düz / Düzenli-Dağınık Yön/Mekânda Konum: Sağ-Sol / Yukarı-Aşağı

DEĞERLENDİRME:

  • Sence bu resim güzel mi? Güzelse, güzel olan tarafı neresi? Değilse, resmin neresini beğenmedin?

  • Bildiğin başka ressam var mı? Hiç gerçek bir tablo gördün mü? Nerede gördün?

  • Resmi çizerken hangi renkleri kullandın?

  • Sanat eserleri neden önemlidir? Neden korunmalıdır?

UYARLAMA

…………………………………...………………….……..………



GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI

Tarih : ………………..……

Yaş Grubu (Ay) : ………………..……

Öğretmen Adı : ……………………………………………………

Güne Başlama Zamanı

Oyun Zamanı

Öğrenme merkezlerinde oyun

Kahvaltı, Temizlik

Etkinlik Zamanı

“Eller Nereye?” isimli bütünleştirilmiş okuma yazmaya hazırlık, hareket, müzik, oyun ve sanat etkinliği



Günü Değerlendirme Zamanı

Eve Gidiş

Genel Değerlendirme:

Etkinlik 139: ELLER NEREYE?

Etkinlik Çeşidi: Okuma Yazmaya Hazırlık, Hareket, Müzik, Oyun ve Sanat (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)

Yaş Grubu (Ay): …………

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

MOTOR GELİŞİM

Kazanım 3: Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Küçük topu tek elle yerden yuvarlar. Farklı boyut ve ağırlıktaki nesneleri hedefe atar.)

Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Malzemelere araç kullanarak şekil verir.)

Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder. (Göstergeleri: Vurmalı çalgıları kullanarak ritim çalışması yapar.)

BİLİŞSEL GELİŞİM

Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın rengini söyler.)

Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların rengini ayırt eder, karşılaştırır.)

Kazanım 10: Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular. (Göstergeleri: Nesnenin mekândaki konumunu söyler. Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir. Mekânda konum alır.)

ÖĞRENME SÜRECİ

  • Çocuklara çalışma sayfaları dağıtılır. “Melis’in kot pantolonu tüysüz. Melis pantolonunu farklı malzemelerle süsleyerek yeniden tasarladı. Pantolonunun üzerine de tüylü bir şeyler giymek istedi. Aşağıdaki kutu içine kot pantolonunun üzerine giymek için tüylü bir giysi tasarlayalım.” yönergesi verilir. Ardından ilgili kısımlar okunduktan sonra çocuklara “Örüntü dizilerini dikkatle inceleyelim. Resimlerdeki varlıkların konumlarına dikkat ederek sıradaki resmi bulup işaretleyelim” yönergesi verilir.

  • Ardından çocuklardan el ele tutuşup halka olmaları istenir. İçlerinden biri ebe olarak seçilir. Halkayı oluşturan çocuklar ayaklarını birbirine değmeyecek şekilde açıp belleri büküp ellerini dizlerine koyarlar. Ebenin amacı topu arkadaşlarının ayakları arasından dışarıya yuvarlamaktır. Halkadaki çocuklar ayaklarını oynatmadan elleriyle topu yakalamaya çalışırlar.

  • Ardından çocuklara iki farklı renkte, yan yana tutularak birbirine bantla yapıştırılmış keçeli kalemler ve beyaz dosya kâğıtları dağıtılır. Çocuklardan birbirine yapışık halde olan bu iki kalemi sanki tek bir kalemmiş gibi kullanarak “iki renkli resim” yapmaları istenir.

  • Ardından çocuklardan halıya oturmaları istenir. Her birine ritim çubukları dağıtılır. Çubuklarla tutulan ritim eşliğinde aşağıdaki şarkı birlikte birkaç kere tekrar edilir.

Kocaman bir vücudu var, minicik bir kafası var

Başında kocaman şapkası var, hamdi damdi hamdi damdi

Neşe ile yürüyordu, neşe ile koşuyordu

Karşısına çıktı duvar, ne de büyük boyu var

Duvara çıktı uzandı, hamdi damdi yuvarlandı

Duvara çıkmayı kolay mı sandı, canı yandı canı yandı

  • Çocuklara müzik açılır. Müzik eşliğinde diledikleri gibi dans etmeleri istenir. Müzik durdurulduğunda ise verilen yönergeye göre uygun nesneye dokunmaları söylenir. Verilen yönergeye uygun nesneye en son dokunan çocuk bir tur oyundan çıkar. Yönergeler aşağıdaki şekilde verilir: “Eller kırmızı eşyalarda…”, “Eller sarı eşyalarda…”, “Eller mavi eşyalarda…”, “Eller turuncu eşyalarda…”, “Eller pembe eşyalarda…”, “Eller kahverengi eşyalarda…”, “Eller mor eşyalarda…”, “Eller yeşil eşyalarda…”, “Eller masanın üstünde…”, “Eller masanın altında…”, “Eller bebeklerin arasında…”, “Eller dolabın yanında…”, “Eller halının ortasında…”, “Eller oyuncak kutularının içinde…”, “Eller sınıfın dışında…” Oyun yönergeleri benzer şekilde, kavramlar vurgulanarak 2–3 çocuk kalana kadar devam ettirilir.

  • Çocuklardan sayıca eşit iki grup oluşturulur. Sonrasında gruplardan arka arkaya sıra olmaları istenir. Oluşturulan her ki sıranın da yaklaşık olarak iki metre kadar uzağına, aralarında 30 cm mesafe olan iki adet oyuncak kutusu yan yana konur. Her iki grubun başındaki çocuğa da küçük boy bir top verilir. Çocuklardan toplarını yerden yuvarlayarak, kutuların arasından geçirmesi istenir. Ardından sıradaki çocuklar aynı mesafeden atışlarını yaparlar. Her başarılı atış için gruplara birer yıldız verilir. Tüm çocuklar atışlarını tamamladıklarında grupların kazandıkları yıldızlar toplanır ve kazanan grup belirlenir.

MATERYALLER: İki oyuncak kutusu, bant, gazlı(keçeli) kalemler, A4 kâğıdı, top

SÖZCÜKLER: -

AİLE KATILIMI: -

KAVRAMLAR: Duyu: Tüylü-Tüysüz

Yön/Mekânda Konum: Arasında / Yanında / Altında-Ortasında-Üstünde / İçinde-Dışında

Renkler: Kırmızı, Sarı, Mavi, Yeşil, Turuncu, Mor, Pembe, Kahverengi

DEĞERLENDİRME:

  • Nesne bulma ve dokunma oyunu nasıl oynanıyor? Verilen yönergeye göre nesne bulma ve dokunma oyununda ne renk eşyalara dokunduk?

  • Eşyalara dokunmanız gerektiğini nereden anladınız?

  • Bu oyun eğlenceli miydi? Neden?

  • Başka nerelere dokunmanızı isteyebilirdim?

UYARLAMA

…………………………………...………………….……..………



GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI

Tarih : ………………..……

Yaş Grubu (Ay) : ………………..……

Öğretmen Adı : ……………………………………………………

Güne Başlama Zamanı

Oyun Zamanı

Öğrenme merkezlerinde oyun

Kahvaltı, Temizlik

Etkinlik Zamanı

“Şekilli Yol” isimli bütünleştirilmiş okuma yazmaya hazırlık, hareket, oyun ve Türkçe etkinliği



Günü Değerlendirme Zamanı

Eve Gidiş

Genel Değerlendirme:

Etkinlik 140: ŞEKİLLİ YOL

Etkinlik Çeşidi: Okuma Yazmaya Hazırlık, Hareket, Oyun ve Türkçe (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)

Yaş Grubu (Ay): …………

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

MOTOR GELİŞİM

Kazanım 2: Denge hareketleri yapar. (Göstergeleri: Başlama ile ilgili denge hareketlerini yapar. Durma ile ilgili denge hareketlerini yapar.)

Kazanım 3: Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Bireysel ve eşli olarak nesneleri kontrol eder. Nesneleri taşır. İp atlar.)

BİLİŞSEL GELİŞİM

Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın adını söyler. Nesne/varlığın şeklini söyler.)

Kazanım 6: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre eşleştirir. (Göstergeleri: Nesne/varlıkları şekline göre ayırt eder, eşleştirir.)

Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların şeklini ayırt eder, karşılaştırır.)

Kazanım 18: Zamanla ilgili kavramları açıklar. (Göstergeleri: Olayları oluş zamanına göre sıralar.)

ÖĞRENME SÜRECİ

  • Çocuklara çalışma sayfaları dağıtılır. “Ayperi, eski giysilerinin üzerine pullar, tüller, farklı renk ve desenlerde kumaşlar ya da düğmeler ekleyerek onları yeni giysiler haline getirmekten çok keyif alıyor. Yukarıdaki kutuda tasarımlarıyla süslediği tişörtünü görüyorsun. Ayperi’nin pantolonunu da farklı malzemeler kullanarak süsleyelim.” yönergesi verilir. Ardından çocuklara, “Yukarıdaki resimlerde Alkım’ın bir günü anlatılıyor. Resimleri inceleyelim ve neler gördüğümüzü anlatalım. Sence güne başlangıç resmi hangisidir? Altındaki elipsi kırmızı ile boyayalım. Sence günün bitiş resmi hangisidir? Altındaki elipsi sarı ile boyayalım.” yönergesi verilir.

  • Etkinliğin ardından çocuklardan halıya geçmeleri ve oturmaları istenir. Halının üzerine birer tane daire, üçgen, kare, dikdörtgen, yıldız ve kalp şeklinde kesilmiş kâğıtlar yan yana yerleştirilir. Çocuklara şekiller gösterilir ve isimlerinin ne olduğu sorulur. Ardından çocuklardan sayıca eşit iki grup oluşturulur. İki grup da ayrı ayrı oturtulur. Oyun alanına önceden kesilerek hazırlanmış 10’ar adet kare, daire, dikdörtgen, üçgeni kalp ve yıldızlar karışık bir sıra ile yol oluşturacak şekilde yerleştirilir. Gruplardan sırayla birer kişinin şekil zarı atarak gelen şekle göre yolda ilerlemesi istenir. Hangi grubun çocuğu şekilli yolu önce tamamlarsa, o turun galibi o grup olur.

  • Ardından çocuklardan halıya oturmaları istenir. Aşağıdaki şiir çocuklara birkaç kere söylenir ve eşlik etmeleri istenir. Ardından çocuklara başka hangi taşıtların olduğu sorulur.

Otobüse bineriz, gezilere gideriz.

Uçaklarla çabucak bulutları aşarız

Martı gibi süzülür, denizlerde gemiler.

İstasyonda büzülür, kıvrılır hep trenler.

Kamyonlar yük taşır, minibüsler yolcu.

Bisikleti sürenler, isterse olur sporcu.

  • Çocuklar iki gruba ayrılır. İki gruptaki çocuklar arka arkaya sıraya geçerler. Her grubun önüne bir miktar oyun hamurunun olduğu kâseler konulur. Belli bir mesafe uzaklığa da boş bir kâse konulur. Çocuklara oyunun kuralları anlatılır. Oyuna göre; her grupta en önde duran çocuklara bir çorba kaşığı verilir. Çorba kaşığına aldığı kadar oyun hamuru dolduran çocuklar kaşık içindeki hamurları dökmeden belli bir mesafe uzakta bulunan boş kâseye götürmeye çalışırlar. Amaç hamurları yere dökmeden götürmektir. İki gruptan hangisi hamurları en az sayıda dökerek karşı kâseye taşımayı başarırsa birinci olur. Oyun bitiminde iki takımdan hangisinin kâsesinde daha çok hamuru olduğu tahminleri alınır.

  • Çocuklardan üçer kişilik gruplar oluşturulur. Her gruba uzun ve kalın atlama ipi ya da halat verilir. Çocuklardan iki kişi karşılıklı olarak ipi tutar. Diğer çocuktansa ortaya geçmesi istenir. Karşılıklı ipi tutan çocuklara çömelmeleri, ipi bırakmadan ve yukarı kaldırmadan sağa sola yerde sürüklemeleri istenir. Ortada duran çocuk ise ipe basmadan sağa sola gelip gittikçe üzerinden atlamaya çalışır. Şaşırıp bastığında ipi tutmak için bir arkadaşıyla yer değiştirir. Bu şekilde gruplardaki üç çocuk da sırayla yerde sağa sola gelip giden ipin üzerinden, ona basmadan atlamaya çalışır.

Yüklə 0,61 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin