İstanbul’da gezilmesi gereken 20 yer sultan Ahmet Camii



Yüklə 28,89 Kb.
tarix27.10.2017
ölçüsü28,89 Kb.
#15548

İSTANBUL’DA GEZİLMESİ GEREKEN 20 YER

1. Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul‘daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca “Mavi Cami (Blue Mosque)” olarak adlandırılır. Ayasofya’nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul’un ana camii konumuna ulaşmıştır.



istanbulda-gezilecek-yerler-sultan-ahmet-camii

2. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu’nda, Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Günümüzde büyük turist kitlelerini kendine çeken saray 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren İstanbul, Tarihî Yarımada içerisindeki tarihi eserlerin en başında gelmektedir.



istanbulda-gezilecek-yerler-topkapi-sarayi

3. Ayasofya

Ayasofya, İstanbul’da tarihî bir camii müzedir. Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından MS 532 – 537 yılları arasında İstanbul’un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul’un Türkler tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya, mimari bakımdan, bazilika planı ile merkezî planı birleştiren, kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.



istanbulda-gezilecek-yerler-ayasofya-camii

4. Kız Kulesi

Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Üsküdar’ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif eder :

“Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sathı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan yerde kapısı vardır.”

istanbulda-gezilecek-yerler-kiz-kulesi

5. Galata Kulesi

Galata Kulesi, İstanbul’un Galata semtinde bulunan ve şehrin en önemli sembollerinden biri olan 528 yılında inşa edilmiş bir kuledir. Kuleden İstanbul Boğazı, Haliç ve İstanbul, panoramik olarak izlenebilmektedir. Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olup, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi’nde geniş çapta tahrip edilen kule, daha sonra 1348 yılında “İsa Kulesi” adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır. 1348 yılında yeniden yapıldığında kentin en büyük binası olmuştur.



istanbulda-gezilecek-yerler-galata-kulesi

6. İstiklal Caddesi

İstiklâl Caddesi, (Osmanlıca: (1927’den önce) Cadde-i Kebir, Büyük Cadde), İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Beyoğlu’nda Tünel ile Taksim Meydanı arasında uzanan ve 19. yüzyılın sonlarından beri Türkiye’nin en ünlü caddelerinden biri olma vasfını koruyan ve 1.400 metre uzunluğundaki caddedir. İstiklal Caddesi ve çevresi geçmişten kalma olumlu ve olumsuz özelliklerini bir arada sürdürmekle beraber Türkiye’nin istisnasız en kozmopolit bölgesi olma özelliğini de taşımaktadır. İstanbul’a gelen yabancı ve yerli ziyaretçilerin olmazsa olmaz ziyaret mekanı olan İstiklal Caddesi sabaha karşı sayılabilecek saatler dışında hemen hemen günün her saatinde her daim kalabalıktır.



istanbulda-gezilecek-yerler-istiklal-caddesi

7. Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı İstanbul’daki en büyük kapalı sarnıçtır. Ayasofya binasının batısındaki küçük binadan girilir. Sütun ormanı görünümündeki mekan, zamanında civardaki bir bazilikadan dolayı bu isimle anılmıştır. İstanbul’un özellikle sarayların olduğu bölgenin su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan sarnıç, özellikle içerisinde bulunan sütunlar ve medusa başları ile ünlüdür.



istanbulda-gezilecek-yerler-yerebatan-sarnici

8. Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı (Boğazkesen Hisarı olarak da bilinir), İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi’nde bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa ettirilmiştir. Burası boğazın en dar noktasıdır. Rumeli Hisarı bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır. Hisarda açık teşhir yapılmakta, sergi salonu bulunmamaktadır. Toplar, gülleler ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler, bahçede sergilenmektedir. Mekânda uzun yıllardır Rumeli Hisarı Konserleri düzenlenmektedir.



istanbulda-gezilecek-yerler-rumeli-hisari

9. Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii, İstanbul’da Eyüp semtinde Haliç kıyısında bulunan camidir. Peygamber Efendimiz’in (sav) yanında çok uzun yıllar hizmet eden ve vahiy katipliğini yapan Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesinin de içinde bulunduğu Eyüp Sultan Camiisi, içinde bulundurduğu zat-ı muhteremin çokça ziyaretçileri olması dolayısıyla İstanbul’un en kalabalık camilerinin başında gelir.

Fatih’ten sonra asırlarca padişahlar Eyüp Sultan Camii’nde kılıç kuşanmışlardır. Bunu Fatih başlatmış, ilk kılıcı Fatih’e Akşemseddin kuşatmıştır. Padişahlar Sinan Paşa Köşkü’nden kayıkla Bostan iskelesine gelir, camide iki rekat namaz kılar, şeyhülislam kılıcı kuşatırdı.

istanbulda-gezilecek-yerler-eyup-sultan-camii

10. Büyükada

Büyükada, Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğüdür. Eski Yunanca adı Πρίγκηπος Prinkipos’dur. Prinkipos Yunanca’da Prens anlamına gelmektedir. Adanın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Kilisesi ve Aya Yorgi Manastırı bulunmaktadır. Buradaki ilk yapı, M.S. 6. yüzyıl’da inşa edilmiştir. İsa Tepesi’nde ise Hristos kilise ve manastırı ile Rum Yetimhanesi bulunmaktadır. Rum Yetimhanesi’nin binası harabe olmasına rağmen halen dünyanın en büyük ahşap monoblok yapılarındandır. Büyükada’da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii’dir.



istanbulda-gezilecek-yerler-buyukada

11. Emirgan Korusu

Emirgân Korusu, İstanbul’da Sarıyer ilçesi’nde yer alan bir korudur. İstanbul Boğazı kıyılarında, Emirgân-İstinye semtleri arasında yer alır. Koru, 17. yüzyılda Osmanlı padişahı IV. Murad tarafından İranlı Emir Güne Han’a armağan edilmiştir. Daha önce Feridun Bahçeleri olarak anılan bölge bundan sonra Emirgân Korusu olarak anılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilmiştir. 1871-1878 yılları arasında koru içinde 3 köşk yaptırılmıştır. Günümüze de ulaşan bu köşkler Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olarak adlandırılmaktadır.



istanbulda-gezilecek-yerler-emirgan-korusu

12. Büyük Mecidiye Camii

Büyük Mecidiye Camii, halk arasında Ortaköy Camii adıyla anılan, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir. Camii, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır.

istanbulda-gezilecek-yerler-buyuk-mecidiye-camii

13. Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim’in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde Osmanlı Devleti’nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş İlçesi’nde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.



istanbulda-gezilecek-yerler-yildiz-sarayi

14. Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu, İstanbul Bahçeköy’de yer alan Belgrad Ormanı yanında yer alan İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla uzun emekler ile oluşturduğu mükemmel bir doğa müzesidir. Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir. Canlı çeşitliliğinin doğasına uygun olarak yetiştirildiği arboretum, özellikle İstanbul’da sonbaharın tadını çıkartmak için birebirdir.

istanbulda-gezilecek-yerler-ataturk-arboretumu

15. Haydarpaşa Garı

Haydarpaşa Garı, 1908’de İstanbul – Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilen tren garıdır. Gar, TCDD’nin ana istasyonudur. İstanbul’un Anadolu yakasında, Kadıköy’de bulunur. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine (Hicaz Demiryolu) seferleri de yapılmaya başlanmıştır.



istanbulda-gezilecek-yerler-haydarpasa-gari

16. Kapalı Çarşı

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde yer alan dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde yarım milyona yakın insan barındırdığı söylenir. Kapalıçarşı, İstanbul’un görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir. Adeta bir şehri andıran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelişip büyümüştür. İçinde son zamanlara kadar 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han vardı. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 15. yüzyıl’dan kalan kalın duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alışveriş merkezi haline gelmiştir.



istanbulda-gezilecek-yerler-kapalicarsi

17. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş’ta, Kabataş’tan Beşiktaş’a uzanan Dolmabahçe Caddesi’yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²’lik bir alan üzerinde bulunan saray. Marmara Denizi’nden Boğaziçi’ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar’ın karşısında yer alır. Sultan I. Abdülmecit tarafından yaptırılan sarayın cephesi, İstanbul Boğazı’nın Avrupa kıyısında 600 metre boyunca uzanmaktadır. Avrupa mimari üsluplarının bir karışımı olarak, Ermeni olan Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından 1843-1855 yılları arasında inşa edilmiştir. Cumhuriyet döneminde, Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerinde ikametgâh olarak kullandığı sarayda yaşanan en önemli olay, 10 Kasım 1938’de Atatürk’ün ölümüdür. Atatürk, sarayın 71 numaralı odasında vefat etmiştir.



istanbulda-gezilecek-yerler-dolmabahce-sarayi

18. İstanbul Akvaryum

İstanbul Akvaryum; hacmiyle, içerisinde barındırdığı canlı çeşidiyle, gezi güzergahlarındaki aktiviteleriyle dünya çapındaki tüm akvaryumlar içerisinde önemli bir konuma sahiptir. Kendi alanında ‘ilk’leri ve ‘en’leri olan bir projedir. Ziyaretçiler, coğrafi bir rotayı takip ederek Karadeniz ile başlayan ve Pasifik’e kadar uzanan toplam 16 tema ve 1 adet yağmur ormanından oluşan güzergahta yolculuk yapmaktadırlar. Alanların temalandırılmasında o alanın kültürel, coğrafi, tarihsel ve mimari özellikleri, buna uygun dekoratif unsurlar, interaktif oyunlar, filmler ve alan hakkında detaylı bilgilerin verildiği görsel grafikler yer alıyor. Alanların, ses ve ışıklandırma sistemleri de bu temalandırmaya uygun olarak düzenlidir.



istanbulda-gezilecek-yerler-istanbul-akvaryum

19. Vialand

Vialand Türkiye’de inşa edilmiş ilk temalı parktır. İstanbul ilinin Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçeleri üzerinde yer almaktadır. Vialand’da tema parka ek olarak alışveriş merkezi ve gösteri merkezi de yer almaktadır. Alışveriş için bir çok mağaza ve yemek alanı bulunmaktadır.

Türkiye’nin ilk ve şu an için tek olan Tema Park’ı Vialand; Macera Dünyası, Oyun Dünyası, Efsaneler Dünyası, Şato olmak üzere dört bölümden oluşmakta.

Oyun Dünyası, daha çok küçük yaş grubu oyunları bulundururken Atlı Karınca gibi klasik ve zararsız çocuklara yönelik oyunlar yer alıyor.

Macera Dünyası ise adrenalin dolu eğlenceli biraz da tehlikeli hissettiren Roller Coaster muhadili heyecan oluşturan oyuncaklarla büyük yaş gruplarına heyecan yaşatmayı hedefleyen bir tema içerisinde. Efsaneler Dünyası adını alan bölümde ise İstanbul temalı bir kaç oyuncak mevcut. Bunlardan; Saray Salıncağı, bizim klasik Lunaparklardaki gibi büyük zincirli dönen bir salıncak. Bununla birlikte Fatih’in Rüyası ve Bir Zamanlar İstanbul da aynı tema içerisindeki temalı oyuncaklardan. Son olarak Şato bölümü, bizleri biraz daha Disneyland ayarında bir bölüm ile masallar diyarına, kahramanların alemine götürmesi amaçlanarak tasarlanmış bir tema olarak ziyaretçileri bekliyor.

istanbulda-gezilecek-yerler-vialand

20. Miniatürk

Miniatürk ya da Minyatür Türkiye Park, Türkiye’deki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği 60.000 metrekareyle dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkıdır. Miniatürk, Haliç kıyısında bulunan eski bir park alanına kurulmuştur. Miniatürk’te, binlerce tarihi eser arasından, bilinirliğine, dönemini temsil yeteneğine ve maketi yapılabilirliğine göre seçilen 122 mimari eserin, 1/25 oranına küçültülmüş minyatür modellerine yer verildi. Eserlerin yanındaki sesli rehberlik sistemi de ilk kez Miniatürk’te uygulanıyor.



Yılın 365 günü açık bir Açık Hava Müzesidir. Resmi tatillerde ve bayramlarda da Miniatürk her zamanki saatlerinde açıktır.

istanbulda-gezilecek-yerler-miniaturk
Yüklə 28,89 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin