KIZILELMA İLETİŞİM REHBERİ II. Sunuş :
Kızılelma Akkuş’un kasabaları arasında önemli bir uç noktadadır. Ünye ilçesini Akkuş’a bağlayan servis yolu üzerinde güzel bir kasabacıktır. Kasaba hızlı bir şekilde kültürel, sosyal ve ticari yönden gelişmektedir. Ancak bu gelişmelere ışık tutacak kalıcı ve belgeli çalışmalar yeterince yoktur.
İki binli yıllarda İlahiyatçı ve öğretmen – Eğitimci Yazar olan Mehmet Ali KURU’ nun hazırlayıp yazdığı “ KIZILELMA İLETİŞİM REHBERİ I ” adlı eseri bu alanda yazılmış en ciddi eserlerden birisidir.
Son yıllarda Kızılelma kasabasının mahalle ve tüm yönleri ile kapsamlı ve güncelliğini koruyacak bir eser olarak elinizdeki bu eseri “ KIZILELMA REHBERİ II ” yi hazırlayıp yazdım.
Elinizdeki bu rehber altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak Kızılelma kasabasını ele aldım. İkinci bölümde her mahalleyi ayrı ayrı inceledim. Üçüncü bölümde Kızılelma kasabasının kültür yapısı, folkloru, geleneklerini özetlemeye çalıştım. Sayfa aralarına koyduğum resimlerle bunu belgelemeye ve kalıcı kılmaya gayret ettim. Dördüncü bölümde İş ve meslek Dünyamızı ayrıntıları ile tanıtmaya çalıştım. Yine güncel resimlerle bu anlatılanları destekledim. Beşinci bölümde Belediye ve Faaliyetlerini anlattım. Yapılan yararlı işleri bir bir belgeleri ile sunmaya gayret ettim. Altıncı bölümde ise, Kızılelmalı kim nerede ne kadar göç etmiş inceledim ve bunları belirttim. Ayrıca rehbere Kızılelmalılara ait telefon numaralarını içeren bir bölüm ayırdım. Rehber için kim ne dedi. Bir bölüm halinde yazmaya çalıştım. Kasabalıların günlük faaliyetlerinden örnekler sundum.
Sahasında bir boşluğu dolduracağına inandığım bu Rehberin bir eğitimci olarak kasabalı öğrencilerin yöreleri için başvuru kitabı olacağını, ve kasaba halkının, gurbetteki Kızılelmalıların faydalanacağını düşünüyorum. Kasabamızın tanıtılmasına bir katkısı olacaktır.
Bu rehberin hazırlanmasından yayımına kadar destek ve katkıda bulunan, resim ve istatistiklerini kullanmama müsaade eden Kızılelma Belediye Başkanı Sn. İsa DEMİRCİ ye, teşekkür ediyorum. Ayrıca rehberin hazırlanmasında ve yayımında emeği, katkısı geçen bütün Kızılelmalılara teşekkür ederim.
Bu yaptığım çalışmamla Kızılelma kasabasının çok yönlü tanıtımına katıda bulunabileceksem kendimi bahtiyar sayarım. Her şey daha güzel bir Kızılelma kasabası içindir.
Bu Rehberi 13.08. 2003 tarihinde, bir arının sokmasıyla aramızdan ayrılan Hafız Mustafa ACAR’ a itaf ediyorum.
Mehmet Ali KURU
Eğitimci – Yazar
OSMANCIK
İLETİŞİM NEDEN ÖNEMLİDİR?
İletişim, varlıkların başka varlıklarla sağlıklı bir şekilde anlaşması demektir. Örneğin insanların birbirleri ile her türlü anlaşma sağlaması iletişim ile olur. Bu yüzden sözlü, yazılı, görüntülü ve internet aracılığı ile iletişim gibi önemli bölümleri oluşmuştur.
Başkaları ile sağlıklı bir iletişim köprüsü kurabilmek, günümüzde tek başına ve uzman desteği olmaksızın bir hayli zor başarılan, gerçek anlamda profesyonel bir iş kolu konumuna gelmiştir. Siz okuyucular bunun neresi bir iş kolu diyebilirsiniz. Sadece böyle dediğiniz için bile bir iletişime ihtiyacınız olmuştur. Her gün onlarca olumlu ve olumsuz mesaj alan bir topluma seslerini doğru bir biçimde ulaştırmak isteyen siyasetçiler, çalışanı ile sağlıklı bir iletişim kurmayı hedefleyen yöneticiler, öğrencileri ile başarıyı yakalamak için iyi bir iletişim kurmaya çalışan öğretmenler, hastalarını tedavi etmek için hastaları ile iyi bir iletişim kurmak zorunda kalan doktorlar ve çocuk eğitimi ile ilgili daha fazla bilgilenmek isteyen aileler, bunun gibi konularda danışmanlardan, uzman halkla ilişkiler şirketlerinden ve psikologlardan destek almak durumunda kalıyorlar.
Yine, tüketiciye ulaşmak isteyen firma sahipleri markalarını halka tanıtabilmek için kendileri adına değişik reklam teknikleri geliştiren ajanslara yüklü miktarlarda paralar ödemektedirler.
İletişimsizlik, devletlerin zayıflamasına, şirketlerin güdük kalıp daralmasına ve siyasal partilerin gerilemesine sebep olduğu gibi toplumun çekirdeği durumundaki ailelerin de parçalanmasına neden olur.
İletişimin olmadığı yerde kesinlikle ihmal vardır. “Tanı”ların yerini “sanı”lar, “sevgi”nin yerini “nefret”, “güvenin” yerini “korku”, “ toplantı”nın yerini “ dedikodu”, “çözümün” yerini “ karmaşa” almıştır. Sevgi dolu bir dünyada yaşamak istiyorsak, önce kendi ailemizde bir sevgi medeniyeti oluşturmak zorundayız. Bu topraklarda, sözünü ettiğimiz o sevgi medeniyetinin mayası fazlasıyla mevcuttur. Bize düşen bu mayayı bir kaba veya yere aşılamaktır. Maya tutmaya hazırdır.
Bırakın insanı, geçmiş zamanlarda göçmen kuşlar için bile vakıflar kurmuş, ihtiyaç sahipleri için, “sadaka taşları” çözümünü getirmiş ışıltılı bir medeniyetin varisleri olarak insana saygı ve sevgiye dayalı toplum düzeni oluşturmak hepimizin en temel görevidir. Bendeniz de bu çalışmam ile bu görevimin gereğini yaptığıma inanıyorum.
Sevgi medeniyetini yeniden kurabilmek için ailemizin bireyleriyle, akrabalarımızla, arkadaşlarımızla, komşularımızla, personelimizle ve toplumun diğer üyeleriyle daha yakın ilişkiler içinde olmalı, birbirimizi iyice tanımalı ve anlamalıyız. İletişim, sadece “izlemek” demek değildir. İletişim “ karşılıklı temas kurmak” tır.
Mehmet Ali KURU
Eğitimci – Yazar
OSMANCIK
İÇİNDEKİLER: BİRİNCİ BÖLÜM : YENİKONAK KASABASI İSTİKLAL MARŞI Gençliğe Hitabe ( Atatürk’ün Resmi Üstüne)
Akkuş İlçe kaymakamının Otobiyografisi
Kızılelma Belediye Başkanı Resmi ve Otobiyografisi
Yazarın Otobiyografisi
Kasabanın Kimliği
Kasabanın Tarihi
Kızılelma(Kızılelma) Kasabasının Coğrafi Durumu:
Kzılelma Kasabasının Fiziki Coğrafyası
1-Jeolojik Yapısı (Tarihte Geçirdiği Önemli Depremler)
2-Yeryüzü Şekilleri
Dağları, Tepeleri
Yaylaları
Vadileri
Akar Suları
Göletler ve Göller
Yeraltı Suları
İklim
Doğal Bitki Örtüsü
Nüfus: ....
Ekonomik Yapısı : ......
Tarım
Hayvancılık
Orman İşletmeciliği
Esnaf Teşekkülleri ve Küçük Esnaflar
Ticaret ve Hizmet Sektörleri
Sağlık Durumu:
Eğitim Durumu:
Kızılelma’da Yetişen Tarihi Şahsiyetler:
Basın ve Yayın Hayatı
Ulaşım ve İletişim
Adli İşlerin Yürütülmesi
Turizm
Ören Yerleri
Kaya Mezarlar ve Mağaralar
Yaylalar ve Mesire Yerleri
İdari Durum
Kasabanın İdari Tarihi
Bugünkü Durumu
Dostları ilə paylaş: |