Manavgat anadolu imam-hatip lisesi



Yüklə 330,13 Kb.
səhifə1/3
tarix11.09.2018
ölçüsü330,13 Kb.
#80518
  1   2   3

MANAVGAT ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MANAVGAT ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ

MESLEK DERSLERİ SENE BAŞI ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR

Toplantı Tarihi: 09.09.2017

Toplantı Yeri: İHL Öğretmenler Odası

Kurul Başkanı: Nadir ASLAN (Ok.Müd.)

Zümre Bşk.:Ali KILIÇOĞLU

Yazman: Hacer KÜRTÜL

İHL Zümre Öğretmenler Kuruluna Katılanlar:

Ali KILIÇOĞLU, Ali TURGUT, Bekir ÇAKIR, Hatice NARİN. Hacer KURTUL, Fatma ÖZTOP

1) 07/09/2013-28758 RG

2) 19/02/2014-28918 RG-Değişiklik

3) 21/06/2014-29037 RG-Değişiklik



4) 13/09/2014-29118 RG-Değişiklik TARİH VE SAYI İLE YAYIMLANAN MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ’NE VE 25/08/2017 tarihli ve 83203306/10.04-E.12827610 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulları  ve Zümreleri Yönergesi"NE GÖRE AŞAĞIDAKİ GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLEREK KARARA BAĞLANMIŞTIR.
GÜNDEM MADDELERİ:

  • 1.Açılış ve yoklama

  • 2.2017-2018 eğitim öğretim yılı için İHL Meslek Dersleri zümre başkanının seçilmesi

  • 3.Bir önceki toplantılara ait zümre kararlarının uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve uygulamaya yönelik yeni kararların alınması,

  • 4.Eğitim ve öğretim ile ilgili mevzuat, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları, okulun kuruluş amacı ve ilgili dersin programında belirtilen amaç ve açıklamaların okunarak planlamanın bu doğrultuda yapılması,

  • 5.Değişen Orta Öğretim Yönetmeliğinin okunarak incelenmesi ve yenilenen Müfredat Öğretim programlarında yer alan konu ve kazanımların ilgili dersler üzerinde durularak çalışmaların buna göre planlanması,

  • 6.Öğretim programında belirtilen kazanım ve davranışlar dikkate alınarak derslerin işlenişinde uygulanacak öğretim yöntem ve teknikleri ile bunların uygulama şeklinin belirlenmesi,

  • 7.Ünite veya konu ağırlıklarına göre zamanlama yapılması, ünitelendirilmiş yıllık planlar ve ders planlarının hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine ilişkin hususların görüşülmesi,

  • 8.Diğer zümre veya bölüm öğretmenleriyle yapılacak iş birliği esaslarının belirlenmesi,

  • 9.Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, derslere yansıtılmasını sağlayıcı kararlar alınması,

  • 10.Derslerin daha verimli işlenebilmesi için ihtiyaç duyulan kitap, araç-gereç ve benzeri öğretim materyalinin belirlenmesi,

  • 11.Okul veya kurum ve çevre imkânlarının değerlendirilerek, yapılacak deney, proje, gezi ve gözlemlerin planlanması,

  • 12.Öğrenci başarısının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde ortak bir anlayışın, birlik ve beraberliğe yönelik belirleyici kararların alınması,

  • 13.Uygulamalı olarak yapılan Kur’an-ı Kerim ve Dini Musiki derslerin değerlendirilmesinde dikkate alınacak hususların tespit edilmesi; sınavların şekil, sayı ve süresi ile ürün değerlendirme ölçütleri ile puanlarının belirlenmesi,

  • 14.Öğrencilere verilecek proje ve ödev konularının seçiminde; öğretim programları ile okul veya kurum ve çevre şartlarının göz önünde bulundurulması,

  • 15.Öğrencilerin okul içinde ve dışında çeşitli düzeylerde katıldıkları sınav ve yarışmalarda aldıkları sonuçlara ilişkin başarı ve başarısızlık durumlarının değerlendirilmesi

  • 16.2017-2018 öğretim yılı boyunca yapılacak çalışma ve etkinliklerin proglanmasının görüşülmesi...

  • 17.Dilek ve Temenniler

  • 18.Kapanış.


GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLEREK KARARA BAĞLANMASI:

Madde 1-2:

2017-2018 Eğitim – Öğretim yılı için İHL Meslek Dersleri Zümre Toplantısı Okul Müdürü Nadir ASLAN başkanlığında iyi dilek ve başarı temennilerini içeren açılış konuşması ve yoklama yapılarak başladı.Açılış konuşmasının ardından zümre başkanlığı seçimi için oylama yapıldı.



Karar 1: Yapılan oylama sonucunda zümre başkanı olarak Ali KILIÇOĞLU, yazman olarak da Hacer KÜRTÜL seçildi. Zümre başkanı olarak seçilen Ali KILIÇOĞLU toplantıya katılan arkadaşlara zümre başkanı olarak kendisini layık görmelerinden dolayı teşekkür ederek diğer gündem maddelerinin görüşülmesi için toplantıyı yönetmeyi üstlendi.
Madde 3: Zümre başkanı Ali KILIÇOĞLU gündem maddelerinin ikincisi olarak “Bir önceki toplantıya ait zümre kararlarının uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi ve uygulamaya yönelik yeni kararların alınması” maddesinin görüşülmesine geçildiğini ifade etti ve daha önceki toplantılarda alınan kararları okunmak üzere sözü Ali TURGUT'a verdi.

Kurula sunulan bilgilere göre 2016-2017 öğretim yılı zümrelerinde alınan kararların öğretmenlerce titizlikle uygulandığı ve aşağıdaki konularda başarı sağlandığı belirlendi:



  • İHL Mes.Derslerine öğrencilerin ilgisi azami ölçüde sağlanmış olup, sınıflar ve dersler bazında gerekli başarı elde edilmiştir.

  • Ödev ve projelerin zamanında duyurulup zamanında teslim edildiği ve değerlendirildiği

  • Yazılı ve sözlülerin titizlikle değerlendirildiği, öğrenciler arasında adil davranıldığı

  • Meslek Derslerini ilgilendiren konularda süreli ve ilgi çekici duvar panoları hazırlandığı gözlendi.

  • Önemli gün ve haftalarda programlar hazırlanıp başarıyla takdim edilmiştir. (Anma, şiir, dini müzik, yazar daveti, kitap sunumu, kitap sergisi, tiyatro, konser ve geziler...gibi.)

  • Din Öğr.Gn.Md.’nce düzenlenen Hafızlık, Güzel Kıraat ve Ezan Okuma yarışmalarına katılınıp bölge çapında derece alınmış, ayrıca Hafızlık ve Ezan Okuma Bölge yarışması başarıyla organize edilmiştir.

  • İlçe Müftülüğü ie işbirliği içinde, Kasım-Mayıs ayları boyunca Cuma ve vakit namazları imamet ve müezzinliği ile 12. sınıf kız öğrencilerince 9. sınıflara yönelik TDBil. dersinde konulu seminerler ile Kur’an Kursu staj uygulaması başarıyla ve cemaatin takdiri ile uygulanmıştır.

  • Mayıs ayı boyunca sınıflararası Meslek Dersleri bilgi yarışması titizlik içinde adil olarak yapılmış başarılı olan sınıf temsilcileri 50.00 TL ve kitap ile ödüllendirilmiştir.

  • Kutlu Doğum Haftası etkinliği okul çapında büyük organizasyonun yanında sınıf bazında da birçok etkinlik hazırlanıp gerçekleştirilmiştir.

  • Dini musiki, ebru, hat ve tezhip sanatlarına ait kurslar düzenlenmiş, öğrencilerin çalışmaları sergilenmiştir.

Zümre Başkanı bir önceki yıl alınan kararların başarıyla gerçekleştirilmesi nedeniyle zümre öğretmenlerine teşekkür ederken yeni öğretim yılı için de motivasyon olması dileğinde bulundu.



Karar 1: Okulun açıldığı ilk hafta İHL Meslek Dersleri öğretmenlerinden oluşturulacak üç komisyon marifetiyle lise birinci sınıflarda Kur’an-ı Kerim yüzünden okuma seviye belirlemesinin yapılmasına ve oluşacak seviyelere göre sınıfların oluşturulmasının eğitim öğretim açısından faydalı olacağının okul idaresine bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

Karar 2: Meslek Dersleri uygulamalarının okul içi ve dışında gerçekleştirilmesinin programlanması ve koordine edilmesi için belirlenen heyetin ve isimlerin okul idaresiyle işbirliği içinde olmasına karar verildi.

Madde 4:

Zümre Başkanı Ali KILIÇOĞLU Eğitim ve öğretim ile ilgili mevzuatı,Türk Millî Eğitiminin genel amaçları, okulun kuruluş amacı ve ilgili dersin programında belirtilen amaç ve açıklamaları okudu. Planlamanın bu doğrultuda yapılması gerektiğini hatırlattı ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'na göre Türk millî eğitiminin genel amaçlarını ifade eden 2. Madde’yi, İHL meslek derslerinin müfredat programının amacı ve mesleki din öğretiminin vizyonu’nu okumak üzere sözü Hatice NARİNe verdi. Hatice NARİN aşağıdaki bölümleri okudu.



Türk millî eğitiminin genel amacı, Türk milletinin bütün fertlerini;

1. Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasa’nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;

2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;

3. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek, gerekli bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak; Böylece, bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan millî birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.
İmam–Hatip Lisesi Ve Anadolu İmam–Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretim Programları

İnsan aklını kullanarak kendini geliştirebilen ve çevresini etkileyip değiştirebilen bir varlıktır. İnsanın bir maddi yönü, bir de manevi yönü vardır. İnsan her iki yönüyle de sürekli değişim ve etkileşim içindedir.

Dinin tarihi, insanın var oluş tarihi ile başlar. Tarihin her döneminde dinî inançlar ve yaşantılar var olagelmiştir. Yaratılış itibariyle insan yüce bir varlığa inanmaya, güvenmeye ve dayanmaya ihtiyaç duyar. Kendisi ve evren üzerinde düşünen insan, evrendeki bu uyum ve düzeni yaratan bir yüce yaratıcı tasavvuruna ulaşır. Buradan hareketle denilebilir ki, toplumların konuştukları dilde, sanat, edebiyat ve hukuk sistemlerinde, kısaca oluşturdukları kültürde inandıkları dinlerin büyük etkisi vardır. Bu nedenle toplumu oluşturan bireyler arasında sosyal birliğin gerçekleştirilmesinde, ortak değerlerin oluşturulmasında ve kültür birliğinin sağlanmasında dinin etkisi ve önemi göz ardı edilemez.

Her toplum, yeni yetişen genç nesillere eğitim yoluyla dilini, inançlarını, geleneklerini, sanat ve edebiyatını öğretir. Ortak kültürünü onlara kazandırmaya çalışır. Çünkü bireyleri geleceğe hazırlamak kadar, onların içinde yaşadıkları topluma uyum sağlamaları da o toplumun esenlik ve huzuru için önemlidir.

Toplumlar bu amaçlarını eğitim yoluyla gerçekleştirirler. Genç bireylere kültürün kazandırılması amacıyla dinî değerlerin tanıtılmasını, din konusunda doğru bilgilendirmeyi ve farklı din yorumlarını birbirinden ayırmayı amaçlayan din öğretimi, genel eğitimin bir parçası ve yardımcısıdır.

Günümüz eğitim araştırmalarının sonuçları ve eğitim anlayışındaki yeni gelişmeler, bireyi çok yönlü eğitmenin gereğini açıkça ortaya koymaktadır. Bireyin çevresini tanıması ve uyum sağlaması kadar, kendini tanıması, duygusal ve toplumsal gelişimini bütün olarak tamamlaması da başarılı bir hayat sürmesi için önemlidir. Eğitim, özellikle okul eğitimi, bireye bu imkânı hazırlamak durumundadır.

Okul, bireyi, bütün yönleriyle geliştirir ve hayata hazırlar. Onu hayatta karşılaşacağı durumlarla ilgili bilgilendirir. Bunu yaparken iki türlü görev üstlenir. Okul, bir yandan bireye, yaşadığı toplumun kültürünü, bilgi birikimini, değer yargılarını öğretmeye çalışmak yani bireye kültür kazandırmak, bir yandan da bireyin kişisel yeteneklerini keşfedip geliştirmesi için ona imkân hazırlamakla görevlidir.

Bireyi hayata hazırlayan okul, onun din konusundaki sorularını ve ihtiyaçlarını da dikkate almak durumundadır. Din ile ilgili ihtiyaçları karşılamak ve bilgilendirmekle görevli İHL meslek derslerinin diğer branşlar gibi okulda yer alması, okulun görevini yerine getirmesi açısından önemlidir. Çünkü Atatürk’ün de ifade ettiği gibi bireyin dinini öğrenmek için muhtaç olduğu yer okuldur. Din ile ilgili sorular ve bilgilenme ihtiyacını karşılamanın yolu, okulda doğru bilgi ve uygun yöntemlerle yapılacak din eğitimidir. Okulun anılan görevleri yerine getirebilmesinin bir yolu da genç nesle ve topluma doğru dinî bilgiyi sunacak bireyler yetiştirmektir.

Okulun din ile ilgili bilgilendirme ve toplumu din konusunda aydınlatacak bireyleri yetiştirme görevi bireysel, toplumsal, kültürel, evrensel ve hukuki açılardan değerlendirilebilir.

Bireysel açıdan bakıldığında, psikolojik ve antropolojik araştırmaların sonuçları, insanın kendini tanımaya başlamasından itibaren, zihninde, “ben kimim?”, “nereden geldim?”, “nereye gideceğim?”, “ölüm bir yok oluş mudur?” gibi soruların bulunduğunu göstermektedir. Bu sorular, farklı bıranşlarca çeşitli şekilde cevaplanmaktadır. Ancak bu konuda dinin cevapları ve yorumu da farklı bir bakış açısı ile uygun bir biçimde okulda verilmek durumundadır. Okulda verilen din eğitimi insanın bu sorularını din açısından cevaplandırır. Bunun yanında, dinî kavramların doğru bir şekilde anlaşılması, yeterli bir din eğitimi ile mümkündür: Mesela kader, yaratılış, hesap, ahiret, şefaat vb. kavramların İslam dininin açıkladığı biçimde anlaşılması için düzenli ve yeterli bir din eğitiminin verilmesi gerekmektedir. Aksi halde yeni yetişen gençlik bu konularda yeterli bilgiye sahip olamayacak, bu kavramlarla ilgili yanlış ve yetersiz bilgiler edinecek, dolayısıyla bir kavram kargaşası doğacaktır. Böyle bir durum ise aynı dinî kavramla ilgili olarak çok farklı ve birbirinden uzak görüşlerin ortaya çıkmasına ve kargaşaya sebep olur. Bu alanın boş bırakılması hâlinde hurafe bilgiler bu boşluğu bir şekilde dolduracaktır.

Toplumsal ve kültürel açıdan bakıldığında bireyin içinde yaşadığı toplumun kültürünü tanıma ihtiyacı olduğu görülür. Bu nedenle okul, bireye kültür kazandırma görevini yaparken bazı dinî bilgileri de kazandırması kaçınılmazdır. Çünkü kültürü oluşturan unsurlardan birisi de dindir. Ayrıca kültürün diğer unsurları üzerinde dinin etkisi vardır. Mesela edebiyatımızda, musikimizde ve mimarimizdeki bazı motifler dinî içeriklidir. Toplumdaki yaşayış ve davranış biçimlerinde, atasözleri ve deyimlerimizde dinî unsurlar vardır. Bunları anlayabilmek, kültürü tanımak ve topluma yabancılaşmamak için okul, bireyi din konusunda bilgilendirmek ve toplumu bu konularda aydınlatacak kişileri yetiştirmek durumundadır.

Din konusunda tarih içinde farklı anlayışlar ortaya çıkmış, dinî emirlerin değişik yorumlanmasıyla çeşitli mezhepler doğmuştur. Bu farklı anlayışların ve mezheplerin doğuşundaki temel felsefeyi anlayabilmek için de din eğitimine ihtiyaç vardır. Yeterli düzeyde din eğitimi alınmadığı takdirde din konusunda yanlış inançlara, asılsız hurafelere saplanma ve toplumsal rahatsızlığın doğması kaçınılmazdır. Farklı mezheplere mensup insanlar, mezhep hareketlerinin aslında dinin farklı şekilde yorumlanmasıyla doğduğunu bilirlerse birbirlerine daha hoşgörü ile bakacaklardır. Bu bilgiyi de ancak din eğitimi kazandırır.

Toplumumuza ve kültürümüze yabancılaşmamak için yeni yetişen genç nesle din eğitimi verilmek durumundadır. Gençliğimiz bugün, radyo, TV, basın yayınlar, gazeteler, dergiler gibi çok değişik tesir altındadır. Toplum, medya dediğimiz araçlar yoluyla farklı ve yabancı kültürlerin etkisine maruz kalmaktadır. Bu basın yayın araçlarında kendi kültürümüzle sahip çıkabilmek ve yabancı kültürlerin olumsuz tesirlerinden korunabilmek için kültürümüzün temel taşlarından birisi olan dinin öğretilmesi gereği vardır

Evrensel açıdan okul, bireyi içinde yaşadığı toplum yanında insanlık âleminin bir üyesi olarak da geleceğe hazırlamakla görevlidir. Bu nedenle dünyadaki değişik inanç şekilleri ve dinî yaşayışlarla ilgili de onu bilgilendirmek durumundadır. Bireyin ve toplumun din ile ilgili bilgilenme ihtiyacı okulda karşılanmazsa batıl inanç ve hurafeler yaygınlaşır; din istismarı çoğalır. Bu da toplumsal tedirginlik ve kargaşaya sebep olabilir.

Mesleki Din eğitimi sayesinde küreselleşen dünyada diğer dinî inançları tanıma imkânı doğar. Bu nedenle günümüzde ortaya çıkan ihtiyaçlar ve dünyadaki dinî anlayış ve gelişmeler doğrultusunda mesleki din öğretiminin içeriği, yöntemi, öğretim programları üzerinde sürekli düşünülerek geliştirilmesi zorunlu görünmektedir.

Genel din öğretimi kadar mesleki din öğretimini de planlarken “Yetiştirmek istenilen insan tipi nasıl olmalıdır?” sorusuna cevap bulmak gerekmekte, insanın din ve kutsal değerlerle ilgili sorularının doğru cevaplandıracak bireyleri nasıl yetiştireceğimiz üzerinde düşünülmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu çerçevede Türkiye’de mesleki din öğretiminin içerik, programlar, yöntem, öğretmen yetiştirme vb. noktalar dikkate alınarak planlanması; bireyleri, taklit eden değil sorgulayan, seçim yapabilen, yeni bilgilere açık; dini kaynaklarından araştıran ve bilimsel verilerle yorumlayan, inançlara saygılı ve kültürüne yabancılaşmayan kişiler olarak yetiştirme üzerinde düşünülmesi gerekmektedir.

Hukuki açıdan, ülkemizde örgün eğitimde mesleki din öğretimi İmam-Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakültelerinde yürütülmekte olup, bu öğretimin hukuki dayanağını birinci planda Tevhid-i Tedrisat Kanunu oluşturmaktadır.

3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun 4. maddesi

İmam-Hatiplik gibi dinî hizmetleri yürütecek elemanları yetiştirecek okullar ile yüksek öğretim seviyesinde din uzmanları yetiştirmek amacıyla İlahiyat Fakültesi açılmasını” öngörmektedir.

Günümüzde Ortaöğretim düzeyinde mesleki din öğretimi İmam-Hatip Liselerinde yürütülmektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 32. maddesinde, İmam-Hatip Liseleri, “İmamlık-hatiplik ve Kuran kursu öğreticiliği gibi dinî hizmetlerin yerine getirilebilmesi ile görevli elemanları yetiştirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığınca açılan, orta- öğretim sistemi içinde, hem mesleğe, hem yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan kurumlardır.” şeklinde tanımlanmıştır. Kanunla yüklenen bu görev karşısında İmam-Hatip Liselerinin öğretim programları, gelişmeler ve çağın ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli zamanlarda yenilenmiş ve geliştirilmiştir. Mesleki din öğretimi, donanımlı bireyler yetiştirerek toplumun din konusunda aydınlatılması, dinî ihtiyaçların karşılanması ve din hizmetlerinin yürütülmesi noktasında önemli görevler üstlenmektedir.

Şüphesiz bir eğitim kurumunun başarısı, öğretim programının, yetiştirmeyi hedeflediği insana kazandıracağı niteliklere göre planlanmış olmasına bağlıdır. Bu noktadaki bir eksiklik o kurumun eğitimde belirlediği hedeflere ulaşmasını engeller.

Günümüzde toplumlar sürekli değişmekte ve karmaşıklaşmaktadır. İhtiyaçlar çoğalmakta ve çeşitlenmektedir. Bu değişim ve çeşitlilik, dinî inançlar ve yaşantılar alanında da kendini göstermektedir. İnsanlar her gün yeni bir dinî soru veya sorunla karşılaşmakta ve tartışmaktadırlar. Bu nedenle mesleki din öğretimi yoluyla toplumu din konusunda aydınlatmakla görevli olan insanları yetiştirirken, toplumdaki bu değişme ve çeşitliliği dikkate almak ve öğretim programlarını buna göre düzenlemek kaçınılmaz bir zorunluluk olarak kendini hissettirmektedir.

Değerlendirmeler ve toplumda görülen hızlı sosyal değişim ve ihtiyaçlar dikkate alınarak, İmam-Hatip Liseleri öğretim programları yapılandırmacı program anlayışı doğrultusunda Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan bir komisyon tarafından yenilenmiştir.



Karar 1: 2017-2018 Eğitim öğretim yılında yapılacak bütün faaliyet ve etkinlikler yukarıda belirlenen ilkeler ve hedefler doğrultusunda gerçekleştirilecek, ünitelendirilmiş yıllık planlar ve ders planları bu çerçevede yapılacaktır.

MESLEKİ DİN ÖĞRETİMİNİN VİZYONU

İmam-Hatip Liseleri Mesleki Din Öğretiminin Vizyonu;

1- Atatürk’ün “Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur” sözü ışığında dinin birey ve toplum için önemini fark eden,

2- Toplumu din konusunda aydınlatan ve onların dini bilgilerle ilgili ihtiyaçlarına cevap verebilen,

3- İslam dini ile ilgili kültürel mirası değerlendirip yaşanan hayatla bağ kurabilen,

4- İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarını bilen,

5- İslam’ın Temel Kaynaklarını tanıyan,

6- Kur’an’ın orijinal metnini doğru bir şekilde okuyan ve okuduğunu anlayabilen,

7- İbadetlerle ilgili uygulama becerisine sahip olan,

8- Dinî kavramları doğru kullanan,

9- Dinin değişmez esasları (nassları) ile onların yorumlarını birbirinden ayırabilen,

10- Peygamberlik kurumunun ve Hz. Muhammed’in dindeki yerini kavrayan,

11- İs-lam tarihi ve medeniyetinin geçirdiği dönemler hakkında bilgisi olan,

12- İslam dininin dünyaya, sanata ve bilime bakışını bilen,

13- Dinî yorumları akıl ve bilim ekseninde değerlendirebilen,

14- Araştıran, sorgulayan ve edindiği bilgiler ışığında aklını kullanarak problemlere çözüm üretebilen,

15- İslam dininin kültürümüz ve medeniyetimiz üzerindeki etkisini fark eden,

16- İslam’daki farklı dinî yorumlara anlayışla yaklaşan ve diğer dinleri tanıyan, bireyler yetiştirmektir.

Madde 5:


  • Değişen Orta Öğretim Yönetmeliğinin okunarak incelenmesi ve yenilenen Müfredat Öğretim programlarında yer alan konu ve kazanımların ilgili dersler üzerinde durularak çalışmaların buna göre planlanması,

Zümre Başkanı Ali Kılıçoğlu, yönetmelikle getirilen yenilikleri aktararak, yenilenen müfredata göre İHL meslek derslerinin de etkilendiğini, sadeleşen ve konu-kazanım oranlarında azaltma yapılan derslerle ilgili seminer çalışmaları sırasında formatör öğretmence yapılan tanıtım hakkında kısa bir özet sundu. Buna göre Temel dini Bilgiler, Siyer, Hadis, Fıkıh, Tefsir, Akaid, Kelam, Dinler Tarihi ve Hitabet derslerinde üniteler sayı ve başlık ve sıralama ve kazanımlar anlamında hem azaltılmış hem sadeleştirildiğini bildiridi.

Tüm ortaöğretim kurumlarında bir ders saatinin 40 dakika olarak eşitlendiğini belirten Kılıçoğlu,

''Tüm ortaöğretim kurumlarının kayıt kabul, nakil ve geçişlerine yer verilerek okulların özelliklerine göre iş ve işlemleri ortak kriterlere bağlanarak, nakil ve geçişler esnek hale getirilmiştir'' diyen Kılıçoğlu, buna göre aynı okul türünde sınırlama olmaksızın, farklı okul türlerinde ise 10. sınıfın sonuna kadar nakil yapılabilmesine imkan verildiğini söyledi.Anayasal ve yasal düzenlemelere paralel şehit ve gazi çocuklarının nakillerinde de kolaylık sağlandığını kaydetti.
Yurt dışından gelen ve nakil şartlarını taşımayan öğrencilerin sınavla öğrenci alan okullara nakline imkan verildiğini belirten Zümre Başkanı, ''Örneğin yerleştirmeye esas puanı tutan bir Anadolu meslek lisesi öğrencisi kontenjan bulunmak kaydı ile fen lisesine de sosyal bilimler lisesine de Anadolu lisesine de nakil olabilecek. Yurt dışından gelen öğrenciler ikametlerinin bulunduğu Anadolu liselerine gelebilecekler'' diye konuştu.

Ortaöğretim kurumlarına devam zorunluluğu getirilerek, özürsüz devamsızlığın 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlığın ise 45 günle sınırlandırıldığını bildiren Zümre Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Velinin yazılı beyanı, özür belgesi kapsamında değerlendirilerek devamsızlıkta velinin takip ve sorumluluğunun önemi artırılmıştır.
6287 sayılı Kanun kapsamında ortaöğretimin zorunlu hale getirilmesine bağlı olarak, öğrencilerin bir ortaöğretim kurumuna kaydettirilmesi ve devamının sağlanması konusunda öncelikle veli sorumlu kılınmış, okul/kurum yöneticileri, milli eğitim müdürleri mahalli ve mülki idare amirleri ise yaptırım ve mevzuat hükümlerini uygulama konusunda yetkilendirilmişlerdir.''

Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde, sözlü ve ödevle değerlendirme yerine proje ve performans çalışmasına yer verildiğini belirten Zümre Başkanı, Tasdiknameyle ilgili hükümlerin çıkarıldığını, bununla ilgili kavramların yeniden düzenlendiği bilgisini paylaşan Kılıçoğlu, bu bağlamda öğrenim durum belgesi ile okul/kurum değiştirme cezası kavramlarına yer verildiğini ifade etti.

Zümre Başkanı öğrencinin başarı ve not sistemi ile ilgili olarak da, şunları kaydetti:

''Uygulamadaki puan ve notla değerlendirme esasına dayanan ikili ölçme değerlendirme sistemi, sadece puanı esas alan tekli değerlendirme sistemine dönüştürüldü.

Başarı puanı 45'ten 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi. Buna göre iki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrencilerin başarılı sayılmasına dair hükümlere yer verildi, okul türlerine göre ortalamayla sınıf geçilmesine ilişkin farklılık kaldırılarak bütün okul türleri açısından yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrencilerin başarılı sayılmalarına ve sınıf geçmelerine imkan verildi.''

''Ortaöğretim kurumlarının eğitim ve öğretim faaliyetlerinde üniversiteler, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmalarını teşvik eden hükümlere vurgu yapıldı.

Zorunlu ortaöğretim kapsamında sınıf tekrarına, öğrenim hakkının kullanılmasına, kayıt şartlarının yitirilmesine ve disiplin cezasına bağlı olarak örgün ortaöğretimle ilişiği kesilen öğrencilerin açık öğretim lisesi ve mesleki açık öğretim lisesine yönlendirilmesine ilişkin hükümlere yer verildi.

Ortaöğretim kurumlarının hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili dışındaki resmi tatil günleri konusunda, Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği esas alındı.

Ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına bağlı olarak diploma harcı kaldırıldı.''

Zümre öğretmenler kurulunun öğrenim süreçleri ve sınavlarla ilgili alınacak kararlarda belirleyici hale getirildiğini belirten Kılıçoğlu, ''Sınavların ortak, derslerin blok yapılmasına ilişkin süreç, zümre öğretmenler kurulunun önerisine, öğretmenler kurulunun kararına ve okul müdürünün onayına bağlandı'' dedi.

Okul müdürüne, öğrenciyle ilgili acil disiplin durumlarında 10 iş gününe kadar tedbir kararı alabilme yetkisinin verildiğini aktaran Kılıçoğlu, öğretmenlerin genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, öğretmenlere yeni beceriler kazandırmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak amacıyla ders kesiminde ve yeni ders yılı başlangıcı öncesinde mesleki çalışma yapmalarına ve bu çalışmanın ücretlendirilmesine dair hükümlere yer verildiğini kaydetti.

Bireylerin hayat boyu eğitim uygulamaları kapsamında okulların bina, tesis, araç-gereç, personel ve kapasitelerinden azami derecede yararlandırılmasına imkan verileceğini belirten Kılıçoğlu, okulların hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri dahil olmak üzere gerektiğinde 07.00-24.00 saatleri arasında yıl boyunca açık bulundurularak, şartları uygun olan bütün okullardan tam gün, tam yıl yararlanılabilmesine imkan verildiğini de ifade etti.

Zümre katılımcıları tarafından anılan yönetmelik hükümlerinin 12 yıllık Zorunlu Eğitim sürecinin gerekleri doğrultusunda değişiklikler içerdiği için bu öğretim yılından itibaren uygulamada aksaklık yada hata olmaması için özenle kavranmasına dikkat çekildi.

Zümre Başkanı Atatürkçülükle ilgili konular aşağıda belirtilen şekliyle yıllık planlara yansıtılması gerektiği konusu İHL Meslek Dersleri öğretim programının amir hükmü olduğunu belirtti ve arkadaşların bu konularda hassas davranmaları ülkemizin birlik ve beraberliği açısından son derece önemli olduğunu ifade ederek, öğretim programımızda bu konuların aşağıdaki şekilde belirlendiğini ifade etti.Öğretim programlarında yer alması gereken



Yüklə 330,13 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin