Plan de Dezvoltare Locală cuprins I. Introducere 3 II



Yüklə 1,03 Mb.
səhifə1/9
tarix06.08.2018
ölçüsü1,03 Mb.
#67421
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

Plan de Dezvoltare Locală CUPRINS

I. INTRODUCERE 3

II. DOSARUL DE CANDIDATURĂ Error! Bookmark not defined.

Lista localităţilor cuprinse în teritoriu Error! Bookmark not defined.

11.2 Planul de dezvoltare a teritoriului Error! Bookmark not defined.

II.2.1 Prezentarea geografică şi fizică Error! Bookmark not defined.

11.3 Planul de finanţare Error! Bookmark not defined.

III. REALIZAREA PARTENERIATULUI ŞI FUNCŢIONAREA GAL-ULUIError! Bookmark not

Prezentarea procesului de elaborare a dosarului de candidaturăError! Bookmark not defined

111.2 Prezentarea parteneriatului decizional Error! Bookmark not defined.

  1. Descrierea partenerilor Error! Bookmark not defined.

  2. Crearea şi funcţionarea GAL - ului Error! Bookmark not defined.

111.3 Resurse umane - animare - comunicare Error! Bookmark not defined.

  1. Descrierea echipei de animare Error! Bookmark not defined.

  2. Descrierea resurselor materiale Error! Bookmark not defined.

  3. Buget indicativ anual de funcţionare a GAL-ului Error! Bookmark not defined.

  4. Dispozitivul de comunicare şi informare Error! Bookmark not defined.




  1. Implementarea proiectelor în cadrul GAL-ului Error! Bookmark not defined.

  2. Implicarea GAL-ului în acţiunile de cooperare şi în RNDRError! Bookmark not defined.




  1. Cooperare Error! Bookmark not defined.

  2. Crearea şi implementarea reţelei Error! Bookmark not defined.




I. INTRODUCERE
Microregiunea Valea Mostistei a fost infiintata o data cu initiativa programului Leader incepand cu anul 2008, prin actiuni de informare si constientizare a actorilor locali si prin demararea inregistrarii juridice a parteneriatului dintre 9 unitati administrativ teritoriale - 8 comune (Sarulesti, Ileana, Frasinet, Gurbanesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Tamadau Mare, Sohatu) si un oras (Lehliu Gara) si reprezentanti ai mediului de afaceri (societati comerciale) si ai societatii civile (ONG-uri locale si scoli).
Microregiunea Valea Mostistei situata in nord vestul judetului Calarasi are ca element de definire cursul raului cu acelasi nume, precum si particularitatile zonei rurale situate in Campia Mostistei si Baraganul de Sud.
Grupul de Actiune Local Valea Mostistei intentioneaza sa se extinda in zona de sud pe cursul Vaii Mostistei si sa atraga in structura sa comunele Ulmu, Dorobantu si Manastirea acoperind in acest fel bazinul Vaii Mostistea.
Din punct de vedere istoric microregiunea apartine judetului Calarasi, pamant cu vechi traditii in istoria multimilenara a poporului roman. Dovezile materiale scoase la iveala de sapaturile arheologice precum si de marturiile documentare, atesta pe de o parte vechimea existentei populatiei romanesti pe aceste meleaguri, preocuparile ei precum si unitatea si continuitatea in spatiu si timp a populatiei autohtone. Cele mai recente cercetari arheologice demonstreaza existenta societatii omenesti in regiune inca din perioada neoliticului timpuriu (culturile Boian si Gumelnita) si continuitatea acesteia in epoca bronzului si a fierului.
Caracterizata de un relief predominant de campie si lunca, singurele neregularitati reprezentandu-le vaile terasate, asa numite clovuri, precum si movilele, care ar putea fi mai degraba rezultatul interventiei omului, localitatile de zona se pot clasifica in: asezari situate in microdepresiuni (Sarulesti, Gurbanesti, Frasinet), asezari in trepte, amplasate pe terasele unor rauri sau lacuri (Valea Argovei, Ileana, Lehliu Sat), asezari de ses, amplasate in campie deschisa (Lehliu sat, Lehliu Gara) si avand in general specific agricol sau agro-pescaresti cu exceptia orasului Lehliu Gara care reprezinta un pol de dezvoltare locala si are un predominant caracter industrial - comercial.
Solurile regiunii caracterizate de cernoziomuri, explica caracterul predominant cerealier al regiunii.
Flora si fauna sunt caracteristice zonelor de stepa si silvostepa cu o abundenta de specii.
Microregiunea este strabatuta in partea de nord de autostrada A2 - Bucuresti -Constanta si calea ferata Bucuresti - Urziceni. Principalul nod de comunicatii pentru zona fiind orasul Lehliu Gara.




II. Dosarul de candidatura






II.1 Lista localităţilor cuprinse în teritoriu




Nr crt.

Primarie

Primar

Adresa mail

Telefon

1

Nicolae Balcescu

Giurea Constantin

primarianicolaebalcescu@yahoo.com

0744320292 0242534411

2

Tamadau Mare

Chirica Constantin

primariatamadau@yahoo.com

0723689724 0242643309

3

Lehliu Gara

Iacomi Iulian

primarie lehliugara@nex.ro

0722533088 0242641124

4

Valea Argovei

Culea Dumitru

primaria valea argovei@yahoo.com

0723932192 0242645623

5

Ileana

Alexandru Cornel

primariaileana@yahoo.com

0744525374 0242646048

6

Gurbanesti

Jelev Pavel

primaria gurbanesti@yahoo.com

0768126710 0242317138

7

Frasinet

Manole Vasile

primariafrasinet2008@yahoo.com

0723327183 0242645908

8

Sohatu

Dumitrica Iulian

primariasohatu@hotmail.com

0242517005 0242317003

9

Sarulesti

Ghedzira Nicolae

primaria sarulesti@yahoo.com

0733882325 0242311935

10

Lehliu Sat

Matei Nicolae

lehliusat@yahoo.com

0242645165 0751101021

11

Manastirea

Mocanu Aurel

manastirea primaria@yahoo.com

0242520018

12

Plataresti

Dumitrescu Florin

platarestiprimaria@yahoo.com

0242533044




II.2 Strategia de dezvoltare locală

II.2.1 Prezentarea geografică şi fizică

II.2.1.1 Prezentarea principalelor caracteristici geografice






Amplasarea teritoriului
Microregiunea Valea Mostistei este situata in regiunea de nord-vest a judetului Calarasi, in imediata vecinatate a judetului Ilfov.
Coordonatele geografice in care se incadreaza teritoriul sunt date de comuna Tamadaul Mare care reprezinta pozitia nordica a microregiunii situata pe meridianul de 26°57' longitudine vestica si paralela de 44°47' si pozitia cea mai sudica determinata de coordonatele teritoriului comunei Frasinet situata pe meridianul de 26°44' longitudine vestica si paralela de 44°15' latitudine nordica.
Microregiunea se afla aproximativ la jumatatea distantei intre Bucuresti si Calarasi
Legatura cu municipiul Bucuresti putandu-se realiza atat pe calea ferata Bucuresti - Constanta cat si pe Autostrada A2 Bucuresti - Constanta si drumul national DN3 Bucuresti - Calarasi.
De asemenea orasul Lehliu Gara, membru in GAL Valea Mostistei, reprezinta un nod de comunicare pentru microregiune si cu pol de dezvoltare comercial si economic.







Relief
Microregiunea Valea Mostistei este situata in Campia Baraganul Mostistei (sau Baraganul Sudic), ce face parte din partea sudica a Campiei Romane. Relieful caracteristic este compus din Campia Mostistei, Campia Lehliului si lunca Mostistei (Campul Argovei), singurele neregularitati reprezentandu-le vaile terasate, asa numite clovuri, precum si movilele.


Localitatile de zona se pot clasifica in: asezari situate in microdepresiuni (Sarulesti, Gurbanesti, Frasinet), asezari in trepte, amplasate pe terasele unor rauri sau

lacuri (Valea Argovei, Ileana, Lehliu Sat), asezari de ses, amplasate in campie deschisa (Lehliu Gara).


Din punct de vedere genetic, relieful Campiei Romane este rezultanta directa a actiunilor fluviolacustre.
In ansamblu, relieful Campiei Romane se incadreaza in categoria marilor sesuri continentale ale Europei, de tipul Campiilor de loess, cu forme netede usor ondulate si inclinate, cu energie redusa si altitudini care foarte putin depasesc 200 m.
Baraganul de Sud prezinta o intindere neteda acoperita cu un strat gros de loess (roca sedimentara de origine eoliana, alcatuita dintr-un praf fin, de culoare galben - bruna, prin care apa patrunde relativ usor), efect al evolutiei sale geologice indelungate ca bazin de sedimentare. Relieful are aspect plan rareori existand zone mai inalte.
Aspectul actual al reliefului este doar o etapa in evolutia sa, relieful transformandu-se neincetat sub actiunea agentilor interni si externi. Procesele geomorfologice actuale intereseaza in primul rand modul de folosire a reliefului, avand in vedere tendintele de degradare in anumite areale. Intensitatea acestor procese este in general slaba si chiar foarte slaba din cauza reliefului plat si cu altitudine foarte joasa.


Clima

Teritoriul microregiunii Valea Mostistei apartine in totalitate sectorului cu clima continentala,specific Campiei Romane. Regimul climatic general este omogen in tot cuprinsul teritoriului ca urmare a uniformitatii reliefului de campie. El se caracterizeaza prin veri foarte calde cu




precipitatii nu prea bogate, ce cad mai ales sub forma de averse si prin ierni relativ reci, marcate uneori de viscole puternice, dar si de frecvente perioade de incalzire, care provoaca discontinuitati in distributia temporara si teritoriala a stratului de zapada.
Media anuala a presiunii atmosferice este de circa 1016 mb, vara valorile fiind mai mici, pentru ca iarna sa fie mai mari datorita faptului ca predomina activitatea anticiclonala.
Media anuala a temperaturii este de +11,35 grade Celsius. Mediile temperaturii aerului sunt de 23 grade Celsius in iulie (cea mai calda luna), in timp ce in cea mai rece luna a anului - ianuarie, este de +1,95 grade Celsius.

Fenomenul de inghet este specific perioadei reci a anului, primul inghet se produce in prima decada a lunii octombrie, iar ultimul inghet de primavara este semnalat in aprilie.


Umezeala aerului se datoreaza curentilor de aer de origine tropicala si mediteraneana care se produc indeosebi iarna, ca si a celor atlantici care inregistreaza o frecventa mare vara. Se adauga sursele locale: evaporatia apei de pe suprafata Dunarii, Galatuiului, Vaii Mostistei, evapotranspiratia plantelor si a solului.
Precipitatiile atmosferice constituie un factor hotarator al starii de vegetatie a plantelor si a productiei agricole. Ele sunt aduse in general de catre masele de aer atlantice si mediteraneene. Anual se inregistreaza 503,6 mm.
Viteza medie a vantului este de 3,6 m/sec, inregistrandu-se diferentieri pe anotimpuri.
Frecventele medii anuale inregistrate indica predominarea vantului de Vest (16,4%) si Sud - Vest (12,4%), si cele din Nord (14,8%) si Nord - Est (13,3%) producand iarna spulberarea zapezii si vara pierderea apei din sol. Frecventa medie anuala a calmului atmosferic este de 12,9%.
Dintre vanturile ce se resimt pe teritoriul microregiunii Valea Mostistei, pot fi amintite:
Crivatul - un vant foarte puternic, rece si uscat, care se dezvolta la periferia anticiclonului siberian, avand directia NE - SV. Bate iarna, determina geruri mari, ingheturi intense, polei, iar uneori viscole puternice, insotite de viteze mari ale vantului provocand spulberarea, troienirea zapezii, inghetul solului si degradarea culturilor, eroziunea solului, inzapezirea arterelor de circulatie, etc. Austrul - vant uscat, prezent aproape in toate anotimpurile. El se dezvolta la periferia anticiclonilor centrati in Peninsula Balcanica, in conditiile existentei unei depresiuni barice in centrul Transilvaniei. Iarna produce ger, vara seceta; primavara usuca rapid campul umed.

Baltaretul - vant umed, avand originea in ciclonii care se formeaza pe Marea Mediterana si in Marea Neagra. Bate in special toamna si primavara, din SE si spre NV, sau din Est spre Vest, insotit de nori negri si grosi, care produc o ploaie marunta si calda, de scurta durata. Uneori bate si iarna aducand ploi, iar vara, racoare.

Suhoveiul - bate in perioada calda a anului. Bate din directii diferite, dar in deosebi din Est, fiind un vant fierbinte si uscat, provocand seceta si, uneori eroziunea solului si furtuni de praf. Mai poarta numele de " Saracila", "Traista Goala" sau "Traista-n Bat".

Dintre fenomenele atmosferice deosebite pot fi amintite in perioada de iarna poleiul, chiciura, inghetul si depunerile de gheata; pentru toamna si primavara -bruma (care prezinta conditii favorabile de formare inca din a doua parte a lunii Septembrie si primavara pana in luna Mai), ceata; vara - evapotranspiratia > 700mm, roua este foarte abundenta, ploi torentiale, grindina (ce apare in urma unor ploi torentiale de convectie, la trecerea unor furtuni reci peste suprafata supraincalzita).

INCDA Fundulea

Statia Meteorologica



Suma precipitaţiilor lunare (1999 - 2010, mm)








































1999 - 2000

129.9

61.6

9.9

61.3

31.7

32.6

41.5

48.6

33.0

25.0

26.3

10.5

2000 - 2001

78.7

3.8

20.8

4.0

14.2

57.5

68.8

52.2

35.3

124.8

57.7

58.8

2001 - 2002

30.9

6.4

36.0

29.2

15.4

18.2

42.4

25.4

18.7

64.7

252.8

100.0

2002 - 2003

62.7

131.3

46.4

60.5

41.9

22.2

46.0

45.4

17.5

19.9

66.9

10.8

2003 - 2004

124.3

69.4

55.9

40.6

40.5

10.6

22.8

7.1

73.9

79.3

65.1

98.7

2004 - 2005

33.1

20.2

96.8

42.9

31.4

35.8

23.9

18.1

99.0

154.6

175.4

145.1

2005 - 2006

226.7

131.2

51.2

282.0

35.6

13.0

41.3

66.2

50.5

73.3

61.1

62.0

2006 - 2007

49.4

15.1

19.1

11.8

30.3

12.0

33.4

4.9

21.9

18.5

60.5

84.6

2007 - 2008

24.3

46.2

52.7

62.4

15.0

2.3

21.4

61.6

59.9

30.6

57.5

1.6

2008 - 2009

59.2

25.9

27.5

33.2

69.2

25.5

32.3

22.1

35.8

103.6

119.5

24.6

2009 - 2010

43.2

60.1

19.1

54.9

























Media multiannuală

50.1

40.4

44.3

44.1

32.7

31.8

38.0

44.8

59.5

72.5

71.5

52.6




Yüklə 1,03 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin