Proiectele realizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român
din străinătate în luna septembrie 2016
Institutul Cultural Român de la Beijing
3 septembrie / Vernisajul expoziției „Bucurie pură“, semnată de artistul român Paul Mircea Goreniuc, la sediul reprezentanței. Expoziția a cuprins 26 de picturi realizate în tehnica acrilic pe mătase și o sculptură. Expoziția a putut fi vizitată până în data de 25 octombrie 2016.
3 septembrie / La sediul reprezentanței a fost proiectat filmul „Colierul de turcoaze“ (ultimul din seria „Mărgelatu“ prezentat la sediul ICR Beijing, film dublat și subtitrat în limba chineză), în regia lui Gheorghe Vitanidis. Proiecția filmului a făcut parte din proiectul „Cinemateca românească“.
5-23 septembrie / ICR Beijing și Fundația INTER-ART au colaborat pentru organizarea „Expoziției de Artă Românească“ din cadrul Primului Simpozion Internațional de Artă de la Yinchuan (5-22 septembrie), la care au participat artiști plastici din zeci de țări. Programul simpozionului a cuprins prezentări și discuții despre artă, expoziții și excursii de documentare. Evenimentul s-a încheiat cu o expoziție internațională care a cuprins lucrările create de artiști pe parcursul prezenței lor în China. În data de 23 septembrie 2016, la sediul ICR Beijing, a avut loc dezbaterea „Arta contemporană românească prezentată în cadrul taberelor internaționale de creație“. Au luat cuvântul membrii delegației Fundației INTER-ART, artiștii Ștefan Balog, Lixandru Robert, Zoltan Balog, Emanuela Cristina Cadariu și Gheorghe Știrbu.
5-23 septembrie / Susținerea participării celei de a doua echipe de artiști români la Simpozionul Internațional de Artă de la Yinchuan – Vasile Tolan, Ionuț Theodor Barbu, Mirela Trăistaru, Marius Ovidiu și Vasinca Domnica Cornelia. Programul a cuprins discuții despre artă și prezentări, expoziții și excursii de documentare. Evenimentul s-a încheiat cu o expoziție internațională care a cuprins lucrările create de artiști pe parcursul prezenței lor în China.
14 septembrie / „Două ore în România“, proiect lunar destinat copiilor chinezi, în scopul prezentării diverselor aspecte ale culturii române. Prezentarea din luna septembrie a avut în centrul ei tema limba română. Au participat 20 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani, însoțiți de părinți.
20-25 septembrie / La sediul ICR Beijing, a avut loc întâlnirea sopranei românce Andreea Soare și a pianistei Alissa Zoubritski cu specialiști din domeniu și cu admiratori. Artistele au susținut prezentări despre carierele lor și au avut loc discuții despre muzica clasică occidentală și cea chineză. În data de 24 septembrie 2016, la Sala Auditorium a Conservatorului Central de Muzică din Beijing, a fost organizat, în parteneriat cu această instituție, recitalul de muzică lirică susținut de soprana Andreea Soare, cu acompaniament la pian. Recitalul a cuprins arii de opera, lied-uri, melodii, dar și două piese românești – Muntele și valea, compoziție de Valentin Doni și Ce te legeni codrule?, muzica compusă de Gheorghe Scheletti. Soprana a cântat în șapte limbi: italiană, franceză, engleză, rusă, română, germană și chineză.
21-26 septembrie / ICR Beijing, în parteneriat cu Conservatorul Central de Muzică din Beijing, l-a avut ca invitat pe maestrul Marius Mihalache, împreună cu formația sa. Au avut loc trei evenimente distincte. În data de 23 septembrie a avut loc concertul „Origini“ – maestrul Marius Mihalache și formația sa (Arabela Nicolau – voce, Lorin Mihalache – tobe, Nicu Băran – bass) au abordat un repertoriu românesc, prezentând publicului piese din diverse stiluri muzicale lăutărești, clasice, de jazz. În data de 25 septembrie, a avut loc un master-class susținut de maestrul Marius Mihalache. Acesta a vorbit despre apariția țambalului în lume (în secolul al VIII-lea și traseul pe care l-a urmat până a ajuns pe teritoriul țării noastre în secolul al XV-lea) și despre principalele etape ale evoluției sale. Apoi au fost interpretate piese de țambal din diverse perioade ale evoluției instrumentului, după pătrunderea pe teritoriul țării noastre, perioada de început (sec. XV-XVII), perioada clasică (sec. XVIII-XIX) și perioada contemporană (sec. XX și începutul sec. XXI). Cea de a treia parte a fost una interactivă: studenții chinezi au învățat să cânte la țambalul occidental piese din repertoriul românesc. În aceeași seară, maestrul Mihalache a susținut cel de-al doilea concert împreună cu formația sa. Au abordat un repertoriu românesc și universal, inclusiv o lucrare proprie, compoziția care este coloana sonoră a filmului Filantropica de Nae Caranfil. La sfârșitul concertului, maestrul Mihalache a invitat pe scenă profesorii și studenții chinezi să interpreteze împreună două piese.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin
3 septembrie / Finisajul expoziției colective „Passengers“, curator: Christine Nippe, în cadrul căreia a fost susținută participarea artistului român Daniel Knorr. Expoziția a fost iniţiată de Institutul Finlandez în Germania și a fost organizată la Salon Dahlmann, Berlin. Expoziţia colectivă „Passengers“ a avut drept scop generarea de noi perspective asupra mobilităţii, migraţiei şi transnaţionalităţii, folosind metode etnografice pentru a explora practicile artiştilor aflaţi în tranziție, dar şi pentru a dezvolta noi concepte în istoria artei şi noi strategii curatoriale. Intitulată Welcome, lucrarea lui Daniel Knorr, prezentă în expoziţie, are ca ţintă descrierea unor puncte de transformare în societatea noastră. Tradiţia şi folclorul sunt reprezentate prin păpușile alb-negru matrioska, care sunt reînnoite printr-un fenomen social reprezentat prin păpuşa colorată Welcome, cea binevenită sau cea întâmpinată, care doreşte să ne arate viitorul, o societate pluralistă în schimbare.
6-8 septembrie / Prezentarea colecției de costume moderne de inspirație tradițională „Zestrea“, realizată de Liliana Țuroiu, la Düsseldorf, în cadrul evenimentelor dedicate împlinirii a 150 de ani de la întemeierea Dinastiei Regale. Reprezentanța a susținut inițiativa Asociației Culturale Germano-Române Atheneum din Düsseldorf în organizarea unei ample serii de manifestări consacrate împlinirii a 150 de ani de la sosirea în Principatele Unite a Principelui Carol și fondarea Dinastiei de Hohenzollern în România. Prezentarea a avut loc în cadrul actului festiv organizat la Castelul Jägerhof din Düsseldorf, reședința familiei Prințului Carol de Hohenzollern, după concertul cu piese de Wolfgang Amadeus Mozart susținut de Camerata Regală. Au mai avut loc, de asemenea: concertul oferit de Orchestra de Cameră Art din Timișoara, dedicat sărbătoririi a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, cu participarea sopranei Adela Zaharia, mezzosopranei Ramona Zaharia, baritonului Bogdan Baciu, basistului Bogdan Taloș și tenorului Ovidiu Purcel, cu toții soliști ai Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf, în program regăsindu-se piese de George Enescu, W.A. Mozart, Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Jules Massenet; concertul omagiu oferit de Camerata Regală cu ocazia împlinirii a 115 ani de la compunerea „Rapsodiei Române“ de George Enescu; momentul coregrafic cu dansul „Cumințenia Pământului“, acompaniat muzical de „Prelude à l´unisson“ din Suita pentru Orchestră nr. 1 în Do major de George Enescu, a fost oferit de un grup de balerine din cadrul Ansamblului de Balet al Operei din Timișoara, pentru a marca 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Parteneri: Ministerul Afacerilor Externe al României, Muzeul Naţional al Satului București şi Grupul de la Parohia „Carpați“, Brașov.
14-17 septembrie / Participare românească la Festivalul de Literatură din Berlin: Varujan Vosganian și Cătălin Dorian Florescu, la Stadtteilbibliothek Heinrich von Kleist și Haus der Berliner Festspiele. Proiectul s-a încadrat în strategia ICR Berlin de a susţine literatura română şi participarea scriitorilor români la festivaluri literare din spaţiul german. Scriitorii Varujan Vosganian și Cătălin Dorian Florescu au fost invitați pentru a doua oară la prestigiosul Festival de Literatură din Berlin, care a avut loc anul acesta între 7 și 17 septembrie la Haus der Berliner Festspiele și în diverse biblioteci din oraș. În data de 14 septembrie, la Biblioteca Heinrich von Kleist, Cătălin Dorian Florescu și-a prezentat cel mai recent volum, Der Mann, der das Glück bringt (Bărbatul care aduce fericirea), publicat în 2016 la Editura germană C.H. Beck, iar pe 17 septembrie, publicul berlinez l-a reîntâlnit pe scriitorul Varujan Vosganian cu prilejul publicării la Editura austriacă Zsolnay a ultimului său volum Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, în traducerea lui Ernest Wichner. Fiecare lectură a fost urmată de o discuție cu publicul. Festivalul Internaţional de literatură de la Berlin este un eveniment de prestigiu, aflat deja la a șaisprezecea ediţie, care reunește în fiecare an nume importante pe plan internaţional. Scriitori și poeți români precum Radu Aldulescu, Filip Florian, Matei Florian, T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Cosmin Manolache au participat la acest festival în ultimii ani.
19 septembrie / Două prezentări de carte cu tema „Între Viena și Constantinopol / Transilvania – Politica oscilantă a unui principat față de marile puteri“, la sediul ICR Berlin, în colaborare cu Deutsches Kulturforum Östliches Europa (Forumul Cultural German Europa de Est) din Potsdam. Volumele lansate au fost Siebenbürgen zwischen Habsburgermonarchie und Osmanischem Reich – Völkerrechtliche Stellung und Völkerrechtspraxis eines Ostmitteleuropäischen Fürstentums 1541-1699/Transilvania între Monarhie Habsburgică și Imperiul Otoman – Situația și practica sub aspectul Dreptului Internațional a unui Principat Est-Central-European 1541-1699, autor Gerald Volkmer și Archivführer zur Geschichte der Deutschen in Kronstadt und dem Burzenland – Wegweiser durch die Bestände des Staatsarchivs Kronstadt und des Archivs der Honterusgemeinde unter besonderer Berücksichtigung der Handschriften/Ghid arhivistic al istoriei germanilor în Brașov și în Țara Bârsei – Îndrumar prin fondurile Arhivelor Statului Brașov și ale arhivelor Comunității Honterus, cu accent pe manuscrise, autori Bernhard Heigl, Petra Rezac și Thomas Șindrilariu. Transilvania a reprezentat încă din Evul Mediu o zonă importantă de confluență culturală între Orient și Occident. Evidențierea acesteia în contextul actual prezintă în continuare interes pentru publicul german larg, precum și pentru cel avizat, în condițiile în care perioada la care se face referire în cele două volume este cea a maximei independențe statale a Transilvaniei, în care factorii interni de decizie, în mare parte germani, au putut învăța „meșteșugul politicii“.
24 septembrie – 7 octombrie / Participarea artistului Lucian Muntean la expoziția internațională „Mash up my thoughts“, organizată de LemoArt Gallery din Berlin. Expoziția face parte din proiectul „Collage 100“, dedicat tehnicii colajului, care constituie în continuare o preocupare a artiștilor contemporani. Propunerea se încadrează într-un demers mai amplu demarat de ICR „Titu Maiorescu“ Berlin prin care se doreşte încurajarea participării artiştilor, curatorilor şi galeriilor româneşti la diverse manifestări din domeniul artelor vizuale (festivaluri, târguri de artă, expoziţii) din spaţiul german. Sub titlul „Poveștile zidurilor“ – „Dada wall“, Lucian Muntean a prezentat publicului german, la celebrarea a 100 de ani de DADAism, o serie de fotografii cu zidurile Bucureștiului. Zidurile capitalei oferă trecătorilor colaje cu mesaje cu totul neașteptate și asocieri inedite de imagini, create involuntar prin deteriorarea straturilor succesive ale afișelor lipite.
30 septembrie – 18 noiembrie / Expoziţia fotografică „Bumbata“ a artistului vizual Cosmin Bumbuţ în cadrul EMOP Berlin – European Month of Photography 2016 (ediția a 7-a), la Galeria ICR Berlin. Proiectul a avut loc în urma unei selecții, care a fost anunțată public și organizată de festival. Expoziţia a cuprins o serie de fotografii realizate între anii 2005 şi 2008 în Penitenciarul Aiud, care surprind detalii din viaţa de zi cu zi a deţinuţilor, precum şi texte scrise de mână de deţinuţi – scrisori, jurnale, poezii, articole din revista închisorii – surprinse în fotografii de Cosmin Bumbuţ. Acesta i-a fotografiat în celule, la bibliotecă, în sala de sport, la cercul de goblen sau în timpul orelor de muncă, scriind poezii sau arătându-şi tatuajele, la camera intimă, alături de soţiile lor, la Comisia de eliberare condiţionată sau în ultimele momente de dinaintea eliberării. Pe parcursul vernisajului a avut loc şi un DJ-set cu Ion Dumitrescu.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles
8 septembrie – 8 octombrie / Galerista Arielle d’Hauterives a organizat, cu sprijinul ICR Bruxelles, expoziția Facelook/Facebook Obsession a artistei Florica Prevenda, la Galeria Toison D’Or din Bruxelles. Cu prilejul vernisajului, Florica Prevenda a susţinut o scurtă prelegere despre principala sa sursă de inspiraţie şi despre tehnica artistică în care pictura şi colajul se îmbină cu asamblajul materialelor brute. Din punct de vedere tehnic, Florica Prevenda reconceptualizează arta modernă prin alternarea raporturilor dintre bi şi tridimensional, iar din punct de vedere tematic, aduce în prim plan complexitatea relaţiilor dintre individ şi societatea tehnologizată.
14 septembrie – 5 noiembrie / Expoziția de pictură Faust: Vanity and Despair a pictorului român Alexandru Cînean la Galeria MB-XL Contemporary & Modern. Cu prilejul vernisajului, prof. Jan De Maere a vorbit despre autor – pictor al Școlii de artă de la Cluj, i-a prezentat opera și i-a definit locul în expresia artei moderne. Inspirate din tragedia Faust de Johann Wolfgang von Goethe, compozițiile tânărului artist român sunt concepute ca o serie de interogații despre moarte și mântuire, dar și despre sufletul omenesc și condiția actorului, mai precis, despre confruntarea cu rolul și cu propria sa imagine.
18 septembrie / Premiera belgiană a filmului Un etaj mai jos în regia lui Radu Muntean, la Palatul Artelor Frumoase (BOZAR) din Bruxelles. Reprezentanța a susţinut participarea lui Radu Muntean la proiecţie. Înaintea acestei proiecții a rulat lungmetrajulHârtia va fi albastră,în prezența regizorului și a istoricului de film Dominique Nasta. La finalul proiecţiilor, regizorul român a participat la o sesiune de întrebări-răspunsuri cu publicul cinefil bruxellez, alături de Dominique Nasta, profesor la Master Film Studies la Université Libre de Bruxelles, autoarea cărții Contemporary Romanian Cinema. The history of an Unexpected Miracle.
20 septembrie / Participarea traducătorului Jan Willem Bos la conferința dedicată culturii și civilizației românești contemporane. Traducătorul literar Jan Willem Bos a intervenit în cadrul unei conferințe organizate de Fundația Măgura Ilvei la Biblioteca din orașul neerlandofon Sint-Niklaas (Belgia). Titlul intervenției a fost România mea (Mijn Roemenie) și a abordat subiectul culturii românești ca parte componentă a familiei de culturi europene. Conferința și dialogul cu publicul s-au desfășurat în neerlandeză. În perioada 13 septembrie – 8 octombrie, Fundația Măgura Ilvei a organizat și o expoziție retrospectivă la această bibliotecă, în care au fost prezentate proiectele dezvoltate de fundație în satul Măgura Ilvei în cei 25 de ani de activitate în folosul comunităților din mediul rural din Transilvania.
29-30 septembrie / Participarea profesorului Florin Ţurcanu la Colocviul internaţional consacrat Războiului austro-italo-prusac din 1866 la Nancy (Franța). Profesorul universitar Florin Ţurcanu a contribuit la un proiect de cercetare dedicat războiului austro-italo-prusac din 1866, la Universitatea din Nancy/Franța. Au mai participat istorici și experți din Austria, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Italia și Polonia. Intervenția profesorului Florin Țurcanu a avut ca temă numirea „prințului străin“ și urcarea regelui Carol I pe tronul Principatelor Unite.
30 septembrie – 7 octombrie / Reprezentanța a sprijinit participarea a șase pelicule și a peste 10 profesioniști români din industria filmului la cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului internațional al filmului francofon (FIFF) de la Namur: Tudor Giurgiu, regizor și directorul TIFF în juriul de lung metraje, Ada Solomon, expert în cadrul forumului de producție, Irina Margareta Nistor și Ioana Lazăr, reprezentante ale presei de film. În competiția de lung metraje au fost proiectate Ilegitim r.: Adrian Sitaru, în prezența actorului Robi Urs și Două lozuri r.: Paul Negoescu în prezența regizorului și a Anei Drăghici, directoarea de imagine. În competiția de scurt metraje au fost proiectate Prima Noapte r.: Andrei Tănase în prezența regizorului, O noapte la Tokoriki r.: Roxana Stroe în prezența regizoarei și a producătoarei de film Gabriela Suciu. În categoria scurt metraje extra-competiție au fost proiectate 4:15, sfârșitul lumii r.: Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga și Mă cheamă Costin r.: Radu Potcoavă. Toți actorii și regizorii care au participat în festival au prezentat filmele și au discutat cu publicul după proiecții. Filmul românesc a fost triplu premiat, în competițiile de lung și scurt metraj. În competiția oficială, Ilegitim a adus două premii: premiul pentru scenariu pentru Adrian Siatru și Alina Grigore și premiul pentru cel mai bun actor pentru Adrian Tițieni. O noapte la Tokoriki a primit premiul pentru cel mai bun scurt metraj.