13 mai / „Ziua porţilor deschise“ la sediul Ambasadei României la Beijing. Evenimentul a cuprins două momente artistice: dansurile, „Dans Popular Ardelenesc“ și „Hora“, dansuri pregătite în cadrul cursurilor de dans popular românesc organizate de reprezentanța de la Beijing și recitarea poeziei De ce nu-mi vii?, scrisă de Mihai Eminescu. Ambele momente au fost prezentate de cei mai buni dintre cursanţii chinezi care au participat la cursurile de dansuri populare româneşti, respectiv de limba română organizate de Institutul Cultural Român de la Beijing.
14 mai – 14 iunie / Expoziția de pictură și sculptură cu titlul „Radiografii planetare, la sediul reprezentanței. Energii pictate/sculpturi proiect“ cu lucrări realizate de Panaite și Vasilica Chifu. Evenimente conexe acestei expoziții au fost o serie de conferințe cu titlul „Radiografii planetare: Sculptura și pictura românească la începutul secolului XXI și reperele creației proprii“, conferințe susținute de cei doi artiști la Școala Internațională de Arte din Beijing (Academia Centrală de Arte și Design) și la Facultatea de Arte Plastice (Universitatea Qinghua din Beijing). Pe 20 mai a avut loc o întâlnire a artiștilor români, Panaite Chifu și Vasilica Chifu, cu reprezentanții Uniunii Artiștilor din China. Pe 21 mai, cei doi artiști au susținut un workshop și un al doilea vernisaj la sediul reprezentanței. Pe 23, și apoi pe 24 mai, a fost reluată conferința „Radiografii planetare“, mai întâi la Institutul de Artă și Fotografie din Beijing, și apoi la sediul reprezentanței.
25 mai / Prezentarea filmului documentar Poveşti cu români în China realizat de Radio China Internațional, Departamentul Europa de Est și Rusia, Secția Limba Română. Evenimentul a avut loc la sediul reprezentanței. A fost prezentată o serie de şase scurt-metraje, realizate de Radio China Internaţional, care prezintă viaţa a şase români stabiliţi în China, sub următoarele titluri: Vis înscris în poarta Chinei, Descifrând tainele caligrafiei, Visul roz din Shanghai, Un vis într-un joc de cuvinte, Iubesc Suzhou, Cântând țara din suflet la Beijing. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Radio China Internaţional. Au participat, alături de reprezentanţii Radio China Internaţional, directorul Departamentului de limba română – Wu Min, regizorul filmului – Wang Zhi, cinefili chinezi, românologi.
26 mai - 24 iunie / Expoziţia de fotografie „România eternă“, cu ocazia invitaţiei de a participa la Festivalul Internațional de Fotografie organizat de Asociația Națională a Fotografilor de Artă din China, care are loc în orașul Zhengzhou, capitala provinciei Henan. Pentru această expoziţie au fost folosite fotografii aparţinând Asociaţiei Euro Foto Art, au fost selecționate fotografii reprezentative pe trei dimensiuni: peisaje, arhitectură românească nouă și veche și port popular românesc. Acestea au fost expuse la Galeria Shengda, cea mai mare galerie de artă a provinciei Henan.
30-31 mai / „Tristan Tzara, co-fondatorul dadaismului“, evenimentul a cuprins spectacolul Inimă de gaz după Tristan Tzara și conferința „Tristan Tzara, co-fondatorul dadaismului“. Cele două evenimente au fost prezentate în Sala de teatru a Academiei de Film din Beijing şi la Teatrul Penghao. Spectacolul a fost pus în scenă de regizorul Dan Victor şi a fost interpretat de Mihai Baranga, Nicolae Nastasia, Meda Victor şi Dan Victor. După fiecare spectacol a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu artiştii participanți la proiect și publicul/specialiştii în domeniu invitaţi la eveniment.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
1 mai – 30 septembrie / Publicarea albumului Brave New World – Romanian Migrants’ Dream Houses dedicat expoziției „Schöne neue Welt – Traumhäuser rumänischer Migranten/Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români“. Reprezentanța, în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin (Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen), a susținut publicarea albumului Brave New World – Romanian Migrants’ Dream Houses, în limba engleză, dedicat expoziției inițiate de cele două instituții. Pe lângă fotografii din expoziție și texte despre acest proiect expozițional, albumul cuprinde eseuri pe tema migrației și a boom-ului din construcții, scrise atât de cercetători renumiți, cu o bogată activitate științifică, cât și de cercetători mai tineri, aflați la începutul carierei, afiliați la diverse instituții științifice din România, Danemarca, Italia, Canada, Marea Britanie, alături de fotografi, arhitecți și jurnaliști. Printre aceștia: Vintilă Mihăilescu, Pietro Cingolani, Carmen Chasovschi, Rudolf Gräf, Iulia Hurducaș, Petruț Călinescu, Ioana Călinescu, Xaver Victor Schneider, Romana Careja, Daniela Moisa, Claus Hermann, precum și cercetătorii Anamaria Iuga, Amelia Tue și Andra Iacob Larionescu.
1-5 mai / Turneul pianistului român Lucian Ban şi al violistului american Mat Maneri în Germania cu albumul „Transylvanian Concert“, care a avut loc la Münster, Köln, Bonn și Wuppertal. Cele patru concerte s-au desfăşurat în oraşe din regiunea cu cea mai numeroasă şi puternică diasporă românească: regiunea Nordrhein-Westfalen. Turneul german a fost parte dintr-un turneu european (Anglia, Belgia, Ungaria) organizat de Company of Heaven din New York, în colaborare cu Cuba Cultur, Chamber Remix Cologne, In Situ Art Society și Unerhört Wuppertal, şi a avut drept focus doina românească, muzica pentru vioară și pian a lui George Enescu şi re-imaginarea acesteia prin prisma jazz-ului contemporan. Cu experienţe artistice în diferite configuraţii şi stiluri, cei doi artiști au optat, în acest caz, pentru sound-ul cameral. Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte, în albumul propus de Ban şi Maneri, dimensiuni cu totul noi – de la jazz şi blues la doina românească şi muzica de cameră, compoziţii şi direcţii în jazz-ul secolului al XXI-lea.
3 mai / Prelegeri și discuții pe tema „Spațiu și arhitectură“ cu Amelia Tue (antropolog, România) și Olaf Bartels (istoric al arhitecturii, Germania), la CLB Berlin, în cadrul programului de evenimente conexe ale expoziţiei „Minunata lume nouă“. În cadrul programului conex al expoziției „Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români“, organizată în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin, a avut loc o seară de prelegeri și discuții cu exemple din Cajvana (Bucovina) și Germania pe tema „Spațiu și arhitectură“ cu Amelia Tue și Olaf Bartels. Cei doi au încercat să răspundă la întrebări de tipul „Cum se dezvoltă visul de a construi o casă, de unde provin formele arhitecturale folosite?“ sau „Ce rol joacă moda în cadrul acestui fenomen?“.
6-12 mai / Turneul literar-istoric în Germania al scriitorilor Ana Blandiana și Romulus Rusan, la Heidelberg – Volkshochschule, Frauenmuseum – Bonn și Hessisches Literaturforum im Mousonturm – Frankfurt / Main, în colaborare cu Asociația „Alexandru Ioan Cuza“ din Heidelberg și Comunitatea Românilor din Rin – Main. Turneul a avut drept scop promovarea ediției germane a volumului Cele patru anotimpuri de Ana Blandiana, volum tradus cu sprijinul Institutului Cultural Român de Katharina Kilzer și Maria Herlo și apărut în anul 2015, la Editura germană Noack & Block. Scriitorul Romulus Rusan a realizat în cadrul turneului prezentări ale Memorialului Sighet. Au avut loc și întâlniri ale celor doi scriitori cu asociațiile românești, cu presa și cu publicul larg. Proiectul s-a înscris în strategia Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin de promovare a literaturii, a scriitorilor și a producției de carte din România, în spațiul german.
10 mai / În parteneriat cu Schwartzsche Villa – Berlin, un concert de muzică contemporană românească susţinut de pianista Mădălina-Claudia Dănilă şi de flautistul Cătălin Opriţoiu. Din repertoriu au făcut parte piese contemporane româneşti ale compozitorilor Roman Vlad, Horia Surianu, Ghenadie Ciobanu, Ulpiu Vlad, Violeta Dinescu, Irina Hasnaş și Gabriel Iranyi. În deschiderea concertului, compozitoarea Irina Hasnaş a susţinut o prelegere despre tendințe și curente în creația românească muzicală contemporană și legăturile acestora cu vestul Europei. Concertul de la Berlin a reprezentat partea a doua a unui turneu început cu un concert la Paris, organizat de Institutul Cultural Român de la Paris, în data de 7 mai, la Auditoriumul Xenakis al Conservatorului Erik-Satie din Bagnolet.
12 mai / Prelegeri și discuții pe tema „Spațiu și identitate“, cu povești din Turcia și Berlin, cu prof. Stefanie Bürkle (Univeristatea Tehnică din Berlin) și Florian Heilmeyer (jurnalist în domeniul arhitecturii), la CLB Berlin, în cadrul programului de evenimente conexe ale expoziţiei „Minunata lume nouă“, în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene din Berlin. Cei doi invitați au vorbit despre ce înseamnă a face naveta între două lumi pentru identitatea protagoniştilor şi a spaţiilor proiectate de aceştia și despre cum se reflectă schimbarea în Germania şi în locul natal.
13-15 și 27 mai / Susținerea proiectului „Public Speaking“ la District Berlin, proiect de artă contemporană, desfășurat la Berlin în perioada 21 aprilie – 26 mai și organizat de District Berlin în colaborare cu n.b.k. și Teatrul HAU Hebbel am Ufer Berlin, prin organizarea unui workshop în perioada 13-15 mai și a unui concert susținut de grupul muzical „Raze de soare“ la finisajul proiectului din data de 27 mai. Artiștii participanți, sprijiniți de Institutul Cultural Român de la Berlin, au fost Ion Dumitrescu și Cosima Opârtan, care au participat ca performeri la workshop-ul organizat și totodată au susținut un concert ca membri ai grupului muzical „Raze de soare“. Proiectul „Public Speaking“ a fost inițiat și prezentat cu succes, în 2015, la București, fiind invitat de District Berlin să fie organizat, într-o formă mult mai amplă, și în capitala Germaniei. Coordonatoarele spațiului de proiecte Atelier 35 din Bucureșți (Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu) au fost invitate de echipa District Berlin să prezinte și să dezvolte proiectul „Public Speaking“ în cadrul programului Curatorial Practices, un grant acordat anual pentru proiecte inovative în arta contemporană. Proiectul a făcut parte dintr-un demers mai amplu demarat de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin, prin care se propune încurajarea participării artiştilor, curatorilor şi galeriilor româneşti la manifestări din domeniul artelor vizuale (festivaluri, târguri de artă, expoziţii) din spaţiul german, precum și colaborarea cu parteneri de prestigiu. Workshop-ul „Public Speaking“ conceput de Xandra Popescu construiește un cadru conceptual în care patru artiști (performerii Larisa Crunțeanu, Ion Dumitrescu, Cosima Opârtan și Richard Pettifer) și-au dezvoltat propriul stil motivațional de formare pentru a ajuta până la 10 participanți să își creeze un personaj public carismatic. Grupul „Raze de soare“ (Ion Dumitrescu și Cosima Opârtan) a adus în fața publicului berlinez o selecție muzicală de folclor urban reprezentativă pentru ultimele tendințe în world music.
19 mai / Prelegerea „Experienţa străinătăţii în romanul Aglaiei Veteranyi, De ce fierbe copilul în mămăligă?“ de Ioana Crăciun Fischer, la sediul reprezentanței. Prof. univ. dr. Ioana Crăciun Fischer – filolog, poet, traducător, grafician și foarte bună cunoscătoare a istoriei cinematografiei germane, care s-a aflat la Berlin în perioada 1 aprilie – 30 iunie pentru un stagiu de cercetare în domeniul filologiei cinematografice, în calitate de bursieră a Fundației Alexander von Humboldt din Bonn, a urmărit punctarea interferenţelor, dar şi a diferenţelor culturale dintre România şi Occident. O atenţie aparte a fost acordată influenţei limbii şi culturii române asupra romanului Aglaiei Veteranyi.
26 mai / Expoziţia „Arhitectură și Regalitate“,în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania, în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei. Autorii expoziției sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lăpădat. Expoziţia s-a desfășurat sub patronajul Familiei Regale a României și a fost dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea Regelui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Expoziţia a fost însoţită de două conferințe, susținute de prof. dr. Augustin Ioan şi de prof. dr. Marius Marcu-Lăpădat, şi de proiecţia filmului Reşedinţe ale Regalităţii Române, autori acad. Razvan Theodorescu şi drd. Ionel Stoicescu. Evenimentul a readus în atenția publicului german confluențele istorice româno-germane începând cu mijlocul secolului XIX, în contextul în care în anul 2016 se împlinesc și 150 de ani de la războiul dintre Prusia și Austria, pe fundalul căruia Principele Carol I a ajuns în Principatele Române în mod clandestin.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
6 și 8 mai / Două concerte de jazz ale Sorin Zlat Trio și lansarea albumului „Endurance“, la Bruxelles. Aflat în turneu european (Paris, Bruxelles, Berlin), Sorin Zlat a concertat la Jazz Station şi la The Music Village Jazz Club, în formula de trio, cu belgienii Félix Zurstrasser (bass) şi Antoine Pierre (baterie), cărora li s-a alăturat şi solista Mihaela Alexa. Sorin Zlat, pianist înzestrat cu un deosebit simţ armonic şi o tehnică instrumentală desăvârşită, a condus trio-ul în reinterpretarea unor teme standard sau a compoziţiilor proprii. Solista Mihaela Alexa, formată în şcoala românească de operă şi operetă, a delectat publicul cu influenţe din folclorul românesc. Evenimentul a fost organizat cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Jazz-ului (30 aprilie) și a lunii mai, dedicată jazz-ului, la Bruxelles.
17-29 mai / Expoziţia „Românii şi Marele Război“ la Parlamentul Regiunii Valonia din Namur, organizată împreună cu Ambasada României în Regatul Belgiei şi Parlamentul Regiunii Valonia. Evenimentul a avut loc în Galeria de Sticlă a Parlamentului Regiunii Valonia din Namur unde au fost prezentate 30 de panouri foto-documentare care evocă aspectele relevante privitoare la situaţia Regatului României din perioada Primului Război Mondial (contextul socio-politic intern şi internaţional, adoptarea neutralităţii în vara anului 1914, Campaniile din 1916 si 1917 şi ocupaţia Puterilor Centrale). Materialele expuse au fost realizate în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În cadrul vernisajului din 17 mai, André Antoine, preşedintele Parlamentului Regiunii Valonia, a subliniat cooperarea şi punctele comune dintre români şi valoni, printre care: înfrăţirea oraşului Namur cu oraşul Cluj-Napoca şi Acţiunea Satele Româneşti de la finele anilor ’80.
25-26 mai / Două dezbateri centrate în jurul tematicii culturii ca nouă narativă europeană au fost organizate în colaborare cu Fundația AltArt din Cluj-Napoca, la Palatul de Arte Frumoase din Bruxelles (Bozar), în cadrul expoziției „Imagine Europe – In search for New Narratives“, co-finanțată de Comisia Europeană. Dezbaterile au fost acompaniate de o selecție de imagini cu intervenții artistice în spațiul public, realizate în România, Slovenia, Georgia și Armenia, în rezidențele artistice „Caucasus-Balkan Express“ din cadrul proiectului „Create to Connect“. Artiștii expuşi au fost: Giorgi Khasaia (Georgia), Vahe Budumyan (Armenia), Tanja Radež (Slovenia), Vilmos Koter și Ciprian Butnaru (România) și Station House Opera (Marea Britanie). Conceptul aparține curatorului Szakáts István. Prima conferință a declinat perspectivele estice despre conceptele „Europa“, „Public“ și „Spațiu“ în sens larg (moderator Szakáts István, președintele AltArt). Au contribuit: artiștii vizuali Vahe Budumyan (Armenia) și Koter Vilmos (România), Dirk de Wit (reprezentant Flanders Institute of Art), Rarița Zbranca (manager cultural AltArt, membră în Balkan Express Network) și Frédéric Meseeuw (reprezentant Bozar), Robert Adam (director al Institutului Cultural Român de la Bruxelles), europarlamentarul Damian Drăghici, Giorgio Ficarelli din partea CE – DG DEVCO, Nevenka Koprivsek (Bunker Ljubljana), Charles-Etienne Lagasse (fost inspector general Wallonie Bruxelles International și fost președinte EUNIC Global), Kathleen Weyts (Bozar).
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
11 mai / Prima ediție a programului „Mari compozitori pe scena lumii: George Enescu – Béla Bartók“, prin prezentarea unui proiect inedit care a inclus reinterpretări ale unor piese de Enescu și Bartók, alături de prezentarea CD-ului Transylvanian Concert. Evenimentul a avut loc la Budapest Music Center, pe scena Clubului de jazz Opus. Primul recital din această serie a fost susținut de pianistul Lucian Ban și de violistul Mat Maneri, nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă“. Recitalul s-a bucurat de succes în rândul publicului alcătuit din reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, printre care: Urs Brönnimann, consilier la Ambasada Elveției la Budapesta, reprezentanţi ai Ambasadei României în Ungaria, artişti plastici, jurnalişti de specialitate, criticul de jazz Mihály Czékus, iubitori de jazz.
12 mai – 11 iunie / Expoziția de pictură „Cucutence“ semnată de Gelu Costea, în prezența artistului plastic și a criticului și istoricului de artă Ernyey Gyula din Ungaria. La eveniment au fost prezenți iubitori de artă și artişti plastici, printre care: Jaime Giménez de Haro şi José Gallego Cuenca (pictori din Spania), Kocsis Előd (sculptor), Adela Kiss, (grafician, din Budapesta).
27 aprilie – 1 mai / La sediul reprezentanței, cea de-a opta ediție a programului de succes „Bijuterii muzicale“, avându-i ca invitați pe Anton Niculescu (violoncel) și Andrei Licareţ (pian). Programul a inclus compoziții de Franz Schubert, Claude Debussy și Constantin Dimitrescu. La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, printre care: E.S. Oleg Ţulea – ambasadorul Republicii Moldova la Budapesta, Gian Luca Borghese – directorul Institutului Italian de Cultură, Iñaki Abad Leguina – directorul Institutului Cervantes, Rafael Márquez Molero – consilier economic și comercial al Ambasadei Spaniei la Budapesta, Hervé Ferrage – directorul Institutului Francez la Budapesta, Murtaza Florian – violonist, reprezentanți ai comunității românești din Ungaria, reprezentanți ai mediului de afaceri și iubitori de muzică clasică.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
11-13 mai / Institutul Cultural Român de la Chișinău a organizat mini-turneul Teatrului pentru copii şi tineret „Luceafărul“ din Iaşi în trei localităţi din Republica Moldova (Străşeni, Nisporeni, Călăraşi), în colaborare cu Consiliul Raional Stășeni, Consiliul Raional Nisporeni și Consiliul Raional Călărași. Au avut loc reprezentații cu spectacolul Harap-Alb în regia lui Ion Ciubotaru, în localități din centrul Republicii Moldova, după următorul program: Strășeni (11 mai), Nisporeni (12 mai) și Călărași (13 mai). Proiectul s-a bucurat de mare succes în rândul publicului tânăr, la cele trei reprezentații asistând peste 1.200 de spectatori.
13 mai – 9 iunie / În colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Muzeul Municipal Câmpulung, expoziția „George Topârceanu – Balade vesele și triste“, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Evenimentul a marcat împlinirea a 130 de ani de la nașterea poetului, prozatorului, memorialistului și publicistului George Topârceanu. Expoziția a prezentat contextul istoric în care s-a format și a scris autorul Baladelor vesele și triste, urmărind parcursul biografic al poetului. Expoziția a prezentat o serie de fotografii și documente din perioada în care Topârceanu a ocupat funcția de director al Teatrului Național din Chișinău și fotografii și documente din perioada redactării romanului Minunile Sfântului Sisoe, ale cărui fragmente au apărut în revista Fundațiilor Regale, precum și mărturii și opinii ale criticilor și istoricilor literari cu privire la viața și opera sa.
15-20 mai / Festivalul Filmului European în Republica Moldova şi proiecţii de film românesc în cadrul Zilelor Europei la Cahul, Bălţi şi Comrat, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, pentru a marca participarea românească în cadrul activităţilor legate de Ziua Europei, ale căror organizator principal a fost Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Moldova. Printre cele mai populare şi apreciate evenimente organizate în acest context s-a numărat Festivalul Filmului European, ajuns la cea de-a 6-a ediţie. La fel ca şi anul trecut, organizatorii au optat pentru proiecţiile în aer liber, în Grădina publică. Institutul Cultural Român de la Chişinău a prezentat filmele: Closer to the moon, r: Nae Caranfil (în deschidere, 15 mai); Q.E.D, r: Andrei Gruzsniczki (17 mai); Toată lumea din familia noastră, r: Radu Jude (19 mai). Cele trei filme au fost proiectate şi la Bălţi (Universitatea de Stat „Alecu Russo“), Cahul (Teatrul „B.P. Hașdeu“) şi Comrat (Universitatea de Stat din Comrat) în zilele de 25, 26 şi 27 mai.
16-18 mai / Concursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea“ (a IX-a ediţie), laFilarmonica Naţională „Serghei Lunchievici“ din Chişinău. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău a acordat două premii în valoare de câte 500 USD. În urma deciziei juriului, câştigătorii celor două premii pentru voce au fost: Ana Cernicova şi Dumitru Mîţu. Concursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea“ este un eveniment bienal, cu tradiţie, organizat de Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici“, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi cu Uniunea Muzicienilor din Moldova. Evenimentul s-a înscris în seria de proiecte ale Institutului Cultural Român de la Chişinău destinate încurajării şi promovăriii tinerelor talente, precum şi creării unui dialog dintre tinerii talentaţi din Republica Moldova, Ucraina şi România.
17-20 mai / Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru“, a VIII-a ediție, la Chișinău, în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Teatrul „Licurici“, Centrul Cultural-Știinţific „Grigore Vieru“ Chişinău, Asociaţia Culturală „Feedback“ Iaşi, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă“ Chişinău, parteneri media (IPNA „Teleradio-Moldova“, Săptămânalul „Literatura şi arta“, Cotidianul „Timpul“, Jurnal TV). Festivalul a debutat cu depunerea de flori și un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică ,,Stefan cel Mare și Sfânt“. Programul a continuat cu medalionul literar-artistic ,,Acum și în veac“, organizat de Biblioteca Municipală ,,B.P Hașdeu“. În aceeași zi, la Academia de Științe a Moldovei s-a desfășurat simpozionul Științific ,,Grigore Vieru în posteritate“, în cadrul căruia au susținut prelegeri: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, dr. Nina Corecinschi, dr. Aliona Grati și Alexandru Burlacu. Concomitent cu acestea, a avut loc Gala premiilor Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru“, ediţia a VIII-a, la teatrul Teatrul „Licurici“ din Chișinău. În zilele de 17 și 18 mai festivalul a avut loc la Iași.