P R O C E S V E R B A L
al şedinţei de constituire a Consiliului local ales la data de 1 iunie 2008
Încheiat astăzi 17 iunie 2008, cu ocazia şedinţei de constituire a Consiliului local al comunei Voivodeni, judeţul Mureş.
Consilierii locali aleşi la data de 1 iunie 2008 au fost invitaţi în şedinţă de constituire prin Ordinul prefectului nr.257 din 12 iunie 2008, emis în baza art.30 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
La începerea şedinţei au fost prezenţi toţi 11 consilieri declaraţi aleşi, respectiv: Dani Iosif, Molnar Ödőn, Nagy Erika, Vajda Francisc, Mező-Palko Ştefan, Echim Florentin, Boer Vasile, Kocsis Sandor, Farago Petru-Liviu, Darabont Ladislau, Mozsi Sandor. De asemenea, sunt prezenţi domnii: Nagy Jozsef şi Sütő Alexandru, primii doi supleanţi pe lista de consilieri locali ai Uniunii Democrate Maghiare din România. La şedinţă participă doamna Morar Maria, reprezentanta prefectului judeţului Mureş şi secretarul comunei, domnul Savina Mihail.
Şedinţa este publică şi se desfăşoară în sala mare a Căminului cultural Voivodeni.
Şedinţa este deschisă de doamna Morar Maria, care prezintă prevederile legale privind convocarea consiliului local nou ales în şedinţa de constituire, arătând că scopul şedinţei este acela de constituire a Consiliului local, ceea ce presupune validarea mandatelor consilierilor aleşi, prezentarea validării alegerii primarului, dacă a fost validat de Judecătoria Tîrgu Mureş, depunerea jurământului de către consilieri şi de către primar, alegerea viceprimarului, precum şi constituirea comisiilor de specialitate ale Consiliului local.
Întrucât Judecătoria Tîrgu Mureş nu a luat încă în dezbatere validarea alegerii primarului comunei Voivodeni, doamna Morar Maria precizează că prezentarea rezultatului validării alegerii primarului şi depunerea jurământului de către acesta va avea loc într-o şedinţă extraordinară a Consiliului local.
În raport cu populaţia comunei, Consiliul local Voivodeni se compune din 11 membri. La alegerile locale din 1 iunie 2008 au fost aleşi 11 consilieri, iar şedinţa de constituire se ţine numai dacă sunt prezenţi cel puţin 2/3 din numărul consilierilor prevăzuţi de lege, arată în continuare reprezentanta prefectului.
În conformitate cu prevederile art.31 din Legea nr.215/2001, republicată, lucrările şedinţei de constituire sunt conduse de cel mai în vârstă consilier, asistat de 2 consilieri dintre cei mai tineri. Această sarcină îi revine domnului Echim Florentin, fiind asistat de doamna Nagy Erika şi de domnul Farago Petru-Liviu.
Conducerea şedinţei este preluată de domnul Echim Florentin, care este preşedintele de vârstă. Domnul preşedinte de vârstă supune aprobării proiectul ordinii de zi, după cum urmează:
1.Alegerea comisiei de validare;
2.Validarea mandatelor consilierilor aleşi;
3.Depunerea jurământului de către consilieri;
4.Constituirea consiliului local;
5.Alegerea preşedintelui de şedinţă al consiliului local;
6.Alegerea viceprimarului;
7.Aprobarea numărului şi componenţei comisiilor de specialitate pentru diferite domenii.
Nu sunt formulate propuneri sau obiecţiuni în legătură cu ordinea de zi prezentată. Domnul preşedinte de vârstă supune la vot ordinea de zi, iar în urma exprimării voturilor, se aprobă cu unanimitate de voturi (11 voturi „pentru”).
Se trece la primul punct din ordinea de zi.
D-l preşedinte de vârstă propune alegerea dintre consilieri, pe întreaga durată a mandatului, a unei comisii de validare, propunând ca, în raport cu numărul consilierilor, această comisie să fie alcătuită din 3 membri. Se supune la vot numărul membrilor comisiei. La vot participă cei 11 consilieri declaraţi aleşi. În urma exprimării voturilor, se aprobă, cu unanimitate de voturi, ca un număr de 3 consilieri să facă parte din comisia de validare. Se solicită, în continuare, propuneri nominale pentru Comisia de validare. Domnul consilier ales Vajda Francisc o propune pe doamna Nagy Erika. Domnul Mozsi Sandor îl propune pe domnul Farago Petru-Liviu, iar domnul Boer Vasile îl propune pe domnul Darabont Ladislau. Fiecare propunere este supusă la vot. În urma exprimării voturilor, fiecare consilier propus obţine unanimitate de voturi (11 voturi “pentru”). Ca urmare, se adoptă prima hotărâre din această şedinţă, respectiv Hotărârea nr.26/2008 a Consiliului local privind alegerea Comisiei de validare. Comisia şi-a ales ca preşedinte pe doamna Nagy Erika şi ca secretar pe domnul Farago Petru-Liviu.
Se trece la punctul nr.2 înscris pe ordinea de zi .
Având în vedere că domnul Dani Iosif, primarul declarat ales la data de 01.06.2008, a candidat şi pentru funcţia de consilier local, fiind declarat ales, acesta optează în scris pentru renunţarea la funcţia de consilier local. În această situaţie, comisia de validare va analiza în vederea validării şi dosarul domnului Nagy Jozsef, primul supleant înscris pe lista de candidaţi a Uniunii Democrate Maghiare din România.
În continuare, doamna Morar Maria, propune o pauză pentru a se da posibilitatea Comisiei de validare să verifice legalitatea alegerii consilierilor şi să-şi întocmească procesul-verbal.
După pauză, preşedintele de vârstă, îi dă cuvântul doamnei Nagy Erika, preşedinta Comisiei de validare, pentru a prezenta Procesul verbal al comisiei.
Înainte de a se propune validarea, respectiv invalidarea alegerii consilierilor, secretarul comunei precizează că potrivit prevederilor art.9 lit.h1) din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, coroborate cu prevederile Hotărârii nr.130/04.06.2008 a Biroului Electoral Central pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din 2008, apartenenţa candidaţilor la partidul politic pe a cărui listă au fost aleşi, în momentul validării candidaturii, constituie o condiţie de eligibilitate în sensul art.31 alin.(4) din Legea nr.215/2001, republicată.
Prin urmare, doamna Nagy Erika precizează că întrucât s-a constatat neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate cu privire la dosarul domnului Mező-Palko Ştefan, Comisia de validare a analizat, în vederea validării, şi dosarul domnului Sütő Alexandru, al doilea supleant înscris pe lista de candidaţi a Uniunii Democrate Maghiare din România, constatând că sunt îndeplinite toate condiţiile legale cu privire la validarea mandatului acestuia.
În continuare, propunerile comisiei de validare se supun la vot, în ordine alfabetică, prin vot deschis. Fiecare propunere este validată cu unanimitate de voturi (10 voturi „pentru”). Consilierul al cărui validare este supusă votului nu votează. La votarea propunerilor de validarea a mandatelor a participat şi domnul Mező-Palko Ştefan. Nu participă la vot domnul Sütő Alexandru.
După validarea alegerii celor 11 consilieri, se propune invalidarea mandatului de consilier local al domnului Mezo-Palko Ştefan, pentru neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, întrucât Filiala Judeţeană Mureş a Uniunii Democrate Maghiare din România, prin adresa nr.624/17.06.2008, face cunoscut că sus-numitul nu mai are calitatea de membru al acestei organizaţii politice şi solicită să i se invalideze mandatul de consilier local.
Propunerea comisiei de validare, privind invalidarea alegerii domnului Mező-Palko Ştefan este supusă la vot.
În urma exprimării votului, se constată că un număr de 4 consilieri au votat „pentru”, un număr de 2 consilieri s-au abţinut de la vot, iar un număr 4 consilieri au votat „împotrivă”. Domnul preşedinte de vârstă precizează că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru invalidarea alegerii domnului Mező-Palko Ştefan. În aceste condiţii, avânt în vedere că pentru o comună cum este Voivodeniul numărul de consilieri stabilit prin lege este de 11, secretarul comunei face precizarea că o astfel de hotărâre este ilegală, respectiv validarea alegerii unui număr de 11 consilieri şi refuzul de a se invalida mandatul unui consilier, deşi nu sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege cu privire la validarea mandatului acestuia.
Faţă de această situaţie, şi întrucât Consiliul Local al comunei Voivodeni nu poate avea mai mulţi consilieri locali decât 11, secretarul comunei apreciază că prin validarea mandatului unui număr de 11 consilieri locali, s-a invalidat implicit de către Consiliul local alegerea domnului Mező-Palko Ştefan.
În continuare, domnul preşedinte de vârstă supun la vot aprobarea celei de a doua hotărâri din această şedinţă, respectiv Hotărârea cu nr.27/2008 a Consiliului local privind validarea alegerii unui număr de 11 consilieri locali şi invalidarea alegerii domnului Mező-Palko Ştefan, hotărâre care se adoptă cu un număr de 10 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, domnul Mező-Palko Ştefan a votat „împotrivă”.
La punctul nr.3 din ordinea de zi, preşedintele de vârstă arată că, în conformitate cu prevederile legii, consilierii a căror mandate au fost validate depun în faţa consiliului jurământul prevăzut la art.32 alin.(1) din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată şi art.7 alin.(1) din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
În cadrul ceremoniei de depunere a jurământului, secretarul comunei, domnul Savina Mihail, citeşte textul jurământului iar fiecare consilier, cu o mână pe Constituţie şi Biblie, rosteşte cuvântul “JUR” şi semnează textul jurământului. Jurământul a fost depus de către toţi 11 consilieri locali.
După depunerea jurământului de către toţi consilierii locali, preşedintele de vârstă, domnul Echim Florentin, la punctul nr.4 de pe ordinea de zi declară legal constituit Consiliul local al comunei Voivodeni. În acest scop se adoptă a treia hotărâre din cadrul acestei şedinţe, respectiv Hotărârea nr.28/2008, cu unanimitate de voturi (11 voturi “pentru”).
Se trece la punctul nr.5 înscris pe ordinea de zi.
Consiliul local legal constituit îşi alege, pe durata a trei luni, un preşedinte. Domnul consilier local Vajda Francisc îl propune pe domnul Echim Florentin. Nefiind alte propuneri, domnul consilier local Echim Florentin este ales în funcţia de preşedinte de şedinţă, pentru o perioadă de 3 luni. În acest sens se adoptă a patra hotărâre din cadrul acestei şedinţe, respectiv Hotărârea nr.29/2008 a Consiliului local, cu unanimitate de voturi (11 voturi „pentru”).
La punctul nr.6 din ordinea de zi, privind alegerea viceprimarului, preşedintele de şedinţă aduce la cunoştinţa consilierilor precizările privind alegerea viceprimarului, care se face prin vot secret, pe bileţele de vot. În vederea determinării modalităţii de vot pentru alegerea viceprimarului, domnul preşedinte dă cuvântul domnului consilier local Vajda Francisc pentru a face propuneri în acest sens. Domnul consilier formulează următoarea propunere pentru alegerea viceprimarului: - consilierul local va înscrie în dreptul numelui candidatului pe care doreşte să-l aleagă viceprimar cuvântul „DA”. Se supune la vot propunerea domnului consilier local Vajda Francisc, iar în urma exprimării voturilor se aprobă această modalitate de vot, cu unanimitate de voturi (11 voturi „pentru”).
În continuare, se fac propuneri pentru funcţia de viceprimar. Domnul consilier local Vajda Francisc îl propune pe domnul Nagy Jozsef, iar domnul consilier local Echim Florentin îl propune pe domnul Boer Vasile. Nu sunt formulate alte propuneri.
Se supune la vot ca cele două propuneri, în ordinea formulării, să fie trecute pe buletinele de vot, aprobându-se acest lucru cu unanimitate de voturi (11 voturi „pentru”). Domnul consilier local Nagy Jozsef şi domnul consilier local Boer Vasile sunt înscrişi pe cele 11 buletine de vot. Rezultatul votului, după ce a fost exprimat de către fiecare consilier local şi introdus în urnă, se prezintă astfel:
1. Nagy Jozsef 6 voturi;
2. Boer Vasile 5 voturi;
Ca urmare, se constată că domnul consilier local Nagy Jozsef a obţinut votul favorabil a majorităţii consilierilor în funcţie, reprezentând majoritatea cerută de lege pentru a fi investit în funcţia de viceprimar, adoptându-se în acest sens a cincea hotărâre din cadrul acestei şedinţe, respectiv Hotărârea nr.30/2008 a Consiliului local. Potrivit prevederilor art.57 alin.(7) din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, domnul Nagy Jozsef, ales viceprimar, îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia însă de indemnizaţia aferentă acestui statut.
La punctul nr.7 din ordinea de zi, domnul preşedinte de şedinţă informează consiliul local că în conformitate cu prevederile art.54 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, consiliul local îşi organizează, pe toată durata mandatului, comisii de specialitate, pe principalele domenii de activitate. Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialitate se stabilesc prin regulamentul de organizare funcţionare al consiliului local. Pot fi membrii ai comisiilor de specialitate doar consilierii locali, inclusiv viceprimarul. Domnul secretar al comunei prezintă denumirea celor 2 comisii care au fost alese în legislatura trecută. Domnul preşedinte de şedinţă propune să se constituie şi în prezent un număr de 2 comisii pe domeniile de activitate prezentate de domnul secretar. Se supune la vot propunerea făcută. În urma exprimării voturilor se aprobă, cu unanimitate de voturi(11 voturi „pentru”), ca în cadrul Consiliului local Voivodeni să funcţioneze un număr de 2 comisii de specialitate, având aceleaşi domeniile de activitate prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului local, aprobat prin Hotărârea nr.19/2008.
Domnul preşedinte de şedinţă solicită membrilor consiliului ca să facă propuneri pentru componenţa acestor comisii.
Pentru comisia nr.1, respectiv Comisia pentru programe de dezvoltare economico-socială, buget-finanţe, administrarea domeniului public şi privat, agricultură, gospodărie comunală, ecologie şi protecţia mediului, servicii şi comerţ, agenţi economici din ţară şi străinătate, urbanism şi amenajarea teritoriului, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură, de stabilire a legăturilor de colaborare, cooperare şi înfrăţire cu localităţi din ţară şi străinătate, compusă din 7 membrii: domnul Nagy Jozsef îl propune pe domnul Vajda Francisc. Domnul Farago Petru-Liviu îl propune pe domnul Mozsi Sandor. Domnul Vajda Francisc îl propune pe domnul Molnar Ödön. Domnul Kocsis Sandor îl propune pe domnul Darabont Ladislau. Domnul Molnar Ödön îl propune pe domnul Nagy Jozsef. Domnul Echim Florentin îl propune pe domnul Boer Vasile şi domnul Darabont Ladislau îl propune pe domnul Kocsis Sandor. Nu sunt formulate alte propuneri pentru componenţa acestei comisii.
Pentru comisia nr.2, respectiv Comisia pentru administraţie publică locală, juridică şi de disciplină, apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, învăţământ, sănătate, cultură, muncă şi protecţie socială, activităţi sportive şi agrement, culte şi probleme ale minorităţilor, compusă din 5 membrii: Domnul Mozsi Sandor îl propune pe domnul Farago Petru-Liviu, domnul Nagy Jozsef o propune pe doamna Nagy Erika. Domnul Kocsis Sandor îl propune pe domnul Echim Florentin. Domnul Vajda Francisc îl propune pe domnul Sütő Alexandru, iar domnul Boer Vasile îl propune pe domnul Mozsi Sandor, a cărui comisie de bază va fi Comisia nr.1. Nu sunt formulate alte propuneri pentru componenţa acestei comisii.
Se supun la vot propunerile privind componenţa celor 2 comisii de specialitate ale Consiliului local. În urma exprimării voturilor, se adoptă a şasea hotărâre din cadrul acestei şedinţe, respectiv Hotărârea nr.31/2008 a Consiliului local, cu unanimitate de voturi (11 voturi “pentru”).
Întrucât problemele înscrise pe ordinea de zi au fost epuizate, domnul preşedinte de şedinţă declară închise lucrările şedinţei de constituire a Consiliului local.
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ , S E C R E T A R ,
Echim Florentin Savina Mihail
Dostları ilə paylaş: