Raport anual



Yüklə 1,35 Mb.
səhifə1/11
tarix04.12.2017
ölçüsü1,35 Mb.
#33819
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11



Nr. 6.772 / S.M. / 03.03.2015







RAPORT ANUAL

2014

DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ

ŞI PROTECŢIA COPILULUI

MUREŞ

Tg. Mureş, str. Trébely, nr.7

www.dgaspcmures.ro

INTRODUCERE
În cumpăna între strategiile de dezvoltare a serviciilor sociale în judeţul Mureş în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului şi a persoanelor adulte cu handicap sau aflate la nevoie, instituţia noastră în cursul anului 2014 a reuşit să finalizeze obiectivele bine definite şi să elaboreze acţiuni, programe, proiecte noi pentru perioada 2014-2020, obţinând acreditarea ca furnizor de servicii sociale potrivit noi legislaţii în vigoare.

Cu mult efort şi sârguinţă a îndeplinit atribuţiile conferite de legislaţia specială, asigurând continuitatea serviciilor şi încercând din răsputeri ridicarea standardelor de calitate în demersurile intreprinse. Complexitatea muncii, legislaţia în continuă schimbare şi cerinţele au creat situaţii noi ce necesitau soluţii ingenioase, sarcini suplimentare şi multe ore de muncă în plus, dar rezultatele nu au întârziat să apară.

Astfel, am reuşit să deschidem un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică la Luduş cu 108 locuri, dotat la standarde europene, asigurând în prezent condiţii de viaţă de calitate net superioară pentru un număr de 90 de persoane adulte cu handicap, respectiv loc de muncă unui număr de 74 angajaţi.

Am finalizat Pavilionul Primula şi Sfânta Maria la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncoveneşti, asigurând condiţii de trai de calitate unui număr de 96 beneficiari, reuşind astfel predarea Castelului Kemény moştenitorilor.

Am implementat noul soft D-Smart – corectând şi actualizând baza de date a persoanelor cu handicap din judeţ, operaţiune care a necesitat o atenţie deosebită şi multe ore de lucru în afara programului cu publicul.

Am organizat campanii de informare a populaţiei judeţului privind specificul instituţiei noastre, a serviciilor sociale furnizate, drepturile persoanelor cu handicap, recrutarea de asistenţi maternali profesionişti şi personal de specialitate în diferite servicii ale direcţiei prin conferinţe şi comunicate de presă, participarea la emisiuni TV şi Radio, postarea pe site-ul instituţiei şi prin circulare transmise administraţiei publice locale.

Am participat activ la scrierea de proiecte alături de CRIPS: „EDUC PLUS”- formare permanentă şi profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protecţie – depus la FRDS; ANPDCA: „CRIC – Coeziune, Responsabilitate şi Implicare Civică – servicii integrate în mediul rural şi structuri comunitare consultative proactive” prin implicarea a 10 primării din judeţ – din păcate, proiectul nu a câştigat finanţare.

Am menţinut şi dezvoltat parteneriatul public-privat, oferind subvenţii în sumă de 2.854.925 lei/an unui număr de 22 servicii sociale acordate de 17 furnizori; stabilind managerii de caz (din partea Fundaţiei LOC, Fundaţia DOVE International România, Fundaţia Sf. Francisc din Deva prin Căminul Sf. Iosif din Sovata, Fundaţia KIWI Casa Bucuriei, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Reghin şi Fundaţia PRO SOVATA) asigurând instruirea acestora la sediul DGASPC Mureş în cursul lunii septembrie, şi acordând coordonare metodologică privind acreditarea ca furnizori de servicii sociale.

Am participat activ la studiul naţional iniţiat de UNICEF România, ANPDCA şi Banca Mondială, menit a analiza cauzele de separare a copiilor de familia lor în relaţia cu necesitatea reducerii perioadei de şedere a acestora în sistemul de protecţie a copilului.

Am realizat diverse acţiuni, campanii prin parteneriatele interinstituţionale, astfel:



  • În luna februarie s-a realizat întâlnirea de lucru cu asistenţii sociali din spitale şi asistenţii sociali din DGASPC, pentru prevenirea separării copilului de familie, discutându-se teme ca: metode şi proceduri de lucru, clasificarea unor situaţii particulare, dezbateri pe marginea concluziile Inspecţiei Sociale privind problemele copiilor părăsiţi.

  • 186 copii cu vârste cuprinse între 10 – 26 ani din cele 35 de case de tip familial ale direcţiei au beneficiat de cursuri de educaţie sexuală „Eu băiat, Tu fată – mit şi adevăr despre viaţa sexuală”, acţiune demarată în parteneriat cu Fundaţia Buckner şi Fundaţia Talentum, prin proiect subvenţionat de Consiliul Judeţean Mureş. S-au abordat aspecte de igienă personală; identitatea sexuală; corpul uman, anatomia şi funcţiile organelor sexuale, modificări care apar la pubertate, procesele fiziologice specifice bărbaţilor şi femeilor; prevenirea abuzului sexual, modalităţi de reacţie adecvate, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, traficul de persoane, pornografie, proxenetism, prostituţie; concepţia şi sarcina; planingul familial; tipuri de orientări sexuale.

  • S-a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie privind suspiciuni de abuz a 117 minore gravide sau lăuze din judeţ, aflate în evidenţa Centrului Maternal „Materna”, care nu sunt la prima sarcină şi cu posibilitatea de a fi întreţinut relaţii sexuale înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, şi depunerea în cursul lunii mai a proiectului FRDS „Dezvoltarea reţelei de prevenire, combatere a violenţei asupra copiilor” – aflat în perioadă de evaluare pentru finanţare.

  • Campania „Alege să fi mamă la timpul potrivit”, a implicat o colaborare între Fundaţia Buckner, DGASPC şi autorităţile locale, beneficare au fost 143 de tinere din medii defavorizate din Tg. Mureş, Tîrnăveni, Sărmaşu, Bălăuşeri, Band şi Ogra, monitorizate de către Centrul Maternal Materna în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Mureş, ce presupune transmiterea de date lunar despre toate minorele gravide şi lăuze care se internează în unităţi spitaliceşti din judeţ şi beneficiază de servicii medicale. În cursul anului 2014, unităţile sanitare de stat au raportat 519 de astfel de cazuri, din care: 195 gravide, 281 lăuze şi 43 avorturi.

  • Organizarea şi desfăşurarea la sediul DGASPC Mureş a 4 sesiuni de lucru cu asistenţii sociali/ persoane cu atribuţii de asistenţă socială din cadrul Primăriilor din judeţ în 30 septembrie, 1, 2 şi 14 octombrie. Au participat 90 de specialişti din 80 de comunităţi. Temele abordate au fost: evaluarea, intervenţia asistentului social de la nivel local în vederea clarificării situaţiei copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copiilor abuzaţi, neglijaţi; noile prevederi legislative în domeniul protecţiei copilului (divorţ cu copii, tutelă, monitorizare – postmonitorizare în familie); evaluarea şi reevaluarea gradului de handicap la persoane adulte, - acte necesare pentru expertiză caz nou.

  • În perioada martie – decembrie 2014, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş a demarat cursuri de informare privind prevenirea consumului de droguri de către minorii/ tinerii instituţionalizaţi, în cadrul proiectului „Educaţia familială – scut antidrog”. Acţiunea a cuprins:

    • sesiuni de informare în perioada 25 – 26 martie sub genericul „Formarea de bază în domeniul dependenţei de droguri” adresată lucrătorilor sociali din cadrul DGASPC, care a vizat îmbunătăţirea competenţelor a 20 de psihologi şi asistenţi sociali în prevenirea consumului de tutun, alcool şi droguri, precum şi în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri;

    • sesiuni de informare adresate cuplurilor parentale angajate în casele de tip familial din judeţ, privind prevenirea traficului şi consumului ilicit de droguri, în special de noi substanţe cu propietăţi psihoactive; riscul consumului de droguri la nivelul minorilor aflaţi în serviciile specializate de tip rezidenţial; dispoziţiile legale în domeniul prevenirii şi combaterii consumului de droguri.

  • Campania naţională de prevenire „Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar TU!”, cu sloganul „Nu te lăsa păcălită”, adresată tinerilor cu vârste cuprinse între 14 – 25 ani pentru conştientizarea cu privire la riscurile asociate exploatării sexuale, campanie în cadrul căreia s-a avut în vedere informarea tinerilor instituţionalizaţi din judeţ. Reprezentanţii Centrului Regional Tg. Mureş al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au fost prezenţi în casele de tip familial din Sîncraiu de Mureş, Reghin, Petelea, Rîciu, Şincai, Cîmpeniţa şi Sîngeorgiu de Pădure pentru a discuta cu tinerii problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi, de a identifica situaţiile trăite de ei, care ar putea reprezenta o modalitate de racolare, şi de a transmite sfaturile prin care ei să fie atenţi la semnele pericolului pentru a nu deveni victime ale traficului de minori. Au participat 145 copii şi tineri, alături de 24 părinţi sociali. Primind informaţii un număr de 20 de psihologi şi asistenţi sociali din cadrul direcţiei şi serviciilor aparţinătoare, 37 asistenţi maternali profesionişti – aceştia fiind primii care interacţionează cu copiii şi pot sesiza situaţiile de risc.

Am menţinut relaţiile internaţionale prin participarea activă la următoarele evenimente:

  • 28 aprilie – Dr. Orbán István, preşedinte MAGYISZ din Kaposvár, Ungaria a amplasat într-un cadru festiv o placă comemorativă în memoria copiilor victime la sediul Fundaţiei ProSovata;

  • 12 - 17 mai – Asociaţia Social-Sans Frontières a organizat Seminarul 2014 la Strasbourg cu tema „Inserţia profesională a persoanelor afate în dificultate”;

  • 14 – 21 iunie – Tabăra de copii „Depăşim graniţele – împreună mutăm munţii” Postalm am Wolfgangsee din Austria, organizat de Heinrich Schorscher – inginer Telecomunicaţii;

  • 28 august – program „Vik Kend” organizat la Döge, Ungaria de către coordonatoarea asistenţilor maternali din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Dicsöné Mónus Zsuzsánna.

În concluzie, anul 2014 a fost bogat în evenimente atât pentru beneficiarii noştri direcţi, cât şi aparţinătorilor acestora, dar şi nouă, celor care răspundem de bunăstarea lor. Prezentul raport cuprinde sinteza activităţilor/ proiectelor/ programelor derulate la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, în cadrul unităţilor din structură şi la nivelul entităţilor din subordine, precum şi rezultatele obţinute.

Misiunea noastră:

Noi suntem aproape de comunitate, de nevoile reale cu care se confruntă aceasta. Suntem chemaţi să sensibilizăm, să umplem lipsurile concrete din viaţa cotidiană a persoanelor singure, vârstnice, cu dizabilităţi şi a copiilor lipsiţi de ocrotirea părintească.

Suntem convinşi că prin iniţiativă, dorinţă, muncă, perseverenţă, prin îmbinarea eforturilor şi a mecanismelor de sprijinire, am reuşit să fim aproape de cei lipsiţi de mângâiere.

Ştim că toţi copiii se nasc nevinovaţi şi buni, că fiecare copil este deja unic şi special şi vine pe lume cu destinul propriu. Este un sâmbure, dar care nu produce roade, fără a i se hrăni procesul de creştere natural şi unic. Nu suntem chemaţi, sub nici o formă, să-i transformăm în ceea ce noi credem că ar trebui să devină, dar avem responsabilitatea de a-i sprijini cu înţelepciune prin acele căi, care le scot în evidenţă însuşirile.

Societatea şi modul în care aceasta influenţează copiii, cu toate neajunsurile sale de tip socio-economic: sărăcie, alcoolism, violenţă domestică, sarcini nedorite, lipsa locurilor de muncă sau a unui adăpost etc., este o componentă pregnantă în educaţia copiilor, la care există soluţii legiferate, dar în cea mai mare parte ele îşi găsesc rezolvarea în familie, prin rolul părinţilor. Însă celor cărora le lipseşte însăşi familia, nu putem permite a-i neglija în a le asigura un mediu adecvat dezvoltării. Deja ei au suferit un abandon. Simţim durerea lor şi suntem îndreptaţi să acţionăm astfel încât nevoile acestora să fie acoperite.

Copiii au nevoie de îngrijire atentă, de o alimentaţie corectă ca să crească mari şi sănătoşi, dar au nevoie zilnic de armonie, de stimulare a capacităţilor, de dragoste şi ataşament ca să poată vedea lumea în toate culorile ei. Au nevoie de o casă, de părinţi inimoşi. Fiecare copil are nevoie de o familie, de o lume în care visele se împletesc cu realitatea pentru ca lucrurile în care cred din inimă să devină posibile!

Copiii care încă trăiesc în instituţii nu pot face faţă experienţelor de viaţă, se simt depăşiţi pentru că nu percep o suficientă siguranţă. La asta se adaugă un sentiment de frică constantă, care îi copleşeşte. Toate acestea pot duce la instabilitate emoţională, o slabă capacitate de a-şi controla sentimentele şi o capacitate scăzută de a înţelege lumea înconjurătoare. Copiii se retrag într-o lume interioară exclusivă, în care îşi dezvoltă propriile modalităţi de a înţelege lucrurile şi persoanele, care riscă să fie percepute ca duşmani datorită rupturii de propria lor familie. Confruntarea dintre mediul în care trăiesc şi problemele de viaţă este extrem de dură şi istovitoare. Apar probleme în a înfrunta provocările vieţii, pentru că preocuparea lor principală este de a încerca să supravieţuiască la nivel emoţional. Sunt distraşi de această interminabilă căutare a siguranţei şi sentimentului de apartenenţă.

O societate care elimină o parte din membrii săi este o societate săracă. Toate fiinţele umane sunt libere şi egale, ca demnitate şi drepturi.

Întreaga omenire a parcurs un drum foarte lung de la ideea îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi de către familie la o abordare care încearcă să dea acestora posibilitatea de a-şi controla propria viaţă. Abordările mai vechi, întemeiate în mare măsură pe mila şi pe percepţia persoanelor cu dizabilităţi ca fiind neajutorate, sunt în prezent considerate inacceptabile.

Persoanele cu dizabilităţi doresc şanse egale şi acces la toate resursele respectiv: educaţie incluzivă, tehnologii noi, servicii medicale şi sociale, sport şi activităţi recreative, bunuri de consum etc. De multe ori, societăţile, prin modul în care sunt organizate, determină excluderea persoanelor cu handicap de la viaţa socială. Discriminarea cu care aceste persoane se confruntă se bazează uneori pe prejudecăţi dar deseori este cauzată de faptul că sunt aproape complet uitate şi ignorate, ceea ce duce la apariţia şi întărirea barierelor de mediu şi de atitudine care le împiedică să facă parte din societate.

Pentru a realiza egalitate pentru persoanele cu dizabilităţi, dreptul la non-discriminare trebuie suplimentat cu dreptul de a beneficia de măsuri menite să le asigure independenţa, integrarea şi participarea la viaţa comunităţii. Realizarea adaptărilor mediului fizic, informării şi comunicării la nevoile persoanelor cu handicap constituie una dintre cele mai importante măsuri.

Accesul persoanelor cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional este stipulat de lege şi este o parte componentă a conceptului "Acces pentru toţi". Promovarea şi implementarea acestuia este măsura noastră specifică prin care încercăm din răsputeri să împiedicăm crearea de noi bariere şi apariţia unor noi surse de discriminare, astfel ca incluziunea persoanelor cu handicap să devină, într-adevăr, reală. Conceptul "Acces pentru toţi" se bazează pe principiul participării şi integrării depline în societate nu numai a persoanelor cu handicap ci şi a persoanelor vârstnice şi a persoanelor cu limitări de mobilitate, precum şi pe perspectiva creării unui mediu prietenos şi civilizat.

De aceea, specialiştii DGASPC Mureş au încercat să fie aproape de toţi copiii şi adulţii aflaţi la nevoie oferindu-le sprijinul în funcţie de necesităţile fiecăruia.



Capitolul I.

PROGRAME ŞI ACTIVITĂŢI DERULATE ÎN VEDEREA

PROTECŢIEI ŞI PROMOVĂRII DREPTURILOR COPILULUI

I.1. Situaţia copiilor părăsiţi în unităţi medicale

Abandonul este din nefericire un fenomen încă întâlnit în România. Copii nou-născuţi au fost, şi continuă să fie abandonaţi de părinţi în spital, de obicei pentru că aceştia, şi în special mamele, nu văd nici o posibilitate de a-şi creşte copiii.

Motivele sunt adesea insuficienţa mijloacelor financiare, lipsa de maturitate şi incapacitatea de a se descurca, precum şi problemele personale sau emoţionale (stigmatul conferit de statutul de părinte unic, dependenţa de alcool, tulburările de personalitate etc.). Adesea aceşti părinţi îşi abandonează copiii în spital fără să lase vreo informaţie privind identitatea sau adresa lor.

Poate nu conştientizăm, cei care putem preveni aceste situaţii, cât de importantă e stabilirea şi păstrarea identităţii copilului şi care sunt efectele nefaste pe care un abandon le poate lăsa în personalitatea copilului şi evoluţia sa ulterioară. Identitatea este foarte strâns legată de cunoaşterea trecutului şi de sentimentul de continuitate ca persoană. Identitatea îţi dă sentimentul conştiinţei de sine, îţi oferă un loc în societate. Un copil fără identitate este mereu în situaţie de risc, e vulnerabil. Toţi copiii au dreptul la o identitate. Ea este legată de originea familială, dar nu se rezumă la atât, fiind legată de moştenirea intelectuală, politică, religioasă, socială şi chiar profesională. Când este înregistrat un copil, prin faptul că primeşte un nume, este o recunoaştere încă de la început a individualităţii sale.



Cum putem preveni aceste situaţii, prin care, aşa cum menţionam, pe lângă faptul că este încălcat dreptul copilului la identitate, se finalizează printr-o ruptură definitivă între copil şi părinte, ceea ce se numeşte abandon ?

Femeia însărcinată şi în acelaşi timp împovărată de o serie de probleme economice şi sociale, se simte singură, lipsită de putere şi cu tendinţa de a se marginaliza. Aceste circumstanţe tind să-i împiedice dezvoltarea capacităţilor parentale. Un astfel de părinte are nevoie de ajutor, care nu-l poate oferi decât cei care cunosc problemele cu care se confruntă. Aceştia sunt oameni din cadrul comunităţii în care trăieşte. La nivelul fiecărei localităţi există profesionişti (medici de familie, preoţi, profesori, politicieni, angajaţi ai administraţiei publice, oameni din sectorul privat) care pot acţiona împreună şi pot preveni separarea unui copil de familia naturală.

Doar prin implicare şi colaborare între persoane influente din cadrul comunităţilor se pot mobiliza resurse, prin care se pot ameliora situaţii sociale grave. În mod organizat şi sistematic pot fi promovate valorile familiale şi sprijinite familiile care se confruntă cu dificultăţi. Este singura modalitate prin care nu vom mai întâlni situaţii în care o mamă îşi părăseşte copilul. Ea va învăţa să primească sprijinul şi va fi stimulată în a-şi dezvolta abilităţi părinteşti. Va deveni responsabilă şi va aprecia bucuriile oferite în viaţă de un copil.

Date cheie:

În cursul anului 2014, în unităţile sanitare din judeţ au fost înregistrate în total un număr de 55 cazuri de copii părăsiţi în unităţi medicale, iar cu cele 7 cazuri active rămase în lucru din anul 2013, DGASPC Mureş pe parcursul anului avea în evidenţă 62 cazuri de copii părăsiţi în unităţi medicale.



Din situaţia comparativă pe perioada 2005 – 2014, la nivelul judeţului nostru se observă o scădere remarcabilă până în anul 2011 (cu 33%) a numărului de copii abandonaţi în spitale faţă de anul 2005 – momentul intrării în vigoare a Legii nr.272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, unde s-au reglementat termenele de sesizare a cazurilor către DGASPC de către unităţile medicale şi al Ordinului nr.276/2005, privind coordonarea activităţilor de prevenire a abandonului în unităţile sanitare care au în structură secţii de nou născuţi şi/sau de pediatrie, unde sunt prevăzute sarcinile specifice pentru persoanele cu atribuţii de asistenţă socială din unităţile sanitare.

În perioada 2012 – 2013 se observă o tendinţă uşoară de creştere a numărului de copii abandonaţi în unităţi medicale, iar în cursul anului 2014 se înregistrează o creştere bruscă cu 13 copii.

Din totalul de 62 de cazuri de copii părăsiţi în unităţi medicale aflate în evidenţa DGASPC Mureş pe parcursul anului 2014, cele 7 cazuri active la sfârşitul anului 2013 au provenit din:



  • Clinici de pediatrii: 3 cazuri,

  • Clinici de obstetrică-ginecologie şi maternităţi: 2 cazuri,

  • Clinici neonatologie-prematuri: 2 cazuri

Total: 7 cazuri

Cu privire la modul de soluţionare a cazurilor, acestea au avut următoarea finalitate:



  • 3 plasamente la Centre Rezidenţiale pentru Copii cu Deficienţe Neuropsihiatrice;

  • 3 plasamente la Asistent Maternal Profesionist;

  • 1 plasament la serviciul de tip rezidenţial OPA – Fundaţia LOC

Cazurile sesizate pe parcursul anului 2014, au următoarele caracteristici:

În funcţie de mediul de provenienţă, au fost înregistrate 38 cazuri din mediul rural şi 17 cazuri din mediul urban.



Localităţile de provenienţă ai copiilor părăsiţi în unităţi sanitare în cursul anului 2014, sunt următoarele:



Mediul URBAN

Mediul RURAL

Nr. crt.

Localitatea

Nr. cazuri

Nr. crt.

Localitatea

Nr. cazuri

1.

Tîrgu Mureş

7

1.

Mica

11

2.

Târnăveni

4

2.

sat Cipău

5

3.

Reghin

1

3.

Band

3

4.

Luduş

1

4.

Ceuaşu de Cîmpie

3

5.

Iernut

1

5.

Vânători

3

6.

Sărmaş

1

6.

Ghindari

2

7.

jud. Dolj

1

7.

sat Vidrasău

2

TOTAL__16'>TOTAL

16

8.

Adămuş

1




9.

Daneş

1

10.

Ernei

1

11.

Glodeni

1

12.

Hodac

1

13.

Livezeni

1

14.

Miheşu de Cîmpie

1

15.

Sânger

1

16.

Sânpaul

1

17.

Viişoara

1

TOTAL

39

Yüklə 1,35 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin