Sammanfattande utvärdering av



Yüklə 0,56 Mb.
səhifə1/16
tarix26.08.2018
ölçüsü0,56 Mb.
#75094
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16
    Bu səhifədəki naviqasiya:
  • FÖRORD


Utvärdering av Delta-projektet på Hisingen


- samverkan mellan myndigheter och dess effekter på organisation, personal, brukare och samhällsekonomi


Peter Allebeck

Mats Eriksson

José Ferraz-Nunes

Jan Holmer

Johan Jonsson

Mikael Löfström

Knut Lönnroth






”Det har varit en rejäl ”resa” att färdas från distriktssköterskerollen till projektledare för Hälsodisken 2001. Vi har utvecklat ett annat sätt att möta människor, helt på deras villkor, och utan att ge råd eller gå in i något som de inte frågar efter. Vi har lärt oss att lyssna på ett nytt sätt, och att se till de möjligheter som finns. Problemen finns där, men också de egna resurserna. Att inte komma med lösningar, utan att personen själv får komma fram till vad hon/han vill, är en annan lärdom. Det har inte varit ett enkelt rollbyte, men det har från början känts riktigt.
Vi har lärt oss mycket av andra professioner, något som möjliggjorts av nära samarbete. Genom ständigt nya arbetsuppgifter – de flesta skapade av oss själva – har vi skaffat oss nya erfarenheter. Det har skett en kontinuerlig kompetensutveckling, och det har varit roligt men tufft. Vi har haft förmånen att kunna få handledning när det behövts.
--- I Hälsodiskens koncept ligger att vi ska ge människor ökade möjligheter att ta större ansvar för sina liv och sin hälsa. Detta är ingen självklarhet vare sig för professionella som arbetar med människor eller för människor själva. Det är svårt att släppa på sin roll som experten som har svar på alla frågor, och det är också svårt att frångå vanan att överlämna sitt liv i någon annans händer. Nya synsätt kräver sin tid för att slå igenom, och det krävs tålamod och hårt arbete för att förändra rådande paradigm.”

Självvärderingsrapport Hälsodisken, maj 2001

FÖRORD


Hisingen i Göteborgs kommun är ett av sex områden där försöksverksamhet bedrivs i enlighet med lag 1994:566 (SOCSAM) om finansiell samordning av resurser inom socialförsäkring, socialtjänst och sjukvård. Syftet med försöket är att pröva huruvida samordning av resurser leder till minskat lidande hos den enskilde och minskade kostnader för sjukskrivning, arbets­löshet och socialbidrag. Länsarbets­­nämnden, psykiatrin och vuxenutbildningen deltar i sam­verkan inom ramen för FRISAM-lagstiftningen.


I sin ansökan om att få bedriva försöksverksamheten preciserade de dåvarande huvudmännen, Göteborgs allmänna försäkringskassa och Göteborgs stad, att man ville bedriva försöket med fokus på grupper i åldrarna 16 till 64 år som inte på effektivt sätt nås av välfärden. Försöket skulle bedrivas i form av avgränsade, gemensamt finansierade delprojekt. I den gemensamma finansieringen skulle sjukvården företrädas av primärvården.
Beställarförbundet DELTA, som består av förtroendevalda från berörda myndigheter, leder försöksverksamheten på Hisingen.

Utvärdering har varit ett centralt och integrerat inslag i DELTA-samverkan alltsedan start. DELTAs nätverk för utvärderingsfrågor har en central roll i utvärderingsarbetet. Nätverket består av representanter för de ingående myndigheterna samt forskare från Göteborgs universitet och Karlstads universitet. I nätverket ingår också DELTA-samver­kans process­stödjare. En viktig del i utvärderingen har varit självvärderings-rapporterna från de olika projekten. Dessa har samman­ställts under våren 2001 och finns publicerade i en rapportserie. I samma rapportserie finns ett antal externa utvärderingar som gjorts av olika forskare, i nära samarbete med projekt­ansvariga (se bilaga 1). Samtliga rapporter finns på DELTAs hemsida www.delta.goteborg.se


Denna rapport – DELTA-projektet på Hisingen – består av en syntes av dessa utvärderingsprojekt. Dessutom finns en sammanvägning och diskussion av
erfaren­heterna från utvärderingsarbetet som sådant.

Att på ett systematiskt sätt samla in, ställa samman och analysera resultat har bidragit till utveckling av såväl respek­tive delprojekt inom DELTA-samverkan som medarbetarnas professionella kompetens.

Denna sammanfattande utvärdering har genomförts och publiceras medan det ännu

återstår ca 1,5 år av försöksperioden. Detta ger speciella förutsättningar för

tillämpningen av de slutsatser mm som utvärderingen kommer fram till. Rapporten

kan därmed, liksom tidigare utvärderingsrapporter inom DELTA-samverkan,

användas på ett aktivt sätt, såväl internt inom DELTA-samverkan för utveckling

av samarbetet, som av företrädare för DELTA-samverkan liksom andra intressenter

i en extern diskussion om vunna erfarenheter mm. Utvärderingen och

rapporteringen blir därmed delar i en process snarare än en "slutpunkt".

Språkbruket i denna rapport präglas av detta faktum. Så har valet av tempusform

inte kunnat bli den avslutade dåtidens imperfekt, utan växlar mellan nutidens

presens och (den avslutade) processens perfekt particip. Ingen av dessa båda

former är ideal. En bättre form hade varit den som återfinns i till exempel i

franska språket, nämligen passé composé som uttrycker att något har pågått men

ännu inte är avslutat.


Rapporten vänder sig framförallt till politiker och beslutsfattare i kommuner, landsting och andra myndigheter, liksom personal inom vård, service och rehabilitering som är intresserade av samverkansfrågor. Förhoppningen är att även andra med intresse för utveckling av välfärdssystemen kan ha glädje av rapporten.
Följande personer har medverkat i arbetet med rapporten
Från Göteborgs Universitet: Peter Allebeck, José Ferraz-Nunes, Jan Holmer, Knut Lönnroth och Mikael Löfström. Från Karlstads universitet har Mats Eriksson medverkat. Dessa personer har tagit ett gemensamt ansvar för rapporten och dess innehåll, förutom kapitel 11.
Ägarnas representanter i utvärderingsnätverket har varit: Thomas Ekberg, Ulf Gabrielii, Yvonne Ericsson och Marianne Hallbert. Dessa personer ansvarar för rapportens kapitel 11.
DELTA-samverkans processtödjare Cecilia Abrahamsson, Monica Forsell, Ola Andersson och Jan Aaby-Ericsson har bidragit med underlag och synpunkter samt svarat för slutredi­gering av rapporten.
Undertecknad har bidragit med underlag till rapportens bakgrundskapitel.

Hisingen i augusti 2001

Johan Jonsson

Verkställande tjänsteman



INNEHÅLL


Yüklə 0,56 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin