©2002, Institutul pentru Politici Publice
NOTĂ
Acest studiu face parte dintr-un proiect mai amplu, cuprinzînd o serie de studii elaborate de către experţi din Republica Moldova, Ucraina şi România care, coroborate cu concluziile unui seminar internaţional organizat pe această temă, vor constitui un document de argumentare pentru înaintarea unor propuneri în vederea reducerii riscurilor stabilităţii regionale prin creşterea securizării frontierelor. Din acest motiv, prezentul studiu coordonat de Institutul pentru Politici Publice din România se centrează pe relaţia dintre România şi Republica Moldova din punct de vedere al frontierelor comune, vizînd cooperarea transfrontalieră, procedurile standard la graniţe, cadrul internaţional şi organizaţional în care se desfăşoară relaţiile dintre cele două state.
CUPRINS
Metodologie ..........................................................................................................5
Capitolul I
Evoluţii rapide pe plan global şi regional ………………………….........….....…6
Acquis-ul Schengen ………………………………………………………......….8
Ridicarea obligativităţii vizelor Schengen………………………………………..11
Capitolul II
Cadrul de cooperare bilaterală dintre România şi Republica Moldova …….........15
Securizarea frontierei …………………………………………………….....……17
Ameninţări la adresa securităţii regionale ………………………………….....…19
Cooperarea în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere ……………….....…. .20
Capitolul III
Conlucrarea în cadrul euroregiunilor Prutul de Sus şi Dunărea de Jos ……....... .23
Infracţionalitatea transfrontalieră ……………………………………………… .25
Capitolul IV
Cooperarea vamală dintre România şi Republica Moldova …......………………. 29
Posibilităţi de introducere a unui mod de lucru în comun …………......………… 32
Necesitatea schimbării mentalităţii ……………………………………….....…… 36
Cadrul local de consultare ……………………………………………………........37
Practici de control la frontieră. Posibilităţi de lucru în comun ............................… 38
Capitolul V
Principalele concluzii şi recomandări ....................................................................... 42
ANEXE
Extrase din Raportul Comisiei Europene din 2001 asupra României …...........…….47
Planul de acţiune pe anii 2002 şi 2003 al Guvernului României,
în domeniile de referinţă ale studiului ……………………………………….......…..49
Puncte de control şi trecere a frontierei …………………………......……......…… ..52
Traficul de persoane la frontiera României cu Republica Moldova ……...….....……53
Volumul de mărfuri exportate şi importate de România
în relaţie cu Republica Moldova ………………………………………......……....... 54
Prezentarea grupului de lucru …………………………….....……….………….…. 56
Surse bibliografice. ………………………………………......……………..…..........57
Metodologie
În scopul unei abordări pragmatice a temei de mare actualitate privind necesitatea securizării frontierelor şi asigurarea, în paralel, a fluidizării traficului de călători şi mărfuri, în interesul cetăţenilor şi al operatorilor economici, la elaborarea studiului au fost implicaţi specialişti din mai multe domenii, cu activitate directă sau indirectă legată de subiectul studiului.
S-a pornit de la premisa că România, Republica Moldova şi Ucraina sunt state suverane şi independente, avînd preocupări comune şi interese specifice în problemele securizării frontierelor, precum şi ale asigurării păcii şi stabilităţii în zonă, cele trei state făcînd parte din anumite organizaţii internaţionale şi dorind să respecte obligaţiile pe care şi le-au asumat aderînd la aceste organizaţii.
Tema abordată este mult mai amplă decît prezentul studiu. Am dorit să reliefăm în acest caz conlucrarea dintre România şi Republica Moldova, avînd în vedere specificitatea relaţiilor dintre cele două state. Astfel, am urmărit să evidenţiem unele posibilităţi concrete care ar putea duce la amplificarea traficului de mărfuri în deplină siguranţă, la frontiera dintre România şi Republica Moldova, precum şi necesitatea şi posibilitatea ca ambele părţi să acţioneze în comun în acest sens, multiplicînd legăturile materiale şi spirituale care, în interesul cetăţenilor celor două state, să contribuie la apropierea acestora.
Studiul a fost elaborat în perioada noiembrie 2001 – februarie 2002 de către un grup de specialişti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Direcţiei Generale a Vămilor, Centrului SECI şi Asociaţiei Române pentru Politică Externă. În completarea informaţiilor a fost realizată o analiză secundară a cadrului legislativ care reglementează domeniul în studiu precum şi a datelor statistice şi economice concludente pentru relaţia dintre Republica Moldova şi România. Datorită caracterului european al temei în discuţie, o atenţie sporită a fost acordată prevederilor şi standardelor Uniunii Europene în această privinţă, precum şi recomandărilor Comisiei Europene formulate în Raportul de ţară al României din 2001.