TabăRĂ itinerantă Discutaţi cu instructorul vostru despre înţelesul motto-ului: „Păstraţi doar imagini şi lăsaţi în urmă doar urme de paşi”



Yüklə 169,37 Kb.
səhifə1/2
tarix18.08.2018
ölçüsü169,37 Kb.
#72792
  1   2




TABĂRĂ ITINERANTĂ

  1. Discutaţi cu instructorul vostru despre înţelesul motto-ului: „Păstraţi doar imagini şi lăsaţi în urmă doar urme de paşi”.

Protecţia mediului reprezintă o datorie morală a fiecărui cetăţean, dar şi un mod prin care ne putem demonstra dragostea şi respectul faţă de creaţiunea lui Dumnezeu. Deşi o mare parte din „turişti” înţeleg prin ieşire în natură să scrijelească copaci şi să lase în urmă gunoi şi pajişti pârjolite, există şi alternativa drumeţiei sau taberei fără urme pe care noi avem datoria de a o promova. Dacă cei care vor veni după tine vor vedea că este posibil să laşi în urma ta locul exact cum l-ai găsit, probabil că unii îţi vor urma exemplul şi natura va avea mai puţin de suferit.

Faptul că trăim într-o perioadă de „progres industrial” sau în plină „eră a plasticului”, cum au numit-o unii, face ca protejarea naturii să fie o sarcină din ce în ce mai dificil de îndeplinit.

Schimbarea mentalităţii în acest sens trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi, iar principiile de mai jos ne pot fi de mare folos pentru conturarea ei:



  • Voi călători numai în grupuri mici;

  • Voi sta într-un spaţiu mic;

  • Nu voi tăia arbori şi crengi;

  • Nu voi face focul, iar dacă totuşi va trebui să-l fac, îl voi menţine cât mai mic şi voi curăţa urmele la plecare;

  • Nu voi lăsa gunoaie sau alte lucruri care să reprezinte urmele staţionării mele în natură.


Moduri de a călători fără urme

Regula de bază pentru a-mi evalua orice acţiune este să procedez în aşa fel încât următorul călător, care poate veni la câţiva ani în urma mea sau la câteva ore, să nu observe nimic care să-i indice că eu am trecut pe acolo. Dacă îşi va da seama că a mai fost cineva înaintea lui, atunci eu am greşit.

Prin urmare, întrebările logice care rezultă din această idee, sunt: Cum pot călători prin natură astfel încât să înlătur orice urmă a trecerii mele? Ce mijloace de transport sunt potrivite? Un autovehicul cu motor este exclus. Zgomotul, mirosul, petele de ulei şi urmele de cauciucuri, mai ales în zonele cu umiditate accentuată a solului, sunt elemente care nu au ce căuta în natură. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul bărcilor cu motor. Uneori şi caii, folosiţi excesiv, pot strica frumuseţea păşunilor şi a pădurilor. Cu toate acestea, o pereche de călăreţi şi caii lor ar putea parcurge sute de km fără să lase nici un semn. Totuşi, cele mai recomandate moduri de a călători în natură sunt mersul pe jos şi barca cu vâsle.
Cum să dormi fără a lăsa urme

Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar să nu plecăm într-o călătorie prin natură, în decursul căreia urmează să ne petrecem nopţile sub cerul liber, fără a avea echipamentul necesar: saltea izolatoare şi sac de dormit. Paturile din crengi cu frunze, dacă sunt bine făcute, pot oferi un oarecare confort, dar pentru construirea lor este uneori necesar să distrugem arbuşti sau arbori. Cum nu putem face aşa ceva (cu excepţia cazurilor de supravieţuire), singura soluţie rămâne salteaua sau izopenul.


Adăposturi fără urme

Adăpostul trebuie să ofere protecţie împotriva ploii, frigului, vântului şi insectelor. O construcţie rudimentară, din materiale naturale, va reuşi să asigure o parte din protecţia necesară şi va fi greu de realizat fără să afectăm natura. Deşi amintirea unei nopţi petrecute sub cerul înstelat este greu de uitat, totuşi cel mai bun şi mai sigur adăpost rămâne tot un cort modern, care nu necesită săpături când îl instalăm, ne apără de rouă, vânt, ploaie, dar şi de insecte sau alţi vizitatori nocturni şi, odată demontat, nu lasă niciun fel de urme.





  1. Să ştii să-ţi alegi încălţămintea şi îmbrăcămintea adecvate pentru o ieşire în natură.


ÎNCĂLŢĂMINTEA
Când alegi bocancii, urmăreşte două criterii: să cumperi ceva de calitate şi să-ţi vină bine. Probează mai multe perechi de bocanci, ca să vezi cum te simţi în ei. Probează chiar şi bocanci care ţi se par prea scumpi pentru a-i cumpăra, ca să vezi cum te simţi în bocanci de calitate superioară. Bocancii se probează purtând sistemul de şosete pe care le porţi pe traseu. Se încearcă ambii bocanci (la aproape toată lumea, un picior este puţin mai mare, prin urmare trebuie să alegi bocanci care să fie buni pentru piciorul mai mare) şi se merge puţin cu ei. Unele magazine au o mică platformă înclinată, pe care poţi încerca să vezi cum te simţi în bocanci la urcuş şi coborâre.

Greutatea bocancilor este deosebit de importantă. În general, fiecare kilogram de greutate la bocanci este echivalent cu cinci kilograme în plus în rucsac. Cu cât ai bocanci mai uşori, cu atât te vei putea mişca mai precis şi cu mai puţin efort.

Dacă ai bocanci din piele, care trebuie purtaţi mult înainte de a merge cu ei pe traseu, foloseşte orice ocazie pentru a-i încălţa. Este cu atât mai bine dacă îi încalţi pe vreme ploioasă, întrucât umiditatea va înmuia pielea şi va face să se adapteze mai bine formei piciorului. Dacă ai bocanci din materiale moderne, aproape sigur poţi să pleci cu ei chiar în ziua în care i-ai cumpărat şi să nu ai nici un fel de probleme.

Partea de sus a bocancilor trebuie să fie suficient de flexibilă ca să permită mişcările gleznei, dar trebuie să şi susţină glezna (pentru aceasta, important este NU să fie înaltă, ci să aibă zona din jurul călcâiului rigidă). De asemenea, trebuie să protejeze piciorul de pietre, să respingă apa şi, într-o anumită măsură, să permită ventilaţia. Multă vreme s-a folosit pielea, dar acum se folosesc din ce în ce mai mult materiale sintetice – GoreTex, DryTex, SympaTex – care sunt impermeabile, dar permit ventilaţia.

În ceea ce priveşte prinderea şiretului, e bine ca bocancii să aibă bucle în partea de sus, şi nu găuri, ca să îi poţi încălţa/descălţa mai uşor.

Limba trebuie să fie prinsă de bocanc foarte bine, dar fără cusături mari care să te incomodeze. Pentru vreme de iarnă, este bine să fie dintr-o bucată cu restul bocancului, dar vara acest lucru va împiedica ventilaţia.

Talpa trebuie să fie prinsă de partea de sus impermeabil şi în aşa fel încât să nu se desprindă. La momentul actual, compania Vibram produce talpă de calitate pentru bocanci, şi cei mai mulţi bocanci folosesc această talpă.

Spală-ţi încălţămintea de fiecare dată când te întorci din tabere şi excursii, folosind o perie şi apă.

Bocancii din piele, atunci când se udă, nu trebuie niciodată uscaţi într-un loc fierbinte, cum ar fi aproape de foc, la calorifer, la radiatorul maşinii. Uneori, chiar soarele de la miezul zilei este prea puternic. Pielea nu trebuie niciodată să se încălzească atât de mult încât să nu poţi să pui mâna pe ea. Încălţămintea trebuie lăsată să se usuce lent într-un loc rece, uscat. Scoate branţurile şi desfă de tot şireturile. Dacă bocancii sunt uzi leoarcă, poţi să-i ajuţi să se usuce dacă îi umpli cu ziar şi schimbi ziarul când se udă. De asemenea, hârtia igienică absoarbe foarte bine umezeala şi este foarte la îndemână, cu specificarea că se consumă mai multă.

Tratează bocancii suficient de des cu o substanţă impermeabilizantă, în funcţie de materialul din care sunt confecţionaţi. Pentru piele, poţi folosi uleiul de ricin (se găseşte în farmacii); sau, atât pentru cei din piele cât şi pentru bocancii moderni, poţi cumpăra de la magazinele de echipament montan soluţii de impermeabilizare specifice.

Unele persoane consideră că este necesar să aibă la ele două perechi de încălţăminte, astfel încât să se poată schimba. În general, încălţămintea potrivită pentru mers pe traseu este grea şi voluminoasă, şi din acest motiv nu este indicat să porţi în rucsac încălţăminte de schimb. O altă variantă ar fi să îţi iei o rezervă mai mare de pungi de plastic, pe care le poţi introduce în bocanci pentru a nu-ţi uda şosetele uscate după ce ai ajuns în tabără şi te-ai schimbat. Acest aranjament este suficient pentru a îndeplini micile sarcini din jurul cortului – pregătirea mesei, adusul apei etc.

După ce ploaia se opreşte, încălţămintea suficient de uşoară se va usca repede de la căldura piciorului sau dacă iese soarele. Poţi profita de momentele cu soare puternic pentru a face popas şi a te descălţa astfel încât soarele să încălzească şi interiorul încălţămintei.


Din ce în ce mai multe persoane folosesc, în timpul excursiilor de vară sau toamnă timpurie, pantofi comozi de traseu. Deşi aceştia seamănă cu tenişii obişnuiţi (nu acoperă glezna, sunt foarte uşori), prezintă diferenţe semnificative. Talpa este potrivită pentru trasee de munte, având aderenţă şi modele care previn alunecarea. De asemenea, călcâiul este susţinut de o placă metalică (ascunsă în materialul încălţămintei). Astfel, deşi glezna nu este susţinută, încălţămintea nu permite deplasarea în lateral a călcâiului, iar piciorul va fi stabil. De obicei, astfel de pantofi nu sunt impermeabili, însă se usucă foarte repede. Dacă ai pantofi cu aceste caracteristici, îi poţi folosi pentru excursii pe timp frumos. De obicei, astfel de încălţăminte se poate găsi doar la magazine de echipament montan. Nu folosi pantofi de sport/adidaşi obişnuiţi însă, pentru că vor fi foarte instabili şi alunecă.

O altă soluţie, nouă şi foarte interesantă, o reprezintă utilizarea sandalelor tip sport. Acestea au o construcţie specială, cu talpa groasă şi aderentă, şi un sistem de suport care îmbracă bine călcâiul şi partea din faţă a piciorului. Materialul utilizat poate fi piele naturală (care are dezavantajul că se usucă mai greu) sau un material sintetic. Este preferabil ca sandalele să aibă marginea puţin ridicată, astfel încât să protejeze picioarele de lovituri. Când probezi sandale, fă câţiva paşi pentru a verifica dacă te deranjează; dacă vrei să le porţi fără şosete, probabil că va trebui să cumperi o măsură mai mică decât la bocanci.

Sandalele se utilizează cel mai bine în climat cald sau uscat (unde, dacă este frig, poţi purta şosete).
ÎMBRĂCĂMINTEA
Îmbăcămintea aleasă pentru a fi purtată în timpul unei tabere itinerante trebuie să îndeplinească două condiţii importante, indiferent de condiţiile de vreme: protejarea împotriva intemperiilor (vânt, ploaie, ninsoare) şi menţinerea confortului pe întreaga durată a activităţii (efort prelungit cu transpiraţie abundentă).

Când îţi pregăteşti bagajul, gândeşte-te care ar putea fi scenariul cel mai nefavorabil cu putinţă. Chiar şi în timpul verii, pe munţii mai înalţi temperatura poate scădea sub 0 grade, vântul poate fi foarte puternic şi poţi fi surprins de ploi abundente sau grindină. Pe cea mai proastă vreme cu putinţă, ar trebui ca toate hainele pe care le ai să te apere de ploaie, vânt şi frig, dacă le porţi pe toate. Orice este în plus faţă de acest scenariu (extrem) pe care ţi l-ai imaginat nu trebuie să fie luat în rucsac.

Atunci când alegi hainele pentru expediţie, încearcă să urmăreşti construirea unui sistem de straturi de îmbrăcăminte ce pot fi combinate astfel încât să asigure maximum de protecţie şi confort.

Stratul I – Îmbrăcăminte de corp;

Stratul II – Îmbrăcăminte intermediară;

Stratul III – Îmbrăcăminte izolatoare termic;

Stratul IV – Îmbrăcămintea exterioară.

Alegerea hainelor şi a materialelor din care sunt confecţionate trebuie să fie în concordanţă cu stratul din care face parte haina respectivă. Încearcă, pe cât posibil, să eviţi bumbacul, întrucât se va uda foarte repede şi se va usca extrem de greu, chiar dacă a ieşit soarele şi vântul bate puternic. Nu uita că, la munte, hainele ude cresc foarte mult pericolul de hipotermie. Ideal este ca, măcar pentru stratul de corp, să-ţi procuri haine de la magazinele de specialitate, deoarece în prezent există materiale noi care îndepărtează umezeala şi transpiraţia şi îţi asigură un maxim de confort.

Iată, mai pe larg, care sunt straturile de care trebuie să ţii cont:
Lenjeria intimă – este destul de dificil să găseşti articole de lenjerie intimă care să nu fie din bumbac. În acest caz, va trebui să ai suficiente schimburi la tine;
Stratul subţire – care se usucă rapid:


    • În timpul verii, poţi alege un tricou dintr-un material gen mătase naturală sau polipropilenă, care se usucă foarte repede. În general, este suficient să ai un singur astfel de tricou, pe care să îl speli într-o zi însorită şi care se va usca în scurt timp;

    • În orice alt anotimp (inclusiv vara), este necesar să ai pantaloni şi bluză de corp din acelaşi fel de material sau din material polar foarte subţire. Acestea se folosesc în timpul zilei pentru a permite uscarea rapidă a transpiraţiei, iar în timpul nopţii poţi dormi în aceste haine.


Stratul care ţine de cald – preferabil din material gen Polartec, dar poate să fie un pulover subţire din lână etc. E bine să aibă fermoar, ca să ai ventilaţie. În funcţie de temperaturile estimate, poţi avea 2-3 astfel de jachete.
Stratul care oferă protecţie împotriva vântului:

Este, în general, o idee bună să ai o jachetă foarte subţire de fâş sau un hanorac care are ca unic rol să te apere de vânt. În multe anotimpuri, aceasta poate valora cât o jachetă groasă suplimentară. Important este să fie un material care permite respiraţia corpului, pentru că altfel nu o vei putea purta în timpul urcuşului. Jachetele din material Polartec care te apără şi de vânt (Windbreaker) nu sunt indicate. Respiră foarte puţin, în ciuda faptului că reclama susţine contrariul, sunt mult mai grele decât o combinaţie de jachetă Polar + jachetă de fâş şi, în final, mai mult te încurcă decât te ajută.


Stratul de protecţie împotriva ploii. Poţi alege:

        • O pelerină de ploaie. Aceasta are avantajul că respiră foarte bine, însă nu te apără foarte bine de ploaie, mai ales dacă este bătută de vânt. Este, însă, destul de accesibilă ca preţ. Oricum, alege una suficient de mare pentru a acoperi şi rucsacul, şi asigură-te că are o glugă care se prinde bine, pentru a-ţi apăra capul. Dacă te deranjează gluga care îţi cade pe faţă şi peste ochi, poţi purta o şapcă dedesubt. Pelerina funcţionează cel mai bine dacă porţi pantaloni scurţi şi parazăpezi scurte, de vară, peste încălţăminte;

        • O geacă subţire impermeabilă. Aceasta ar trebui să îndeplinească mai multe condiţii dar, dacă nu îţi poţi permite să-ţi cumperi una care îndeplineşte toate condiţiile, caută măcar una care să se apropie cât mai mult de ideal. Este foarte important să alegi una care respiră, pentru că altfel vei fi mai ud din cauza transpiraţiei decât dacă ai fi stat în ploaie. Alege materiale gen Gore-Tex şi alte materiale asemănătoare. Dezavantajul este că acestea sunt de obicei şi destul de grele, şi foarte scumpe. Urmăreşte ca toate cusăturile să fie impermeabilizate (se poate observa, pe dinăuntru, o bandă adezivă aplicată peste cusături), iar buzunarele să fie aşezate într-un loc în care sunt accesibile şi când ai centura rucsacului strânsă; gluga să se strângă foarte bine şi gulerul să apere şi zona bărbiei şi gurii, care devine sensibilă şi expusă pe vreme rea; să aibă modalităţi de strângere în jurul mijlocului şi la marginea de jos, astfel încât să nu se ridice la spate sub rucsac; să se poată strânge bine în jurul încheieturii mâinii, astfel încât să nu se ridice, expunând mâneca jachetei de dedesubt care s-ar uda. Poţi alege modele care au fermoare şi zone cu plasă pentru aerisire sub braţ. Acordă o atenţie deosebită modului în care funcţionează fermoarele şi toate celelalte modalităţi de prindere şi reglare. Imaginează-ţi cum va fi când te vei chinui să reglezi acele mecanisme în timp ce ai degetele îngheţate şi ude, vântul bate puternic, sau porţi mănuşi groase.


Pantalonii pe care îi alegi trebuie să fie rezistenţi, uşori, de o culoare închisă, şi să se usuce uşor. Evită cu orice preţ blugii, care sunt grei, nu îţi permit să te caţeri şi sunt aproape imposibil de uscat în condiţii de munte. O pereche de blugi uzi nu reprezintă decât o greutate inutilă în rucsac.

În funcţie de anotimp şi de preferinţe, încearcă să alegi una dintre următoarele variante:



    • Pantaloni scurţi. Pentru o bună parte a anului, poţi merge în pantaloni scurţi. Dacă ai pielea sensibilă, e bine să ai la tine cremă de protecţie solară şi să o aplici pe picioare, deoarece arsura în spatele genunchiului este deosebit de dureroasă;

    • Pantaloni subţiri de corp, din material de tip poliproplină. Pe timpul verii, aceştia pot fi singurii pantaloni lungi pe care îi porţi. Poţi dormi în ei, iar dacă vremea se răceşte, îi poţi purta pe sub pantalonii scurţi. La început ţi se va părea caraghios, dar sistemul este cât se poate de practic şi tot mai multe persoane îl folosesc. În timpul iernii, îi vei purta mereu pe sub pantalonii mai groşi;

    • Pantaloni lungi, din material subţire. Aceştia sunt buni pentru perioade de primăvară târzie şi toamnă timpurie, pentru vară, dacă vremea este mai rece, sau dacă doreşti să ai două perechi de pantaloni. Asigură-te că materialul apără bine de vânt. Şi pe aceştia îi poţi extinde pentru a acoperi o gamă mai mare de temperaturi dacă porţi pantaloni subţiri de corp pe dedesubt;

    • Pantaloni care au un fermoar prin care se transformă din pantaloni scurţi în pantaloni lungi;

    • Pantaloni impermeabili. Sunt excelenţi dacă porţi o jachetă de ploaie. Aceştia sunt utili doar dacă respiră;

    • Kilt. Dacă porţi jachetă de ploaie şi pantaloni scurţi, pentru a te apăra de ploaie în partea de jos a corpului, cea mai bună soluţie este improvizarea unui „kilt” dintr-un sac de gunoi. Taie partea de jos a sacului şi îmbracă-l ca pe o fustă, prinzându-l sub jachetă şi strângându-l cu centura rucsacului. Este excelent dacă porţi şi parazăpezi scurte (de vară), care să îţi protejeze încălţămintea de apă.



Şosetele

Este foarte important ca şosetele să aibă mărimea potrivită. Dacă sunt prea largi sau lungi, se cutează şi produc iritaţii. Dacă sunt prea strâmte şi scurte, vor strânge degetele. De asemenea, nu încălţa şosete rupte sau cârpite.

La magazinele de echipament montan, poţi găsi şosete speciale pentru drumeţie, care sunt de calitate superioară. Există două tipuri principale de şosete pentru drumeţii:


  • Şosete subţiri, din polipropilenă sau alte materiale asemănătoare, care lasă umezeala să treacă prin fibră, astfel încât umezeala produsă prin transpiraţie se usucă în timpul mersului. Acestea se găsesc uneori la magazinele cu obiecte pentru munte şi nu sunt foate scumpe. Denumirea sub care le poţi găsi este „sock liners”;

  • Şosete de lână sau amestec de lână. Acestea îţi păstrează picioarele calde chiar dacă sunt ude. Şosetele de lână se usucă destul de greu – cel mai bine este să le porţi până se usucă.

Sistemul de şosete pe care le porţi depinde de anotimp şi de încălţămintea pe care o alegi. În timpul verii, dacă porţi pantofi uşori, poţi purta doar o pereche de şosete subţiri, care se usucă rapid. În timpul iernii sau oricând porţi bocanci va trebui să porţi şi două perechi de şosete, una subţire şi alta de lână (sau amestec de lână). În acest caz, frecarea are loc între cele două perechi de şosete, şi nu între picior şi şosetă, dacă ar fi doar una. De asemenea, şosetele subţiri îţi dau siguranţa că picioarele vor rămâne suficient de uscate, iar şosetele de lână vor menţine căldura.

Avantajele acestor şosete speciale sunt că lasă piciorul să respire, menţin căldura foarte bine, se usucă mai repede când se udă sau spală. Dezavantaj – sunt mai scumpe.

Dacă nu îţi poţi permite să îţi cumperi şosete speciale, încearcă totuşi să ţii cont de dezavantajele pe care le prezintă cele de bumbac. Pe lângă faptul că nu protejează suficient împotriva frigului, acestea mai menţin şi apa atunci când se udă. Pe timpul iernii, neplăcerile cauzate pot fi şi mai mari.

Ia cu tine întotdeauna o pereche de şosete confortabile şi călduroase pe care nu le foloseşti decât în cort. Acestea te vor ajuta foarte mult să te simţi confortabil şi să-ţi menţii căldura corpului în timpul nopţii.
Te poţi uda la picioare din două motive: din cauza apei din exterior (ploaie, mers prin iarbă udă, traversarea râului), sau din cauza transpiraţiei. De obicei, încălţămintea care te protejează foarte bine de apa din exterior nu permite respiraţia picioarelor, şi astfel te vei uda din cauza transpiraţiei. De aceea, cel mai important este să ai şosete din material care se usucă rapid, sau şosete de rezervă.

O soluţie bună pentru a-ţi usca şosetele este să le agăţi de rucsac dacă a ieşit soarele sau dacă bate vântul puternic.



Accesorii:

  • Şapcă – vara nu pleca niciodată în excursie fără şapcă pentru protecţie solară;

  • Batic – acesta se poate folosi pentru protecţie faţă de soare, în jurul gâtului, pentru a lua obiecte fierbinţi de pe foc, pentru a te spăla sau şterge, sau pentru multe alte utilizări. Este recomandabil să ai la tine chiar două, preferabil în culori vii, care pot fi utilizate pentru semnalizare;

  • Căciulă – în orice anotimp, este obligatoriu să ai o căciulă. Nu o lăsa să se ude. Mai ales în timpul nopţii, o căciulă călduroasă va fi extrem de valoroasă;

  • Cagulă – mai bună chiar decât o căciulă este o cagulă, care acoperă capul, gâtul şi bărbia. Aceasta poate fi purtată mai mult sau mai puţin trasă peste ochi şi bărbie;





  • Mănuşi – în orice anotimp în afară de vară, trebuie să ai la tine mănuşi. Uneori va fi nevoie să porţi mănuşile în sacul de dormit pentru a te apăra de frig. Dacă ai uitat să-ţi iei mănuşi, poţi folosi o pereche de şosete uscate;

  • Parazăpezi – sunt esenţiale iarna, pentru a împiedica zăpada să intre în bocanci. Pentru vară, un model mai mic, doar deasupra gleznei, este de folos ca să nu intre ploaia, praful sau pietricelele în bocanci.





  1. Să şti cum să alegi un rucsac potrivit.

Există două modele de bază: cu ramă internă şi ramă exterioară. Deşi multă vreme s-au folosit rucsaci cu ramă externă, acum majoritatea sunt cu ramă interioară.

- Alege un rucsac de o dimensiune potrivită. Mărimile variază între 30-40 litri (de obicei pentru excursii de o zi, sau când înnoptezi la cabane, unde nu trebuie să porţi cort şi izopren), 50-60 litri (rucsac mijlociu, potrivit pentru vară şi persoane care iau puţine lucruri), şi 70-90 litri (rucsac mare, pentru echipament complet de iarnă sau persoane care poartă foarte multe lucruri). De obicei, cu cât un rucsac este mai mare, cu atât are şi un sistem de suspensie mai complicat şi este mai greu.

- Rucsacul trebuie să se potrivească foarte bine pe liniile corpului tău. Înainte să-l cumperi, probează-l încărcat cu o greutate egală cu ceea ce ai de gând să porţi în el. De asemenea, trebuie potrivit din toate curelele de ajustare.

- Spatele să fie prevăzut cu un strat izolator care să te protejeze de orice obiecte tari pe care le ai în rucsac.

- Deschiderea să fie simplă, dar eficace şi să ţină la ploaie.

- Buzunarele laterale trebuie să fie bine organizate, să permită accesul cu uşurinţă (chiar şi din mers), să intre în ele sticle cu apă, iar capacitatea şi modelul să fie potrivite cu genul de activitate pe care ţi-l propui.

- Alege un rucasc cu sisteme bune de prindere laterală pentru cort şi izopren. Testează dacă un izopren gros încape în curelele cu care este prevăzut lateral rucsacul. Atenţie! Există modele de rucsacuri la care, din cele două curele pe fiecare latură, doar una este ajustabilă. Aceasta înseamnă că nu vei putea prinde izoprenul sau cortul decât cu o singură curea; multe persoane au pierdut izoprenul în timpul drumeţiei fără ca măcar să observe acest lucru, din cauza unui astfel de sistem.

- Evită rucsacurile cu capac cu buzunare mari. Este mult preferabil să ai buzunare laterale din plasă. Evită de asemenea buzunarele laterale prea mari, care s-ar putea prinde de crengi sau stânci.

- Poţi cumpăra separat buzunare care se prind pe centura lombară. Acestea sunt deosebit de utile în timpul excursiei, pentru că ai acces uşor la ele. Le poţi folosi pentru alimente, cremă de protecţie solară, busolă, lanternă şi alte obiecte mici.

- Greutatea rucsacului nu trebuie să depăşească mai mult de 10% din greutatea totală pe care ai de gând să o porţi în el.

- În general, cu cât ai un rucsac mai mare, cu atât vei fi tentat să iei cu tine mai multe lucruri, pe când dacă ai unul mic, vei descoperi că te descurci cu mult mai puţine.

- Alege şi o pelerină de rucsac potrivită pentru mărimea rucsacului tău. Acest obiect înveleşte rucsacul şi îl protejează de ploaie. Nu este neapărat nevoie să cumperi o pelerină de rucsac – poţi folosi şi un sac de plastic mare, pe care îl găureşti pentru a scoate curelele.



  1. Alcătuieşte o listă detaliată cu lucrurile pe care trebuie să le iei într-o tabără itinerantă.

Fiecare excursionist trebuie să-şi facă o listă personală cu ceea ce trebuie să ia într-o tabără itinerantă. Cerinţa aceasta îţi solicită o listă cu toate lucrurile pe care le poţi lua, indiferent de anotimp sau de vreme. Lista aceasta este foarte importantă, deoarece o dată ajuns la munte, vei constata că cel mai neînsemnat obiect uitat acasă poate avea consecinţe nefaste. În cel mai bun caz, îl vei putea înlocui cu un altul. În cel mai rău caz, îţi pui în pericol sănătatea sau viaţa. Singura modalitate de a te asigura că nu uiţi nimic esenţial este să întocmeşti această listă cu foarte mare grijă şi să o verifici atent, obiect cu obiect, înainte de a pleca în expediţie. Dacă te bazezi pe memorie, mai devreme sau mai tarziu vei avea de suferit.

Realizează o listă foarte detaliată, obiect cu obiect (ex. şosetele maro de lână; polarul gri cu glugă; mănuşile negre cu un singur deget). În funcţie de anotimp şi de tipul expediţiei, vei alege din această listă numai obiectele necesare (nu vei lua mănuşile în august, nu vei lua cortul dacă urmează să înnoptaţi la cabană etc.). Include pe această listă şi obiectele de care ai nevoie, dar pe care nu le ai, pentru a-ţi aminti să discuţi cu alţii din timp şi să le ceri împrumut.

Următoarea listă cuprinde categoriile generale şi va fi utilă atât unui începător, cât şi unei persoane cu experienţă, pentru a se asigura că nu a uitat nimic atunci când pregăteşte lista personală.


Echipament pentru dormit

  • Cort (în funcţie de anotimp şi de tipul expediţiei; chiar dacă ai de gând să înnoptezi la un refugiu, cortul nu trebuie să lipsească. Se poate întâmpla ca vremea să se strice brusc, să te pierzi, sau refugiul să fie deja plin);

  • Izopren (în funcţie de anotimp, vei alege un izopren mai subţire sau mai gros);

  • Sac de dormit.


Încălţăminte (şi accesorii)

  • Bocanci sau pantofi comozi de munte;

  • Şosete;

  • Parazăpezi/parazăpezi scurte, de vară;

  • Beţe pentru trekking (dacă ai probleme cu genunchii, acestea sunt excelente).


Bagaj/Transport obiecte

  • Rucsac;

  • Pelerină pentru rucsac (pe măsura rucsacului);

  • Saci de plastic (minim unul de rezervă).

Echipament pentru gătit

  • Hrană;

  • Vas pentru fiert apă (de obicei, acesta poate servi şi ca vas pentru mâncat sau, dacă preferi, pentru mâncat poţi lua o cană de plastic);

  • Aragaz şi butelie;

  • Brichetă sau chibrituri (într-o pungă de plastic);

  • Sticle sau pungă pentru apă;

  • Lingură/furculiţă (din plastic);

  • Briceag mic, simplu (nu ai nevoie de un briceag sofisticat la munte!).




Yüklə 169,37 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin