TüRKİye kooperatiFÇİLİk raporu



Yüklə 1,04 Mb.
səhifə1/16
tarix26.08.2018
ölçüsü1,04 Mb.
#74965
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16


d:\users\19666328472\desktop\gumruk.png


TÜRKİYE KOOPERATİFÇİLİK RAPORU

2014




Ağustos 2015




Türkiye Kooperatifçilik Raporu-2014,
“Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı” gereğince
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.








TÜRKİYE KOOPERATİFÇİLİK STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI

Faaliyet 2.9 - Ülke kooperatifçiliğinin içinde bulunduğu durum ve uluslararası gelişmeler hakkında her yıl düzenli olarak “Ülke Kooperatifçilik Raporu” hazırlanacaktır.


Sorumlu Kuruluş

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

İlgili Kuruluşlar

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Türk Kooperatifçilik Kurumu, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kooperatif Üst Kuruluşları

Uygulama Dönemi

2012-2016

Performans Göstergesi

Her yıl “Ülke Kooperatifçilik Raporu ”nun yayımlanması

Açıklama

Kooperatifçilik sektöründen temin edilen veriler, uluslararası kooperatifçilik uygulamaları konusunda yaşanan gelişmeler hakkında elde edilen bilgiler derlenerek, kooperatifçilik konusunda sürekli güncellenen temel başvuru kaynağı oluşturulması amacıyla, her yılsonu itibariyle, “Ülke Kooperatifçilik Raporu” hazırlanarak, yayınlanacaktır. Bu eylem, araştırma merkezi kuruluncaya kadar ilgili bakanlıklar, Türk Kooperatifçilik Kurumu ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği tarafından müştereken yerine getirilecektir.

ÖNSÖZ

Yardımlaşma ve dayanışma yoluyla ortaklarının ihtiyaçlarını karşılama anlayışı etrafında teşekkül eden kooperatifler, toplumun ve ülkenin ekonomik, sosyal ve demokratik gelişimi açısından da önemli bir fonksiyon icra ederler. Dayanışma ve ortak hareket etme anlayışı ekonomik faaliyetlerde verimlilik ve başarı sağlarken, toplumsal huzur ve kardeşliğin gelişmesine de olumlu katkıda bulunur.

Farklı sektörlerde çeşitli hizmetler sunan ve çok sayıda kişinin bir araya gelerek oluşturdukları yapılarda başarıyı yakalamak zor gözükse de temelinde dayanışma ve insan odaklı anlayış olan kooperatifler, günümüzde başarılı işletmecilik modeli haline gelmişlerdir.

Kuruluş yıllarında her zamankinden daha fazla dayanışma ve ortak hareket etme gücüne ihtiyaç bulunan Türkiye’de, söz konusu ilişkilerin kurulmasında kooperatifler önemli ölçüde buluşma yeri olmuştur. Tarımdan sanayiye, konut üretiminden taşımacılığa kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren kooperatifler, Türkiye’nin büyüyüp gelişmesinde önemli görevler üstlenmişlerdir. İlk kurulduklarında öncelikle kırsal alanda istihdam sağlayan ve çiftçilerin finansmana erişimini kolaylaştıran kooperatifler, günümüzde sigortacılıktan enerji üretimine, sağlıktan eğitim hizmetlerine kadar geniş alanlarda işletmecilik alternatifleri sunmaktadır.

Kooperatiflerin ülke ekonomisi ve sosyal yaşamına etkileri şüphesiz önemli ve değerlidir. Ancak geçmiş dönemlerde gerek hükümet müdahaleleri, gerekse kooperatiflerin yönetim süreçlerinden kaynaklanan nedenlerden ötürü başarısız uygulamalarla karşılaşılmıştır. Sebebi ne olursa olsun başarısız uygulamalar ülkemizde kooperatifçilik imajını olumsuz etkilemiştir.

Ülkemiz kooperatifçilik sektörünü, sürdürülebilir ve rekabet edebilir yenilikçi bir yapıya ulaştırmak, toplumdaki kooperatifçilik imajını olumlu yönde güçlendirmek, kooperatifçilik sektörünü geliştirmek ve daha ileri seviyelere taşımak amacıyla hükümetimiz döneminde hazırlanan “Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı” yayımlanarak, kooperatifler için yeni bir vizyon ortaya konulmuştur.

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı gereğince ilki 2013 yılında hazırlanan ülke kooperatifçilik raporunun ikincisi “Türkiye Kooperatifçilik Raporu-2014”, ülkemizin kooperatifçilik potansiyelini ve gelişim seviyesini ortaya koymakla birlikte kooperatif kuruluşlar, akademik çevreler ve politika oluşturucuların başvuracağı zengin içerikli bir kaynak özelliği de taşımaktadır.

Farklı sektörlerde çok sayıda hizmetler sunan kooperatif işletmelerin faaliyetlerini tek bir çalışmaya kusursuz bir şekilde sığdırmanın zor olduğunu okuyucuların takdir edeceklerine olan inancımla, raporun ülkemiz kooperatifçilik sektörüne hayırlı olmasını diliyor, bu çalışmaya destek sağlayan tüm kooperatifçilik camiası ile raporun hazırlanmasını başarıyla yöneten ve emeği geçen Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Personeline teşekkür ediyorum.



Nurettin CANİKLİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı

Yüklə 1,04 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin