Ulaştırma Bakanlığından:
TASLAK
UÇUŞ KAYIT CİHAZLARI TALİMATI (SHT 6.20 REVİZYON 01) BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1-(1) Bu talimatın amacı, Türk Sivil Hava Aracı Sicilinde kayıtlı sivil hava araçlarında bulunan uçuş kayıt cihazları standartları ile sistemlerinin denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2-(1) Bu talimat, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve ilgili Yönetmeliklere göre kurulmuş ve kurulacak işletmelerin faaliyetleri sırasında uçuş kayıt cihazlarına yönelik uymak zorunda bulunduğu usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3-(1) Bu talimat14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanuna dayanılarak;
(2) 7/12/1944 tarihinde Şikago’da imzalanan Uluslararası Sivil Havacılık Antlaşmasının Ek 6’sı ve üyesi olduğumuz JAA tarafından yayınlanan JAR OPS 1 ve 3’e dayanılarak;
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-(1) Bu talimatta geçen;
-
Bakanlık: Ulaştırma Bakanlığı’ nı,
-
Hava Aracı: Havalanabilen ve havada seyredebilme kabiliyetine sahip her türlü hava aracını,
-
İşletici: Hava aracı ile havacılık faaliyetlerinde bulunan ve işletme ruhsatı almış gerçek ve tüzel kişileri,
-
CVR: Kokpit Ses Kayıt Cihazını,
-
FDR: Uçuş Verileri Kayıt Cihazını,
-
JAA: Avrupa Havacılık Otoriteleri Birligini,
-
JAR: Ortak Havacılık Kurallarını,
-
ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatını,
-
SHGM: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü;
ifade eder.
(2) Bu Yönetmelikte belirtilmeyen tanımlar için, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile ülkemizin üyesi bulunduğu Uluslararası Sivil Havacılık Kuruluşları; ICAO, ECAC ve JAA tarafından yayınlanan dokümanlarda belirtilen tanımlar geçerlidir.
İKİNCİ KISIM
Genel Hususlar
Uçuş kayıt cihazları
MADDE 5- (1) Uçuş kayıt cihazları biri uçuş verileri kayıt cihazı (FDR) diğeri kokpit ses kayıt cihazı (CVR) olmak üzere iki sistemi kapsamaktadır.
(2) Kombine kayıt cihazları (FDR/CVR) sadece bu talimatta belirtilen amaçları karşılamak üzere kullanılır.
Kokpit ses kayıt cihazları 1
MADDE 6- (1) Bir işletici ilk Bireysel Uçuşa Elverişlilik sertifikası 1 Nisan 1998’de veya daha sonra verilmiş bulunan türbinli çok motorlu, maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 5700 kg üzerinde olan ve maksimum onaylanmış yolcu koltuğu kapasitesi 9’dan fazla olan bir uçağı, aşağıdakileri kaydeden bir kokpit ses kayıt cihazı ile donatılmış olmadıkça işletmeyecektir:
(a) Pilot mahallinden radyo ile alınan veya gönderilen sesli haberleşmeleri;
(b) Kullanılmakta olan her mikrofon başlığı ve maske mikrofonundan, elverişli olduğunda kesintisiz alınan ses sinyalleri dahil pilot mahallindeki işitsel çevreyi;
(c) Pilot mahallinde uçağın iç iletişim sistemini kullanan uçuş mürettebat üyelerinin sesli haberleşmelerini;
(d) Bir kulaklık veya hoparlöre gelen seyrüsefer veya yaklaşma yardımcılarını belirleyen ses veya işitsel sinyalleri;
(e) Pilot mahallinde, tesis edilmişse, hoparlör sistemini kullanan uçuş mürettebat üyelerinin sesli haberleşmelerini.
(2) Kokpit ses kayıt cihazı, çalışmasının en az son 2 saati içinde kaydedilen bilgiyi koruyabilecektir. Maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 5700 kg veya daha az olan uçaklar için bu süre 30 dakikaya kadar düşürülebilir.
(3) Kokpit ses kayıt cihazı uçak kendi gücü ile hareket etmeden önce otomatik olarak kaydetmeye başlamalı ve uçağın artık kendi gücü ile hareket kabiliyeti kalmadığı uçuş sonuna kadar devam etmelidir. Ayrıca, elektrik gücünün uygunluğuna bağlı olarak, kokpit ses kayıt cihazı uçuşun başlangıcında motor startından önce kokpit kontrolleri sırasında mümkün olduğunca erken kaydetmeye başlayarak uçuş sonunda kokpit kontrollerini hemen takip eden motor susmasına kadar devam etmelidir.
(4) Kokpit ses kayıt cihazının, suyun içindeki yerinin bulunmasına yardımcı olacak bir yayın tertibatı olmalıdır.
Kokpit ses kayıt cihazları 2
MADDE 7-(1) Bir işletici ilk Bireysel Uçuşa Elverişlilik sertifikası, 1 Ocak 1990’dan sonra ve 1 Nisan 1998’den önce verilmiş bulunan türbinli çok motorlu, maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 5700 kg veya daha az olan ve maksimum onaylanmış yolcu koltuğu kapasitesi 9’dan fazla bir uçağı, aşağıdakileri kaydeden bir kokpit ses kayıt cihazı ile donatılmış olmadıkça işletmeyecektir:
(a) Pilot mahallinden radyo ile alınan veya gönderilen insan sesli haberleşmeleri;
(b) Kullanılmakta olan her mikrofon başlığı ve maske mikrofonundan, elverişli olduğunda kesintisiz alınan ses sinyalleri dahil pilot mahallindeki işitsel çevreyi;
(c) Pilot mahallinde uçağın iç iletişim sistemini kullanan uçuş mürettebat üyelerinin sesli haberleşmelerini;
(d) Bir kulaklık veya hoparlöre gelen seyrüsefer veya yaklaşma yardımcılarını belirleyen ses veya işitsel sinyalleri ve;
(e) Pilot mahallinde, tesis edilmişse, hoparlör sistemini kullanan uçuş mürettebat üyelerinin sesli haberleşmelerini
(2) Kokpit ses kayıt cihazı çalışmasının en az son 30 dakikası içinde kaydedilen bilgiyi koruyabilecektir.
(3) Kokpit ses kayıt cihazı uçağın kendi gücü ile hareket etmeden önce kaydetmeye başlamalı ve uçağın artık kendi gücü ile hareket kabiliyeti kalmadığı uçuş sonuna kadar devam etmelidir. Ayrıca, elektrik gücünün varlığına bağlı olarak, kokpit ses kayıt cihazı uçuşun başlangıcında motorun çalıştırılmasından önce kokpit kontrolleri sırasında mümkün olduğu kadar erken kaydetmeye başlayarak uçuş sonunda kokpit kontrollerini hemen takip eden motor susmasına kadar devam etmelidir.
(4) Kokpit ses kayıt cihazının, suyun içindeki yerinin bulunmasına yardımcı olacak bir yayın tertibatı bulunmalıdır.
Kokpit ses kayıt cihazları 3
MADDE 8-(1) Bir işletici, ilk Bireysel Uçuş Sertifikası 1 Nisan 1998’den önce verilmiş bulunan maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 5700 kg üzerinde olan bir uçağı aşağıdakileri kaydeden bir kokpit ses kayıt cihazı ile olmadıkça işletemeyecektir:
(a) Pilot mahallinden radyo ile alınan veya gönderilen sesli haberleşmeleri;
(b) Kullanılmakta olan her mikrofon başlığı ve maske mikrofonundan, elverişli olduğunda kesintisiz alınan ses sinyalleri dahil pilot mahallindeki işitsel çevreyi;
(c) Pilot mahallinde uçağın iç iletişim sistemini kullanan uçuş mürettebat üyelerinin sesli haberleşmelerini;
(d) Bir kulaklık veya hoparlöre gelen seyrüsefer veya yaklaşma yardımcılarını belirleyen ses veya işitsel sinyalleri ve;
(e) Pilot mahallinde, tesis edilmişse, hoparlör sistemini kullanan uçuş mürettebat üyelerinin sesli haberleşmelerini.
(2) Kokpit ses kayıt cihazı çalışmasının en az son 30 dakikası içinde kaydedilen bilgiyi koruyabilecektir.
(3) Kokpit ses kayıt cihazı uçağın kendi gücü ile hareket etmeden önce kaydetmeye başlamalı ve uçağın artık kendi gücü ile hareket kabiliyeti kalmadığı uçuş sonuna kadar devam etmelidir.
(4) Kokpit ses kayıt cihazının, suyun içindeki yerinin bulunmasına yardımcı olacak bir tertibatı bulunmalıdır.
Uçuş verileri kayıt cihazları tipleri
MADDE 9- (1) Uçuş verileri kayıt cihazları tipleri aşağıda açıklandığı gibidir:
(a) Tip I ve Tip IA uçuş verileri kayıt cihazı uçağın uçuş yolu, sürati, uçuş vaziyeti, motor gücü, konfigürasyon ve operasyonunu doğru olarak saptamak için gerekli parametreleri kaydeder.
(b) Tip II ve IIA uçuş verileri kayıt cihazları uçağın uçuş yolu, sürati, uçuş vaziyeti, motor gücü ile kaldırıcı ve geri sürükleyici kuvvet cihazlarının konfigürasyonunu doğru olarak saptamak için gerekli parametreleri kaydeder.
-
Talimatın yayınlanmasına müteakip fotoğrafik film uçuş veri kayıt cihazlarının kullanımı devam etmeyecektir.
-
Bireysel Uçuşa Elverişlilik Sertifikası 1 Ocak 2005’den sonra verilen, veri bağlantı haberleşmeleri kullanan ve CVR taşıması gereken tüm uçaklar, bir uçuş kayıt cihazı üzerine, uçağa ve uçaktan yapılan tüm veri bağlantı haberleşmelerini kaydedecektir. Minimum kayıt süresi CVR’nin kayıt süresine eşit olacaktır ve kaydedilmiş kokpit seslerine uygunluk sağlayacaktır.
-
1 Ocak 2007’den itibaren veri bağlantı haberleşmeleri kullanan ve CVR taşıması gereken tüm uçaklar, bir uçuş kayıt cihazı üzerine, uçağa ve uçaktan yapılan tüm veri bağlantı haberleşmelerini kaydedecektir. Minimum kayıt süresi CVR’nin süresine eşit olacaktır ve kaydedilmiş kokpit seslerine uygunluk sağlayacaktır.
-
Dijital haberleşmelerin uçuş verileri kayıt cihazına kaydedilmiş olmaları halinde, hemen kokpit ses cihazı kayıtları ile ilişkilendirilebilecek durumda bulunacaklardır.
Uçuş verileri kayıt cihazları 1
MADDE 10-(1) Bu konuda aşağıda yer alan esaslar uygulanacaktır:
(a) Bir işletici ilk bireysel Uçuşa Elverişlilik Sertifikası 1 Ocak 1998 tarihinde veya daha sonra verilen, türbinli çok motorlu, maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 5700 kg üzerinde olan bir uçağı, veri kaydedilmesinde ve saklanmasında dijital metod kullanan ve bu verileri saklama ortamından hemen bulup çıkaran bir metodu olan Tip II uçuş verileri kayıt cihazı ile donatılmış bulunmadıkça, işletmeyecektir. Maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 27000 kg üzerinde olan bir uçağı ise veri kaydedilmesinde ve saklanmasında dijital metod kullanan ve bu verileri saklama ortamından hemen bulup çıkaran bir metodu olan Tip I uçuş verileri kayıt cihazı ile donatılmış bulunmadıkça işletmeyecektir. İşletici, ilk bireysel Uçuşa Elverişlilik Sertifikası 1 Ocak 2005’den daha sonra verilmiş bulunan ve maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 5700 kg üzerinde olan bir uçağı, verileri dijital olarak kaydeden ve saklayan ve bu verileri sakladığı ortamdan alıp okuyabilen bir metoda sahip Tip IA uçuş verileri kayıt cihazı bulundurmadıkça işletmeyecektir.
(b) Uçuş verileri kayıt cihazı çalışmasının en az son 25 saati içinde kaydedilen verileri koruyabilecektir. Maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 5700 kg veya daha az olan uçaklar için bu süre 10 saate kadar indirilebilir.
(c) Uçuş verileri kayıt cihazı, bir zaman skalasına göre şunları kaydedecektir:
(c1) Ek-1 Tablo A1 ve Tablo A2’de listelenen parametreleri;
(c2) Maksimum sertifikalandırılmış kalkış ağırlığı 27000 kg üzerinde olan uçaklar için Ek-1 Tablo B’deki ilave parametreleri;
(c3) Yukarıda (1) bendinde belirtilen uçaklar için uçuş verileri kayıt cihazı yeni veya kendine özgü dizayn veya uçağın operasyonel özelliklerine ilişkin uçaklara mahsus parametreleri kaydedecektir; ve
(c4) Elektronik gösterge sistemli uçaklar için Ek-1 Tablo C’de yer alan parametreleri; ancak bireysel Uçuşa Elverişlilik Sertifikasını 20 Ağustos 2002’den önce alan uçaklar için:
(c4a) Algılayıcının bulunmadığı veya;
(c4b)Veriyi meydana getiren uçak sistemi ya da teçhizatın revizyon ihtiyacı olan veya;
(c4c)Sinyallerin kayıt sistemiyle uyumsuz olduğu parametrelerin kaydedilmesi gerekmez.
(d) Uçak kaynaklarından uçuş mürettebatına görüntülenen bilgilerle karşılıklı doğru ilişki kurulmasını mümkün kılan veriler elde edilmelidir.
(e) Uçuş verileri kayıt cihazı, uçağın kendi gücü ile hareket etmeden önce otomatik olarak veri kaydetmeye başlamalı ve uçağın artık kendi gücü ile hareket edemez hale gelmesinden sonra durmalıdır.
(f) Uçuş verileri kayıt cihazının, suyun içindeki yerinin bulunmasına yardımcı olacak bir tertibatı bulunmalıdır.
(g) Bireysel Uçuşa Elverişlilik Sertifikası ilk olarak 1 Nisan 1998’den 1 Nisan 2001’e kadar çıkan uçakların, aşağıdaki şartların sağlanması halinde Madde 10 (c) bendi ile uyum göstermesi istenmeyebilir:
(g1) Madde 10 (c) bendi ile uyum, uçak sistemlerine ve uçuş kayıt cihazı haricindeki teçhizata geniş kapsamlı bir revizyon olmadan gerçekleşemiyorsa ve;
(g2) Uçak Madde 11 (c) bendi ile uyum sağlıyorsa, ancak Ek-1 Tablo A’daki 15b parametresinin kaydedilmesi gerekmez.
Dostları ilə paylaş: |