Verksamhetsplan



Yüklə 126,56 Kb.
tarix07.09.2018
ölçüsü126,56 Kb.
#79665


Diarienummer: 050

Datum: 2010-11-26



VERKSAMHETSPLAN
BUDGET 2011

Planerad budget 2012 - 2013

Adress: Internetadress: Telefon:

C/o Försäkringskassan www.finsam-blekinge.se 010-1180538

Landbrogatan 15B

371 84 Karlskrona E-post:

pernilla.kvist@forsakringskassan.se

Samordningsförbundet i Blekinge län
1. Inledning

Samordningsförbundet i Blekinge län bildades den 27 november 2006. Medlemmar är Karlshamns kommun, Karlskrona kommun, Olofströms kommun, Sölvesborgs kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Landstinget i Blekinge. Under 2011 finns förutsättningar för att Ronneby kommun kan ansluta sig till förbundet. Förbundet är en fristående juridisk person som är bildat enligt Lag om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet (2003:1210).


Samordningsförbundet i Blekinge Läns uppgift är att bedriva finansiell samordning mellan förbundets medlemmar inom rehabiliteringsområdet.
2. Förutsättningar

I lagen om finansiell samordning regleras samordningsförbundets ansvarsområde. I §10 framgår att samordningsförbundet ska fatta beslut om verksamhetens mål, inriktning, omfattning och kvalitet.


Samordningsförbundet har till uppgift att:

  • besluta om mål och riktlinjer för den finansiella samordningen

  • stödja samverkan mellan parterna

  • finansiera insatser för individer som är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser

  • besluta hur tillgängliga medel för finansiell samverkan skall användas

  • ansvara för uppföljning och utvärdering av rehabiliteringsinsatserna

  • ansvara för upprättande av budget och årsredovisning


3.Mål

Det övergripande målet med finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet är att samhällets resurser används optimalt till nytta för både den enskilde medborgaren och samhället.


Individmål

Insatserna ska;



  • leda till att den enskilde ska uppnå en förbättrad egenupplevd hälsa

  • syfta till att deltagaren uppnår, förbättrar eller behåller sin förmåga till förvärvsarbete

  • leda till att minst 70% av deltagarna har påbörjat arbete, utbildning eller ytterligare rehabiliteringsaktivitet efter avslutad insats

Ovanstående ska leda till ett minskat behov av offentlig försörjning och offentliga tjänster för projektdeltagarna.


Verksamhetsmässiga mål

Samordningsförbundet, som finansierar rehabiliteringsaktiviteter hos huvudmännen, bedriver ingen egen verksamhet. Med anledning av detta beslutar Samordningsförbundet om övergripande mål för respektive rehabiliteringsverksamhet som finansieras av förbundet. För varje aktivitet och insats tecknas ett uppdragsavtal med berörda huvudmän. I dessa uppdragsavtal är inriktningsmålen nedbrutna i konkreta individ-, verksamhets- och resultatmål.


Samordningsförbundets aktiviteter ska:

  • främja och utveckla metoder för samverkan mellan myndigheterna

  • bygga på metoder som underlättar för individen att aktivt medverka och själv i möjlig utsträckning ta ansvar för insatserna

  • vara spridda i länet så varje medlemskommun har minst ett pågående projekt och att Landstinget bedriver ett länsprojekt

  • bygga på samverkande parters ansvarsområde med inriktning arbetslivsinriktad rehabilitering

Genom en tvärprofessionell samverkan ska Samordningsförbundets aktiviteter syfta till att undvika rundgång och dubbelarbete.



Finansiella mål


Samordningsförbundet ska ha en god ekonomisk hushållning. Den verksamhet som finansieras ska vara effektiv och ändamålsenlig. Förbundets finansiella mål är:


  • Det övergripande finansiella målet är en budget i balans.




  • Verksamheten skall bedrivas inom den budgetram som beslutats av förbundsstyrelsen




  • Samordningsförbundet skall vara självfinansierat genom sina medlemsavgifter och får inte teckna lån eller krediter utöver vad som krävs för att verksamheten ska fungera.


4. Målgrupper

Efter inledande diskussioner i Finsam-/styrgrupperna hos medlemmarna i Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Sölvesborgs kommuner och Landstinget under 2008 fattades beslut om att prioritera följande målgrupper som angelägna för gemensamma insatser genom Samordningsförbundet.




  • I första hand unga vuxna som står utanför arbetsmarknaden, riskerar arbetslöshet eller är sjukskrivna







  • Personer som p.g.a funktionshinder eller andra orsaker har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Unga personer med behov av gemensamma insatser ges högsta prioritet.

Denna prioritet kvarstår även under 2011.
För illustration vad gäller målgruppen se bilaga 1
5. Inriktning i samverkansarbetet
Huvudinriktningen är att samordningsförbundet ska finansiera insatser som är begränsade i tiden, maximalt 3 år. Därefter kan, efter framställning, ett nytt ställningstagande göras. Insatser som efter utvärdering konstateras vara bra förutsätts i fortsättningen drivas av någon eller några av medlemmarna inom ramen för ordinarie verksamhet. För att kunna bedöma insatserna kontinuerligt ska uppföljning form av verksamhetsberättelse med resultatredovisning göras årligen.
Verksamheten ska innebära ett nytt sätt att arbeta/samarbeta – inte mer av redan befintlig verksamhet. Finsam är en möjlighet att se bortom enskilda aktörers uppdrag, mål och begränsningar för att istället utgå från den enskilde individens behov och ett gemensamt samhällsperspektiv. Utgångspunkten bör vara att bygga insatser på människors egen styrka och ge dem verktyg att själva kunna hantera sin situation.
Regelhinder och systemfel som upptäcks genom Finsam samarbetet ska rapporteras till berörda huvudmän/uppdragsgivare.
Alla insatser ska anpassas till ålder, etnisk tillhörighet samt kvinnors och mäns förutsättningar.
6. Organisation och arbetssätt

Samordningsförbundet leds av en styrelse bestående av en ordinarie ledamot och en ersättare från respektive medlem. Styrelsen bestod 2010 av 7 ledamöter vilka har utsetts av kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Om Ronneby Kommun ansluter sig till förbundet kommer styrelsen att utökas till 8 ledamöter. Styrelsen väljer ordförande och vice ordförande.


På tjänstmannanivå finns en beredningsgrupp som består av verksamhetschefer eller annan utsedd tjänsteman från berörda organisationer. Beredningsgruppen är ett strategiskt viktigt forum för dialog om behov och insatser samt information till den egna organisationen. Det är även gruppens uppgift är att bereda ansökningar från medlemmarna inför styrelsebeslut.
Den löpande verksamheten leds av en Förbundschef.
Se bilaga 2. organisationsplan.
7. Verksamhetsplan för 2011

Samordningsförbundets fokus har från start legat på att utveckla verksamheter för de gråzoner där det är oklart vilket myndighet som har ansvaret för rehabilitering.


Under 2011 planeras att fullfölja nedanstående aktiviteter riktade till den prioriterade målgruppen.
Landstingsprojekten ”Liv i Livet” och ”Att Leva ett friskare liv”

Landstingets projekt har pågått sedan 2008 och kommer att fasas ut under 2011. Kurserna vänder sig till de som står utanför arbetsmarknaden och handlar om hälsa, kommunikation och medveten närvaro i syfte att ge deltagarna verktyg att hantera en långvarig sjukdom och få ett friskare liv. Projektet har haft bra resultat med högt deltagarantal och varit mycket uppskattat hos deltagarna. Landstinget har byggt vidare på dessa erfarenheter och håller på att utveckla ett koncept ”Klara Livet” för att vidareutveckla de erfarenheter de vunnit under projekttiden. De har lämnat in en ansökan till Europeiska socialfonden (ESF) för att kunna arbeta vidare med det nya konceptet och med en ny målgrupp, de som utförsäkras från Försäkringskassan och ska gå vidare in i arbetslivsintroduktion. Om medel beviljas från ESF blir Klara Livet en vidareutveckling av Liv i Livet och ALF som kommer att påbörjas under 2011.


Karlskrona kommun projekt ”Rock”

Rock har pågått sedan 2008 och arbetar med förberedande arbetslivsinriktad rehabilitering för deltagare mellan 18-40 år. Syftet med projektet är att genom individuell kartläggning, coachning, rehabilitering och samordning av olika myndigheters insatser få deltagaren att närma sig arbetsmarknaden. Projektet kommer att pågå 2011 och avslutas vid årsskiftet 2011/2012.


Karlshamns kommun ”Finsam Karlshamn”

Projektet har pågått sedan 2008 och vänder sig till personer som varit utanför arbetsmarknaden länge. Projektet arbetar med förberedande arbetslivsinriktad rehabilitering, deltagaren får i projektet tillgång till en coach som hjälper till att sätta upp individuella mål och fungerar som stöd i samordning av olika myndigheters insatser för att få deltagaren att närma sig arbetsmarknaden.


Olofströms kommun ”Vidga vyerna"

Projektet har pågått sedan 2009 och arbetar med unga vuxna mellan 18-40 år som har svårigheter att komma vidare till utbildning/arbete. Deltagarna ska stå till arbetsmarknadens förfogande eller stå nära arbetsmarknaden. I projektet arbetar man för att deltagarna ska vidga vyerna och se möjligheter, såväl yrkesmässigt som geografiskt


Sölvesborgs kommun ”Finsam Sölvesborg”

Projektet har pågått sedan 2008 och kommer att avslutas i augusti 2011. Projektet arbetar för att hjälpa arbetslösa unga, mellan 18 - 40 år att komma i arbete eller utbildning. En förutsättning för att delta i projektet är att deltagaren är aktiv hos mer än en myndighet vid tiden för inskrivning. I projektet lägger en coach upp en myndighetsgemensam handlingsplan, coachen arbetar även för att stötta deltagaren i strävan mot arbete eller utbildning med slutmålet självförsörjning.


Samtliga kommunprojekt jobbar med myndighetssamverkan och samtliga myndigheter finns representerade i de lokala samverkansgrupperna (projektens styrgrupper) samt i de lokala beredningsgrupperna på handläggarnivå.
Kansli

Under 2010 har förbundschefen arbetat med en utveckling av hur projekten rapporterar resultat och infört ett arbetssätt med resultatdialoger där styrelse, projektägare, beredningsgrupp på chefsnivå och de lokala samverkansgrupperna har möjlighet att träffas och föra en gemensam dialog om projektens resultat. Det har varit ett uppskattat arbetssätt vilket kommer att fortsätta under 2011. Beräknar att genomföra två resultatdialoger under 2011.


Under 2010 har Förbundschefen åkt ut och informerat om Finansiell samordning och Samordningsförbundets arbete hos kommunstyrelsen i Olofström samt kommunfullmäktige i Karlshamn och Karlskrona. Under 2011 kommer liknande informationsinsatser även att ges till kommunfullmäktige i Sölvesborg samt landstingsstyrelsen. Förbundet har även för avsikt informera om finsam i kommunernas socialnämnder och arbetsmarknadsområden för att sprida kunskap om Finsam samt ge information om de projekt samordningsförbundet finansierar. Förbundschefen kommer även att erbjuda information i lämpliga grupper av förtroendevalda hos medlemmarna. Utöver dessa informationsinsatser kommer Förbundschefen att arbeta med fortsatt utveckling av hemsidan som ytterligare ett sätt att sprida information om samordningsförbundet.

Konferenser och kompetensutveckling

Samordningsförbundet planerar att erbjuda kompetensutveckling och nätverksmöten för de i projekten verksamma projektledarna/coacherna.


Övrigt

Styrelsen kommer att genomföra fem styrelsemöten under 2011. De lokala Finsamgrupperna ute i kommunerna har en kontinuerlig verksamhet och fungerar som styrgrupper för de projektverksamheter som genomförs. Möten sker i princip varannan månad i de lokala Finsam grupperna, oftast med tätare intervall.


8. Uppföljning/utvärdering

Finansiell samordning ska följas upp och utvärderas ur olika perspektiv. Utvärderingarna ska fokusera på effekter för individ, organisation och samhälle. Statskontoret har regeringens uppdrag att genomföra den nationella utvärderingen.


Alla insatser/projekt som finansieras av Samordningsförbundet ska följas upp och så långt det är möjligt ska resultat i form av minskat bidragsberoende, sysselsättning och upplevd hälsa beskrivas. Det nationella Systemet för Uppföljning av Samverkan (SUS) ska användas. Med anledning av att det ännu är osäkert på vilket sätt det nya SUS kan tillgodose de lokala behoven av uppföljning kommer även DIS (Deltagare i Samverkan) att användas under 2011. Utöver denna uppföljning ska varje projekt årligen redovisa och kommentera resultaten i mätningen samt beskriva genomförandet av projektet och kommentera hinder och framgångsfaktorer.
Under 2010 har det genomförts en gemensam utvärdering av hur samverkan fungerar i de olika kommunprojekten och i slutet av året kommer styrelsen att definiera behov och inriktning av utvärderingsinsatser under 2011.



Årsbudget 2011

 

 

 

Intäkter

Administration

Finansiell ram för projekt/ verksamhet

Summa totalt 2011

Karlskrona Kommun

 

 

1 200 000

Karlshamn Kommun

 

 

600 000

Ronneby Kommun*

 

 

600 000*

Sölvesborg Kommun

 

 

300 000

Olofström Kommun

 

 

300 000

Landstinget

 

 

3 000 000

FK och AF

 

 

6 000 000

Eget kapital från 2009

 

 

200 000

 

 

 

 

Kostnader Projekt/ verksamhet

 

 

 

Projekt Rock

 

2 600 000

 

Projekt Karlshamn

 

1 400 000

 

Projekt Sölvesborg

 

591 500

 

Projekt Vidga vyerna

 

800 000

 

Projekt Liv i Livet och ALF

 

1 650 000

 

Framtida projekt/ utvärdering

 

4 049 700

 

Samverkanskostn

 

96 000

 

 

 

 

 

Kostnader Administration

 

 

 

Personalkostnader, inklusive lokalhyra, dator, telefon mm

865 800

 

 

Representation

2000

 

 

Utbildningar och kompetensutveckling

10 000

 

 

Sammanträdes-kostnader

50 000

 

 

Revisionskostnader

70 000

 

 

Oförutsett

15 000

 

 

Summa kostnader

1 012 800

11 187 200

12 200 000

Budgeten 2011 bygger den preliminära beräkningen av överskottet från 2010.

* Denna post är under förutsättning att Ronneby Kommun blir medlem i förbundet under 2011.

Osäkerhet råder vad gäller tilldelningen från Försäkringskassan åren 2012 och 2013. För att kunna fullfölja inriktningen av aktuella projekt utgår vi från en tilldelning från FK på 6 000 000 kr.




Årsbudget 2012

 

 

 

Intäkter

Administration

Finansiell ram för projekt/ verksamhet

Summa totalt 2011

Karlskrona Kommun

 

 

1 200 000

Karlshamn Kommun

 

 

600 000

* Ronneby Kommun

 

 

600 000

Sölvesborg Kommun

 

 

300 000

Olofström Kommun

 

 

300 000

Landstinget

 

 

3 000 000

FK och AF

 

 

6 000 000













 

 

 

 

Kostnader Projekt/ verksamhet

 

 

 

Framtida projektverksamhet

 

10 987 200

 

 

 

 

 

Kostnader Administration

 

 

 

Personalkostnader, inklusive lokalhyra, dator, telefon mm

865 800

 

 

Representation

2000

 

 

Utbildningar och kompetensutveckling

10 000

 

 

Sammanträdes-kostnader

50 000

 

 

Revisionskostnader

70 000

 

 

Oförutsett

15 000

 

 













Summa kostnader

1 012 800

10 987 200

12 000 000

* Denna post är under förutsättning att Ronneby Kommun blir medlem i förbundet under 2011.





Årsbudget 2013

 

 

 

Intäkter

Administration

Finansiell ram för projekt/ verksamhet

Summa totalt 2011

Karlskrona Kommun

 

 

1 200 000

Karlshamn Kommun

 

 

600 000

* Ronneby Kommun

 

 

600 000

Sölvesborg Kommun

 

 

300 000

Olofström Kommun

 

 

300 000

Landstinget

 

 

3 000 000

FK och AF

 

 

6 000 000













 

 

 

 

Kostnader Projekt/ verksamhet

 

 

 

Framtida projektverksamhet

 

10 987 200

 

 

 

 

 

Kostnader Administration

 

 

 

Personalkostnader, inklusive lokalhyra, dator, telefon mm

865 800

 

 

Representation

2000

 

 

Utbildningar och kompetensutveckling

10 000

 

 

Sammanträdes-kostnader

50 000

 

 

Revisionskostnader

70 000

 

 

Oförutsett

15 000

 

 













Summa kostnader

1 012 800

10 987 200

12 000 000

* Denna post är under förutsättning att Ronneby Kommun blir medlem i förbundet under 2011.


Bilaga 1
Målgruppsillustration


F IGUR : I figuren återges det olika behovsgrupperna i förhållande till närhet till arbetsmarknaden. Bilden ska bara utgöra en illustration och ska ses som ett diskussionsunderlag. Flera personer kan ha flera av dessa behov och dessutom har individens egen motivation, nätverk, aktivitet och synen på sin hälsa och arbetssituation stor betydelse. Bilden är hämtad från Västra Götalands Rekommendationer och Stöd för finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet. (reviderad upplaga maj 2007)

Bilaga 2

Organisationsskiss



__________________________________________________________________________________________________



Yüklə 126,56 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin