9 februarie



Yüklə 61,66 Kb.
tarix11.01.2019
ölçüsü61,66 Kb.
#94688

9 februarie

Adevarul
Toţi minorii români neînsoţiţi se întorc în ţară
de Mediafax

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) infirmă informaţiile apărute, ieri, în presa franceză. Potrivit acestora, acordul de repatriere a minorilor români neînsoţiţi identificaţi în Franţa, semnat săptămâna trecută, ar viza doar copiii delincvenţi. "Nu poate fi vorba doar de repatrierea minorilor delincvenţi, pentru că acordul se referă la toţi minorii români neînsoţiţi pe teritoriul francez, şi de aici derivă toate riscurile la care pot fi supuşi", a declarat secretarul general de la ANPDC, Maria Bogdan. Ea a explicat că "şi judecătorul, şi Parchetul sesizează şi fac toate demersurile în funcţie de situaţia pe care copiii o au în Franţa, şi abia apoi se face repatrierea. Nu se face repatrierea la întâmplare. Se evaluează fiecare caz şi repatrierea are loc doar dacă dăm garanţii că putem prelua minorul", a explicat secretarul general de la ANPDC.




Averea

"Am fugit de acasa sa nu ne omoare"


-- Aurelia e una dintre cele 800.000 de romπnce batute de soti

Femei mutilate pe viata, atπt fizic, cπt si psihic, care fug de barbatii cu care si-au impartit caminul. Cu greu isi gasesc linistea in adaposturile speciale, insuficiente insa. Aurelia este una dintre putinele femei care au avut sansa de a fi gazduite de un adapost unde este mare aglomeratie: un loc se elibereaza la sase luni.

Aurelia Baltaretu are 36 de ani si multe urme ale ba­­tailor incasate de la sotul ei. A fugit de acasa in urma cu o saptamπna cu cei doi copiii de 15 si 16 ani.  Cπnd vine vorba de tatal lor, Ionut si Alexandra  spun ca ar vrea sa uite ca exis­ta, numai asa ar putea sterge din me­­morie cosmarul prin care au trecut. Ora intoarcerii de la serviciu a tatalui in­­semna inceputul cal­varului: loviturile care le invineteau trupurile firave, de cele mai multe ori fara motiv. Cπnd se apropia ora fa­­­tidica, se bagau in pat, cu patura in cap si se prefaceau ca dorm. Chiar si asa, barbatul care-si spunea “tata” ii lovea cu pofta animalica, cu pum­nii si palmele.



Rudele au refuzat sa-i primeasca

De teama tatalui, copiii si-au a­­menintat mama ca vor fugi de acasa. Le era rusine de colegii care rπdeau de ei cπnd mergeau "machiati" la scoala. Apoi, le era frica sa nu-i omoare intr-o buna zi. Speriata ca ar putea pierde copiii, Aurelia a ales sa-si paraseasca sotul. Ea spune ca ar fi plecat de mult de-acasa, dar nu avea unde sa se duca. Ru­­de­le si prietenii au refuzat sa o primeasca de frica sa nu incaseze si ei ba­­taie.  Cu vπnatai pe tot corpul si cu buza spar­ta, Aure­lia s-a dus la Politie. Asa a aflat de existenta adapostului pentru victimele violentei in familie. Ime­diat, si-a luat copiii, cπteva lu­­cruri si dusa a fost.


Anual, 800.000 de femei din Romπnia tra­iesc cosma­ruri asema­natoare.

"Intretinerea lor ne costa 150 euro pe luna"

In adapostul Mitropoliei exista sapte camere care se elibereaza in medie la sase luni. Parintele Cristian Popa (foto) ajuta victimele pπna cπnd reu­sesc sa-si gaseseasca un serviciu. Pentru intretinerea u­­­­nei femei cu doi copii cheltuielile se ridica la 150 de euro lunar. In Capitala nu mai exista decπt trei adaposturi care ofera 15 locuri.



Maria Berindei

Copilul torturat, internat in spital

Copilul de cinci ani ars cu tigara si legat cu lantul de tatal lui a fost internat, ieri, in spitalul  din Focsani, unde ii sunt ingrijite arsurile si degeraturile de la picioare. Seful Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului, Toader Ghetu, sustine ca acest caz "nu parea a fi unul urgent".



Azi
Curăţenie de primăvară în intersecţii

     Şapte copii puşi să cerşească, de către părinţii lor sau alte persoane, pe străzile Capitalei, au fost instituţionalizaţi în regim de urgenţă în cadrul unei acţiuni declanşate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul 6. Cei şapte minori, cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani, au fost găsiţi în intersecţia dintre Bulevardul Timişoara şi Bulevardul Braşov. Copiii provin din judeţele Prahova şi Buzău şi au fost găsiţi de mai multe ori la cerşit. Pentru părinţii copiilor, reprezentanţii DGASPC vor solicita începerea demersurilor de urmărire penală întrucât, în conformitate cu preverile legale, fapta se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani şi interzicerea unor drepturi. Potrivit DGASPC, astfel de acţiuni vor continua şi săptămâna viitoare în intersecţiile Crângaşi, Apaca şi Moghioroş.



Totul până la bani

     Peste 200 de romi din municipiul Roman au declanşat o reală răscoală în faţa primăriei locale, din cauză că nu şi-au primit ajutoarele sociale integral. Cei peste 1.500 de beneficiari romaşcani ai ajutoarelor sociale şi-au primit drepturile băneşti în proporţie de doar 50%. Dintre aceştia, însă, doar beneficiarii de etnie romă, mulţi dintre ei apţi de muncă, s-au gândit să se adune în faţa primăriei, unde au făcut un scandal de pomină. În timp ce unii din ei fluturau diverse cuţite în aer şi spuneau că-şi vor tăia gâtul în semn de protest, alţii ameninţau că vor da foc primăriei. Scandalul declanşat de romi a fost în cele din urmă potolit cu greu, doar prin intervenţia forţelor de ordine care s-au văzut silite să folosească şi ustensilele de calmare din dotare. (A.M. Press)




Alocaţii pentru SIDA

     Mă bucur că, în sfârşit, copiii bolnavi de SIDA au început să primească nişte sume de bani sub formă de alocaţie. Cinci copii bolnavi de HIV-SIDA din sectorul 4 au primit alocaţie de hrană în valoare totală de 1.021. Din ce am înţeles de la cei responsabili, cuantumul este 223 lei pe lună pentru patru dintre minori şi 129 pentru cel de-al cincilea. Deoarece este vorba de minori, banii vor fi încasaţi numai de titularii dreptului de alocaţie. În sfârşit, se face ceva şi pentru aceşti copii năpăstuiţi de soartă, care nu au nicio vină pentru ceea ce se întâmplă cu ei. Mai ales că sunt copii şi de multe ori sunt marginalizaţi de societate. - Irina Vlas, Suceava




Important pentru agricultori

     Primăria Sectorului 6, prin Biroul Evidenţa Registrul Agricol, organizează luna aceasta două sesiuni de informare cu privire la sprijinul financiar care se acordă pentru agricultură în anul 2007. Întrunirile vor avea loc la sediul Primăriei, Calea Plevnei 147-149, în zilele de 19 şi 28 februarie a.c., începând cu orele 9:00, în Sala de Consiliu. Câteva zeci de producători agricoli, înregistraţi în evidenţele Primăriei, au fost invitaţi să ia parte la aceste informări, organizate în conformitate cu legislaţia naţională şi cu cea a Uniunii Europene.



Compact
Intersectii fara cersetori

Sectorul 6 Directia de Asistenta Sociala a identificat, in intersectiile din sector, copiii care erau pusi de familie sa cerseasca. A fost curatata intersectia Plaza Romania (bd. Timisoara/str. Brasov), unde au fost gasiti la cersit 7 copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani. Minorii au fost dusi in regim de urgenta la un centru specializat din subordinea directiei. Vor fi controlate si intersectiile Crangasi, Apaca, Moghioros.

Se darama constructiile provizorii

Sectorul 6 Inspectorii continua campania de dezafectare a constructiilor provizorii. Ieri, raidul primariei a vizat constructiile provizorii tip chiosc din zona Giulesti. Actiunile vor continua in zilele urmatoare in aceeasi zona, la intersectia bulevardul Constructorilor cu strada George Valsan. In aceste locuri vor fi construite locuri de joaca pentru copii.


Cotidianul

Stirile au reguli noi



Alexandra Badicioiu



Copiii disparuti sint stiri obligatorii pentru televiziunile autohtone, in timp ce numele companiilor in jurnal nu constituie publicitate mascata, a decis ieri Consiliul National al Audiovizualului.

Anunturile venite de la Politie despre copiii disparuti trebuie sa faca parte din jurnalul televiziunilor, a hotarit CNA in sedinta publica de joi, potrivit MEDIAFAX. Stefan Iancu, adjunctul sefului Politiei romane, a declarat ca Politia trimite de fiecare data fotografii si date ale copiilor disparuti posturilor, insa acestea nu sint difuzate decit foarte rar. Desi directorul de stiri al PRO TV, Gabi Popescu, a protestat la aceasta decizie, argumentind ca redactiile vor fi bombardate cu telefoane de la oameni disperati, Consiliul a hotarit ca televiziunile ar trebui sa difuzeze anunturile Politiei.



Cu masca si somatie

„Nu e publicitate sa anuntati ca anumite companii au facut ceva. Nu va mai temeti de publicitate, ca stim toti ce inseamna asta“, a anuntat presedintele CNA, Ralu Filip, citat de MEDIAFAX. Membrii Consiliului au dat si o serie de exemple cu „asa nu“, in care jurnalistii sufera de hipercorectitudine. In loc de „reprezentant companie tutun“ sau „producator autoturisme autohton“, televiziunile si radiourile pot preciza fara teama numele companiei respective. Pe de alta parte, Realitatea TV a primit somatie publica de la CNA pentru publicitate mascata la compania de mobila Moeller, informeaza News, pentru ca, in timpul emisiunii „Arhitectonic“, creatoarea de mobilier Miruna Ardelean si-a prezentat creatiile apartinind companiei respective.



Sexul e cel mai scump

Amenda maxima, de 50.000 de lei, s-a dus insa la OTV, pentru difuzarea unor scene de sex real in cadrul emisiunii „Senzationalele farse ale actorului Gabriel Fatu“. Tot la abateri, National TV a primit o sanctiune de 3.000 de lei, pentru ca nu a inclus punctul de vedere al partii acuzate in emisiunea „Echipa de investigatii“. Nici recentul Cosmos TV al lui Vadim Tudor nu a scapat de monitorizarea CNA. Membrii Consiliului au constatat ca in programele difuzate de acest post nu apar decit parlamentari PRM, celelalte partide nefiind reprezentate deloc. Consiliul va lua masuri in aceasta privinta peste o luna, cind va putea analiza datele complete pentru regula treimii.



Curentul
Televiziunile vor difuza fotografii ale copiilor dispăruţi

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis ieri, ca posturile de televiziune să difuzeze la ştiri, anunţurile venite de la Poliţie privitoare la copiii declaraţi dispăruţi. Hotărârea a fost luată în urma unei discuţii pe care a purtat-o Consiliul cu reprezentanţii principalelor posturi de televiziune şi ai Poliţiei Române. În cadrul dezbaterilor, chestorul principal Ştefan Iancu a susţinut că şi până acum, autorităţile au trimis de fiecare dată televiziunilor fotografii şi date ale copiilor dispăruţi, însă acestea au fost propagate foarte rar. De cealaltă parte a baricadei, directorul de ştiri al unei televiziuni a precizat că dacă postul va începe să difuzeze astfel de anunţuri, redacţiile vor fi ulterior bombardate cu telefoane de la oameni disperaţi care şi-au pierdut copiii. Pentru a face pace între cele două tabere, preşedintele CNA, Ralu Filip, a conchis că posturile ar trebui să promoveze doar anunţurile care vin de la Poliţie.


Acord

Acordul semnat de curând pentru repatrierea minorilor români identificaţi în Franţa provoacă neliniştea organizaţiilor nonguvernamentale şi a persoanelor implicate în sistemul de protecţie a copilului din Franţa, care văd convenţia ca pe un mod de expulzare a minorilor delincvenţi, transmite Agenţia France Presse. Textul prevede că Parchetul, "şi nu doar judecătorii pentru copii" poate lansa procedura de repatriere a minorilor români neînsoţiţi, fapt care îi îngrijorează pe francezi.



Jurnalul National

Copii pentru care 'acasa' a disparut

 


 

Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL

RADUCU. A fost gasit la doua zile de la disparitie de salvatorii voluntari (foto medalion) si de-atunci nu s-a mai intors acasa. Astazi e in grija unui asistent maternal


Ioan, Andrei, Raducu. Trei baieti care nu se cunosc intre ei, dar care au, pana acum, destine aproape identice. Au disparut si au fost dati in urmarire generala. Au avut norocul sa fie descoperiti. Dar n-au mai putut sa-si reia viata de unde-o lasasera... Sunt copii gasiti pentru care "acasa" a disparut.

Avea numai 3 ani si a stat 40 de ore singur in frig si intuneric. Fara mancare si fara apa, asteptand sa fie gasit. Astazi, la zece luni distanta de atunci, Raducu asteapta o familie.

DISPARITIA. La 30 aprilie 2006, la pranz, IJP Buzau trimitea urmatorul comunicat de presa: "In ziua de 29.04.2006, ora 19:45, Nicolae Nicoleta, de 41 ani, din com. Chiliile, a sesizat politistii din localitate cu privire la faptul ca fiul sau, Nicolae Radu, in varsta de 3 ani, a disparut in aceeasi zi de pe un deal din apropierea locuintei. Imediat au fost alarmati politisti de la mai multe compartimente, care s-au deplasat in zona si au inceput sa-l caute pe baiat, la aceste activitati fiind folositi si doi caini de urma. Cercetarea la fata locului a fost efectuata de o echipa complexa condusa de seful IJP Buzau. In urma verificarilor efectuate, politistii au stabilit ca in ziua de 29.04.2006, in jurul orei 16:00, in timp ce se afla pe un deal din apropierea locuintei (la aproximativ 200 m de casa) impreuna cu trei frati ai sai care pazeau mai multe animale, Nicolae Radu a disparut. Unul dintre frati a anuntat-o pe mama lor despre acest fapt si l-au cautat impreuna pe micut. Vazand ca eforturile lor sunt zadarnice, au cerut sprijinul politistilor. Oamenilor legii li s-au alaturat si mai multi cetateni din localitate, care au ajutat la scotocirile ce s-au efectuat in zona locuintei si a locului de unde a disparut minorul, activitatile fiind ingreunate de lasarea intunericului si de terenul accidentat. Cu toate acestea, cautarile au continuat si pe timpul noptii si se desfasoara si la aceasta ora, fiind suplimentate fortele care actioneaza in zona. Totodata, datele de stare civila si semnalmentele baiatului disparut au fost transmise tuturor agentilor de politie din Dispozitivul de Siguranta Publica. (...)".

GASIREA. Raducu a fost gasit in dimineata zilei de 1 mai de Marius Marica si Dan Pucheanu, salvatori BGS. Copilul se afla pe marginea unei rape, la aproximativ 3 km de locul disparitiei, intr-o zona impadurita si foarte greu accesibila. Salvatorii BGS au ajuns la el cu ajutorul ATV-urilor in mai putin de doua ore de la sosirea lor in satul Chiliile.

"Drumul era anevoios... Am mers aproximativ doi kilometri cu ATV-urile, prin namol si hartoape. La un moment dat, cararea s-a ingustat atat de tare, incat nu mai putea intoarce nici vehiculul. Am pornit pe jos, prin padure. Nu am luat-o pe poteca ce se intrezarea. Am hotarat sa o luam printre pomi, sa strabatem desisul", povesteste Marius, salvator BGS. "Nu ne venea sa credem cat de deasa era padurea. Aveam senzatia ca suntem la munte. Ne uitam in stanga si in dreapta. Dintr-o data am vazut copilul. M-am sters la ochi. Nu imi venea sa cred!", isi aminteste Dan, celalalt salvator.

"Cateva secunde ne-am uitat unul la altul, intrebandu-ne din priviri daca este real ceea ce vedem. Marius a luat-o inaintea mea", adauga Dan. Ajuns la copil, Marius l-a luat in brate. L-a mangaiat si a inceput sa vorbeasca cu el. "Avea caciula pe ochi. Ma uitam cu groaza in jos. Daca ar fi cazut in valea care se deschidea, adanca, plina de maracini si de copaci, poate ca acum nu am mai fi trait emotia de a-l fi gasit sanatos...", completeaza Marius. "Era zgariat pe fata, cu sange la nas, putin speriat. I l-am dat colegului meu, Dan, care a coborat cu el."

"Nicolae Radu este in viata si a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean Buzau pentru a i se acorda asistenta medicala de specialitate", anunta comunicatul de presa al IJP Buzau din 1 mai 2006. "La internare a fost diagnosticat cu sindrom de deshidratare acuta aproximativ 4%-5%, prin lipsa de aport. Infectie acuta a cailor respiratorii superioare."

MARTOR. Printr-o intamplare, Raducu a ajuns in bratele mele, in masina ce-l ducea spre spital. Avea ochii mari si speriati, o farama de om acoperita de hainele murdare si prea mari, ramase de la fratii sai. Piciorul drept era descult, caci, nu se stie cand, in cele doua zile cat a stat singur pe dealuri, copilul pierduse una dintre espadrile. Cand l-au gasit, tinea pantoful in mana, sa nu-l piarda... Tot drumul i-am tinut talpa in palma mea. Era inghetata, avea pielea aspra si intarita.

Cand i-am dat jos haina de pe el, ne-am speriat. Pielea baietelului de 3 ani era plina de zgarieturi si de ciupituri de purici. Copilul nu scotea nici un sunet. Privea in gol, cu ochii lui mari si speriati, singurii care mai pareau vii.

Ni se parea ca masina in care ne aflam merge pe loc, ca n-o sa mai ajungem niciodata la spital si la medicii de care avea atata nevoie Raducu. Hummer-ul avea o roata pe janta, si asa a mers kilometri intregi, sleampat in urma antemergatoarelor cu sirena ale politiei. In fata mea, Bogdan Oprea, coordonatorul salvatorilor de la BGS, tinea cu o mana volanul si cu cealalta telefonul mobil. "Cata apa putem sa-i dam?", "Are voie sa manance dintr-un baton energizant?", "Putem sa-i dam Cola?" Asteptam fiecare raspuns cu sufletul la gura, pentru ca atunci de intrebarile astea simple atarna viata unui copil...

Cand am intrat in Buzau, Raducu a zarit pe geam un cal. A intins mana si a zis doar atat: "ute!". Eram oameni mari, dar ne-au dat lacrimile. Stiam ca va trai, iar el a vrut sa ne spuna asta. "Ute!" Ultima oara, atunci, l-am vazut in camera de garda a Spitalului judetean. Avea pe cap o plasa verde, statea pe patul inconjurat de camere de filmat, cu o perfuzie in mana dreapta. Nu pricepea nimic din ce se intampla in jurul lui. Peste cateva ore, cand am intrat sa-mi iau ramas bun de la el, dormea. O asistenta din spital ii cumparase cateva banane si-un iaurt si le lasase la celalalt capat al patului...

REVEDEREA. L-am strans in brate si i-am spus "la revedere" acum cateva zile. Raducu era in pragul usii, ma tinea de mana si ma tragea inauntru, repetand continuu "nu, nu, nu".

Au trecut zece luni de cand a disparut si-a fost gasit. Si Raducu a crescut mare... La cateva zile dupa ce a fost gasit, Directia pentru Protectia Copilului Buzau a decis, in urma unei anchete sociale, sa-l ia din familie, si pe el, si pe ceilalti trei frati ai sai. Dupa ce a fost externat din spital, copilul din Chilii a ajuns intr-un centru de plasament, iar din octombrie 2006 a fost dat in grija unui asistent maternal.

Acum, de Raducu are grija "mama" Anica. Femeia mai are in plasament un baietel de 2 ani, Ciprian. "Cand a venit la noi in casa, Raducu era salbatic. Sotul meu, care iubeste tare mult copiii, se juca in fiecare seara cu Ciprian, radeau, se gadilau. Raducu statea deoparte si se uita. Ii era frica sa se apropie. Nu stia sa tina o lingura in mana, acum mananca, se spala pe dinti... Se joaca cu sotul meu. L-am invatat sa faca la olita si acum merge singur la toaleta, nici noaptea nu mai face in pat de cateva saptamani."

Raducu e un copil cuminte si tare bun la suflet. Daca Ciprian ii ia vreo jucarie din mana, prosteaza putin verbal, dar se resemneaza imediat si isi gaseste altceva de facut. Ii place sa fie alintat, coboara din brate sa se joace, insa se asigura cu coada ochiului ca nu-i ocupa altcineva locul. E singurul lucru pe care si-l revendica, acel coltisor de inima in care-a apucat sa se cuibareasca...

FRATII. La doua etaje de apartamentul in care sta Raducu locuieste Valentin, fratele sau de 6 ani. Aflat in grija altui asistent maternal. Abandonati de parinti, dar vecini de scara, cei doi copii se intalnesc aproape zilnic si de fiecare data se iau in brate si se pupa. Valentin se joaca prefacandu-se ca vorbeste la telefon cu mama lui. "Auzi, cand imi vad fratii? Tu ai ce sa mananci?", intreaba el pe nimeni. Ceilalti doi frati ai copiilor sunt in centre de plasament si au fost inscrisi in invatamantul special. Au multe de recuperat, acasa nu invatasera nici macar sa se spele pe fata...

Copiii au plecat din Chilii in luna mai a anul trecut, iar de atunci nici unul dintre parinti nu s-a interesat de soarta lor. In casa in care Raducu a trait vreme de trei ani nu s-a schimbat nimic, spune asistentul social din sat. Aceeasi saracie lucie, aceeasi mizerie. Tatal copiilor nu poate mai mult (n.r. – are disabilitati psihice), iar mama nu poate sa se lase de bautura. Cecilia Manolescu, directoarea DGASPC Buzau, ne-a declarat ca directia va propune instantei judecatoresti decade-rea celor doi din drepturile parintesti. Dupa ce instanta se va pronunta, Raducu si fratele sau vor putea fi adoptati. De orice familie care-i doreste si poate sa-i creasca cu pricepere si cu dragoste.

MIRACOLUL. In noaptea de 1 mai 2006, pe drumul ce leaga Bucurestii de Chilii imi spuneam ca cel mai frumos miracol la care pot fi partasa e ca baietelul disparut sa fie gasit. Acum imi doresc mai mult de la Dumnezeu. Astept ziua in care sa-i pot intoarce lui Raducu semnul de viata. "Ute." Uite, Raducu, acestia sunt parintii tai si de azi inainte poti trai ca orice copil normal...

Mama a decretat: "Nu-i bun baietu’!"


 de ALEX NEDEA




ANDREI. A disparut in 1997 dintr-un sat vasluian (foto medalion) si a fost gasit, dupa 8 ani, intr-un centru pentru copii din Bucuresti
Andrei Manalau a disparut in 1997 din satul Puscasa, din judetul Vaslui. Avea pe atunci doar 7 ani. Ii venise micutului un gand: sa ajunga la mama lui plecata de acasa. Si s-a dus fara sa stie exact incotro. Parintii l-au cautat disperati. Si tatal, si mama nu au dormit nopti in sir, batand in zadar drumurile tuturor judetelor din Moldova. Tatal ajunsese si la Bucuresti, la TVR, pentru a transmite poza si semnalmentele la emisiunea "Urmarire Generala". Degeaba. In 2005, cand deja ambii parinti il credeau mort, Jurnalul National a inceput campania de presa pentru copiii disparuti si a publicat si fotografia lui Andrei. Baiatul a fost recunoscut in ziar de o fosta angajata a Centrului de Plasament Ciresarii 2 din Capitala. Acolo fusese adus micutul de politisti in urma cu opt ani. Angajatii centrului nu au putut obtine de la copil o identitate concreta si l-au declarat cu identitate necunoscuta. Mai apoi i s-a dat alt nume si un alt CNP. Dupa opt ani, tatal a venit la Bucuresti si, cu lacrimi in ochi, si-a imbratisat fiul ratacit. Pana aici este o poveste cu happy end.

REFUZAT. Drama incepe o data cu venirea mamei lui Andrei in tara. Cand i-a fost gasit baiatul, femeia era plecata in Spania, la cules de capsuni. S-a intors in Romania si de la aeroport s-a dus direct la centru unde era inca internat copilul. Baiatul s-a comportat rece cu mama, nu-si mai amintea de ea. Psihologii din centru i-au spus femeii inca de atunci ca Andrei are un usor retard mintal. Iar mama a decretat: "Nu-i bun baietu’"... Si, daca "nu-i bun baietu’", nu i-a mai dat cadourile special aduse din Spania, o bratara de argint cu numele Andrei inscriptionat pe ea. Si, daca "nu-i bun baietu’", a decis ca nu vrea sa il ia acasa si ar fi mai bine sa-l lase tot in plata statului. Imediat dupa aceea s-a dus tinta in comuna ei, unde si-a anuntat sotul ca vrea sa divorteze. Tatal a fost singurul care spune ca si l-a dori pe Andrei inapoi acasa. Dar, sustin angajatii centrului, nici pana in ziua de azi el nu a facut o cerere scrisa de restabilire a domiciliului minorului.

DE SARBATORI. Copilul insa a aflat unde este "acasa" si a mai fost in vizita in satul Puscasi, din Vrancea, de cateva ori de atunci. Pana la urma, tatal a plecat si el in Spania, la munca, iar pe Andrei nu l-a mai chemat nimeni in casa parinteasca. De Sarbatori insa, el a decis sa mearga acolo nepoftit. A plecat din centru, cu bilet de voie, inainte de Craciun. A ajuns in comuna la el, iar acasa a gasit-o doar pe bunica din partea tatalui, o batrana de 80 de ani. Batrana i-a deschis usa si l-a primit pe copil sa-si faca Sarbatorile in familie. La 2 ianuarie, Andrei Manalau s-a reintors in Bucuresti.

CAUZE. Zilele trecute, la Centrul Ciresarii 2, Andrei ne-a spus cum si-a petrecut Sarbatorile de iarna. Povestea cu zambetul pe buze si fara prea multe cuvinte: "M-am imbatat". "Am baut bere si Alexandrion". "La bufet." "Si de Craciun m-am imbatat, si de Revelion, si intre." "Am tipat la batrani. Da’ nu imi pare rau". "Nu mi-am cerut iertare. Nu vreu sa-mi cer, nu stiu de ce." Cand am telefonat acasa la batrana sa ne interesam de copil, s-a auzit in receptor vocea unui barbat, unchiul copilului: "Sa-l tineti acolo, la voi, la Bucuresti. Sa nu-l mai aduceti. Ne-a injurat".



Psihologul Centrului Ciresarii 2, Mihai Codreanu, spune ca Andrei Manalau se comporta violent tocmai pentru ca parintii lui au divortat imediat dupa ce a fost gasit. El nu poate pricepe nici acum decizia mamei. "Comportamentul violent e dobandit de la nastere. Insa, daca nu ar fi disparut de la varsta de 7 ani, daca nu ar fi crescut intr-un centru de plasament, evolutia lui ar fi fost cu siguranta alta", recunoaste Codreanu.

IOAN A FOST GASIT DUPA ZECE ANI

Cretu Ioan (foto) a fugit la 6 februarie 1995 din Caminul Scoala nr. 14 Roman (pentru copii cu deficiente intelectuale). Avea 13 ani. "Persoana in cauza vorbeste greu, dar poate da relatii despre identitatea sa", se preciza in descrierea cu care IJP Neamt il punea in urmarire generala. Am aflat de cazul sau in august 2005. O luna mai tarziu, Jurnalul National lansa campania de presa pentru copiii disparuti. Cazul lui Ioan a fost mediatizat de noi la 28 noiembrie 2005. In aceeasi zi – am aflat mult mai tarziu citind pe net Monitorul de Neamt –, disparutul a fost identificat de politie. "Identificarea lui Ioan Cretu a fost facuta de ciobanul la care lucra, dupa ce i-a vazut fotografia intr-un ziar central. "Proprietarul stanii din zona Tunari-Pipera s-a prezentat la Postul de Politie Voluntari – Ilfov, pentru a anunta faptul ca gazduieste o persoana despre care a aflat ca este data in urmarire pentru disparitie. In urma verificarilor a reiesit ca, intr-adevar, este vorba despre Ioan Cretu care a fugit la 6 februarie 1995 de la institutia pentru copii cu deficiente intelectuale. Pe atunci, baiatul avea 14 ani. In perioada cat nu s-a stiut de el, acesta nu a savarsit fapte antisociale", a declarat inspectorul principal Dragos Balau, comandantul Politiei Municipiului Roman. "Cel mai probabil, Ioan Cretu urmeaza a fi adus in Neamt si dat in grija rudelor, la Margineni", preciza Monitorul de Neamt in editia de la 30 noiembrie 2005. Baiatul insa, devenit intre timp major, a ales sa ramana in continuare la familia celui care l-a gasit.






Discutii la CNA - Copiii disparuti vor aparea la stiri


Disparitiile de copii vor fi anuntate la stiri. Aceasta a fost concluzia unei discutii din cadrul sedintei publice de ieri dintre membrii CNA, reprezentantii televiziunilor si cei ai Politiei Romane. "Daca nici asta nu e o chestiune importanta, atunci nu stiu care mai poate fi? Ati intors pe toate fetele povestea cu biletelul (n.r. – lui Tariceanu) si nu puteti da un anunt 30-40 de secunde cand dispare un copil?", le-a reprosat presedintele CNA, Ralu Filip (foto), reprezentantilor televiziunilor.





STORY. La randul sau, chestorul principal Stefan Iancu, adjunctul IGPR, a subliniat faptul ca toate comunicatele de presa ale politiei despre disparitiile de copii ajung la institutiile media, insa televiziunile nu dau niciodata pe post astfel de cazuri. "Noi incercam sa facem story-uri. Nu putem da anunturi scurte, cum primim de la Politie", a spus directorul de stiri al Pro TV, Gabi Popescu. Aceasta a spus ca se teme de numarul mare de solicitari si telefoane pe care le-ar putea primi de la parinti pentru a-i ajuta. In replica, Ralu Filip a declarat ca nici decizia de a nu da deloc anunturi despre copiii disparuti nu este o solutie. "Faptul ca nimeni nu da nimic incurajeaza disparitiile. Daca ar aparea la stiri, s-ar descuraja fenomenul. In plus, e vorba sa difuzati anunturile care vin doar de la Politie", a adaugat Filip. Problema formatului in care vor aparea anunturile va fi discutata intr-o intalnire viitoare dintre reprezentantii Politiei si cei ai mass-media. Exista, pe de alta parte, si posibilitatea ca CNA sa modifice Codul de reglementare a continutului audiovizual, incluzand obligativitatea televiziunilor de a difuza in prime-time anunturile despre copii disparuti.

 Ionela Gavriliu


Realitatea Romaneasca

Functionarii publici nu se inteleg cu Guvernul

    Negocierile dintre functionarii publici si reprezentantii Guvernului au esuat din nou, din cauza ca reprezentantii Executivului nu au putut da explicatii privind unele aspecte din proiectul legii salarizarii. Astfel, o noua discutie va avea loc saptamana viitoare. Liderii Sed Lex vor decide daca se vor mai prezenta la intalnirea stabilita pentru 13 februarie sau vor continua protestele.


Sindicalistii cer negocierea punctului valoric aplicabil in noul act normativ, incepand cu 1 aprilie, astfel incat niciun functionar public sa nu piarda la salariu. Totodata, ei cer negocierea grilelor de salarizare din noul proiect de lege, astfel incat sa poata echilibra decalajul dintre categoriile de functionari, diferentele fiind, de multe ori, de 450 la suta. In plus, membrii aliantei cer rediscutarea modului in care sunt acordate treptele de sala-rizare si a modului in care vor avansa pe trepte functionarii publici. Sindicalistii sunt nemultumiti pentru ca personalul contractual din directiile judetene pentru pro-tectia copilului are salariile cele mai mici din administratie si nu beneficiaza de aceleasi facilitati cu cei din subordinea Ministerului Sanatatii Publice. (S.P.)

Romania Libera

Cu ajutorul social, la carciuma din colt


Acordarea ajutorului social poate fi suspendata pe o perioada de cateva luni. Acest lucru se poate face doar printr-o hotarare de Consiliu Local. Majoritatea primarilor din judetul Constanta au apelat la aceasta solutie timp de cateva luni deoarece anumiti beneficiari, dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, au refuzat sa-si mai caute un loc de munca. In aceste conditii, oamenii au fost obligati sa-si gaseasca de munca, impinsi de la spate de primari.

Reevaluarea dosarelor



Legea privind ajutorul social prevede si o serie de sanctiuni care vor fi aplicate pentru acele primarii din judet care nu se vor ocupa serios de dosarele de acordare a indemnizatiei pentru saraci. Directia de Munca va aplica amenzi usturatoare cuprinse intre 500 RON si 1.000 de RON pentru neintocmirea la timp de catre edili a dosarelor. Este sanctionata si neanuntarea primarului la directie in cazul in care beneficiarii si-au schimbat domiciliul, veniturile sau numarul de membri ai familiei ce ar putea modifica cuantumul ajutorului. Lista integrala a beneficiarilor si persoanelor care urmeaza sa lucreze in folosul comunitatii va trebui expusa la vedere, la intrarea in institutie. Si cei care beneficiaza de acest ajutor au anumite obligatii. Acei membri ai familiei solicitante, apti de munca, trebuie sa probeze ca se afla in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca ca fiind in cautarea unui loc de munca. Ei nu trebuie sa faca parte din categoria celor care au refuzat un post si nici cursurile de calificare gratuite pentru someri.
Ultimele modificari ale legii au scopul de a-i descuraja pe cei care apeleaza la declaratii false pentru a primi bani de la stat.    


Seminar pentru promovarea drepturilor copilului


Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta organizeaza luni, la sediul Prefecturii, un seminar pe tema drepturilor copilului, destinat factorilor de decizie din judet. La eveniment vor participa peste 50 de persoane din judet - reprezentanti ai Consiliului Judetean Constanta, ai Prefecturii, consilieri judeteni, primari, sefi ai serviciilor deconcentrate din domeniul eucatiei, sanatatii, internelor, justitiei, precum si reprezentanti ai Bisericii. Potrivit purtatorului de cuvant al DGASPC Constanta, Mihaela Ristea, seminarul isi propune sa contribuie la informarea, sensibilizarea si cresterea gradului de implicare a factorilor de decizie in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copiilor, precum si al colaborarilor dintre institutii in acest sens. Astfel de evenimente se desfasoara, simultan, in cele 41 de directii de asistenta sociala si protectia copilului din judet. Seminarul precede cele patru sesiuni de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu micutii in activitatea lor zilnica: educatori, personal medical, asistenti sociali, politisti, preoti etc. La nivelul judetului nostru, aceste cursuri se vor organiza in perioada martie-aprilie.     

Pomana pentru 60% din populatie

Saracii Sucevei stau cu mana intinsa la ajutoarele pentru incalzire


Aproximativ 60% din locuitorii judetului Suceava pot beneficia de ajutoare la incalzire, altele decat cele care sunt alocate pentru cei care isi asigura confortul termic al locuintelor in sistem centralizat sau cu gaze naturale. Anuntul a fost facut de subprefectul de Suceava, Stefan Alexandru Baisanu. Termenul-limita de depunere a cererilor pentru ajutoarele de incalzire a fost de 31 ianuarie 2007, in acest moment Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Suceava centralizand datele pentru realizarea raportului final in jurul datei de 10 februarie a.c. Pana in prezent au fost centralizate numai 23% din totalul solicitarilor, iar suma care trebuie acordata pentru ajutoarele la incalzire se ridica deja la 26,4 miliarde lei vechi. Pana la data de 28 februarie, primarii trebuie sa trimita Prefecturii situatiile centralizatoare si dispozitiile de plata. In opinia subprefectului de Suceava, procentul respectiv inseamna enorm de mult. Conform reprezentantilor Directiei Muncii, procentul exprimat de subprefectul Sucevei este foarte aproape de realitate, in conditiile in care peste 85% din populatia de la sate poate beneficia de aceste ajutoare. Totusi, Prefectura si Directia Muncii vor verifica modul in care au fost declarate veniturile realizate in scopul depistarii celor care au declarat incorect veniturile nete medii realizate pe membru de familie. Cuantumul ajutorului este stabilit in raport cu veniturile familiei. Persoana sau familiile care au venituri sub 5 milioane pe membru de familie vor beneficia de un ajutor cuprins intre 14 si 46 de lei, in functie de veniturile pe membru de familie, dar care nu trebuie sa depaseasca suma de 500 de lei de persoana. Plata ajutoarelor de incalzire se va face o singura data pentru lunile ianuarie, februarie si martie.

Ziua

20% din romani sufera de o boala psihica
























































Raspandirea bolilor psihice ramane in continuare o problema delicata. Datele statistice se strang cu dificultate deoarece studiile epidemiologice asupra acestor boli sunt deosebit de greu de realizat si extrem de costisitoare. Despre o mica dimensiune din acest vast domeniu ne-a vorbit conf. dr. Radu Mihailescu, director medical la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia" din Capitala.

Care este prevalenta bolilor psihice in Romania?

In psihiatria contemporana nu mai lucram cu ipoteze. Avem insa probleme de esantionare si de definitie a bolii. S-au modificat denumiri si raspandiri. Spre exemplu, nevroza - ca si definitie - nu mai exista in clasificarea bolilor psihice. In psihiatria de astazi functionam dupa modelul bio-psiho-social, aceste trei lucruri determinand cauzele unei boli si, bineinteles, modul de interventie terapeutica. Cu cat o boala este mai mult biologica, spre exemplu, schizofrenia, cu atat raspandirea ei este mai constanta. Prevalenta "lifetime", adica ponderea cazurilor unei boli, care afecteaza populatia intr-un timp dat - pentru, din nou ca exemplu, schizofrenie - este de 1%. Daca este vorba despre o boala mai mult psihosociala, stresul de exemplu, raspandirea difera de la o cultura la alta, de la o populatie la alta etc. Asadar, prevalenta "lifetime" pentru bolile psihice este de 33% - adica 1 din 3 oameni (inclusiv romani) a avut, are in prezent sau va avea pe parcursul vietii o tulburare psihica diagnosticata (inclusiv o simpla insomnie, nu neaparat schizofrenie). Prevalenta "point", adica la acest moment, pentru bolile psihice este de 20-22%. Adica 1 din 5 oameni (inclusiv romani) are o tulburare psihica diagnosticata dupa criterii internationale.

Ce boli psihice sunt predominante in Romania?

Noi vorbim astazi mai mult despre tulburari psihice decat despre boli. Tulburarile de personalitate - cu o pondere de 11-13% peste tot in lume nu au regim de boala, dar asta nu inseamna ca nu au tratament. Jumatate dintre bolnavii despre care vorbeam la prevalenta "point" sufera de tulburari de personalitate. Spre exemplu, 75-85% dintre detinutii din inchisori au "firi anormale", din categoria "dramatici, emotionali, agresivi".

Avem o rata ceva mai mare, probabil peste cea europeana, la abuzul de substante psihoactive (mergand de la nicotina sau alcool, pana la droguri majore). Abuzivii sunt de trei ori mai multi decat dependentii de alcool - care inregistraza o cota de 6%. Aceasta da o medie de 24%. Adica, pe intelesul tuturor, 1 din 4 romani are probleme cu alcoolul. De fapt, diferitele studii comerciale, in care nu sunt introduse si valori referitoare la productia privata de alcool, ci doar la industrie, indica, pentru tara noastra, un consum de circa 9 litri alcool pur/cap de locuitor/anual.

Sunt romanii stresati?

Suntem o societate in permanenta transformare, destul de accentuata si, orice schimbare genereaza stres. Tulburarile anxioase sunt pe primul loc. In tarile dezvoltate exista medicul ginecolog personal, avocatul, psihologul, psihiatrul etc. Si la noi aceste lucruri au inceput sa se miste. Insa mai avem pana sa ajungem la acest stadiu. Pana atunci, filtrul pentru descoperirea acestor tipuri de afectiuni il reprezinta medicul de familie. Problemele legate de tulburari de stres, manifestate in general prin simptomatologie corporala, nu trebuie ignorate si trebuie prezentate medicului de familie care, la randul sau, poate recomanda un medic de specialitate.

Unde se afla Romania privind reforma sistemului de sanatate mintala?

Se afla pe drumul cel bun. Domeniul insa are nevoie de resurse financiare. Trebuie construite centrele comunitare de sanatate mintala - pentru Bucuresti s-au calculat 12 astfel de unitati (s-au realizat deja 2) - care sa preia asistenta tulburarilor psihice, oarecum "minore". In spitalul nostru, un mamut cu peste 1200 de paturi (in conditiile in care in toata Europa spitalele mari de psihiatrie au 300-400 de paturi), 30% dintre pacienti sunt cu depresii. Insa 25% dintre acestia pot fi tratati in ambulator, si numai 5% necesita spitalizare.
Yüklə 61,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin