Çocuk kitaplari haftasi



Yüklə 33,91 Kb.
tarix18.01.2018
ölçüsü33,91 Kb.
#38604


ÇOCUK KİTAPLARI HAFTASI

( Kasım Ayının İkinci Haftası )


Kitap bize bilmediklerimizi öğretir. Görmediğimiz yerleri tanıtır. Kitap okunduğu zaman göze, dinlendiği zaman kulağa seslenir. Kitaplar zamanımızı değerlendiren birer sevgili arkadaştır. Kitaplarla arkadaşlık küçük yaşta başlarsa bu güzel alışkanlık büyüyünce de sürer gider. Kitaplar doğruyu, güzeli, iyiyi, yararlıyı bulmamıza yardım eder. Kitaplar yaşamı sevdirir. Dünyayı güzelleştirir. İçimizi aydınlatır. Yazarlar, kitaplar aracılığıyla binlerce, yüz binlerce insana seslenirler. Yazarın düşünceleri kitaplar aracılığıyla ülkeden ülkeye yayılır. Bilgiler en uzak yerlere ulaşır. Yazarla okuyucu arasında bir bağ kurulur, bir yakınlık sağlanır.

Kitapların satıldığı yere kitapevi, konulduğu yere kitaplık denir. Herkesin yararlanması, okuması, başvurması için kurulan ve içinde kitaplar bulunan yere kütüphane denir.

Amerikan İzcileri Kitaplık Yöneticileri ilk kez 1917 yılında bir kitap haftası düzenlemeyi önerdiler. Aydınlar, yazarlar, yayıncılar önerinin benimsenmesi için çalıştılar. Bu çalışmalar sonucu Kasım ayının ikinci haftası dünyanın bir çok uygar ülkesinde Kitap Haftası olarak kabul edildi. Bu hafta daha sonra bizde de Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanmaya başladı.

Kitap Haftası içinde, kitap sergileri düzenlenir. Kitap siparişleri mektuplarının nasıl yazıldığı öğretilir. Arkadaşlar birbirlerine kitap armağan ederler. Kitapsever öğrenciler hafta içinde kitaplıklarına çeki düzen verirler.

Kitap sevgisini bir yazarımız şöyle anlatıyor. "Dünyada hiç bir dost, insana kitaptan daha yakın değildir. Sıkıntımızı unutmak, donuk hayatımıza biraz renk, ışık vermek, daracık dünyamızda bulamadığımız şeyleri yaşamak için tek çaremiz kitaplara sarılmaktır. Düşünüyorum da, şu dünyada kitaplar yok oluverse, yaşamak ne denli güçleşir, çekilmez bir ağırlık olur. Dünyamızı nasıl insansız düşünmezsek, insanı da kitapsız düşünemeyiz. Beyinde, düşüncenin kıvılcımının parladığı ilk andan beri, insan düşündüğü ve duyduğunu türlü şekillerle, eline ne geçirdiyse ona yazmaktan, çizmekten kendini alamamıştır. Okuyan kişi için kitaplığın yanı başından daha rahat bir yer olabileceğini sanmıyorum. Ben kendi hesabıma, kitaplarım arasında duyduğum rahatlığı hiç bir yerde duyamamışımdır.

Odamdan dışarı çıktığım zamanlar, yanıma küçük bir kitap almayı hiç unutmam. Ne olacağı bilinmez ki. Kalabalık içinde insanın içine ansızın bir yalnızlık çökebilir."
KİTAP TÜRLERİ
Kitapları türlerine göre çeşitli gruplara ayırabiliriz.

Başvuru Kitapları : Bu gruba giren kitaplar bize değişik, çeşitli yararlı bilgiler verirler. Sözlükler, ansiklopediler, yazım kılavuzları gibi. Başvuru kitaplarının konuları kısa sürede bulunabilsin diye çoklukla harf sırasına göre hazırlanır.

Bilgi Kitapları : Bunlar öğretici kitaplardır. Bize bilmediğimiz konularda yeni bilgiler verirler. Yeni bilgiler, düşünce ufkumuzu genişletir. Bilgili insanlar daha doğru kararlar verirler. Ders kitaplarımız bilgi kitaplarıdır. Doğru bilgi kitaplarını dikkatle okumalıyız.

Meslek Kitapları : Belirli meslekler için hazırlanmış kitaplardır. Mesleğinde daha başarılı olmak isteyenler bu tür kitaplardan yararlanırlar. Meslek kitaplarından oluşan kütüphaneler de vardır.

Edebi Kitaplar : Romanlar, öyküler, masallar, gezi ve şiir kitapları, anılar bu gruba girer. Bu kitaplar kolay okunur. Okuyanı dinlendirir, düşündürür, duygulandırır.

Çocuk Kitapları : Çocuklar için yazılan yapıtlara çocuk kitabı denir. Çocuk kitapları çocuklara bilgi verir. Çocukların duygu, düşünce dünyasını geliştirir.


CANIM KİTAP

Aşağıda okuyacağınız parça bir öğrenci kitaplığının nasıl oluşturulduğunu ve kitap sevgisinin insana kazandırdığı güzellikleri anlatıyor.
Bir sürü kitabım oldu. Küçük kitaplığımın raflarını doldurdular. Hepsini seviyorum. Sevilmez mi ? Kitap bu. Hele en güzeliyse…

Önce öğretmenimin önerdiklerini aldım. Okudum. Bende okuma merakının geliştiğini gören annem, babam, ağabeyim, akrabalardan bazıları, fırsat buldukça kitap armağan ettiler. Bunlara bir-iki yaş günümde arkadaşlarımın verdiklerini de eklersek, varın siz hesap edin ne kadar çoğalmış.

Hepsini okuyamadım. Birden yığıldılar. Ama büyük bir hızla okumayı sürdürüyorum. Yakında bitireceğim. "Püsküllü Deve"yi, "Kel Güvercin"i bir solukta okudum. Daha hangi birini sayayım size ? "Aziz Dede'den Masallar"ı mı? "Şeytan Çekiçleri"ni mi? "Sakarca"yı, "Yonca Kız"ı, "Tomcik ile Bilek"i mi? "Küçük Prens"i, "Dağdaki Kaynak"ı, "Şeytanın Altınları"nı mı? Hangisini sayayım?.. Benim kitaplarım hep çiçek kokar. Renk renk güzellik kokar. Barış ve sevgi yayılır onların ortamından. Belki bu yüzden, kitaplarımla birlikte evimizde daha güzel bir dünya oluştu. En güzeli, ben daha anlayışlı, daha bir içten, daha bir seven ve sevilen biri oluverdim. Kuşlarla, kelebeklerle, ağaçlarla, bulutlarla dost olmak, onları bizim "insan" yaşamımızla bütünleyerek değerlendirmek ne zevkli, ne yararlı bir oyunmuş meğer!.. Ben dostluğun ve arkadaşlığın bu denli kıvanç verici olduğunu daha önceleri bilmezdim. Oysa kitaplarımla, oradaki kahramanlarla birlikte yaşayarak öğrendim hepsini. Kötülerle uyarınca savaşmayı, iyilrle bütünleşmeyi onlarla birlikte öğrendim.

Kitapsız bir evren düşünemiyorsam, henüz kitap okumamış kardeşlerim beni bağışlasınlar; çok doğru söylüyorum. Azıcık zorlayın kendinizi, başlangıçta güç gelse de, bir alıştınız mı, o güzelim sayfalardan kendinizi alamazsınız. Bunda payım olursa büyük kıvanç duyarım. Hemen başlayın okumaya.


Celal ÖZCAN

Başarı Dergisinden



ŞİİRLER

KİTAPLAR

İçi bilgi doludur,

Kafamızın süsüdür,

Hep okuyalım kitapları,

Adam olmanın yoludur.
Yolun aydınlığını,

Kitaplar gösterir bize,

İçimizin karanlığını,

Atarak, bizi çıkarır düze.


Hediyeniz kitap olsun,

Kafalara bilgi dolsun,

Kitapları ezip, bozmayalım,

Kuşaktan kuşağa kalsın.


Okuyan millet yükselir,

Biz de okuyarak yükselelim,

Atatürk'ün isteği bu,

Milletçe geri kalmayalım.



Fethi BOLAYIR

KİTAP DİYOR Kİ

Mini mini çocuklarım

En değerli varlıklarım

Sayfam dolu bilgilerle

Sizi candan kucaklarım.
Çalışmaktan hiç yılmayın,

Derslerden geri kalmayın

Tekrar tekrar okuyun da

Çözümlerde yanılmayın.


Çok okuyan, çok şey bilir,

Çalışkanlar hep sevilir,

Uzaydaki yıldızlara

Üstün teknikle gidilir.


Sen ki bir Türk çocuğusun

Ulusun tek umudusun.

Eğer çokça çalışırsan

Ömür boyu hep mutlusun.



İbrahim ŞİMŞEK

KİTAP

Okumayı, yazmayı

Gördüm, öğrendim senden.

Büyükleri saymayı

Yine sensin öğreten.
Sende bilgi, görgü var,

Sende bütün gerçekler.

Sayfalarını açar,

Okurum birer birer.


Doğruluk ve güzellik

Senin yolun insana.

Bize sensin üstelik,

Öğretmen, baba, ana.


Seni temiz tutarm,

Kirletmem hiç bir zaman.

Esirgerim, okşarım,

Usanmam okumaktan.



İ. Hakkı TALAS

CAN KARDEŞİM KİTAP

Gel benim can kardeşim,

Gel güzel kitabım gel!

Senden başka dünyada

Hiç bir şey değil güzel.
Seninle oynayalım,

Seninle gülelim gel!

Seninle yerde, gökte

Gezip eğlenelim, gel!



Mehmet Necati ÖNGAY
KİTAP

İnsana yararı çok,

Kitaptan iyi şey yok,

Öykü, masal ve şiir,

Yazılmış bizler için.
Atasözü, bilmece,

Okurum gündüz gece,

Küçük olsa da yaşım,

Bilgi ile dolar başım.


Kitabımı yıpratmam,

Kirletmem, yere atmam,

Onları koruyorum,

Çünkü çok seviyorum.



Ali Osman ATAK

KİTAPLARIM

Ben çok severim kitaplarımı,

Onlardır en iyi arkadaşım.

Bütün bu irili ufaklı harfleri

Ben hep onlardan öğrendim.
Onlar yazmasaydı nereden bilecektim

Dünyanın yuvarlak olduğunu?

Nasıl yüzdüğünü vapurun?

Başkası söylese inanmazdım.

Yağmur yağdırdığına şu bulutun.
Hiç sevmez olur muyum kitaplarımı?

Hepsi güzel resimlerle süslüdür.

Biri hayvanları tanıtır,

Öbürü masallar anlatır bana.

Kimi ağlatır, kimi güldürür.

Hepsi bir şeyler söyler insana!



Şükrü Enis REGÜ
GÜZEL SÖZLER


  • Kitapsız büyüyen çocuk, susuz ağaca benzer.

  • Kitaplar hiç aldatmayan dostlardır.

  • Bir insanın değeri okuduğu kitaplarla belli olur.

  • Kitap aklın ilacıdır.

  • Kitapsız yaşamak, kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.

  • Beden eğitimi vücut için ne ise, okumak da beyin için odur.

  • Kitap sevgisi, sevgilerin en güzelidir.

  • İnsanlar ölür, kitaplar ölmez.

  • Uygarlık yapısının temeli kitaptır.

  • Kitaplar da dostlar gibi iyi seçilmelidir.

  • Kitap akıl öğreten bir dosttur.



Yüklə 33,91 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin