Commission directive 2003/125/ec of 22 December 2003



Yüklə 26,27 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü26,27 Kb.
#89985

II

(AB Antlaşması/Euratom Antlaşması kapsamında kabul edilen, yayımlanması zorunlu olmayan tasarruflar)

KARARLAR

KOMİSYON

2007-2013 dönemi için stratejik rehber ilkelerinin kabulü bakımından 574/2007/AT sayılı Avrupa Birliği Parlamentosu ve Konseyi Kararını uygulayan

27 Ağustos 2007 tarihli ve

2007/599/AT sayılı Komisyon Kararı

(C(2007) 3925 sayılı belge altında bildirilmiştir)

(Asıl metinler yalnız Bulgarca, Çekçe, Danca, Felemenkçe, İngilizce, Estonca, Fince, Fransızca, Almanca, Yunanca, Macarca, İtalyanca, Letonca, Litvanca, Maltaca, Lehçe, Portekizce, Romence, Slovakça, Slovence, İspanyolca ve İsveççe dillerindedir)

AVRUPA TOPLULUKLARI KOMİSYONU,

Avrupa Topluluğunu Kuran Antlaşma’yı göz önünde tutarak,

Dayanışma ve Göç Akımları Yönetimi genel programının bir parçası olarak 2007-2013 dönemi için Avrupa Dış Sınırlar Fonunu oluşturan 23 Mayıs 2007 tarihli ve 574/2007/AT sayılı Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi Kararını1 ve bu Kararın özellikle 20. maddesini göz önünde tutarak,

Aşağıdaki gerekçelerle:

(1) Komisyon, 2007-2013 dönemi için çok yıllık programlama ile ilgili Fon müdahalesi için çerçeve sunan stratejik rehber ilkeleri belirlemelidir.

(2) Rehber ilkeler, öncelikleri ve 574/2007/AT sayılı Kararın 16. maddesinin 4. paragrafı uyarınca, Fon tarafından ortak finanse edilen projelerde, Uyum Fonu tarafından tazmin edilmeyen üye devletlerin Topluluğun ortak finansmana katkısını %75’e çıkarmaya yönelik belirli önceliklerini tanımlamalıdır.

(3) Avrupa Birliği Antlaşması ve Avrupa Topluluklarını Kuran Antlaşma’ya ekli Danimarka’nın durumuna ilişkin Protokol’ün 2. maddesi uyarınca, Danimarka mevcut Karar ile bağlı veya uygulamasına tabi değildir. Bu Kararın Avrupa Topluluğu’nu Kuran Antlaşma’nın Üçüncü Kısmının IV. Başlığının hükümleri altında, Schengen müktesebatı üzerine inşa edildiği göz önüne alınarak, Danimarka, anılan Protokol’ün 5. maddesi uyarınca bu Kararın kabul edilmesinden sonraki altı aylık süre içerisinde, bu Kararı kendi ulusal hukuku içerisinde uygulayıp uygulamayacağına karar verir.

(4) İzlanda ve Norveç bakımından, 574/2007/AT sayılı Karar, anılan iki devletin Schengen müktesebatının uygulamaya konulması, uygulanması ve geliştirilmesine ortak olması hakkında Avrupa Birliği Konseyi ile İzlanda Cumhuriyeti ve Norveç Krallığı arasında yapılan Anlaşma çerçevesinde, anılan iki devletin Schengen müktesebatının uygulamaya konulması, uygulanması ve geliştirilmesine ortak olması hakkında Avrupa Birliği Konseyi ile İzlanda Cumhuriyeti ve Norveç Krallığı arasında yapılan Anlaşma’nın uygulanması için belirli düzenlemeler hakkında 17 Mayıs 1999 tarihli ve 1999/437/AT sayılı Konsey Kararının2 1. maddesinin A ve B bentlerinde bahsi geçen alanlarda yer alan, Schengen müktesebatı hükümlerinin geliştirilmesini oluşturur.

(5) İsviçre bakımından, 574/2007/AT sayılı Karar, Avrupa Birliği, Avrupa Topluluğu ve İsviçre Konfederasyonu arasında yapılan, İsviçre Konfederasyonu’nun Schengen müktesebatının uygulamaya konulması, uygulanması ve geliştirilmesine ortak olması hakkında Anlaşma çerçevesinde, anılan Anlaşmanın Avrupa Topluluğu adına imzalanması ve bazı hükümlerinin geçici olarak uygulanması hakkında Konsey Kararının 4. maddesinin 1. paragrafında anılan alanlarda yer alan, Schengen müktesebatı hükümlerinin geliştirilmesini oluşturur.

(6) Bu Karar, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nın Schengen müktesebatının bazı hükümlerine katılma talebine ilişkin 29 Mayıs 2000 tarihli ve 2000/365/AT sayılı Konsey Kararı1 ve Schengen müktesebatının bazı kısımlarının Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı tarafından yürürlüğe konulması hakkında 22 Aralık 2004 tarihli ve 2004/926/AT sayılı Konsey Kararı2 uyarınca Birleşik Krallığın katılmadığı Schengen müktesebatı hükümlerinin geliştirilmesini oluşturur. Bu nedenle, Birleşik Krallık bu Karar ile bağlı veya uygulamasına tabi değildir.

(7) Bu Karar, İrlanda’nın Schengen müktesebatının bazı hükümlerine katılma talebine ilişkin 28 Şubat 2002 tarihli 2002/192/AT sayılı Konsey Kararı3 uyarınca İrlanda’nın katılmadığı Schengen müktesebatı hükümlerinin geliştirilmesini oluşturur. Bu nedenle, İrlanda bu Karar ile bağlı veya uygulamasına tabi değildir.

(8) Bu Kararda öngörülen önlemler, 574/2007/AT sayılı Kararın 56. maddesince oluşturulan ortak Komite’nin ‘Dayanışma ve Göç Akımları Yönetimi’ görüşüne uygundur,

İŞBU KARARI KABUL ETMİŞTİR:



Madde 1

2007-2013 dönemi için çok yıllık programlamanın önceliklerini ve özel önceliklerini ortaya koyan rehber ilkeler Ekte belirtilmiştir.



Madde 2

Bu kararın muhatabı Belçika Krallığı, Bulgaristan Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Almanya Federal Cumhuriyeti, Estonya Cumhuriyeti, Yunanistan Cumhuriyet, İspanya Krallığı, Fransa Cumhuriyeti, İtalya Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya Cumhuriyeti, Litvanya Cumhuriyeti, Lüksemburg Büyük Dukalığı, Macaristan Cumhuriyeti, Malta Cumhuriyeti, Hollanda Krallığı, Avusturya Cumhuriyeti, Polonya Cumhuriyeti, Portekiz Cumhuriyeti, Romanya, Slovenya Cumhuriyeti, Slovakya Cumhuriyeti, Finlandiya Cumhuriyeti ve İsveç Krallığı’dır.

Brüksel’de, 27 Ağustos 2007 tarihinde düzenlenmiştir.

Komisyon adına

Franco FRATTINI

Başkan Yardımcısı



EK

574/2007/AT sayılı Kararın 3. maddesinde listelenen (a), (b) ve (c) hedefleri doğrultusunda, aşağıda sunulan rehber ilkeler, Lahey Programında1 belirlendiği şekilde dış sınır yönetimi için Avrupa politikasının uygulanması2 kapsamında değerlendirilecektir. Rehber ilkeler özellikle, dış sınırların ortak entegre sınır yönetimi sisteminin daha ileri düzeyde aşamalı kuruluşu ve üye devletlerin dış sınırlarının kontrol ve gözetiminin güçlendirilmesi amaçları doğrultusunda Topluluğun önceliklerini yürürlüğe koyacaktır.

574/2007/AT sayılı Kararın 3. maddesinde listelenen (d) hedefi doğrultusunda rehber ilkeler, bir yandan yasa dışı göçle mücadeleyi amaçlayan çok katmanlı bir sistemin parçası olarak yerel konsolosluklardaki idari uygulamaların artırılması diğer yandan da meşru seyahatleri kolaylaştırılması yoluyla ortak vize politikasının daha ileri seviyeye taşınması amacıyla özellikle Topluluğun önceliklerini yürürlüğe koyacaktır.

574/2007/AT sayılı Kararın 6. maddesinde söz edilen Özel Transit Geçiş Sisteminin uygulanmasına verilen destek, bu rehber ilkelere uygun olarak Litvanya Cumhuriyeti’nin çok yıllık programı çerçevesinde belirlenecektir.

Üye devletler, kendilerine tahsis edilen mali kaynakların en etkili dağılımını ihtiyaçlarına uygun olarak belirlemelidirler. Bununla birlikte, 2007-2013 dönemi için çok yıllık program taslaklarını hazırlarken, üye devletler bu Fon kapsamındaki mevcut Topluluk kaynaklarını, aşağıda listelenen beş öncelikten en az üçüne tahsis etmelidirler.

Aşağıda listelenen özel öncelikler, ya uygulayıcıların ortak araç ve gereçlerinin değerine eklenen ya da dış sınırları güvenli hale getirmek için diğer üye devletlerin veya bir bütün halinde Topluluğun kapasitesine doğrudan etki eden ulusal eylemlerle ilgilidir.

Buna ek olarak, çok yıllık program taslaklarını hazırlarken üye devletlerden, dış sınırların kontrolü ve gözetiminde Frontex Ajansının üstlendiği çalışmadaki sinerjiyi göz önünde bulundurmaları istenir.

ÖNCELİK 1: Dış sınırlarda kişilerin kontrolü ve dış sınırların gözetimi bakımından ortak entegre sınır yönetimi sisteminin daha ileri düzeyde aşamalı kuruluşunun desteklenmesi.

Bu, Fon kurallarının uygunluğu çerçevesinde altyapı, sistemler ve araçlara yapılan yatırımı içerebilir. Bu yatırımlar ile özellikle, üye devletler arasındaki karar verme ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak için bilgi yönetiminde yakınsamanın sağlanması ve sahtecilik tespit ekipmanına yönelik hükümler dahil, sınır güvenliğinin daha ileri seviyeye taşınması amaçlanmalıdır.

Bu öncelik dahilinde, aşağıdaki özel önceliklere yönelik projeler için Topluluk katkı payı %75’e çıkarılabilir:

(1) Diğer üye devletlerle birlikte işlem görebilir hale gelmeleri için ulusal iletişim sistemlerinin yükseltilmesi;

(2) Diğer üye devletlerle birlikte işlem gören ve ortak entegre risk analizi sonuçlarını dikkate alan dış sınırların kontrolü için işletme ekipmanının satın alınması ve/veya yükseltilmesi;

(3) Üye devletlerin, Frontex Ajansı tarafından koordine edildiği şekilde üye devletler arasındaki operasyonel iş birliğine katılma ve/veya katkıda bulunma kapasitelerini artırmak için işletme ekipmanının satın alınması ve/ya yükseltilmesi;



ÖNCELİK 2: Dış sınırlardaki Avrupa Gözetim Sisteminin ve AB üye devletlerinin güney deniz sınırlarındaki kalıcı Avrupa Devriye Ağının ulusal unsurlarının geliştirilmesinin ve uygulanmasının desteklenmesi.

Bu; taşıt, tekne ve hava araçlarının doğru bir şekilde yerlerinin tespit edilmesi ve tanımlanması için gözetim sistemlerinin yükseltilmesini de içerebilir.

Bu öncelik dahilinde, aşağıdaki özel önceliklere yönelik projeler için Topluluk katkı payı %75’e çıkarılabilir:

(1) Dış sınır kontrol görevini (tespit, tanımlama ve müdahale) yerine getiren tüm ulusal makamların faaliyetlerini 7/24 koordine eden ve diğer üye devletlerdeki ulusal koordinasyon merkezleriyle bilgi alışverişi sağlayan tek ulusal koordinasyon merkezinin kurulmasına veya geliştirilmesine yönelik yatırımlar;

(2) Dış sınırların tümünü veya seçilen kısımlarını kapsayan ve dış sınır kontrolüne dahil olan tüm makamlar arasında 7/24 bilgi paylaşımını sağlayan tek ulusal gözetim sisteminin kurulması veya geliştirilmesine yönelik yatırımlar;

(3) Ekipmana olan ihtiyacın Avrupa seviyesinde açık bir şekilde tanımlanması koşuluyla, sınırlarda tespit, tanımlama ve müdahaleye yönelik ekipmanın (örneğin taşıt, gemi, uçak, helikopter, sensör, kamera vb.) satın alınması ve/veya yükseltilmesi.



ÖNCELİK 3: Konsolosluk veya üçüncü ülkelerdeki üye devletlerin hizmetleriyle düzenlenen faaliyetlerin iyileştirilmesiyle sahte veya tahrif edilmiş belgelerin tespiti dahil, vize düzenlemenin ve yasa dışı göçle mücadelenin desteklenmesi.

Bu öncelik dahilinde, aşağıdaki özel önceliklere yönelik projeler için Topluluk katkı payı %75’e çıkarılabilir:

(1) Üye devletlerin konsolosluk hizmetleri arasında ve vize alanında farklı üye devletlerin konsolosluk ve diğer hizmetleri arasında sistematik ve düzenli iş birliğinin desteklenmesi;

(2) Başlangıç aşamasında, kabul aşamasında ve daha sonraki bir aşamada vize başvurularının işlenmesin için sınırlı temsilcilik, ortak yerleşim veya ortak vize başvuru merkezlerinin kurulması ve geliştirilmesine yönelik girişimler.



ÖNCELİK 4: Dış sınırlar ve vize alanlarındaki Topluluk hukuki araçlarının uygulanması için gereken bilgi teknolojileri sistemlerinin kurulmasının desteklenmesi.

Bu öncelik dahilinde, aşağıdaki özel önceliklere yönelik projeler için Topluluk katkı payı %75’e çıkarılabilir:

(1) Schengen Bilgi Sistemine (SIS) bağlı yatırımlar;

(2) Vize Bilgi Sistemine (VIS) bağlı yatırımlar.



ÖNCELİK 5: Dış sınırlar ve vize alanlarındaki, özellikle Schengen Vize Kodu ve Avrupa Vize Kodu1 konularında, ilgili Topluluk hukuki araçlarının etkili ve verimli bir şekilde uygulanmasının desteklenmesi.

Bu, sınır güvenlik hizmetlerindeki ve konsolosluklardaki memurları hedef alan eğitim faaliyetlerinin yanı sıra sınır muhafızları için uygulamalı elkitapları gibi metinleri içeren ilgili araçların bilgi dağıtımını da içerebilir.

Bu öncelik dahilinde, aşağıdaki özel önceliklere yönelik projeler için Topluluk katkı payı %75’e çıkarılabilir:

(1) Sınır muhafızı eğitimi için ortak müfredat programının ulusal seviyede uygulanması;



(2) Ortak entegre risk analizi modelinin ulusal girdi kalitesinin iyileştirilmesi.

1 ABRG L 144, 6.6.2007, s. 22.

2 ATRG L 176, 10.7.1999, s. 31.

1 ATRG L 131, 1.6.2000, s. 43.

2 ABRG L 395, 31.12.2004, s. 70.

3 ATRG L 64, 7.3.2002, s. 20.

1 Avrupa politikasının bu alandaki en güncel belgeleri için özellikle bakınız: 15-16 Aralık 2005 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi tarafından kabul edilen ‘Göçe küresel yaklaşım: Afrika ve Akdeniz odaklı öncelik eylemleri’ (Bull. 12-2005, I.6. ve I.15-I.20. bentleri) ve 30 Kasım 2006 tarihinde Komisyon tarafından kabul edilen Avrupa Birliği’nin güney deniz sınırları yönetiminin güçlendirilmesinde ilişkin Bildiri (COM(2006)733 son belge).

2 Bu Karar kapsamında dış sınır yönetimi yalnız kişilerin kontrolü ile ilgilidir.

1 Diplomatik misyonlara ve konsolosluk şubelerine yönelik vize ile ilgili Ortak Konsolosluk Talimatları, Avrupa Birliği Konseyi tarafından kabul edildikten sonra Avrupa Vize Kodu ile değiştirilecektir.

Yüklə 26,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin