Consiliul local al municipiului bistri ţ a compartiment pregătire documente, contencios proces-verbalYüklə 0,97 Mb.
səhifə1/9
tarix15.01.2019
ölçüsü0,97 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI

B I S T R I Ţ A

COMPARTIMENT PREGĂTIRE DOCUMENTE,

CONTENCIOS
PROCES-VERBAL

încheiat azi 31.08.2017 în şedinţa ordinară

a Consiliului local al municipiului Bistriţa
La şedinţă participă: consilierii locali ai municipiului Bistriţa, primarul municipiului Bistriţa – Creţu Ovidiu Teodor; viceprimarul municipiului Bistriţa – Niculae Cristian Marius, viceprimarul municipiului Bistriţa – Muthi Adrian Gelu; administratorul public al municipiului – Avram George; secretarul municipiului – doamna Gaftone Floare; Cincea Dumitru Matei – director executiv Direcţia Administraţie Publică, Juridic; Scurtu Nicolae – director executiv Direcţia Economică; Cismaş Adrian – director executiv Direcţia Economică-Venituri; Ruşti Mihai – şef Serviciu relaţii publice, comunicare; Dreptate Radu – director executiv Direcţia Municipală de Servicii Sociale; Fechete Valentina – director executiv Direcţia Tehnică; Bretfelean Nicoleta – Șef Serviciu Direcția Tehnică; Naghiu Doina – Direcția tehnică; Frandeş Florin – director executiv Poliţia Locală Bistriţa; Pop Monica – arhitectul şef al municipiului; Tamas Stefan – Sef Serviciu Urbanism; Marina Vasile – director executiv Direcţia Patrimoniu; Crețiu Ioan – director executiv Direcția Servicii Publice Bistrița; Sărmășan Dan, Director executiv adjunct Direcția Servicii Publice Bistrița; Anastasia Cristiana – Sef Serviciu Salubrizare -DSP; Syeda Olga Abdi – Sef Birou Resurse Umane, Organizare; Coceșiu Liliana - Director executiv Direcția Integrare Europeană; Cionca Terezia Tanța – consilier Compartiment pregătire documente, contencios; Suciu Anca Emilia - consilier Compartiment pregătire documente, contencios;- Bogatean Adriana Silvia, consilier juridic Compartiment pregătire documente, contencios; delegații sătești ai localităților componente ale municipiului Bistrița – Gavrilaș Gavrilă, Pop Maftei, Uță Ioan Radu şi reprezentanţi ai mass-media locală.

Şedinţa ordinară a Consiliului local al municipiului Bistriţa a fost convocată prin Dispoziţia Primarului municipiului Bistriţa nr.407/24.08.2017, care a fost publicată în presa locală, respectiv în cotidianul „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud” nr.6051/25.08.2017, în cotidianul „Răsunetul” nr.7610/25.08.2017 şi pe pagina web a instituţiei, www.primariabistrita.ro.

Şedinţa este legal constituită. Sunt prezenţi la începutul ședinței 20 consilieri locali, toți cei în funcție, având în vedere demisia din funcția de consilier local a domnului Chereji Adrian Florin.
Având în vedere că mandatul de președinte de ședință al domnului consilier Sabău Gheorghe a expirat, la începutul ședinței lucrările acesteia sunt conduse, potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului local al municipiului Bistrița de către cel mai în vârstă consilier, domnul Moldovan Vasile.

Se intonează Imnul de stat al României.


Primul punct al ordinii de zi, alegerea președintelui de ședință al Consiliului local al municipiului Bistrița.

Domnul consilier Moldovan Vasile – cel mai în vârstă consilier: Stimați colegi, după cum vedeți s-a încheiat mandatul colegului Sabău, trebuie să alegem un nou președinte de ședință, așa încât v-aș ruga să faceți propuneri.

Domnul Niculae Cristian Marius, Viceprimar al municipiului Bistrița: Bună ziua, stimați colegi! Îl propun ca președinte de ședință pentru următoarea perioadă pe domnul consilier Kozuk Andrei.

Domnul consilier Moldovan Vasile: Dacă mai sunt și alte propuneri? Constat că nu sunt alte propuneri, așa încât să dăm votul celui care a fost propus și este unul singur. Vot!Rezultat

Vot

Da

19

Nu
Abţinere
Au votat

19

Nu au votat

0

Absenţi

1

Total

20

Observaţii

Antal Attila

Da

Archiudean Mircea

Da

Bria Dumitru Alexandru

Da

Codărean Cristian Vasile

Abs

Flueraş Cristina Georgia

Da

Gaga Seica Marioara

Da

Hangan Sorin

Da

Kozuk Andrei Ioan

Da

Marza Teodor Ioan

Da

Mihestian Maria Marioara

Da

Miholca Bogdan Vasile

Da

Moisil Filip

Da

Moldovan Victoria Valeria

Da

Moldovan Vasile

Da

Muthi Adrian Gelu

Da

Niculae Cristian Marius

Da

Peteleu Ioan

Da

Rus Constantin

Da

Sabău Gheorghe

Da

Tabără Camelia

Da

Cu 19 voturi ”pentru” din 19 consilieri prezenți domnul Kozuk Andrei Ioan a fost ales președinte de ședință.

Domnul consilier Moldovan Vasile: domnule consilier Kozuk, vă rog să preluați frâiele ședinței.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Vă mulțumesc, stimați colegi, pentru încrederea acordată. Suntem într-o ședință ordinară și, vă rog, dacă aveți, întrebări, interpelări. Domnul consilier Hangan Sorin.
Întrebări – interpelări

Domnul consilier Hangan Sorin: Vă mulțumesc, domnule președinte. Vă urez succes în următoarele trei luni.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Mulțumesc.

Domnul consilier Hangan Sorin: Pentru domnul primar, dacă ați reușit, domnule primar, să vă edificați cine se face vinovat de acea enormitate, ca să nu folosesc un alt termen, pe Valea Sigmirului, cu stâlpii în mijlocul trotuarului. E greșeală de proiectare, e greșeală de execuție? Și poate că n-ar fi rău ca cel care se face vinovat, să-i punem o steluță, undeva, pe viitor când participă la licitație, comisia care tranșează aceste licitații pe viitor va fi mai atentă cu astfel de executanți, sau, mă rog, proiectanți, ce or fi, că nu știu cui se datorează această eroare, de am ajuns iar în presă.

O altă problemă, știți că în urmă cu puțină vreme am fost într-o conferință de presă, dumneavoastră ați lipsit, e adevărat, în care toate grupurile politice din cadrul Consiliului local al căzut de acord să sprijinim și financiar fenomenul handbal din Bistrița, în special echipa CSM-ului, și la acea conferință de presă a mai fost ridicat sau a mai fost supus discuției un subiect și anume baza, stadionul Jean Pădureanu sau complexul sportiv sau cum vreți să-l numim. Știți foarte bine că în urmă cu aproximativ 13 luni s-a constituit o comisie, care să analizeze oportunitatea, să vadă starea efectivă a bazei materiale de acolo. Ne-am întâlnit de două ori, odată la constituire și o dată în care am văzut baza. Prea multe nu s-au întâmplat. Știți cum e, când vrem să nu decidem ceva, mai facem o comisie, dacă se poate cu foarte mulți membri. Am avut mai multe discuții la acea conferință de presă, sigur, reproșul la adresa mea a fost că viziunea mea vis a vis de acest subiect este total diferită de a celorlalți membri ai comisiei. Nu am înțeles, s-a întâlnit comisia și în lipsa mea sau domnul viceprimar se întâlnește tète a tète cu membrii comisiei, în lipsa mea, în orice caz, în atare condiții consider inutilă prezența mea și vreau să vă spun că demisionez din acea comisie. Pe de altă parte vreau să vă adresez o rugăminte, dacă cu adevărat vreți să tranșăm acest subiect, vis a vis de stadionul, fostul stadion municipal sau actualmente Stadionul Jean Pădureanu, o putem face aici, printr-o hotărâre a Consiliului local, care să decidă oportunitatea achiziționării acestui stadion, după care, sigur, specialiștii din cadrul primăriei, cei care fac evaluări și comisia de negociere a achiziției să-și facă treaba. Sau puteți să demarați măcar o consultare pe o platformă publică a cetățenilor. Că dacă o să vă rog să faceți un referendum sigur nu-l veți face, e costisitor, necesită și resurse umane, dar eu zic că pe o platformă publică, puțină consultare și a cetățenilor din Bistrița ne-ar ajuta și cu siguranță nu ne-ar încurca în nici un fel. Mulțumesc.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Mulțumesc și eu. Vă rog, domnul consilier Peteleu, cred că dumneavoastră sunteți...

Domnul consilier Peteleu Ioan: Mulțumesc, domnule președinte. În sensul celor spuse de colegul meu, domnule primar, vă rog ca în cel mai scurt timp să ne transmiteți tema de proiectare și proiectul tehnic pentru strada Valea Sigmirului, mă refer aici la planșele cu profilul drumului, trotuar și iluminat public. Mulțumesc.

O altă problemă, pe care am mai sesizat-o și vreau să o readuc în fața dumneavoastră, este vizibilitatea în sensul girator Petru Maior, Libertății, Drumul Sigmirului. Ați făcut acolo niște construcții - nu o să intru în detalii, cine le-a construit și cum le-a construit și pe urmă le-ați vopsit - care practic obturează vizibilitatea, mai ales la autoturisme, practic nu vezi dacă autoturismul care vine din față semnalizează stânga sau în celălalt sens. Ca aurmare, am pregătit și niște poze, din păcate nu am apucat să le pun la dispoziția secretariatului tehnic să le încarce, dar o să vi le listez și o să vi le transmit. Sunt multe sensuri în Bistrița, majoritatea dintre ele sunt în regulă și vizibilitatea este bună. Ei, în cel de pe Libertății și cel de la intersecția cu Lucian Blaga – Calea Moldovei exact aceeași problemă este. Dacă vreți să nu se mai urce cu roțile pe ele, practic trebuie să le faceți mai mici. Și sunt modele suficiente, vă puteți inspira, vă spuneam, Alba Iulia, unde sunt construite la acest mod.

O altă problemă, domnule primar, am văzut pe o terasă privată din municipiul Bistrița căsuțe cu emblema ”Bistrița – Poarta Transilvaniei” și cu un număr pe ele. O să vă rog să ne spuneți dacă s-au închiriat acele căsuțe și în ce bază, dacă există un contract, în baza unei hotărâri de consiliu. Sunt două căsuțe vizibile.

De asemenea, domnule primar, v-aș ruga ca până la următoarea ședință de consiliu

Să ne prezentați un bilanț al evenimentului ”Târgul Mare al Bistriței”. Și mă refer aici la venituri și cheltuieli în speță.

Domnul consilier Mârza Teodor Ioan: Domnule primar, există o hotărâre de consiliu local, adoptată în 2014, hotărârea nr.107, care zicea – instalarea a trei cișmele în incinta unor unități de învățământ preșcolar. Din câte am înțeles la Liceul Liviu Rebreanu încă nu s-a instalat acea cișmea, mă rog, din motive obiective. Poate că ar fi momentul acum, până la începerea școlii să fie montată. Mulțumesc.

Domnul consilier Moisil Filip: Mulțumesc, domnule președinte. Să fiu în aceeași notă cu colegul meu Peteleu, și am mai intervenit cu o interpelare mai la începutul primăverii, vis a vis de parcarea în apropierea sensurilor giratorii. Am vrut să revin, din nou, cu această solicitare de a se rezolva, pentru că începe școala, din 11 septembrie deja o să fie destul de aglomerat, 1 Decembrie, Republicii și de fapt toate arterele principale unde există școli. M-am mai referit la Petre Ispirescu, 1 Decembrie, cu cerbului. E dus-întor, deci bandă dus – întors, sunt foarte multe mașini care parchează pe una dintre aceste benzi, până în Andrei Mureșanu, începând cu 1 Decembrie, până în Andrei Mureșanu. De multe ori dimineața, sau și în timpul zilei, nu reușesc două mașini să treacă una pe lângă cealaltă, pentru că sunt parcate, începând cu mașini de transport, până, probabil, 3,5 tone, mașini mici, și atunci se blochează aceste zone. Tocmai pe ideea asta că începe școala, o să fie tot descarcă străzile principale, unde sunt școli, peste tot o să fie o aglomerație de nedescris.

A doua chestiune, la fel, suntem spre sfârșitul, deja intrăm în toamnă, dar nu s-a rezolvat o problemă, deratizarea, dezinsecția, nu șiu, acei 3, acei patru ”D”. În beciurile blocurilor, nu e rezolvată, pentru că oriunde mergi, e dezastru, în privința țânțarilor. Deci e dezastru, eu vă spun, în zona în care locuiesc eu, Năsăudului, 1 Decembrie, Ispirescu, dar e de nedescris. Noi am fost, într-adevăr, și am căutat niște soluții acolo. Acuma știți că e un singur serviciu care face treaba respectivă. A trebuit să-mi găsesc eu o pompă, să mă duc să-mi dezinfectez toată treaba respectivă. Dar nu e o soluție, pentru că soluția era, în fiecare an venea Primăria , se făcea acea dezinfecție, se punea acel afișși atunci știam că e rezolvată problema. Decio dacă intrați în blocuri, numai puțin să se înnoreze, să apară câteva precipitații, deja ne mănâncă țânțarii. chiar dacă suntem deja aproape în perioada de toamnă. Nu șriu, anul ăsta se mai poate face ceva? Dacă nu, cred că la anul, din timp, ar trebui să rezolvăm această problemă. Mulțumesc.

Domnul consilier Antal Attila: Mulțumesc! Sărut mâinile, bună ziua! Am 5 probleme de ridicat, sper să termin cât de repede. În primul rând am observat că se lucrează aproape în tot orașul, mai ales în partea de jos a orașului, și aș dori să vă amitesc că am mai ridicat această problemă, în fața Bisericii Baptiste, dar bănuiesc că aveți în vedere, doar am vrut să vă amintesc. Al doilea lucru, pe strada Alba Iulia, trotuarele sunt foarte late, cred că trotuarul din stânga este chiar poate de 4-5 metri. Cred că ar fi oportun dacă am tăia din trotuar și parcările din partea stângă ar intra mult mai aproape de gard, poate că aveți deja în vedere acest lucru, dar aș dori să semnalez și eu, pentru că autobuzele abia încap, care transportă persoanele, și transportul în comun, uneori circulă foarte, foarte încet, că unii au mașini mai lungi și atunci ajung destul de aproape de mijlocul drumului și nu încape transportul în comun.

În al treilea rând, pe strada Turturelelor, am mai ridicat această problemă și am înțeles că se desfășura concursul cu cel mai frumos spațiu verde, cred că acum acest concurs s-a terminat, este un nuc care e foarte uscat deja și poate că ar fi timpul ca acest nus să fie tăiat, să nu fie un pericol. Nu mai sunt nuci, este nucul uscat complet.

Tot acolo, din păcate trebuie să ridic și această problemă, este casa domnului doctor Kaiser, jos pălăria pentru dânsul, însă are doi câini care toată noaptea țin concert, un fel de concert ca și lupii și am înțeles că unii din zonă au semnalat acest lucru, Poliția locală chiar s-a deplasa la locul faptei, însă printr-o minune câinii nu mai erau în curte, poate că, nu știu, a presimțit domnul Kaiser ce se întâmplă. Pentru Poliția locală aș dori, probabil au observat și ei că în ultima vreme nu știu, dar chiar în ultima săptămână, am văzut foarte, foarte mulți cerșetori care nu sunt din zona noastră, fiind bistrițean îi știu cei care sunt din Bistrița, și chiar astăzi s-a întâmplat un lucru, o mașină a fost spartă, a soțului unui coleg de la Andrei Mureșanu, 5 minute și-a lăsat mașina, geanta era în mașină, a dispărut geanta cu tot cu telefon, cu tot cu bani, cu ce a avut, nu știu dacă au fost cerșetorii străini sau cine, dar se poate să fie, hoți sigur.

Și un ultim lucru pe care aș dori să-l mai spun, pe Arțarilor se circulă cu foarte mare viteză, poate că ar fi și acolo oportun să se pună limitatoare de viteză, poate pe asfalt. Și acolo inclusiv se parchează pe trotuare, mi-au semnalat mulți care circulă în acea zonă, că nu au pe unde să circule pe trotuar, doar pe carosabil. Nu cumva să se întâmple vreu accident. Mulțumesc.

Domnul consilier Moldovan Vasile: Domnule primar, două probleme aș vrea să aveți în atenție. Vineri, în data de 25, am trecut de două ori, și la ora unu și la ora trei pe lângă sensul giratoriu sau pe la sensul giratoriu care e intersecția cu drumul spre Vatra Dornei și Năsăudului. Coloana era la ”Sheriff”, la intrare în Bistrița. Din partea astalaltă nu mai știu cât era pentru că nu am traversat spre oraș. Sigur, e vorba de calea ferată, care e o piedică, dar până atunci. Împiedică o fluidizare pentru că se oprește acolo, până la instalarea unei semnalizări optice CF. V-aș ruga să vedeți cum s-ar putea face, pentru că acolo, până la sensul giratoriu dinspre Unirea și până la linia ferată să se facă o preselecție, pentru ca preselecția respectivă să evite situația aceasta.

A doua problemă, de când avem legătura spre Leoni, în Subcetate, pe Busuiocului, de la Magazinul ”Prima” până la intersecția cu Tărpiului sunt aproape curse, pentru unii care cred că dacă e un drum bun și suficient de lung... v-aș ruga să vedeți, ori limitare de viteză, este o grădiniță acolo, nu s-a întâmplat dar ar fi posibil să se întâmple... Și atunci ar fi bine să găsim o soluție pentru limitarea circulației pe acolo. Mulțumesc.

Doamna consilier Gaga Seica Marioara: Mulțumesc, domnule președinte. Domnule primar, la solicitarea unui grup de cetățeni m-am deplasat ieri după amiază pe strada Mesteacănului, unde am constatat, împreună cu dânșii, că în mijlocul șoselei, în asfalt, ester un crater, destul de mare. Din acest motiv acolo se pot întâmpla accidente și cu cetățenii care locuiesc în zonă și inclusiv autoturismele, în momentul în care intră cu roata în acea groapă, cred că nu e tocmai OK. V-aș ruga să luați măsuri în acest sens. Mai mult decât atât, dacă avem la această oră o situație a lucrărilor, ca intervenții de reparații străzi, de când timpul ne permite și până la zi, aș dori să ne-o prezentați, cu număr de trăzi unde s-a intervenit și cu ce mai este de reparat până la sfârșitul anului. Vă mulțumesc.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Mulțumesc și eu, doamna consilier. Delegații sătești, dacă doriți să interveniți, vă rog să vă înscrieți la cuvânt. Numai dacă doriți, nu e obligatoriu. Vă rog, domnul Gavrilaș.

Domnul Gavrilaș Gavrilă, delegat sătesc Sigmir: Vă mulțumesc, domnule președinte. Avem câteva probleme la Sigmir. Prima problemă e cu lemnele de foc. Am vorbit cu domnul Anca, poate și de 10 ori, promisiuni sunt. Lemne sunt marcate, destule. Oamenii cer lemne. Astăzi cred că zece au venit la poartă. ”Mergi la ședință?” ”Mă duc”. ”Lemne de foc!” Cât e drumul bun, că după ce e drumul rău, suntem pe nicăieri.

A doua problemă – cu drumurile.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Vă rog să păstrați liniște în sală, să ne putem înțelege.

Domnul Gavrilaș Gavrilă: Un pic de piatră ne trebuie. Ar trebui autogrederul să mai îndreptăm. A fost, nu pot zice, de două ori anul ăsta a fost autogrederul, am mai îndreptat, dar fără piatră.

O altă problemă, domnule primar, cetățenii din Sigmir vă roagă să veniți, cu domnul director Crețiu, neapărat, o ședință. Sunt multe probleme, pe la biserică, prin sat, într-adevăr a intervenit domnul director Crețiu, ne-a dat niște ierbicid, am ierbicidat. În fața căminului sunt uscate, trebuie curățite , nu le pot eu curăți toate gunoaiele. Și pe drumul județean sunt 4 canale, capacele de la canale sunt crăpate. Acum am văzut că intră și tirurile din Moldova pe la Sigmir și vă dați seama , aia e greutate, 40 de tone pe un capac din ăla de canal... în patru locuri sunt duse. Trebuie, știu că nu e al primăriei drumul județean, dar dacă o să interveniți dumneavoastră o să se ocupe cineva de el. Și tot în drumul de Sigmir și variantă, e foarte aglomerat, stai o jumătate de oră, mai ales la orele de vârf, ar trebui făcut un sens giratoriu acolo. Vă spun, e coloana până în Sigmir, de multe ori. Când ieși în drum nu mai poți trece. Toată Moldova intră pe drumul... Vă mulțumesc.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Vă mulțumesc și eu. Constat că nu mai sunt alte întrebări, interpelări, vă rog, domnule primar, să răspundeți interpelărilor.

Primarul municipiului, domnul Ovidiu Teodor Crețu: Pentru domnul consilier Hangan, referitor la șantierul din Valea Sigmirului, așteptăm să se finalizeze șantierul. Acolo este un șantier, se fac niște lucrări, când o să ajungem să facem recepția lucrărilor respective o să le facem corespunzător. Deocamdată e un șantier și cei care lucrează acolo trebuie să ne predea lucrarea, pe bucăți sau finală, și atunci vom putea discuta. Altminterea putem să ne plimbăm prin șantiere, să vedem una sau alta, dar problema e de finalizare a șantierului.

Referitor la sprijinirea financiară a Clubului Sportiv Municipal, noi despre el discutăm, cu țintă handbalul, trebuie să primim două informații, de la Consiliul Concurenței, una, și doi la mână, trebuie să apară în Monitorul Oficial Ordinul ministrului în baza căruia clubul să poată să primească alocația.

Referitor la cumpărarea stadionului și la consultarea cetățenilor, momentul când avem de la cine cumpăra și ce cumpăra, lucrurile clarificate, atunci sigur că vom putea consulta și cetățenii. Dar până una alta lucrurile nu sunt clare, eu am informațiile astea în plus față de ce aveți dumneavoastră în comisie și cred că nu putem să ne lansăm în niște acțiuni hazardate.

Domnul consilier Peteleu, tema de proiectare v-o putem da, pentru proiectul tehnic vă rog să mergeți la direcția tehnică, să îl consultați acolo pentru că este un volum foarte mare. Referitor la vizibilitatea în sensurile giratorii, nu cred că asta este o problemă, sunt sensuri giratorii care sunt ocupate complet, circulația în sensuri trebuie să se facă dând prioritate. S-ar putea ca unul să se înscrie în sens și să nu semnalizeze. Cel puțin la sensul de jos nu am avut probleme de când este, la Lucian Blaga au fost două la circa 10 – 15 pe an, intervenții pe care trebuia să le facem cât era vizibilitate. Sensul giratoriu era la nivelul solului sau la 10 cm, o bordură, atunci urcau circa 10 – 15 mașini în fiecare an. Acum sunt două, ceea ce e rezonabil.

Referitor la bilanțul evenimentului ”Târgul Mare” o să facem după ce adunăm toate datele și să vă prezentăm o situație.

Am reținut cișmelele, o să verific, domnule consilier Mârza, să vedem care este situația lor.

Domnul consilier Moisil, mascarea în apropierea sensurilor, aici într-adevăr se parchează unde apucă fiecare, pentru că orașul, încet – încet, devine sufocat. Două mii de mașini pe lună primim, nu este simplu, dar aici și Poliția Locală și Poliția României trebuie să intervină și să facă ordine. Cum, cum nu. N-am informarea referitoare la DDD, Deratizare, Dezisecție, Dezinfecție, dar o să vă transmit o informare referitor la acest lucru.

Domnul consilier Antal, pe strada Simion Bărnuțiu, parcă îi spune, se lucrează, se înlocuiește conducat de gaz. Când vor finaliza lucrările vom intra și noi să facem o corecție și cu ocazia aia vom rezolva problema. Referitor la reducerea trotuarului, se studiază problema, este discutată, de Alba Iulia discutăm și se va merge pe linia aia. Problema mai mare e că trebuie să tăiem copacii care sunt plantați acolo, ceea ce nu va fi chiar simplu. Referitor la nucul de pe strada Turturelelor, nu ne-ați spus pe ce domeniu este, public sau privat. Dar concursul respectiv nu s-a terminat și zona respectivă intră în continuare în competiție. Nucul este intr-adevăr uscat dar pe el este crescut caprifoi și trebuie să-l păstrăm până când se închide concursul.

Referitor la cerșetoria din Bistrița, întotdeauna în preajma, în timpul unor evenimente, vin. Dar eu spun că noi am rezolvat destul de bine prolema cerșetoriei în Bistrița, inclusiv de ”Târgul Mare”. Au fost niște reminiscențe de la Târgul Mare. I-am reținut, i-am ținut astfel încât să nu poată produce, că vin organizați, sunt aduși de oameni cu mașini și așa mai departe. În orice caz nu e specific pentru ei spargerea mașinilor. Adică câștigă mai bine dacă stau cu mâna întinsă decât dacă sparg mașini.

Am reținut că se circulă cu viteză pe strada Arțarilor, deci să nu ne grăbim să o deschidem completă, că vom avea, numai bine, o pistă cum trebuie. Da, va trebui, în multe locuri, să punem limitatoare. Sau să luăm asfalt.

Domnul consilier Moldovan, o preselecție în zona respectivă, analizăm situația, să punem, dar până la urmă tot pe două benzi ajungem în sens. Sensul are două benzi, cel din Calea Moldovei cu Lucian Blaga, problema acolo este linia ferată. Deci faptul că se stă la linia ferată blochează practic sensul giratoriu. Acolo e necesară, din acest punct de vedere, o semnalizare optică, astfel încât cei care circulă spre sau dinspre Năsăud, să nu trebuiască să oprească fiecare în parte. Să oprească doar când este lăsată bariera.

Am înţeles şi cursele de asfalt de pe Busuiocului, am mai discutat, o să punem şi acolo piedici.

Doamna consilier Seica, craterul din asfalt a fost reparat, pe strada Mesteacănului. O situaţie cu intervenţia pe străzi o să v-o punem la dispoziţie.

Domnul Gavrilaş Gavrilă, lemnele de foc, eu nu cred că domnul Anca nu v-a spus că după 15 septembrie, nu cred că nu v-a spus treaba asta.

Am reţinut drumul judeţean cu 4 canale afectate iar sensul giratoriu de la intersecția Strada Soarelui, Drumul spre Sigmir, cu Calea Dejului, mi se pare, se numește centura acolo, este în studiu. Probabil, nu probabil, în toamna asta vom pune acolo elementele provizorii și după aceea îl trasăm. Mulțumesc, domnule președinte.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Vă mulțumesc și eu, domnule primar. Vă supun votului procesul verbal al ședințelor precedente,

Domnul consilier Hangan Sorin: Dacă-mi dați voie, dar scurt, așa,

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Vă rog, domnule consilier.

Domnul consilier Hangan Sorin: Domnule primar, cu tot respectul care vi-l port, nu că sunt obligat instituțional, din multe alte considerente, corect era să-mi răspundeți în sensul că ați descoperit cine e vinovat vis a vis de Valea Sigmirului, că am văzut cu toții că acolo s-au plantat niște stâlpi în mijlocul trotuarului. Evident că nu veți recepționa așa, că vor remedia, dar am spus, să fim atenți pe viitor, cu astfel de oameni, care lucrează de așa manieră, să ne ferim de ei. Mi-ați răspuns să sune așa, că am pus o întrebare tâmpită. Spuneți-ne, atunci, nu mai punem întrebări, niciodată? Deci, cu tot respectul care vi-l port, ați descoperit cine e vinovat și pe viitor o să vă feriți de ei, să nu mai lucrăm cu ei. Doi la mână, eu nu am îndemnat pe nimeni să facă ceva ilegal, să cumpere ceva ce nu e legal sau că nu avem de la cine să cumpărăm. Am spus dor și am spus și anul trecut, în același context, că eu cred că e mult mai simplu să tranșăm oportunitatea achiziționării acestui stadion, atunci când va fi legal și când vom avea de la cine, printr-o hotărâre a Consiliului local. Să nu mai facem o comisie de care dumneavoastră spuneți acum, că faceți mișto, să spuneți că dumneavoastră aveți mai multe informații decât acea comisie. Păi atunci ce facem, ne lăsați să ne scăldăm în șanțuri fără apă, domnule primar? Și, evident, în al treilea rând, să anunț Consiliul local că eu demisionez din această comisie. Mulțumesc.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Da, mulțumim, am reținut prima dată. O rugăminte, domnul consilier Peteleu, nu vreau să transformăm într-un dialog sesiunea de interpelări, vă rog frumos, cât se poate de scurt. Mulțumesc.

Domnul consilier Peteleu Ioan: Mulțumesc, domnule președinte, aș vrea să vă prezint într-un minut cum arată niște sensuri giratorii normale iar, domnule primar, conform Codului Rutier, intrarea și ieșirea din sens se semnalizează. Da, este prioritate. Dar se semnalizează, și intrarea din sens și ieșirea din sens. Ca urmare nu cred că nu ar trebui să fie vizibilitate. Și vă spun, nu este, nu este și de câteva ori chiar s-a întâmplat ca în fața mea să se tamponeze, mă rog, ușor, ce-i drept, dar să se tamponeze mașini, ceea ce nu mi se pare normal. Aș vrea să vă prezint ...

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Vă rog, în 3 minute.

Domnul consilier Peteleu Ioan: Da.

Se proiectează imaginile cu sensurile giratorii pe ecranele din sala de ședințe a Consiliului local al municipiului Bistrița.

Domnul consilier Peteleu Ioan: Desktop share?

Deci așa arată niște sensuri foarte normale. Pot întoarce și tirurile, pot întoarce și școlile de șoferi, este vizibilitate foarte bună, mai ales la mașinile mici, care sunt joase și elementele de semnalizare sunt destul de joase și ele. Uitați ce largă este banda de întoacere, aia se poate urca cu roțile pe ea, nu se întâmplă absolut nimic. Nu trebuie să reparăm în fiecare zi. Sensul de la Lucian Blaga trebuie dat jos tot și refăcut, nu știu dacă v-ați uitat. Avem un sistem în față care funcționează foarte ... Aș fi vrut să vă arăt cum sunt cele de la Alba Iulia, care mi s-au părut foarte OK. Mă rog, este eticheta asta peste și nu prea se vede. Uitați ce simplu este. Este și spațiu verde, dar partea de întoarcere este mult mai largă, fără nici o problemă, pot întoarce orice tipuri de mașini. Ca să nu vă plictisesc mă opresc aici. Mulțumesc.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Mulțumesc și eu. Da, domnule primar.

Primarul municipiului, domnul Ovidiu Teodor Crețu: Desigur că lucruri frumoase sunt peste tot dar eu reamintesc, sensul giratoriu din Calea Moldovei, intersecție cu Lucian Blaga, a fost la nivelul care s-a văzut aici, de 10 - 15 ori călcat în fiecare an. Păi l-am făcut cât avem terenul acolo, chiar am intrat și pe alte terenuri. Nu poți să te întinzi mai mult decât ți-i plapuma. Atâta l-am făcut, inclusiv cu porțiune de protecție și pentru aia au intrat tirurile fain – frumos peste el și a trebuit să tot refacem acolo, de fiecare dată. De când îl avem ăsta, de două ori s-a întâmplat să îl lovească. Partea de jos, la intersecția Libertății cu Sigmirului și petru Maior, de 10 ori era călcat de fiecare an cât era la nivelul solului, îl avem în situația de acum, nu am avut nici un fel de problemă. Deci eu spun că experiențele sunt pozitive. Poate că se poate și mai bine. Dar am văzut un sens foarte frumos, care ni l-ați arătat, sens mare și în care vegetația împiedică clar vizibilitatea semnalizării, pentru că este vegetație mare. Poate nu ați observat dumneavoastră dar am sesizat eu.

Domnule consilier Hangan, dumneavoastră sunteți și un atreprenor și om de afaceri. A venit cineva în timp ce dumneavoastră executați un proiect undeva să vă spună că nu ați făcut bine și cine e vinovatul? Când ați predat lucrarea beneficiarului, desigur că atunci v-a verificat. La fel facem și noi. Asdta este chestiunea. Acolo este un șantier unde se lucrează, când o să recepționez rău sau cu greșeli, atunci sigur o să discutăm. Putem discuta și cine e de vină.

Președintele de ședință, domnul consilier Kozuk Andrei Ioan: Vă mulțumesc. Constat că sunt 21 de consilieri prezenți, - dar unde e unul? Sunt 20 de consilieri prezenți, declar ședința statutară. Vă supun votului procesul verbal al ședinței precedente, din 29 iunie 2017, vă rog să votați.Rezultat

Vot

Da

20

Nu
Abţinere
Au votat

20

Nu au votat

0

Absenţi

-

Total

20

Observaţii

Antal Attila

Da

Archiudean Mircea

Da

Bria Dumitru Alexandru

Da

Codărean Cristian Vasile

Da

Flueraş Cristina Georgia

Da

Gaga Seica Marioara

Da

Hangan Sorin

Da

Kozuk Andrei Ioan

Da

Marza Teodor Ioan

Da

Mihestian Maria Marioara

Da

Miholca Bogdan Vasile

Da

Moisil Filip

Da

Moldovan Victoria Valeria

Da

Moldovan Vasile

Da

Muthi Adrian Gelu

Da

Niculae Cristian Marius

Da

Peteleu Ioan

Da

Rus Constantin

Da

Sabău Gheorghe

Da

Tabără Camelia

Da

Cu 20 de voturi ”pentru” procesul verbal al ședinței ordinare a Consiliului local din data 29.06.2017 a foat aprobat.


Yüklə 0,97 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə