Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımızın işaret ettiği 2023’lere, hatta 2071



Yüklə 23,47 Kb.
tarix15.01.2018
ölçüsü23,47 Kb.
#38594



PROJENİN KONUSU

Türkiye’nin özellikle eğitim alanındaki hedeflerini, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımızın işaret ettiği 2023’lere, hatta 2071’lere bir seferberlik anlayışı içinde taşımak maksadıyla çağın ihtiyaç ve gereklerine uygun; toplumun milli ve manevi değerlerini yansıtan:



İlkokul 3. sınıflar için “ Annem Varsa Ben de Varım” adlı kılavuz hikâye kitabı,

Ortaokul 6. ve 7. sınıflar için “Ben Büyüdüm Anne” adlı kılavuz hikâye kitabı,

Ortaokul 6. ve 7. sınıflar için “Hikâye Özel Defteri”

Lise 9. ve 10. sınıflar için “Adını Sen Koy”rumuzlu kılavuz roman üzerinden ilimiz genelinde bulunan ilkokul 3, ortaokul 6 ve 7, lise 9. ve 10. sınıf öğrencilerine kitap okuma sevgisi ve zevki, yazı yazma becerisi ve zevki kazandırmak.

Okulda ve aile içinde özellikle anne ile çocuk arasında “Ortak Okuma Hafızası” oluşturmak, bu hafızayı özgürce ifade edebileceği “Yazı Yazma Becerisi”yle pekiştirmek.



PROJENİN AMACI

Geleceğimizi emanet edeceğimiz evlatlarınızı çağın değer ve gereklerine uygun olarak en iyi şekilde yetiştirmek, böylece ülkemizi ileri medeniyetler seviyesinin çok daha ilerisine taşımak; böylece dininin, dilinin, aklının, ilminin ve inandığı değerleri savunan, sadece kendi milletine değil, dünya âlemine faydalı bir gençlik yetiştirme.

Bunu yaparken de öğrencilerimizin; ilgi, istek ve yeteneklerini keşfederek onların bireysel farklılıklarını da dikkate alıp her birinin ayrı bir değer olduklarını hissettirmek.

Unutmamalıdır ki evlatlarımızın başarılı olabilmeleri; vatana, millete faydalı ve nitelikli bireyler olarak yetişmeleri toplum kalitemiz ve geleceğimiz açısından çok önemlidir.

Okullarımızda gerçekleştirilen eğitim öğretim faaliyetlerinin etkili, kalıcı ve verimli olabilmesi için; “öğrenci-öğretmen-velive özellikle de “anne ve baba” faktörü çok büyük öneme haizdir.

Bu sebeple Milli bir seferberlik ruhuyla okuyan, sorgulayan, sentezleyen, doğru karar verebilen ve üreten bir nesil yetiştirmek; 2023’lerin, hatta 2071’lerin yepyeni Türkiye’sini bu günden inşa etmek için Düzce Valiliği ve Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde, Yazar İlhan Akın’ın kaleme aldığı ve her biri kılavuz niteliğinde olan hikâyeler ve roman ile amaca ulaşılmaya çalışılacaktır.

Sonuç olarak milli ve yerli değerlerle donanmış “Asım’ın Nesli”ni yetiştirme ve yepyeni bir Türkiye için gençliğe ileri hedefler göstermek asli görevimiz olmalıdır.

TAKİP EDİLECEK YOL VE YÖNTEMLER

6. ve 7.SINIFLAR İÇİN:

Ben Büyüdüm Anne” adlı hikâye kitabının kılavuzluğunda öğrencilerimize kitap okuma zevkinin ve yazı yazma becerisinin kazandırılması için idareci, öğretmen ve annelerimize büyük görev düşmektedir.

Bu projenin başarıya ulaşabilmesi, ortaokullarda görev yapan 6. ve 7. sınıf Sınıf Rehber Öğretmenlerinin azim ve özverili çalışmalarına; annelerin çabalarına bağlıdır.

Şunun çok iyi bilinmesi lazımdır ki:



Geri dönütü olmayan projeler vakit kaybından ve masraftan başka bir şey değildir.

Bu bağlamda:

1.İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki ilgili şube müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve okul müdürlerinin, yapılacak bir toplantıyla proje hakkında bilgilendirilmesi.

2.İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirleyeceği yer ve zamanda yapılacak toplantılarla 6. ve 7. sınıf Sınıf Rehber öğretmenlerinin projeyle ilgili bilgilendirilmesi.

3. Bilgilendirme toplantısından sonra ortaokul müdürlüklerine 6. ve 7. sınıf öğrencileri sayısı kadar “Ben Büyüdüm Anne” adlı kılavuz hikâye kitabının ve “Hikâye Özel Defteri”nin teslim edilmesi.

4.Takip eden hafta içinde 6. ve 7. sınıf Sınıf Rehber öğretmenleri tarafından bir toplantı yapılarak annelere ve babalara proje hakkında bilgi verilmesi ve özellikle anne babaların projeye ve projenin doğuracağı olumlu sonuçlara ikna edilmesi.

5. “Ben Büyüdüm Anne” adlı kılavuz hikâye kitabı ve “Hikâye Özel Defteri”nin öğrencilere dağıtılması.

6.Kitapların öğrencilere dağıtımını takip eden ilk akşamdan başlamak üzere kılavuz hikâye kitabının öğrenci tarafından, anne ve babanın talebiyle her akşam 20 dakika olmak üzere anne ve babaya sesli olarak okunması.

7.20 dakikalık okuma gerçekleştikten sonra, 15 dakika da anne, baba ve öğrenci arasında okunanlarla ilgili karşılıklı konuşma yapılması.

8.Kitap bittikten sonra aynı hafta içinde anne veya baba ile öğrencinin en yakın kitapçıya, kırtasiyeye, kütüphaneye gitmesi ve bu gidişin kesinlikle anne tarafından öğretmene bildirilmesi.

9.Anne ile birlikte kitapçıya, kırtasiyeye ya da kütüphaneye giden öğrencilerin gittikleri yerde proje için hazırlanan stantta ilgilerini çeken kitaplardan yirmi kitabın listesini tutması.

10.Bir hafta içinde öğrenci tarafından yapılan listedeki yirmi kitabın “anne-baba-öğretmen-öğrenci” dörtlüsü bir araya gelerek ortak kararla beşinin elenip on beşe düşürülmesi.

11.Öğrencinin ismine açılan takip kartına öğrencinin gelişim çağına ve ilgisine uygun nitelikte olduğuna karar verilen on beş kitabın yazılması.

12.Takip kartının birinci sırasına yazılan kitabın bir hafta içinde anne ya da baba ileöğrencinin birlikte gidecekleri kitapçı, kırtasiye ya da kütüphanelerdeki proje standından satın ya da emanet alınması.

13. Her akşam anne, baba ve öğrencilerin birlikte ortak bir kararla belirledikleri bir saatte öğrencilerin, yine anne ve babanın talebiyle alınan kitaptan 20 dakika süreyle anne ve babalarına sesli kitap okuması.

14.Her gece okuma bitince anne veya baba ile öğrencinin kitap üzerine 15 dakika süreyle karşılıklı sohbet etmeleri.

15.Öğrencilerin anne ve babalarıyla kitap okuyup okumadıklarının öğrenciler üzerinden değil anne ve babalar üzerinden teyit edilmesi.

16.İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirleyeceği görevliler tarafından yürütülen proje faaliyetlerinin titizlikle denetlenmesi.

17.Görevlilerin gerekli gördükleri hallerde kitap takip kartlarında bulunan aile telefonlarına telefon ederek anne veya babalarla görüşüp projenin gidişatını ve aksayan yönlerini takip etmeleri.

18.Projenin aksaklık gösterdiği durumlarda önce öğretmen, sonra okul idaresi ve daha sonra il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından anında müdahale edilmesi.

19.Öğrencilerin okuduğu kitapların, öğretmen tarafından zamanında ve aksatmadan takip kartına işlenmesi.

20.Öğrencilerden okudukları kitaplarla ilgili sözlü ya da yazılı özet kesinlikle istenmemesi.

21.Ayda bir kere öğrencilerin yeni kitaplardan haberdar olmaları için kitapçılara, kırtasiyelere ve kütüphanelere gitmelerinin özendirilmesi.

22.Öğrencilerin ayda en az iki kitap okumalarının sağlanması ve öğrencinin kendine ait kitaplığın yavaş yavaş zenginleştirilmesi.

23.Öğrencilerin“Hikâye Özel Defteri”ne ayda bir tane kendi kurguladıkları bir hikâyeyi yazmalarının sağlanması.

24.Dönem sonunda ders öğretmenleri ve okul idaresinin belirleyeceği öğrencilerin yazdıkları hikâyelerle birlikte yayınevleriyle buluşması ve uygun görülen hikâyelerin bir kitapta toplanması.

25.İl Milli Eğitim Müdürlükleri ARGE birimlerinin belirleyeceği ölçütler çerçevesinde yılsonu değerlendirme verilerinin istatistik dökümlerinin yapılması, sonuçların bir dosyada toplanarak gelecek yıl kullanılmak üzere veri bankalarında muhafaza edilmesi.

26.Çocuklarını en iyi şekilde takip eden ve projeyi aksatmadan uygulayan öğrenci, anne ve babalarının yılsonunda düzenlenecek olan etkinliklerle ilan edilip ödüllendirilmesi.

27.Proje sayesinde hayatları değişen öğrenci ve annelerin konuşmacı olarak katılacağı söyleşiler ve konferanslar tertip edilmesi.




Yüklə 23,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin