Dansul cocorilor romanian Haiku



Yüklə 1,29 Mb.
səhifə1/6
tarix29.07.2018
ölçüsü1,29 Mb.
#62435
  1   2   3   4   5   6

DANSUL COCORILOR
Romanian Haiku
Anul VIII de concurs

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României

©
Coordonator volum: Corneliu Traian Atanasiu

Culegere computerizată: Corneliu Traian Atanasiu

Tehnoredactare: Corneliu Traian Atanasiu

Ilustrații: 3 desene – Mihaela Cojocaru

7 fotografii – Constantin Broșu

Corectura: Oana Gheorghe



DANSUL COCORILOR
Romanian Haiku
Anul VIII de concurs

Editura PIM, 2015



Cuvînt înainte
Grupul Romanian Haiku a fost creat ca un grup de discuții între cei interesați de haiku pe 24 februarie 2007, iar din 19 noiembrie 2007este locul unde, la inițiativa Valeriei Tamaș, se desfășoară un concurs săptămînal de haiku. Concursul, mai curînd un mod de a stimula interesul și activitatea susținută a membrilor grupului, s-a dovedit cu timpul locul în care s-au adunat cei mai buni și mai activi dintre autorii din România. Și cu timpul, în ciuda faptului că ceea ce-i unește pe participanții la concurs este bucuria de a juca un joc frumos în spiritul fair-play-ului, a devenit o școală de haiku ad-hoc. Nu neapărat în ideea unui așezămînt unde acest lucru s-ar face sistematic, ci în sensul în care un grup de calitate poate influența prin contaminare pe cei care s-au grupat în jurul unei pasiuni comune.

Grupul generează deja o atmosferă, un climat benefic și fericit și pentru cei care fac parte de multă vreme din el, și pentru cei care devin membrii lui ca începători. El a înlesnit nu doar scrierea unor poeme mai bune de către fiecare dintre participanții la concurs, dar și înțelegerea mai profundă a poemelor și rafinarea gustului în aprecierea lor. Fără alte pretenții, se poate spune că e vorba de a face parte dintr-o comunitate care te poate forma într-un mod informal, prin simplul fapt că trăiești în ea, că participi la ceea ce se întîmplă acolo și o faci cu bucurie și însuflețire.

Chiar și faptul că sîntem acum la cel de-al optulea volum anual pe care-l publică grupul RH este o dovadă a unei activități prodigioase. Cuvîntul nu este fără acoperire pentru că e vorba nu doar de o bogăție cantitativă ci și de calitatea și varietatea poemelor cuprinse în ultimele volume. Și, de asemenea, de faptul că efortul de finanțare, redactare, ilustrare, urmărire a tipăririi și expediere a volumelor către participanți este susținut în totalitate de membrii grupului.

Mulțumesc celor care mi-au înlesnit redactarea respectînd în anunțarea rezultatelor un șablon pe care l-am dat anul trecut: Cristina Oprea, Cezar-Florin Ciobîcă, Petru-Ioan Gârda și Dan Norea, Cristinei Oprea încă o dată pentru copertă și pentru ce urmează să facă la tipărire și expediere și, ultima dar nu cea din urmă, Valeria Tamaș, mama concursului.


Corneliu Traian Atanasiu
Încă un cuvințel
În introducerea la volumul anului I de concurs “Primul cocor” scriam: “ar trebui adăugat că, odată creat un făgaş, anul II de concurs va avea şi el, probabil, volumul lui. Sperăm, şi anul III. Şi... ”

Ei bine, speranța n-a fost deșartă. Volumele II, III, IV, V, VI, VII și acum VIII au apărut, iar volumul IX, peste un an, are toate șansele să apară și el. Deja este necesar un raft special în bibliotecă.

Continuitatea seriei este vizibilă, suplimentar, datorită unui lucru care nu se întrevedea la apariția primului volum - toate titlurile au o temă comună, cocorii: “Primul cocor”, ”Diminețile cocorilor”, ”Țipăt de cocor”, ”Stol de cocori”, “Zbor de cocori”, „Iarăși cocorii”, “Chemarea cocorilor”, “Dansul cocorilor”. Volumul IX, când își va lua zborul, cu certitudine nu va face excepție.

Reiau precizările de la primul volum - acesta nu este o antologie, ci un volum colectiv. O antologie presupune o selecţie a unei persoane avizate, deci un standard de calitate a poemelor, pe care nu suntem convinşi că l-am atins. Ce putem spune este că valoarea generală a poemelor a crescut de la un an la altul, ceea ce dovedește că, în timp, concursul săptămânal “Romanian Haiku” a devenit o adevărată școală.

În schimb, titulatura de volum colectiv se potrivește mai bine decât vă puteți imagina. Structura volumului a fost stabilită în colectiv, munca a fost executată în colectiv, până şi titlurile succesive au fost votate în colectiv, din câteva zeci de variante.

Totuşi, trebuie menţionat că o contribuție decisivă a avut Corneliu Traian Atanasiu, coordonatorul volumului.

Dan Norea

Generalităţi despre concursul săptămânal Romanian Haiku

Se desfăşoară săptămână de săptămână pe grupul Romanian Haiku începînd de la 21 noiembrie 2007.

· Invitaţia de participare este trimisă luni dimineaţa tuturor membrilor grupului Romanian Haiku.

· Participanţii trimit până joi seara 1-3 poeme, fără o tematică anume.

· Poemele, numerotate şi listate, sunt trimise vineri dimineaţa tuturor membrilor grupului, pentru a fi votate.
· Voturile sunt trimise, în forma precizată de regulament, până sâmbătă seara.

· Toată corespondenţa legată de concurs se desfăşoară trimiţând email-uri pe adresa grupului, care automat sunt retransmise tuturor membrilor.

· Rezultatele sunt trimise membrilor grupului duminică dimineaţa. Duminică şi în zilele următoare pot fi trimise comentarii despre poeme.

· Regulamentul integral poate fi citit aici.


Regulamentul concursului

1. Participanţi


a. Poate participa orice persoană care, având o adresă email, se înscrie ca membru în grupul yahoo RomanianHaiku. Specificul unui astfel de grup este acela că un email trimis către grup (sau trimis cu Reply la un mesaj sosit de la un membru) ajunge automat la toţi membrii grupului.
b. Participarea se face prin trimiterea a 1-3 haiku-uri, ca răspuns la invitaţia de participare trimisă de moderator.
2. Desfăşurarea concursului
a. În fiecare săptămână, concursul este condus de doi moderatori; primul trimite invitaţia de participare, colectează textele trimise de participanţi şi pregăteşte invitaţia la vot; al doilea calculează voturile şi trimite rezultatele; trebuie menţionat că există o a treia persoană, care completează diploma câştigătorului de etapă.

Observaţie: fiecare dintre funcţii poate fi îndeplinită în timp de mai multe persoane. Începând cu anul II de concurs, calculul rezultatelor este efectuat cu schimbul de către trei sau patru membri ai grupului.


b. Există trei momente în desfăşurarea concursului: Invitaţia de participare, Invitaţia la vot, Anunţarea rezultatelor.
c. Invitaţia de participare este trimisă grupului luni dimineaţa sub topicul “Concurs săptămânal(n).Start!”, unde n este numărul etapei. În cursul zilelor de luni-joi, participanţii vor trimite cele 1-3 poeme ca răspuns la această invitaţie. Textele vor fi trimise pe adresa de email indicată în invitație, în principiu adresa primului moderator.

Organizatorii au dreptul neexclusiv de a folosi materialele în publicaţiile editate, cu specificarea numelui autorului.


d. Invitaţia la vot se face vineri dimineaţa, prin trimiterea tuturor poemelor primite către toţi membrii grupului, sub topicul “Concurs săptămânal(n).Votarea!”. Acestea sunt numerotate, fără menţionarea autorului. Din această listă, participanţii vor alege poemele preferate, atribuindu-le puncte conform instrucţiunilor menţionate mai jos, în cursul zilelor vineri - sâmbătă. Voturile vor fi trimise la adresa de e-mail a persoanei care face calculele în săptămâna respectivă, adresă indicată în invitația la vot.
e. Anunţarea rezultatelor se face duminică dimineaţa sub topicul “Concurs săptămânal(n).Rezultate!”, prin trimiterea către toţi membrii grupului a listei cu poemele premiate, precum şi a unui tabel cu toate poemele participante, cu punctajele aferente.
3. Obligaţiile participanţilor
a. Fiecare participant va trimite 1-3 haiku-uri, fără o tematică anume. Sunt acceptate senryu, dar nu şi tanka. Poemele care depăşesc termenul limită stabilit pentru trimitere (ziua de joi) nu vor fi luate în consideraţie. Nu pot fi trimise decât poeme inedite. Un poem publicat anterior (în volum, revistă sau pe un site) va fi eliminat din concurs.
b. Participanţii care au trimis poeme într-o etapă au dreptul şi obligaţia expresă să voteze. În cazul în care un participant care a trimis texte nu votează în etapa respectivă, fiecare din poemele sale va fi penalizat cu 2 puncte.
c. Haiku-urile, ca şi voturile, vor avea sub ele numele integral cu care doreşte să semneze autorul. E indicat ca semnătura să poată diferenţia suficient participanţii între ei. Poemele şi voturile fără semnătură nu vor fi luate în consideraţie.
d. Participanţii nu pot atribui voturi propriilor poeme. Votarea propriului poem nu e luată în consideraţie.
 4. Votarea
 a. Votul este obligatoriu pentru toți cei care au trimis poeme în săptămîna respectivă. Pot vota însă și cei care nu au trimis poeme.
 b. Participanții vor vota 5 poeme, ordonate valoric. Fiecăruia dintre ele i se pot acorda 1-5 puncte, descrescător. În felul acesta se va acorda un total de 15 puncte .
 c. O lista de voturi trebuie să arate căror poeme le-au fost atribuite puncte. Poemele sunt numite cu numărul lor de identificare din lista primită de la moderator odată cu invitația la vot. Un model de vot este acesta:
Nr.   7 – 5 p

Nr. 18 – 4 p

Nr. 23 – 3 p

Nr. 29 – 2 p



Nr.   2 – 1 p
Icsulescu Zet
 d. Votul trebuie semnat cu acelaș nume cu care a fost semnat poemul trimis. Votarea sub alt nume este anulată.
e. Participanții care nu votează vor fi depunctați cu câte 2 puncte  în clasament la fiecare din poemele cu care a participat.

PARTEA I

poemele premiate

la etapele 365-416

Etapa 365
Locul I – Genovel-Florentin Frățilă
moara-n ruină –

măcinate prin fisuri

razele lunii
Locul I – Grigore Chitul
afişe rupte

şi frunze-mprăştiate –

verzi şi uscate
Locul II – Oana Gheorghe
ploaie măruntă –

câteva frunze plutesc

în ceaşca de ceai
Locul III – Ana Urma
încă o toamnă -

de atâtea apusuri

slăbiţi şi ochii
Mențiune – Cezar-Florin Ciobîcă
Luminația -

pe mormântul haijinului

pene de cocor
Mențiune – Petru-Ioan Gârda
prima ninsoare –

cerșetorul orb întinde

ambele mâini
Menţiune – Violeta Urdă



dovleci luminaţi -

beznă doar în grădina

mare-a Domnului
Menţiune – Cezar-FlorinCiobîcă
zi friguroasă -

frunze roșii încălzind

sânii nudului
Menţiune – Vasile Conioși-Mesteșanu



bal de noiembrie -

în spatele măştilor

păpuşarii
Etapa 366
Locul I – Cristina Oprea
ceaiul fierbinte -

teiul din fața casei

tremură-n ploaie

Locul II – Elena Malec
îngheață apa-

poveștile pescărești

încă proaspete
Locul III – Ioana Bud
zăpadă pe cruci-

la capătul drumului

ce întuneric
Locul III – Cristina Oprea
dureri de spate -

nucul copilăriei

îndoit de vânt
Menţiune – Petru-Ioan Gârda
casa bunicii –

neatinsă-n ogradă

zăpada de ieri
Menţiune – Roxana Dumitrache
ascultând timpul-

prins între șuruburi stă

ceasornicarul

Menţiune – Elena Malec
pensule ude-

bradul e mai verde în

ochii pisicii
Etapa 367
Locul I – Claudia-Ramona Codău
ploaie de toamnă -

nu-şi mai ascunde lacrimile

fata bătrână
Locul II – Grigore Chitul
se lasă ceaţa –

tot mai apăsătoare

tăcerea-ntre noi

Locul III –Vasile Conioși-Mesteșanu
zăpezi de demult -

mirosind portocala

cu ochii închiși
Locul III –Dan Norea
la gura sobei -

moșul bea țuica rece,

nevasta fiartă
Mențiune – Liliana Negoi
cap de linie –

o carte uitată în

troleibuzul gol
Mențiune – Oana Gheorghe
zile tot mai reci -

în cutia poştală

nicio scrisoare
Mențiune – Elena Malec
geruri în tundră-

nemișcată luna în

ochii renului
Etapa 368
Locul I – Claudia-Ramona Codău
vânt de toamnă -

două frunze se despart

la capătul străzii
Locul II – Petru-Ioan Gârda
lumini de Crăciun –

din poartă-n poartă orbul

cu steaua lui
Locul III – Ildiko Juverdeanu
echipa de pompieri -

vecinei i se aprind

călcâiele
Mențiune – Violeta Urdă
brad împodobit –

și barba bunicului

cu promoroacă  

Mențiune – Valeria Tamaș
numai scaieții

mai umplu ogrăzile -

dealul plin de cruci
MențiuneCezar-Florin Ciobîcă
chiciură-n copaci -

iglițele bunicii

mâncate de cari
Mențiune – Vasile Conioși-Mesteșanu
prima ninsoare -

lipite de fereastră

orhideele






ninge cu fulgi mari -

se topește sufletul

de bucurie
Mariana Tănase


Mențiune – Dan Norea
la gura sobei -

bunica fraților Grimm

cenușăreasă
Mențiune – Oana Gheorghe
nămeţi cât casa –

doi guguştiuci şi luna

pe acoperiş
Etapa 369
Locul I – Genovel-Florentin Frățilă
pană de curent -

umplându-se cu stele

perdeaua din geam
Locul II – Ana Urma
noapte geroasă –

din nou la loc de cinste

vechiul samovar
Locul III – Grigore Chitul
arşiţă-ascunsă

în spatele pleoapelor –

în casă îngheţ
Mențiune – Cezar-Florin Ciobîcă
seară de priveghi -

printre crengile goale

luna plină
Mențiune – Marcela Ignătescu
iar inundații -

un melc o ia la vale

cu tot avutul
Mențiune – Julia Ralia
zăpadă pe vârfuri -

pânăîn seară toate

mioarele albe
Mențiune – Violeta Urdă
zăpadă-n cerdac –

pe șezlongul ros de cari

un șal destrămat
Etapa 370
Locul I – Ana Urma
noapte de iarnă –

partea mea de tăcere

o-mpart cu luna
Locul II – Valeria Tamaș
cureaua veche -

nimeni să mai ascută

briciul tatei
Locul III – Marcela Ignătescu
colind lângă brad -

în ochii copilului

mai multe stele
Menţiune – Cezar-Florin Ciobîcă
fără ninsoare -

bunica bate frișca

de-i sar fulgii
Menţiune – Elena Malec
măști de Vihlaim-

meșterul coase de zor

dinți din fasole
Menţiune – Petru-Ioan Gârda
Ajun de Crăciun –

din nou criză de vată

în tot orașul

Menţiune –Daniela-LăcrămioaraCapotă
balul de Crăciun –

strălucind zăpada pe

conduru-doamnei
Menţiune – Mariana Tănase
ninge cu fulgi mari -

se topește sufletul

de bucurie
Menţiune – Liliana Negoi
greblând frunzele –

un requiem se-aude

la un radio
Menţiune – Ildiko Juverdeanu
comersant de fiare vechi -

la D.N.A. un

dosar cu şină
Etapa 371
Locul I – Valeria Tamaș
satul cu bătrâni -

în Ajun din ușă-n ușă

numai viforul
Locul II – Vasile Conioși-Mesteșanu
junglă urbană -

așteptând la interfon

capra și ursul
Locul III – Ana Urma
Noaptea de Crăciun –

de-ajuns o singură stea

pentru toţi copiii
Mențiune – Vasilica Grigoraș
Ajun de Crăciun-

Moşul ispitit din nou

de poale în brâu
Mențiune – Violeta Urdă
colind de orfan –
în palmă doar doi bănuţi
şi-n rest fulgi de nea

Mențiune – Vasile Conioși-Mesteșanu
gardă de Crăciun -

colindătorii umblă

cu ambulanța

Etapa 372
Locul I – Daniela-Lăcrămioara Capotă
vântul  de iarnă –

în urma pensulei o

floare de cireş
Locul II – Cezar-Florin Ciobîcă
la paradă -

geniștii cu ochii pe

bombele sexi
Locul III – Dan Norea
în ajun colind

cu capra vecinului -

a mea-i la coafor
Mențiune – Ana Drobot
searǎ de An Nou -

fulgii de nea șterg

urmele spre casǎ

Mențiune – Vasile Conioși-Mesteșanu
Sfântul Vasile -

o buburuză-mi ia la

pas calendarul
Mențiune – Grigore Chitul
frig la răscruce –
ultimele cuvinte 
luate de vânt

Mențiune – Petru-Ioan Gârda
noaptea dintre ani –

la graniță se trece

fără probleme
Etapa 373
Locul I – Cezar-Florin Ciobîcă
nămeți cât casa-

sperietorii i-ajunge

umbra la nas
Locul I – Adrian-Nicolae Popescu
lacul îngheţat –

sub patinele noastre

felii de lună
Locul II – Adrian-Nicolae Popescu
prima ninsoare –

acum ştiu de ce iubesc

păpădiile
Locul III – Vasile Conioși-Mesteșanu
omăt neatins -

tot singur se-nvârte

cocoșul de tablă
Mențiune – Valeria Tamaș
zori de Crăciun -

pe drum un felinar

mergând în zigzag

Mențiune – Ana Urma
noapte geroasă –

între două poeme

un ceai fierbinte
Mențiune – Vasile Conioși-Mesteșanu
de Bobotează -

soarele se scurge din

ulciorul crăpat
Mențiune – Violeta Urdă
prima zi din an -

o ultimă bomboană

mai atârnă-n brad



cafeaua din zori –

soarele soarbe-n tihnă

roua din ierburi
Corneliu Traian Atanasiu



Etapa 374
Locul I – Florin C. Florian
seară de priveghi-

se aud doar stelele

căzând din țurțuri
Locul II – Eugen Tot
noapte geroasă - 
luna făcută țăndări


într-o băltoacă
Locul III – Ioana Bud
noapte de iarnă-

un câmp cu maci înfloriți

întins pe covor
Mențiune – Florin C. Florian
de Bobotează-

cu gheața-n spate aștept



analizele
Mențiune – Oana Gheorghe
noapte  de  iarnă –

pe patinoar au ieșit

toate  stelele

Mențiune – Petru-Ioan Gârda
iar nu-i zăpadă –

părul nins al mamei

luminând odaia
Mențiune – Ana Urma
urme în omăt –

plină cu bastonaşe

prima dintre foi
Etapa 375
Locul I – Vasile Conioși-Mesteșanu
târg de vechituri -

ploaia umple paharul

încă o dată
Locul II – Ana Drobot
ceasul înghețat -

prinse-n crengile goale

câteva stele
Locul III – Petru-Ioan Gârda
noapte la gară –

întârzie și-anunțul

întârzierii
Menţiune – Ana Urma
ninge cu fulgi mari –

la mijlocul poveştii

îndoi colţul foii
Menţiune – Costin Iliescu
casa cu pridvor –

tata strânge în braţe

stâlpul mai şubred
Menţiune – Ioana Bud
se lasă noaptea-

mai alb ca niciodată

mesteacănu-n ger
Menţiune – Nicolas Bratu
căpiţe de fân-

strămoșii păzesc pe deal

trecerea timpului
Etapa 376
Locul I – Valeria Tamaș
azil de bătrâni -

scârțâind din balamale

până și poarta
Locul II – Ildiko Juverdeanu
pământ afânat -

palmele bunicului

bătătorite
Locul III – Mirela Scorța
stea căzătoare –

mâinile copilului

întinse spre cer
Mențiune – Vasilica Grigoraș
o iarnă lungă -

privirea tatei prinsă-n

fânarul tot mai gol
Mențiune – Cristina Oprea
clopot în amurg -

din când în când o frunză

își dă-ncet drumul
Yüklə 1,29 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin