“Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Mures”



Yüklə 2,29 Mb.
səhifə1/109
tarix04.01.2022
ölçüsü2,29 Mb.
#61100
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   109

MS-SER-01 - Asistenta tehnica pentru pregatirea Documentatiilor de Atribuire pentru contractele de lucrari, publicitate si supervizarea lucrarilor pentru proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Mures”


CUPRINS

ANALIZA SITUAŢIEI CURENTE 2


ANALIZA SITUAŢIEI CURENTE

2.1.Rezumat


În acest capitol este evaluată situaţia curentă a apelor şi apelor reziduale. Datele locale şi regionale cu privire la ape şi ape reziduale au fost colectate punându-se accentul pe starea, vechimea, performanţa, populaţia deservită, apa consumată, fluxul de apă, apa nefacturată, apa reziduală, pierderile de apă, întreţinerea, conformarea cu standardele de calitate şi de mediu curente. Datele colectate au fost apoi analizate. Rezultatele arată indicatori de performanţă şi deficienţe care includ următoarele informaţii: planurile, studiile, rapoartele de proiectare anterioare şi o imagine completă a situaţiei curente ca şi informaţii de istoric pentru proiect. Informaţiile disponibile au fost analizate obiectiv şi datele au fost furnizate mai apoi.

Capitolul 2 este un capitol mai mare care cuprinde 11 sub-capitole ce detaliază situaţia existentă în judeţul Mureş.

Sub-capitolul 2.2 “Zona Proiectului”, prezintă o descriere faptică a situării exacte a judeţului Mureş şi continuă prin schiţarea şi explicarea datelor demografice, a geografiei, economiei şi organizării politice a judeţului.

Sub-capitolul 2.3 “Caracteristici Naturale” detaliază mediul, clima, relieful şi topografia, geologia şi hidrologia, ca şi zonele ecologice şi cele sensibile.

Metodologia a fost cercetarea datelor şi atributelor judeţului pe cât de complet posibil şi pentru aceasta se poate vedea că aceşti factori fizici au o influenţă asupra modului în care regiunea se dezvoltă şi creşte. De exemplu, dacă o zonă are o climă agresivă, fie foarte rece, fie foarte caldă, dar sub ea se găsesc importante resurse, cum ar fi petrol şi aur, atunci avantajele potenţialei bogăţii de resurse conduce la anularea influenţelor negative ale climei.

Metodologia folosită a fost cercetarea datelor şi statisticilor guvernamentale disponibile şi analizarea datelor specifice aplicabile principalelor zone urbane ale judeţului Mureş.

Sub-capitolul 2.6 “Evaluarea Cadrului Instituţional şi Juridic” este un capitol important care cuprinde o analiză vastă a cadrului instituţional şi juridic şi care face referire la România şi la relaţiile României cu UE. Capitolul prezintă modalitatea în care fondurile UE sunt administrate şi, de asemenea, schiţează legile şi reglementările UE şi detaliază cazurile în care legile române necesită amendare / modificare pentru a se conforma acestora. Apoi, se analizează operatorii existenţi de apă şi apă reziduală cu prezentarea propunerilor pentru viitor. Este realizată o analizarea a tarifelor curente pentru apă şi apă reziduală, cu comentariile şi propunerile Consultanţilor.

Metodologia a constant din cercetarea datelor disponibile, mai ales a celor care fac referire la relaţiile dintre România şi UE şi la verificarea armonizării dintre cele două legislaţii care progresează, în special cu privire la problematicile de mediu privind apa şi tratarea apei, plus controlul poluării.

Sub-capitolul 2.7 “Resursele de Apă” detaliază sursele de apă de suprafaţă şi subterane disponibile în judeţul Mureş. Resursele depind de climă şi de fenomenele geologice, de care omul trebuie să se folosească. Sunt analizate sfera surselor şi tipurile acestora, cu evidenţierea riscurilor de poluare.

Metodologia a constat în cercetarea datelor disponibile din judeţ, împreună cu vizitele pe teren cu operatorii pentru a evalua problemele şi potenţialele riscuri implicate, având în vedere prezentarea propunerilor pentru viitoare lucrări de remediere.

Sub-capitolul 2.8 “Poluarea Apei” analizează proprietăţile surselor de apă din Mureş, alcătuind o listă a analizelor de ape cu substanţele care se situează peste limitele acceptabile pentru apa potabilă. De asemenea, este analizată problematica foarte importantă că fiecare staţie de tratare a apei din judeţ evacuează ape reziduale în râuri şi în cursurile de apă care nu sunt tratate pentru atingerea unui standard acceptabil şi care sunt, de fapt, element de poluare.

Metodologia a fost cercetarea datelor disponibile de la autorităţile române şi de la cele ale judeţului Mureş, alcătuind o listă a proprietăţilor de apă avute în vedere şi, de asemenea, analizarea staţiilor de tratare a apei care nu pot fi acceptate deoarece evacuează ape uzate la niveluri inacceptabile. Consultantul a verificat aceste date în timpul inspecţiilor pe teren şi prin intermediul propunerilor de remediere.

Sub-capitolul 2.9 “Consumul Curent de Apă” analizează înregistrările financiare şi de furnizare ale Operatorilor pentru perioada 2003 - 2011, din care au fost extrase cifrele cu privire la consumul de apă care au fost prezentate sub forma unui tabel pentru fiecare zonă / operator.

Metodologia a fost completarea chestionarelor detaliate de către operatori în conjuncţie cu vizitele pe teren la operatorii de apă şi la facilităţile existente, cu intervievarea persoanelor şi operatorilor relevanţi. Gradul de încredere al datelor poate fi considerat ca fiind cel de bază, dar ceea ce a fost disponibil este adecvat pentru Master Planul prezent.

Sub-capitolul 2.10 “Facilităţile Existente şi Performanţa Curentă” reprezintă o analizare a staţiilor de apă şi apă reziduală din principalele zone urbane ale judeţului Mureş. Pentru fiecare facilitate de apă şi apă reziduală inspectată a fost alcătuită o evaluare a condiţiilor şi performanţei facilităţii.

Metodologia a fost constituită din vizite pe teren pentru inspectarea facilităţilor în scopul alcătuirii evaluărilor problemelor şi neajunsurilor pentru facilitate, şi în scopul prezentării de propuneri / recomandări pentru viitoarele lucrări de remediere.

Aşa cum indică şi titlul, suficienţa datelor conduce la evaluarea datelor obţinute. Aceasta evidenţiază tipul de date utilizate şi modalitatea în care acestea au fost obţinute. Unele locaţii au furnizat date mai detaliate decât altele, dar datele colectate sunt suficiente pentru a satisface cerinţele Master Planului.

De asemenea, au fost adăugate acestui sub-capitol concluziile care reprezintă unul dintre principalele obiective ale Master Planului, acesta fiind îmbunătăţirea şi aducerea la zi a statutului tehnic, managerial şi financiar al sectoarelor de apă şi apă reziduală din judeţul Mureş. Se face referire la starea curentă a organizaţiilor şi facilităţilor şi sunt prezentate propuneri pentru viitoarele lucrări de îmbunătăţire.



Yüklə 2,29 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   109




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin