Introducere scurte consideraţii privind situaţia instanţei în anul 2013 Tribunalul Ilfov



Yüklə 1,91 Mb.
səhifə1/16
tarix12.08.2018
ölçüsü1,91 Mb.
#70330
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16



INTRODUCERE

SCURTE CONSIDERAŢII PRIVIND SITUAŢIA INSTANŢEI ÎN ANUL 2013
Tribunalul Ilfov a reînceput să funcţioneze la data de 1 noiembrie 2011 şi are în aria sa de competenţă întreg judeţul Ilfov, cu 8 oraşe: Voluntari, Pantelimon, Măgurele, Popeşti Leordeni, Otopeni, Chitila, Buftea, Bragadiru şi 32 de comune, între care menţionăm Corbeanca, Baloteşti, Snagov, Ştefăneştii de Jos, Domneşti, Chiajna, Cernica, Berceni, Ciolpani, Tunari.

Conducerea Tribunalului Ilfov este asigurată de preşedinte - care are şi calitatea de ordonator de credite şi un vicepreşedinte, precum şi de colegiul de conducere.

Structura organizatorică a tribunalului mai cuprinde compartimente auxiliare: grefă, registraturi, arhive, departament economico-financiar şi administrativ, informativă, biroul de infirmaţii şi relaţii publice.

Activitatea Tribunalului Ilfov este organizată în două secţii - civilă şi penală, conducerea acestora fiind asigurată de preşedinţii de secţie.

Tribunalul Ilfov funcţionează într-un sediu situat în oraşul Buftea, sediu ce adăposteşte şi Judecătoria Buftea. Sub acest aspect, învederăm că există demersuri de edificare a unui sediu nou, pe un teren în suprafaţă de 10.000 mp, situat în centrul oraşului Buftea. De asemenea, până la edificarea unui sediu nou, este în desfăşurare un proiect de consolidare şi extindere a sediului existent, aflat încă în faza de proiectare şi finalizare a documentaţiei cadastrale şi întrucât clădirea actuală nu a fost edificată cu destinaţie de sediu de instanţă şi, prin urmare, nefiind corespunzător desfăşurării activităţii de judecată, impune demararea de urgenţă a lucrărilor de consolidare şi extindere a clădirii.

În privinţa Tribunalului Ilfov mai trebuie menţionat că, pe fondul creşterii explozive a volumului de activitate, scăderile succesive ale schemelor de personal au avut un impact negativ asupra activităţii instanţei.

Cele 21 de posturi de judecător prevăzute în schema Tribunalului Ilfov la începutul anului 2013 era repartizate pe secţii astfel: 14 posturi pe Secţia civilă, toate fiind ocupate la începutul anului 2013 şi 7 posturi pe Secţia Penală, din care ocupate efectiv 5, un post vacant şi un post vacant temporar (titularul postului, doamna judecător Pavelescu Silvia fiind în concediu pentru creşterea copilului). De menţionat că în cele 14 posturi din cadrul Secţiei civile se regăsesc şi posturile de conducere aferente Vicepreşedintelui Tribunalului Ilfov şi Preşedintelui Secţiei civile, iar în cele 7 posturi din cadrul Secţiei penale se regăsesc şi funcţiile de conducere ale Preşedintelui Tribunalului şi ale Preşedintelui Secţiei penale.

De remarcat este faptul că, în cursul anului 2013, Tribunalul Ilfov a înregistrat o fluctuaţie permanentă de personal. Astfel, în urma examenului de promovare în funcţii de execuţie la instanţa superioară, organizat la data de 10 martie 2013, schema de personal a Tribunalului Ilfov s-a modificat, începând cu 01 mai 2013, în sensul că postul vacant din cadrul Secţiei penale a fost ocupat de domnul judecător Jigău Cătălin, iar în cadrul Secţiei civile s-a vacantat un post urmare promovării doamnei judecător Voican Andreea Silvia la Curtea de Apel Bucureşti.

La data de 15 iunie 2013 atât schema de personal a Secţiei civile, cât şi schema de personal a Secţiei penale a suferit, o nouă modificare, urmare aprobării cererilor de transfer de la Tribunalul Ilfov la Tribunalul Bucureşti, formulate de doamnele judecător Gurău Claudia, respectiv Caragaţă Luisa Emanuela. Începând cu aceasta dată schema de personal a Tribunalului Ilfov a suferit o modificare nu numai în ceea ce priveşte numărul efectiv de judecători, ci şi în ceea ce priveşte numărul de judecători din schema. Aceasta, întrucât prin Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 2007/C/2013 s-a aprobat diminuarea schemei de personal a Tribunalului Ilfov de la 21 posturi de judecător la 19 posturi de judecător, cele două posturi fiind redistribuire Judecătoriei Cornetu.

Pe secţiile Tribunalului Ilfov cele 19 posturi de judecător au fost distribuite astfel: 13 posturi în cadrul Secţiei civile, din care ocupate efectiv 12 şi 6 posturi în cadrul Secţiei penale din care ocupate efectiv 5 posturi şi un post vacant temporar (postul ocupat de doamna judecător Pavelescu Silvia aflată în concediu pentru creşterea copilului).

O nouă modificare a schemei de personal a Tribunalului Ilfov a intervenit la data de 01 septembrie 2013, când schema de personal a Tribunalului Ilfov s-a diminuat de la 19 posturi de judecător la 18 posturi de judecător (Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 3389/08.11.2013). Începând cu aceeaşi dată s-a diminuat şi numărul efectiv de judecători ce funcţionau în cadrul Secţiei civile cu două posturi, urmare promovării doamnei judecător Strîmb Codruţa, prin valorificarea rezultatului obţinut la concursul de promovare din data de 10 martie 2013 şi aprobării cererii de transfer formulată de domnul judecător Vişan Cristian Ştefan. Şi schema de personal a Secţiei penale a suferit modificări, urmare valorificării rezultatului obţinut de doamna judecător Pavelescu Silvia, însă această din urmă modificare nu a afectat activitatea Secţiei penale, întrucât pe între cursul anului 2013 magistratul anterior menţionat a fost în concediu pentru creşterea copilului.

Concluzionând, în cursul anului 2013 schema de personal a Tribunalului Ilfov s-a redus de la 21 posturi de judecător la 18 posturi de judecător, ce sunt distribuite în prezent astfel: 12 posturi în cadrul Secţiei civile, din care ocupate efectiv 10 şi 6 posturi în cadrul Secţiei penale din care ocupate efectiv 5.

Această diminuare a schemei de personal, coroborată cu numărul relativ redus de judecători ce şi-au desfăşurat efectiv activitatea în cursul anului 2013 a avut un impact negativ atât asupra activităţii instanţei, impact ce se reflectă în volumul de activitate al instanţei, cât şi asupra constituirii completelor de apel şi recurs, atât în materie civilă cât şi în materie penală. Astfel, s-a ajuns la situaţia ca judecători din cadrul Secţiei penale să intre în compunerea unor complete de recurs din cadrul Secţiei civile, iar judecători din cadrul Secţiei civilă să intre, de asemenea, în compunerea completelor de recurs din cadrul Secţiei penale, nemaifiind astfel posibilă respectarea specializării judecătorilor.

Reducerea numărului de personal, imposibilitatea respectării specializării judecătorilor şi creşterea volumului de activitate sunt factori de natură să exercite o presiune în plus asupra personalului instanţei, ducând, inevitabil la tensionarea acestuia.

Şi în ceea ce priveşte funcţiile de conducere ale Tribunalului Ilfov în cursul anului 2013 s-au înregistrat modificări. Astfel, funcţia de preşedinte al Secţiei penale a fost vacantă până la data de 01 iunie 2013, atribuţiile specifice acestei funcţii fiind exercitate de Preşedintele Tribunalului Ilfov. Începând cu data de 01 iunie 2013 funcţia de Preşedinte al Secţiei penale a fost ocupată de domnul judecător Răzvan Păştilă.

Începând cu data de 15 octombrie 2013 doamna judecător Roxana Ioana Petcu - Preşedintele Tribunalului Ilfov a fost detaşată pentru o perioadă de 3 ani la Consiliul Superior al Magistraturii, astfel că doamna judecător Evelina Oprina - preşedintele Secţiei civile, a fost delegată în funcţia de Preşedinte al Tribunalului Ilfov.

Doamna judecător Ivan Stela Florentina a fost delegată, începând cu data 15 decembrie 2013, în funcţia de Preşedinte al Secţiei civile, îndeplinind atribuţiile specifice acestei funcţii.

În privinţa activităţii Judecătoriei Cornetu, menţionăm că în anul 2013 aceasta a fost caracterizată printr-un efort considerabil, susţinut de întreg personalul instanţei. Astfel, aceştia merită toată aprecierea, având în vedere cele 13.269 de cauze soluţionate în cursul anului 2013, din care la sfârşitul anului sunt restante aprox. 350 hotărâri, numărul acestora fiind cu 75% mai mic decât numărul restanţelor de la sfârşitul anului 2012 (1.586 restanţe).

În cursul anului 2013, a fost înregistrat un număr de 8.013 dosare nou intrate pe rolul Judecătoriei Cornetu, prin raportare la anul 2012, când s-a înregistrat un număr de 15.520 dosare nou intrate, această scădere datorându-se, în principal, modificărilor legislative aduse de Legea nr. 2/2013, principala prevedere legislativă cu impact asupra activităţii Judecătoriei Cornetu constând în modificarea competenţei teritoriale de soluţionare a plângerilor împotriva proceselor-verbale de contravenţie aplicate în temeiul art. 8 din O.G. nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Această modificare a condus, aşadar, la diminuarea considerabilă a dosarelor nou intrate, întrucât mare parte din acestea erau plângeri contravenţionale având drept obiect contestarea procesului-verbal de contravenţie încheiat de C.N.A.D.N.R., în temeiul art. 8 din O.G. nr. 15/2002.

Din punct de vedere al sediului, menţionăm că, încă de la începutul anului 2013, sediul instanţei în suprafaţă totală de 1.986,31 mp. se află situat în comuna Cornetu, Şos. Alexandriei nr. 138, judeţul Ilfov, în clădirea Casei de Cultură, în care îşi desfaşoară activitatea specifică întreaga instanţă, inclusiv sălile de judecată şi toate compartimentele auxiliare ale instanţei. Tot aici se află şi spaţiile de depozitare şi conservare a dosarelor soluţionate.

Instanţa, în sediul actual aflat în clădirea Casei de Cultură, dispune de trei săli de judecată cu toate dotările aferente (mobilier, calculatoare, imprimante, dispozitive de înregistrare audio, aer condiţionat) şi o sală de judecată în curs de amenajare. Două săli au fost destinate şedinţelor de judecată din materie civilă şi cea de-a treia a deservit şedinţelor de judecată din materie penală.

Instanţa mai dispune de 7 birouri de judecători, 9 birouri de grefieri, un birou pentru Serviciul Registratură, 2 camere arhivă veche - depozitare dosare, 5 celule pentru arestaţi, 1 cameră server şi 1 cameră destinată martorilor sub acoperire, neexistând, însă, echipamente în acest sens.

Din punct de vedere logistic, activitatea instanţei s-a desfăşurat normal în cursul anului 2013.

Astfel, apreciem că, după o perioadă extrem de dificilă prin care a trecut Judecătoria Cornetu, în care aceasta s-a confruntat cu o multitudine de probleme, binecunoscute forurilor superioare, prin eforturile conjugate ale tuturor judecătorilor şi având sprijinul important al Consiliului Superior al Magistraturii, Curţii de Apel Bucureşti şi Tribunalului Ilfov, ca urmare a măririi schemei de personal a reuşit să şteargă imaginea nefavorabilă creată şi să devină o instanţă apreciată de către toţi participanţii la înfăptuirea actului de justiţie.

În cursul anului 2013, conducerea instanţei a fost asigurată până la data de 15.07.2013 de doamna judecător Anca Lavinia Filipescu şi, începând cu aceeaşi dată, de doamna judecător Nicoleta Constantinescu, ca urmare a promovării examenului pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi numirii în funcţia de conducere prin H.C.S.M. nr. 633/27.06.2013.

Cu privire la Judecătoria Buftea, se constată că, deşi în prezent această instanţă funcţionează cu o schemă de 17 posturi de judecător, toate ocupate, un judecător fiind, însă, în concediul legal pentru creşterea copilului şi un judecător delegat la C.S.M., aceasta se dovedeşte a fi insuficientă prin raportare la încărcătura de dosare/judecător şi la numărul de dosare nou intrate, ceea ce necesită amplificarea demersurilor ce se impun a fi efectuate în vederea depăşirii situaţiei dificile în care se află în prezent. Sub acest aspect, nu lipsită de relevanţă este şi aspectul inexistenţei unor prevederi legale care să determine o „atractivitate” a instanţelor din Ilfov pentru magistraţi.

Astfel, deşi s-a sperat că pe termen lung, Judecătoria Buftea va fi degrevată de un număr de pricini, Judecătoria Cornetu preluând partea de sud a judeţului, statistica ne contrazice, numărul cauzelor înregistrate crescând de la un an la altul, culminând cu anul 2012 când cauzele înregistrate la data de 31decembrie 2012 au ajuns la 16.713, numărul cel mai mare de cauze înregistrat de la data înfiinţării acestei instanţe, anul 1968. În cursul anului 2013, numărul dosarelor nou înregistrate a ajuns la 15.734, cunoscând, astfel, doar o uşoară scădere faţă de anul 2012. Cu toate acestea, însă încărcătura de dosare pe judecător continuă să fie extrem de ridicată, depăşind cu mult media naţională, Judecătoria Buftea situându-se în topul primelor instanţe din ţară care prezintă cea mai mare încărcătură de dosare pe judecător.

În cursul anului 2013 conducerea instanţei a fost asigurată prin delegare de domnul judecător Adrian Cojocaru.




CAPITOLUL I

STAREA INSTANŢEI ÎN ANUL 2013
Secţiunea 1

Activitatea instanţei
1.1. Volumul de activitate la nivelul instanţei, pe secţii, complete specializate/materii
1.1.1. Volumul total de activitate la Tribunalul Ilfov şi judecătoriile arondate pe anul 2013:


Instanţa

Stoc

Dosare intrate în cursul anului

TOTAL dosare din stoc plus dosare nou intrate

Soluţionate

Stoc la sfârşitul perioadei:

Suspen

date


Tribunalul Ilfov

2.958

9.505

12.463

7.557

4.906

692

Judecătoria Buftea

7.888

15.734

23.622

14.276

9.346

1.372

Judecătoria Cornetu

10.027

8.013

18.040

13.269

4.771

1.215

Total general

20.873

33.252

54.125

35.102

19.023

3.279


Volumul total de activitate la Tribunalul Ilfov şi judecătoriile arondate pe anul 2012

Instanţa

Stoc

Dosare intrate în cursul anului

TOTAL dosare din stoc plus dosare nou intrate

Soluţionate

Stoc la sfârşitul perioadei:

Suspen

date


Tribunalul Ilfov

612

5.891

6.503

3.545

2.958

321

Judecătoria Buftea

4.268

16.713

20.981

13.093

7.888

1.255

Judecătoria Cornetu

7.437

15.520

22.957

12.930

10.027

1.531

Total general

12.317

38.124

50.441

29.568

20.873

3.107

După cum se poate observa volumul de activitate al Tribunalului Ilfov şi al judecătoriilor arondate a înregistrat o fluctuaţie majoră, în sensul că numărul cauzelor intrate în cursul anului 2013 este mai mare decât numărul cauzelor înregistrate în cursul anului 2012 cu un procent de 61%, respectiv 3.614 dosare nou intrate, în comparaţie cu numărul judecătoriilor, care s-a diminuat.

Dacă, în ceea ce priveşte volumul de activitate al Judecătoriei Buftea s-a înregistrat o scădere sensibilă (cu un număr de 979 dosare nou intrate), nu acelaşi lucru se poate spune despre Judecătoria Cornetu care a înregistră o scădere, mai semnificativă, a dosarelor nou intrate, respectiv cu 7.507 cauze.


1.1.2. Volumul de activitate pe secţii la Tribunalul Ilfov, pe anul 2013, comparativ cu anul 2012:

Instanţa

Stoc

Dosare intrate în cursul anului

TOTAL dosare din stoc plus dosare nou intrate

Soluţio-nate

Stoc la sfârşitul perioadei:

Suspen-date

Secţia penală

33

791

824

745

79

0

Secţia civilă

2.925

8.714

11.639

6.812

4.827

692

Total general 2013

2.958

9.505

12.463

7.557

4.906

692

Secţia penală

28

673

701

668

33

0

Secţia civilă

584

5218

5802

2877

2925

321

Total general 2012

612

5891

6503

3545

2958

321


Yüklə 1,91 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin