Paula de Hollanda
E-post: info@pauladehollanda.com
Hemsida: www.pauladehollanda.com
Adress: c/o Dansbyrån, Järntorget 3, 413 04 Göteborg
Telefon: +46(0)704-795309
Berörande Berättelser - projektbeskrivning
Sammanfattning
Idén är att skapa korta föreställningar för museer och konsthallar där dansen och musiken förkroppsligar museets essens och museet tillför dansen en ny dimension. Projektet är en fördjupning av mitt arbete med att skapa samtida dansföreställningar inspirerade av den afro-brasilianska mytologin. På samma sätt som myterna och arketyperna berättar en historia om oss som lever nu, är objekten och berättelserna på ett museum en kommentar till varifrån vi kommer och vilka vi är. Ett antal föreställningar kommer att skapas i den miljö som specifika museer/konsthallar erbjuder med inspiration från afro-brasiliansk mytologi. Utifrån den fysiska platsen, yttre och inre miljö, samlingar och utställningar, kommer vi att söka efter det vi tolkar som platsens essens. Den kommer sedan att matchas med den afro-brasilianska mytologin för att hitta punkten där plats och mytologi möts. En ny historia berättas genom mötet mellan rum, kropp, objekt, rörelse, stillhet och ljud. Föreställningarna är ca 10 minuter långa och framförs av en dansare och en musiker.
Bakgrund
De senaste åren har jag koncentrerat mitt koreografiska arbete på att skapa samtida dansföreställningar med inspiration från arketyperna i den afro-brasilianska mytologin och deras rörelsevokabulär. Detta sedan jag 2002 – 2005 studerade vid en dansskola i nordöstra Brasilien. Jag rörde mig i en miljö där den afro-brasilianska mytologin och dess arketyper genomsyrade såväl vardagsliv som scenisk dans. Varje gud (Orixá) har sin specifika karaktär och sina specifika danser, gester och symboler, samt kopplingar till olika element (till exempel vatten, eld eller metall). Minst en gång per år åker jag tillbaka till Brasilien och uppdaterar/vidareutbildar mig.
Sommaren 2009 vid ett besök på Sjöfartsmuseet i Göteborg fick jag en bild av en koreografi med inspiration från Iemanjá – havsgudinnan i den afro-brasilianska mytologin – framförd i museirummet. En inspirerande bild som inte har släppt taget.
I november förra året skapade jag tillsammans med ljudkonstnär Carolina Falkholt en föreställning utifrån Omolu – en gud som härskar över sjukdomar, liv och död. I arbetet med föreställningen använde vi oss av nordisk och afro-brasiliansk mytologi i en samtida kontext.
Lite senare blev vi tillfrågade av Göteborgs Konsthall att göra en performance den 8 mars i år i en pågående utställning av Andrea Geyer och Sharon Hayes. På samma sätt som med Sjöfartsmuseet fick jag en bild av att använda rummet och utställningen tillsammans med symboler från mytologin. Denna gång fick Iansã och Oxum – två mäktiga gudinnor – ta plats bland verken. Till föreställningen bjöd vi in cellisten My Hellgren och formade experimentgruppen Dans, Cello & Elektronik.
Syfte
Syftet med projektet Berörande Berättelser är att skapa korta dansföreställningar för museer och konsthallar där dansen förkroppsligar museets essens och museet tillför dansen en ny dimension. Genom projektet ser jag en fördjupning av mitt arbete med att skapa samtida dansföreställningar inspirerade av den afro-brasilianska mytologin. På samma sätt som myterna och arketyperna berättar en historia om oss som lever nu, är objekten och berättelserna på ett museum en förklaring till varifrån vi kommer och vilka vi är.
Genomförande/process
Ett antal föreställningar kommer att skapas i den miljö som specifika museer/konsthallar erbjuder med inspiration från afro-brasiliansk mytologi. Utifrån den fysiska platsen, yttre och inre miljö, samlingar och utställningar, kommer jag att tillsammans med tonsättaren söka efter det vi tolkar som platsens essens. Den kommer sedan att matchas med den afro-brasilianska mytologin för att hitta punkten där plats och mytologi möts. En ny historia berättas genom mötet mellan rum, kropp, objekt, rörelse, stillhet och ljud.
Föreställningarna kommer att vara ca 10 minuter långa och framföras av en dansare och en musiker. Befintligt ljus kommer att användas och ingen extra scenografi utöver det befintliga rummet. Dansstyckena arbetas fram vid besök på plats och genom eget arbete i studion.
Några Orixás som jag har arbetat med tidigare i en nutida kontext är Ogum (metall, krig, jordbruk), Oxóssi (skog, natur), Oxum (sötvatten, smycken, mode), Iansã (krig, förändring, koppar) och Omolu (jord, sjukdom, död). Dessa associerar jag till platser som till exempel industrimuseer, naturhistoriska museer, textil- och modemuseer, konsthantverksmuseer och historiska museer. Iemanjá som jag nämnde ovan är havsgudinnan och beskyddare över fiskare och andra som jobbar på haven och har en tydlig plats på sjöfartsmuseum.
Målgrupper
Besökare på museer och konsthallar samt människor intresserade av dans, musik och konst i nya konstellationer. Tillsammans med muséer och konsthallar diskuterar vi tillgängligheten till föreställningarna. Jag och tonsättaren har ett nätverk av intresserad publik (ungdomar som lyssnar på elektronisk musik, latinamerikaner och andra intresserade av brasiliansk kultur samt ungdomar som deltagit i våra workshops till exempel) som i vanliga fall inte skulle söka sig till utvalda museum och muséerna har en publik som kanske inte i vanliga fall skulle gå på en dansföreställning.
För att öka publikens deltagande och medskapande erbjuder vi workshops i dans och ljudskapande i samband med föreställningarna.
Marknadsföring
Danscentrum Väst marknadsför och säljer in föreställningar till turnén Dansexpressen Goes Museum. De museer och konsthallar som köper in föreställningarna gör egen marknadsföring och bjuder in sin vanliga publik. För att dra en mer museiovan publik (som nämns under målgrupper) kommer vi att använda oss av sociala medier som facebook och Myspace och egna hemsidor.
Samarbetspartners
Carolina Falkholt – musik och kostym
Hege Hådell – kostym
Dansbyrån – studiotid
Producentbyrån – producent
Danscentrum Väst – vi har blivit utvalda att ingå i turnéslingan Dansexpressen goes Museum som kommer att ske i november 2010
Tidplan
Mars 2010, möte med Danscentrum Väst, planering av turné
Aug, sep, okt 2010 besök på muséer och konsthallar, repetitioner
November 2010 turné med Dansexpressen Goes Museum
Utvärderingsplan
Projektet kommer att dokumenteras i text, video och foto under hela processen med besök på plats, repetitioner, föreställningar och workshops i samband med föreställningarna. Efter turnén Dansexpressen Goes Museum kommer en utvärdering av turnén att göras tillsammans med Danscentrum Väst. Vi som arbetat med projektet kommer att göra en egen utvärdering av konstnärligt resultat, publikarbete/ marknadsföring och samarbetet.
Uppgifter om sökanden
Paula de Hollanda, utbildad koreograf på Escola de Dança da Fundação Cultural do Estado da Bahia, Brasilien, examen jan 2005. Har sedan börjat av 90-talet arbetat sceniskt och med undervisning av brasiliansk dans runt om i Sverige och utomlands.
Medlem i produktionskooperativet Dansbyrån. Konstnärlig verksamhet 2005-2010:
2005 – 2006: Koreograferat och framfört två solon och en duett där traditionella afro-brasilianska danser tolkas och sätts i en nutida kontext: Abrindo Caminhos, Urban Hunter och Rio-Vasagatan t/r. Koreograf och dansare på Glastonbury Festivalen i England. Dansat med Crowd Company på turné i Ryssland. Dansat med Brasilidade Mendes, Samba Saravá och sambaskolan A Bunda, Göteborg och SambaCaramba, London. Startade en dansgrupp inom Sereia, en sambaorkester för ungdomar i Vänersborg.
2007: Koreograferat och dansat i Ogum & Co i Stan, en föreställning producerad med stöd av Göteborgs Kulturförvaltning, Statens Kulturråd och Stiftelsen Längmanska Kulturfonden med fler bidragsgivare.
2008: Dansare i Minutes 2, Crowd Company, koreograf Marika Hedemyr. Mentor i RFoD’s projekt TaPlats. Dansare och med i produktionsteamet för Umbela Brasil på Notting Hill Carnival, London.
2009: Dansare i Corpo-Universo, koreograf Rosangela Silvestre. Koreograferat och framfört Efter Regn, ett solo producerat med stöd av Göteborgs Kulturnämnd, Danscentrum Väst och Dansbyrån. Turnerat med Ogum & Co i Stan.
2010: Performance den 8 mars på Göteborg Konsthall: Dans, Cello & Elektronik
Paula de Hollanda – Berörande Berättelser 2010-03-14
Dostları ilə paylaş: |