Sağlik kurumlarinda muhasebe sistemi



Yüklə 0,55 Mb.
səhifə1/6
tarix09.02.2018
ölçüsü0,55 Mb.
#42500
  1   2   3   4   5   6


SAĞLIK KURUMLARINDA MUHASEBE SİSTEMİ

Sağlık kurumları muhasebesi; finansal sonuçların ortaya çıkışını sağlayan ekonomik olaylara ilişkin verileri toplayan, bu verileri kaydederek sınıflayan, analiz yoluyla değerlendiren ve elde ettiği sonuçları belirli yasalar uyarınca usulüne göre ilgililere raporlar şeklinde sunan sistematik bir bilgi sağlamaktadır. Muhasebenin temel kayıt araçları, belgeler ve defterlerden oluşur. Muhasebede, muhasebe dönemi süresince sağlık kurumlarındaki muhasebeye konu işlemler; dönem başı işlemleri, dönem içi işlemler ve dönem sonu işlemleri olarak kayıt süreci kapsamında izlenebilmektedir.


Sağlık kurumlarındaki temel muhasebe sistemi ülkemizdeki uygulama olan Tekdüzen Muhasebe Sistemi’dir.
Muhasebe Bilgi Sistemi, bir işletmenin muhasebe bilgileri için bir tür dağıtım sistemidir. Sistemin unsurları;
 İşletme organizasyonun yasal raporlama düzeninin gereksinimi olan bilgileri sağlamak,
 Güvenilir muhasebe bilgilerini gereksinim duyanlara sunmak,
 İşletmeleri olası risklerden, muhasebe bilgilerini, işletme içi ya da dışındaki kötüye kullanımlardan korumaktır.
İşletme faaliyetlerinin her aşamasında muhasebe ve muhasebe bilgi sisteminin üreteceği bilgilere gereksinim duyulur. Bu gereksinim, muhasebenin hizmet amacı ve fonksiyonlarını belirler. Bunlar;
 İşletmenin gerek içyapısından gerek dış çevre ilişkilerinden kaynaklanan değer hareketlerini yakından izleyen “Bilgi Edinme ve İletişim Fonksiyonu”

 İşletmenin faaliyet sonuçlarını, saptanan belirli dönemlerde Bilanço (Finansal Durum Tablosu) ile Gelir Tablosu (Kapsamlı Gelir Tablosu) başta olmak üzere finansal tablolarda özetleyerek ortaya koyan “Raporlama Fonksiyonu”,

 İşletme yönetiminde planlama, kontrol ve karar verme fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli bilgileri, istenilen nitelik ve gereksinim duyulan zamanda sağlayan “Yönetimi Destekleyici Fonksiyonu”,

 İşletme dışındaki ilgililere verilmesi gereken bilgileri istenilen zaman ve şekilde hazırlayan “Dış Çevre İlişkileri Fonksiyonu” olarak sıralanabilir.

Muhasebe bilgi sistemi; yönetim bilgi sisteminin alt sistemi olarak kabul görmektedir. Muhasebe Bilgi Sistemi ile “Yönetim Bilgi Sistemi” arasındaki ilişkilere ilişkin görüşler üç başlık altında toplanmaktadır:

1.Görüş: Muhasebe bilgi sistemi, yönetim bilgi sistemine bilgi sağlar. Başka bir ifadeyle, muhasebe bilgi sistemi yönetim bilgi sistemi için bilgi üreten bir sistemdir.

2.Görüş: Muhasebe bilgi sisteminin ürettiği bazı bilgiler yönetim bilgi sistemi tarafından yoruma tabi tutulmaksızın aynen açıklanır. Muhasebe bilgi sistemi; işletme yönetimine planlama, yürütme ve kontrol açısından önemli bilgiler sağlar. Bu görüşe göre, yönetim tarafından kullanılan bilgilerin büyük bir kısmı finansal nitelikte olup, tüm yönetim kararları muhasebe değerlerinde ve hesaplarda son bulur.

3.Görüş: Yönetim bilgi sistemi ve muhasebe bilgi sistemi karşılıklı olarak birbirine bağlı sistemlerdir. Başka bir ifadeyle her iki sistem de yönetim ve işletme dışı bilgi kullanıcılarının bilgi gereksinimlerini karşılamak amacıyla koordineli olarak çalışırlar



SAĞLIK KURUMLARINDA YÖNETİM MUHASEBESİ
Yönetim muhasebesinin amacı, işletme yöneticilerinin sağlıklı kararlar alabilmeleri için gereksinim duydukları sayısal bilgileri sağlamaktır.

Finansal muhasebe

Yönetim muhasebe

Finansal muhasebe geçmişe dönük olup, gerçekleşmiş olay ve işlemlere ilişkin verilerle ilgilenirken

Yönetim muhasebesi geleceğe yönelik tahminlerde bulunmaktadır.

Finansal muhasebede para birimi ile ölçülebilen veriler asıl olup

Yönetim muhasebesinde bu verilerin yanı sıra diğer sayısal bilgilerin de toplanması, işlenmesi ve raporlanması söz konusudur.

Finansal muhasebe objektif belgeleri esas alırken

Yönetim muhasebesi objektif belgelerin dışındaki her çeşit kaynağı kullanır. Yönetimsel raporlar genellikle daha çeşitli ve ayrıntılı olabilmektedir.




Yönetim muhasebesinde finansal muhasebeye göre daha ayrıntılı bilgi ve bilgilerin yorumlanmasına yönelik analizler yapılır.

Finansal muhasebenin çıktıları finansal tablolardır.

Yönetim muhasebesinde ise bu tablolardaki verilerin analizi ile elde edilen sonuçları kapsayan finansal analiz raporlarının yanı sıra proforma bilanço, proforma gelir tablosu ile standart maliyet ve bütçelerden sapma raporları düzenlenir.

Yönetim muhasebesinde finansal muhasebede aylık, üç aylık, yıllık raporların yanı sıra günlük, haftalık ve özel yönetim kararlarına ilişkin çeşitli raporlar söz konusu olabilmektedir.

Yönetim muhasebesinde finansal muhasebeye göre bölümsel ve hatta mamul ve/veya hizmet bazında raporlara gereksinim duyulur.

Sağlık kurumlarında yönetimin temel işlevleri olan planlama, örgütleme, yürütme ve denetleme ile yönetim muhasebesi ilişkisi kurulabilir. Sağlık kurumunda geleceğe yönelik planların hazırlanması aşamasında; öncelikle birimin durumu belirlenir, finansal tablolar, maliyet tabloları vb. ile analiz raporları sunulur. Planlama çalışmalarında yönetim muhasebesi eğilim (trend) analizi, karşılaştırmalı tablo analizleri, maliyet-hacim-kâr analizleri, esnek bütçeleme vb. gibi başlıca tekniklerden yararlanır. Ayrı hesap ve rapor birimleri olarak kabul edilen örgüt birimleri birer sorumluluk merkezi olup, bu merkezlere sorumluluk raporları sunulur. Yönetim muhasebesinin hazırladığı planlar ve saptanan hedefler neyin yapılması ve nereye erişilmesini gerektiğini ortaya koyarken, denetim ve sorumluluk raporları ise neyin, ne oranda gerçekleştirilmekte olduğunu göstererek yürütme çalışmalarına yön verir. Yönetim muhasebesi denetleme çalışmalarında öncelikle uygulama sonuçlarını planlarla karşılaştırır, planlardan sapmalar varsa hesaplanır ve standart maliyet ile bütçe sapmaları yapılmış olur. Sapmaların nedenleri araştırılarak sapma analizi yapılır ve raporlanır. Son olarak da sapmaların ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin alınması gerektiği belirlenir.

SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET SİSTEMİ VE İŞLEYİŞİ
Sağlık kurumlarında maliyet muhasebesinin amaçları detaylandırarak aşağıdaki gibi özetlenebilir:

 Sağlık kurumlarında poliklinik, klinik, teşhis ve tedavi birimlerinin ve sağlık kurumunun toplam maliyetlerini belirlemek,

 Sağlık kurumlarında yatan hasta maliyeti, hasta günü başına maliyet, eğitim saati başına maliyet, tetkik başına maliyet, hasta yatağı başına maliyet, hastalığa özgü maliyetler vb. gibi birim maliyetleri belirlemek,

 Sağlık kurumunun maliyet kontrolünü sağlamak,

 Sağlık kurumunda maliyet verilerini kullanarak fiyatlandırma yapmak,

 Sağlık kurumunda maliyet verilerini kapasite kullanım kararlarında kullanmak,

 Sağlık kurumunda makine ve donanım (teknoloji yenileme) kararlarında maliyet verilerini kullanmak,

 Finansal tablolarının hazırlanmasında maliyetler verilerini kullanmak,

 Sunulacak sağlık hizmetleri arasında tercih yapmak, gerektiğinde ve uygun hizmet karmasını oluştururken maliyet verilerinden yararlanmaktır.

Maliyet sistemi; işletme giderlerinin gereksinim duyulan biçim ve ayrıntıda sınıflandırılmış şekilde saptanıp izlenmesi, bunların gider yerlerine dağıtılması, stok maliyet giderlerinin dönem giderlerinden ve zararlardan ayrılarak üretilen mamul maliyetlerine yüklenmesi ve böylelikle mamul birim maliyetlerinin saptanması amacıyla kullanılan belgelerden, düzenlenen tablolardan ve tutulan kayıtlardan oluşur.
Maliyet muhasebesi sistemi; bir işletmede üretilen mal ve hizmet birimlerinin elde edilmesi ve bunların alıcılara ulaştırılıp paraya çevrilmesi için, işletmeni yaptığı fedakârlığın parasal ölçüsünü gösteren maliyetlerin, hangi giderlerden oluştuğunu belirleyen, söz konusu giderleri; türleri, fonksiyonları ve gider yerleri açısından hesap planındaki sınıflandırma doğrultusunda kaydedip izleyen, bu bilgilerin inceleme ve yorumunun yapılmasına olanak verecek şekilde raporların hazırlanmasını ve maliyetlerin kontrolünü amaç edinen işlemler bütünüdür.

Maliyet analizleri, maliyet sisteminden düzenli olarak elde edilen bilgilerin gerektiğinde diğer kaynaklardan sağlanan bilgilerle birleştirilerek, çeşitli yönlerden değerlendirilmesine ve yorumlanmasına ilişkin çalışmaları içerir.

Defter Kayıtları

Giderlerin Saptanması ve İzlenmesi

Giderlerin Gider Yerlerine Dağıtımı


Giderlerin Mamullere / Hizmetlere Yüklenmesi


Maliyet analizi sekiz aşamada toplanabilir;

1.Aşama

Amaç Tanımı: Örneğin; kardiyoloji polikliniğinin toplam maliyeti ile kardiyoloji polikliniğinden hizmet alan hastaya yüklenecek hizmet birim maliyeti metodolojik olarak farklılaştıracaktır.



2.Aşama

Giderin Belirlenmesi: Maliyet analizi yapılacak dönem için sağlık kurumunun faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan giderlerin çeşitlerine ve fonksiyonlarına göre belirlenmesi gerekir.

3.Aşama

Gider Yerlerinin Belirlenmesi: Örneğin; bir hastanedeki poliklinikler, klinikler, teşhis ve diğer tedavi birimleri, idari birimler, teknik birimler vb. gibi tüm gider yaratan birimler belirlenmeli ve eksiksiz listelenmelidir.

4.Aşama

Giderler ve Gider Yerlerinin Uyumlaştırılması: Sağlık kurumu için belirlenen gider çeşitleri ve gider yerlerinin uyumlaştırılması aşamasında, her gider yerinde ne tür gider oluştuğu ve tutarının ne olduğu belirlenmelidir.

5.Aşama

Giderlerin Dağıtımı:

Gider çeşitlerinin gider yerlerine dağıtılması (Birinci Dağıtım)

 Yardımcı hizmet üretim gider yeri ile yardımcı hizmet gider yerlerinde toplanan giderlerin dağıtılması (İkinci Dağıtım)

 Esas hizmet üretim gider yerlerinde toplanan giderleri o gider yerinde üretilen hizmet maliyetlerine yüklenmesi (Üçüncü Dağıtım).



6.Aşama

Gider Yerlerinin Maliyetlerinin Belirlenmesi: Sağlık kurumlarında dağıtımlar tamamlandıktan sonra gider yeri olarak maliyetinin hesaplanması amaçlanan gider yerlerindeki maliyetler belirlenmiş olur. Böylece toplam maliyet analizi süreci tamamlanmış olacaktır.

7.Aşama

Birim Maliyetlerin Belirlenmesi: Sağlık kurumlarında o dönemde üretilen toplam hizmet maliyetinin yine o dönemde yapılan hizmet miktarına oranlanmasıyla birim hizmet maliyeti hesaplanabilir.

8.Aşama

Raporlama: Sağlık kurumlarında üst yönetimin maliyet bilgilerini karar vermek amaçlı olarak kullanması için elde edilen maliyet bulguları raporlanır ve yönetime sunulur. Böylece maliyet analizi süreci aşamalarıyla tamamlanmış olur.

Maliyet muhasebesi muhasebe organizasyonu içerinde;

Bağımsız muhasebe sistemi,: finansal muhasebe ile maliyet muhasebesinin birbirinden ayrı olarak yürütüldüğü ve her iki muhasebenin de hesaplarını kendi bünyeleri ve hesap alanı içinde tuttukları sistemdir.

Birleşik muhasebe sistemi: gerek finansal muhasebe ve gerekse maliyet muhasebesi kayıtlarının birlikte tutulduğu sistemdir.
Hesap ayrılığı sistemi: Ana gider hesapları ve bunlara ait yardımcı hesaplar, ayrıntılı olarak maliyet muhasebesinde tutulurlarken, finansal muhasebede de ana gider hesapları ayrıca izlenmektedir.

Olmak üzere üç sistemden birisinin içerisinde yer alabilir.


Maliyet muhasebesinde maliyetlerin; fonksiyonlara, gider çeşitlerine, gider yerlerine göre oluşumları kayıtlarda;

Eş zamanlı kayıt düzeni: Gider çeşitlerinin, fonksiyonlarına ve gider yerlerine göre izlenmesi ile hesaplar arasında aktarma yapılarak değil, aynı yevmiye fişine dayanılarak tek kayıtla yapılmaktadır.

Hesaplar arasında aktarma yapılmasını gerektiren kayıt düzeni: Giderler tahakkuk ettikçe önce gider çeşitlerine kaydedilirler, daha sonra da gider çeşitlerinden fonksiyonel gider hesaplarına aktarmalar yapmak yoluyla fonksiyonlarına dönüştürülürler.
SAĞLIK KURUMLARINCA SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ MALİYETLERİ VE MALİYET YÖNETİMİ

HİZMET TÜRÜ

KURUMLAR

(1) Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi amacıyla verilen hizmetler olup, çevre ve kişiye yöneliktir.



 Sağlık Ocağı

 Ana Çocuk Sağlık Merkezi

 Halk Sağlığı Laboratuarı

 Gezici Sağlık Birimi

 Çevre Sağlık Birimi


(2) Tedavi Edici Sağlık Hizmetleri

Sağlık durumu bozulan kişilerin, eski sağlık düzeylerine ulaşmasını sağlamak üzere verilen sağlık hizmetidir. Temelde hekim sorumluluğunda ve diğer sağlık personeli katkılarıyla gerçekleştirilir.



 Özel Muayenehaneler

 Hastaneler

 Ayaktan Cerrahi Bakım Merkezleri


(3) Rehabilitasyon Hizmetleri

tıbbi ve sosyal rehabilitasyon olarak hastalık ve kazaların sonucunda kalıcı bozukluklar ile sakatlıklar oluştuğunda kişinin yaşamında bu etkinin en aza indirgenmesi amacıyla yapılan bedensel ve ruhsal yönden destek veren hizmettir.



 Rehabilitasyon Merkezi

 Rehabilitasyon Klinikleri

 Özel Muayeneler

 Hemşirelik Bakım Merkezleri

 Evde Bakım


(4) Sağlığın Geliştirilmesi Hizmetleri


 Sağlık Eğitim Birimleri

 Fitness Merkezleri




Sağlık hizmetleri; hizmet kapsamı ve yoğunluğu açısından birinci basamak sağlık hizmetleri, ikinci basamak sağlık hizmetleri ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri olarak da sınıflandırılabilmektedir.

Birinci basamak sağlık hizmetleri; çoğunlukla koruyucu sağlık hizmetlerin sunulduğu hizmetler olup, tedavi edici sağlık hizmetlerini de (örneğin, günübirlik tedavi hizmetleri) içerir. Sunulan hizmet çeşidinin az olması ve koruyucu hizmetlerin maliyetlerinin tedavi edici hizmetlerden daha düşük olması nedeni ile ulaşabilen hasta sayısı daha fazla olsa bile, birinci basamak sağlık hizmetlerinin maliyetleri daha düşük olacaktır.

İkinci basamak sağlık hizmetleri; yoğun tıbbi bilgi ve teknoloji gerektirmeyen hastalıkların tedavisi ile ilgili hizmetleri kapsar. Birinci basamak sağlık kurumlarında tedavi edilemeyen hastalıkların tedavi edildiği yataklı tedavi kurumlarında verilen hizmetlerdir. Bu tür sağlık hizmetlerinin kapsamı daha geniştir. Ancak ulaşılabilirliği birinci basamak hizmetlere göre daha güçtür. İkinci basamak sağlık hizmetlerinin verildiği hastanelerde sunulan tedavi edici hizmetlerin maliyetleri, koruyucu hizmetlerden daha yüksek olduğundan, birinci basamak kurumlarına göre daha fazla yatırım, uzman insan kaynağı ve sermaye gerektirmektedir.

Üçüncü basamak sağlık hizmetleri ise, bölge hastaneleri veya araştırma hastaneleri tarafından verilen ve uzmanlık gerektiren tedavi edici hizmetlerdir. Üçüncü basamak sağlık kurumları birinci ve ikinci basamak kadar yaygın değildir ve ulaşılabilirliği onlara göre daha düşüktür. Çünkü üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde yoğun bilgi ve teknoloji gerektiren komplike hastalıkların tedavisine yönelik hizmetler sağlanmaktadır.
SAĞLIK KURUMLARINDA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM
Sosyopolitik, ekonomik, kültürel, teknolojik vb. gelişmeler işletmelerin maliyet ve yönetim sistemlerini de etkilemiştir. Söz konusu değişimler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 Maliyet unsurlarında yapısal değişim (daha düşük doğrudan işçilik maliyeti, daha ileri teknoloji maliyeti gibi),

 Maliyet dağıtım ve yükleme anahtarlarında değişim,

 Maliyet düşürme amacına bakışta değişim,

 Maliyet tanımlamalarında değişim,

 Stok değerlemesine yönelik yaklaşımın azalan önemi,

 Yarı mamul stok bulundurma maliyetlerinde düşüş,

 Bilgi akışında hız,

 Amortisman paylarının hesaplanma ve dağıtım anahtarlarında değişim,

 Dönemsel raporlamanın yetersizliği,

 Mamul tasarım ve geliştirmeye yönelik finansal veri sağlanması,

 Süreç tasarım ve geliştirmede artan önem,

 Maliyet merkezi yapısının yeniden düzenlenmesi.


  1. Ünite sonu…
    SAĞLIK KURUMLARINDA MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMALARI
    TEKDÜZEN MUHASEBE;


Bu düzenleme; bilanço usulünde defter tutan gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin faaliyet ve sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi, finansal tablolar aracılığı ile ilgililere sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese edilebilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumu yansıtmasının sağlanması ve işletmelerde denetimin kolaylaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yapılan düzenleme;

(a) Muhasebe bilgilerinin karar alma durumunda bulunan ilgililere yeterli ve doğru olarak ulaştırılmasına,

(b) Farklı işletmeler ile aynı işletmenin farklı dönemlerinin karşılaştırılmasına,

(c) Finansal tablolarda yer alan hesap adlarının tüm kesimler için aynı anlamı vermesine,

(d) Muhasebe terim birliğinin sağlanması suretiyle anlaşılabilir olmasına,

(e) İşletmelerle ilgililer arasında güven unsurunun oluşturulmasına yöneliktir.


Muhasebenin Temel Kavramları

Muhasebenin temel kavramları;

(1) Sosyal Sorumluluk Kavramı,; muhasebenin organizasyonunda, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve finansal tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında; belli kişi veya grupların değil, tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gereğini ifade eder.

(2) Kişilik Kavramı: işletmenin sahip veya sahiplerinden, yöneticilerinden, personelinden ve diğer ilgililerden ayrı bir kişiliğe sahip olduğunu ve o işletmenin muhasebe işlemlerinin sadece bu kişilik adına yürütülmesi gerektiğini öngörür.

(3) İşletmenin Sürekliliği Kavramı: işletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu nedenle işletme sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı değildir.

(4) Dönemsellik Kavramı: Dolayısıyla bir faaliyet dönemi boyunca elde ettiği gelir ve giderler karşılaştırılarak dönem sonucunun kâr mı, zarar mı olduğu belirlenir.

(5) Parayla Ölçülme Kavramı: parayla ölçülebilen iktisadi olay ve işlemlerin muhasebeye ortak bir ölçü olarak para birimiyle yansıtılmasını ifade eder.

(6) Maliyet Esası Kavramı: para mevcudu, alacaklar ve maliyetinin belirlenmesi mümkün veya uygun olmayan diğer kalemler hariç, işletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gereğini ifade eder.

(7) Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı: muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve ön yargısız davranılması gereğini ifade eder.

(8) Tutarlılık Kavramı: İşletmelerin mali durumunun, faaliyet sonuçlarının ve bunlara ilişkin yorumların karşılaştırılabilir olması bu kavramın amacını oluşturur. Tutarlılık kavramı, benzer olay ve işlemlerde, kayıt düzenleri ile değerleme ölçülerinin değişmezliğini ve finansal tablolarda biçim ve içerik yönünden tekdüzeni öngörür. Geçerli nedenlerin bulunduğu durumlarda, işletmeler, uyguladıkları muhasebe politikalarını değiştirebilirler. Ancak bu değişikliklerin ve bunların parasal etkilerinin finansal tabloların dipnotlarında açıklanması zorunludur.

(9) Tam Açıklama Kavramı: finansal tabloların bu tablolardan yararlanacak kişi ve kuruluşların doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır olmasını ifade eder.

(10) İhtiyatlılık Kavramı: Bu kavramın sonucu olarak, işletmeler, muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırırlar, muhtemel gelir ve kârlar için ise gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe işlemi yapmazlar.

(11) Önemlilik Kavramı: bir hesap kalemi veya mali bir olayın nispi ağırlık ve değerinin finansal tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararları etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder.

(12) Özün Önceliği Kavramı: işlemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara ilişkin değerlendirmelerin yapılmasında biçimlerinden çok özlerinin esas alınması gereğini ifade eder.



Muhasebe Politikalarının Açıklanması

Tebliğde muhasebe politikaları şu şekilde sıralanmıştır:

(1) Finansal tablolar işletmenin sürekliliği, tutarlılık ve dönemsellik kavramlarına dayanılarak hazırlanmış ise bunların açıklanması istenmez.

Ancak bu kavramlardan ayrılmaların mevcut olması hâllerinde, finansal tabloların dipnotlarında nedenleri ile birlikte açıklanmalıdır.

(2) İhtiyatlılık, özün önceliği ve önemlilik kavramları muhasebe politikalarının seçimini ve uygulamasını yönlendirmelidir.

(3) Finansal tabloların içerdiği bütün önemli muhasebe politikaları anlaşılır ve kısa olarak açıklanmalıdır.

(4) Kullanılan muhasebe politikalarıyla ilgili açıklamalar finansal tablolarla bütünlük oluşturur. Kullanılan önemli muhasebe politikalarının açıklanması finansal tabloların bütünlüğü ve tamlığı için temel ilkedir.

Politikalara ilişkin açıklamalar işletme yönetimi tarafından muhasebe departmanına toplu olarak verilmelidir.

(5) Bilanço ve gelir tablosundaki ve diğer tablolardaki yanlış veya gerçeğe uygun olmayan işlemler, muhasebe politikalarının açıklanması veya dipnotlarda belirtilmesi suretiyle düzeltilmiş olamaz. Düzeltme ancak, muhasebe kayıt ve tekniğine uygun olarak yapılır ve finansal tablolara yansıtılır.

(6) Finansal tablolar, dönemler itibarıyla karşılaştırılabilir nitelikte olmalıdır.

(7) Mali politikalarda, cari dönem veya gelecek dönemlerde önemli etki yaratan veya yaratabilecek bir değişiklik yapılmış ise durum nedenleri ile birlikte açıklanmalı ve bunun finansal tablolara olan etkileri gösterilmelidir.


Yüklə 0,55 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin