Steop – Modulprüfung „Mehrsprachigkeit“ Sprachorientierungstest



Yüklə 80,37 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü80,37 Kb.
#58727




STEOP – Modulprüfung „Mehrsprachigkeit“

Sprachorientierungstest

B-/C-Sprache Rumänisch

WS 2013 – 1. Termin


Nachname:


Vorname:
Matrikelnummer:

Ergebnis:


Aufgabe 1 (max. 20): ________

Aufgabe 2 (max. 20): ________

Aufgabe 3 (max. 30): ________
GESAMT (max. 70): ________
Hinweise:


  1. Es sind keine Wörterbücher oder anderen Hilfsmittel erlaubt.

  2. Verwenden Sie bitte keine löschbaren Schreibmittel!



Limba B/C Română

Exerciţiul 1 – Pagina 1
Instrucţiuni:

Citiţi textul de mai jos şi introduceţi în locul potrivit (1 – 5) fragmentele A – F de la
pagina 2. Atenţie, unul dintre fragmente nu se potriveşte în acest text.


(20 de puncte)

Învingător în fața neputinței


Lui Florin îi place să meargă cu bicicleta și să cânte la saxofon. A terminat Psihologia și este pe ultima sută de metri cu doctoratul. Momentan, este în căutarea unui job, după ce institutul unde lucra ca cercetător a fost desființat. Locuiește cu prietena lui, Simona, și îl întâlnești mai mereu împreună cu câinele său, Sancho. Cele mai mari visuri ale sale sunt să ajungă în America de Sud și să vadă din nou.

Florin Georgescu și-a pierdut vederea la 14 ani, în urmă cu două decenii, din cauza unei boli. “Am avut o boală congenitală, un glaucom despre care se știa că o să ducă la cecitate. Am fost mult timp prin spitale și am fost operat, pentru a stagna evoluția, dar nu s-a putut. Cumva, subconștientul meu era pregătit”, spune el.



1 A B C D E F

L-am întâlnit pe Florin într-o dimineață, în complexul studențesc Leu, unde a locuit 10 ani și unde se simte în largul lui. Fiind obișnuit cu stângăcia oamenilor care îl cunosc pentru prima oară, Florin sare peste formalitățile de început și mă ia de mână “să ajungem mai repede”. Îmi spune că evită comunitățile formate pe criteriul handicapului.

2 A B C D E F

Unul dintre prietenii lui este Alexandru, pe care l-a cunoscut în perioada în care lucra ca maseur. Împreuna cu Alexandru i-a venit ideea să ducă mersul pe bicicletă la un alt nivel. Cei doi prieteni s-au aventurat până în Sighetul Marmației in 2009, o călătorie de 1.200 de kilometri, pe bicicletă. Drumurile proaste și lipsa pistelor pentru bicicliști au transformat o plimbare de plăcere într-una stresantă și obositoare psihic. Dar părțile bune ale călătoriei au fost înzecit mai multe, una dintre ele fiind Ioan Ardelean, un puști care nu are un picior, dar care parcurge cu bicicleta și 400 de kilometri pe zi.



3 A B C D E F

Florin povestește cu încântare de frumusețea locurilor prin care a trecut și deși nu vede expresia mea de uimire când pomenește de “peisajele frumoase”, își dă seama că mă întreb cum poate ști dacă un loc e frumos sau nu. “ Când îi spun unei fete că e frumoasa, e ca și cu o melodie – îți place, deși nu poți să-i enumeri însușiri vizuale. Muzica o auzi și îți place. Așa este și cu oamenii și cu locurile prin care mergi. Simți pur și simplu dacă un loc este frumos sau nu. E un alt fel de mod de a percepe.



4 A B C D E F

Florin este o persoană optimistă care crede cu tărie că viața merită trăită. “Oamenii pot fi deopotrivă extrem de mizerabili, dar și incredibil de frumosi, una peste alta merită să trăiești pe lumea asta. Cu toate mizeriile pe care le implică viața, să fie a dracului de grea, dar aș mai trăi-o încă de câteva ori.



5 A B C D E F

Florin se inspiră din experiențele altor oameni care își depășesc condiția cu ajutorul pasiunilor. “Îmi place Michel Petrucciani, un pianist foarte mare de jazz care a avut sindromul Down. Cânta la pian dumnezeiește. El mi-a arătat faptul că dacă un om are un crez în viață și se dedică foarte mult unei pasiuni, atunci poate să stea liniștit cu zeii la masă.”



Limba B/C Română

Exerciţiul 1 – Pagina 2

Fragmentele

A

“Am un singur prieten care e ca și mine, nu vede. În rest, m-am ferit de oamenii care creează comunități pe criteriul ăsta al handicapului. Mie mi-a fost de folos faptul că toți prietenii mei nu sunt persoane cu dizabilități, m-am simțit destul de puțin izolat”.



B

Verdele are mirosul lui, are gustul lui, e o stare de verde. Poți să vorbești despre o stare de verde, de pădure, de munte, de stâncă. Toate astea le vezi. Le vezi e impropriu spus, le simți.”




C

“Mi s-a demonstrat încă o dată că limitele umanului sunt foarte greu de precizat și că nu trebuie să spui ‘asta nu se poate’”, spune Florin, care își propune, împreună cu Alexandru, să facă un tur pe două roți al lagărelor din Polonia, Germania și Austria.




D

“De când vedeam știam să fac foarte multe lucruri pe întuneric”. La vârsta la care orice adolescent este în conflict cu lumea, Florin a învățat să se împace cu handicapul său.




E

Sunt un om care a cunoscut și singurătatea, și disperarea. Le-am cunoscut anatomic, aproape palpabil. Dacă am ajuns să scap de ele înseamnă că mă pot bucura foarte mult de viață și știu să apreciez situațiile frumoase și să mă bucur de ele. Cred că în asta constă pozitivismul meu.”




F

Și am fost curios dacă în ultimii 20 de ani un ministru al muncii sau un subsecretar de stat în problema asta cu handicap a catadicsit să-și ia măcar un consilier din populația țintă. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta.



Limba B/C Română


Exerciţiul 2
Textele de mai jos conţin unele cuvinte din care lipseşte jumătatea a doua (acelaşi număr de litere sau o literă în plus). Completaţi părţile care lipsesc.

(40 de puncte)


Hotelieri din Austria: "În parcare, printre cele mai luxoase maşini sunt cele cu număr de România"

Stațiunile turistice din Austria sunt unele dintre cele mai populare în preferințele românilor, care în fiecare an merg pentru a se bucura de pârtii și hoteluri de lux cu centre spa, la 2.800 de metri altitudine.

Peste 20 d_ milioane d_ vizitatori str____ merg an___ în Aus____, dintre ca__ 150.000 de rom___, scrie Ziarul Financiar. I__ atunci câ__ merg î_ vacanță, c__ mai mu___ români me__ cu maș___ personală, d_ cele m__ multe o__, bolizi d_ lux, du__ cum sp__ hotelierii. „Cei mai mulţi români ajung la noi cu maşina personală. Dacă te plimbi prin parcarea hotelului, printre cele mai luxoase maşini sunt cele cu număr de România", spune Bärbel Frey, directorul general al hotelului de patru stele Aqua Dome din Längenfeld, din valea austriacă Ötztal.

www.cotidianul.ro 30.04.2013


Comisar european: România, țară aproape neguvernabilă

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, apreciază că UE este în pragul eşecului, iar unele țări precum Bulgaria, România sau Italia sunt „aproape neguvernabile”.

„Mă îngrij______ ţări ca__, fundamental pri____, sunt p__ şi sim___ aproape neguve_______: Bulgaria, Rom____, Italia", a decl____ comisarul euro____, potrivit Deutsche Welle, ca__ citează cotid_____ Bild.

Oettinger avert______ că, î_ Europa, pr__ multă lu__ crede c_ lucrurile su__ în reg___, când, d_ fapt, Uni____ este un caz clar de instituţie ce trebuie radical restructurată.

Politicianul german critică și Franța, despre care crede că este "zero pregatită" pentru reformele pe care trebuie să le întreprindă. De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorările și faţă de manifestările eurosceptice din ce în ce mai pregnante în unele ţări cum ar fi Marea Britanie.

www.cotidianul.ro 29.05. 2013


Română B/C

Exercițiul 3a
Bifaţi în tabelul de mai jos descrierea gramaticală corectă (A-D) a cuvintelor subliniate (1-15)
(15 puncte)

Oraş respectabil. Caut poet oficial

O nouă modă se răspândeşte printre oraşele americane, surprinzătoare pentru o lume care comunică şi urmăreşte mai degrabă ce se comunică online.



Tot mai multe oraşe (1) din SUA ţin neapărat să aibă (2) poetul lor (3) oficial, care să cânte virtuţile oraşului şi ale oamenilor săi, deşi nimeni nu poate spune de ce tocmai acum a apărut această modă (4), scrie New York Times. Numărul de oraşe (5), în special localităţi mici, care şi-au desemnat poeţi oficiali a crescut în ultimii cinci ani (6) conform Academy of American Poets, care susţine că există şi cel puţin 35 de oraşe mari care au luat aceeaşi măsură, cum ar fi Los Angeles sau Houston. O posibilă explicaţie ar putea (7) fi, spun experţii, creşterea interesului publicului pentru poezie, ca urmare a unor iniţiative menite să o promoveze, aparţinând (8) bibliotecilor locale sau unor programe culturale (9) mai vaste de genul  "Luna poeziei". Pe lângă aceste programe, numărul de publicaţii periodice dedicate (10) poeziei a crescut şi el, astfel încât în prezent există mai multe ca oricând, precum şi tot mai mulţi poeţi publicaţi, după cum afirmă Association of Writers and Writing Programs. Conform aceleiaşi organizaţii (11), cei interesaţi au acces la o paletă (12) mult mai largă de specializări în scriere creativă oferite de diverse universităţi, putând alege dintre mai bine de 800 de astfel de programe educaţionale, faţă de doar 79 în anul 1975. Rolul poeţilor oficiali ai oraşelor este acela de a transmite prin versurile lor esenţa (13) comunităţii în care trăiesc, de a o prezenta restului (14) lumii, după cum afirmă autorităţile din Fresno, unul (15) din ultimele oraşe care şi-a desemnat propriul său bard.

www.businessmagazin.ro 19.05.13

1

A: nominativ

B: genitiv

C: dativ

D: acuzativ

2

A: imperfect

B: indicativ

C: conjunctiv

D: imperativ

3

A: adjectiv posesiv

B: atribut pronominal

C: apoziție

D: prepoziție

4

A: complement direct

B: complement de agent

C: complement de mod

D: subiect

5

A: atribut

B: adverb

C: adjectiv

D: apoziție

6

A: circumstanțial de loc

B: circumstanțial de mod

C: circumstanțial de cauză

D: circumstanțial de timp

7

A: condițional-optativ

B: gerunziu

C: participiu

D: imperfect

8

A: gerunziu

B: imperfect

C: indicativ

D: participiu

9

A: substantiv comun

B: atribut adjectival

C: complement de mod

D: apoziție

10

A: perfect simplu

B: perfect compus

C: imperfect

D: participiu

11

A: dativ

B: acuzativ

C: genitiv

D: nominativ

12

A: complement de agent

B: circumstanțial de mod

C: complement direct

D: complement indirect

13

A: subiect

B: atribut

C: apoziție

D: complement

14

A: acuzativ

B: genitiv

C: dativ

D: nominativ

15

A: articol nehotărât

B: pronume personal

C: numeral

D: articol hotărât


Limba B/C Română

Exerciţiul 3b
Bifaţi în tabelul de mai jos forma corectă (A-D) a cuvintelor descrise în paranteze.

(15 puncte)


Prea multă auto-admirație pe Facebook prostește
O cercetare recentă (indicativ prezent) ___1 că, deși în primele vârste (articol posesiv în genitiv) ___2 rețelei sociale Facebook (plural, articulat hotărât) ___3 erau mai degrabă interesați (prepoziția adecvată) ___4 profilele celorlalți, acum interesul vizează mai mult propriile profile, (pronume relativ în acuzativ) ___5 mulți Facebook-iști le (sinonim cu „a privi“) ___6 îndelung.

Studiul, (participiu) ___7 cu 159 de studenți americani, observă că cinci (plural, nearticulat) ___8 de parcurgere a propriului profil determină (articol nehotărât, feminin) ___9 creștere a respectului de sine, (conjuncție coordonatoare adversativă) ___10 reversul acestui exercițiu de narcisism este (antonim cu „creșterea“) ___11 motivației. ”Creșterea respectului de sine indusă de expunerea la profilul de Facebook (perfect compus) ___12 totodată reducerea motivației utilizatorilor de a obține rezultate bune la sarcinile cognitive de dificultate medie care le-au fost date în urma exercițiului,” arată autoarea Cătălina Toma, de la University of Wisconsin-Madison. Această concluzie a fost trasă după chestionarea subiecților în legătură cu imaginea de sine și comportamentul din rețelele sociale, respectiv (varianta corectă și ortografia) ___13 performanțelor cognitive în intervalul imediat următor.



Nu ne vom panica și nici nu ne vom închide conturile, însă (sinonim cu “o recomandare”) ___14 bun ar fi acela să nu (pronume reflexiv) ___15 admirăm prea mult pe Facebook, dar nici să nu tânjim la fotografiile de vacanță postate de vecinii de rețea sau la imaginile prin care aceștia încearcă de multe ori să-și prezinte, idealizat, viața. Potrivit altor studii, acest tip de comportament induce utilizatorilor sentimente de tristețe și singurătate, asociate cu invidie. www.totb.ro 06. 06.2013


1:

A: arătă

B: arăta

C: arată

D: arata

2:

A: ale

B: a

C: ai

D: alor

3:

A: utilizatorii

B: utilizatori

C: utilizator

D: utilizatoriii

4:

A: pentru

B: pe

C: de

D: despre

5:

A: ce

B: pe care

C: cui

D: care

6:

A: ochesc

B: contemplă

C: întrezăresc

D: înțeleg

7:

A: real

B: realist

C: realizant

D: realizat

8:

A: minuturi

B: minutele

C: minuturile

D: minute

9:

A: una

B: o

C: a

D: ea

10:

A: însă

B: și

C: iar

D: căci

11:

A: expansiunea

B: decăderea

C: multiplicarea

D: scăderea

12:

A: atrăgea

B: atrase

C: atrăsese

D: a atras

13:

A: quantifizarea

B: cunatificarea

C: cuantificarea

D: cuantifizarea

14:

A: un sfat

B: o regulă

C: o constrângere

D: un indiciu

15:

A: se

B: ne

C: își

D: le



Yüklə 80,37 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin