Suport acordat Republicii Moldova în procesul dcfta



Yüklə 0,54 Mb.
səhifə1/7
tarix28.10.2017
ölçüsü0,54 Mb.
#18417
  1   2   3   4   5   6   7

d:\downloads\flag_yellow_high.jpg

Acest proiect este

finantat de către UE

Suport acordat Republicii Moldova în procesul DCFTA
EuropeAid/132101/C/SER/MD

Aceste proiect este implementat de către

Consorțiul condus de European Profiles





TABEL DE CONCORDANȚĂ

a celei de-a Doua Directivă a Consiliului 77/91/CEE din 13 decembrie 1976

reeditată ca: Directiva 2012/30/UE a Parlamentului și a Consiliului European din 25 octombrie 2012

de coordonare, în vederea echivalării, a garanțiilor impuse societăților comerciale în statele membre, în înțelesul articolului 54 al doilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, pentru protejarea intereselor asociaților sau terților, în ceea ce privește constituirea societăților comerciale pe acțiuni și menținerea și modificarea capitalului acestora.

cu
legislația Republicii Moldova

februarie 2016




  1. Informații generale

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (EURATOM) și cu statele membre ale acestora la 27 iunie 20141. După ce ambele părți au finalizat formalitățile necesare, acordul se aplică cu titlu provizoriu începând cu 1 septembrie 20142. În conformitate cu Titlul IV, Cooperarea economică și alte tipuri de cooperare sectorială, Capitolul 3, Dreptul societăților comerciale, Contabilitate și Audit și Conducerea corporativă (articolele 27-30), Republica Moldova s-a angajat să-și armonizeze treptat legislația cu directivele UE, incluse în anexa II la Acord, inclusiv în a Doua Directivă a Consiliului 77/91/CEE din data de 13 decembrie 1976.


Directivă
Anexa II la Acordul de Asociere (AA) dispune armonizarea cu cea de-a ”Doua Directivă a Consiliului 77/91/CEE din 13 decembrie 1976 de coordonare, în vederea echivalării, a garanțiilor impuse societăților în statele membre, în înțelesul Articolului 58 al doilea paragraf din tratat, pentru protejarea intereselor asociaților sau terților, în ceea ce privește constituirea societăților comerciale pe acțiuni și menținerea și modificarea capitalului acestora, cu scopul de a echivala astfel de măsuri de protecție (garanții) ca urmare a modificărilor realizate prin Directivele 92/101/CEE, 2006/68/CE și 2009/109/CE”3 (denumită în continuare Directiva 77/91/CEE). Termenul-limită pentru această armonizare este stabilit pentru 2 ani de la intrarea (provizorie) în vigoare a prezentului Acord, și anume până la data de 1 septembrie 2016.
Cu toate acestea, Directiva 77/91/CEE a fost modificată de mai multe ori, iar în 2012 textul său a fost reformat ca Directiva 2012/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului, din 25 octombrie 20124 (denumită în continuare Directiva 2012/30/UE sau Directiva). Directiva 2012/30/UE a abrogat textul Directivei 77/91/CEE și este folosită ca bază pentru acest tabel de armonizare. Odată ce Directiva 2012/30/UE a fost, de asemenea, modificată de mai multe ori, vom folosi textul consolidat din 2 iulie 2014.5
Legislația relevantă a Republicii Moldova
Legislația Republicii Moldova descrisă în continuare reglementează subiectele abordate de Directiva 2012/30/UE și este examinată și corelată cu Directiva în acest raport:


  1. Codul civil al Republicii Moldova, nr. 1107-XV din 06.06.2002 (denumit în continuare CC)

  2. Legea privind societățile pe acțiuni, nr. 1134-XIII din 02.04.1997 (denumită în continuare Legea SA)

  3. Legea privind piața de capital, nr. 171 din 11.07.2012 (denumită în continuare Legea PC)

  4. Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali, nr. 220 din 19.10.2007 (denumită în continuare Legea înregistrare)

  5. Legea cu privire la activitatea de evaluare, nr. 989, din data de 18.04.2002 (denumită în continuare Legea evaluare)


Scopul6 și descrierea succintă a conținutului Directivei 7
Armonizarea normelor naționale se bazează pe ideea de eliminare a restricțiilor la libertatea de stabilire prevăzute în Tratatului privind UE.8 Prezenta Directivă are drept scop să protejeze acționarii și creditorii societăților comerciale pe acțiuni publice (eng. public limited liability companies) , prin coordonarea normelor naționale privind crearea și administrarea societăților și creșterea sau reducerea capitalului acestora. Directiva declară că armonizarea normelor este importantă în special cu privire la societățile pe acțiuni publice, deoarece activitățile lor predomină în economia statelor membre și deseori se extind dincolo de frontierele naționale.
Cerințe minime de prezentare a informației

Unul din obiectivele Directivei este ca orice persoană interesată din cadrul Uniunii Europene (UE) să aibă posibilitatea să ia cunoștință de informațiile de bază despre societatea pe acțiuni publică. În acest scop, directiva cere ca statutul sau actul constitutiv al unei societăți să conțină cel puțin următoarele informații:



  • forma și denumirea companiei;

  • obiectul de activitate al societății;

  • cuantumul capitalului subscris;

  • normele ce reglementează numirea membrilor cu funcții de conducere, administrare și supraveghere a companiei;

  • durata societății.

Informații suplimentare trebuie să fie incluse în documentele constitutive sau într-un document separat, adus la cunoștința publicului:



  • sediul social;

  • valoarea nominală a acțiunilor subscrise;

  • numărul acțiunilor subscrise, fără precizarea valorii nominale, dacă astfel de acțiuni pot fi emise conform legislației interne;

  • identitatea persoanelor care semnează actul constitutiv sau statutul societății;

  • cuantumul total al tuturor costurilor plătibile de către societate sau imputabile acesteia.


Directiva prevede că capitalul minim necesar pentru a înregistra o societatea pe acțiuni publică este de cel puțin 25 000 Euro. Această sumă minimă va fi examinată și, eventual, revizuită la fiecare 5 ani, ținând cont de tendințele economice și monetare ale UE.
În scopul de a asigura o protecție minimă echivalentă atât acționarilor, cât și creditorilor societăților cu răspundere limitată, Directiva prevede, de asemenea, unele cerințe minime cu privire la un șir de alte domenii:

  • emiterea și achiziționarea de acțiuni;

  • distribuirea dividendelor;

  • ajutorul financiar acordat de către societăți pentru achiziționarea acțiunilor lor;

  • desființarea unei societăți comerciale.

Dispozițiile Directivei în cauză abordează în mod detaliat problema majorării și a reducerii capitalului. Acestea sunt necesare pentru menținerea capitalului, care constituie garanția creditorilor. Este prevăzut ca țările, în vederea consolidării protecției creditorilor, să asigure că aceștia sunt în măsură să recurgă la proceduri judiciare sau administrative, în cazul în care creanțele lor sunt afectate, ca urmare a unei reduceri a capitalului unei societăți pe acțiuni. În plus, directiva urmărește să asigure că legile naționale garantează un tratament egal pentru toți acționarii care se află în aceeași poziție. Directiva limitează posibilitatea unei societăți să achiziționeze propriile acțiuni prin diverse forme și metode.




  1. Aplicarea Directivei și excepțiile


Aplicare generală
Vom aborda scopul aplicării Directivei în afara Tabelului de concordanță, deoarece acest lucru necesită o discuție separată și o decizie care urmează să fie luată și care va afecta întregul proces de armonizare cu prezenta Directivă.
Articolul 1 din Directivă prevede că ea se aplică tipurilor de societăți comerciale enumerate în anexa I la Directivă. Articolul 1 precizează, de asemenea, că denumirea societății de acest tip trebuie să fie distinctă de descrierea impusă pentru alte forme de societăți comerciale. De exemplu, în Republica Moldova, numele unei societăți este însoțit de descrierea tipului acesteia, adică "SRL", "SA" etc.
În compartimentul (2), Directiva denumește generic astfel de societăți drept societăți pe acțiuni publice și subliniază faptul că dispozițiile directivei sunt importante ”în ceea ce privește societățile comerciale pe acțiuni publice, dată fiind predominanța activităților lor în economiile statelor membre și deoarece acestea se extind frecvent dincolo de frontierele teritoriului național”. Directiva nu oferă careva altă definiție a tipului de societăți cărora li se aplică și se bazează pe noțiunea generală a societății publice pe acțiuni, precum și pe o decizie luată de fiecare țară în parte, cu privire la companiile cărora sa le fie aplicată Directiva în această țară.
Definiția de societăți publice este specifică fiecărei țări. Un criteriu general recunoscut pentru societăți pe acțiuni publice este că acestea pot oferi acțiuni publicului larg. Acțiunile unei societăți pe acțiuni pot fi achiziționate de către oricine, iar deținătorii sunt limitați (expuși riscului) doar de a pierde potențial suma plătită pentru acțiuni.9 Totodată e de menționat că nu toate societățile publice de fapt oferă acțiunile sale spre vînzare prin oferte publice. Spre exemplu în Marea Britanie în Decembrie 2011 din 7600 de societăți publice (PLC), însă doar 1070 din acestea sunt listate la bursă. Astfel în mare parte multe din societăți cu răspundere limitate private (Ltd) în Marea Britanie se înregistrează ca și companii publice (PLC) în scopuri de avea un statut și credibilitate sporită prin respectarea unor reguli mai stricte și transparență.10
Anexa I la Directivă prevede că aceasta se aplică următoarelor tipuri de societăți comerciale din fiecare stat membru al UE:
În Belgia: société anonyme/naamloze vennootschap

În Bulgaria: акционерно дружество

În Republica Cehă: akciová společnost;

În Danemarca: aktieselskab;

În Germania: Aktiengesellschaft;

În Estonia: aktsiaselts;

În Irlanda: public company limited by shares ,public company limited by guarantee and having a share capital;

În Grecia: ανώνυμη εταιρία;

În Spnia: sociedad anónima;

În Franța: société anonyme;

În Croația: dioničko društvo;

În Italia: società per azioni;

În Cipru: δημόσιες εταιρείες περιορισμένης ευθύνης με μετοχές, δημόσιες εταιρείες περιορισμένης ευθύνης με εγγύηση που διαθέτουν μετοχικό κεφάλαιο;

În Letonia: akciju sabiedrība;

În Lituania: akcinė bendrovė;

În Luxembourg: société anonyme;

În Ungaria: nyilvánosan működő részvénytársaság;

În Malta: kumpanija pubblika/public limited liability company;

În Olanda: naamloze vennootschap;

În Austria: Aktiengesellschaft;

În Polonia: spółka akcyjna;

În Portugalia: sociedade anónima;

În România: societate pe acțiuni;

În Slovenia: delniška družba;

În Slovacia: akciová spoločnost';

În Finlanda: julkinen osakeyhtiö/publikt aktiebolag;

În Suedia: aktiebolag;

În Regatul Unit: public company limited by shares, public company limited by guarantee and having a share capital.


Aplicabilitatea în Moldova
Cel mai apropiat tip de societate avută în vedere de Directivă și existente în Moldova este societatea pe acțiuni (SA). Articolul 2 alineatul (1) din Legea privind societățile pe acțiuni și Art. 156 (1) din Codul civil (CC) definesc SA ca o “societate comercială al cărei capital social este divizat în acțiuni şi ale cărei obligații sunt garantate cu patrimoniul societății”. De asemenea, CC stabilește că acțiunile într-o SA pot fi vândute liber, în condițiile legii (Art. 166 (1), în timp ce Legea SA prevede că acțiunile pot circula în modul stabilit de actele constitutive (Art. 25 (1) lit. e). Acțiunile unei societăți pe acțiuni sunt titluri de valoare și pot fi emise printr-un plasament privat la un număr limitat și definit de investitori sau printr-o ofertă publică la un număr nelimitat de investitori.
O SA ale cărei acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată devine, de asemenea, o entitate de interes public și trebuie să se conformeze cerințe suplimentare despre dezvăluirea informației și cu unele alte cerințe.11 În afară de aceasta, entitățile de interes public pot fi, de asemenea, bănci, companii de asigurări, companii de leasing și un anumit tip de fonduri de pensii, care nu este necesar să se fi constituit ca și societăți pe acțiuni sau ale căror acțiuni nu sunt oferite în mod public.
În concluzie atât o SA obișnuită, cât și una care este entitate de interes public, nu se aliniază perfect cu tipul de societăți desemnate de Directivă și de scopul acesteia. Directiva vizează următoarele atribute ale societății obiectul dispozițiilor sale:

  • Acțiunile sale sunt oferite publicului

  • Acest tip de societate este mai predispus să tranzacționeze în străinătate, de exemplu, datorită popularității unei asemenea forme organizatorico-juridice și dimensiunilor sale (iar cerința privind capitalul minim ar oferi anumită protecție creditorilor)

  • Atât un acționar cât și un creditor pot să realizeze cu ușurință că o astfel de companie intră sub incidența dispozițiilor prezentei Directive UE (prin intermediul unei descrieri distinctive, de exemplu SA, SRL, etc.)

Astfel, о SA obișnuită nu este neapărat tranzacționată public, în timp ce o entitate de interes public, de asemenea, nu este întotdeauna tranzacționată în mod public și nu poartă o descriere identificabilă în denumirea sa. În plus, o entitate de interes public pare mai mult a fi o definire creată special în scopul prezentării de informații și a altor cerințe legale, decât să reprezinte o formă separată organizatorico-juridică.


Un alt factor important de notat este faptul că Directiva nu oferă o definiție a societăților comerciale cărora trebuie să li se aplice. Acest lucru indică faptul că decizia finală rămâne la discreția fiecărei țări în parametrii descriși mai sus.
Factorii de decizie din fiecare stat membru al UE ar trebui să ia în considerare, de asemenea, tipurile de societăți incluse în anexa I și să aleagă tipul de societate care să corespundă cu cele enumerate în anexa I.
Opțiuni de aplicabilitate și recomandări
Opțiunea 1 – de a face toate SA obiectul Directivei. Acest lucru va însemna că toate dispozițiile Directivei, așa cum sunt explicate în Tabelul de concordanță, se aplică tuturor SA. Aceasta include cerința privind capitalul social minim de cel puțin 25 000 Euro și un număr de cerințe de dezvăluire a informațiilor cu privire la majorarea și reducerea capitalului. Respectarea acestor dispoziții poate să nu fie posibilă imediat pentru multe SA din Moldova. De aceea, poate fi necesară o perioadă de tranziție mai îndelungată pentru ca această dispoziție să intre în vigoare. Acest lucru va trebui să fie discutat și negociat cu Comisia Europeană. Cu excepția prevederilor despre capitalul social minim și câteva prevederi despre dezvăluirea informației Directiva nu va adăuga o povară sporită asupra SA obișnuite.
Opțiunea 2 – de a face obiectul Directivei doar acele SA care sunt totodată entități de interes public. În acest caz, Legile privind SA și Codul Civil vor trebui să fie modificate, pentru a adăuga acest tip de societate, care va trebui să includă în denumirea sa descrierea distinctivă, de exemplu, societate pe acțiuni publice (SAP). Aceleași legi și Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali vor trebui să fie modificate, pentru a descrie procesul de înregistrare a acestor societăți și pentru reînregistrarea lor, în vederea includerii noii descrieri.
Recomandare:

Este preferabil ca subiecte ale efectelor Directivei să devină toate SA (Opțiunea 1), întrucât acest lucru va crea mai puțină confuzie atunci când va avea loc integrarea SA moldovenești în piața UE. Acest lucru va necesita, de asemenea, mai puține modificări ale legislației moldovenești decât Opțiunea 2, în vederea creării unui astfel de tip distinct de companie ca SA publică. Preferința pentru Opțiunea 1 va necesita o abordare pe etape, pentru a permite întreprinderilor locale suficient timp pentru a se conforma.


Tabelul de concordanță de mai jos se bazează pe poziția conform căreia toate SA vor face obiectul dispozițiilor Directivei (Opțiunea 1). În cazul în care Guvernul Moldovei optează pentru Opțiunea 2, Tabelul trebuie să fie utilizat cu un avertisment că aceste dispoziții se aplică numai la tipul nou creat de întreprinderi, de exemplu, SA publice.
Excepții generale
Directiva permite statelor membre ale UE să facă excepții pentru unele societăți comerciale în ceea ce privește căderea acestora sub incidența Directivei, dacă ele doresc acest lucru (Articolul 1 din Directivă). Aceste societăți sunt:

  • cooperativele înregistrate sub forma de societăți pe acțiuni;

  • societățile de investiții cu capital variabil.

Din moment ce cooperativele din Moldova au o formă de constituire desemnată, adică "cooperative", și nu se înființează ca SA, nu este necesar să se prevadă o astfel de excepție.


În ceea ce privește societățile de investiții cu capital variabil, în înțelesul Directivei, acest lucru se referă doar la acele societăți:

  • al căror obiect exclusiv de activitate este investirea fondurilor lor în diverse titluri și acțiuni, terenuri sau alte active, cu singurul scop de a repartiza riscurile de investiții și de a le acorda acționarilor lor beneficiile rezultate din gestionarea activelor lor;

  • care oferă acțiunile proprii spre subscripție publică; și

  • al căror statut prevede că, în limitele unui capital minim și maxim, acestea pot în orice moment să emită, să răscumpere sau să revândă acțiunile proprii.

Companiile investiționale în Republica Moldova sunt definite de Legea privind piața de capital (Articolul 6.) ca persoană juridică constituită pentru investiții în valori mobiliare și organizate ca SA, care plasează și răscumpără acțiunile sale la solicitarea acționarului. Guvernul RM poate decide să includă o excepție pentru astfel de societăți. Acest lucru va depinde de faptul dacă există mai multe astfel de companii și dacă despovărarea acestora de cerințele suplimentare prevăzute în prezenta Directivă va sprijini funcționarea lor, în cazul în care guvernul dorește promovarea acestui tip de companii. În acest caz, societățile de investiții vor trebui să includă în denumirea lor descrierea: "societate de investiții" și să-și limiteze activitatea la cea definită în Art. 6 din Legea PC. Legea privind piața de capital și Legea cu privire la înregistrarea de stat a companiilor vor trebui să fie modificate în consecință, pentru a solicita acestor societăți să includă în denumirile lor descrierea respectivă.

III. Tabelul de concordanță


  • Tabelul de mai jos cuprinde textul integral al Articolelor din Directivă. Tabelul nu include prefața, compartimentele și referințele.

  • Tabelul include numai articolele relevante din legislația moldovenească. În anumite cazuri, doar anumite paragrafe din articolele respective au fost incluse.

  • Autorii tabelului au încercat să utilizeze un limbaj-model pentru modificările propuse în legislația moldovenească. Dispozițiile recomandate trebuie utilizate doar cu titlu orientativ.

  • Albastru – În scop practic, în cazul în care o normă specifică din Directivă lipsește din legea moldovenească, un astfel de pasaj a fost evidențiat cu albastru. Nu se aplică evidențiere în cazul în care un întreg articol din Directivă nu are echivalent în legislația moldovenească.

  • Expresiile "lege moldovenească" și "legislație moldovenească" sunt folosite pe parcurs și se referă la întregul corp de drept al Republicii Moldova.




Articole

Textul Directivei 2012/30/EU

Articole

Textul legislației moldovenești

Comentarii (Com.)/Recomandări (Rec.)
















Art. 1.

(1)

(1) Măsurile de coordonare prevăzute prin prezenta directivă se aplică actelor cu putere de lege și actelor administrative ale statelor membre privind formele de societăți comerciale menționate în anexa I.

Denumirea oricărei societăți comerciale având una dintre formele juridice menționate la anexa I conține sau este însoțită de o descriere distinctă de descrierea impusă pentru alte forme de societăți comerciale.




Legea SA

Art. 2
Legea SA

Art. 11

(1) Societate pe acţiuni (denumită în cele ce urmează societate) este societatea comercială al cărei capital social este în întregime divizat în acţiuni şi ale cărei obligaţii sunt garantate cu patrimoniul societăţii.
6) Valorile mobiliare emise de societăţi circulă după cum urmează:

a) doar pe piaţa reglementată, în cazul în care se efectuează tranzacţii de vânzare–cumpărare cu valori mobiliare emise de societăţile entităţi de interes public în volum de 1% sau mai mult din totalul valorilor mobiliare emise de o singură clasă;

b) pe piaţa reglementată sau în afara acesteia, în cazul în care se efectuează tranzacţii de vânzare-cumpărare cu valori mobiliare emise de societăţile entităţi de interes public în volum de până la 1% din totalul valorilor mobiliare emise de o singură clasă;

c) conform modului de efectuare a tranzacţiilor stabilit de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, în cazul altor tranzacţii cu valori mobiliare decât cele specificate la lit. a) şi b).



Aplicabilitate
Com. Toate SA fac obiectul dispozițiilor Directivei (Opțiunea 1). Vezi abordarea de mai sus cu privire la aplicabilitatea Directivei.

CC

Art. 156

CC

Art. 159

(1) Societate pe acţiuni este societatea comercială al cărei capital social este divizat în acţiuni şi ale cărei obligaţii sunt garantate cu patrimoniul societăţii.

(5) Societatea pe acţiuni are denumire deplină şi poate avea denumire prescurtată. În denumirea deplină şi prescurtată trebuie să se includă sintagma în limba de stat “societate pe acţiuni” sau abrevierea “SA”.

(1) Emisiunea suplimentară de acţiuni poate fi publică sau închisă.





Art.1

(2)

(2) Statele membre pot hotărî să nu aplice prezenta directivă societăților de investiții cu capital variabil și cooperativelor înregistrate sub una din formele juridice de societăți comerciale enumerate în anexa I. Dacă folosesc această opțiune, legislațiile statelor membre impun societăților în cauză să includă cuvintele „societate de investiții cu capital variabil” sau „cooperativă” în toate documentele menționate la Articolul 5 din Directiva 2009/101/CE.
„Societate de investiții cu capital variabil” înseamnă, în înțelesul prezentei directive, doar societățile comerciale:

  • al căror obiect exclusiv de activitate este investirea fondurilor lor în diverse titluri și acțiuni, terenuri sau alte active, cu singurul scop de a repartiza riscurile de investiții și de a le acorda acționarilor lor beneficiile rezultate din gestionarea activelor lor;

  • care oferă acțiunile proprii spre subscripție publică; și

  • al căror statut prevede că, în limitele unui capital minim și maxim, acestea pot în orice moment să emită, să răscumpere sau să revândă acțiunile proprii.

Legea PC

Art. 6

companie investiţională – organism de plasament colectiv în valori mobiliare persoană juridică, constituit sub forma unei societăţi pe acţiuni conform prevederilor prezentei legi şi ale Legii nr. 1134-XIII din 2 aprilie 1997 privind societăţile pe acţiuni, care plasează şi răscumpără acţiunile sale la solicitarea acţionarului;


Opțional
Com. Aplicarea acestei excepții este opțională. Deși legislația Moldovei definește acest tip de companii, acestea nu includ în denumirea lor nici o descriere distinctivă.
Rec. Se apreciază că Legea PC include garanțiile necesare în ceea ce privește acest tip de companii. În consecință, nu este necesar să se aplice prezenta Directivă societăților de investiții din Moldova. Cu toate acestea, deoarece denumirea acestui tip de SA nu include descrierea distinctivă, legea trebuie să fie modificată pentru a solicita acestor societăți să includă o descriere distinctă în denumirile lor, de exemplu "SA - CI".

Prin urmare, Art. 92 din Legea PC trebuie să fie modificat pentru a impune societăților de investiții să includă descrierea relevantă în denumirile lor. De asemenea, va fi necesar să se includă o dispoziție tranzitorie care să ceară de la toate societățile de investiții să reînregistreze numele lor, în scopul de a include descrierea.




Art. 2

Statutul sau actul constitutiv al societății comerciale menționează întotdeauna cel puțin următoarele informații:

(a) forma și denumirea societății;

(b) obiectul de activitate al societății;

(c) dacă societatea nu are capital autorizat, cuantumul capitalului subscris;



(d) dacă societatea are capital autorizat, cuantumul acestuia, precum și cuantumul capitalului subscris la înființarea societății sau la autorizarea societății pentru începerea activității și în momentul oricărei modificări a capitalului autorizat, fără a aduce atingere Articolului 2 litera (e) din Directiva 2009/101/CE;

(e) în măsura în care nu sunt determinate prin lege, normele care reglementează numărul și procedura de numire a membrilor organelor care reprezintă societatea în relațiile cu terții, răspund de administrarea, conducerea, supravegherea și controlul societății, precum și repartizarea competențelor între aceste organe;

(f) durata societății, cu excepția cazurilor în care este nedeterminată.



Legea SA,

Art. 35

CC

Art. 108


(1) Statutul societăţii va cuprinde:


a) denumirea întreagă şi cea prescurtată a societăţii, sediul ei; (corelare cu lit. (a)

b) scopul, obiectul de activitate şi durata societăţii; (corelare cu lit. (b) și (f)

c) mărimea capitalului social;
(corelare cu lit. (c)

g) structura, atribuţiile, modul de constituire şi de funcţionare a organelor de conducere ale societăţii; (corelare cu lit. (e)
1) În actul de constituire al societăţii comerciale trebuie să se indice:

a) numele, locul şi data naşterii, domiciliul, cetăţenia şi datele din actul de identitate al fondatorului persoană fizică; denumirea, sediul, naţionalitatea, numărul de înregistrare al fondatorului persoană juridică;

b) denumirea societăţii;


c) obiectul de activitate;


d) participaţiunile asociaţilor, modul şi termenul lor de vărsare;

e) valoarea bunurilor constituite ca participaţiune în natură şi modul de evaluare, dacă au fost făcute asemenea aporturi;

f) sediul;

g) structura, atribuţiile, modul de constituire şi de funcţionare a organelor societăţii;

h) modul de reprezentare;


i) filialele şi reprezentanţele societăţii;


j) alte date stabilite de lege pentru tipul respectiv de societate.


Conformă
Com. Legislația actuală este în conformitate cu Art. 2 din Directivă.
Com. Nu este nevoie de a transpune Art. 2 lit. (d) din moment ce o SA în Moldova, în prezent, nu poate avea un capital autorizat, astfel încât întregul capital social al unei SA trebuie să fie împărțit în acțiuni și subscris la constituire.



Art. 3

În statut, în actul constitutiv sau într-un document separat publicat în conformitate cu procedura prevăzută de fiecare stat membru în conformitate cu Articolul 3 din Directiva 2009/101/CE12, trebuie menționate cel puțin următoarele informații:

(a) sediul social;



(b)valoarea nominală a acțiunilor subscrise și, cel puțin o dată pe an, numărul acestora;

(c) numărul acțiunilor subscrise, fără precizarea valorii nominale, dacă astfel de acțiuni pot fi emise conform legislației interne;

(d) condițiile speciale care limitează transferul acțiunilor, dacă există;

(e) dacă există mai multe categorii de acțiuni, informațiile menționate la literele (b), (c) și (d) pentru fiecare dintre aceste categorii și drepturile aferente acțiunilor din fiecare categorie;

(f) tipul acțiunilor, nominative sau la purtător, dacă legislația internă prevede ambele tipuri, precum și orice dispoziții privind conversia acestor acțiuni, cu excepția cazului în care procedura în cauză este prevăzută prin lege;

(g) cuantumul capitalului subscris și vărsat la înființarea societății sau în momentul în care societatea este autorizată să își înceapă activitatea;



(h) valoarea nominală a acțiunilor sau, dacă acestea nu au valoarea nominală, numărul de acțiuni emise pentru orice aport la capital, altul decât aporturile în numerar, precum și natura aportului și numele persoanei care face aportul în cauză;

(i) identitatea persoanelor fizice sau juridice sau a societăților care au semnat sau în numele cărora s-a semnat statutul sau actul constitutiv al societății sau, în cazul în care constituirea societății nu este simultană, proiectul de statut sau de act constitutiv;



(j) cuantumul total sau cel puțin o estimare a tuturor costurilor pe care societatea trebuie să le suporte sau care îi pot fi imputate pentru constituire și, dacă este cazul, înainte ca societatea să fie autorizată să își înceapă activitatea; și

(k) orice avantaj special acordat, în momentul constituirii societății sau până în momentul în care societatea este autorizată să își înceapă activitatea, oricărei persoane care a participat la constituirea societății sau la tranzacții conducând la acordarea autorizației în cauză.


Legea ÎS,

Art. 33

Legea SA,

Art. 35

Legea SA,

Art. 33

CC,

Art. 157



(1) În Registrul de stat al persoanelor juridice se înscriu următoarele date despre persoana juridică:

d) sediul (adresa poştală, telefon, fax, adresa electronică), inclusiv al filialelor şi reprezentanţelor;
(corelare cu (a)

i) numele, prenumele, numărul de identificare personal (IDNP), domiciliul, numărul de telefon ale fondatorilor (asociaţilor) şi administratorului – persoane fizice, numărul de identificare de stat, data înregistrării şi sediul (adresa poştală, telefon, fax, adresa electronică) ale fondatorilor (asociaţilor) – persoane juridice; (corelare cu (i)

u) numele, prenumele şi funcţia persoanei care a efectuat înregistrarea. (corelare cu (i)


(1) Statutul societăţii va cuprinde:

d) clasele şi numărul de acţiuni plasate; (corelare cu (c și e)

e) caracteristicile fiecărei clase de acţiuni plasate; (corelare cu (d și e)

j) modul de emitere a acţiunilor, inclusiv acordarea dreptului de preempţiune conform prezentei legi; (corelare cu (d)

k) modul de înstrăinare a acţiunilor;


(corelare cu (d)
(2) Contractul de societate va cuprinde:

g) suma, modul şi termenele de plată a acţiunilor achiziţionate de fondatori; (corelare cu (g)

k) modul şi termenele de restituire a cheltuielilor de înfiinţare şi înregistrare a societăţii. (corelare parțială cu (j)
În afară de cele menţionate la art. 108 alin. (1), în actul de constituire al societăţii pe acţiuni trebuie să se indice:

c) numărul, tipul şi valoarea nominală a acţiunilor; clasele de acţiuni şi numărul de acţiuni de fiecare clasă; (corelare parțială cu (b)

d) mărimea aportului şi numărul de acţiuni atribuit fiecărui fondator; (corelare cu (g) și corelare parțială cu (h)



Parțial conformă
Com. În conformitate cu AA, Moldova trebuie să-și armonizeze legislația cu Directiva 2009/101/CE (de asemenea, enumerată în Anexa II la AA). Armonizarea cu prezenta Directivă și cu Directiva 2009/101/CE ar trebui să fie coordonate.

Directiva 2009/101/CE prevede ca informațiile de bază despre companii să fie incluse într-un registru centralizat, iar informațiile dintr-un asemenea registru să fie disponibile publicului, precum și publicate într-o sursă oficială, cum ar fi Monitorul Oficial sau alte mijloace eficiente de prezentare a informațiilor, după cum e descris în Directivă.



În Moldova, actele constitutive ale unei societăți trebuie să fie depuse la Registrul de stat al persoanelor juridice (art. 7 din Legea cu privire la înregistrarea de stat), care este autoritatea de înregistrare centrală pentru informațiile companiei în Moldova și care oferă acces la informațiile înregistrate terțelor părți. Documentele constitutive pentru o SA sunt: contractul de asociere și statutul (Art. 32 din Legea privind SA). În consecință, toate informațiile cuprinse în documentele de constituire trebuie să fie accesibile prin intermediul Registrului de Stat.
Armonizarea cu prezenta Directivă și cu Directiva 2009/101/CE trebuie să fie coordonate.
Com. În prezent, legea moldovenească nu impune ca toate informațiile menționate în Articolul 3 din Directivă să fie publicate într-o sursă oficială, fie Monitorul Oficial sau Broșura oficială a Camerei de Înregistrare de Stat (CÎS). Trebuie remarcat faptul că Directiva oferă o alternativă la publicare în cazul în care aceasta implică cel puțin folosirea unui sistem în care informațiile publicate să poată fi consultate, în ordine cronologică, prin intermediul unei platforme electronice centrale. Acest lucru poate fi o alternativă mai bună pentru prezentarea acestui tip de informații. În consecință, problema publicării ar trebui să fie revizuită odată ce armonizarea cu Directiva 2009/101/CE este finalizată.
Com. Toate acțiunile emise de SA din Moldova trebuie să fie înregistrate și nu pot fi acțiuni la purtător, prin urmare conținutul Art. 3 lit. (f) din Directivă nu este relevant pentru Republica Moldova.
Com. Legislația moldovenească doar parțial se conformă cu Art. 3 și, în special, unele elemente ce sunt prevăzute de lit. (b), (h), (j) și (k) lipsesc. Așa cum am menționat mai sus, problema publicării acestor informații nu este abordată în acest document și va trebui să fie revizuită odată ce armonizarea cu Directiva 2009/101/CE va fi finalizată.
Rec. Se recomandă ca următoarele acte să fie completate cu formularea relevantă:

  • Art. 35 al Legii SA, alineatul (1) litera d) se modifică pentru a include "valoarea nominală a acțiunilor subscrise". Acest lucru va asigura că în cazul în care valoarea nominală se schimbă, statutul va trebui să fie modificat și informațiile depuse în Registrul de Stat. (corelează cu lit. (b)

  • Art. 35 al Legii SA, alineatul (1) ar trebui să fie completat cu o literă suplimentară, de ex.:

r) valoarea nominală a acțiunilor sau, dacă acestea nu au valoarea nominală stabilită, numărul de acțiuni emise pentru orice aport nebănesc, precum și natura aportului și numele persoanei care face aportul în cauză”; (coreleză cu (h)

  • Art. 33 al Legii SA, alineatul (2) litera (k) ar trebui completat pentru a include “cuantumul total sau cel puțin o estimare a tuturor cheltuielilor”. (corelează cu lit. (j)

  • Art. 33 al Legii SA, alineatul (2) ar trebui să fie completat cu o literă suplimentară, de ex.:

l) orice avantaj special acordat, în momentul constituirii societății sau până în momentul în care societatea este autorizată să își înceapă activitatea, oricărei persoane care a participat la constituirea societății sau la tranzacții conducând la acordarea autorizației în cauză.” (corelează cu (k)
Rec. Se recomandă ca formulările din Legea SA și cele din CC să fie identice, pentru a evita confuzia și necesitatea de a consulta ambele documente în scopul identificării informațiilor necesare.


Art. 4

(1) Dacă legislația statului membru dispune că o societate comercială nu își poate începe activitatea fără a fi autorizată în acest sens, aceasta prevede, de asemenea, responsabilitatea pentru angajamentele asumate de societate sau în numele acesteia în perioada de dinainte de acordarea sau refuzul autorizației în cauză.
(2) Alineatul (1) nu se aplică angajamentelor rezultate din contracte încheiate de societate sub rezerva primirii autorizației de a-și începe activitatea.



Legea SA, Art. 31

Fără echivalent

(10) Fondatorii societăţii răspund solidar pentru obligaţiile lor:

a) legate de înfiinţarea societăţii, inclusiv în cazul măririi de către ei a valorii aporturilor nebăneşti la capitalul social al societăţii;

b) apărute în cazul săvârşirii de către ei a unor acţiuni în numele societăţii după ce s-a considerat că fondarea societăţii nu a avut loc.





Nu se aplică
Com. Conform legislației RM nu există situații în care o societate înregistrată nu își poate începe activitatea. Astfel nu este necesară replicarea acestei prevederi.
Ca exemplu de certificat care se are în vedere în Directivă poate fi adus cazul Marii Britanii. În Marea Britanie societățile publice odată ce sunt înregistrate mai trebuie să obțină și un certificat de activitate (trading certificate) eliberat după ce organul de înregistrare se convinge că societatea corespunde rigorilor impuse societăților publice pentru înregistrare, cum ar fi spre exemplu capitalul minim.


Art. 5

(1) Dacă legislația unui stat membru impune ca o societate comercială să fie formată din mai mult de un acționar, deținerea tuturor acțiunilor de către o singură persoană sau scăderea numărului de acționari sub numărul minim legal, după constituirea societății, nu atrag dizolvarea automată a societății.
(2) Dacă în cazurile menționate în alineatul (1), legislația unui stat membru permite dizolvarea societății comerciale prin hotărâre judecătorească, judecătorul competent trebuie să aibă posibilitatea de a acorda societății timpul necesar pentru a-și regulariza situația.
(3) Dacă se pronunță o hotărâre de dizolvare dintre cele menționate la alineatul (2), societatea intră în lichidare.

Legea SA, Art. 31
CC,

Art. 156

(6) Societatea poate fi înfiinţată de un singur fondator (alcătuită dintr-un singur acţionar) numai în cazul în care fondatorul (acţionarul) nu este o altă societate comercială alcătuită dintr-o singură persoană.
(2) Societatea pe acţiuni poate fi constituită de una sau de mai multe persoane.


Conformă
Com. O Societate pe acțiuni poate fi formată dintr-un singur membru. Restricția că un astfel de membru nu poate fi o altă societate formată dintr-un singur membru se aplică numai la constituirea unei SA și legea nu prevede careva consecințe, în cazul în care acțiunile unei SA ar fi deținute, după constituirea acesteia, de către o singură societate formată dintr-un singur membru.

În concluzie, legislația moldovenească este în conformitate cu prevederile Art. 5 din Directivă.



Art. 6

(1) Legislațiile statelor membre impun, pentru constituirea unei societăți comerciale sau pentru acordarea autorizației de începere a activității, subscrierea unui capital minim în valoare de cel puțin 25 000 EUR.
(2) La fiecare cinci ani, Parlamentul European și Consiliul, hotărând la propunerea Comisiei în conformitate cu Articolul 50 alineatul (1) și alineatul (2) litera (g) din tratat, examinează și, dacă este nevoie, revizuiesc valorile exprimate în alineatul (1) în Euro, ținând cont, pe de o parte, de evoluția economică și monetară din Uniune și, pe de altă parte, de tendința de a permite doar întreprinderilor mari și mijlocii să opteze pentru formele de societate comercială enumerate în anexa I.


Legea SA, Art. 40

(2) Capitalul social al societăţii nu poate fi mai mic de 20000 lei.



Neconformă
Com. Suma capitalului social minim a unei SA este sub valoarea impusă de Directivă.
Rec. Art. 40 din Legea SA ar trebui să fie modificat, pentru a se conforma Directivei, de exemplu, în felul următor:

(2) Capitalul social al societăţii nu poate fi mai mic de 25000 Euro, în echivalent Lei, calculat la cursul de schimb anunțat de Banca Naţională a Moldovei la data plasamentulul.

(2)1 Prezenta lege și în special mărimea capitalului minim stablit la alineatul (2) vor fi modificate periodic de către Parlamentul RM, pentru a reflecta amendamentele efectuate în acest sens în Directiva Uniunii Europene 2012/30/EU."
Rec. Se recomandă ca RM să negocieze cu Uniunea Europeană cu privire la o introducere treptată a acestei dispoziții, care să se reflecte în prevederile de tranziție ale Legii de modificare a Legii cu privire la SA.
Rec. Este probabil că vor exista un număr de SA care nu vor fi în măsură să obțină capitalul necesar, în ciuda abordării pe etape. Dispozițiile tranzitorii pot include, pentru astfel de societăți, un regim special de lichidare, reorganizare sau transformare. Trebuie remarcat faptul că in conformitate cu legislația RM limita curentă pentru numărul de acționari într-o societate cu răspundere limitată este de 50 de persoane. De aceea, o SA cu un număr mai mare de acționari nu va fi în măsură să se transforme untr-un SRL. A se vedea, de asemenea, Recomandările pentru Articolul 9 din Directivă, care ar putea contribui la facilitarea introducerii cerințelor Articolului 6 din Directivă.


Yüklə 0,54 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin