Biblioteca Municipală ''B. P hasdeu''



Yüklə 89,11 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü89,11 Kb.
#24712

Biblioteca Municipală ''B.P Hasdeu''

Filiala V. Bielinski
Comunicare

Conferinţa anuală
Tema:
Biblioteca Municipală ''B.P.Hasdeu'' – Suport informaţional pentru comunitatea chişinăiană: servicii, programe inovative

A elaborat:

Caterev Cristina


Chişinău - 2008

Motto:

''Copiii sînt atraşi de frumuseţe,

pentru că ei înşişi sînt frumoşi.''
Este adevărat, deoarece biblioteca este acel spaţiu unde utilizatorii trebuie să găsească ceva frumos, atrăgător. Biblioteca este acel lăcaş al cunoştinţelor, unde se petrec clipele cele mai interesante. Pe tărîmul bibliotecii se pot afla multe planete de cunoştinţe interesante, centre de informaţii în diverse domenii, enciclopedii, dicţionare, literatură artistică, glume, snoave, poezii, romane, eroi zglobii din poveşti, care mereu aşteaptă să le citeşti.

Utilizatorii mereu aşteaptă să li se ofere servicii, programe inovative, care au rolul de dezvoltare a personalităţii umane, ceea ce poate să le ofere şi Biblioteca

V. Bielinski pentru utilizatorii de diverse categorii de vîrstă prin diverse programe şi servicii organizate pentru comunitate.

Pentru copiii de 2 – 6 ani, le oferim diverse servicii şi programe, cum sînt:

Cîntăm şi colorăm – un program cognitiv–distractiv, care oferă copiilor o lume a ludicului combinat cu arta picturii. Să nu uităm de faptul că ''Copilăria e vîrsta cîntecelor, şi trebuie să-i oferim cît se poate de multe'', G. Sand.

În cadrul acestui program sînt pictate de copii planşe de colorat pe fundalul muzicii, cîntecelor pentru copii, reprezentînd diverse centre de activităţi:



  • eroii din poveşti

  • cum ne petrecem timpul liber

  • cum ne ajutăm părinţii

  • marea şi miracolele ei

  • vara în vacanţă

  • sărbătorile preferate

  • ziua independenţei

  • ziua limbii române

  • tomna cea bogată

  • păsări călătoare şi sedentare

  • munca în cîmp etc.

Prin acest program biblioteca se apropie de inima copiilor cu multă sinceritate organizînd aceste activităţi în fiecare săptămînă pentru copiii din cadrul grădiniţelor din sectorul Buiucani, Nr. 34, 62, 75, 85, 87. Copiii speră ca pe viitor să fie organizate cît mai des acest program, căci se manifestă succesul, dispoziţia lor, este un mijloc de cultivare spirituală, de edificare a unei personalităţi integre şi armonioase.

Forme, metode noi petrecute în cadrul Programului ''Ora poveştilor''

  1. Joc literar – ''Pomul cu poveştile lui Ion Creangă'' - împreună cu copiii şi educarorii am ales un grup de poveşti, pe baza cărora vom petrece o activitate în formă de joc. Au fost selectate poveştile: ''Gogoaşa'', ''Ridichea'', ''Scufiţa roşie'', ''Capra cu trei iezi'', ''Căsuţa iepuraşului'' (''Foişorul''). Jocul este un mijloc ideal al educaţiei şi merită ca biblioteca să acorde o mare atenţie diverselor jocuri pentru copii.

      1. Joc literar – ''Pomul cu poveştile lumii'' – a fost o activitate în cadrul programului ''Lecturile verii'' în formă de evaluare a poveştilor citite de copii, pomul reprezenta poveştile diferitor popoare: poveşti ruse, basarabene, române, eroii pe care copiii i-au cunoscut lecturînd poveştie. Este atît de interesant petrecută, încît copiii au solicitat şi în cadrul grădiniţelor să fie petrecute jocuri de evaluare cu diverse poveşti.

  2. Joc literar – ''Piatra călătoare'' – împreună cu copiii au fost organizate călătorii în lumea eroilor din poveşti: Exemplu, un copil spunea titlul unei poveşti ceilalţi trebuieau să găsească eroiii ''Alba ca zăpada'' – cei şapte pitici, împărăteasa. Este un joc ce oferă copiilor o complexitate de personaje şi teme faţa de care copilul îşi arată simpatia sau antipatia. El trăieşte imaginar cu eroiii din poveste şi se simte mis şi fricos, viteaz şi curajos.

  3. Joc de masă – ''Potriveşte literele'' – este o metodă de a oferi copiilor planşe cu cifre şi litere, care trebuie asamblate şi apare un erou din poveste sau titlul poveştilor citite împreună cu copiii.

Poveştile au un rol deosebit pentru copii, prin eroi se cunosc pe ei, povestind, analizînd poveştile care reprezintă o lume de vis. Jocul trebuie să fie ales, interesant pentru fiecare copil, care le permite dezvoltarea colaborării, comunicarea cu semenii săi. Copiii iubesc şi ascultă poveştile, basmele pentru că răspund necesităţilor de a cunoaşte, de a înţelege, cum se împlinesc năzuinţele spre mai bine, spre frumos.



Programe pentru copiii ce cuprind vîrsta 7 – 12 ani.

  • Romaniţe cititoare – este un program pentru copiii ce cuprind vîrsta de 7 – 12 ani, pe romaniţe sînt ataşate poezii, ghicitori, cîntece, maxime, sînt uşor de citit, un suport educaţional pentru educatoare folosite pentr centrul biblioteca din cadrul activităţilor didactice. Romaniţele au fost create în special pentru cei care doresc să lectureze file din creaţiile poeţilor, scriitorilor pentru copii.

Acest program este organizat o dată în săptămînă, pe romaniţe sînt ataşate poze ce reprezintă poeţi, scriitori, dramaturgi ai literatutii române, universale, în special fragmente din operele lui V. Alecsandri, A. Mateevici, D. Cantemir, B.P. Hasdeu – căci se ştiu priorităţile anului.

Pentru copii este un suport informaţional interesant de a studia poeţi, scriitori, dramaturgi cît mai mulţi, organizînd deseori concursul – ''Cine cunoaşte mai mulţi scriitori''. Întotdeauna o floare ce ajunge în sufletu copiilor este o comoară, deseori au fost solicitate cărţi uitate amintite pe romaniţe.



Concursurile distractive:

  • Miss păpuşa – organizat pentru fetiţe şi băieţi care iubesc prietenii neînsufleţiţi în timpul vacanţei de vară, este un program distractiv pentru păpuşi. Au fost prezentate simbolul numelui, au recitat poezii pentru păpuşa dragă, au plecat în ţara visurilor, dansul păpuşilor, vreau o carte pentru păpuşa mea.

În timpul vacanţei distracţia este la maxim şi trebuie să organizăm activităţi diverse pentru copii, ei trebuie mereu să fie pe planeta distractivă, petrecerea timpului liber prin tot ce este frumos din jurul nostru.



  • Cel mai bun recitator - este un concurs ce prezintă un interes deosebit pentru copii, în cadrul acestui concurs copiii îşi dezvoltă capacităţile de alectura rapid, corect, prin lectura diverselor fragmente la alegere: despre animale, din lumea istoriei, păsările şi secretele lor, lumea la dispoziţia ta, ţările lumii ş.a.

Acest concurs a fost organizat în parcul ''Alunelul'' şi ''Dendrariu'' participanţi au fost elevii Liceului ''N. Dadiani'', ei afirmă cu plăcere: ''este minunat lectura

în parc, este vesel, am găsit multe cărţi interesante''. Este important pentru copii să lectureze ceea ce îi este pe plac, interesant, bibliotecarul trebuie să fie mereu alături de cititor, să-l îndrume spre arta şi enigmele lecturii.



  • Citim pentru animăluţul meu drag – este un program nou, copiii au citit în curtea bibliotecii fragmente din enciclopedia Cîinele, sfaturi utile pe care trebuie să le cunoască stăpînii. În altă zi a fost citit un fragment din revista ''Alunelul'', ''A mic'', copiilor le place mult acest program, căci este important faptul că un animăluţ nu-i poate face observaţie cum a citit, cu intonaţie sau nu, corect sau cu greşeli.

  • Găseşte-ţi pantoful – este un concurs organizat în două echipe, copiii trebuie să găsească pantoful cît mai repede, care echipă se încalţă cu pantofii mai rapid este învingătoare. Este un concurs distractiv ce oferă mişcarea activă.

Programe pentru adolescenţi – Club literar – ''Odiseea cugetului'' considerate priorităţilor anului, în cadrul acestui program au fost organizate activităţi despre ''B.P. Hasdeu - personalitate a culturii româneşti'', ''Alexei Mateevici – promotor al limbii române'', '' Vasile Alecsandri – universul creaţiei literare'', ''Ion Druţă evocator al spiritului uman'', ''Dimitrie Cantemir – rege între filosofi'' participanţi au fost elevii claselor a IX-a Şcoala Nr. 59.

În cadrul acestui club literar elevii colaborează, dicută în echipe, este o soluţie de a veni să se prezinte în faţa publicului, deprinderi de comunicare, sloganul clubului este ''Comunic, deci exist''. Elevii solicită organizarea clubului cît mai des şi să fie prezente teme şi ale altor scriitori din literatura universală,

personalităţi istorice.


  • Cartea mea de vizită – este un program ce ne permite de a călători imaginar în diverse colţuri ale lumii, elevii descoperă cultura diverselor ţări, natura, parcuri uimitoare din lumea înconjurătoare, istoria, tradiţii şi obiceiurile relevante, este atît de interesant să cunoşti multe ţări şi capitalele lor.

  • Marile personalităţi – este activitatea dedicată acelor eroi naţionali şi internaţionali ale diferitelor ţări, care au participat la diverse evenimente istorice. Mari fizicieni, actori, cîntăreţii lumii, astronomi, prezidenţi. În cadrul acestui program elevii reuşesc să cunoască personalităţi renumite şi importanţa lor în societate, reprezentată de elevi persoana va fi recunoscută permanent.

Program pentru adulţi şi pensionari - ''Ne bucurăm de noutăţile lumii'' – este programul nou, care permite utilizatorilor să cunoască noutăţile de pe globul pămîntesc, utilizînd presa din biblioteca V. Bielinski. Bibliotecarii le oferă reviste, ziare în curtea bibliotecii în fiecare zi cînd e timp frumos. Pensionarii sînt fericiţi cînd stau la aer liber citind presa, mai apoi discutînd cu semenii săi evenimentele petrecute în lume.

Orice serviciu, program nou atrage utilizatorul pe tărîmul bibliotecii, care trebuie să fie permanent la dispoziţia comunităţii. Satisfacţia utilizatorului nu poate fi deplină decît atunci cînd găseşte ceea ce doreşte sau cînd i se oferă peste posibilităţile sale. Biblioteca trebuie să fie mereu legată de comunitate şi de cei care trăiesc în ea, în special de copiii, care aşteaptă mereu un program nou, interesant.

Fiecare bibliotecă este specifică în felul său, însă specifică o formează bibliotecarul care este mereu de utilizatorul care ştie ce vrea să-i ofere biblioteca de azi, să parcurgem mereu drumul cunoştinţelor alături de utilizatorii noştri, care alcătuiesc o comunitate.

Cultura parteneriatului – proiecte în colaborare cu instituţiile educaţionale

Într-o lume dinamică, surprinzătoare, aflată într-o continuă schimbare, e necesar să conştientizam oportunitatea implicarii bibliotecii ca instituţie info-documentară în procesul de formare şi educare al copiilor.

Comunitatea locală are privilegiul de a-şi pune o amprentă substanţială pe construirea viitoarei personalităţi a copiilor. Pe lîngă gradiniţă, familie, şcoală, primărie, biserică, poliţie, Biblioteca publică pentru copii V. Bielinski, incurajează, susţine chiar instituţia prşecolară în realizarea obiectivelo prioritare: pregatirea copiilor pentru o integrare sociala adecvata, pentru o integrare şcolară rapidă.

Parteneriatul biblioteca – grădiniţa oferă oportunitatea de colabora permanent, biblioteca fiind cea care oferă suport informaţional în susţinerea proiectelor educaţionale.

Activitatea educatorului şi a bibliotecarului este bazată pe informatizarea celor mici despre importanţa şi rolul bibliotecii în comunitate şi în viaţa fiecărui copil. Copilul trebuie să fie orinetat de la cea mai mică vîrstă spre a cunoaşte ce este biblioteca, ce poate oferi ea, cum îi poate fi de ajutor spre viitor, care e rolul unei cărţi şi cum poate deveni om cu ajutorul ei.

Lectura este o sursă prin care înveţi arta cuvîntului, alături de artă, muzică, ştiinţă, este un mijloc eficient de educaţie şi are rolul de a contribui la formarea şi dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului, la dezvoltarea verbală şi cognitivă, la formarea unei atitudini proprii despre diversele fenomene ale naturii şi societăţii.

Copilul trebuie în fiecare zi să fie în contact cu cartea, lectura în cadrul diverselor activităţi şi situaţii din viaţa lor.

Biblioteca V. Bielinski organizează activităţi culturale ce cuprind lecturi, poveşti, poezii, jocuri literare, înscenarea unor fragmente din poveşti, planşe de colorat, atelier de creaţii ''Micii creatori'', activităţi care sînt îndrăgite foarte mult de

copii.

Scopul: promovarea imaginii bibliotecii în comunitate, extinderea accesului la informaţie şi cunoştinţe prin intermediul cărţii şi al lecturii.

Obiectivele:

lPunerea la dispoziţie a sălilor de lectură în vederea desfăşurării proiectelor

lAsigurarea unui necesar de documente în funcţie de tipul activităţii

lColaborarea directă cu persoanele implicate din grădiniţă

lPunerea la dispoziţie a unei săli de grupe în vederea desfăşurării activităţilor

lElaborarea unor portofolii cu materiale informative despre: lucrările copiilor, expoziţii în cadrul bibliotecii, care ilustrează finalitatea colaborării

lColaborarea directă bibliotecar-educator

Parteneriatul prezintă cale spre a demonstra comunităţii cît de important este rolul bibliotecii, al cărţii şi lecturii în societate. De la cea mai fragedă vîrstă copilul trebuie educat ce înseamnă lectura, cartea, biblioteca şi ce rol au în dezvoltarea lui.

În fiecare an cerinţele utilizatorilor faşă de lectură sînt diverse şi sînt solicitate cel mai des tematica preşcolară şi cea a elevilor din clasele primare, clasele a I-a şi a IV-a. Un concept bine venit al parteneriatului este evocarea eroilor din poveste în procesul educaţional diversificat pe arii curriculare.

Proiectul din cadrul parteneriatului biblioteca-grădiniţa a avut tema ''Prietenii pădurii'', aleasă de educatoare împreună cu copiii, în cadrul acestui proiect s-a organizat activităţile educative realizate pe ariile curiculare ale învăţămîntului preşcolar, centrul ştiinţa, alfabetizarea, artă, biblioteca.



Prezentarea proiectului:

Bibliotecarul are rolul de a prezenta în cadrul activităţii elaborate în parteneriat cu educatoarea care este rolul cărţii şi al bibliotecii, atragerea copiilor la biblioteca de a descoperi comoara cunoştinţelor.

Educatorul îndrumat de bibliotecar interpretează activitatea cu ajutorul unui erou din poveste, cum este Alba ca Zăpada, Gogoaşa, Vulpiţa, prezentarea unui proiect educaţional inovativ, predarea ca o poveste, copilul este frapat de faptul că eroul din poveste este alături de el.

Relatarea unei activităţi - ”Prietenii pădurii”

Gogoaşa devine reală, ce ghidează activitatea împreună cu copii:

Sînt gogoaşă, gogoşată

Din fundului sacului scuturată

De la moş am fugit

De la babă am fugit

În pădure m-am rătăcit

Prieteni noi mi-am găsit

Pe voi, dragi copii.

Este foarte interesant cît de bine captează Gogoaşa copiii, care sînt activi pe parcursul proiectului educaţional, discutînd cu ei tema despre pădure, cine trăieşte, de ce este tristă pădure fără prieteni, care sînt deosebirile dintre animale şi păsări.

Copiii au fost împărţiţi pe centre educaţionale, arta, au modelat hrănitoare pentru păsărele, ştiinţa unde cercetau cum este un animal de pădure cu ajutorul enciclopediiler aduse de bibliotecar, jocul, au ghicit ghicitori despre animale şi păsări, biblioteca, în acest centru copiii trebuiau să organizeze expoziţia „Prietenii pădurii” despre animale şi păsări îndrumaţi de bibliotecar, să citească imaginile, au fost lecturate fragmente din poveşti despre animale din pădure, poezii, prezentarea enciclopediilor

Din cadrul acestui proiect împreună cu educatoarea Belotcaci Ana s-a observat faptul că „parteneriatul este bine venit în cadrul instituţiei preşcolare, nu putem activa fără ajutorul bibliotecii, documentele şi resursele informaţionale, enciclopediile prezenate în acdrul diverselor activităţi educaţionale îmbogăţesc cunoştinţele copiilor, ei doresc să viziteze biblioteca împreună cu părinţii, buneii. Nu credeam că biblioteca poate deveni un prieten atît de fidel copiilor, ajutorul eroilor din poveste atrag copilul spre lectură, cartea este răsfoită cu interse de ei’’.

Activităţile din cadrul clubului literar “Odiseea cugetului ” activitate cultural organizată pentru tineri, aduce o mare contribuţie la descoperirea şi stimularea talentelor, aptitudinilor elevilor, la cultivarea interesului şi a pasiunii pentru literatură şi lectură, precum şi la cunoaşterea şi însuşirea temeinică a limbii şi literaturii române, formarea deprinderilor de a efectua o analiza corectă a textelor literare.

În cadrul unei şedinţe ale clubului a fost tema ''Pămîntul, istoria şi limba sînt pilonii unei naţiuni'', organizată de ziua limbi materne elevii au fost împărţiţi în două grupe, care şi-au expus opiniile Pro şi Contra despre temă. „Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită de a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc. Ea este cartea de nobleţe testimoniul (mărturie, dovadă) de naţionalitate a unui neam.”

În cadrul activităţii au fost aduse omagii despre o tema dragă sufletului nostru – ''Pămîntul, istoria şi limba sînt pilonii unei naţiuni''', despre o comoară ce ne aparţine şi sîntem datori s-o apărăm şi să o transmitem generaţiilor ce urmează. Şedinţele clubului se organizează în dependenţă de cerinţele utilizatorilor, sînt discutate teme diverse, despre scriitorii naţionali, universali, români.

Biblioteca are un rol important în formarea personalităţii copiilor, elevilor prin oferirea materialelor informaţionale despre animale, materiale promoţionale, ore de lectură, animale sălbatice, ghicitori, prezentare de carte. Copiii asimilează mai uşor informaţia care este oferită de bibliotecar, imaginile din enciclopedii viu colorate, este o metodă de atrage copilul spre carte, lectură, bibliotecă.

Parteneriatul este o cale de susţinere a bibliotecii în serviciul comunităţii, fără de care nu ar putea exista, biblioteca fie cît de mică este va fi importantă mereu, este o sursă de enciclopedii, dicţionare, cărţi cu poveşti, poezii, scenarii literare, copiii sînt înregistraţi la bibliotecă şi apoi vin în vizite împreună cu părinţii, buneii, sînt organizate expoziţii ce reprezintă creaţiile copiilor, poze de la activităţi, material video.

Copiii sînt acel cufăr care trebuie permanent de umplut cu ceva nou, inovativ, care să-i permită de a se promova, afirma ca personalitate, parteneriatul este calea spre succes şi crearea imaginii viabile a bibliotecii în comunitate.


Biblioteca V. Bielinski
''Relaţii de colaborare şi parteneriat

între biblioteca şcolară şi publică''
Caterev Cristina,

şef filiala V. Bielinski
''Biblioteca publică, poate şi

trebuie să devină sufletul comunităţii.''

Biblioteca a fost întotdeauna şi va rămâne un templu al culturii şi civilizaţiei, un spaţiu al mirajelor care reprezintă pentru oricine şi în special pentru micii cititori o permanentă tentaţie spre cunoaştere.

Toţi copiii trebuie atraşi spre lectură motivându-le şi stimulându-le interesele latente. Lectura îmbinată cu diversele activităţi de popularizare a fondului de carte şi a publicaţiilor existente în bibliotecă, stimulează trăirile afective ale copiilor contribuind nu numai la educaţia şcolară ci şi estetică a acestora, formându-le gustul pentru adevăr, bine şi frumos.

Este adevărat, deoarece un capitol interesant din viaţa bibliotecii este cel de a se afla în cadrul comunităţii. Biblioteca devine în secolul XXI – centru cultural – informaţional, prin colaborare şi parteneriat cu instituţiile din sector. Important este faptul de acolabora cu bibliotecile şcolare, de a găsi calea cea mai apropiată de elevi

Biblioteca e oază de linişte şi de frumos, iar cartea - popas al spiritului în zborul spre împlinire şi poate că, întradevăr, nu este alta, aşa cum spunea Miron Costin, "mai frumoasă şi mai de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor."



Parteneri: Relaţiile de colaborare între biblioteca publică pentru copii şi bibliotecilor şcolare: Şcoala Nr. 34, 47, 59, 86, Liceul Teoretic ''N. Leviţki'', ''O. Ghibu'' ne oferă posibilitatea de a atrage elevii la lectură prin organizarea vizitelor colective, elborarea listelor bibliografice pentru elevi, organizarea clubului pe

interese ''Temele pentru acasă'', care îndrumă elevii în căutarea informaţiilor necesare.

Bibliotecarul şcolar este mereu mai aproape de solicitările elevilor, ce au diverse interese, ese bine venit organizarea expoziţiilor tematice în cadrul instituţiilor de învăţămînt pentru diverse sărbători.

Obiectivele colaborării:


  • Stimularea interesului bibliotecarului în a-şi impune mai pregnant prezenţa de intelectual în comunitate, făcând cunoscute şi oferind publicaţiile existente în fondul bibliotecii, şi contribuind prin colaborarea sa la realizarea unor preocupări culturale menite să trezească interesul comunităţii şi să capaciteze mai cu seamă pe cei tineri la astfel de preocupări.

  • Generarea unui interes crescut din partea membrilor comunităţii locale pentru valorile culturale existente în dotarea bibliotecii

  • Promovarea imaginii bibliotecii în comunitate ca factor educaţional şi cultural, necesar şi accesibil locuitorilor comunităţii în procesul de informare

  • Cultivarea gustului pentru lectură cu accent pe categoria elevilor.

Biblioteca publică oferă posibilitatea de a găsi informaţia în diverse domenii, de care biblioteca şcolară nu dispune, listele bibliografice cu temele pentru anuli de studiu şi cîte exemplare există în bibliotecă este un prim pas de colaborare fructuasă între aceste două tipuri de bibliotecă. Biblioteca şcolară va cunoaşte ce surse există în biblioteca publică, oferind ocazia elevilor de se deplasa direct la sursa informaţională din sector, dar nu va răspunde cu fraza ''Nu ştiu, nu avem.''

Elevii vor fi ''utilizatorii viitorului'', prin aceşti utilizatori va exista biblioteca publică mulţi ani şi va oefri servicii noi informaţionale, prin partajarea informaţiilor cu ajutorul noilor tehnologii, bazată pe interesele şi necesităţile utilizatorului.

Rolul cărţii şi al bibliotecii în formarea personalităţii copiilor
'' Şi desfăşurînd comorile înţelepţilor

din vechime, pe care ni le-au lăsat scrise în cărţi, le parcurg împreună cu

prietenii, şi cînd vedem ceva bun,

alegem şi socotim ca un mare cîştig,

cînd putem fi de folos unul altuia''.

(Xenophon)

Cărţile alcutuiesc o lume, un adevărat univers, în care omul se simte ca într-o aventură ce incepe cu preistoria scrisă şi ajunge la cartea electronică de azi. Dragostea pentru carte a imprimat omului sentimentul de a fi purtătorul celei mai nobile pasiuni, aceea de a fi mereu în goana mare după cunoştinţe. Obişnuiţi cu prezenţa cărţii, de multe ori nu ne dăm seama de importanţa şi rolul ei în societate, de misiunea şi atribuţia ei în viaţa noastră, pentru societate.

Este adevărat, căci de multe ori cărţile devin prizonieri, nefiind citite de nimeni. În cazul acesta ele stau adesea inchise sub lacăte de ochiul celui care doreşte să fie informat. Noi nu trebuie să ne comportăm cu cărţile in acest mod, deoarece este dureros cind stai departe de lumea оnconjuratoare.

Cartea este asemeni unei păsări are nevoie de aerul curat al societăţii, de oameni binevoitori de cunoştinţe, de soare cald. Nu poate exista o societate fără cărţi, precum nu există apă fără peşti, pădure fără copaci, livadă fără pomi, noi sintem cei care trebuie să protejăm, să promovăm cărţile şi să le apărăm de duşmani.

Este greu a scrie o carte, dar e foarte important să promovăm cartea in toate cercurile societăţii incepănd cu cea mai mică virstă a copilului, preşcolari, preadolescenţi, adolescenţi, adulţi, oameni in virstă, persoane cu dizabilităţi, căci nu poate exista acea lume fără cărţi in diverse domenii, enciclopedii şi să nu fie lecturate de nimeni, ar fi un mare păcat pentru societatea noastră. Nu trebuie ignorat faptul că fiecare persoană are dreptul la informare şi la lectură.

Pentru fiecare vîrstă există cărţi diverse, pentru copii cele mai interesante sînt mereu poveştile, acea lume cu eroi fantastici şi zîne, enciclopediile cu orice informaţie pentru vîrsta lor, ghicitori, proverbe ş.a. Cei care îl îndeamnă pe copil să deprindă lectura sînt părinţii, educatoarea, bibliotecarii.

Preşcolarii sint acei care au nevoie de cărţi viu colorate, pentru a dezvolta imaginaţia lor, cărţi de colorat, care ii fac pe copii să işi prezinte imaginaţia prin desen, care concentrează timpul şi spaţiul, fiind mai uşor asimilat textul.

Un program relevant de a promova cărţile pentru copii este ''Ora poveştilor'', unde sînt citite, povestite, teatralizate, audiate poveştile marilor scriitori ai lumii cum sînt I. Creangă, P. Ispirescu, Ch. Perault, Fraţii Grimm, H. Ch. Andersen, S. Marşak,

A.S. Puşkin, activităţi petrecute în cadrul bibliotecii, grădiniţei , caselor de copii, tabere de vară, ei participă în cadrul programului ''Lecturile verii''. O deosebită plăcere copiii au cînd participă la concursul desenelor – ''Eroul meu preferat'', unde au menţiuni şi diplome, materiale promoţionale. O metodă nouă în cadrul acestui program este jocul prin care descoperim lumea adevărată a poveştilor.

Programul ''Săptămîna Uşilor Deschise'' oferă posibilitatea copiilor de a face cunoştină cu programele şi serviciile bibliotecii, de a participa la Săptămîna Lecturii şi a Cărţii pentru copii din anul acesta 1-7 aprilie. Ei participă la întîlniri de suflet cu cărţile şi scriitorii, activităţi cu şi despre carte , expoziţii tematice şi de autori pentru copii, jubiliare, zile de informare, prezentare de carte.

Ei sînt cei care pornesc spre drumul cunoaşterii, deaceea cartea pentru copil trebuie să fie adevărat căpătîi, ajutîndu-l să se descopere şi totodată să dezvăluie înţelesuri şi neînţelesuri ale lumii, prin cunoaştere. Copiii doresc deseori a-şi scrie cărţi pentru ei, de ziua lor internaţională cu scopul de a demonstra celor mari cît este de miraculoasă lumea lor.

Preadolescenţii au nevoie de alt tip de lectură, căci sînt la o altă treaptă a vieţii, au de pregătit teme pentru acasă bibliotec le oferă ajutor, lectura programelor şcolare alcătuirea revistelor bibliografice la cerinţele utilizatorilor, dar mai doresc ei să citească ceva pentru suflet, aventuri interesante, poezii duioase în cadrul programului ''Ora de poezii''.

''Ora de lectură'' este un program preferat de preadolescenţi, ei descoperă lumea adevărată a cărţii, structura textului, figurile de stil, ce pătrund în sufletele lor de copii.

O deosebită plăcere este pentru copii de a participa în cadrul Programului ''Copiii Chişinăului citesc o carte'' unde participă la întîlnirea cu scriitorii lansare de carte, anul acesta promovăm cartea Lidiei Hlib – ''Regina nopţii''.

Pentru ei biblioteca organizează concursuri diverse: Concursul desenelor: ''Cea mai originală felicitare pentru fiinţa dragă'', ''Cea mai originală jucărie'', ''Cel mai original desen ce reprezintă pomul de Crăciun'', ''Eroul meu preferat'' şi concursul de poezii din creaţiile proprii şi ''Cel mai bun recitator''.

Adolescenţii sînt cei care au nevoie de multe informaţii în orice domenii, dorinţa lui este de a avea un roman de dragoste, poliţist sau poezii de dragoste, căci sînt la vîrsta cînd pot scrie şi ei versuri, au nevoie de inspiraţie profundă, reviste ce reprezintă cultura multor popoare. Ei citesc şi cărţi ce includ Integrarea Europeană, căci este important faptul că noi vom fi în pas cu toate ţările lumii.

Clubul literar ''Odiseea cugetului'' cu genericul ''Comunic, deci exist'', tematica – viaţa şi activitatea scriitorilor români inaugurat la 18 ianuarie 2008, este activitatea ce oferă adolescenţilor informaţii noi despre scriitori, analiza operelor literare, universul creaţiei. Organizarea discuţiilor literare ce relevă priorităţile anului: B.P. Hasdeu -170 ani de la naştere, A. Mateevici – 120 ani de la naştere, V. Alecsandri – 190 ani de la naştere. În cadrul clubului petrecem ''Ora de lectură'' ce reprezintă opere din creaţiile scriitorilor, descoperim limajul metaforic, gramatical al operelor. Ei petrec activitatea cu interes deosebit. Pentru adolescenţi organizăm activităţi cum sînt concursurile de poezii din creaţiile proprii, discuţii tematice: ecologice – ''Spaţiile verzi din oraşul Chişinău'' ş.a.

Cei în vîrstă sînt interesaţi de multe cărţi istorice, anume cele care descriu viaţa multor evenimente prin care au trecut ei, cum este Războiul I, II Mondial, Foametea din 1946 - 1947, Explozia de la Cernobîl ş.a. Aceste şi multe alte cărţi de care ei au nevoie, pot fi şi cărţile cu romanţe, cîntece istorice, poezii ce relevă trecutul glorios.

Mulţi dintre bunei au devenit ajutor pentru nepoţei, ei vin şi împrumută cărţi, scriu referate, caută informaţii în diverse domenii, este o faptă importantă pentru toţi, copiii au sprijin deosebit, biblioteca oferă reviste bibliografice cu diverse teme.

Dar să nu uităm şi de cei mai trişti ca noi, cum sînt persoanele dezavantajate, cu dizabilităţi, căci şi ei au nevoie de o lectură pentru suflet, pe care o pot găsi doar în carte. Pentru ei cartea este un prieten adevărat de care nu se despart niciodată. Biblioteca organizează servicii pentru persoanele dezavantajate după Programul ''Serviciile bibliotecii pentru persoanele dezavantajate din casele de copii ''Preafericitul Iosif'', ''Aşchiuţa''. ''Biblioteca vine la tine'' serviciul extramuros - oferim cărţi, enciclopedii pentru copiii din casele de copii ''Preafericitul Iosif'', ''Aşchiuţa''.

Serviciile bibliotecii oferite pentru casele de copii sînt diverse: ''Ora de lectură'', ''Ora poveştilor'', ''Săptămîna Uşilor Deschise'', Concursul de desene, poezii.

Ei participă în cadrul Programului ''Copiii Chişinăului citesc o carte'' şi ''Chişinăul citeşte o carte'', la întîlniri de suflet cu scriitorul – lansare de carte, prezentare de carte în cadrul bibliotecii. Biblioteca este spaţiul comunicării, ei se întîlnesc cu copiii din familii, petrec o clipă de neuitat la bibliotecă, recitînd multe poezii, cîntece pentru copii.

Pentru acest tip de persoane an de an sînt scrise cărţi cum este cartea Lidei Kulikovski – ''Accesul persoanelor dezavatajate la potenţialul bibliotecilor'', ''Servicii de bibliotecă pentru persoanele dezavantajate''. Aceşti oameni au nevoie de integrare în societate asemeni unei cărţi. Pentru unii din aceste persoane dezavantajate lumea cărţii este un întuneric, însă cu ajutorul tehnologiilor moderne ei pot găsi soluţii noi de a citi sau de a scrie.

Este cert faptul că oricine poate să aibă o carte la care ţine cu adevărat, aceasta poate să-l conducă şi să-i fie un prieten fidel, care va încuraja viaţa celui care o are. Cartea este o comoară a societăţii, scriitorii sînt cei care îi dau graiul şi inima, însă cel care primeşte cu adevărat această bogăţie este cititorul de orice vîrstă n-ar fi el.

Orice lectură bună presupune existenţa unei mulţimi de lecturi, adică o continuitate a lecturii. Pasiunea pentru lectură este motivată de rolul pe care aceasta il are in formarea personalităţii deoarece ''cărţile trebuie să fie punţi ale prieteniei şi ale inţelegerii оntre inimile noastre, оntre poparele lumii'' cum afirmă renumitul Ion Dodu Balan.

Cărţile pot fi găsite la bibliotecă, căci mereu acest lăcaş va fi o oază de linişte şi de frumos, iar cartea – un popas al spiritului in zborul spre implinire, o imagine a lumii, care i-a dat naştere. Prin carte putem cunoaşte mai bine lumea ce ne inconjoară şi pe noi inşine, putem să ne formăm o cultură generală amplă.

Lectura şi participarea în diverse activităţi informaţionale cognitive, educaţionale, de formare şi instruire continuă este un proces intens, care a căpătat o aură ritualică pentru societate, căci o carte bună are o influenţă deosebită asupra celor care o moştenesc. Cartea este o valoare naţională şi internaţională, cu această ocazie se organizează salon internaţional şi naţional de carte cum este Salonul Internaţional de Carte pentru Copii.

A fost vreme cînd lectura ocupa timpul liber pentru toţi, însă acum mulţi doresc să privească televizorul, să navigheze pe internet uitînd de cea mai fidelă prietenă a omului – cartea. Noi trebuie să convingem pe cei care au uitat să deschidă o carte prin promovarea cărţilor în societate.

Iată de ce lectura nu trebuie exclusă şi abandonată din modelarea fiinţei umane, prin intermediul timpului liber, ci promovată cu prioritate mai ales printre rîndurile tineretului.

Televizorul poate fi cel care să aibă cît mai multă publicitate despre carte în orice domeniu social, să facă loc prezentărilor editoriale mai des, a activităţilor creatorilor de carte, care nu sînt mai rele decît cîntăreţii, vipurile de televiziune, sportivii sau politicienii de pe o zi pe alta.

Promovarea cărţii este un proces care permite faptul de a nu fi ignorate cărţile din societate, se editează şi multe materiale promoţionale care reprezintă noile apariţii, calendare, semne de carte, pleante, lansare de carte, prezentare, întilniri cu scriitorii.

O lansare de carte este o întîlnire de suflet între cititor şi scriitor, o prezentare de carte poate fi un întreg univers lîngă noi a culturii şi civilizaţiilor globului.

Cadrul de promovare a cărţii poate fi pretutindeni în societate. La grădiniţe, partenerii fideli ai bibliotecii noastre cum sînt Grădiniţa Nr. 20, 62, 85, 87, 113, 145 Şcoala Nr. 34, Nr. 52, 59, 86, Liceul ''D. Alighieri'', ''N. Leviţki'', ''Natalia Dadiani'', ''O. Ghibu'', ''Petru Rareş'', case de copii ''Preafericitul Iosif'', ''Aşchiuţa'', unde mereu aşteaptă pe cineva să le calce pragul, magazine ''Punguţa'', centre economice, piaţa ''Negustorii'', Restaurantul ''Surprize'', Cafeneaua ''La Plăcinte'', oficiul poştal Nr. 64, farmacia ''Orient'', Banca de Economii'', Firma ''ClimatCistem'' SRL, Centrul De Familie Nr. 4, Parcul ''Dendrariu'', curtea. Oriunde ne aflăm cartea trebuie să ne însoţească mereu. Nu există om care să nu fi citit niciodată o carte. ''Căci nu importă cîte cărţi ai citit, ci cît de bune au fost'', Heyde.

Cunoaştem faptul că fiecare om are o sărbătoare, dar să nu iuităm că şi cartea are o sărbătoare a ei, Zilele cărţii pentru copii, adolescenţi, adulţi, care sînt petrecute în cadrul bibliotecilor. În fiecare an sînt cărţi jubiliare, scriitori jubiliari, din acest motiv se organizează diverse programe.

Ştiinţa care studiază cartea este Bibliografia, care studiază omul şi cultura scrisă, iar farmecul ei constă in faptul că reprezentanţii tuturor ştiinţelor in trecut şi acum, in procesul de informare şi documentare se adresează cărţii şi bibliotecii, cum afirmă Ion Madan. Alte şiinţe care studiază cartea sînt bibliotehnica, bibliopolistica, bibliografia, ştiinţa despre editură, ele sînt permanent într-o strînsă legătură şi nu pot exista una fără alta.

Cartea este fenomenul care a străbătut mileniile culturale ale umanităţii. Puterea cărţii nu stă in formele ei, ci in esenţa pe care o imbracă acestea fiind gîndurile lui Ion Stoica. Este adevărat, deoarece o carte trebuie să-şi lase amprentele ei in sufletul nostru anume prin puterea ei. Cartea are puterea de a educa, a învăţa, este acel tărîm unde ne regăsim amintirile, recitim uneori acele fragmente care ne-au mişcat sufletul.

Cartea are o putere mare asupra tuturor, deacee ea nu va dispare niciodată, căci esenţa ei este biruitoare. Cartea şi cititorul formează un cuplu discret, frumos şi trainic, ei nu pot trăi unul fără celălat. In zilele noastre au apărut metode noi de citire a multor cărţi mai rapid, tehnologiile informaţionale, care ne permit catalogarea electronică şi putem accesa multe site-uri unde putem găsi cărţile cele mai interesante din toată lumea, sînt biblioteci on-line.

Este o tehnologie nouă de a ajuta elevii să-şi pregătească temele şăi să găsească informaţiile, cărţile sînt introduse în sisteme de automatizare şi devin o cale mai rapidă de a ajunge la sufletul cărţii, căci nu toţi au destule surse de a procura o carte şi în ajutor ne vine internetul din biblioteci.

Sînt scrise cu ajutorul noilor tehnologii cărţi digitale ce vor îmbunătăţi calea spre cunoştinţele universului. Acest tip de cărţi pentru societate au un rol important cu ele pot fi construite multe căi de informare mai uşoară pentru persoanele dezavantajate şi pentru cei cu dizabilităţi. Cărţile digitale nu ignorează nici un tip de cititori, toţi trebuie să aibă acces la ele, dar vor trebui depuse eforturi mari.

Toate aceste noi tehnologii uneori fac din cititor un om leneş de a poposi tărimul bibliotecilor şi faptul de a pătrunde adinc in figurile de stil ale scriitorului. Cartea intr-o societate are putere şi valoare mare doar atunci cănd este lecturat textul ei. Lectura trebuie să rămină acea nevoie fundamentală de azi şi de mоine a omului.

Lectura este procesul cel mai direct legat de sensul evoluţiei societăţii. Nimic nu ilustrează mai deplin ideea de libertate şi de independenţă a omului decit lectura. Noi ne alegem stilul de a citi, in şoaptă sau in glas tare. Cuvintele sint simboluri care permit o valoare deosebită lecturii.

Este o bucurie mare să fii cititorul unei cărţi, deoarece lectura are un potenţial superior de a stimula descoperirea de sine şi de a fi un inductor de reflexivitate. Cine doreşte o societate de oameni liberi şi creatori trebuie să încurajeze lectura, să formeze cititori.

Cartea în societate şi cultură va avea un ecou prin acea cercetare a bibliografiei scriitorului sau bibliografii tematice. În teritoriile culturii se produc metamorfoze totale, sensurile se îmbogăţesc, registrele interferează, misiunile şi finalităţile se concentrează şi dau naştere unor forţe noi.

Bibliografia este o bogăţie a societăţii, a şti ce s-a scris într-o epocă, unde, cînd, de către cine şi despre ce va fi comoara culturii pentru cei care vor fi moştenitorii culturii. Bibliografia este o cercetare a cărţii, prin ea o carte devine viabilă pe întreg globul. Fără bibliografie vom rămîne în intuiţie şi în eseu. Doar prin bibliografie trecem în ştiinţă, ordonare analitică şi în sinteză savantă.

Pentru societate ştiinţa bibliografiei este asemeni unui tezaur folcloric peste veacuri şi nu poate fi abandonată, cît de multe tehnologii noi nu am avea, însă cu ajutorul acestor căi vom putea scrie, mai multe bibliografii. Astfel cartea va fi mereu oglinda societăţii pentru multe civilizaţii.

Cartea va fi salvată de cercetarea bibliografică, deoarece există domenii de vîrf, în care cercetarea produce imense vibraţii şi tensiuni. Cum afirmă şi marele gînditor Karl Poper – cercetarea este un proces complex, în care se întîlnesc, simbiotic şi interactiv, tot felul de cauze şi determinări, de aşteptări şi de viziuni întemeiate atît pe caracteristicile naturii umane, cît şi pe stadiile şi proiecţiile organismului social.

Ca teritoriu al competenţei, în cercetare este mai evidentă mişcarea reală a valorilor, relaţia neprefăcută cu anumite studii ale adevărului. Mişcarea informaţiei din cărţi este un pas spre universul cunoaşterii, iar raporturile informaţiei cu existenţa şi cu perspectivele societăţii sînt atît de diverse şi complexe încît ignorarea aceste realităţi nu mai poate fi acceptată la nivelul profesiilor specifice şi cu atît mai puţin la nivelul strategiilor dezvoltării.

Cercetarea ştiinţifică trebuie să conducă la performanţă, la calitate în toate zonele cunoaşterii. Cartea va fi acel tărîm pe care vor sosi generaţii diverse şi vor afla din ficare cercetare cine a trăit în epocile anterioare.

Cartea pentru societate este un fenomen miraculos care a srtăbătut mileniile culturale ale umanităţii. O carte rară e o comoară pentru fiaecare ce o citeşte. Cartea a fost cea prin care aflăm toate evenimentle petrecute în lume din cele mai vechi timpuri şi pînă în zilele noastre. Societatea a existat din vremuri de demult şi permanent a trecut prin prisma transformărilor sociale cum au fost războaie, secetă, revoluţii, dar nu a rămas cu trecutul , ci permanent a căutat un drum spre cultură, spre un apogeu al viitorului asta este şi acea mare trecere paentru carte, căci sînt cărţi de diverse tipuri mai mari, mai mici, de buzunar care aşteaptă un cititor bun şi îngăduitor.



Omul este cel care va promova cartea pretutindeni prin faptele sale şi nu trebuie să ignorăm cartea, ea este sufletul societăţii, un ocean mare care limpede fiind doreşte un viitor pentru vietăţile lui. Cartea are o unică dorinţă să fie citită, promovată şi deschisă ori de cîte ori avem nevoie.

Materialele din domeniul biblioteconomic sînt o cale de a organiza diverse activităţi, servicii în cadrul bibliotecii, este un suport informaţional pentru bibliotecari, revistele oferă posibilitate cititorului de a fi promovat în societate prin activităţile petrecute la bibliotecă. Aceste materiale sînt călăuza noastră pe calea activităţilor permanente şi pentru lărgirea spectrului profesional.
Yüklə 89,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin