Bilim ve Ütopya, 2011
Steve Jobs: Sermayenin Diktatörlüğünün Gözde yatırımcısı
İrfan Erdoğan
Tarihi yapanlar ve Yazanlar
İnsan kendi tarihini, kendini içinde bulduğu koşullarda, kendisi yapar demiş, Karl Marx. Aynı zamanda, üretim araçlarını yöneten güçlerin, düşünsel üretimi de genel olarak kontrol ettiklerini belirtmiş. Dolayısıyla, Steve Jobs gibi işadamlarının egemen iletişim araçlarında örnek alınması gereken başarılı insan olarak gösterilmesi; düşünsel, duygusal ve vicdansal kontrolün kimlerin elinde olduğunu ve kimler için yapıldığını gösterir: Tarih egemen güçler için yapılır ve yazılır. Bu yapma ve yazma işini de ekonomik, düşünsel ve vicdansal olarak yoksun bırakılmışların kiralanmış veya kiralanmamış bir kısmı, gerektiğinde ekonomik, düşünsel ve vicdansal olarak yoksun bırakılmışların diğer kısmını öldürerek yapar.
Üretim, dolaşım ve tüketime herkes katılır; fayda ise bu katılımı düzenleyenlerin elinde toplanır. En eski çağlardan beri, insanlık için utanç verici örnek olarak sunulması gereken insanımsılar tarih, sosyoloji, psikoloji ve siyaset bilimi kitaplarında ve popüler medyada yüceltilir; insana ve insanlığa zarar vermiş olan büyük soyguncular, vurguncular, sömürgenler muhteşem insan, yardımsever hayırlı zengin veya büyük devlet adamı olarak “rahmetle anılır:” Egemenin kendisini sunuşu ve kölenin köleliğine egemenlik koşullarını yeniden üreterek canla başla katılışı...
Tarih aynı zamanda, adaletin yerini alan adaletsizliğe, haklının ve hakkın yerini alan haksızlığa, doğrunun yerini alan yanlışa karşı mücadeleler tarihi olmuştur ve bu tarih egemen medyada/kitaplarda ya yer almaz ya da çarpıtılarak sunulur; kendini-içinde-bulduğu-koşullarda köleliğinin farkında olanların ve tarih boyu öldürenlerin ve ölenlerin kendisi gibiler olduğu görenlerin bilişlerinde ve vicdanlarında taşınır bu tarih.
Steve Jobs
Steve Jobs (1955-2011) 1870 sonlarında ortakları Steve Wozniak, Mike Makkula ve diğerleriyle Apple II serisi kişisel bilgisayarların tasarımı, geliştirilmesi ve pazarlama işinde lider rol aldı. Apple firmasındaki yöneticiler kadrosu içindeki güç mücadelesini kaybeden Steve, 1985’de Apple firmasını terketti. NeXT isimli yüksek-eğitim ve ticari pazarda uzmanlaşan bir bilgisayar platformu kurdu. 1986’da Lucasfilm Ltd’nin bilgisayar grafik bölümünü aldı ve burdan Pixar Animation Studio oluştu. 1996’da Apple firması NeXT firmasını satın alınca, Steve Apple yönetimine geri döndü. 2006’da Pixar’ı The Walt Disney Company aldı, fakat Steve hisselerin yarıdan fazlasına sahip olarak kaldı. Apple’da 2000’den itibaren sürekli CEO olan Steve iPod, iPhone ve iPad serüveninin kahramanı olarak nitelendi. 2000’de başlayan kansere Ağustos 2011’de yenik düşerek dünyayı terketti.
Dostları ilə paylaş: |