BöLÜm I hakem heyeti, temyiz kurulu ve DİĞer görevliler kisim I giRİŞ Madde 1 amaç



Yüklə 0,65 Mb.
səhifə1/9
tarix09.01.2019
ölçüsü0,65 Mb.
#94431
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


GİRİŞ

Bu Memorandum bir kural kitabı değildir. Yarışmaların organizasyonunun ve yürütülmesinin mümkün olduğu kadar mükemmel olmasını sağlamak ve ayrıca bu Yarışmaların kurallarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla Organizasyon Komitelerine, Engel Atlama Yarışmalarındaki tüm sorumlu Görevlilere ve faal sporculara belirli talimatlar vermek için düzenlenmiştir.

Bu belge, söz konusu disiplin ile ilgili tek belgeler olan, FEI Statüsü, Genel Yönetmeliği, Engel Atlama Yarışma Talimatı ve Veteriner Yönetmeliği ile birlikte okunmalıdır.

Talimat ve Yönetmelikte tüm durumlar öngörülmemiştir. Bu yüzden, şüpheli durumlarda veya beklenmedik ya da istisnai hallerde, bu Talimatın ve Yönetmeliğin düzenlenme ruhuna saygı göstererek, sportif bir şekilde ve ilgili herkes açısından adil bir karar vermek Hakem Heyeti ve Temyiz Kurulunun sorumluluğudur.

Uluslar arası bir Engel Atlama Yarışmanın organizasyonu karmaşıktır ve öncelikle uzman bir Organizasyon Komitesinin söz konusu Yarışmanın sorunsuz olarak yürütülmesi için gerekli tüm detayları hesaba katmasını gerektirir.

Görevlilerin (Hakem Heyeti, Temyiz Kurulu, Veteriner Kurulu, Teknik Delege, Pist Şefi, Veteriner Delegesi, Baş Komiser) her birinin oynaması gereken önemli ve kesin bir rol vardır. Ancak, Müsabakaların başarısı ve düzenliliği açısından, bu kişilerin mükemmel bir uyum içerisinde birlikte çalışması esastır.

Sporcuların ilgili olan herkesin işbirliği içerisinde olmasının kendi menfaatlerine olduğu gerçeğini göz ardı etmemesi gereklidir.

BÖLÜM I HAKEM HEYETİ, TEMYİZ KURULU ve DİĞER GÖREVLİLER

KISIM I - GİRİŞ

Madde 1 - AMAÇ

Bu Bölümün amacı:



  1. Yarışma öncesinde, esnasında ve sonrasında Yönetmeliğin Hakem Heyeti, Başkanı, Yabancı Hakem, Teknik Delege, Pist Şefi, Temyiz Kurulu, Veteriner Kurulu ve tüm diğer Görevliler ile ilgili tüm kurallarını bir araya getirmek ve tanımlamak;

  2. Görevleri, yetkileri ve vazifelerinin yanı sıra sorumlulukları ile ilgili talimatlar vermek;

  3. Aralarında bulunması gereken ilişkileri açıklığa kavuşturmak;

  4. Yarışma esnasında Talimatların uygulanmasında ortaya çıkabilecek şüpheli durumlarda yorum yapmak ve böylece hakemliğin istikrarlı olmasını sağlamak ve

çizimlerin yardımıyla Talimatların bazı bölümleri ile ilgili çeşitli hakemlik problemlerini çözmek.

KISIM 2 – SORUMLULUKLAR, YETKİLER VE GÖREVLER

Madde 1

HAKEM HEYETİ (HH)

  1. Hakem Heyetinin başlıca görevi tüm müsabakalarda teknik hakemlik yapılması ve nihai sonuçların tayin edilmesidir. Bu yargılama sürecinde ortaya çıkabilecek tüm sorunların çözülmesi HH’nin sorumluluğundadır.

  2. Ayrıca, HH yetkili olduğu dönem boyunca söz konusu meselelerin Temyiz Kurulu veya (atanmış ise) Teknik Delegenin yetki alanına girmediği hallerde Yarışma öncesinde, esnasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek tüm teknik ve hukuki meselelerle ilgili karar almaya yetkilidir.

  3. Tercihen Hakem Heyeti Başkanı ve/veya Müsabaka başhakemi dahil olmak üzere, minimum üç üye karar alma yetkisine sahiptir ve alınan tüm kararlardan ortaklaşa olarak sorumludur.

  4. Hakem Heyeti Başkanı müsabakanın Hakem Heyeti için bir rotasyon planı düzenlemekle görevlidir. Bu sorumluluğu almaya yetkili tüm üyeler önceden belirlenmiş üç noktada sırayla görev almalıdır. Ayrıntılı bilgi için rotasyon bölümüne bakınız.

  5. Hakem Heyeti veteriner kontrolünde FEI Veteriner Delegesi/Kurulu ile birlikte panele dahil olmalıdır. Bir atın yarışmasına izin vermeme kararı Veteriner Kurulu/Veteriner Delegesinin önerisi üzerine Hakem Heyeti tarafından alınır. Bu karara karşı temyize başvurulamaz.

Eğer Hakem Heyeti Veteriner Delegesinin önerisi doğrultusunda hareket etmezse, bu durum Temyiz Kuruluna rapor edilmeli ve Genel Sekretere gönderilen Veteriner raporunda yer almalıdır.

  1. Hakem Heyeti Ekip Şeflerini ve Ferdi Sporcuları dinlemeye hazır olmalı ve Talimatlar ve/veya Program ile ilgili tüm soruları yanıtlayabilmelidir.

Madde 2

HAKEM HEYETİ BAŞKANI

1. Hakem Heyeti Başkanı (Hakem Heyetinin üyeleri ile birlikte) müsabakaların FEI Yönetmelikleri ve programdaki koşullar uyarınca yürütülmesinden sorumludur. Bu nedenle kendisi güçlü karakter yapısına sahip ve ayrıca Talimatlar ile uluslar arası bir Yarışmanın organizasyonu hakkında bilgi sahibi olmalıdır. FEI’nin resmi iki dilinden (İngilizce ve Fransızca) birini anlamalı ve konuşmalıdır.



  1. Yabancı Teknik Delegenin atanmadığı durumlarda Hakem Heyeti Başkanı bu görevi üstlenir.

  2. Programlar düzenlenirken ve ayrıca organizasyonun halen çözülmesi gereken problemlerinin tartışılması esnasında Organizasyon Komitesi Hakem Heyeti Başkanına danışmalıdır. Bir Teknik Delegenin bulunmadığı Yarışmalarda Hakem Heyeti Başkanından Organizasyon Komitesine danışmanlık yapmasının istenmesi önerilmektedir.

Bu durumda Hakem Heyeti Başkanının yarışmaya gelmeden önce kesin programı ve çizelgeyi incelemesi esastır.

  1. Organizasyon Komitesinden Yarışmanın başlamasından önce başlıca Görevlilerin katılacağı ve Yarışmanın organizasyonu ile ilgili tüm teknik konuların ele alınacağı bir ön toplantı düzenlenmesini talep etmelidir.

  2. Bir CSIO Yarışmasının, bir Şampiyonanın veya bir FEI Dünya Kupası Finalinin Organizasyon Komitesi ile anlaşmaya varması kaydıyla; Hakem Heyeti Başkanı buna ilaveten ortaya çıkabilecek ve teknik bir bakış açısından kendisinin karar vermesini gerektiren sorunların çözümlenmesi ve programdaki müsabakaların tanımları ile ilgili olarak oluşabilecek belirsizlikleri açıklığa kavuşturmak için Ekip Şefleri ve ferdi sporculardan sorumlu kişiler ile (tercihen Yarışmadan önceki gün) bir toplantı daha düzenler.

  3. Hakem Heyeti Başkanı, FEI Veteriner Delegesi/Kurulu ile birlikte panelin müsabakaya katılmasını uygun bulmadığı at(lar)ın tekrar muayenesi için belirli bir saat ve yer belirler. At(lar)ın muayenesi esnasında anlaşmazlık olması halinde, derhal açıklanması gereken son kararı alır. Bekleme boksuna gönderilen atların tekrar muayenesi veteriner kontrolünden sonraki gün yapılabilir.

  4. Talimatlar veya Program ile ilgili tüm soruları açıklığa kavuşturmak Hakem Heyeti Başkanının görevidir. Kendisi her zaman için Ekip Şeflerini ve/veya ferdi katılımcıları dinlemeye hazır olmalıdır.

  5. FEI Talimatları ve Yönetmelikleri hakkında otorite ve bilgi sahibi olduğundan, Yarışma organizasyonunun sorunsuz olması amacıyla bunlara uyulmasını sağlamalıdır.

  6. Eğer mümkünse Yabancı Hakem ile birlikte müsabaka sahalarının yerlerini, Hakem Heyeti için yapılan düzenlemeleri, seyislerin kaldıkları yerleri ve ahırları teftiş etmelidir. Bu sebeple Yarışmanın başlamasından bir gün önce Yarışma yerinde olmalıdır.

  7. Hakem Heyeti Başkanı Pist Şefinden ve Organizasyon Komitesinden müsabaka sahası ile çalışma ve ısınma sahalarının yüzeylerinin her zaman mümkün olan en iyi şekilde muhafaza edilmesini talep etmelidir.

  8. Hakem Heyetinin ortaklaşa aldığı kararların doğru olmasını ve halkın gereken şekilde bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla Yarışmanın tüm detaylarının açıkça düzenlenmesi her şeyden önemlidir. Hakem Heyeti Başkanı tüm teknik konuların sunucu aracılığıyla doğru şekilde anons edilmesinden sorumludur.

  1. Müsabakalardan önce, Veteriner Kurulu Başkanı/Veteriner Delegesi ve, eğer uygunsa, İlaç Kontrol Programı (İKP) test Veterineri ile birlikte “Yasaklı Maddeler için Standart Numune Alma Prosedürü” uyarınca test edilecek atların seçilmesi için kullanılacak yöntemi belirler. Bu işlem gizli olarak yapılmalıdır.

  2. Her müsabakadan önce hazırlanmış olan parkurları Yabancı Hakem ve eğer mümkünse bu müsabakada görev yapan Hakem Heyetinin diğer Üyeleri ve Pist Şefi ile birlikte teftiş etmelidir. Bu esnada parkurun izi ve uzunluğu ve ayrıca bazı engellerde alınacak hakemlik kararları ile ilgili olarak ortaya çıkmış olabilecek tüm şüpheli noktaları açıklığa kavuşturmalıdır. Baraj parkurlarına özel bir dikkat göstermelidir.

  3. Görevlerini daha az deneyime sahip bir meslektaşına devrettiği zamanlarda bile, Hakem Kulesinde hazır bulunmalı ve her müsabakanın yürütülmesini büyük bir dikkatle izlemelidir. Her zaman için Hakem Heyetinin faaliyetlerinin bütün sorumluluğunu almalıdır.

  4. Hakemlerin karar alırken tarafsız olmasına ve tüm Sporcular için aynı koşullara uyulmasına özen göstermelidir.

  5. Gerekli olması halinde 6 saniyelik bir ilave ile zaman düzeltmesi yapmak suretiyle kronometreci tarafından belirlenmiş olan süreyi ayarlamak ve ayarlanmış olan sürenin anons edilmesini sağlamak sadece Hakem Heyetinin sorumluluğundadır. Bu görev kronometre tutmakla görevli kişiye ait değildir.

  6. İkinci bir manşın ve/veya bir barajın/barajların koşulmasının planlandığı müsabakalarda, Hakem Heyeti Başkanının ısınma sahasındaki Sporculara ilk Sporcunun müsabaka sahasına giriş saatinden beş (5) dakika öncesinde uyarıda bulunması şiddetle tavsiye edilmektedir.

  7. Uluslar Kupası müsabakalarının 1. Ve 2. Manşları arasında Hakem Heyetine giriş sırasında gerekli değişiklikleri yapma ve Pist Şefi ile birlikte parkurda gereken ayarlamaları gerçekleştirme imkanı tanımak için en azından on beş (15) dakikalık bir ara verilmelidir.

  8. Hakem Heyeti Başkanının organizasyonda sorumluluk sahibi olan ilgili herkesle iyi ilişkilere sahip olması çok önemlidir. Yine de kendi olumlu veya olumsuz görüşlerini açıklamaktan çekinmemelidir. Övgü genellikle bir Yarışmanın organizasyonuna yardımcı olmanın en iyi yöntemidir.

  9. Ekip Şeflerinin ve Sporcularının zaman çizelgesinin bir kopyasını aldığından ve tüm değişiklikler konusunda derhal ve doğru şekilde bilgilendirildiklerinden emin olmalıdır.

  10. İtiraz olması halinde Yabancı Hakeme ve Hakem Heyetinin Üyelerine danışarak ilgili sorunu tüm yönlerden incelemelidir. HH’nin kararı mümkün olduğu kadar kısa sürede yazılı olarak verilmelidir. İtirazda bulunan kişinin yanı sıra ilgili diğer kişilere de görüşlerini bir oturumda açıklama imkanı tanınmalıdır.

  11. Yarışmanın sonunda, Hakem Heyeti Başkanı eğer mümkünse Yabancı Hakem ile birlikte tüm yarışmanın bir değerlendirmesini yapmalı ve Yarışmadan sorumlu kişilere organizasyon ile Yarışmanın yürütülmesinin yanı sıra Programın başarısı konusunda tarafsız bir görüş bildirmelidir. Eğer gerekirse gelecekteki Yarışmaların daha iyi bir şekilde organize edilmesi için önerilerde bulunmalıdır.

MÜSABAKA BAŞHAKEMİ

  1. Sahaya girdiği andan itibaren parkurunu tamamlayıp sahadan çıktığı ana kadar bir Sporcuyu asla gözden kaybetmemeli ve kendi işlevleri ile alakalı idari işleri iş arkadaşlarına bırakmalıdır.

  2. Parkuru Pist Şefi ve Yabancı Hakem, eğer mümkünse Hakem Heyeti Başkanı ve yine eğer mümkünse Hakem Heyetinin diğer üyeleri ile birlikte gezmelidir.

  3. Bu esnada parkurun izi ve uzunluğu ve ayrıca bazı engellerde alınacak hakemlik kararları ile ilgili olarak ortaya çıkmış olabilecek tüm şüpheli noktaları açıklığa kavuşturmalıdır. Baraj parkurlarına özel bir dikkat göstermelidir.

  4. Zil ve saatten (başlatılmasından ve durdurulmasından) ve müsabakanın günlük program uyarınca ilerleme hızının kontrolünden, Hakem Heyeti Başkanı, (eğer varsa) Yarışma Direktörü ve Organizasyon Komitesi ile anlaşarak, tam olarak sorumludur.

  5. İkinci bir manşın ve/veya bir barajın/barajların olduğu müsabakalarda, ısınma sahasındaki Sporculara ilk Sporcunun müsabaka sahasına giriş saatinden beş dakika öncesinde uyarıda bulunulması önemlidir. Uluslar Kupası müsabakalarının 1. ve 2. Manşları arasında Hakem Heyetine giriş sırasında gerekli değişiklikleri yapma ve Pist Şefi ile birlikte parkurda gereken ayarlamaları gerçekleştirme imkanı tanımak için en azından on beş dakikalık bir ara verilmelidir

Madde 3 YABANCI HAKEM

  1. Yabancı Hakem Hakem Heyetinin bir üyesidir ve bu Heyetin görevlerini paylaşır. Yabancı Hakemin başlıca görevi Hakem Heyetinin tüm operasyonlarını takip etmek ve FEI Talimatları ile Yönetmeliklerine uyulmasını sağlamaktır. Havuz engeli hakemi olarak atanamaz.

  2. Yabancı Hakem Hakem Heyeti Başkanı ile birlikte FEI Yönetmelikleri konusunda tavsiyede bulunmak veya yorum yapmak için davet edilebilir.

  3. FEI’nin temsilcisi olarak, Yabancı Hakem aynı zamanda Organizasyon Komitesine, Hakem Heyeti Üyelerine, Ekip Şeflerine ve ferdi Sporculara da tavsiyede ve yardımda bulunabilir.

  4. Yarışma esnasında Ekip Şefleri ve/veya ferdi Sporcular tarafından sorulan sorular ve dile getirilen problemleri dinlemeye hazır olmalıdır. Eğer bu soruları haklı bulursa, konu OK ile ilgili ise, durumu Hakem Heyeti Başkanı ve Organizasyon Komitesine bildirmelidir.

  1. Her müsabakada Sporcuların son sıralamasını kontrol etmelidir.

  2. Hakem Heyeti Başkanı ile birlikte her müsabakadan önce parkuru teftiş etmeli ve engellerin boyutlarının Programa uygun ve belirli sınırlar dahilinde olduğundan ve sportmence olmayan veya tehlikeli gözüken herhangi bir engel olmadığından emin olmalıdır (her şeyden önce kepçeleri kontrol etmelidir).

  3. Hakem Heyetinin karşılaştığı sorunlarla ilgili görüşlerini bildirmelidir.

  4. Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenen teknik toplantılara katılmalıdır.

  5. Sporcular ve seyisler ile ilgili tüm idari ve lojistik konuların (harcamalar, konaklama, seyahat vs.) Programın gereksinimlerine uygun olmasını sağlamalıdır.

  6. FEI’nin dillerinin hem yazılı ve hem de sözlü anonslarda kullanılmasını sağlamalıdır.

  7. Hakem Heyeti Başkanı tarafından düzenlenen rotasyon tablosu uyarınca hakemlik yapmalıdır. OK tarafından resmen Yabancı Hakem olarak atanan görevli Yarışmanın organizasyonu hakkında uygun formatta bir rapor hazırlamakla ve bu raporu FEI Genel Sekreterine sunmakla yükümlüdür.

CSIO, CSI4* ve CSI5* yarışmalarının yanı sıra Arap ve Orta Avrupa Liglerindeki FEI Dünya Kupası Yarışmalarındaki Yabancı Hakemler FEI Engel Atlama Komitesi tarafından aday gösterilir ve OK tarafından atanır.

  1. Bu sorumluluk Yabancı Hakemin aşağıdakileri yapmasını gerektirir:

  • Programın genel koşulları uyarınca, Ekip Şefleri, Sporcular ve seyisler için yapılan düzenlemeler konusunda Organizasyon Komitesinden bilgi almak.

  • Özel ödüller dahil olmak üzere tüm ödüllerin Genel Yönetmelik uyarınca dağıtılmasını sağlamak için büyük bir özen göstermek.

  1. Yabancı Hakem Organizasyon Komitesini eğer mümkünse Hakem Heyeti Başkanı mevcut iken tüm eleştirileri ve geçerli olduğunu düşündüğü tavsiyeleri konusunda bilgilendirir.

  2. Yabancı Hakem aynı Yarışma esnasında asla tamamen ulusal bir nitelikte görevleri (örneğin antrenör, Misyon Şefi vs.) üstlenemez.

  3. Pist Şefinin görevlerine doğrudan müdahale etme yetkisine sahip olmasa da, eğer gerekirse, parkur gezilirken Hakem Heyeti Başkanının görevlerine kesinlikle müdahale edebilir.

  4. Hakem Heyeti Başkanının izni ile, Yabancı Hakem Pist Şefi ile doğrudan irtibata geçebilir. Ancak görüş farklılığı olması halinde son kararı alacak olan Hakem Heyeti Başkanına başvurmalıdır.

Madde 4

TEKNİK DELEGE ve PİST ŞEFİ

TEKNİK DELEGE

  1. Teknik Delegenin yetkileri ve görevleri Genel Yönetmelikte belirtilmiş ve işbu Memorandumun ilgili Bölümünde daha ayrıntılı olarak izah edilmiştir.

  2. Teknik Delegenin atanmadığı durumlarda Hakem Heyeti Başkanı Teknik Delegenin görevlerini ve sorumluluklarını üstlenir.

PİST ŞEFİ

Pist Şefinin yetkileri ve görevleri Genel Yönetmelikte belirtilmiş ve işbu Memorandumun ilgili Bölümünde daha ayrıntılı olarak izah edilmiştir.



Madde 5

HAVUZ HAKEMİ

  1. Havuz hakemi tam karar yetkisine sahiptir. Bu sebeple Engel Atlama Yarışma Talimatı çerçevesinde Hakem Heyetinin bir üyesi olmalıdır.

  2. Özellikle Havuz Hakemi olarak Hakem Heyeti Başkanı tarafından atanmalıdır.

  3. Yabancı Delege veya Pist Şefi veya asistanlarından biri Havuz Hakeminin görevlerini yürütemez.

  4. Havuz Hakemi Hakem Heyeti tarafından görülebilir olmalıdır. Eğer mümkünse, kendisini bu engelle ilgili kararları alabilmek için havuz engelin (iniş tarafındaki çıtaya paralel olarak) iniş tarafını gösteren çıtayı en iyi şekilde görecek şekilde konumlandırmalıdır.

  5. Hakem Heyetine işaret vererek yapılan hataları bildirmekle ve bunları giriş sırası listesine kaydetmekle yükümlüdür. Hata yapılmazsa, işaret verilmez. Yapılan çeşitli hatalar için ayrı ayrı işaret verilmelidir.

  6. Havuz Hakemi her Sporcunun havuzda aldığı sonucu giriş sırası listesine kaydetmelidir. Aynı zamanda üzerinde herhangi bir darbe olan tüm mumlu kil parçalarını saklamalı ve atın numarası ile işaretlemelidir. Eğer iniş tarafındaki mumlu kil üzerinde bir iz kalmışsa, izin bulunduğu parça yerinden çıkartılmalı, atın numarası ile işaretlenmeli ve kanıt olarak saklanmalıdır.

Madde 6

BAŞ KOMİSER VE KOMİSERLER

  1. Tüm uluslar arası yarışmalar için bir Baş Komiser (Madde 147) atanmalıdır. Kendisinin yetkisi altında uygun sayıda Yardımcı Komiser görevlendirilmelidir. Komiserlerin hepsi görevde iken üzerinde “FEI Komiseri” yazan belirgin yaka kartları veya kol bantları takmalıdır. Yarışma yerindeki tüm noktalara giriş izinleri vardır.

Baş Komiser Engel Atlama alanında deneyimli bir kişi olmalı ve FEI’nin resmi dillerinden birini veya ikisini bilmelidir. İsmi FEI rehberindeki komiserler listesinde bulunmalıdır. Otoritesine Sporcular, seyisler, Ekip Şefleri, antrenörler ve at sahipleri tarafından saygı gösterilmelidir. Olağan dışı tüm olayları Hakem Heyeti Başkanına rapor etmekle yükümlüdür.

Baş Komiser Organizasyon Komitesinin bir üyesidir. Yarışma düzenlenirken güvenlik ve özellikle ısınma sahalarının kontrolü, atların çalıştırılması vs. ile ilgili konularda kendisine danışılmalıdır. Tüm teknik toplantılara davet edilmelidir ve asistanlarının bilgilendirilmesi ve kendilerine talimat verilmesinden sorumludur. Ahırlardan sorumlu görevlinin ve ayrıca Sporcuların sahaya çağırılmasından sorumlu görevlinin Baş Komiserin sorumluluğuna verilmesi önerilmektedir. Baş Komiser tüm Yarışma boyunca Hakem Heyeti, Pist Şefi ve Veteriner Kurulu/Delegesi ile yakın temas halinde çalışır. Her zaman uygun bir iletişim aracı ile erişilebilir olmalıdır.



  1. Ahırların, çalışma ve ısınma sahalarının 24 saat boyunca gözetim altında olmasının sağlanması amacıyla, bu alanları kontrol etmek için yeterli sayıda Komiser görevlendirilmelidir. Gözetim işlemi sadece müsabakalar yapılırken değil aynı zamanda atların ısıtılması için çizelgede belirtilmiş olan süre boyunca da yapılmalıdır.

  2. Görevlerinin önemi dolayısıyla, tüm Komiserler atların eğitimi hakkında derin bir bilgiye sahip, Genel Yönetmelik çerçevesinde tüm gerekli niteliklere haiz kişiler olmalıdır. Bu kişiler ayrıca atlara kötü muamele ve ısınma ile çalışma sahalarında kullanılacak malzemeler ile ilgili olarak Engel Atlama Yarışma Talimatında belirtilmiş olan koşulları bilmelidirler.

  3. Komiserlerin görevi söz konusu Yönetmelik ve Talimatın gereksinimlerinin tam olarak yerine getirilmesinin sağlanması ve bu gereksinimlerin ihlal edilmesi halinde durumun Baş Komiser vasıtasıyla Hakem Heyeti Başkanına rapor edilmesidir.

  4. Geceleri çalışma ve ısınma sahaları kapatılmalı ve engeller kaldırılmalıdır.

  5. Isınma sahasında engel yapmanın doğru ve yanlış yöntemlerini gösteren bir şema Ek I, Bölüm 1’de verilmiştir. Komiserlerin çeşitli görevleri ile ilgili özel belgeler ayrıca www.fei.org adresindeki FEI web-sitesinde de mevcuttur.

  6. Tüm yarışma boyunca, ısınma sahalarının, ana sahanın ve Sporcular ile atların kullanımına açık diğer sahaların nasıl ve ne zaman kullanılacağını isme göre gösteren bir çizelge kullanılmalıdır. Bu çizelge tüm Şeflere, Sporculara ve Görevlilere dağıtılmalıdır.

Madde 7

ENGELLERDE, BAŞLANGIÇTA VE BİTİŞTEKİ KOMİSERLER

  1. Engellerdeki Komiserlerin görevi Hakem Kulesinden görülmeyen engellerde yapılan hataları bayraklar ile işaret ederek Hakem Heyetine yardımcı olmaktır.

  2. Bu kişiler Engel Atlama Yarışma Talimatı konusunda bilgili olmalıdır.

  3. Engellerin yanında nerede duracaklarına Müsabaka başhakemi tarafından karar verilir ve Komiserler engele yaklaşan veya parkur yapmakta olan bir atı engellememek için bu noktadan ayrılamazlar.

  4. Sporcunun başlangıç ve/veya bitiş fanyonlarından geçişi Hakem Kulesinden açıkça görülemiyorsa, biri başlangıç ve diğeri de bitiş fanyonunda olmak üzere iki Komiser yerleştirilmeli ve bu kişiler Sporcunun bindiği atın fanyonu tam olarak geçtiği anı işaret etmelidirler. Sporcuların parkuru tamamlama süresi Hakem Kulesinde kaydedilir.

Madde 8

HAKEM HEYETİ BAŞKANI, MÜSABAKA BAŞHAKEMİ VE YABANCI HAKEM İÇİN KONTROL LİSTELERİ

1. Hakem Heyeti Başkanı

Yarışmadan birkaç hafta önce.

Aşağıdaki konularda Organizasyon Komitesi ile işbirliği yapmak:

- Programı düzenlemek.

- Hakem Heyeti Üyelerini atamak ve Hakem Heyeti için bir çalışma planını yapmak.

- Organizasyon, müsabakaların zaman çizelgesi vs. hakkında tavsiyede bulunmak.

- Pist Şefi ile irtibat kurmak.

- FEI’nin onayını ve yorumlarını takiben Programı kontrol etmek.

- Veteriner Kurulu Başkanı veya Veteriner Delegesi ile uzlaşma içerisinde atların veteriner kontrolü ve tekrar kontrolü için zamanı belirlemek. Kontrolün yapılacağı noktada yeterli teçhizat (masalar, sandalyeler, bokslar vs.) olmasını sağlamak ve gerekli sekreterleri atamak.



Yarışma başlamadan önce:

- Yarışma sekreteri, Hakem Heyeti Sekreteri, sunucu, tıbbi görevli ve kronometrecilerin yanı sıra nalbant ile irtibat kurmak.

- Duruma göre, Yabancı Hakem ve Hakem Heyeti Üyeleri, Temyiz Kurulu Başkanı, Veteriner Kurulu Başkanı veya Veteriner Delegesi, Yabancı Veteriner Delegesi ile irtibat kurmak.

- Çizelgeyi, katılımcıların (Sporcular ve atlar) listesini, farklı müsabakalar için giriş listelerini ve parkur planlarını kontrol etmek. Davetiyeler ile ilgili kurallara uyulmasını sağlamak.

- Teknik toplantılara katılmak ve önerilerde bulunmak.

- Para ödüllerinin miktarlarını ve dağılımını kontrol etmek.

- Baş Komiserin ve yardımcılarının sorumluluk alanlarını kontrol etmek.

- Müsabaka sahası ile çalışma ve ısınma sahalarının zeminlerini kontrol etmek

- Eğer bir Teknik Delege atanmamış ise, Teknik Delegelik görevini üstlenmek.

Müsabakadan önce:

- Parkuru Yabancı Hakem, Yabancı Teknik Delege ve Pist Şefi ile teftiş etmek.

- Zilin, yedek zilin ve kronometrenin işlemesini, Hakem Heyeti ve starter arasındaki iletişimi, Hakem Heyeti ve Pist Şefi arasındaki iletişimi vs. kontrol etmek.

- Giriş sırasında değişiklik veya at değişikliği konusunda yapılan talepleri değerlendirmek

- Veteriner Kurulu Başkanı, veya Veteriner Delegesi ve uygunsa İKP ile Yasaklı Maddeler için Standart Numune Alma Prosedürü uyarınca test edilecek atların seçilmesini yöntemini belirlemek.

- Ortaya çıkabilecek diğer problemlerin üstesinden gelmek.



Müsabaka esnasında:

- Müsabaka esnasında veya sonrasında yapılan itirazları almak. Hakem Heyetinin Üyelerine danışmak ve mümkün olduğu kadar kısa sürede yanıt vermek.

- Hakem Heyetinin diğer Üyelerinin çalışmasını gözlemlemek.

Müsabakadan sonra:

- Bir müsabaka esnasında veya sonrasında alınan tüm itirazlar konusunda, itirazı Hakem Heyetinin görüşleri doğrultusunda ele aldıktan sonra, bir karar vermek



Yarışmadan sonra:

- Organizasyon Komitesine iyileştirme için önerilerde bulunmak

- Yaptırımlar uygulandığında Yabancı Hakem durum konusunda açıkça bilgilendirilmeli ve yaptırımın ana hatlarını belirten yazılı bir beyanın kopyası kendisine verilmelidir. Yabancı Hakem FEI Genel Sekreterine bir rapor gönderir.


  1. Yüklə 0,65 Mb.

    Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin