Capitolul I prezentarea generală a instanţEI



Yüklə 0,8 Mb.
səhifə1/10
tarix01.09.2018
ölçüsü0,8 Mb.
#76275
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


CAPITOLUL I

PREZENTAREA GENERALĂ A INSTANŢEI

Judecătorii conduc şi administrează o activitate de specialitate care face să funcţioneze un sistem complex ce reglează şi susţine toate celelalte sisteme sociale. În procesul de realizare a managementului judiciar, judecătorul şi legea trebuie să funcţioneze unitar pentru a susţine obiectivul final al acestui sistem – realizarea actului de justiţie de calitate, iar o activitate eficientă depinde de resursele materiale, informaţionale, umane dar şi de fondul de legi puse la dispoziţie celor care trebuie să le aplice.

Calitatea actului de conducere administrativă determină şi consolidează imaginea managerului în interiorul instanţei, dar şi o imagine în afara acesteia, având în vedere rolurile pe care acesta le are în domeniul interpersonal (de reprezentare, de lider, de agent de legătură), în domeniul informaţional (de observator activ, diseminator, purtător de cuvânt), în domeniul decizional (de întreprinzător, mânuitor de disfuncţionalităţi, distribuitor de resurse, negociator).

Credibilitatea, eficienţa, obiectivitatea, imparţialitatea şi independenţa sunt caracteristici calitative ale muncii judecătorului iar activitatea managerului în acest sistem urmăreşte susţinerea şi consolidarea muncii judecătorului, îmbunătăţirea actului de justiţie.

Managementul activităţii de conducere, desfăşurate în cadrul instanţelor din cadrul Autorităţii judecătoreşti, se întemeiază pe principiile generale care sistematizează această activitate, privind creşterea eficienţei acesteia, respectarea atribuţiilor postului, a responsabilităţilor şi a sferei de activitate, urmărind rezultatele şi scopurile acestei activităţi, îndeplinirea sarcinilor stabilite prin reglementări legale, integrarea activităţii specifice în întreg.

Rezultatul urmărit este optimizarea funcţionării sistemului, din punct de vedere administrativ şi coordonarea eforturilor pentru îndeplinirea atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, asumarea responsabilităţilor corespunzătoare funcţiei.

Curtea de Apel Craiova, a doua instanţă din ţară ca volum de activitate funcţionează din anul 1993, în imobilul situat în Craiova, str. Nicolae Titulescu nr.4, jud. Dolj.

După transmiterea imobilului în administrarea Ministerului Justiţiei (conform HG nr.450/08.09.1993), construcţia, cu destinaţie iniţială de locuinţă a fost transformată şi amenajată, în limita permisă de structura sa funcţională, ca sediu de instanţă.

Creşterea numărului de personal în decursul anilor (judecători şi personal auxiliar) a avut ca efect o supraaglomerare a tuturor spaţiilor cu destinaţie de birouri, ceea ce a impus găsirea unor soluţii de moment, prin amenajarea în podul clădirii a unor spaţii pentru birouri, care nu oferă însă condiţii corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii.

Spre exemplificare, prin transformările intervenite,



  • nu s-a reuşit separarea fluxurilor de circulaţie, astfel încât, în anumite zone, acestea se suprapun;

  • cele trei săli de judecată, de dimensiuni reduse, sunt insuficiente prin raportare la numărul secţiilor Curţii de Apel Craiova, ceea ce face ca şedinţele de judecată să se desfăşoare în mai mulţi timpi, contracronometru de multe ori, astfel că rolul şedinţelor programate după-amiaza este foarte încărcat;

  • cei 85 de judecători ai curţii au la dispoziţie numai 9 birouri (între 12 şi 25 mp, unele improvizate, fără lumină naturală), iar personalul auxiliar, în număr de 113, sunt repartizaţi câte 12-14 în birouri amenajate, inclusiv în fostele garaje şi în podul clădirii.

Prin Ordinul nr. 1831/C/7 iulie 2004, emis de Ministrul Justiţiei, în baza sentinţei civile nr. 274 din 11 martie 2004, pronunţată de Tribunalul Bucureşti (sentinţă rămasă irevocabilă), s-a dispus restituirea în natură a acestui imobil foştilor proprietari.

De la această dată, şi până în prezent, Curtea de Apel Craiova a continuat să folosească imobilul, în baza contractului de închiriere cu proprietarii.

După restituirea imobilului proprietarilor, calitatea de chiriaş a Curţii de Apel Craiova nu a permis efectuarea unor îmbunătăţiri şi reparaţii curente, care să influenţeze în sens pozitiv condiţiile de muncă, întrucât toate aceste operaţiuni ar implica, în mod cumulativ, acordul proprietarului şi alocarea fondurilor bugetare necesare de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Începând cu anul 2004, conducerea Curţii de Apel Craiova, în considerarea prevederilor art.125 din Legea nr.304/2004 a întreprins numeroase demersuri pe lângă autorităţile centrale şi locale ale administraţiei de stat în vederea identificării şi obţinerii unui nou sediu corespunzător funcţionării acestei instanţe.

Situându-ne la limita minimă a cerinţelor necesare unei funcţionări normale a Curţii de Apel Craiova, considerăm că sunt necesare 20 de birouri pentru judecători, 30 birouri pentru personalul auxiliar de specialitate, spaţii corespunzătoare pentru registratura şi arhiva ce deservesc cele 5 secţii, 5 săli de judecată, cu camere de deliberare, fluxuri separate pentru judecători, personal auxiliar şi public.

Direcţiile de acţiune au vizat:



  • achiziţionarea imobilului unde funcţionează sediul actual al instanţei;

  • închirierea unui alt spaţiu care să răspundă exigenţelor pe care le implică un climat optim de muncă;

- realizarea investiţiei finanţate de Banca Mondială privind obiectivul „Extindere Tribunal Dolj - Curtea de Apel Craiova".

Actualmente, procedura iniţiată de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti pentru achiziţionarea imobilului din Craiova, str. Nicolae Titulescu nr.4, a fost abandonată, neexistând resursele financiare necesare.

Cât priveşte închirierea unui alt spaţiu, în proiectul de buget pentru anul
2010, aprobat de către Colegiul de conducere al instanţei, au fost incluse, estimativ sumele necesare pentru închirierea unui nou spaţiu (cu o suprafaţă utilă de aproximativ de 2800 m2, dublă faţă de cea actuală). Procedura pentru închirierea unui alt spaţiu va putea fi declanşată însă, numai dacă, în bugetul Curţii de Apel Craiova vor fi alocate sumele necesare.

La acest moment însă, în bugetul Curţii de Apel Craiova pentru anul 2010 au fost alocate sumele necesare pentru demararea procedurii de închiriere a unui alt spaţiu. Obţinerea unor fonduri suplimentare în acest scop, rămâne în continuare un obiectiv realizabil, însă numai în condiţiile rectificării bugetului actual.

S-a întocmit proiectul pentru construcţia Palatului de Justiţie, obţinându-se avizul de la Ministerul Culturii şi Cultelor în 2011, deşi, întreaga documentaţie a fost depusă în decembrie 2008.

Conducerea Curţii de Apel Craiova a fost asigurată de preşedinte şi cei doi vicepreşedinţi, aceştia din urmă având atribuţii clar stabilite prin Decizia Preşedintelui şi în concordanţă cu Legea nr.303/2004, Legea nr.304/2004 şi Regulamentul de Ordine Interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005.

În anumite probleme organizatorice, care au vizat aspectele generale de conducere a instanţei, a fost implicat şi Colegiul de conducere, conform competenţelor legale.

Colegiul de conducere al Curţii de Apel Craiova s-a întrunit în şedinţe, ori de câte ori a fost necesar, în vederea discutării problemelor organizatorice ale instanţei, dar şi a anumitor probleme de drept (cum ar fi sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru ca aceasta să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, interpretarea dispoziţiilor Regulamentului de Ordine Interioară al instanţelor judecătoreşti).

Sub un prim aspect, respectiv cel al managementului resurselor umane, trebuie menţionat că, desfăşurarea unei activităţi manageriale optime depinde de asigurarea numărului necesar de judecători şi personal auxiliar, corespunzător volumului de activitate al instanţei.

Privind din această perspectivă, s-a urmărit, de către conducerea Curţii de Apel Craiova, asigurarea unei dimensionări echilibrate a volumului de activitate prin evaluarea volumului de muncă şi a timpului de muncă necesar pentru realizarea sarcinilor şi realizarea resurselor umane alocate, iar acolo unde, specificul activităţilor a permis, s-a realizat o delegare de atribuţii.

În această ordine de idei, pe segmentul managementului resurselor umane, trebuie menţionat faptul că, în ultimii ani, în activitatea Curţii de Apel Craiova s-a resimţit o fluctuaţie permanentă a personalului judiciar, datorată pensionărilor, detaşărilor, concediilor medicale şi de maternitate, situaţie ce a impus eforturi susţinute pentru menţinerea unui minim echilibru al organizării activităţii de judecată.

Sub aspectul managementului resurselor materiale, conducerea curţii a avut în vedere:



  • finalizarea noilor obiective de investiţii;

  • continuarea lucrărilor de reparaţii capitale şi curente;

  • realizarea de noi investiţii;

- dotarea cu tehnică de calcul şi produse software.

Activitatea personalului auxiliar de specialitate şi a celui din cadrul Departamentului economico – financiar şi administrativ s-a desfăşurat sub coordonarea şi controlul preşedintelui, iar calitatea de ordonator de credite a fost delegată vicepreşedinţilor care au exercitat atribuţiile specifice, în limitele stabilite prin Regulamentul de Ordine Interioară al instanţelor judecătoreşti.

S-a urmărit îndeplinirea de către tot personalul a atribuţiilor prevăzute de lege şi regulamente, acordându-se o atenţie deosebită strategiilor naţionale şi secvenţiale în domeniul justiţiei.

În acest context, demersurile întreprinse de preşedintele şi vicepreşedinţii Curţii de Apel Craiova au vizat responsabilizarea preşedinţilor secţiilor curţii, precum şi ai celorlalte instanţe aflate în circumscripţia acesteia, în sensul îndeplinirii obligaţiilor stabilite prin H.G. nr.1346/2007 privind aprobarea Planului de acţiune pentru îndeplinirea condiţionalităţilor, din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare a progresului realizat de România, în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.

În baza Programelor PHARE derulate de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Curtea de Apel Craiova are actualmente în dotare 9 servere, 284 de staţii de lucru, 48 imprimante, 3 notebook-uri, 6 scanere şi un multifuncţional.

La nivelul instanţelor din raza Curţii de Apel Craiova tehnica de calcul include: 129 servere, 1362 staţii de lucru, 368 imprimante, 33 notebook-uri şi 42 multifuncţionale.

Ca ordonator secundar de credite, Curtea de Apel Craiova are şi sarcina de a organiza şi controla, atât în plan financiar contabil şi al resurselor umane, cât şi în ceea ce priveşte aspectele strict funcţionale ale activităţii, cele 4 tribunale şi 18 judecătorii arondate.

Prin contactul permanent cu conducerile instanţelor şi prin deplasările efectuate la fiecare dintre instanţele arondate, s-a căutat şi s-a reuşit a se avea o reprezentare exactă asupra realităţilor şi problemelor concrete cu care instanţele se confruntă, asupra modului în care conducerile administrative găsesc, propun şi pun în aplicare soluţii eficiente, în limitele date de legislaţia existentă şi de mijloacele materiale alocate.

Este de subliniat că preşedinţii şi vicepreşedinţii instanţelor arondate, împreună cu managerii economici, s-au dovedit a fi buni organizatori, implicându-se şi rezolvând problemele de natură administrativă.

În măsura în care prevederile legale şi bugetare le-au permis, conducerile tribunalelor şi ale judecătoriilor, au căutat să asigure condiţii bune de lucru, pentru a oferi justiţiabililor un serviciu public cât mai apropiat de nevoile şi aşteptările acestora.



CAPITOLUL II

ANALIZA ACTIVITĂŢII INSTANŢEI

ASPECTE CANTITATIVE


2.1. Volumul de activitate

Pentru a avea o imagine de ansamblu a activităţii Curţii de Apel Craiova – ca instanţă judecătorească, dar şi cu prerogative manageriale pentru instanţele din circumscripţie – vom prezenta următoarele date:



Cauze înregistrate şi soluţionate în anul 2010

Instanţa

Stoc 2009

Intrate

Soluţionate

Curtea de Apel Craiova

4670

18288

16880

Tribunalul Dolj şi judecătorii

17268

81402

76946

Tribunalul Gorj şi judecătorii

11841

64956

56069

Tribunalul Mehedinţi şi judecătorii

9748

46852

43949

Tribunalul Olt şi judecătorii

8764

36991

35868

TOTAL__52291__248489__229712'>TOTAL

52291

248489

229712

În anul 2010 activitatea Curţii de Apel Craiova a înregistrat ,ca şi în anul precedent, un volum mare de cauze caracterizate prin diversitate şi complexitate.

Astfel, în anul 2009 s-au înregistrat un număr de 19935 dosare, s-au soluţionat 19755 dosare, stoc 4490 dosare.

Faţă de acest an, în anul 2010 s-au înregistrat 18288 dosare, la care se adaugă un stoc de 4670 dosare, s-au soluţionat un număr de 16880 dosare, operativitatea reală fiind de 79,39%.
2.2. Volumul de activitate pe secţii

Secţia I Civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie

Comparativ cu anul 2009, s-a înregistrat un volum de activitate mai mare, numărul dosarelor pe rol fiind de 2.579, faţă de 2.138 în 2009.

S-a constatat creşterea stocului de dosare, respectiv la 561, în raport de 408 în anul 2009.

Creşterea stocului de dosare se explică, pe de o parte, prin numărul de dosare înregistrate în 2010, cărora li s-a alocat prim termen de judecată în 2011, respectiv 310, din care 98 apeluri şi 212 recursuri, iar pe de altă parte, prin faptul că s-a înregistrat o dublare, faţă de anul precedent, a numărului de dosare suspendate în apel (65 faţă de 32 în anul 2009), în materia acţiunilor formulate în baza Legii nr.221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, măsura fiind dispusă ca urmare a pronunţării Deciziei nr.1358/21octombrie 2010 a Curţii Constituţionale, publicată la data de 15 noiembrie 2010, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.5 alin (1) lit.a) din lege.

La data de 31 decembrie 2010, volumul de activitate al secţiei se prezenta astfel:




Stoc 2009

Intrate 2010

Pe rol

Soluţionate

Suspendate

Stoc la 31.12.2010

Direct

0

41

41

41

0

0

Apel

109

539

648

499

65

149

Recurs

299

1.591

1.890

1.478

69

412

TOTAL

408

2.171

2.579

2.018

134

561


Media pe stadiu procesual şi complete


Fond



















Apel

689

7

98

540

7

77

Recurs

1890

5

378

1478

5

296

Ponderea în cadrul secţiei a fost următoarea:

Directe - 1,59%

Apeluri - 25,13%

Recursuri - 73,28%

Situaţia volumului de activitate, prin excluderea cauzelor înregistrate în anul 2010, cărora li s-a repartizat prim termen de judecată în anul 2011, se prezintă după cum urmează:





Stoc 2009

Intrate 2010

Pe rol

Soluţionate

Suspendate

Stoc la zi 2010

TOTAL

408

1.868

2.276

2.018

134

258


Secţia a II-a Civilă şi Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale

În cursul anului 2010 s-au înregistrat la Secţia a II-a Civilă şi Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale un număr de 6835 dosare la care s-a adăugat stocul anilor precedenţi de 3031 dosare rezultând astfel un total de 9866 dosare.

Magistraţii Secţiei au soluţionat în cursul anului 2010 un număr de 6940 dosare, stocul la sfârşitul anului 2010 fiind de 2926 dosare, din care 573 suspendate.

Hotărârile pronunţate au avut ca obiect 6.894 cauze în recurs, din care au fost admise 2.278 în care s-a dispus casarea cu trimiterea cauzei spre rejudecare în 1081 de dosare, iar în 1197 s-a dispus casarea cu reţinerea cauzei pentru rejudecare de către instanţa de recurs.
Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori

În anul 2010 Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori a Curţii de Apel Craiova şi-a început activitatea cu un stoc de 385 de cauze.

Pe parcursul anului 2010 au mai fost înregistrate 2390 de cauze nou intrate, volumul de activitate ridicându-se aşadar la un total de 2775 de cauze penale.

Din acestea au fost soluţionate un număr de 2377 astfel că, la finalul anului 2010 se înregistrează un stoc de 398 de cauze penale, din care 2 suspendate.

Dacă ne raportăm la numărul de cauze nou intrate în anii anteriori:


  • 1613 cauze nou intrate în anul 2007

  • 1729 de cauze nou intrate în anul 2008 şi

  • 2028 de cauze nou intrate în anul 2009 - se constată că numărul cauzelor este într-o continuă creştere şi va creşte în mod semnificativ ca urmare a intrării în vigoare din 25 noiembrie 2010 a Legii nr.202/2010 cunoscută şi sub numele de „Mica reformă”.

Se constată şi o creştere constantă a complexităţii cauzelor, aspect ce nu se poate evidenţia în simplele date cantitative dar care, în fapt, a determinat o creştere semnificativă a volumului de muncă depus de magistraţii şi personalul auxiliar al secţiei.

Pe categorii de cauze, comparativ cu anii anteriori situaţia cauzelor nou intrate se prezintă astfel:




Tipul de cauză

2006

2007

2008

2009

2010

Fond

230

201

279

271

264

Apel

427

230

265

390

256

Recurs

1541

1188

1185

1691

1870

Yüklə 0,8 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin