Centralizator



Yüklə 448,54 Kb.
səhifə1/6
tarix01.08.2018
ölçüsü448,54 Kb.
#65692
  1   2   3   4   5   6


Domeniul ştiinţelor socio-umane

Perioada evaluarii: 2010-2012



  1. Datele de autentificare ale Institutului / centrului de cercetare

    1. Denumirea: Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

    2. Statutul juridic: instituţie publică (de stat)

    3. Actul de înfiinţare: HG 209/1990

    4. Director general/Director: Prof. univ. dr. Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române

    5. Adresa: Sibiu, Bulevardul Victoriei 40, cod 550024

    6. Telefon, fax, pagina web, e-mail: tel. 0269 212604; fax 0269 216605; secretariat@icsusib.ro; www.icsusib.ro

  1. Domeniul de specialitate al Institutului / centrului de cercetare

2.1. Conform clasificării UNESCO: Ştiinţe umaniste şi sociale (Humanities; Social science)

2.2. Conform clasificării CAEN: 7220 Cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste.




  1. Starea Institutului / centrului de cercetare

    1. Misiunea ştiinţifică a Institutului / centrului de cercetare şi directiile de cercetare definitorii. Rezultate de excelenţă în îndeplinirea obiectivelor ştiinţifice asumate (maximum 2.000 caractere):


Misiunea pe plan internaţional. Înfiinţarea Institutului, în anul 1956, a avut ca bază o convenţie între Academia Română şi Academia Saxonă prin care s-a stabilit continuarea lucrărilor la Dicţionarul graiurilor săseşti, început în secolul al XIX-lea. Colaborarea s-a extins, ulterior, şi la alte sfere ale istoriei culturii. S-a realizat o conlucrare organică între Institutul sibian şi unităţi de cercetare cu profil similar din RFG, Austria, dar şi cu Belgia, Luxembourg etc. – în special cu Siebenbürgen-Institut an der Universität Heidelberg şi cu Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Unversität München. Prin intermediul unor asociaţii partenere, se organizează anual sesiuni ştiinţifice comune, în România, Germania sau alte ţări, iar din partea noastră au fost publicate, pe această filieră, peste 20 de volume. Totodată, la Institutul sibian se redactează din anul 1959 revista „Forschungen zur Volks- und Landeskunde”, publicată de Editura Academiei Române, ajunsă la volumul LV; este singura revistă ştiinţifică din România publicată integral în limba germană – fapt deosebit de important în contextul european actual.

Misiunea pe plan naţional. Se caută un echilibru corespunzător între cercetările de istorie / istoria culturii privind populaţia majoritară românească şi minoritatea germană din Transilvania. În acest context au loc sesiuni de comunicări ştiinţifice şi se publică două periodice: „Anuarul ICSU Sibiu” (în Editura Academiei Române – ajuns la volumul XIX) şi „Studii şi comunicări de etnologie” (ajuns la numărul XXVI).

Prin înfiinţarea pe lângă Institutul sibian, în anul 1992, a Comisiei de istorie a oraşelor din România din subordinea Academiei Române, Sibiul a devenit centrul românesc al cercetării în domeniul istoriei oraşelor. Se organizează de către Institut, anual, o sesiune de comunicări ştiinţifice într-un oraş al României, se redactează la noi revista „Historia urbana”, (Ed. Academiei), ajunsă la numărul 20, precum şi seria de volume „Contribuţii la istoria oraşelor”, ajunsă la numărul XI. În cadrul Institutului s-au elaborat, respectiv s au coordonat instrumentele de lucru în acest domeniu: Bibliografia istorică a oraşelor din România (Ed. Academiei), Atlasul istoric al oraşelor din România (Ed. Enciclopedică), la volumul VII, colecţia de documente timpurii Elenchus fontium historiae urbanae (Ed. Academiei) şi altele.

În Institut se desfăşoară şi cercetări de etnologie şi sociologie, axate pe studierea culturii populare la nivel zonal şi naţional şi studierea dinamicii sociale şi a instituţiilor politice.



    1. Modul de valorificare a rezultatelor obţinute prin programul de cercetare şi gradul de recunoaştere a acestora (maximum 1.000 caractere):




  • Implicarea în realizarea a 18 proiecte naţionale şi internaţionale.

  • Redactarea a 4 periodice (cu 18 vol. în perioada dată), dintre care 3 în Editura Academiei Română, 2 fiind clasificate B, indexate în bazele de date internaţionale (CEEOL, Index Copernicus, DIBIDO) şi în principalele cataloage electronice (KVK, Worldcat).

  • Publicarea a 18 volume colective şi de autor, majoritatea lor în Editura Academiei Române, Editura enciclopedică precum şi în edituri recunoscute din străinătate (Böhlau şi IKGS), deseori citate.

  • Publicarea a 93 de studii şi rapoarte ştiinţifice şi a 52 recenzii în periodice recunoscute (BDI, ISI, ERICH).

  • Organizarea de manifestări internaţionale de anvergură: sesiunea Comisiei Mixte de Istorie Româno-Ungare, sesiunea Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde (cu 50-80% participare externă).

  • Participare la manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale cu 197 de comunicări ştiinţifice.

  • Colaborarea la conducerea unor organisme ştiinţifice internaţionale (Siebenbürgen-Institut, Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropa, International Commission for the History of Towns.

  • Implicarea în proiecte internaţionale ca: European network for Coordinating Online Mapping Platforms Across Settlement Studies, coord. de Royal Irish Academy.

  • Sprijinirea învăţământului universitar sibian.




    1. Situaţia financiară a Institutului / centrului de cercetare:

- fondul de salarii: 2.410.963 lei

- venituri proprii: 47.581 lei

- datorii la bugetul de stat: 0


    1. Personalul de cercetare al Institutului / centrului de cercetare:

- număr total de posturi: 12

- posturi ocupate cu personal ştiinţific atestat (CS-CS1): 9

- personal în curs de atestare: 1

- posturi vacante: 0

3.5. Numărul total al personalului: 20


  1. Criterii de performanţă în cercetarea ştiinţifică (40%)




Nr.

crt.



Criteriul


n1

Punctaj unitar

Punctajul acordat

1.

Participare la un program fundamental sau prioritar al Academiei Române şi realizarea integrală a sarcinilor asumate pentru perioada avută în vedere


5


25


125


2.

Participare la un proiect de interes naţional şi / sau internaţional ce vizează conservarea patrimoniului cultural naţional

10

25

125


3.

Participare la un program naţional de cercetări arheologice

3

20

60

4.

Participare la o expoziţie internă şi / sau internaţională cu exponate de patrimoniu

1


15

15

5.

Gestionarea şi conservarea unui fond cultural şi / sau ştiinţific de interes naţional şi / sau internaţional

4

20

80


6.

Un tratat apărut într-o editură consacrată din străinătate2



25





7.

O monografie apărută într-o editură consacrată din străinătate2



20





8.

O carte de specialitate apărută într-o editură consacrată din străinătate (carte de autor, ediţie critică de tip academic, ediţie critică a unui text inedit cu probleme de interpretare a grafiei, o traducere din limbi clasice)2




20





9.

O carte de referinţă (colectivă) apărută într-o editură consacrată din străinătate (dicţionar, lexicon, enciclopedie, atlas, volum de izvoare, instrument de lucru)2




20





10.

Un tratat apărut în Editura Academiei Române sau într-o editură consacrată din ţară1



20





11.

O monografie apărută în Editura Academiei Române sau într-o editură consacrată din ţară2




20




12.

O carte de specialitate apărută în Editura Academiei Române sau într-o editură consacrată din ţară (carte de autor, ediţie critică de tip academic, ediţie critică a unui text inedit cu probleme de interpretare a grafiei, o traducere din limbi clasice)2

11


20


220


13.

O carte de referinţă (colectivă) apărută în Editura Academiei Române sau într-o editură consacrată din ţară (dicţionar, lexicon, enciclopedie, atlas, volum de izvoare, instrument de lucru)2

7

20

140


14.

O traducere a unei cărţi de specialitate, apărută în Editura Academiei Române sau într-o editură consacrată din ţară, însoţită de un studiu introductiv de specialitate2

1

15

15


15.

Un capitol dintr-o carte de specialitate apărută într-o editură consacrată din străinătate

1

15

15


16.

Un capitol dintr-o carte de specialitate apărută în Editura Academiei Române sau într-o editură consacrată din ţară

10

10

100


17.

O comunicare prezentată la o reuniune ştiinţifică internaţională publicată integral într-un volum apărut la o editură din străinătate

10

10

100


18.

O comunicare prezentată la o reuniune ştiinţifică naţională publicată integral într-un volum apărut la Editura Academiei Române sau la o editură consacrată din ţară

22

10

220


19.

Un articol apărut într-o revistă de specialitate din străinătate (cotată ISI, Erih sau recunoscută în domeniul ştiinţelor umaniste)

1

10

10


20.

Un articol apărut într-o revistă de specialitate din ţară recunoscută în domeniul de specialitate (cotată B+ sau B) sau indexată într-o bază internaţională de date (BDI)

41

5

205


21.

O recenzie apărută într-o revistă de specialitate din străinătate (cotată ISI, Erih sau recunoscută în domeniul ştiinţelor umaniste)


5





22.

O recenzie apărută într-o revistă de specialitate din ţară recunoscută în domeniul de specialitate (cotată B+ sau B) sau indexată într-o bază internaţională de date (BDI)

52

3

156


23.

Un studiu ştiinţific sau un raport de specialitate legat de programul de cercetare, publicat pe internet sau pe suport electronic

8

5

40


24.

O conferinţă invitată/plenară/keynote prezentată la o manifestare ştiinţifică internaţională

3

10

30

25.

O conferinţă invitată/plenară/keynote prezentată la o manifestare ştiinţifică naţională

2

5

10

26.

O comunicare orală prezentată la o manifestare ştiinţifică internaţională

64

5

320

27.

O comunicare orală prezentată la o manifestare ştiinţifică naţională

130

2

260

28.

Editarea de către Institut/ centrul de cercetare a unei reviste de specialitate

4

20

80





Punctaj total pentru performanţă în cercetarea ştiinţifică







2326


1 n = număr programe, tratate, cărţi, monografii, lucrări etc.

2 În cazul lucrărilor apărute în mai multe volume, punctajul unitar se multiplică în mod corespunzător.

Fiind avută în vedere evaluarea institutelor / centrelor de cercetare, nu a fost luată în considerare distincţia dintre lucrările colective şi cele individuale şi nici nu a fost făcută departajarea contribuţiei individuale a fiecărui cercetător la realizarea lucrărilor colective.



Lista editurilor consacrate din ţară şi din străinătate, precum şi lista revistelor recunoscute în domeniul umanist (altele decât cele validate prin clasificări CNCS) urmează a fi stabilită prin consens de către reprezentanţii institutelor / centrelor de cercetare de specialitate din cadrul Academiei Române.


  1. Capacitatea de a atrage fonduri de cercetare (20%)




Nr. crt.

Criteriul




n

Punctaj

unitar

Punctaj acordat

1.

Un grant câştigat de către institut/centru de la organizaţii internaţionale

5000 - 10000 EUR




2




10001 - 50000 EUR




4

50001 - 200000 EUR




6

200001 - 1000000 EUR




8

peste 1000000 EUR




10

2.

Un grant câştigat de către institut/centru de la organisme naţionale

sub 10000 RON




1




10001 - 100000 RON




2

100001 - 500000 RON




3

peste 500000 RON




4

3.

Un contract extrabugetar obţinut de către institut/centru de la organizaţii internaţionale sau naţionale

sub 5000 RON




0,5

4

5001 - 10000 RON




1

10001 - 100000 RON




2

peste 100000 RON




3

4.

O manifestare ştiinţifică internaţională (congres, conferinţă, simpozion sau şcoală de vară) organizată de institut/centru

7

10

70

5.

O manifestare ştiinţifică naţională (congres, conferinţă, simpozion, şcoală de vară) organizată de institut/centru

9

5

45

Punctaj total pentru atragerea de fonduri de cercetare


119



6. Capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse (10%)


Nr.

crt.



Criteriul


n

Punctaj unitar

Punctajul acordat

1.

Elaborarea unui raport de specialitate solicitat de autorităţi competente ale Statului sau de o organizaţie nonguvernamentală

3

20

60


2.

Consultanţă în probleme de specialitate solicitate de instituţii oficiale, concretizată în rapoarte scrise

13

10

130


3.

Studii de impact si servicii comandate de un beneficiar

1

10

10




Punctaj total pentru capacitatea de a dezvolta servicii, tehnologii, produse







200

Yüklə 448,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin