Comisiei interministeriale pentru probleme de drept şi securitate privind implementarea Planului de Acţiuni rm-ue pe parcursul anului 2007



Yüklə 398,18 Kb.
səhifə1/8
tarix12.01.2019
ölçüsü398,18 Kb.
#96161
  1   2   3   4   5   6   7   8

Raportul

Comisiei interministeriale pentru probleme de drept şi securitate

privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE

pe parcursul anului 2007


2.1. „Dialogul politic şi reformele”
Democraţia şi supremaţia legii


  1. Consolidarea stabilităţii şi eficacităţii instituţiilor care garantează democraţia şi supremaţia legii.


- În contextul eforturilor de soluţionare a problemei transnistrene, asigurarea reformei legislative şi constituţionale în conformitate cu standardele europene, continuarea cooperării la nivel de experţi şi consultanţă cu Comisia de la Veneţia şi UE, precum şi asigurarea unui cadru constituţional democratic şi stabil atît pentru cetăţeni, cît şi pentru instituţiile de stat din Moldova (reîntregită).
Ministerul Reintegrării, în colaborare cu alte ministere şi autorităţi publice centrale, definitivează Planul de Acţiuni privind favorizarea procesului reintegrării şi susţinerii populaţiei din regiunea transnistreană. La fel, pe marginea Planului menţionat au loc consultări cu societatea civilă.

A fost aprobată Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 301 din 17 martie 2007 „Cu privire la modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 815 din 2 august 2005”, care oferă agenţilor economici din regiunea transnistreană cu înregistrarea provizorie dreptul de a primi certificatele preferenţiale de origine a mărfurilor Forma „A”, „CT-1”, „EUR”.

De asemenea, s-a monitorizat procesul implementării Declaraţiei comune a Prim-miniştrilor RM şi Ucrainei din 30 decembrie 2005 şi a Hotărîrii Guvernului nr. 815 din 02.09.2005 cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri care constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei, informînd, totodată, corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, comunitatea internaţională, opinia publică naţională şi internaţională fiind informaţi despre rezultatele obţinute.

Subiectele legate tangenţial de procesul soluţionării diferendului transnistrean au fost abordate în cadrul acţiunilor de promovare a Planului Naţional de Dezvoltare a RM (2008-2011), inclusiv în cadrul Conferinţelor Regionale de consultare cu tineretul şi ONG-urile din Moldova (Cahul, 24 iulie 2007; Soroca, 25 iulie 2007; Chişinău, 27 iulie 2007).

Ministerul Reintegrării a organizat, la 25 septembrie 2007, cu asistenţa Asociaţiei pentru Politică Externă, o întrunire, la care au participat reprezentanţii mass-media şi ai ONG-urilor Promo-Lex, Comitetul Helsinki pentru Apărarea Drepturilor Omului, Institutul pentru dezvoltarea Iniţiativelor Sociale „Viitorul”, Institutul European pentru Studii Politice, Institutul pentru Politici Publice etc. În cadrul acestui eveniment, au fost puse în discuţie Planul Naţional de Dezvoltare, procesul de implemetare a Planului de Acţiuni Moldova-UE, cît şi unele aspecte ale reglementării conflictului transnistrean.

Ministerul Reintegrării a participat la elaborarea Raportului periodic asupra implementării de către Republica Moldova a prevederilor Pactului Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice pentru perioada 2002-2006, prezentînd o informaţie detaliată în privinţa încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Raportul a fost remis prin intermediul MAEIE şi misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. De asemenea informaţii cu privire la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană au fost transmise Şefului Misiunii OSCE în Moldova, dlui Lous O’Neill, precum şi Reprezentantului Special al Secretarului General al Consiliului Europei, dlui Vladimir Ristovski.

În cadrul mecanismelor tripartite, Republica Moldova – UE – Ucraina, de cooperare la frontieră, la 20 iulie 2007 a fost adoptată decizia cu privire la implementarea, după data de 1 septembrie 2007, a sistemului de schimb de informaţii dintre serviciile vamale şi de grăniceri ale Republicii Moldova şi Ucrainei, conform prevederilor Protocoalelor semnate pe 21 noiembrie 2006 la Bruxelles. Astfel în decursul lunii septembrie 2007, conform deciziei menţionate, a demarat implementarea sistemului de schimb de informaţii dintre serviciile vamale şi de grăniceri ale Republicii Moldova şi Ucrainei, graţie asistenţei tehnice acordate de Misiunea EUBAM prin intermediul programului BOMMOLUK – 1.

La 22 iulie 2007 Ministerului Reintegrării în comun cu Serviciul Vamal al RM, Camera de Comerţ şi Industrie, a avut o întrevedere cu Delegaţia Comisiei Europene în cadrul căreia a fost abordate subiecte legate de implementarea prevederilor Hotărîrilor Guvernului RM nr. 301 şi nr. 743. De asemenea, la data de 21 septembrie 2007 a avut loc o întrevedere cu dl Kalman Mizsei, Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Republica Moldova.

În măsura posibilităţilor, au fost continuate acţiunile vizînd extinderea în regiunea transnistreană a politicilor naţionale în domeniul social şi cultural-umanitar, inclusiv prin promovarea proiectelor de întărire a încrederii şi sprijinire a populaţiei şi societăţii civile din această regiune. În acest context, la 25 septembrie 2007 a avut loc o întrevedere dintre Ministrul Reintegrării, dl Vasilii Şova, şi dna Kaarina Immonen, noul Reprezentant al ONU în Republica Moldova în cadrul căreia au fost abordate diverse probleme legate de realizarea diferitor proiecte ONU în Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.

Ministerul Reintegrării a contribuit la elaborarea Hotărîrii Guvernului Nr. 866 din 01 august 2007 „Cu privire la eliberarea certificatelor de forma EUR.1 şi CT-1”.

Ministerul Reintegrării, în colaborare cu alte ministere şi autorităţi publice centrale, a contribuit la implementarea Declaraţiei comune a Prim-miniştrilor RM şi Ucrainei din 30 decembrie 2005, a Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 815 din 02.09.2005 „Cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri care constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei”. Potrivit situaţiei din 01.09.2007, au fost luaţi la evidenţă 357 agenţi economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, inclusiv la evidenţă temporară cu atribuirea codului IDNO au fost luaţi 220 agenţi economici, iar la evidenţă permanentă - 137 agenţi economici. La Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova s-au adresat 77 de agenţi economici din regiunea transnistreană, cărora le-au fost eliberate 4216 certificate de origine a mărfurilor pentru export, inclusiv 1034 – preferenţiale. Serviciul Vamal în perioada 1.07.2006 - 01 aprilie a.c., a eliberat 861 de certificate de origine forma „A”, la 20 agenţi economici din regiunea transnistreană pentru efectuarea exportului în ţările UE. Volumul exportului producţiei din regiunea transnistreană în 2007 (8 luni) a constituit 5088,9 mil., ceea ce este cu 8,5 % mai mult faţă de volumul exportului din 2005. Volumul importului în regiunea transnistreană în 2007 (8 luni) a constituit 909,3 mil. lei.

La 25 septembrie 2007, Ministerul Reintegrării a organizat o întrevedere cu delegaţia părţii ucrainene, condusă de dl. Andrei Veselovskii, Viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Reprezentantul special al Preşedintelui Ucrainei în procesul reglementării problemei transnistrene. Au fost abordate subiecte legate de implementarea prevederilor Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 301 din 17 martie 2007 „Cu privire la modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 815 din 2 august 2005”.





  1. Revizuirea legislaţiei existente în scopul asigurării independenţei şi imparţialităţii sistemului judecătoresc, inclusiv asigurarea imparţialităţii şi eficienţei procuraturii, precum şi în scopul consolidării capacităţii justiţiei.


- Continuarea şi implementarea activităţii legislative pentru a reforma în continuare sistemul judecătoresc în conformitate cu standardele europene; Reexaminarea şi completarea legii privind organizarea judecătorească în scopul asigurării independenţei, imparţialităţii şi eficienţei sale, inclusiv clarificarea procedurii de numire şi avansare, drepturile statutare şi obligaţiile judecătorilor.
La 27.02.2007, delegaţia Directoratului General /Afaceri Juridice al Consiliului Europei, constituită din responsabilii pentru realizarea Programului Comun al Comisiei Europene şi Consiliului Europei, pentru Republica Moldova, Proiectul „Sporirea independenţei, transparenţei şi eficienţei justiţiei” au efectuat o vizită la Procuratura Generală. La întrunire, au fost abordate perspectivele colaborării în cadrul Planului Program Comun al CE şi CoE „Sporirea independenţei, transparenţei şi eficienţei justiţiei”, precum şi activităţile prevăzute în termenii de referinţă ai Programului şi corelarea acestora cu strategiile de dezvoltare instituţională a Procuraturii Republicii Moldova şi necesităţile concrete ale acestei instituţii. 
La 15 iunie 2007 Guvernul Republicii Moldova a aprobat Hotărîrea nr.670 „Cu privire la crearea Depatamentului de administrare judecătorească”, care are drept scop eficientizarea şi optimizarea activităţii instanţelor judecătoreşti şi asigurării organizatorice, tehnico-materiale şi financiare a acestora. Departamentul de Administrare Judecătorească va funcţiona în subordinea Ministerului Justiţiei începînd cu 1 ianuarie 2008.
În scopul ajustării legislaţiei naţionale la standardele europene în domeniul organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc, în special în ce priveşte tragerea la răspundere penală a judecătorilor, precum şi ajustarea legislaţiei la Recomandările experţilor Consiliului Europei din 20 noiembrie 2002 şi Recomandările experţilor Consiliului Europei din 2 martie 2006, a fost elaborat proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Proiectul menţionat priveşte în special modificarea Legii cu privire la statutul judecătorului, Legii cu privire la Curtea Constituţională, Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii şi Codului de Procedură Penală al Republicii Moldova. Proiectul a fost aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.474 din 28 aprilie 2007, iar la 3 mai 2007 a fost expediat Parlamentului spre examinare.

La 11 iunie 2007 Proiectul în cauză a fost examinat în Parlament la şedinţa Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, unde s-a decis remiterea proiectului spre expertizare Consiliului Europei. Remiterea a avut loc la 20.07.2007 prin scrisoarea DD-C-5 nr.104. La moment proiectul menţionat se definitivează în Parlament în baza expertizei Consiliului Europei.


În urma examinării practicii unor state europene, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea art. 116 din Constituţia Republicii Moldova în vederea diminuării de la 5 la 3 ani a termenului de numire în funcţia de judecător pentru prima dată. Proiectul menţionat a fost expediat Guvernului pentru examinare prin scrisoarea nr.03/9117 din 24.08.2007. La 10 septembrie 2007, prin indicaţia Guvernului nr. 1506-661, proiectul menţionat a fost restituit, ca fiind înaintat prematur.
În scopul permanentizării activităţii preşedintelui CSM, a fost elaborat proiectul Legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care se propune amendarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, Legii cu privire la sistemul de salarizare din sectorul bugetar.

Proiectul în cauză a fost aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.854 din 27 iulie 2007. La 12 octombrie 2007, proiectul în cauză a fost adoptat de Parlament în I lectură.


A fost elaborat proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care se propune modificarea unor prevederi ale Legii cu privire la statutul judecătorului, Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Modificările respective vizau posibilitatea aplicării sancţiunilor disciplinare, inclusiv eliberarea din funcţie a judecătorilor ce nu pot să-şi justifice provenienţa venitului şi proprietăţii precum şi sporirea transparenţii activităţii Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul a fost aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1074 din 1 octombrie 2007.

La 29 noiembrie 2007 în cadrul şedinţei Parlamentului, proiectul în cauză a fost adoptat prin Legea nr. 257-XVI, însă fără prevederile preconizate în proiect.
A fost elaborat proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului Programului Computerizat Complex al Justiţiei, cu privire la crearea unui mecanism eficient pentru monitorizarea aplicării legilor privind reforma justiţiei, care a fost aprobat de către Guvern la 3 iulie 2007, prin Hotărîrea nr. 776.
Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul Hotărîrii Parlamentului pentru aprobarea Strategiei de consolidare a sistemului judecătoresc, care în prezent se află în Parlament. Luînd în consideraţie interesul deosebit al Consiliului Europei în domeniul reformei sistemului judecătoresc din Republica Moldova, proiectul Hotărîrii Parlamentului pentru aprobarea Strategiei de consolidare a sistemului judecătoresc a fost expediat acestuia, spre expertizare, la 20 februarie 2007.

În luna februarie 2007, Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a examinat proiectul Strategiei, propunînd Guvernului retragerea proiectului în vederea amendării acestuia. În acest context, Ministerul Justiţiei şi-a exprimat opinia privind inoportunitatea retragerii proiectului, prin scrisoarea nr. 03/2655 din 14 martie 2007, expediată în adresa Guvernului, din motivul lipsei deficienţelor de ordin conceptual şi posibilităţii revizuirii şi definitivării acestuia, inclusiv în baza propunerilor prezentate de societatea civilă, în cadrul dezbaterilor în Parlament.


La 25 aprilie 2007, în baza Programului Comun Consiliul Europei – Comisia Europeană, a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Strategia de consolidare a sistemului judecătoresc”, cu participarea reprezentanţilor Parlamentului, Curţii Supreme de Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale, a altor autorităţi naţionale şi organizaţii internaţionale. În cadrul mesei rotunde au fost discutate recomandările experţilor Consiliului Europei, precum şi ale altor organizaţii necomerciale pe marginea Strategiei, propunîndu-se organizarea unei a doua mese rotunde în iunie. La începutul lunii iulie 2007 CoE a expediat oficial recomandările sale pe marginea proiectului strategiei. S-a decis despre inoportunitatea organizării celei de-a doua mese rotunde. Ministerul Justiţiei a participat la definitivarea strategiei.
Ca rezultat, Strategia de consolidare a sistemului judecătoresc a fost aprobată prin Hotărîrea Parlamentului nr. 174-XVI din 19 iulie 2007 şi urmează a fi implementată pe parcursul anilor 2007-2010.

Principalele obiective ale Strategiei sunt:



- garantarea independenţei efective a sistemului judecătoresc;

- asigurarea transparenţei actului de justiţie;

- îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie;

- sporirea eficienţei şi responsabilităţii sistemului judecătoresc;

- garantarea liberului acces la justiţie;

- administrarea eficientă a instanţelor de judecată;

- eficientizarea justiţiei pentru minori;

- prevenirea şi combaterea corupţiei în sistemul judecătoresc.
Planul de acţiuni intern pentru implementarea Strategiei a fost aprobat prin ordinul Ministrului Justiţiei nr. 492 din 19 decembrie 2007 fiind întocmit în conformitate cu „Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de consolidare a sistemului judecătoresc” aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 174-XVI din 19 iulie 2007.
Prin Hotărîrea Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei nr. 4 din 30.08.2007, Planul de învăţămînt pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror a fost aprobat în lectură definitivă, iar prin hotărîrea nr. 2 din aceeaşi dată a fost aprobată curricula de formare iniţială în cadrul Institutului Naţional de Justiţie. În conformitate cu Hotărîrea Consiliului Institutului Naţional de Justiţie nr. 5 din 30.08.2007 primul curs de instruire iniţială a început de la 1 octombrie 2007.
Au fost elaborate şi publicate ”Manualul judecătorului la examinarea pricinilor civile” şi un alt ghid ”Pregătirea pricinilor civile pentru dezbaterile judiciare”. De asemenea, au fost elaborate modele de acte judecătoreşti procesuale civile, toate împreună constituind materiale metodice de valoare pentru autoperfecţionarea judecătorilor.

Pentru instruirea iniţială, cu asistenţa şi suportul financiar al PNUD şi al Programului Comun, a fost elaborată şi publicată seria „Formare iniţială - curriculum”. Au fost elaborate suporturile de curs corespunzătoare.


Pe parcursul anului 2007, formatorii Institutului Naţional al Justiţiei au participat la 8 activităţi de instruire a formatorilor în diferite domenii, cum ar fi: în domeniul riscurilor coruptibilităţii, CEDO, accesul la justiţie, instruirea iniţială, etc.
Prognoza pentru 5 ani referitoare la numărul de locuri disponibile pentru instruire în cadrul Institutul Naţional al Justiţiei este în curs de elaborare, deoarece necesită a fi coordonată cu Procuratura Generală şi cu Consiliul Superior al Magistraturii.
Totodată, relevăm că Prin Hotărîrea Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei nr. 4 din 30.08.2007, a fost aprobat Planul de învăţămînt pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror, iar prin Hotărîrea nr. 2 din aceeaşi dată a fost aprobată Curricula de formare iniţială în cadrul Institutului Naţional de Justiţie.
Conform art. 4 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul şi-a expus opinia asupra numărului de locuri scoase la concurs pentru instruirea iniţială a judecătorilor şi a considerat oportun ca pentru primul an de studii în această instituţie să fie admise 10 persoane pentru funcţia de judecător.
În conformitate cu Hotărîrea Consiliului Institutului Naţional de Justiţie nr. 5 din 30.08.2007 cele zece persoane selectate pentru instruire în cadrului Institutului Naţional de Justiţie au început activitatea la 1 octombrie 2007.
De asemenea, la 9 noiembrie 2007, a fost organizată festivitatea de inaugurare a INJ, la care a participat şi Secretarul General al Consiliului Europei, dl Terry Davis.
Sistemul unitar informaţional de evidenţă a executării documentelor de executare – Programul Unic „Registrul procedurilor de executare a hotărîrilor judecătoreşti”, utilizat pentru înregistrarea, evidenţa şi monitorizarea procedurilor de executare a fost instalat în toate oficiile de executare.

A fost elaborat conceptul Sistemului informaţional judiciar şi transmis Guvernului pentru aprobare (scrisoarea MJ nr.01/5364 din 18 mai 2007) care a fost aprobat de către Guvern la 3 iulie 2007 prin Hotărîrea nr. 776. Sistemul Automat de Distribuire Aleatorie a Cauzelor va constitui parte componentă a Sistemului informaţional judiciar.


- Asigurarea implementării noii legislaţii cu privire la procuratură în conformitate cu standardele europene.
La 23 februarie 2007, Parlamentul a examinat în a doua lectură proiectele legilor: pentru modificarea şi completarea Legii nr.118-XV din 14 martie 2003 cu privire la Procuratură, pentru modificarea articolului 6 al Legii nr.118-XV din 14 martie 2003 cu privire la Procuratură şi privind modificarea şi completarea Codului cu privire la contravenţiile administrative şi a Legii cu privire la Procuratură. Prin adoptarea acestor acte normative s-a asigurat conformarea legislaţiei cu privire la Procuratură la standardele europene, nemijlocit la Recomandările Consiliului Europei REC(2000) 19 din 06 octombrie 2000
La 17 aprilie 2007 a avut loc masa rotundă „Reforma Procuraturii în Republica Moldova” organizată de către Programul Comun al Comisiei Europene şi Consiliului Europei privind Sporirea Independenţei, Transparenţei şi Eficienţei Justiţiei în Republica Moldova, în cooperare cu Procuratura Generală a Republicii Moldova.
În scopul implementării recomandărilor experţilor europeni prin ordinul Procurorului General nr. 81/8 din 27 aprilie 2007 a fost instituit un grup de lucru pentru elaborarea propunerilor de modificare şi completare a Legii cu privire la Procuratură în vederea ajustării ei la standardele europene. Grupul de lucru din cadrul Procuraturii Generale a elaborat proiectele de Legi privind organizarea Procuraturii, cu privire la statutul procurorului şi Consiliul Superior al Procuraturii. Variantele conceptuale ale proiectelor de lege ce ţin de reforma Procuraturii au fost expediate subdiviziunilor Procuraturii pentru expunerea opiniei. Proiectele de lege de asemenea au fost traduse în limba engleză şi trimise experţilor Consiliului Europei pentru examinare şi expunerea opiniei.
La 26-27 iulie 2007 proiectele de lege menţionate au fost prezentate de grupul de lucru la reuniunea comună cu experţii Consiliului Europei Dl Jorge Dias Duarte, Dl. James Hamilton şi Dl. Carlos Sousa Mendes, fiind apreciate de experţi ca acte normative ce întrunesc majoritatea elementelor necesare reformării Procuraturii în conformitate cu exigenţele impuse de oportunitatea aderării la Uniunea Europeană.
La 15 noiembrie 2007, Procuratura Generală şi Consiliul Europei au organizat masa rotundă privind reformarea Procuraturii, la care au fost invitaţi experţi ai Consilului Europei, reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai societăţii civile. În cadrul mesei rotunde au fost prezentate proiectele de legi privind organizarea Procuraturii, cu privire la statutul procurorului şi Consiliul Superior al Procuraturii şi recomandările experţilor CoE asupra acestor proiecte de legi. În luna decembrie, Procuratura Generală a unificat cele trei proiecte de lege cu privire la reformarea organelor Procuraturii în unul singur şi a iniţiat procedura de avizare internă în vederea înaintării acestui proiect final Guvernului pentru aprobare şi transmitere ulterioară Parlamentului pentru examinare.
- Îmbunătăţirea instruirii, în special în problematica drepturilor omului şi cooperării judiciare, a judecătorilor, procurorilor şi funcţionarilor din sistemul judecătoresc, administraţia Ministerului Justiţiei, poliţiei şi închisorilor.
Pe parcursul al anului 2007, în scopul îmbunătăţirii instruirii viitorilor ofiţeri de poliţie şi colaboratorilor sistemului penitenciar, în special în problematica drepturilor omului şi conlucrarea judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor din sistemul judecătoresc, administraţia Ministerului Justiţiei, poliţiei şi închisorilor, pe parcursul perioadei de referinţă, au realizat instruirea lectorilor Academiei MAI, în vederea perfecţionării măiestriei profesionale în sfera respectării drepturilor omului şi cooperării cu alte organe de resort în procesul activităţii lor profesionale, inclusiv în cadrul pregătirii profesionale speciale.
În acelaşi timp a fost publicat manualul „Drept execuţional penal”.

Un element important în implementarea standardelor educaţionale privind organizarea continuă a instruirii în domeniul drepturilor omului, eticii şi deontologiei poliţieneşti constituie racordarea planurilor de învăţămînt ale Academiei MAI „Ştefan cel Mare”, în particular a curriculei universitare, cu actele naţionale şi internaţionale în materie educaţională, precum şi în conformitate cu procesul de la Bologna, după cum urmează:



  • Planul Naţional de Acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2004-2008, aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 415-XV din 24.10.2003

  • Planul de Acţiuni RM-UE, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.356 din 22.04.2005

  • Programul de modernizare a sistemului educaţional în RM, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.863 din 16.08.2005

  • Hotărîrea Colegiului MAI nr.8 din 26 mai 2006 şi nr. 24 din 24.11.2007.

A fost elaborată şi aprobată tematica în materia drepturilor omului pentru instruirea comisarilor adjuncţi. Obiectivul de bază al instruirii conducătorilor organelor afacerilor interne este cunoaşterea, supravegherea, identificarea, prevenirea şi soluţionarea cazurilor de încălcare a drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, precum şi a normelor CEDO.
Academia MAI a elaborat manualul cu genericul „Etica şi deontologia poliţienească, aspecte de implementare”. A fost elaborat CD-ul interactiv „Etica şi deontologia poliţienească” şi a fost convocată masa rotundă cu tematica „Impactul reformelor naţionale asupra calităţii poliţieneşti”
În conformitate cu ordinului Directorului General Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) nr.3 din 02.01.07 „Cu privire la organizarea şi desfăşurarea pregătirii profesionale în sistemul penitenciar pe anul 2007”, a fost aprobat programul pregătirii profesionale a colaboratorilor din sistemul penitenciar pe anul 2007. La disciplina pregătirea în domeniul DO au fost incluse temele „Standardele minime de întreţinere a condamnaţilor; Convenţia europeană de prevenire a torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante; Declaraţia universală a drepturilor omului; Mecanismul naţional, regional şi internaţional de apărare a DO ”.
A fost aprobat ordinul DIP nr.21 din 31.01.07 cu privire la pregătirea iniţială şi perfecţionarea colaboratorilor din cadrul Centrului instructiv DIP. În acest context s-au elaborat programele de instruire pentru fiecare categorie de personal ce va fi instruit în 2007, cu includerea orelor privind respectarea DO.
La 29 ianuarie 2007 au fost organizate cursurile de pregătire iniţială cu durata de trei luni, pentru efectivul de trupă şi corpul de comandă inferior nou angajat la serviciu în cadrul sistemului penitenciar (42 persoane).
În perioada de 19 – 23 februarie 2007 s-au desfăşurat cursurile de perfecţionare şi susţinerea examenelor pentru acordarea gradelor speciale corpului de comandă mediu şi superior din sistemul penitenciar, cu participarea a 57 colaboratori. În planul tematic al şedinţelor au fost incluse 2 ore referitoare la DO.
În perioada 26.02-02.03.2007 s-au desfăşurat şedinţele de perfecţionare a ofiţerilor de serviciu din subdiviziunile DIP, la care au participat 18 colaboratori (2 ore DO). De asemenea, s-au derulat şedinţele de perfecţionare a: subofiţerilor chinologi (14 persoane, 12.03-16.03.07), şefilor de gardă (28 persoane, 19.03-23.03.07; 28 persoane, 26.03-30.03.07). Concomitent, s-au organizat şedinţe de pregătire iniţială a 17 ofiţeri nou angajaţi în sistemul penitenciar.
În perioada 29.10 – 02.11.2007, s-au desfăşurat cursuri de perfecţionare a şefilor serviciilor speciale din subdiviziunile sistemului penitenciar, programul de instruire a cărora, de asemenea cuprinde predarea tematicii din domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.
De asemenea, pe parcursul perioadei 26-30.11.2007 au fost organizate cursuri de perfecţionare a şefilor-adjuncţi de subdiviziuni ale DIP, la care au participat 11 persoane. Programul de instruire cuprinde studierea actelor normative ce reglementează prevenirea şi combaterea corupţiei şi protecţionismului.

În scopul verificării nivelului pregătirii profesionale a efectivului sistemului penitenciar, în conformitate cu ordinul DIP nr.208 din 01.11.2007, a fost organizată examinarea personalului subdiviziunilor DIP. Biletele de examinare cuprindeau întrebări din domeniul combaterii corupţiei şi protecţionismului în Republica Moldova.


În perioada 07-09.11.2007, un grup format din colaboratorii aparatului central, au participat la un seminar instructiv în domeniul combaterii corupţiei, desfăşurat în cadrul Ministerului Justiţiei. Scopul căruia consta în perfecţionarea cunoştinţelor şi metodelor de contracarare a corupţiei şi protecţionismului.
La data de 13.12.2007 de către DIP a fost organizat un seminar instructiv în domeniul instruirii personalului penitenciar şi consolidării capacităţii profesionale, cu participarea şefilor subdiviziunilor sistemului penitenciar şi a colaboratorilor responsabili de pregătirea profesională din aceste subdiviziuni, în cadrul căruia, a fost pusă în discuţie promovarea valorilor drepturilor omului în rîndul personalului penitenciar.
În baza unui program de instruire iniţială (23.04.2007- 05.05.2007) în cadrul Centrului de pregătire a cadrelor Procuraturii, sub egida Institutului Naţional al Justiţiei au avut loc cursuri pentru procurorii interimari, care în luna mai au fost supuşi atestării profesionale.

În cadrul cursului de instruire continuă a procurorilor un grup de 10 procurori au participat la conferinţa “Promovarea instituirii Serviciului de Probaţiune în Republica Moldova ” (03-04.05.2007).


Yüklə 398,18 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin