Consiliul judeţean mures



Yüklə 30,82 Kb.
tarix07.01.2019
ölçüsü30,82 Kb.
#91246

CONSILIUL JUDEŢEAN MURES

DIRECŢIA DEZVOLTARE REGIONALA,

INTEGRARE EUROPEANĂ

Biroul de Reprezentare al UNCJR la Bruxelles


RAPORT DE ACTIVITATE

25 iunie – 29 iunie 2007

Întâlnire cu firma de consultanţă ECOTEC
Locaţie: Bruxelles, Bulevardul Charlemagne 50

Participanţi: reprezentanţi ai consiliilor judeţene din România

Descrierea tematicii dezbătute:

- firma britanică ECOTEC este specializată pe servicii de consultanţă, management şi cercetare, având o experienţă de peste 20 de ani. Are un domeniu vast de abordare a proiectelor europene, dispunând de 250 de angajaţi, experţi în diferite domenii de activitate

- clienţii cu care firma lucrează provin din sectorul public, privat, precum şi cel non-profit

- printre serviciile firmei se numără: cercetare şi politica de informaţii; consultanţă şi pregătire; comunicare şi finanţare; managementul programelor şi implementare; monitorizare şi evaluare



- Agenda seminarului de prezentare a firmei ECOTEC membră a grupului ECORYS a fost următoarea: Cuvânt de bun venit; Prezentare ECOTEC / ECORYS; Perfecţionarea autorităţilor locale; Fondurile de coeziune şi ISPA: lecţii însuşite; Managementul programelor; Întrebări şi răspunsuri.

Întâlnire cu domnul Franco Ianiello – Direcţia Generală „Întreprindere şi industrie” – Unitatea de Turism
Locaţie: Bruxelles, Rue Montoyer 24

Organizator: grupul pe turism

Participanţi: reprezentanţi ai consiliilor judeţene din România, consilieri judeţeni – Consiliul Judeţean Prahova

Descrierea tematicii dezbătute:

  • Departamentul de Turism din cadrul Comisiei Europene doreşte realizarea unor reţele de destinaţii de excelenţă care să fie promovate peste tot în lume. Domnul Franco Ianiello directorul Departamentului de Turism din cadrul Comisiei Europene, încearcă să promoveze acest concept în toate statele membre ale Uniunii Europene

  • În luna octombrie va apărea o primă reţea de acest gen, din care fac parte 12 destinaţii din Italia, Spania sau Franţa. Un alt proiect pilot similar va fi lansat în luna aprilie, pentru realizarea unei reţele de destinaţii de excelenţă pentru turismul cultural. „Apelul la proiecte va fi lansat prin intermediul Ministerului Turismului din fiecare ţară, iar reţeaua se preconizează să apară în anul 2008“

  • De asemenea, domnul Franco Ianiello a menţionat faptul că turismul la acest moment reprezintă unul din motoarele economice cele mai puternice. „În 1950, 25 de milioane de turişti au venit în Europa. Astăzi sunt 40 de milioane de turişti care ne vizitează anual, iar în 2020 se preconizează că vor veni 75 de milioane de vizitatori. Turismul are în Europa aproximativ 20 de milioane de angajaţi şi reprezintă una din cele mai importante sectoare economice ale Europei. Este nevoie deci, peste tot în Europa, şi mai ales în noile state membre de strategii de dezvoltare durabilă a turismului regional”. Dezvoltarea durabilă trebuie să aibă în vedere în special atragerea de fonduri structurale de către România. „Dezvoltarea durabilă trebuie să fie unul din principalele obiective ale utilizării Fondurilor Structurale şi ale altor surse de finanţare, şi nu doar în domeniul turismului. Dezvoltarea durabilă va avea o influenţă semnificativă asupra priorităţilor de dezvoltare la nivel local şi judeţean.

  • În momentul de faţă se află în plină desfăşurare dezbateri publice pe această temă, iar în luna octombrie se preconizează să fie realizată o agendă europeană pentru turismul durabil şi competitiv care va fi apoi aplicată în ţările membre ale UE.(Agenda 21 pe turism )


Vizită la Parlamentul European
Locaţie: Bruxelles, Bulevardul Charlemagne 50

Organizator Biroul de Reprezentare al UNCJR la Bruxelles

Participanţi: reprezentanţi ai consiliilor judeţene din România

Descrierea tematicii dezbătute:

Parlamentul european este unul din organele Comunităţilor Europene. Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere şi secrete. În perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiţi de către parlamentele statelor membre. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles şi Luxemburg. Structurile politice existente în ţările membre se oglindesc în rândul fracţiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. În acest parlament există şapte fracţiuni şi o serie de deputaţi independenţi. Deputaţii din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care aceştia sunt membri în ţările lor de origine. La data de 20 iulie 2004 a avut loc şedinţa constitutivă a celei de-a şasea legislaturi a Parlamentului European, care numără acum 732 de deputaţi.

Parlamentul European este aşa-numita cameră a reprezentanţilor cetăţenilor din UE, în timp ce Consiliul Uniunii Europene este organismul reprezentativ al statelor din UE.

Ţările în curs de aderare la Uniunea Europeană trimit un număr de observatori în Parlamentul European cu o anumită perioadă de timp înaintea aderării propriu-zise. Numărul de observatori şi împărţirea lor politică este înscrisă în tratatele de aderare ale ţărilor respective. Observatorii pot participa la reuniunile comisiilor parlamentare, unde preşedintele îi poate invita să ia cuvântul, dar nu au drept de vot şi nu pot lua cuvântul în şedinţele plenare ale Parlamentului. Observatorii urmăresc dezbaterile din plen, din comisiile permanente şi din grupurile politice din care fac parte pentru a fi deja familiarizaţi cu funcţionarea Parlamentului European la momentul aderării. De la data aderării şi până la organizarea de noi alegeri transnaţionale pentru Parlamentul European observatorii devin provizoriu deputaţi.

Astfel, numărul maxim de 732 de deputaţi poate fi depăşit temporar. De exemplu, în 2004, numărul de locuri în Parlamentul European a fost ridicat temporar la 788 pentru a permite primirea reprezentanţilor celor zece state care au aderat la UE pe 1 mai, dar a fost redus ulterior la 732 în urma alegerilor din iunie.

În urma semnării Tratatului de aderare pe 25 aprilie 2005 la Luxemburg, Preşedintele Parlamentului European a invitat parlamentele Bulgariei şi României să numească observatori din rândul membrilor lor. Numărul acestora, 35 pentru România şi 18 pentru Bulgaria, este acelaşi cu numărul fotoliilor parlamentare alocate celor două ţări după ce au aderat la 1 ianuarie 2007. Până la următoarele alegeri europene din 2009, numărul de deputaţi europeni va creşte temporar până la 785, urmând să fie apoi redus din nou la 732 conform prevederilor tratatului de la Nisa.

Parlamentul are trei puteri importante:



  • Puterea legislativă, prin care împreună cu Consiliul Uniunii Europene adoptă legislaţia europeană (directive, ordonanţe, decizii). Această coparticipare la procesul legislativ asigură legitimitatea democratică a textelor de lege adoptate. PE nu are (încă) drept iniţiativ, adică nu poate înainta proprii proiecte de legi; acest lucru însă a fost prevăzut în noua Constituţie a Europei. Acest drept iniţiativ îl are la ora actuală numai Comisia Europeană. După semnarea Tratatului de la Nisa, în majoritatea domeniilor politice deciziile se iau pe principiul co-participativ, la care parlamentul şi Consiliul au drepturi egale, urmând ca în cazul în care nu se ajunge la un consens decizia să fie luată în a treia şedinţă, în cadrul unei comisii de mediere.

  • Puterea bugetară. Parlamentul European împreună cu Consiliul sunt organele bugetare ale UE. Comisia Europeană întocmeşte un proiect de buget. În faza de aprobare a bugetului Parlamentul şi Consiliul au posibilitatea de a efectua modificări. La capitolul venituri bugetare ultimul cuvânt îl are Consiliul, la cel de cheltuieli îl are Parlamentul. Dreptul de intervenţie al Parlamentului în domeniul cheltuielilor agricole este însă foarte redus. Însă de când Parlamentului i s-a acordat dreptul de intervenţie bugetară ponderea cheltuielilor agricole din bugetul UE (cca. 100 mld. euro în anul 2004) a scăzut de la aprox. 90% la 50%. Pentru exerciţiul bugetar 2005 s-a prevăzut o creştere a bugetului cu 10%, la suma de 109,5 mld. euro.

  • Puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Înainte de numirea membrilor acesteia, Parlamentul analizează în comisiile sale competenţa şi integritatea comisarilor desemnaţi. Parlamentul poate aproba numirea membrilor comisiei, sau impune retragerea unuia din comisari prin neacordarea votului de încredere. În afară de acestea, Parlamentul exercită un control politic prin Consiliul de Miniştri şi Consiliul European, cu precădere în afara CE, acolo unde aceste instituţii au funcţii executive.

În general, Parlamentul a obţinut de la înfiinţarea sa o serie de noi competenţe, lucru care însă nu este bine cunoscut în public. Tema aceasta nu este tratată decât marginal în programele de învăţământ şi este deseori incorect prezentată de mass-media, poate şi din cauză că este atât de complexă.

Pentru a putea analiza serios anumite probleme parlamentarii se specializează pe anumite domenii. Aceştia sunt delegaţi de fracţiunile parlamentare sau de grupările fără fracţiune în cele 20 de comisii permanente şi cele 2 subcomisii, care sunt responsabile pentru anumite domenii de specialitate şi care pregătesc lucrările în plen ale Parlamentului. În afară de aceasta există şi posibilitatea de a înfiinţa comisii temporare sau alte subcomisii.

Regiunea de Dezvoltare Economică a Provinciei Antwerp – Domnul Wilfried Verhé
Locaţie: Bruxelles, Rue Montoyer 24

Organizator Biroul de Reprezentare al UNCJR la Bruxelles

Participanţi: reprezentanţi ai consiliilor judeţene din România

Descrierea tematicii dezbătute:
Din partea Autorităţii de Dezvoltare regională a provinciei Anvers a fost prezent Wilfried Verhé. Acesta a făcut o prezentare a priorităţilor de cooperare a provinciei Anvers: programul INTERREG IV C şi domeniul cultural.

Mai multe informaţii se găsesc la adresa www.pomantwerpen.be




Biroul de Reprezentare la Bruxelles al Regiunii Sud – Est Finlanda şi Regiunea St. Petesburg

Locaţie: Bruxelles, Rue de Toulouse 35/L

Organizator: Remus Burdea – reprezentantul C.J. Maramureş

Participanţi: reprezentanţi ai consiliilor judeţene din România

Descrierea tematicii dezbătute:

  • biroul a fost creat urmare a unui proiect depus pe programul Interreg III A în anul 2004. Valoarea totală a proiectului a fost de 350.000 de euro, cu o durată de 2 ani

  • printre priorităţile biroului se numără: noua perioadă de programare 2007-2013; cercetare, inovare şi politica IMM-urilor; cooperare în regiunea Baltică; căutarea şi identificarea de noi parteneri; programul CBS, precum şi programele comunitare

  • biroul mai oferă servicii în următoarele domenii de interes: informaţii despre perioada de aplicare/instrucţiuni despre programele de finanţare al Uniunii Europene; strategiile UE; organizarea de diverse evenimente în locaţia biroului; căutarea celor mai oportune modalităţi de finanţare etc.

  • Biroul de Reprezentare South – East Finland şi St. Petersburg Rusia, are în componenţă 3 reprezentanţi care asigură legătura cu posibilii parteneri din cele 2 regiuni. Sunt interesaţi în parteneriate în domeniul programului FP7 şi în cooperarea interregională în domeniile turism şi cultură.

  • prezentarea Regiunii Sud – Est Finlanda şi a Regiunii St. Petesburg (localizare, descriere, cultură, educaţie, ştiinţă, infrastructură, economie, transport, activităţi economice străine, investiţii străine etc.)

  • prezentarea sistemul universitar de învăţământ superior din Regiunea Sud – Est Finlanda



Biroul de reprezentare a UNCJR la Bruxelles
Intocmit,

Radu Spinei – Biroul de reprezentare al UNCJR la Bruxelles.







Yüklə 30,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin