Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂnt revista presei



Yüklə 208,9 Kb.
səhifə1/7
tarix28.07.2018
ölçüsü208,9 Kb.
#60747
  1   2   3   4   5   6   7

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

26 iunie 2013
PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/adevarul-live-iulia-pop-romana-1_51c977cfc7b855ff56c544b7/index.html

VIDEO Adevărul Live: ce prevede baremul de notare la Capacitate şi care sunt capcanele din subiectele la Română

Profesoara de Limba Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat subiectele de la prima probă la Evaluarea Naţională 2013 (Capacitate 2013), la Adevărul Live. În emisiune, a intervenit telefonic şi Inspectorul Şcolar General Adjunct din Bucureşti, Liliana Toderiuc, care a spus că nu a fost niciun incident.


UPDATE 16:06 - „La punctul 5 de la cerinţa A, Subiectul I, elevii trenuiau să vorbească despre elementele constitutive, câmpul semantic dominant din text, timpurile verbelor, la elementele gramaticale, perfectul compus din text care înseamnă o evocare“, a explicat profesoara de Limba Română.

UPDATE 16:00 - Iulia Pop spune că actuala Lege a Educaţie nu acordă autonomie şcolilor şi susţine introducerea examenului de admitere la liceu. „Ar trebui să existe o oarecare libertate, fiindcă şcoala este constrânsă de lege şi nu reuşeşte, spre exemplu, să angajeze profesorii cei mai buni, pe care îi vor pentru elevii lor. Eu nu îmi fac griji cu manualele, sunt doar instrumente, programa şcolară este problema.“

UPDATE 15:55 - Jurnalistul Oana Crăciun aduce aminte că, pentru viitor, ideea materiilor transdisciplinare este una foarte bună având în vedere lumea în care trăim, însă programa şcolară se va schimba cu totul probabil în 4-5 ani.

UPDATE 15:45 - Profesoara Pop spune că este foarte bine că se acordă punctaj pe redactare, pe coerenţa textului, ceea ce nu este cazul la examenul de Română de la Bacalaureat.

UPDATE 15:37 - Liliana Toderiuc, Inspector General Adjunct la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB): „Nu am avut niciun eveniment, niciun elev nu a fost eleminat din examen, însă 78 de elevi nu s-au prezentat în examen şi nu a sosit nicio informaţie că ar fi fost vreo problemă cu subiectele. Am avut înscrişi 11.562 de candidaţi, inclusiv din seriile anterioare.“

UPDATE 15:30 - Vlad spune că a citit cu atenţie cerinţele şi i se pare că cerinţa B de la Bubiectul I a fost cea mai grea. De asemenea, Vlad mai spune că punctul 5 de la Subiectul II a prezentat o problemă pentru cei mai mulţi colegi.

UPDATE 15:25 - Un elev care a absolvit clasa a VIII-a, Vlad, spune că nu a avut probleme să găsească antonimele. „A fost uşor primul punct, am scris aşa: sărac - bogat, mari - mici, bucurie - tristeţe. Subiectul B m-a luat prin surprindere, mă aşteptam să-mi ceară argumente de ce e textul liric, fiindcă în culegeri nu prea se cere caracterizarea personajelor“.

UPDATE 15:25 - Profesoara mai atrage atenţia că trebuie evitat limbajul colocvial pe care îl folosesc elevii pe reţelele de socializare. „Este o diferenţă foarte mare între limbajul din afara şcolii şi cel din clasă“, spune Pop.

UPDATE 15:18 - „Caracterizarea de personaj este unul dintre cele mai grele subiecte pentru că presupune citirea cu foarte mare atenţie a textului şi înţelegerea unui text care nu este uşor, Vlahuţă are un limbaj mai arhaic. Este mai dificil pentru un elev de vârsta lor să reuşească să surprindă trăsăturile personajului“, spune Iulia Pop.

UPDATE 15:15 - „Cerinţa 5 a fost ceva mai dificilă şi a avut, totuşi, acelaşi punctaj cu cerinţe mai uşoare. Felul în care este împărţit punctajul între cerinţe este oarecum disproporţionat“, spune profesoara de Română

UPDATE 15:10: Profesoara spune că elevii pot cădea în capcane, cum ar fi să caute un sinonim în loc de antonim în textul dat. „În ceea ce priveşte virgula nu cred că ar trebui să existe probleme, elevii trebuiau să explice virgula din punct de vedere gramatical şi din punct de vedere stilistic“, spune Iulia Pop.

Invitaţii vor discuta despre capcanele subiectelor de la proba de Limba şi Literatura Română de la examenul de Capacitate 2013, care a avut loc marţi dimineaţă, cum a decurs testarea, ce au înregistrat camerele de supraveghere din şcoli şi ce incidente au avut loc în sălile de examen.

Proba scrisă la Limba şi Literatura Română din cadrul Evaluării Naţionale a avut loc marţi dimineaţă, 25 iunie. Subiectele au fost dezbătute pe larg în emisiunea ”Adevărul Live” de marţi dimineaţă, alături de profesoara Ecaterina Stanca, de la Liceul ”Tudor Vianu”.

Elevii au intrat în sălile de examen de la 8:30, iar examenul a început la ora 9:00 şi a durat două ore, până la 11:00. Candidaţii nu au avut voie să iasă din sala de examen înainte de 10:30.

Primii elevi care au ieşit de laŞcoala Nr. 5 „Corneliu M. Popescu“ din Capitală au spus că subiectele au fost mai uşoare decât cele de la simulare.

”Din punctul meu de vedere, chiar şi un elev din clasa a V-a ar fi putut să le facă, aşteptându-se la nota 8”, a spus un elev.

Următoarea probă din cadrul examenului de Capacitate este cea de la Matematică, de pe 27 iunie, iar primele rezultate se vor afişa pe 29 iunie şi cele finale pe 3 iulie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/video-evaluare-nationala-2013-trebuie-stiti-despre-examenul-capacitate-1_51c99114c7b855ff56c5d300/index.html

VIDEO Evaluare naţională 2013: subiectele, rezolvările şi baremul la examenul de Capacitate la Limba şi Literatura Română

Evaluarea naţională a elevilor care termină ciclul gimnazial a început, marţi, la ora 09.00, cu proba scrisă la Limba şi la Literatura Română, după weekendul prelungit de Rusalii. După susţinerea probei scrisă la Limba şi Literatura Maternă şi a celei la Matematică, elevii vor primi rezultatele sâmbătă, pe 29 iunie, în aceeaşi zi putând depune şi contestaţii în cazul în care nu sunt mulţumiţi de notele primite.


Profesoara de Română Ecaterina Stanca, de la Liceul „Tudor Vianu” din Capitală, a rezolvat la „Adevărul Live” subiectele primite de copii şi a explicat capcanele în care ar fi putut să cadă, la câteva cerinţe gramaticale. Stanca a concluzionat că subiectele au fost totuşi suficient de accesibile.

Rezolvarea subiectelor la limba română de la Evaluarea Naţională 2013


În cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează”, profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ le-a explicat elevilor cum se rezolvă un subiect de examen, unde trebuie să fie atenţi şi cum să evite greşelile.

Următorul examen din cadrul Evaluării Naţionale constă în proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă, acesta fiind programat pe 26 iunie.

Proba scrisă la Matematică se desfăşoară pe 27 iunie. Profesoara de matematică Florina Măriuţ, de la Şcoala Gimnazială nr. 25 din Capitală, le-a oferit elevilor de clasa a VIII-a sfaturi legate de proba scrisă la Matematică, în cadrul campaniei „adevărul.ro te meditează“.

Rezultatele examenelor la Evaluarea Naţională urmează să fie afişate pe 29 iunie, până în ora 16:00, elevii nemulţumiţi de notele primite putând depune contestaţii în aceeaşi zi între orele16:00-20:00.

Calendarul Evaluării Naţionale


  • 14 iunie - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

  • 17-19 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională

  • 25 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Română

  • 26 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă

  • 27 iunie - proba scrisă la Matematică

  • 29 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00-20:00

  • 30 iunie - Rezolvarea contestaţiilor

  • 3 iulie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

http://adevarul.ro/educatie/scoala/video-capacitate-2013-rezolvarea-subiectelor-primite-romana-1_51c96611c7b855ff56c4d970/index.html

VIDEO CAPACITATE 2013 Rezolvarea subiectelor primite la Română


Yüklə 208,9 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin