FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT
REVISTA PRESEI
www.fsli.ro
12 ianuarie 2015
PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/locale/baia-mare/propunere-legislativa-privind-plata-diferentelor-salariale-cuvenite-personalului-didactic-1_54b16ef7448e03c0fd7aa371/index.html
Propunere legislativă privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic
Propunere pentru plata diferenţelor salariale care se cuvin personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământul românesc. Iniţiativa legislativă se aplică salariaţiilor din educaţie care nu au beneficiat, până în acest moment, de aceste diferenţe de drepturi salariale.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop este cel care, în calitate de senator, a înregistrat la Senat pentru dezbatere o propunere legislativă care prevede plata diferenţelor de drepturi salariale pentru tot personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.
"În prezent, exită situaţii în care salariaţii din învăţământ nu beneficiază de aceste drepturi de natură salarială, sau cazuri când diferenţele de drepturi salariale au fost acordate pe o perioadă mai mică.
Pentru a face dreptate în totalitate, cred că de plata acestor diferenţe salariale trebuie să beneficieze toţi profesorii. Prin această lege, îmi doresc să elimin orice fel de discriminare la adresa personalului didactic din învătământul preuniversitar, astfel încât propun acordarea diferenţelor salariale eşalonat, pe o perioadă de 5 ani de zile." a declarat ministrul Liviu Pop.
Propunerea legislativă privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 ( B560/2014) se află în acest moment înregistrată la Senat pentru dezbatere, în aşteptarea unui aviz de la Consiliul legislativ şi a unui punct de vedere de la Guvern.
http://adevarul.ro/educatie/universitar/ministrul-educatiei-aprobat-noua-componenta-consiliului-national-cercetarii-Stiintifice-1_54b255b8448e03c0fd7ea8c3/index.html
Ministrul Educaţiei a aprobat noua componenţă a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice
Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, a aprobat prin ordin de ministru, componenţa Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNSC), organism consultativ al Ministerului Educaţiei.
Decizia vizează relansarea activităţii CNCS şi utilizarea expertizei sale ştiinţifice, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.
Numirea celor 39 de membri a avut la bază propunerile transmise de 25 de universităţi, 12 institute naţionale de cercetare-dezvoltare şi două propuneri din partea Academiei Române. În componenţa CNSC intră cadre universitare, cercetători şi membri ai Academiei Române.
În termen de 30 de zile de la numire, CNCS este mandatat să elaboreze un nou regulament de organizare şi funcţionare, document care va fi înaintat spre aprobare ministrului Educaţiei.
În conformitate cu reglementările legale, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice are misiunea de a asista Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prin sprijin ştiinţific specializat, în elaborarea politicilor şi strategiilor în domeniul cercetării fundamentale şi al formării de resurse umane pentru cercetare, mai precizează ministerul.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/romanii-creat-manuale-adevarat-digitale-primesc-finantare-britanica-extind-international-1_54afc400448e03c0fd7173b0/index.html
Românii care au creat manuale cu adevărat digitale primesc finanţare britanică şi se extind internaţional
Read Forward îşi deschide în ianuarie 2015 primul birou internaţional în Marea Britanie în urma selectării în acceleratorul de business Emerge Education din Londra.
Compania Read Forward va beneficia de o rundă de finanţare de tip seed şi de acces la o serie de parteneriate valoroase într-una din cele mai dinamice pieţe de eLearning din lume, cu o creştere anuală de 23%. „Avem ţeluri mari şi nu ne aşteptăm să fie uşor. Cu siguranţă începem o nouă etapă cu mult mai multă adrenalină“, a declarat Cristian Dinu, cofondator Read Forward, potrivit comunicatului remis „Adevărul“. Read Forward este unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţa de publicaţii electronice din România, compania fiind responsabilă pentru realizarea primului manual digital în limba română (Lecţia verde), precum şi de producţia de manuale digitale pentru editura Humanitas şi pentru programul Samsung SmartClassroom.
Compania a câştigat la sfârşitul lui 2014 procesul de selecţie a acceleratorului de business Emerge Education din Londra pe baza softului educaţional Learn Forward. Este o platformă de editare a manualelor digitale dezvoltată în jurul unui concept inovativ ce pune accent pe funcţia colaborativă a procesului de educaţie. Piaţa de eLearning în Marea Britanie este una din cele mai dinamice din lume, cu o rată de creştere anuală de circa 23%.
Biroul din Londra va fi lansat la mijlocul lunii ianuarie, sub forma unei companii britanice ce va prelua numele software-ului: Learn Forward Limited, scopul acesteia fiind să continue dezvoltarea şi adaptarea software-ului pentru piaţa internaţională. Printre elementele de noutate propuse de Learn Forward se află includerea în manuale a unui sistem de management al educaţiei ce permite colaborarea în timp real a elevilor în realizarea de exerciţii şi proiecte, precum şi coordonarea şi supravegherea activităţilor acestora de către profesori.
„Piaţa de manuale digitale este pe cale să explodeze în Europa, însă mult prea des manualele digitale rămân doar umbre ale manualelor fizice. Ceea ce propunem prin software-ul nostru este un nou tip de manuale digitale, unul care să contribuie în mod real la procesul de educaţie şi să nu fie doar un caz de tehnologie de dragul tehnologiei. Succesul, pentru noi, înseamnă profesori care sunt ajutaţi şi nu încurcaţi de tehnologie“, a declarat Paul Balogh, cofondator Read Forward.
http://adevarul.ro/locale/targoviste/elev-13-ani-cercetat-furat-catalogul-clasei-1_54b35f7d448e03c0fd846c6b/index.html
Elev de 13 ani, cercetat după ce a furat catalogul clasei
Un elev de 13 ani de la şcoala din localitatea Glod din judeţul Dâmboviţa este cercetat penal pentru furt calificat după ce a intrat prin efracţie în unitatea de învăţământ şi a furat din cancelarie catalogul clasei în care învaţă, pe care ulterior l-a distrus.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Dâmboviţa, poliţiştii din Fieni îl cercetează penal pe adolescent după ce în noaptea de miercuri spre joi băiatul, care nu are rezultate bune la învăţătură, a forţat uşa de acces în şcoală şi a mers în cancelarie, de unde a furat catalogul clasei în care învaţă.
Ulterior, el a distrus catalogul.
Poliţiştii care au deschis o anchetă după ce reprezentanţii şcolii au anunţat furtul au probat faptele elevului, pe care îl cercetează pentru furt calificat.
http://adevarul.ro/locale/timisoara/video-reportaj-1986-pionierii-Scolii-generale-nr24-timisoara-1_54b2e18a448e03c0fd81fcfb/index.html
VIDEO Reportaj din 1986 cu pionierii Şcolii Generale nr.24 din Timişoara
Reportajul realizat de Televiziunea Română, în 1986, îi are ca protagonişti pe elevii Şcolii generale nr.24, din zona Circumvalaţiunii.
Şcoala Generală nr.24 din Timişoara a fost înfiinţată în 1976, după construcţia blocurilor socialiste din zona Circumvalaţiunii, Piaţa Dacia şi Calea Aradului.
La zece ani după inaugurare, în 1986, Televiziunea Română a realizat un reportaj la şcoala aflată pe strada Brânduşei. Vizaţi pentru emisiunea "Lumea copiilor" au fost elevii claselor a II-a D şi a VI-a E, ale învăţătorului Ioan Wagner.
Prima generaţie de copii ai Şcolii Generale şi-a început cursurile în 15 septembrie 1976.
Noua şcoală primea în cele 24 de săli de clasă, trei laboratoare, un cabinet şcolar, o sală de sport şi două ateliere de pregătire practică, 1.944 de elevi.
Primul director al şcolii a fost Blanca Barbu, care a condus destinele şcolii în perioada 1976-1984.
De-a lungul timpului au predat în Şcoala cu clasele I-VIII nr.24 un număr de 245 de cadre didactice.
http://adevarul.ro/locale/vaslui/directoarea-palmuita-profu-engleza-pas-sa-si-piarda-functia-elevii-iau-lectii-profesorii-batausi-1_54b28962448e03c0fd7feae1/index.html
Directoarea pălmuită de profu’ de engleză, la un pas să-şi piardă funcţia. Elevii iau lecţii de la profesorii bătăuşi
Laura Sandu (33 ani), directoarea şcolii vasluiene din Viişoara, şi fostul ei iubit, Valentin Isac (36 ani), profesor de engleză şi secretar cu jumătate de normă, rămân la catedră cu obrazul puţin şifonat. Comisia de disciplină a luat măsuri după circul provocat în şcoală de cei doi, în urmă cu o lună.
Cele două cadre didactice din Şcoala Viişoara (judeţul Vaslui) au dobândit notorietate naţională după ce în urmă cu o lună s-au certat ca la uşa cortului în incinta instituţiei de învăţământ, s-au pălmuit şi zgâriat cu pixul. Amândoi au rămas la catedră şi continuă să predea copiilor.
Laura Sandu (33 ani), directoarea şcolii, l-a acuzat pe subalternul ei, cel cu care a avut o relaţie amoroasă timp de 10 ani, că nu-şi îndeplineşte atribuţiile de serviciu. Valentin Isac (36 ani), fostul iubit al directoarei şi profesor de engleză în instituţie, şi-a acuzat şefa că este răzbunătoare şi nu poate să delimiteze sentimentele amoroase de cele profesionale.
Cum disensiunile dintre cei doi s-au mutat din dormitor în şcoală nu le-a trebuit prea mult să se insulte reciproc şi să se bată ca pe maidan de faţă cu unul dintre colegi (contabila şcolii). Conflictul violent dintre cei doi a avut loc pe 3 decembrie 2014 şi niciunul nu şi-a asumat vina. Dimpotrivă, s-au acuzat reciproc de violenţă şi au scos certificate medico-legale din care reiese că amândoi au avut nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale.
Cazul a fost analizat de Comisia de Disciplină din cadrul şcolii. Măsurile dispuse au fost următoarele: diminuarea salariului cu 15% pentru o perioadă de şase luni pentru Valentin Isac, iar în cazul Laurei Sandu au propus destituirea din funcţie. În cel de-al doilea caz e nevoie de avizul Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Vaslui, instituţie care poate să propună şi măsuri mai drastice.
“Cred că asemenea cadre didactice nu prea au ce căuta în scoala românească, mai ales în conducerea şcolilor, dacă nu stiu să se comporte impecabil. Sunt modele pentru elevi şi, dacã un director se bate cu alt profesor, mai ales că au la activ şi o idilă cunoscută de toţi, nu este normal să dai dovadă de asemenea comportament. A greşit, noi urmând a analiza probele care vor veni odată cu raportul de destituire dar, din câte îmi dau seama, acest lucru este foarte clar. Eu nu am ezitat să destitui directorii care au adus prejudicii şcolilor pe care le conduceau, directori care nu au avut un comportament adecvat”, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Profu’ leneş şi hărţuitoarea
La puţin timp după incident, Laura Sandu a povestit cum s-a întâmplat incidentul şi a pus toată vina în seama fostului iubit: “Domnul secretar nu-şi face treaba. La început s-a enervat, a început să-mi adreseze cuvinte jignitoare apoi a început să fie violent”.
La acel moment, varianta lui Valentin Isac a fost diferită de cea a fostei iubite: “Schimbul de replici dur a fost de ambele părţi. Îmi zicea că dorm toată ziua. Într-adevăr, întâi am împins-o. Pe urmă a luat un pix şi mi-a executat o lovitură la gât. Dacă nu mă feream mi-l introducea în gât. Eu mă feream, ea mă lovea cu piciorul. Am certificat medico-legal”.
Măsurile dispuse de Comisia de disciplină sunt considerate corecte de către profesorul de engleză: “Eu am precizat Comisiei de disciplină, am avut şi probe că directoarea Sandu m-a hărţuit mereu şi nu era normal. Recunosc, nu trebuia să reactionez aşa, însă, fiind la prima abatere cred că mi se putea da doar trei luni sancţiunea, nu şase luni, maximum prevăzut. Însă, dacă sanctiunea mea contribuie la destituirea directoarei, o primesc cu bucurie”.
http://adevarul.ro/locale/buzau/video-ora-religie-netulburata-inca-noua-decizie-curtii-constitutionale-1_54b03a85448e03c0fd746145/index.html
VIDEO IŞJ Buzău nu a înregistrat nicio cerere de renunţare la ora de religie
Ora de religie face parte din trunchiul comun de materii, motiv pentru care elevii sunt obligaţi să participe la ore iar cei care predau, preoţi sau profesori, îi notează. La IŞJ Buzău până la această oră nu au fost înregistrate cereri de renunţare la ora de religie. Perspectiva transformării religiei în materie opţională îi nelinişteşte pe dascăli care apreciază că devenind facultativă tot mai puţini elevi vor fi interesaţi să participe.
În judeţul Buzău la acest moment predau religia în şcoli peste 200 de profesori şi alte câteva zeci de profesori cu facultate de teologie. La Inspectoratul Şcolar nu s-au înregistrat încă solicitări din partea părinţilor de retragere de la ora de religie.
"Nu am primit de la Ministerul Educaţiei precizări despre statutul viitor al disciplinei religie şi dacă nu se va întâmpla până la 1 martie vom merge pe planurile actiuale de învăţământ. Nu au fost solicitari de retragere a copiilor de la ora de religie iar din câte ştiu dacă existau persoane care aparţin altor confesiuni ele făceau solicitări către conducerea şcolară şi dădeau posibilitatea de a participa la orele dedicate acelor confesiuni", a declarat Daniela Palcău, inspector general adjunct IŞJ Buzău.
La grupul şcolar Grigore Moisil din Buzău religia este predată de un fost ofiţer MAPN care a absolvit facultatea de teologie la fără frecvenţă. Dascălul susţine că este necesar ca religia să fie păstrată în trunchiul obligatoriu cu argumente luate direct din învăţăturile preoţilor şi învăţaţilor români.
"Ora de religie la clasa a 9-a începe cu o rugăciune. La oră, elevii nu îşi iau notiţe ci ascultă şi pun întrebări, practic ora de religie fiind interactivă. Prin activitatea din timpul orei profesorul face şi evaluare a cunoştinţelor elevului", spune Robert Roşioru, profesor de religie.
Elevii spun că religia este o materie care le oferă posibilitatea cunoaşterii unor realităţi din trecutul îndepărtat dar şi a unor precepte de natură socială.
În noiembrie 2014, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Mai mult, aceştia au hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută doar de către cei care vor să studieze această disciplină.
http://adevarul.ro/locale/craiova/colegiul-national-fratii-buzesti-topul-celor-mai-bune-licee-romania-institutia-invatamant-ocupa-locul-3-1_54b15e93448e03c0fd7a5987/index.html
Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ în topul celor mai bune licee din România. Instituţia de învăţământ ocupă locul 3
Ministerul Educaţiei a realizat clasamentul celor mai bune licee din România în baza mediilor obţinute la admitere şi la examenul de BAC.
Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova ocupă locul 3 în topul celor mai bune licee din România. Clasamentul a fost făcut în urma medilor obţinute la admitere şi examenul de bacalaureat. Instituţia de învăţământ din Craiova a avut o medie de 9.32.
Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova este o unitate de învăţământ etalon al judeţului Dolj. În octombrie 1882, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Diviziunea Şcoli, înfiinţează la Craiova Gimnaziul Real şi îl numeşte director pe profesorul Grigore Cazanescu. În 1910 ministrul Spiru Haret aprobă ca acel gimnaziu să se numească „Fratii Buzeşti”.
Anul trecut în luna noiembrie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a acordat pentru prima oara Placheta şi Diploma aniversară „Nicolae Iorga” Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova pentru activitatea educativă desfăşurata şi pentru performanţele profesionale înregistrate în cei 130 de ani de existenţă.
Printre membrii marcanţi ai Academiei Române se află un numar mare de absolvenţi ai Liceului „Fratii Buzeşti”: Ştefan Berceanu, Paul Alexandru Georgescu, Mihnea Gheorghiu, Ilie Murgulescu, Marin Sorescu, Ştefan Ştefănescu, Radu Voinea, Titu Georgescu. Ilie Murgulescu şi Radu Voinea au ocupat fotoliul de preşedinte al Academiei Române.
Top 10 licee din România:
1 Colegiul Naţional “Sfântul Sava” Bucureşti – 9.35
2 Colegiul Naţional “Iaşi” – 9.34
3 Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti Craiova – 9.32
4 Colegiul Naţional “emil Racoviţă” Cluj Napoca – 9.26
5 Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” Braşov – 9.17
6 Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Galaţi – 9.17
7 Colegiul Naţional “B.P. Haşdeu” Buzău – 9.16
8 Colegiul “Costache Negruzzi” Iaşi – 9.12
9 Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” Constanţa – 9.12
10 Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” Bucureşti – 9.12
http://www.evz.ro/avocatul-poporului-tras-de-maneca-pentru-ordonanta-doctoratelor.html
Dostları ilə paylaş: |