Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂNT



Yüklə 0,5 Mb.
səhifə1/17
tarix31.10.2017
ölçüsü0,5 Mb.
#24178
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


15 septembrie 2014

PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/prima-zi-scoala-copiii-revin-banci-pricopie-manualele-schimbate-4-ani-1_541676400d133766a823e787/index.html

Prima zi de şcoală. Copiii revin în bănci. Pricopie: manualele, schimbate în 4 ani

Peste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep un nou an şcolar luni dimineaţă. Cei mici de la clasele I şi a II-a nu vor avea însă manualele noi promise de oficiali, cel puţin până în octombrie-noiembrie. Prezent la deschiderea anului şcolar în Capitală, ministrul Remus Pricopie a promis că toate manualele vor fi înlocuite în patru ani.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a participat luni dimineaţă la deschiderea oficială a cursurilor noului an şcolar 2014 -2015 la Şcoala Gimnazială nr. 148 „George Călinescu" din sectorul 5.

Oficialul a admis lipsa noilor manuale la început de an, dar a dat asigurări că ”în mai puţin de patru ani vom avea doar manuale noi”, adaptate actualelor generaţii, inclusiv în format digital.

Remus Pricopie a mai declarat că luna aceasta ar urma să fie aprobat noul regulament şcolar, modificat ultima dată în anul 2005, care pune accentul pe seriozitate şi pe disciplină în şcoli, susţine ministrul.

Acesta a adăugat că nu vor fi schimbări la nivelul examenelor şi că vor continua evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, ”pentru că e important să monitorizăm ce se întâmplă în şcoală, în fiecare an”.



Deschideri oficiale, cu politicieni

Ministrul va merge la ora 10:30, îşi va transmite mesajul în faţa elevilor, profesorilor şi părinţilor prezenţi la Şcoala Gimnazială nr. 311 din sectorul 6.

Iar premierul Victor Ponta deschide la rândul său anul şcolar însă în ţară, într-o şcoală din Tg Jiu, iar apoi va preda cheile microbuzelor şcolare destinate judeţului Gorj. Început de an cu lipsuri

Elevii de clasa I şi a II-a încep azi un nou an şcolar, însă fără noile manuale promise de oficiali, aşa că vor învăţa de pe cele vechi. Dascălii vor fi nevoiţi să improvizeze la clasă, cel puţin până în noiembrie, din cauza unei licitaţii întârziate.

Oficialii din Educaţie dau vina pe edituri şi pe interesul lor comercial, iar editorii susţin că procedura a fost „viciată“ şi întârziată. Cert este că, pentru al doilea an consecutiv, dascălii vor fi nevoiţi să improvizeze, în condiţiile în care anul trecut a intrat în vigoare noua programă pentru clasa I, dar noul Abecedar nu a fost gata, iar anul acesta se va aplica noua filosofie de predare şi de la clasa a II-a.

Structura anului şcolar 2014-2015

Semestrul I

Cursuri: 15 septembrie – 19 decembrie 2014.

În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţă de iarnă: 20 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015

Cursuri: 5 ianuarie - 30 ianuarie 2015

Vacanţă intersemestrială: 31 ianuarie – 8 februarie



Semestrul al II-lea

Cursuri: 9 februarie – 10 aprilie

Săptămâna 6–10 aprilie 2015 este săptămână dedicată programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Vacanţă de primăvară:11 aprilie – 19 aprilie

Cursuri: 20 aprilie – 19 iunie

Vacanţă de vară: 20 iunie – 13 septembrie

Cursurile claselor terminale din liceu se încheie în data de 29 mai 2015

Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015


Examene Capacitate: 22-24 iunie

Bacalaureat: 8 iunie - 2 iulie/ 17-28 august
http://adevarul.ro/educatie/scoala/pricopie-vrea-mai-putine-materii-clasele-xi-a-xii-a-elevii-concentreze-examene-1_54158e590d133766a81f692f/index.html

Pricopie vrea mai puţine materii la clasele a XI-a şi a XII-a. Manualele vechi, reciclate de noii şcolari

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie vrea să reducă numărul materiilor de la clasele a XI-a şi a XII-a în câţiva ani, iar elevii să poată opta pentru un domeniu sau altul, ca să se poată pregăti mai bine pentru Bacalaureat şi admiterea la facultate. El propune şi lungirea anului şcolar cu o Săptămână Altfel în plus, înainte de 15 septembrie, pentru doritori. Cât despre manuale, oficialul spune că micii şcolari vor învăţa de pe vechile cărţi.



UPDATE: Ministrul Pricopie a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care anunţă că vor fi manuale la clasele I şi a II-a, cele vechi de 10 ani. Acesta le-a transmis editorilor că nu vor comanda anul acesta o nouă tranşă de astfel de manuale, şcolile reciclându-le pe cele folosite de generaţiile anterioare.

„Am văzut tot felul de declaraţii, unele panicarde, cum că nu avem manuale la clasele I şi a II-a. Avem manuale, cele care au fost şi acum un an, şi acum doi ani, şi din păcate şi acum 10 ani”, a scris oficialul.

„Licitaţia pentru noile manuale ar fi trebuit să se termine în iunie, dar o parte dintre editori au încercat să amâne momentul în care se finalizează această licitaţie, dintr-un motiv foarte simplu: au vrut ca şi anul acesta pentru clasele I şi a II-a să cumpărăm aceleaşi manuale vechi pe care le-am cumpărat vreme de 14 ani. Veste proastă pentru dumnealor: manualele pentru clasa a II-a nu le cumpărăm, pentru că ele sunt deja în şcoli şi le vom folosi pe acelea”, a explicat ministrul Pricopie.

Înainte de începerea unui nou an şcolar, ministrul Remus Pricopie a spus că, în trei-patru ani ar vrea să se ajungă la reducerea numărului de materii predate la clasele a XI-a şi a XII-a, potrivit Mediafax.

"Aş vrea să reuşim să facem acest lucru ca în clasa a XI-a şi a XII-a elevii să ai aibă un număr mai mic de materii şi să opteze în funcţie de interesul lor pentru un domeniu sau altul. Este un proces complicat, pentru că asta înseamnă o reformă structurală a programelor şcolare, dar o vom face. Pentru un astfel demers, ai nevoie de trei-patru ani. (... ) Trebuie reaşezate disciplinele. În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic", a declarat, pentru Mediafax, Pricopie, care a adăugat că "într-un stat normal, aşa se întâmplă".

Potrivit lui Pricopie, prin această măsură se va da posibilitatea elevilor să se concentreze, cu prioritate, pe materiile pentru examene.

"Dacă la clasa a VIII-a, ai cărei elevi dau Evaluarea Naţională, sunt două probe, trei cu cea pentru minorităţi, la Bacalaureat numărul de probe este mult mai mare, pentru că avem şi probele eliminatorii", a explicat oficialul.

Un an şcolar opţional mai lung

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei spune că analizează oportunitatea creşterii numărului de zile de şcoală, un prim pas fiind acela de a organiza, numai pentru doritori, o săptămână de tipul "Săptămânii altfel", cu şapte zile înaintea începerii anului şcolar.

"Suntem printre ţările cu cel mai mic număr de zile de şcoală pe an. Eu nu voi schimba nimic pentru anul viitor, vom începe şcoala tot pe 15 septembrie, dar poate nu ar fi rău ca elevii care vor şi părinţii care vor să vină mai devreme cu o săptămână, pentru diverse activităţi. Un fel de 'Şcoala altfel' înainte de 15 septembrie. Subliniez, însă, că anul şcolar 2015-2016 va începe aşa cum a fost prevăzut. O să vedem. Deocamdată, trebuie să folosim eficient cele 177 de zile de şcoală", a declarat Remus Pricopie.

Simulări la Bac şi în 2015, inclusiv la clasa a XI-a

Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că ponderea de 71% dintre absolvenţii de clasa a XII-a, promoţia 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una "decentă" şi că nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen. În acelaşi context, Pricopie a spus că simulările pentru bacalaureat vor fi organizate şi în anul şcolar care începe luni.

"Vom continua în 2014-2015 simulările. Anul trecut, s-au primit cu reticenţă, în special simulările la clasa a XI-a. Dar, de fapt, nu este logic să vii şi să spui că faci o simulare cu trei luni înainte de examen. Lucrurile trebuie făcute cu seriozitate, cu un an înaintea examenului de bacalaureat. Este un examen greu, complex. Cu un an înainte, trebuie să atragi atenţia elevului, familiei, că mai sunt 12 luni până la examen, trebuie să înţeleagă structura examenului, cum se desfăşoară, toate lucrurile acestea. Deci eu sunt foarte încântat de această simulare la clasa a XI-a, pe care o vom continua. Iar simularea la clasa a XII-a are logică în prezenţa unei simulări de clasa a XI-a, din analiza centralizată al datelor", afirmă Pricopie.

Mai mulţi „Bani de liceu” pentru elevii săraci şi 150 de euro pentru fiecare dascăl

În privinţa finanţării sistemului de învăţământ, ministrul spune că rămân probleme, dar acestea vor fi rezolvate "gradual".

Remus Pricopie a dat ca exemple naveta profesorilor, care ar trebui finanţată în baza unor plafoane de kilometri, şi de suma alocată prin programul "Bani de liceu", alocată elevilor din familii sărace, care, conform estimărilor, ar urma să crească, lunar, de la 180 de lei "spre 250 de lei".

Tot despre cadrele didactice, ministrul spune că acestea vor beneficia, din nou, de "programul 100 de euro". Suma va creşte însă la 150 de euro, care vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de cărţi sau participararea la programe de formare profesională, a precizat Pricopie.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatia-experiment-doilea-inceput-an-scolar-manuale-noi-1_5413218a0d133766a8146166/index.html

Educaţia, un experiment. Al doilea început de an şcolar fără manuale noi

Pentru al doilea an consecutiv, dascălii vor fi nevoiţi să înceapă şcoala fără noile manuale, în condiţiile în care anul trecut a intrat în vigoare noua programă pentru clasa I, iar anul acesta cea pentru clasa a II-a. Licitaţia a fost contestată şi, deşi ministrul Educaţiei a dat asigurări în repetate rânduri că vom avea manualele pe 15 septembrie, şi oficialii au admis că vor întârzia şi dau vina pe editurile contestatare.

Avem proiect de Abecedar nou, o altfel de Matematică, Ştiinţe interdisciplinare, limbi străine mai devreme, nu şi manuale noi de pe care elevii să înveţe, manuale gratuite de altfel, manuale de pe care dascălii să predea.

Aşa că şi acest an şcolar va demara pe 15 septembrie ca o provocare pentru cei mici, de clasele I şi a II-a, dar mai ales pentru învăţători, care vor fi nevoiţi să improvizeze predarea până când licitaţia destinată noilor manuale va fi ajuns la final, după un an de controverse.

Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, o nouă amânare în privinţa încheierii procedurii de selecţie a celor care vor livra noile manuale.

Mai exact, a stabilit continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

Nu se ştie încă dacă licitaţia va fi reluată sau nu, dar în orice caz, noile manuale nu mai ajung pe băncile şcolilor până pe 15 septembrie, potrivit editorilor.

Întârziere admisă şi oficial

Ulterior, şi Ministerul Educaţiei a admis că noile manuale nu vor ajunge la timp, cum s-a promis, pe băncile elevilor, adică din 15 septembrie, dând vina pe editorii nemulţumiţi, care au contestat sub toate formele această procedură.

„Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale”, se arată într-un comunicat al ministerului de joi. Nu avem aşadar niciun termen clar, niciun orizont de timp.

Editorii au avertizat încă din primăvară că vor fi întârzieri, susţinând că documentele licitaţiei sunt ”viciate”, anticipând valul de contestaţii ce a urmat, de la publicarea caietului de licitaţie până la anunţarea rezultatelor de minister, în vară.

Însă, ministrul Educaţiei a susţinut, la rândul său, că nu va abdica în faţa editorilor şi a dat asigurări, şi în aprilie, şi în iulie, că noile manuale vor ajunge în septembrie în şcoli.

Dascăli nemulţumiţi, părinţi nemulţumiţi

Anunţul i-a nemulţumit mai ales pe dascăli, dar şi pe părinţi, care aşteaptă prima săptămână pentru a afla ce auxiliare şi caiete să le pregătească copiilor. „Cu doar câteva zile înainte de a începe şcoala, elevii de clasa I-a şi a II-a află că nu vor avea pe bănci manualele cele noi, pentru că nişte edituri nu s-au înţeles probabil la...bani”, a declarat joi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

În schimb, profesorii de la catedră susţin că se vor descurca cu propriile metode, aşa cum au făcut şi anul trecut, când a intrat în vigoare noua programă şcolară fără a avea manuale noi.

”Copiii acestei ţări meritau ca în prima zi de şcoală să găsească pe bănci manuale noi. Era frumos să fie aşa, cum la fel de frumos, normal şi civilizat ar fi ca educaţia acestei ţări să fie prioritară pentru conducătorii noştri”, a precizat acesta.

„Nişte licitaţii pentru tipărirea manualelor au fost contestate chiar în pragul deschiderii şcolii – şi pe bănci nu vor fi aceste cărţi noi, deocamdată. Dar, politicienii cu obraz politic puteau să facă aceste licitaţii din martie, din aprilie, din mai, din iunie, să fie loc şi de contestaţii şi de judecarea lor şi cărţile să fie pe bănci la 15 septembrie, când se ştie de un an de zile că se vor deschide şcolile”, scrie şi romancierul Dinu Săraru pe blogul său de pe adevarul.ro.

Oricum, în urma licitaţiei pentru noile manuale şcolare la clasele I şi a II-a, au rămas neatribuite manualele noi destinate cursurilor de comunicare în limba română pentru minorităţi, clasa I şi a II-a, unde nici nu au fost ofertanţi, la comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a, limba modernă clasa I (limba germană), limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană) şi pentru cele de religie, clasa I şi a II-a.

Au fost depuse 17 contestaţii, inclusiv la DNA

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educaţiei", precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.

Pricopie: Ştiam că va începe un război

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, tot pe 21 august, la Suceava, că atunci când a declanşat procedura pentru noi manuale şcolare a ştiut că va începe un război pentru că va deranja business-ul editurilor, el susţinând că au fost respectate procedurille, iar cei care au pierdut licitaţiile pot face ceea ce consideră.

El a atras atenţia că sunt loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv în cazul unor limbi străine.

"Probabil că vom scoate din nou la licitaţie manualele unde nu s-a reţinut nicio ofertă din partea niciunei edituri şi dacă nici în acest caz nu vom avea ofertanţi, mă refer acum strict la minorităţi, atunci legea prevede alte două proceduri. O procedură este să cumpărăm manuale din ţările respective. De exemplu, dacă vorbim despe limba ucraineană şi nu reuşim să avem manuale pentru limba ucraineană, atunci cumpărăm din Ucraina, pentru copiii de aceeaşi vârstă, aceeaşi clasă. Un alt instrument pe care legea îl pune la dispoziţie, şi să ştiţi că am introdus acest instrument cu ocazia modificării Legii educaţiei prin Ordonanţa 49/2014, pentru că nu exista, atunci MEN va însărcina o instituţie publică, adică Institutul de Ştiinţele Educaţiei sau o universitate sau o altă instituţie publică, să redacteze manuale pentru aceste situaţii speciale", a explicat Pricopie. Structura anului şcolar 2014-2015


Semestrul I

Cursuri: 15 septembrie – 19 decembrie 2014.

În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţă de iarnă: 20 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015

Cursuri: 5 ianuarie - 30 ianuarie 2015

Vacanţă intersemestrială: 31 ianuarie – 8 februarie


Semestrul al II-lea

Cursuri: 9 februarie – 10 aprilie

Săptămâna 6–10 aprilie 2015 este săptămână dedicată programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Vacanţă de primăvară:11 aprilie – 19 aprilie

Cursuri: 20 aprilie – 19 iunie

Vacanţă de vară: 20 iunie – 13 septembrie

Cursurile claselor terminale din liceu se încheie în data de 29 mai 2015

Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015


Examene Capacitate: 22-24 iunie

Bacalaureat: 8 iunie - 2 iulie/ 17-28 august

http://adevarul.ro/educatie/scoala/un-nou-an-scolar-incepe-luni-aproape-248000-prescolari-elevi-419-unitati-publice-capitala-1_5412d9c80d133766a812a929/index.html

Un nou an şcolar începe luni pentru aproape 248.000 preşcolari şi elevi din 419 unităţi publice din Capitală

Aproape 248.000 de preşcolari şi elevi vor învăţa în cele 419 unităţi de învăţământ de stat din Capitală în noul an şcolar 2014 - 2015, potrivit datelor transmise vineri de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Potrivit unui raport al ISMB, în Capitală funcţionează 419 unităţi de învăţământ de stat, dintre care 124 de grădiniţe, 171 şcoli gimnaziale, 103 licee, două şcoli profesionale, o şcoală postliceală, şase cluburi ale copiilor, şapte cluburi sportive, cinci şcoli de arte şi meserii.

Cele mai multe unităţi de învăţământ sunt în sectorul 2 - 85, urmate de sectorul 1 - 81, sectorul 6 - 69, sectorul 3 - 66, sectorul 4 - 61 şi sectorul 5 - 57.

Numărul total de elevi cuprins în învăţământul de masă în anul şcolar care începe luni este de 247.839 de elevi faţă de 241.930 în anul şcolar precedent.

Cei mai mulţi dintre elevi înscrişi în învăţământul primar - 77.223. În învăţământul liceal sunt înscrişi 68.646 de elevi, gimnazial - 55.884, preşcolar - 41.404, postliceal - 3.396 şi profesional - 1.286.

Din totalul celor 419 unităţi de învăţământ, 23 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, cele mai multe respectiv opt fiind în sectorul 1, câte patru - în sectoarele 3 şi 4, trei - sectorul 2 şi 6 şi una în sectorul 5.

218 instituţii private în Bucureşti

De asemenea, în Capitală vor funcţiona în acest an şcolar 218 de unităţi de învăţământ particular, dintre care 146 grădiniţe, 31 - şcoli primare, 10 - gimnaziale, 20 - licee şi 11 - şcoli postliceale.

Cele mai multe unităţi de învăţământ private funcţionează în sectoarele 1 şi 3 câte 49, sectorul 2 - 44, sectorul 6 - 33, sectorul 4 - 28 şi sectorul 5 - 15.

Numărul preşcolarilor şi elevilor care învaţă în aceste unităţi reprezintă de obicei între 8 şi 10% din numărul celor din învăţământul de stat.



Peste 3.000 de copii în învăţământul de stat

În învăţământul de stat special sunt cuprinşi 3.306 copii, dintre care cei mulţi, respectiv 1.165, în învăţământul gimnazial.

În anul şcolar 2014-2015 în şcolile Capitalei sunt 16.610 posturi, dintre care 14.2064 pentru titulari - 86%, 1.614 suplinitori - 10%, 517 pensionari - 3% şi 215 fără studii corespunzătoare - 1%.

Peste 41.000 de locuri în grădiniţe

Potrivit raportului ISMB, în grădiniţe sunt 41.404 locuri, dintre care 24.138 reprezintă copiii reînscrişi, iar 17.266 nou înscrişi.

ISMB a prezentat totodată situaţia comparativă a înscrierilor pentru clasa pregătitoare şi clasa I. La clasa pregătitoare în anul şcolar precedent au fost 562 de clase cu 15.091 elevi înscrişi, în timp ce în noul an şcolar vor fi 653 de clase cu 16.858 de copii înscrişi. Şi la clasa I a crescut numărul de clase de la 454 în anul şcolar trecut la 552 în noul an şcolar, respectiv de la 12.243 de elevi la 16.068.

În licee au fost repartizaţi în clasa a noua, până vineri, 14.571 de elevi, dintre care 8.731 la filieră teoretică, 1.266 - vocaţională, 4.543 - tehnologică, alţi 31 fiind în curs de repartizare.




http://adevarul.ro/educatie/scoala/microbuze-scolare-predate-premier-ministrii-banda-rulanta-tara-1_5412c55a0d133766a8122ce1/index.html

Microbuze şcolare predate de premier şi de miniştrii săi pe bandă rulantă în ţară

O nouă rundă de predare a cheilor de la noile microbuze şcolare a avut loc vineri în ţară, în care s-au implicat oficialii de rang înalt ai Executivului. Victor Ponta a mers la Sibiu, vicepremierul Liviu Dragnea la Bihor, iar ministrul Transporturilor, Ioan Rus, cel al Muncii, Rovana Plumb, şi ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, au predat, la Cluj, şapte microbuze şcolare. Evenimente similare au avut loc deja în peste 15 oraşe.

Vineri, premierul Victor Ponta participă la predarea de noi microbuze şcolare în Sibiu, după ce joi a predat cheile repartizate judeţelor Harghita şi Covasna.

„Avem microbuze şcolare pentru toată lumea, pentru copiii din România. Toţi trebuie să beneficiem de fonduri europene”, a spus joi premierul Victor Ponta, potrivit unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Iar vicepremierul Liviu Dragnea a predat, vineri, zece microbuze şcolare primarilor din Bihor. Întrebat în ce alt stat din Uniunea Europeană premierii sau vicepremierii mai "împart" chei pentru microbuze, el a răspuns: "În România. Le împărţim cu drag!”, potrivit Mediafax.

Primarii din zece comune bihorene au fost convocaţi, vineri, la Prefectura Bihor, pentru a le fi predate microbuze şcolare pentru elevii şi preşcolarii din localităţile pe care le conduc.

Şi miniştrii Ioan Rus, Rovana Plumb şi Aurelia Cristea au înmânat vineri cheile microbuzelor şcolare primarilor din şapte comune clujene, iar la finalul ceremoniei de predare-primire demnitarii au urcat în ultimul microbuz, care va ajunge în comuna Cătina, ca să îl testeze, potrivit corespondentului Mediafax. Declaraţiile politicienilor din microbuz

“Este foarte confortabil acest microbuz. Trebuie să avem grijă de copiii noştri, să îi transportăm în siguranţă”, a spus ministrul Muncii, Rovana Plumb, în timp ce se aşeza pe o banchetă din interiorul microbuzului care va lua calea comunei clujene Cătina.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că livrarea microbuzelor destinate transportului elevilor din mediul rural este o măsură a Guvernului prin care îşi arată "preocuparea de a avea un popor inteligent şi sănătos", citat de Mediafax.

“Programul este în derulare, deci nu vom reuşi să dăm microbuze la toate şcolile din România care au nevoie. Este un program care se derulează, va fi şi în anii următori, unele se vor defecta, vor trebui reînnoite. De reţinut este preocuparea pentru a asigura condiţii de învăţare a copiilor noştri”, a mai spus Rus.

Întrebat de jurnalişti cum răspunde acuzaţiilor unor primari liberali, potrivit cărora a acordat microbuzele pe criterii politice, Rus a răspuns că majoritatea primarilor care au primit microbuze “sunt PD-şti şi liberali, deci acuză pe bună dreptate”, apoi a spus glumind: “Vedeţi că la domnul primar ungur i le-am dat cu probleme la partea de frânare”.

Microbuzele şcolare au fost predate vineri primarilor din comunele clujene Aghireşu, Călăţele, Cătina, Cojocna, Corneşti, Frata şi Panticeu.



Yüklə 0,5 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin