…………………………………...………………….……..………
GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI
Tarih : ………………..……
Yaş Grubu (Ay) : ………………..……
Öğretmen Adı : ……………………………………………………
Güne Başlama Zamanı
Oyun Zamanı
Öğrenme merkezlerinde oyun
Kahvaltı, Temizlik
Etkinlik Zamanı
“İyi ki Kızılay Var” isimli bütünleştirilmiş okuma yazmaya hazırlık, Türkçe, sanat, hareket, oyun ve matematik etkinliği
Günü Değerlendirme Zamanı
Eve Gidiş
Genel Değerlendirme:
Etkinlik 32: İYİ Kİ KIZILAY VAR
Etkinlik Çeşidi: Okuma Yazmaya Hazırlık, Türkçe, Sanat, Hareket, Oyun ve Matematik (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
Yaş Grubu (Ay): …………
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
MOTOR GELİŞİM
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Malzemeleri keser. Malzemeleri yapıştırır. Malzemeleri değişik şekillerde katlar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar. Çizgileri istenilen nitelikte çizer.)
DİL GELİŞİMİ
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmayı başlatır. Konuşmayı sürdürür. Konuşmayı sonlandırır. Sohbete katılır. Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.)
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir. (Göstergeleri: Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar. Sözcükleri hatırlar ve sözcüklerin anlamını söyler. Yeni öğrendiği sözcükleri anlamlarına uygun olarak kullanır.)
SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM
Kazanım 16: Toplumsal yaşamda bireylerin farklı rol ve görevleri olduğunu açıklar. (Göstergeleri: Toplumda farklı rol ve görevlere sahip kişiler olduğunu söyler.)
ÖĞRENME SÜRECİ
-
Çocuklardan masalara yerleşmeleri istenir. Her birine çalışma sayfaları dağıtılır ve ilk olarak, “Kızılay çadırını oluşturan kesik çizgileri tamamlayalım. Ardından her bir yoldan farklı renkte kalemle ilerleyerek Kızılay’ın kimlere yardım götürdüğünü bulalım.” yönergesi verilir. Çalışmanın tamamlanmasının ardından bir diğer sayfaya geçilir ve “Labirentte ilerleyerek depremde evleri yıkılan insanları Kızılay çadırına ulaştıralım.” yönergesi verilir.
-
Ardından çocuklara beyaz dosya kâğıtları, kırmızı karton parçalarına çizilmiş ay figürleri, makas ve yapıştırıcılar dağıtılır. İlk olarak çocuklardan makaslarını kullanarak kırmızı kartına çizilmiş olan hilal çizimlerinin kenarlarından kesmeleri istenir. Sonrasında beyaz dosya kâğıtlarını kısa kenarlar üst üste gelecek şekilde ortadan ikiye katlamaları, kat izi oluşturup yeniden açmaları istenir. Sonrasında kâğıdın iki kısa kenarı orta çizgide birleşecek şekilde katlanır. İki kâğıdın birleştiği yere hilal figürlerini yapıştırmaları istenir. Kâğıdın kenar kısmı da diğer dış tarafa geriye doğru katlanır. Bu şekilde Kızılay çadırı tamamlanmış olur.
-
Çocuklardan halıya U şeklinde oturmaları istenir. Ardından onlara önce, “Kızılay adında bir şey duydunuz mu? Sizce Kızılay ne demek?” sorusu yöneltilir. Çocukların cevapları değerlendirildikten sonra, “Yangın, deprem, sel, toprak kayması, salgın hastalıklar gibi felakete uğrayanların yardımına hemen Kızılay koşar. Onlara battaniye, yiyecek, içecek, giyecek gibi yadımlan ulaştırır. Bu felâketlerde yaralanan insanlar için çadır kurup geçici hastane yapar. Hafif yaralıları burada tedavi eder. Daha ağır olanları ise çevre hastanelere götürür. Kızılay’ın simgesi beyaz üzerine kırmızı aydır. Kızılay yalnız yurdumuzda değil, dış ülkelerde de felakete uğrayanlara yardım eder. Kızılay’da insanlar gönüllü olarak çalışırlar. Kızılay yapılan bağışlarla ayakta durur.” bilgisi verilir.
-
Ardından çocuklarla aşağıdaki parmak oyunu oynanır:
Deprem olmuş (Öğrenciler oldukları yerlerde sağa sola sallanırlar.)
İnsanların evleri yok olmuş (Eller "yok" anlamında açılır.)
Kızılay hemen koşmuş (Ayaklar yere vurulur.)
Bir çadır kurulmuş (İki elin parmak uçları birleştirilir.)
İnsanlar içinde uyumuş (Baş yana doğru eğilip gözler kapatılır.)
-
Parmak oyununun ardından sınıfın bir köşesine battaniye, örtü vs. ile çadır kurulur. Çadırın Kızılay çadırı olduğu ifade edilir. Çocuklardan biri sınıf dışına çıkarılır. O sırada sınıftaki çocuklardan biri de çadırın içine saklanır. Sonrasında dışarıya çıkarılan çocuk çağırılır ve “Bil bakalım Kızılay çadırında kim var?” sorusu yöneltilir. Çocuk sınıftaki arkadaşlarını kontrol ederek çadırın içinde kim olduğunu bulmaya çalışır. Oyun bu şekilde diğer çocukların da katılımıyla devam eder.
-
Ardından çocuklarla masalara geçilir. Her birine Kızılay konulu boyama sayfaları ve pastel boyalar dağıtılır. İlk olarak çocuklardan sayfaları boyamaları istenir. Ardından boyama sayfaları 6 parçaya kesilerek bölünür ve yapboz hâline getirilir. Çocuklara A3 boyutu kâğıtlar dağıtılır ve karıştırılan yapboz parçalarını yeniden düzenleyerek A3 kâğıtlarına yapıştırmaları istenir.
MATERYALLER: Kırmızı karton, A4-A3 kâğıdı, makas, yapıştırıcı, Kızılay konulu boyama sayfaları, pastel boyalar
SÖZCÜKLER: Kızılay, sel, yangın, deprem, gönüllü çalışmak
KAVRAMLAR: -
AİLE KATILIMI: Ailelerden evde çocuklarıyla birlikte Kızılay konulu bir poster/afiş hazırlamaları ve hazırladıkları afişi okula göndermeleri istenir.
DEĞERLENDİRME:
-
Kızılay ne için çalışır?
-
Kızılay insanlara nasıl yardım eder?
-
Sen hiç Kızılay çadırı gördün mü?
-
Yangın/deprem/sel felaketine uğrayan insanlar neler hissediyor olabilir? Sence Kızılay onlara nasıl yardım eder?
UYARLAMA
…………………………………...………………….……..………
GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI
Tarih : ………………..……
Yaş Grubu (Ay) : ………………..……
Öğretmen Adı : ……………………………………………………
Güne Başlama Zamanı
Oyun Zamanı
Öğrenme merkezlerinde oyun
Kahvaltı, Temizlik
Etkinlik Zamanı
“Oyuncaklarla Eğlence” isimli bütünleştirilmiş matematik, fen, Türkçe, sanat, müzik ve oyun etkinliği
Günü Değerlendirme Zamanı
Eve Gidiş
Genel Değerlendirme:
Etkinlik 33: OYUNCAKLARLA EĞLENCE
Etkinlik Çeşidi: Matematik, Fen, Türkçe, Sanat, Müzik ve Oyun (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
Yaş Grubu (Ay): …………
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
BİLİŞSEL GELİŞİM
Kazanım 4: Nesneleri sayar. (Göstergeleri: Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.)
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın şeklini söyler. Nesne/varlığın sesini söyler. Nesne/varlığın yapıldığı malzemeyi söyler.)
Kazanım 6: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre eşleştirir. (Göstergeleri: Nesne/varlıkları sesine göre ayırt eder, eşleştirir. Nesne/varlıkları miktarına göre ayırt eder, eşleştirir.)
Kazanım 7: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre gruplar. (Göstergeleri: Nesne/varlıkları sesine göre gruplar.)
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların sesini ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların yapıldığı malzemeyi ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların miktarını ayırt eder, karşılaştırır.)
Kazanım 12: Geometrik şekilleri tanır. (Göstergeleri: Gösterilen geometrik şeklin ismini söyler. Geometrik şekillerin özelliklerini söyler. Geometrik şekillere benzeyen nesneleri gösterir.)
Kazanım 14: Nesnelerle örüntü oluşturur. (Göstergeleri: Modele bakarak nesnelerle örüntü oluşturur. En çok üç öğeden oluşan örüntüdeki kuralı söyler. Bir örüntüde eksik bırakılan öğeyi tamamlar.)
ÖĞRENME SÜRECİ
-
Çocuklardan masalara yerleşmeleri istenir. Her birine çalışma sayfaları dağıtılır ve ilk olarak “Kalemliklerdeki kalemler belirli bir sıraya göre dizilmiştir. Örüntüyü takip ederek boş kalan kalemliklere kalemler çizelim.” yönergesi verilir. Çalışmanın tamamlanmasının ardından bir diğer sayfaya geçilir ve “Hangi kule, hangi küplerle yapılmış? Sayalım ve birleştirelim.” yönergesi verilir.
-
Çocuklardan halıya U şeklinde oturmaları istenir. Halıya birer tane cam şişe, ahşap oyuncak, metal oyuncak, plastik sandalye ve minder konur. Metal bir çubukla malzemelere 3–4 kez vurularak çıkan ses dinletilir. Daha sonra çocuklardan çıkan sesleri karşılaştırmaları ve hangilerinin ince, hangilerinin kalın sesler çıkardığını söylemeleri istenir. Metal eşyaların çıkan seslerle, tahta, plâstik, cam ve kumaş eşyalardan çıkan seslerin neden farklı olduğu konusunda bir süre sohbet edildikten sonra, çocuklardan biri çağırılarak sınıftaki farklı nesnelere metal çubukla vurması ve çıkan sesleri, sesin özelliğine göre (kalın-ince olarak) tanımlaması istenir.
-
Ardından çocuklardan kendileri için farklı veya aynı malzemelerden yapılmış beşer nesne/oyuncak seçip masalara dizmeleri istenir. Her çocuğa bir kalem verilip, seçtikleri nesnelere vurarak ritmik sesler çıkarmaları istenir.
-
Daha sonra çocuklara, “Şimdi ben sıranın en başındaki çocuğun kulağına bir kelime fısıldayacağım. O da yanındaki çocuğun kulağına benden duyduğu kelimeyi fısıldayacak. Bu şekilde söylediğim kelime kulaktan kulağa, kulaktan kulağa sıranın sonundaki çocuğa kadar ilerleyecek. Sıranın en sonundaki çocuk da kelimeyi yüksek sesle bize söyleyecek. Bakalım kelime benim söylediğim kelime ile aynı olacak mı?” denilir ve sıranın başındaki çocuğun kulağına tek kelimelik bir sözcük söylenir. Her turdan sonra sıranın başındaki çocuk sıranın sonuna geçirilir. Böylece herkes sözcüğü ilk duyan ve son duyan olma şansına sahip olur.
-
Çocuklardan halıya U şeklinde oturmaları istenir. Her birine 15 cm çapında daireler dağıtılır. Çocuklardan ellerindeki şekli dikkatle incelemeleri istenir. Ardından “bu şekil neye benziyor?” sorusu yöneltilir. Çocuklardan gerçek yaşamda bu şekle benzeyen varlıkları söylemeleri istenir. Sonrasında çocuklara bu şeklin adını bilip bilmedikleri sorulur. Şeklin adının “daire” olduğu belirtir. Her birinden şeklin etrafında parmaklarını gezdirmeleri istenir.
-
Ardından çocuklara farklı renklerde kâğıtlardan kesilmiş çok sayıda daire, A4 kâğıdı ve yapıştırıcı dağıtılır. Bu daireleri kullanarak farklı şekiller tasarlamaları ve tasarladıkları resimleri A4 kâğıdı üzerine yapıştırmaları istenir.
-
Sonrasında aşağıdaki tekerleme hep birlikte birkaç kere tekrar edilir.
Oooo oyuncak,
Hepsi ayrı bir biçim.
Bana vermezsen eğer
Ağlarım için için.
MATERYALLER: Daire şeklinde kesilmiş kâğıtlar, A4 kâğıtları, yapıştırıcı, cam şişe, ahşap oyuncak, metal oyuncak, plastik sandalye, minder, metal çubuk, farklı malzemelerden yapılmış oyuncaklar
SÖZCÜKLER: İnce ve kalın sesler, metal, tahta, plastik, cam, kumaş
KAVRAMLAR: Geometrik Şekil: Daire Sayı / Sayma: 1-20 arası sayılar
AİLE KATILIMI: Uygulanan deneye ilişkin açıklayıcı bir not eve gönderilerek evde de tekrar edilmesi istenir.
DEĞERLENDİRME:
-
Nesnelerden çıkan sesleri dinleme ve karşılaştırma deneyinde hangi oyuncak ve eşyaları kullandık?
-
Nesnelerden çıkan sesleri dinleme ve karşılaştırma deneyinde sence en ince/kalın sesli eşyalar hangileri?
-
Etkinliğimizdeki eşyalar neyden yapılmış?
-
Nesnelerden çıkan sesleri dinleme ve karşılaştırma deneyinde, ince sesler mi, kalın sesler mi kulağına daha hoş geldi?
UYARLAMA
…………………………………...………………….……..………
GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI
Tarih : ………………..……
Yaş Grubu (Ay) : ………………..……
Öğretmen Adı : ……………………………………………………
Güne Başlama Zamanı
Oyun Zamanı
Öğrenme merkezlerinde oyun
Kahvaltı, Temizlik
Etkinlik Zamanı
“Renklerle Oynuyorum” isimli bütünleştirilmiş matematik, Türkçe, sanat ve oyun etkinliği
Günü Değerlendirme Zamanı
Eve Gidiş
Genel Değerlendirme:
Etkinlik 34: RENKLERLE OYNAYALIM
Etkinlik Çeşidi: Matematik, Türkçe, Sanat ve Oyun (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
Yaş Grubu (Ay): …………
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
BİLİŞSEL GELİŞİM
Kazanım 4: Nesneleri sayar. (Göstergeleri: Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.)
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın rengini söyler. Nesne/varlığın büyüklüğünü söyler. Nesne/varlığın miktarını söyler.)
Kazanım 7: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre gruplar. (Göstergeleri: Nesne/varlıkları rengine göre gruplar. Nesne/varlıkları büyüklüğüne göre gruplar.)
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların rengini ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların büyüklüğünü ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların miktarını ayırt eder, karşılaştırır.)
Kazanım 9: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre sıralar. (Göstergeleri: Nesne/varlıkları büyüklüklerine göre sıralar. Nesne/varlıkları miktarlarına göre sıralar.)
Kazanım 20: Nesne/sembollerle grafik hazırlar. (Göstergeleri: Nesneleri kullanarak grafik oluşturur. Grafiği oluşturan nesneleri ya da sembolleri sayar. Grafiği inceleyerek sonuçları açıklar.)
ÖĞRENME SÜRECİ
-
Çocuklardan masalara yerleşmeleri istenir. Her birine çalışma sayfaları dağıtılır ve ilk olarak, “Çamaşırlar iplere sıra sıra dizilmişler. Her çamaşır ipinde eksik olan çamaşırı bulalım ve çizerek birleştirelim.” yönergesi verilir. Çalışmanın tamamlanmasının ardından bir diğer sayfaya geçilir ve “Şekillerin simetrik yarılarını tamamlayalım” yönergesi verilir. Daha sonra ise “Zarların üstündeki noktaları sayalım. O kadar sayıda boncuk boyayalım” yönergesi verilir.
-
Daha sonra çocuklara beyaz dosya kâğıdından üç farklı boyutta (büyük – orta - küçük) kesilmiş çiçekler dağıtılır ve dağıtılan çiçekleri kırmızı, sarı, mavi ve turuncu renklerinden en sevdikleri rengi kullanarak boyamaları istenir. Boyamalar tamamlandıktan sonra her bir çiçeğin üzerine onu boyayan çocuğun ismi yazılır.
-
Daha sonra çocuklardan halıya U şeklinde oturmaları istenir. Verilen renkler arasından en sevilen renkte boyanan çiçekler halının üzerine dağınık olarak yerleştirilir. Sonra çocuklardan biri çağırılır ve yerden bir büyük, bir küçük bir de orta boyda çiçek alıp yerde onları büyükten küçüğe doğru sıralayarak yerleştirmesi istenir. Bu şekilde çocuklar tek tek çağırılarak çiçekler boyutlarına göre gruplandırılır. Ardından her bir çiçek boyutundan kaç tane olduğu çocuklarla birlikte sayılarak belirlenir. Çocuklardan en az, en çok, eşit kavramlarını kullanarak miktarları ifade etmeleri istenir.
-
Çiçekleri boyutlarına göre grupladıktan sonra yeniden yerleri karıştırılır. Bu kez çocuklardan biri çağırılır ve ona yerdeki çiçeklerden birinin rengi söylenir. Ardından çocuktan o renkteki çiçekleri toplaması istenir. Toplanan çiçekler yan yana halının üzerine dizilir. Daha sonra başka bir çocuktan başka bir rengi toplaması istenir ve onları da yan yana dizmesi istenir. Bu şekilde tüm renk grupları birbirlerinin altına ve yan yana düzende dizilir. Tüm çiçekler renklerine göre gruplandırıldıktan sonra renk grupları çocuklarla birlikte sayılır ve çocuklarla renkleri en sevilen renkten, en az sevilen renge doğru sıralamaları istenir.
-
Ardından çocuklardan sınıf alanına dağılmaları istenir. Önceden şişirilmiş renkli balonlar sınıf alanına dağıtılır. Çocuklara, “Birazdan size müziği açacağım. Müzikle birlikte balonlara vurarak dans edeceğiz. Müzik durduğunda ise her çocuk benim söylediğim renkte balonlardan yakalamaya çalışacak.” denilir. Ardından müzik açılarak oyuna başlanır. Müzik bitiminde söylenilen renkte kim kaç tane balon toplamış sayılır ve yeniden oyuna devam edilir.
-
Çocuklardan masalara yerleşmeleri istenir. Her birine dal şeklinde yeşil ya da kahverengi olarak çizilmiş resim kâğıtları ve farklı renklerde hazırlanmış su bazlı guaj boyalar dağıtılır. Çocuklardan parmaklarını guaş boyalara batırarak dalların kenarlarına, üst kısımlarına parmak baskısı yöntemiyle çiçekler yapmaları istenir.
-
Ardından birlikte aşağıdaki parmak oyunu oynanır.
Hey hey baloncu amca (Sağ elin başparmağı oynatılır.)
Efendim canım ne istedin? (Sağ elin başparmağı oynatılır.)
Annem, babam, ağabeyim, kardeşim,balon istiyor (Sağ elin diğer parmakları sıra ile kaldırılır, indirilir.)
Hemen vereyim, hemen vereyim (Sağ elin başparmağı oynatılır.)
Al bu sana (İki baş parmak uçları birbirine değdirilir.)
Bu annene (İki işaret parmağının uçları birbirine değdirilir.)
Bu babana (İki orta parmağının uçları birbirine değdirilir.)
Ağabeyine ve kardeşine (Sol elin yüzük ve serçe parmakları, diğer elin aynı parmaklarına değdirilir.)
MATERYALLER: Resim kâğıtları, guaj boyalar, beyaz dosya kâğıtları, pastel boya
SÖZCÜKLER: İnce ve kalın sesler, metal, tahta, plastik, cam, kumaş
KAVRAMLAR: Renk: Kırmızı-Sarı-Mavi-Turuncu Miktar: En az-En çok-Eşit Boyut: Büyük-Orta-Küçük
AİLE KATILIMI: Öğrenilen parmak oyununun sözleri yazılı notlar halinde evlere gönderilir.
DEĞERLENDİRME:
-
Çalışmamızda çiçeklerin büyüklükleri nasıldı? Kaç farklı büyüklükteydiler?
-
Sınıfımızda en çok hangi renk seviliyormuş?
-
Evinizde yetiştirdiğiniz çiçekler var mı? Onlar ne renk?
-
Parmakla çiçekler yapmaktan hoşlandın mı?
UYARLAMA
…………………………………...………………….……..………
GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI
Tarih : ………………..……
Yaş Grubu (Ay) : ………………..……
Öğretmen Adı : ……………………………………………………
Güne Başlama Zamanı
Oyun Zamanı
Öğrenme merkezlerinde oyun
Kahvaltı, Temizlik
Etkinlik Zamanı
“3 Rakamını Tanıyalım” isimli bütünleştirilmiş matematik, oyun, hareket ve Türkçe etkinliği
Günü Değerlendirme Zamanı
Eve Gidiş
Genel Değerlendirme:
Etkinlik 35: 3 RAKAMINI TANIYALIM
Etkinlik Çeşidi: Matematik, Oyun, Hareket ve Türkçe (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)
Yaş Grubu (Ay): …………
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ
MOTOR GELİŞİM
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Nesneleri takar. Nesneleri çıkarır. Malzemeleri yapıştırır. Nesneleri kopartır/yırtar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar. Çizgileri istenilen nitelikte çizer.)
BİLİŞSEL GELİŞİM
Kazanım 4: Nesneleri sayar. (Göstergeleri: Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir. Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.)
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne/varlığın miktarını söyler.)
Kazanım 7: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre gruplar. (Göstergeleri: Nesne/varlıkları miktarına göre gruplar.)
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların miktarını ayırt eder, karşılaştırır.)
Kazanım 13: Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır. (Göstergeleri: Verilen açıklamaya uygun sembolü gösterir. Gösterilen sembolün anlamını söyler.)
Kazanım 18: Zamanla ilgili kavramları açıklar. (Göstergeleri: Olayları oluş zamanına göre sıralar. Zaman ile ilgili kavramları anlamına uygun şekilde açıklar.)
DİL GELİŞİMİ
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir. (Göstergeleri: Zıt anlamlı sözcükleri kullanır.)
ÖĞRENME SÜRECİ
-
Çocuklardan masalara yerleşmeleri istenir. Her birine çalışma sayfaları dağıtılır ve ilk olarak “Şekerleri örnekteki gibi üçerli olarak gruplayalım.” denir. Ardından “Aykut’un şeker kavanozunda 3 tane şeker var. 3 rakamını boyayalım. 3 tane şeker olan tabağı yuvarlak içine alım.” yönergesi verilir. Çalışmanın tamamlanmasının ardından bir diğer sayfaya geçilir ve “Şekillerin simetrik yarılarını tamamlayalım” yönergesi verilir. Ardından bir diğer çalışma sayfasına geçilir ve önce çocuklardan çalışma sayfasındaki 3 rakamlarını bulmaları ve kırmızı kalemleriyle yuvarlak içine almaları istenir. Ardından “Kesik çizgilerden oluşan 3 rakamlarını ok yönünde tamamlayalım. En alt satıra 3 rakamları çizelim.” yönergesi verilir.
-
Ardından çocuklara beyaz fon kartonundan kesilmiş A4 boyutu 3 rakamları ile renkli krepon kâğıtları dağıtılır. Çocuklardan krepon kâğıtlarından 10ar cm’lik parçalar koparıp ellerinde yuvarlamaları ve 3 rakamlarına yapıştırmaları istenir. Bu şekilde 3 rakamları renkli krepon toplarıyla kaplanır.
-
Çocuklardan halıya U şeklinde oturmaları istenir. Her birine üzerinde farklı nesne gruplarından üçer tane bulunan kartlar dağıtılır. Ortaya halı üzerine de, üzerinde üç tane kalem bulunan oyun kartı konulur. Çocuklara model olunarak kart üzerindeki üç kalem dokunularak yüksek sesle sayılır. Ardından çocuklara da sırasıyla söz verilir ve kartlarındaki nesneleri dokunarak ve yüksek sesle saymaları istenir. Her kartta yer alan resimlerin farklı olmasına rağmen üçer tane olduğu vurgulanır. Ardından boş bir duvara büyükçe bir “3” rakamı yapıştırılır. Çocuklardan ellerindeki kartların arkalarına bant yapıştırılır ve duvardaki “3” rakamının etrafına yapıştırmaları istenir.
-
Çocuklar arasından dört kişi seçilir. Bu dört kişi ikili olarak eş yapılır. Eşlerden biri koşucu, diğeri tutucudur. Koşucu ile tutucular arasında 3-4 metrelik bir mesafe bırakılır. Koşucuların durması gereken yere kutu içinde mandallar bırakılır. Müzik eşliğinde koşucular kutudan bir mandal alıp koşarak, tutucuların giysilerine mandal takar ve sonra geri dönüp tekrar mandal alarak yeniden tutuculara mandal takarlar. Oyun bu şekilde müzik kapanana kadar devam eder. Müzik kapandığında iki tutucu üzerindeki mandal sayılır. En çok mandal takan koşucu alkışlanır. Oyun tüm çocuklar koşucu veya tutucu olana dek devam eder.
-
Ardından çocuklardan oyun alanına dağılmaları istenir. Çocuklara müzikle birlikte dans edeceğimiz, müzik durunca ise üç arkadaşımızla el ele tutuşacağımız söylenir. Eğer sınıftaki öğrenci sayısı üçün katı değilse, her turda kaç kişinin üç kişilik grubu oluşturamadığı sayılır. O çocuklara bir hayvan taklidi yapma, üç kere zıpla vs. gibi eğlenceli yaptırımlar uygulattırılır. Çocukların sayısı üçün katı ise biz de oyuna katılırız ve sayıyı üçün katı olmaktan çıkarırız.
-
Etkinlik öncesi resimli bir öykü kitabının sayfaları fotokopi makinesi ile çoğaltılır. Resimli öykü kitabı, resimleri de tüm çocuklara gösterilerek yavaş yavaş okunur. Ardından çocuklara öyküye yönelik sorular yöneltilerek öyküdeki olayların sıralamasının farkına varmaları sağlanır. Öykünün fotokopisi ile elde edilen sayfalar halı üzerine dağınık şekilde yerleştirilir. Çocuklardan öyküdeki olayları da hatırlayarak yerdeki resimleri sıraya koymaları istenir. Bu sırada çocukların önce-sonra, başlangıç-bitiş kavramlarını kullanmaları sağlanır.
Dostları ilə paylaş: |