Hapishanelerdeki TÜm sorunlar çÖZÜlebiLİr sorunlardir



Yüklə 2,13 Mb.
səhifə1/16
tarix03.01.2019
ölçüsü2,13 Mb.
#88933
növüYazı
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

HAPİSHANELERDEKİ TÜM SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİR SORUNLARDIR.

Sizlere sunduğumuz bu dosyada HAPİSHANELER İZLEME KURULU üyeleri olan TTB, DİSK, KESK, TİHV, İHD, ÇHD ve TAYAD’a 2011 yılında hapishanelerden gelen mektuplardan, yapılan şahsi başvurulardan, avukatları ve aileleri aracılığıyla yapılan başvurulardan ve yazılı – görsel basından elde edilen bilgilerden derlenen hak ihlalleri sıralanmaktadır.


Kuşkusuz bu tablonun hapishanelerdeki gerçek durumu yansıtmadığı ortadadır. Bu rapor sadece belirttiğimiz kurumlara ulaşabilen mektuplardan derlenmiştir. Tutuklu ve hükümlülerin bir kısmının göndermek istediği mektupların hapishane idareleri tarafından engellendiğini unutmamak gerekir. Daha da çok sayıda tutuklu ve hükümlü ise örgütlü olmadıkları için sorunlarını dile getirememektedir.
İktidar sadece devrimcilere, hakkını isteyen halka değil, kendisine karşı olan tüm kesimleri susturmak için hapishaneleri etkin bir şekilde kullanmaktadır. Ergenekon gibi soruşturmalarda tutuklananların durumunu bu temelde ele almak gerekir. Bu kesimler bir dönem savundukları tecrit hapishanelerinde şimdi kendileri bulunmaktadır. İronik bir şekilde F tipi hapishaneler için “ 5 yıldızlı lüks oteller” tanımlaması yapanlar da kapatıldıkları Silivri L tipi hapishanesinde temel sorunlarının tecrit olduğunu dile getirmektedirler. İddialarını doğru kabul edip F tipi hapishaneleri 5 yıldızlı kabul edersek L tipi hapishaneler 7 yıldızlıdır. Bu durum esas olarak tecritin insan üzerindeki etki gücüdür. Asla yabana atılmaması gereken ve temel bir insan hakkı sorunu olarak ele alınması gereken tecrit hapishanelerde daha da öldürücü olmaktadır.
Avrupa ve ABD’de yaklaşık 150 yıldır uygulanmakta olan tecrit bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlarla daha da bilinçli olarak uygulanmaktadır.
2007 yılında yayınlanan genelge ile kabul edilen SOHBET HAKKI tecriti ortadan kaldırmamakla birlikte tecritin varlığının kabul edilmesi ve tecritte gedik açılması yönüyle önemlidir. Hapishanelerde bulunan tutuklu ve hükümlülerin hiçbir tretman programına bağlı olmaksızın, disiplin kurulu kararlarıyla engellenmeksizin 10’ar kişilik gruplar halinde, günde 2 saat haftada 10 saat bir araya gelmesi şeklinde düzenlenen SOHBET HAKKI uygulanmamaktadır. Adalet Bakanlığının gerekçesi yeterli personel ve yer olmadığıdır. Tutuklu ve hükümlülere saldırmak için, onları bir gecede değişik hapishanelere sürgün etmek için personel bulmakta zorlanmayan Bakanlığın personel yeterli değil gerekçesi inandırıcı değildir. Ayrıca özellikle F tipi hapishanelerin devasa büyüklüğü düşünüldüğünde yeterli yer yok gerekçesi de inandırıcı değildir. Esas olarak Bakanlık bu hakkı uygulamak istememektedir. Kaldı ki kısa sürede olsa uygulanabilen hapishanelerde bu dile getirilen eksikliklerin sorun olmadığı görülmüştür. Aslında böyle bir eksiklik olmadığı, mevcut personelle bu hakkın uygulanabildiği görülmüştür. Sorun Adalet Bakanlığının iradi tercihidir, Bakanlık bu hakkı uygulamak istememektedir.
Ekte sunduğumuz raporun incelenmesinden de anlaşılacağı üzere tutuklu ve hükümlüler üzerinde ağır bir tecrit uygulanmaktadır. Mimari olarak hücrelerle uygulanan tecrit disiplin cezalarıyla artmaktadır. Yasal düzenlemeleri ve pratikteki uygulamaları incelediğimizde görüleceği üzere disiplin cezaları tecriti ağırlaştırmak için kullanılmaktadır. Tutuklu ve hükümlüler aile görüşü yasakları, mektup yasakları, gazete ve kitap yasakları, telefon yasakları, ortak kullanım alanlarına çıkma yasakları, hücre cezalarıyla dış dünyadan soyutlanmaktadır.
Disiplin yasaklarının kullanımı konusunda hapishane idarelerine sonsuz yetki verildiği açıktır. Hapishane idareleri gardiyanların saldırısına direnmeyi bile suç olarak kabul edip disiplin cezalarıyla cezalandırılmaktadır.
Disiplin cezaları tutuklu ve hükümlüleri ıslah etme, teslim alma aracı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle de disiplin cezaları alan hükümlünün şartlı tahliyesi engellenmekte ya da infazı yakılmaktadır.
Hasta tutuklu ve hükümlüler öldürücü temel sorundur. Nerede ise hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkı hiç yoktur. Zaten hapishanelerin fiziki koşulları ve idare uygulamaları – tecrit hastalıklar üretmektedir. Dışarıda sağlıklı olan insanlar hapishanelerde kısa sürede hastalanmaktadır. Ve bu hastalıkların çoğunluğu öldürücü olmaktadır. Ancak hapishanelerdeki sağlık sorunları burada durmamaktadır. Hastalanan tutuklu ve hükümlünün muayene olabilmesi çoğu hapishanede mümkün olamamaktadır. Çünkü hapishanelerde aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir ve aile hekimleri hapishanelere haftada iki kez gelmektedir. Yani tutuklu ve hükümlüler aile hekimini beklemek zorundadır. Her nasılsa muayene olmayı başarmış tutuklu ve hükümlünün hastaneye sevk olması gerekiyorsa sorunlar daha da artmaktadır. Sevk için önce doktorun kararı gerekmektedir. Doktor sevk etmeye karar verdiğinde jandarmanın sevk için hazırlık yapması gerekir. Sevk ancak jandarma gerekli görevlendirmeyi yaptığında yapılır. Bu sefer de jandarmanın keyfi arama dayatmaları gündeme gelir. Bu keyfi arama dayatmaları da aşıldığında muayene odasında askerin beklemesi ve doktora müdahale etmesi, muayene esnasında kelepçe çıkartılmaması, hastaneye yatırıldığında yatağa zincirle bağlanma gibi yaşatılanlar tutuklu ve hükümlünün sağlık hakkını tümden ortadan kaldırmaktadır.
Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin diğer bir önemli olanı işkencedir. Hapishanelerden her geçen gün daha fazla işkence haberleri gelmektedir. Belirtmek gerekir ki siyasi tutuklu ve hükümlüler gördükleri işkenceleri anlatacak örgütlenmelere sahiptir. Adli tutuklu ve hükümlüler ise gördükleri işkenceleri kimseye anlatamamaktadır. Bu nedenle de adli tutuklu ve hükümlülerin gördükleri işkencelerin tespit edilmesi nerede ise mümkün olmamaktadır. Hapishane – gardiyan baskısı işkenceye karşı sessiz kalmaları sonucunu doğurmaktadır. Hapishanelerden gelen bilgiler toplandığında görülmektedir ki işkence her geçen gün artmaktadır.
Toparlamak gerekirse; AKP’nin hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini çözmesini beklemek doğru değildir. Zaten bu sorunları AKP’nin politikaları yaratmaktadır. AKP döneminde hapishanelerdeki saldırılar her geçen gün artmakta ve daha öldürücü olmaktadır.
Bu nedenle öncelikli talebimiz AKP hükümetinin bizlerin yani HAPİSHANELER İZLEME KURULU’nun yetkisini kabul etmesidir. Ülkemizdeki demokrasi mücadelesinin etkin kurumlarının bir araya gelmesi ile oluşan HAPİSHANELER İZLEME KURULU hapishanelerdeki hak ihlallerinin önlenmesi ve sorunların çözümü konusunda iddialıdır. Ancak AKP hükümetinin ve Adalet Bakanlığının bu kurulun yetkilerini tanıması gerekir. AKP Hükümeti ve Adalet Bakanlığı HAPİSHANELER İZLEME KURULU’nun yetkilerini tanımalı, bu kurulun hapishanelere girebilmesinin önünü açmalıdır. Kurulun kararlarının bağlayıcılığını kabul etmelidir.

HAPİSHANELER İZLEME KURULU


HAPİSHANELER HAK İHLALLERİ

TABLOSU

2011


İşkence ve kötü muamele

724

Sağlık Hakkı ihlali ve tedavisi yapılmayanlar

617

Disiplin Cezası ve Görüş yasağı


629

Sevk uygulamaları ihlali (sürgün ve sevk istemleri reddedilenler dahil)

698

İletişim, haberleşme ve Anadil uygulamalarından doğan ihlaller

407

Beslenme, ısınma ve fiziki koşullardan doğan hak ihlalleri

316

Diğer yaşanan hak ihlalleri


128

Hapishanende ölümler


44 OLAY BİLDİRİLMİŞTİR.




İşkence ve kötü muamele

724


YAŞAM HAKKI İHLALLERİ

1. Mardin’in Mazıdağı İlçesi’nde bağlı Kertê (Bilge) Köyü’nde 4 Mayıs 2009’da sekiz akrabasıyla birlikte gerçekleştirdiği katliamla 44 kişiyi öldüren Süleyman Çelebi, 4 Ocak 2011’de tutulduğu Sincan 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde intihar etmiş olarak bulundu.

2. Bilecik M Tipi Kapalı Hapishane’nin müşahede bölümünde 1 Ocak 2011’de yatağını yakması sonucu çıkan yangında yaralanan ve Eskişehir’de Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan Ömer Aydın (23), 6 Ocak 2011’de yaşamını yitirdi.

3. Kırıklar (İzmir) 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Nusret Akmercan, 11 Ocak 2011’de birlikte kaldığı koğuş arkadaşı Salih Seyhan’ı öldürdü.

4. Isparta E Tipi Hapishanesinde kalan N.Ç.’nin pencere parmaklıklarında asılı bulunduğu 16 Ocak 2011’de öğrenildi. Gömlek parçalarını birbirine bağlayarak intihar ettiği öne sürüldü.

5. İskenderun (Hatay) M Tipi Hapishanesinde kalan Zakir Karaca’nın, aşırı kilo kaybı nedeniyle kaldırıldığı Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nin mahkûm koğuşunda yer olmadığı gerekçesiyle hapishanene gönderildiği; şikâyetlerinin geçmemesi nedeniyle 5 Ocak 2011’de tekrar Balcalı Hastanesi’ne getirilen fakat yine mahkûm koğuşunda yer olmadığı nedeniyle hastaneye kabul edilmeyen Zakir Karaca’nın İskenderun Devlet Hastanesi’nde 6 Ocak 2011’de yaşamını yitirdiği öğrenildi.

6. Aldığı hapis cezası nedeniyle 25 Eylül 2008’den beri Maltepe (İstanbul) L Tipi Hapishanesinde kalan ve hapishanende kanser hastalığına yakalanan; yapılan tüm çağrılara rağmen ancak 25 Ocak 2011’de tahliye edilen Osman Kezlere (50) 31 Ocak 2011’de yaşamını yitirdi.

7. Samsun E Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan Turgay M. (30) 17 Şubat 2011’de hapishanenin tuvaletinde asılı halde bulundu.

8. İzmit C Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan Necati Sarı (60) siroz hastalığı nedeniyle 22 Şubat 2011’de yaşamını yitirdi.

9. İki kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan Mehmet Baştürk’ün (30), tutuklu bulunduğu Eskişehir H Tipi Hapishanesinde, 27 Şubat 2011’de tek kişilik koğuşunun pencere demirlerine bağladığı iple kendini astığı öğrenildi.

10. Zorunlu askerlik hizmetini yaparken firar ettiği gerekçesiyle Kızılcahamam Askerî Hapishanesinde tutuklu bulunan er Gökhan Çitil’in 19 Mart 2011’de intihar ettiği açıklandı. Çocuklarının intihar ettiğine inanmadıklarını belirten Gökhan Çitil’in ailesi, bileğinde kelepçe izleri ve vücudunun değişik yerlerindeki darp izleri olduğunu savundu.

11. Adana’da Kürkçüler F Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan Ramazan Kılıç (47), hapishanende 22 Mart 2011’de geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

12. Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesinde tutuklu bulunan Ferit Orak’ın 28 Mart 2011’de kendisini yaktığı iddia edildi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan Ferit Orak’ın durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

13. Düzce B Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan A.Y.’nin (17) yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle, 8 Mayıs 2011’de intihar ettiği ileri sürüldü. A.Y.’nin intihar etmesi üzerine hapishanendeki mahkûmlar topladıkları eşyaları ateşe verdi.

14. Elazığ E Tipi Hapishanende tutuklu bulunan A.K.’nin (26) kaldığı koğuşta 11 Mayıs 2011’de bileklerini kestikten sonra ayakkabı bağıyla kendisini astığı iddia edildi.

15. Konya’nın Ereğli Belediyesi’ne 25 Mart 2011’de düzenlenen operasyon sonucu “ihaleye fesat karıştırdığı” iddiasıyla tutuklanan İhale Raportörü İbrahim Ekici’nin (44), Ereğli B Tipi Hapishanesinde kaldığı koğuşta kireç çözücü içerek intihar ettiği, 26 Haziran 2011’de öğrenildi.

16. Mersin’in Silifke İlçesi’nde bulunan M Tipi Hapishanesinde “cinayet” suçundan kalan Mustafa Bacaksız’ın 29 Haziran 2011’de kaldığı koğuşta kendisini astığı öğrenildi.

17. Kütahya’da 9 Aralık 2010’da Dumlupınar Üniversitesi’nde bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle tutuklanarak Sincan (Ankara) F Tipi Hapishane’ne konulan Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi Seyfettin Bal’ın 21 Temmuz 2011’de hapishanende intihar ettiği ileri sürüldü. 27 Temmuz 2011’de yapılacak olan duruşmada kardeşinin tahliye olmayı beklediğini söyleyen Seyfettin Bal’ın ablası Leyla Bal, kardeşiyle 20 Temmuz 2011’de yaptığı görüşmede kardeşinin moralinin çok iyi olduğunu, bir sonraki görüşe yeğenlerinin getirilmesi istediğini belirterek kardeşinin intihar ettiğine inanmadığını belirtti.

18. Gümüşhane E Tipi Hapishanesinde bulunan ve 12 gün önce bedenini ateşe verdiği belirtilen Rahmi Özer (20) isimli siyasi mahkûmun tedavi edildiği Trabzon Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdiği 2 Ağustos 2011’de öğrenildi.

19. Midyat M Tipi Hapishanesinde kalan epilepsi hastası Şeyhmus Yalçın adlı mahkûmun 6 Ağustos 2011’de koğuşunda beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

20. Antalya F Tipi Hapishanesinde kaldığı sürede mide ve yumurtalık kanserine yakalanan Gülay Çetin’in (48) hastalığı nedeniyle Temmuz ayında yaşamını yitirdiği 9 Ağustos 2011’de öğrenildi.

21. Aydın E Tipi Hapishane’nin kadın koğuşunda kalan Bircan Yanar’ın (35) 20 Ağustos 2011’de intihar ettiği iddia edildi.

22. Delice (Kırıkkale) K Tipi Hapishanesinde “cinayet” suçundan tutuklu bulunan Fatih Düzyurt (19), 4 Eylül 2011’de ranza demirine bağladığı yatak örtüsüne kendini asarak intihar ettiği iddia edildi.

23. Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ne bağlı Alisofu Köyü’nde 8 Eylül 2011’de tartıştığı eşi Hayret Çamlı’yı (65) döverek öldüren Mehmet Çamlı (74), tutuklu bulunduğu Selim K-1 Tipi Hapishanesinde 18 Eylül 2011’de intihar etti.

24. Zorunlu askerlik hizmetini Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kışlasında yapan Uğur Kantar’ın 25 Temmuz 2011’de “disko” olarak tabir edilen disiplin koğuşunda üç boyunca yemek ve su verilmeden gördüğü işkence ve kötü muamele nedeniyle komaya girerek Ankara’da bulunan Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde tedavi altına alındığı 16 Ağustos 2011’de öğrenildi. Süren tedaviye rağmen Uğur Kantar’ın beyin fonksiyonlarını yitirdiği ileri sürüldü. 25 Temmuz 2011’den bu yana beyin fonksiyonlarını yitirmiş bir halde komada olan ve GATA’da (Ankara) tedavi gören Uğur Kantar 12 Ekim 2011’de yaşamını yitirdi.

25. Batman M Tipi Hapishanesinde zorunlu askerlik hizmetini yaparken miğfer giymediği gerekçesiyle hakkında verilen 75 günlük hapis cezası nedeniyle kalan Mehmet Sait Platin’in (27) tahliyesine beş gün kala 3 Eylül 2011’de hapishanede intihar ettiği iddia edildi.

26. Van’dan İstanbul’a 16 Eylül 2011’de mahkûm götüren hapishane ring aracında Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi’nin yakınlarında araç seyir halindeyken çıktığı iddia edilen yangın sonucu kapıların kilitli ve mahkûmların ellerinin kelepçeli olması nedeniyle araçta bulunan Abdülsetter Ölmez (35), Sinan Aşka (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) yanarak yaşamını yitirdi.

27. Bafra (Samsun) T Tipi Hapishanesinde kalan Musa Şengün’ün 19 Eylül 2011’de kalp spazmı geçirerek yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

28. İzmit T Tipi Hapishanesinde kalan hükümlü Hasan Özer’in (21) cesedinin iple asılmış halde bulunduğu 6 Ekim 2011’de öğrenildi. Hapishane yönetimi olayı “intihar” olarak açıklarken tahliye olmasına 40 gün kalan Hasan Özer’in babası, oğlunun telefonla görüştüklerinde kendisini öldürmek istediklerini söylediğini öne sürdü.

29. İstanbul’da 28 Ağustos 2009’da düzenlenen operasyon sonucu “yasadışı örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklanan, İşçi Köylü Gazetesi’nin Kartal Bürosu çalışanı Suzan Zengin’in (52) tutuklu yargılandığı süre boyunca yaptığı tahliye başvuruları reddedilmiş ve Suzan Zengin’in rahatsızlığı Bakırköy Kadın Hapishanesinde kaldığı süre boyunca ilerlemişti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Haziran 2011’de görülen duruşmada talebi kabul edilen Suzan Zengin tahliye edilmişti. Suzan Zengin’in sağlık durumu tahliye olduktan sonra da iyileşme göstermemiş ve iki hafta önce açık kalp ameliyatı olmuştu. Ameliyat olduktan sonra yoğun bakımda kalan Suzan Zengin 12 Ekim 2011’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

30. Mardin E Tipi Hapishanesinde bulunan Irak vatandaşı A.C.’nin 19 Ekim 2011’de intihar ettiği iddia edildi. A.C.’nin elleri arkadan bağlı halde bulunduğu ileri sürüldü.

31. Bahçecik (Trabzon) E Tipi Hapishanesinde hükümlü olarak bulunan ve tahliye edilmesine dört ay kalan Necip Kadıoğlu’nun (37) 4 Kasım 2011’de kendini çarşafla su borusuna asarak intihar ettiği açıklandı.

32. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nin hakkında hazırladığı ön raporda “hasta hastalığının son evresinde, hapishane koşullarında yaşamını sürdüremez” dediği Kürkçüler F Tipi Hapishanesinde kalan ve siroz ile tüberküloz hastalığı nedeniyle hastanenin mahkûm odasında tedavi edilen Latif Badur 7 Kasım 2011’de yaşamını yitirdi.

33. Yozgat E Tipi Hapishanesinde kalan Özgür Çatar’ın (25), 21 Kasım 2011’de kaldığı koğuşta intihar ettiği iddia edildi.

34. Ergenekon Davası’nın Oda TV Soruşturması kapsamında 3 Mart 2011’den bu yana Silivri 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan ve ilk duruşmasına tutuklandıktan 8,5 ay sonra 22 Kasım 2011’de çıkacak olan MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu (56) ağır spora bağlı kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

35. Ümraniye E Tipi Hapishanesinde kalan ve 18 Kasım 2011’de “iki gündür kan kustuğu” gerekçesiyle kaldırıldığı hastaneden “durumu acil değil” denilerek hapishanene gönderilen Avni Karabulut’un (74) aynı gece, kan kusarak yaşamını yitirdiği öğrenildi.

36. Antalya L Tipi Hapishanesinde aynı koğuşta kalan dört mahkûm arasında çıkan kavga sonucu Metin M.’nin (21) kavga ettiği kişilerce önce jiletle yaralanarak, daha sonra eşofman bağcığıyla boğularak öldürüldüğü 7 Aralık 2011’de öğrenildi.

37. Erzurum H Tipi Hapishanesinde hükümlü bulunan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı ile tahliye işlemleri için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen fakat burada raporları çıkmadığı için serbest bırakılmayan kanser hastası Mehmet Aras (60) 18 Aralık 2011’de yaşamını yitirdi.

38. Erzurum H Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan Zahir Ersoy’un (23) 25 Aralık 2011’de intihar ettiği iddia edildi.

39 Siirt E Tipi Hapishanesinde Terörle Mücadele Yasası’ndaki uygulamalar nedeniyle tutuklu bulunan 10 çocuğun 26 Aralık 2011’de nasıl edindikleri öğrenilemeyen hapları içerek intihar girişiminde bulundukları 28 Aralık 2011’de öğrenildi. Kaldırıldıkları hastaneden tedavileri tamamlanan çocukların hapishanene gönderildikleri bildirildi.

40. Afyonkarahisar E Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan Oktay Demir’in hücresinde kendini asarak intihar ettiği iddia edildi. Oktay’ın babası oğlunun ölümünden hemen sonra intihar ettiği yerde çekilen fotoğraflarda ellerinin arkadan bağlanmış olduğunu tespit etti ve şunu sordu; elleri arkadan bağlı birisi nasıl intihar edebilir? Savcılık takipsizlik kararı verdi.


41.16 Ocak 2011’de, Isparta E Tipi Hapishanesinde kalan N.Ç.’nin pencere parmaklıklarında asılı bulundu. Gömlek parçalarını birbirine bağlayarak intihar ettiği öne sürülen olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

42. 6 Ağustos 2011’de Midyat (Mardin) M Tipi Hapishanesinde kalan epilepsi hastası Şeyhmus Yalçın adlı mahkûmunkoğuşunda beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.


43. 2 Ekim 2011 de, Sağlık kurulunun `İnfaz Durdurma Raporu`na rağmen tahliye edilmeyen 62 yaşındaki Duran Doğan isimli çiftçi, 9 ay kaldığı Metris Hapishane`nde hayatını kaybetti.


44. 12 Aralık 2011 de, eşi F.Ö'yü (77) öldürdüğü iddasıyla tutuklanarak Çanakkale Kapalı Hapishanene konulan Y.Ö (86) hapishanende yaşamını yitirdi. Y.Ö'nün kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için cenazesinin Bursa Adli Tıp Kurumu'na götürüldüğü öğrenildi. .


İŞKENCE
1. Antalya E Tipi Hapishanesinde kalan İbrahim Tüci’yi (22) görmeye giden Avukat Ayçin Turna Güler’in, müvekkilinin ceketini kanlı ve yüzünde de darp izleri görmesi üzerine yaptığı şikâyeti değerlendiren savcılığın, İbrahim Tüci’ye verilen doktor raporunu da dikkate alarak, hapishane yönetimi hakkında soruşturma başlattığı 28 Ocak 2011’de öğrenildi.

2. Van F Tipi Hapishanesinde kapalı görüşte aileleriyle Kürtçe konuşan Hamdi Kılınç, İskan Aksaç ve Aydın Akış adlı üç mahkûmun “A Takımı” denilen gardiyan ekibi tarafından darp edildiği 4 Şubat 2011’de öğrenildi.

3. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinden 4 Şubat 2011’de Kandıra (Kocaeli) F Tipi Hapishane’ne istekleri dışında sevk edilen 11 tutuklu ve hükümlü adına açıklama yapan Ender Bulhaz Aktürk, sevk esnasında ve götürüldükleri hapishanende, gardiyanlar tarafından sürekli darp edildiklerini ve kabul etmedikleri halde “ince arama” uygulamasının yapıldığını ifade etti.

4. Osmaniye T Tipi Hapishanesinde bulunan mahkûmların yazdıkları mektuplardan 13 Şubat 2011’de edinilen bilgilere göre, gardiyanların sık sık mahkûmların tamamen çıplak kalacak şekilde soyunmalarını istedikleri ve o haldeyken eğilip kalkmalarını dayattıkları öğrenildi. Uygulamayı kabul etmeyen mahkûmların ise dövüldüğü ifade edildi.

5. İHD Hakkâri Şubesi’ne 12 Şubat 2011’de başvuran dört tutuklu ve hükümlü ailesi, Kalkandere (Rize) L Tipi Hapishanesinde kalan yakınlarının Van’da görülen duruşmalara götürülürken kötü muameleyle karşılaştıklarını açıkladı.

6. Maltepe Çocuk Hapishanesinde kalan 14 çocuğun aralarında Kürtçe konuşmasını gerekçe gösteren gardiyanların ve askerlerin 21 Şubat 2011’de çocukların kaldığı koğuşu basıp çocukları döverek öldürmekle tehdit ettikleri öğrenildi.

7. Kandıra F Tipi Hapishanesinde kalan Rıza Çatakbaş, Selman Tökü, Hüseyin Tepe’nin revire çıkmak için dilekçe yollamaları üzerine mahkûmların bulunduğu koğuşa giren gardiyanların, mahkûmları zorla dışarı çıkararak “süngerli oda”ya kapattıkları 8 Mart 2011’de öğrenildi.

8. Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan ve bacağından olduğu ameliyat nedeniyle 25 tane cıvalı tel dikişi bulunan Kemal Ayhan’ın, gardiyanlar tarafından darp edilerek dikişlerinin patlatıldığı 13 Mart 2011’de öğrenildi.

9. Ergenekon Davası’nın tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatı Hasan Basri Özbey 14 Mart 2011’de yaptığı açıklamada, müvekkilinin bir süre önce sevk edildiği ve henüz tamamlanmayan Silivri 1 Nolu Hapishanesindeki hücreleri lağım suyu bastığını iddia etti. Hasan Basri Özbey, Doğu Perinçek’in yanı sıra beş tutuklunun daha hücrelerinin lağım suyu olduğunu ifade ederek konuyla ilgili olarak hapishane yönetimine dilekçe verdiklerini ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.

10. Van F Tipi Hapishanesinde bulunan oğlu Tuncer Buldu ile birlikte iki mahkûmun kaldığı koğuşa “arama yapılacağı” gerekçesiyle giren gardiyanların, koğuşu dağıttıktan sonra koğuştaki mahkûmları kameraların görmediği bir bölgede dövdüğünü ileri süren Aynur Buldu, 22 Mart 2011’de İHD Van Şubesi’ne başvurarak hukukî yardım talebinde bulundu.

11. Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde 22 Mart 2011’de C-80 numaralı koğuşta kalan iki mahkûmun, gardiyanlar tarafından dövülerek istekleri dışında başka koğuşlara nakledildiği ileri sürüldü.

12. Kalkandere L Tipi Hapishanesinde bulunan Murat Kıran’ın 4 Nisan 2011 gecesi koğuşuna giren gardiyanlar tarafından dövüldüğü iddia edildi. Murat Kıran Trabzon Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken, hapishane yönetimi yaptığı açıklamada Murat Kıran’ın diğer mahkûmlarca darp edildiğini öne sürdü.

13. Ermenek (Karaman) M Tipi Kapalı Hapishanesinde 28 Nisan 2011’de görüş hakkının engellenmesine itiraz eden Emrah Yayla, Arif Sönmez ve Mehmet Sevik’in gardiyanlar tarafından dövüldükleri sonra ise üç mahkûmun bir gün hücrede tutularak Sincan 1 ve 2 nolu cezaevlerine sevk edildikleri 5 Mayıs 2011’de öğrenildi.

14. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Haydar Duymaz’ın hapishane müdürü ve gardiyanlar tarafından darp edildiği 12 Haziran 2011’de öğrenildi.

15. Karataş (Adana) Kadın Hapishanesinde 15 Haziran 2011’de Özlem Aydın adlı tutuklunun hastaneye götürülürken “ince arama” adı altında elbiselerinin çıkarılmak istenmesine karşı çıktığı için darp edildiği bildirildi.

16. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Haydar Duymaz, 2 Haziran 2011’de koğuşuna düzenlenen baskında gardiyanlar tarafından darp edilerek tek kişilik hücreye gönderildi.

17. Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Erdinç Akçıl’ın 13 Haziran 2011’de avukatıyla görüşmeye giderken kendisine dayatılan “ince arama” uygulamasına karşı çıktığı için darp edildiği öğrenildi.

18. Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Hanefi Kuzu’nun yaptığı bir şikâyet başvurusu nedeniyle gardiyanlar tarafından darp edildiği Hanefi Kuzu’nun gönderdiği mektup sonucu 11 Temmuz 2011’de öğrenildi.

19. Kepsut (Balıkesir) L Tipi Hapishanesinde tutuklu bulunan Ahmet Demirbaş, gardiyanlar tarafından darp edildiği Ahmet Demirbaş’ın İnsan Hakları Derneği’ne gönderdiği mektup sonucu 28 Temmuz 2011’de öğrenildi.

20. Kırıkkale 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde KCK/TM Davası’ndan tutuklu bulunan Ahmet Arslan’nın koğuşundan zorla çıkarılarak gardiyanlar tarafından darp edildiği; revir doktorunun “acil servise gönderilmeli” demesine rağmen hastaneye götürülmediği 22 Temmuz 2011’de Ahmet Arslan’ın durumu ailesine haber vermesiyle öğrenildi.

21, Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde kalan Volkan Akkuş, Bülent Kapar ile Ahmet Doğan’ın hücrelerine gelen gardiyanlar tarafından darp edilerek hücrelerinin değiştirildiği 4 Ağustos 2011’de öğrenildi.

22, Alanya (Antalya) L Tipi Hapishanesinde kalan Gülay Efendioğlu’nun koğuşuna gelen gardiyanlar tarafından darp edildiği 23 Ağustos 2011’de öğrenildi.

23, Bakırköy Kadın Hapishanesinde kalan ve hastalığının tedavisi için tahliye edilmesi gereken Hediye Aksoy’un tahliye edilmemesini 16 Ağustos 2011’de protesto eden 22 tutuklu ve hükümlü gardiyanlar tarafından darp edildi.

24, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Sinan Köse, Mehmet Samur, Berat Anlı, Yavuz Dursun adlı mahkûmların 15 Temmuz 2011’de koğuşlarına gelen gardiyanlar tarafından darp edildikleri 21 Ağustos 2011’de öğrenildi.

25, Bakırköy Kadın Hapishanesinde kalan ve hastalığının tedavisi için tahliye edilmesi gereken görme engelli mahkûm Hediye Aksoy’un muayene için hastaneye götürülürken hapishane ring aracında jandarma erleri tarafından darp edildiği İHD Mersin Şubesi’nin 25 Ağustos 2011’de yaptığı basın açıklamasıyla öğrenildi.

26, Sincan L Tipi Hapishanesinde kalan Nehar Avcı, Diren Yağan, Didem Ezgi Serap, Müzeyyen Çınar, Eda Dişkaya adlı beş mahkûmun 20 Eylül 2011’de darp edildikleri ve beş mahkûma bir gün boyunca yemek ve su verilmediği öğrenildi.

27, Bakırköy Kadın Hapishanesinde kalan Yasemin Karadağ’ın geçirdiği beyin kanaması nedeniyle olduğu ameliyatın ardından kontrol amacıyla götürüldüğü hastanede yanında bulunan subayın kendisini yumrukla darp ettiği 3 Ekim 2011’de öğrenildi.

28, Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Kemal Avcı’nın tutulduğu koğuştan hücre cezasının uygulanması için sağlıklı bir biçimde alındığı fakat Kemal Avcı’nın koğuşuna geri döndüğünde darp nedeniyle ayakta duramaz halde olduğu 3 Ekim 2011’de öğrenildi.

29, Karataş (Adana) Hapishanesinden 9 Eylül 2011’de Denizli D Tipi Hapishane’ne isteği dışında sevk edilen Özlem Aydın’ın, nakil sırasında ve sonrasında gardiyanlar tarafından darp edildiği 5 Ekim 2011’de öğrenildi.

30, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde kalan Kahraman Akacak, Abdullah Ön ve Doğuş Kotak adlı tutukluların koğuşlarına gelen gardiyanlar tarafından darp edildikleri 5 Ekim 2011’de öğrenildi.

31. Alanya (Antalya) L Tipi Hapishanesinde kalan Gülay Efendioğlu, 12 Ekim 2011’de ailesiyle yaptığı görüşmede hücrede birlikte kaldığı Fadime Özkan’ın ve kendisinin gardiyanlar tarafından darp edildiğini bu nedenle vücudunda morluklar oluştuğunu aktardı.

32. Bafra (Samsun) T Tipi Hapishanesinde kalan 15 tutuklu ve hükümlünün sayım sırasında hapishane müdürü ve gardiyanlar tarafından darp edildiği 16 Ekim 2011’de öğrenildi.

33. Kırıkkale F Tipi Hapishanesinde kalan Emrah Yayla’nın, Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği’ne (TAYAD) gönderdiği mektup sonucu 21 Temmuz 2011’de hücresinden zorla çıkarılan Ahmet Aslan’ın “acil müdahale karakolu” olarak tabir edilen kameraların görmediği bölgede gardiyanlar tarafından darp edildiği 18 Ekim 2011’de öğrenildi.

34. Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde kalan Coşkun Şimşek’in gönderdiği mektup sonucu Özcan Bayram’ın sabah sayımı sırasında gardiyanlar tarafından darp edilerek “süngerli oda”ya konulduğu 18 Ekim 2011’de öğrenildi.

35. Bergama (İzmir) M Tipi Hapishanesinde “yasadışı slogan attıkları” suçlamasıyla tutuklu bulunan üç çocuğun hapishane girişinde jandarma erleri tarafından önce zorla üstlerinin soyulduğu sonra da darp edildikleri hapishanenden gönderilen mektup sonucu 31 Ekim 2011’de öğrenildi.

36. 4 Kasım 2011’de basın açıklaması yapan İHD İstanbul Şubesi, Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde “doğalgaza geçileceği” iddiasıyla kaloriferlerin yakılmadığını; koğuşlara haftada bir gün bir saat süreyle temizlik amacıyla su verildiğini; iki aydır sıcak su verilmediğini ileri sürdü.

37. Maltepe (İstanbul) Çocuk Hapishanesinde “PKK üyesi oldukları” suçlamasıyla kalan dokuz çocuğun, kendi yaptıkları resimlerin bulunduğu panoya el konulmasını protesto ettikleri için 14 Kasım 2011’de gardiyanlar ve jandarma erleri tarafından darp edildikleri öğrenildi.

38. 2011 yılının Ocak ayından beridir tutuklu bulunan ve Van’da meydana gelen deprem nedeniyle Kalkandere (Rize) L Tipi Hapishane’ne nakledilen SES Bitlis Şubesi eski Başkanı Sedat Güler’in nakil sırasında yapılmak istenen çıplak arama uygulamasına itiraz ettiği gerekçesiyle darp edildiği 1 Aralık 2011’de öğrenildi.

39. Adana F Tipi Hapishanesinden talepleri olmaksızın Antakya E Tipi Hapishanesinde sevk edilen yedi mahkûmun aynı davadan yargılanmalarına rağmen aynı koğuşta kalamadıkları; sevk edildikten sonra bir ay boyunca yedi mahkûma yastık verilmediği; sıcak su kullanımının haftada iki defa 20’şer dakika ile soğuk su kullanımının ise günün belirli saatlerinde sınırlı olarak verilmesi nedeniyle temizlik sorunu yaşandığı mahkûmların gönderdiği mektup sonucu 2 Aralık 2011’de öğrenildi.

40. Bolu F Tipi Hapishanesinde kalan Adem Erden adlı mahkûmun, gördüğü işkence ve kötü muamele nedeniyle hapishane müdürü ve psikologunu şikayet edince, hapishane yönetimi tarafından hücresine sokulan bir hükümlü tarafından, önce şikayetinden vazgeçmesi için tehdit edildiği, daha sonra saç derisinden boynuna kadar tüm yüzünün jilet ve bıçakla kesilerek ağır yaralandığı 5 Aralık 2011’de ileri sürüldü.

41. “Devrimci Karargâh Örgütü Soruşturması” kapsamında 10 Aralık 2011’de tutuklanan Türkiye Gerçeği Dergisi yazarı ve Halkların Demokratik Kongresi delegesi Mehmet Güneş’in, 12 Aralık 2011’de sevk edildiği Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishane’nin girişinde “ince arama” adı altında çıplak arama uygulamasına karşı çıktığı için gardiyanlar tarafından darp edildiği ve tek kişilik bir hücreye konulduğu öğrenildi.

42. “KCK Soruşturması” kapsamında Asrın Hukuk Bürosu’na düzenlenen operasyon sonucu 28 Kasım 2011’de tutuklanarak Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishane’ne sevk edilen avukatlardan Serkan Akbaş, Mehmet Bayraktar ve Mehmet Nuri Deniz’in “ince arama” adı altında çıplak arama uygulamasına karşı çıktıkları için gardiyanlar tarafından darp edildikleri 19 Aralık 2011’de öğrenildi.

43. Dini inançları nedeniyle zorunlu askerlik hizmetini yaptığı Malatya 2. Ordu İstihkâm Alayı Köprücü Taburu Köprücü Yüzücü Bölüğü’nde vicdani reddini açıklayan Muhammed Serdar Delice (28), İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’ne bağlı Kasımpaşa Semti’nde 27 Kasım 2011’de gözaltına alınmış ve “emre itaatsizlik ettiği” gerekçesiyle tutuklanarak Kasımpaşa Askeri Hapishane’ne gönderilmişti. Serdar Delice’nin hapishanende başka nedenlerle tutuklu olan askerler tarafından darp edildiği ve eşyalarının da gasp edildiği 18 Aralık 2011’de öğrenildi.

44. Deprem nedeniyle Van M Tipi Hapishanesinden Erzurum H Tipi Hapishane’ne sevk edilen mahkûmların gardiyanlar tarafından darp edildikleri ve gardiyanlara haraç vermeye zorlandıkları 20 Aralık 2011’de öğrenildi.

45. İsrail’in Filistin’e yönelik uygulamalarını protesto etmek için Adana’da 2009 yılında katıldıkları bir yürüyüş nedeniyle tutuklanan Çukurova Üniversitesi öğrencisi dört kişinin, Kürkçüler F Tipi Hapishanesinden sevk edildikleri Osmaniye T Tipi Hapishane’nin girişinde “ince arama” adı altında çıplak arama uygulamasına karşı çıktığı için gardiyanlar tarafından darp edildikleri ve elbiselerinin zorla çıkarıldığı 20 Aralık 2011’de öğrenildi.

46. Hatay E Tipi Hapishanesinde kalan Güler Bilen’in tek kişilik hücrede tutulduğu; kaldığı koşulları anlatmak için bir akrabasına yazdığı faksın sakıncalı bulunarak kendisi hakkında soruşturma açıldığı; bir gardiyan tarafından cinsel tacize uğradığı İHD Adana Şubesi’ne gönderilen mektup sonucu 31 Aralık 2011’de öğrenildi.

47. Tekirdağ F Tipi Hapishanesinden Kandıra ve Edirne F Tipi Hapishanelerine sürgün edilen tutsaklar Ali Haydar Ak yönetimindeki gardiyanların saldırısına uğradı. Saldırı sırasında Bektaş Karaman’ın burnu kırıldı.

48. Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde kalmakta olan Ferhat Çalgan kışın kaloriferlerin yakılmaması sonucu yüz felci geçirdi.

49. Bergama M tipi Hapishanesinde kalan 17 yaşındaki Emine Dayan tek kişilik disiplip hücrelerine kapatıldı. İdarenin gerekçesi diğer adli tutukluların Emine’ye saldırmış olması.

50. Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde DHKP-C davasından tutuklu olarak bulunan Nedim Öztürk’ün kızı Öykü bir açık görüşe üzerinde babasının resmi basılı tişörtle çıktı. Baba Nedim Öztürk de aynı görüşe kızının resmi basılı tişörtle çıktı ve görüş yaptılar. Öykü bir sonraki ay aynı tişörtle görüşe gittiğinde gardiyanlar tarafından içeriye alınmadı. Üzerinde bulunan tişörtün yasak olduğu söylendi.

51. Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde 30 Eylül 2011 tarihinde arama bahanesiyle hücrelere saldırılmış. Abdullah Ün, Hamit Kiye, Kahraman Bakacak, Mekan Dilmaç, Kahraman Erdem, Çetin Coşkun, Necati Baysal, Ömer Çapın’a işkence yapılmıştır.

52. Edirne F Tipi Hapishanesinde, 2011 Ağustos ayında, Nihat Özbay hapishaneye ilk girişte onursuz aramayı kabul etmediği için saldırıya uğradı… Saldırıyı şöyle anlattı:

“Buraya girişte soyunmamı istediler. Kabul etmedim. Davranışlarının keyfi olduğunu belirttim. Bunun üzerine beş gardiyan birden saldırdı. Bir tanesi özellikle kafamı birkaç defa yere vurdu ve ayaklarıyla dizleriyle kafama vurdu. (…)

53. Edirne F Tipi Hapishanesinde, 24 Ağustos 2011 tarihinde ise keyfi aramaya karşı çıktığı için Bekir Şimşek saldırıya uğradı. 8-10 gardiyan aynı hücrede bulunan Rıza Çıtakbaş ve Serdar Aydemir’e de kol demiri, yumruk ve tekmelerle vurdular. Bekir Şimşek’in bu saldırı sonucu kafası yarıldı, kanadı… Yarık izi halen duruyor… Sol kolunda morarma – çizikler oluşmuştur… Sırt bölgesinde ezilme – çizilme – morarma oluştu. Yine göğüs bölgesinde darbeden kaynaklı morarma oluşmuştur. Bunlar revir doktoru tarafından da kayıt altına alınmıştır…

54. 2011 ağustos ayında, Edirne F Tipi Hapishanesinde, 34 no’lu hücrede bulunan Canip Tarhan, Edip Tarhan ve Fırat Geleş’e saldırdılar, işkence yaptılar…

55. Edirne F Tipi Hapishanesinde, 14 Eylül 2011 tarihinde bir 2. Müdür, iki başgardiyan ve 15 – 20 gardiyan, provokatif bir biçimde arama yapmak istemişler ve tutsaklara saldırmışlardır. Saldırıyı başlatan 55 yaşlarındaki kır saçlı ve kısa boylu baş gardiyandır. Tutsakları zorla yere yatırıp yüz ve kafalarına tekme atmışlar. Yapılan işkencenin sonucu; Edip Tarhan’ın burnunun üzerinde yarık, sol ayağında eziklik ve kolunda sıyrıklar oluşmuştur. Fırat Geleş’in de kolunda sıyrık ve dudağının üs kısmında kanama oluşmuş. Bu işkence izleri doktor tarafından da (revir doktoru) kayıt altına alınmıştır.

56. Kocaeli, Kandıra 2 No.lu F Tipi hapishanesinde, 23 eylül 2011 de epilepsi hastası olan Kemal Avcı süngerli odada, elleri ve ayakları kelepçeliyken işkence görmüştür. İşkence yapan 20 gardiyana direnen Kemal Avcı’ya gardiyanlar “Nasıl yendik ama” demişlerdir. İşkence sonucu Kemal Avcı’da şu yaralanmalar meydana gelmiştir:


  • Sol kol dirsek altında morarma

  • Sol bilekte morarma düzeyinde kelepçe izleri

  • Sol kol omuz altında morarma

  • Sol dirsekte 2 cm’lik çizik

  • Sağ kol dirsekte çizik

  • Sağ bilekte morarma düzeyinde kelepçe izi

  • Her iki ayak bileğinde de morarma, çizik düzeyinde kelepçe izleri

  • Burun üzerinde 2 cm’lik çizik

  • Sol şakaklarda darp izleri, morartı ve şişlik var.

  • Sağ yanakta 2 cm’lik morarma

  • Sağ kulak arkasında 5 cm’lik çizik, darp izi

  • Sağ göğüste darp izi ve yara

  • Sağ el parmaklarında yaralar var. Bu yaraların iltihaplanması sonucu şişlikler oluştu.

Ağız içinde yaralar var ve dişi kırıldı.

57. Tekirdağ F Tipi Hapishanesinde, 08.09.2011 tarihinde akşam saat: 19.00’da Fırat Selçuk Taşkara ve Sergen ve Umut hücrede gardiyanların saldırısına uğradılar.

58. Edirne F Tipi Hapishanesinde 2011 eylül ayında, Tarık Akbaba, hastaneye ikinci gidişinde Yusuf Aslan ve Özgür Yiğittaş’la karşılaşmış. Onlarla sohbet etmeye başlamış. Rütbeli asker sohbetlerini engellemek için etraflarında bekleyen askerleri saldırtmış, insanların gözleri önünde işkenceler eşliğinde, merdivenlerden yuvarlarcasına, yaka paça tekrar ring aracına götürülmüşler. Doktor karşısına çıkartılmadan gerisin geriye hapishaneye geri getirilmişler.

Bu saldırıda Tarık Akbaba’nın sağ bileğine kelepçe oturduğu için bileğinin derisi soyulmuş. Sol göz altında çizikler, tırnak izleri ve hafif morartı, sol dudağımın üzerinde yine çizikler meydana gelmiş.

Aynı şekilde diğerlerinde de çeşitli yara – bere meydana gelmiş. Hastaneye belli rahatsızlıklarımızın tedavisi için gittikleri halde doktor karşısına çıkarılmadan işkenceye uğrayıp geri getirilmişler. Yapılan saldırı ve işkencelerden sonra hapishane revir bölümünde yara-bereleri kayıt altına aldırmışlar.

59. Tekirdağ 2 No.lu F Tipi Hapishanesinde,15 Aralık 2011 günü A-33 no’lu hücrede kalan Gülnaz, Kadri ve Osman isimli PKK davasından tutuklulara yönelik fiziki saldırı düzenlendi. Gardiyanların provokatif bir şekilde “ne bakıyorsun” diyerek kabadayılık yapar gibi başlattığı saldırıda tutsaklar darp edildi. Bu noktada Gülnaz’ın görme engelli olduğunu ayrıca belirtmek gerekir. Ona da aynı saldırı yapıldı.

Şiddet; uygulayan ve maruz kalan; Şiddet ile ilintili olan saldırganlık ise hâkim olmak, yenmek, yönetmek amacı ile güçlü, etkili bir hareket, fiil, işlem; bir işi bozma, engelleme, boşa çıkarmaya karşı düşmanca, yaralayıcı, hırpalayıcı ve tahrip edici (yıkıcı ve yok edici) amaç taşıyan bir davranıştır. Bundan ziyade şiddet bedenin beton yığınlarının arasına kapatılmasıdır. Şiddetin en sistematik ve mikro hali olan kurumların başında gelen hapishaneler gelmektedir. Kendi içine kapalı olup içine kapatılan bedenlere özel olarak uygulanan uygulamalar açısından toplumun şiddet merkezidir. Kapatılan beden hakkında hakkın da öncesinde ve sonrasında toplanan bilgiyle özel uygulamaya giren beden ilk iş olarak kimliksizleştirilmeden başlayarak yaşamının derinliklerine kadar inilerek güçsüz bir şekilde bırakılmasıdır.
İŞTE KÖTÜ MUAMELE VE İŞKENCE BAŞVURULARINDAN BAZI ÖRNEKLER.

 


Yüklə 2,13 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin