İntes çÖZÜm arama konferanslari -8



Yüklə 393,5 Kb.
səhifə1/44
tarix05.01.2022
ölçüsü393,5 Kb.
#67397
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   44



İNTES ÇÖZÜM ARAMA KONFERANSLARI -8


16 Nisan 2003

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 09.30

OTURUM BAŞKANI: Prof. Dr. Şükrü KIZILOT

--------o-------

TAKDİM - Toplantımızın oturum başkanlığını yapacak olan Profesör Doktor Sayın Şükrü Kızılot’u, Sayın Sait Arcagök’ü, Sayın Abdullah Şimşek’i, Sayın Muhsin Altun’u, Sayın Hikmet Işık’ı ve Sayın Ali Rıza Yücel’i, toplantıyı başlatmak üzere kürsüye davet ediyorum.

Prof. Dr. ŞÜKRÜ KIZILOT –Değerli Kamu İhale Kurumu Başkanı, kıymetli Sayıştay üyeleri ve kıymetli misafirler; “İnşaat Sektöründe Sözleşmeler, Sayıştay Denetimi ve Uygulamaları” konulu Çözüm Arama Konferansına hoşgeldiniz.

Bu toplantının şimdiye kadar yapılanlardan farklı bir yönü var. Bundan daha önce, inşaat sektörünü sorunları ya teknik yönüyle ya da vergisel yönüyle, Sosyal Sigortalar yönüyle ele alınıp değişik oturumlarda konuşulmuş ve tartışılmıştır. Bu kez az bilinen bir yönü Sayıştay ağırlıklı olarak ele alınıyor . Böyle bir toplantıda bizleri bir araya getirdiği için İNTES yetkililerine ve Yaklaşım Yayıncılık ile Malî Hukuk Dergisi yetkililerine öncelikle teşekkür ediyoruz.

Hepinizin bildiği gibi, inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan bir sektör. Bu sektördeki bir durgunluk veya canlılık ekonomiye aynen yansıyor. İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin üçte birini doğrudan ilgilendiriyor, diğer üçte birini de dolaylı olarak ilgilendiriyor. Bu yönüyle olaya baktığımızda inşaat sektörünün önemi daha belirgin olarak ortaya çıkıyor.

Yıllar itibariyle yatırımlara ayrılan ödeneklere baktığımızda, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullar da göz önüne alınarak, giderek bir azalma olduğunu fark ediyoruz. Nitekim, 2003 yılı bütçesinin hazırlanması aşamasında da 9 katrilyon lira olarak öngörülen yatırımlarla ilgili ödeneklerin 7,5 katrilyon lira olarak belirlendiğini daha sonra fark ediyoruz. Bu arada, 7,5 katrilyon liranın tamamı sarf edilse dahi, inşaatla ilgili bir harcama değil, işin tekniği gereği Katma Değer Vergisi de bu 7,5 katrilyon liranın içerisinde. Dolayısıyla 100’ü 18’e bölüp 18’le çarptığımızda, iç yüzde yoluyla, KDV’sini hesapladığımızda gerçek rakamın 7,5 katrilyon lira değil, 6,5 katrilyon liranın da altında olduğunu fark edeceğiz.

Bu arada, inşaat işlerinde yapımla ilgili değişik aşamalar var. Bunlarla ilgili ortaya çıkan sorunlar var. Son yıllarda, özellikle Kamu İhale Kurumu’nun da yeniden yapılanmasıyla birlikte bu sektöre yönelik düzenlemelerin daha derli toplu bir hale getirilmesi, belli kulvarların ön plana geçmesi amaçlandı. Bu ve benzeri tartışmalarda da ortaya çıkan aksaklıkları ve çözüm yollarını ele almaya çalışacağız.

Burada bir plan dahilinde konuşmacılarımız konuları ele alacaklar. Öncelikle yapım sözleşmelerinde Maliye Bakanlığı’nın vizesi ve ödenek işlemleri ele alınacak. Ardından, Sayıştay ağırlıklı olarak yapım sözleşmelerinde Sayıştay’ın tescil işlemleri ve yapım işlerinde Sayıştay'ın denetimi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar, özellikli durumlar. Son olarak da Sayın Hikmet Işık, ilk bölümde, yapım işlerinde Sayıştay denetiminin değerlendirilmesini açıklayacak.

Yapım sözleşmelerinde Maliye Bakanlığının vizesi ve bunun ödenekleriyle ilgili işlemler, bizim malî yönetim sistemimizden gelen bir düzenleme olup, yıllardan beri devam etmektedir. 2003 yılının bütçe kanununda da, bildiğiniz gibi yine vize işlemleriyle ilgili hükümler yer almaktadır. Ayrıca, 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun 64 üncü maddesinde de, bu yönde düzenlemenin olduğunu görüyoruz. Maliye Bakanlığına vize ile ilgili yetkiler verilmektedir.

Şimdi, ilk konuşmacımız, Sait Arcagök; Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı. Kendisi, bulunduğu kurum itibariyle yapım sözleşmelerinde Maliye Bakanlığı vizelerini ve ödenek işlemlerini açıklayacak.

Sayın konuşmacıların konuşma süreleri 20’şer dakikadır; buyurun Sayın Arcagök.

Yapım Sözleşmelerinde Maliye Bakanlığı Vizesi ve Ödenek İşlemleri”


Yüklə 393,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   44




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin