Noul an şcolar, povară financiară pentru părinţi. Cât costă un ghiozdan cu de toate



Yüklə 285,8 Kb.
səhifə1/7
tarix05.09.2018
ölçüsü285,8 Kb.
#77088
  1   2   3   4   5   6   7

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


11 septembrie 2014

PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/noul-an-scolar-povarafinanciara-parinti-costa-ghiozdan-toate-1_54107e580d133766a805d135/index.html

Noul an şcolar, povară financiară pentru părinţi. Cât costă un ghiozdan cu de toate

Deşi învăţământul obligatoriu ar trebui să fie gratuit, părinţii cheltuiesc sute de lei la fiecare început de an şcolar pe rechizite, ghiozdane şi haine noi pentru copii.


Părinţii cheltuiesc în medie cam 500 de lei pentru a-şi pune la punct copiii în noul an şcolar, adică un ghiozdan echipat cum trebuie, sumă ce se poate dubla dacă adăugăm şi un nou set de haine.

Cel mai mult îi costă însă manualele auxiliare, care le înlocuiesc practic pe cele gratuite oferite de şcoli, fiindcă părinţii sunt atenţionaţi de profesori că acestea sunt de proastă calitate. „Pe manuale cheltuim între 200-300 de lei, la care adaugi costul caietelor, în jur de 120 – 150 de lei, costul ghiozdanului, care e cel puţin 100 de lei dacă vrei ceva de calitate şi costul pixurilor, creioanelor, care e undeva la 50 de lei“, apreciază Manuela, mama unei eleve care trece în clasa a VII-a la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală.

În cazul celor care au doi copii de dus la şcoală, costurile se dublează. Andreea, mama unui elev care începe clasa a III-a anul acesta şi a unei fete care intră la gimnaziu, tot din Bucureşti, spune că pentru un ghiozdan de calitate va plăti între 200 – 650 de lei, iar manualele o costă în jur de 150 - 200 de lei.
Costuri dublate pentru familiile mai mari

„Cumpărăm manuale alternative fiindcă manualele gratuite au un conţinut de proastă calitate, asta spun toţi profesorii şi învăţătorii. Dacă iei în calcul ghiozdanul, manualele, papetăria (trusă geometrie, creioane colorate, carioci, foarfecă, penar, pixuri, stilou etc.) şi hăinuţele noi (pantofi, cămăşi, rochiţe), atunci poţi ajunge la o cheltuială şi de 1.100 de lei la început de an şcolar“, explică Andreea.


Rechizitele şi cărţile, cumpărate treptat

O soluţie, spune mama, este evitarea achiziţionării tuturor acestor lucruri de la începutul anului şcolar, fiindcă profesorii cer de obicei lucruri specifice. „Cel mai bine este ca părinţii să aştepte prima şedinţă, unde află exact care sunt cerinţele dascălilor şi evită, astfel, să cheltuiască în plus pe rechizite de care elevii nu vor avea nevoie“, a adăugat Andreea. La şcolile cu profil vocaţional, pregătirea pentru şcoală este şi mai costisitoare. Alin Vasilache, tatăl unei eleve care trece în clasa a X-a la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“, a explicat că numai pentru echipamentul de balet, adică două perechi de poante, o pereche de flexibili şi ciorapi, a cheltuit 800 de lei, pe lângă rechizitele normale.


Rabla pentru ghiozdane

Ioan Căvăşan, administratorul unei firme de papetărie din Baia Mare, a găsit la rândul său o soluţie care vine în ajutorul părinţilor: programul „Rabla pentru ghiozdane“.

Pentru fiecare rucsac de şcoală adus în magazin, indiferent de starea în care se află acesta, se face o reducere de 20 de lei la cumpărarea unuia nou. Programul Rabla pentru ghiozdane funcţionează doar în timpul lunii septembrie.

„Ideea a plecat de la programul Rabla pentru maşini. Este al doilea an când punem în practică Rabla pentru ghiozdane. Programul merge şi mai bine după ce s-a mediatizat. Am pregătit şi pliante care sunt distribuite în oraş“, spune Ioan Căvăşan.

Toate ghiozdanele vechi aduse sunt verificate, curăţate şi se dau la copii din familii defavorizate. Iar acest program va continua şi în anii următori, a adăugat omul de afaceri băimărean.
Părinţii trebuie să-şi ajute copilul să nu perceapă şcoala ca pe o corvoadă

Începutul de an şcolar se poate transforma cu uşurinţă într-o experienţă stresantă când părinţii lasă pregătirile până în ultimul moment. Trezirea de dimineaţă şi familiarizarea cu şcoala se fac cu cel puţin o săptămână înainte de a intra în clasă, atrag atenţia psihologii.

Copiii care se duc pentru prima dată la şcoală şi cei care schimbă şcoala vor avea cele mai mari emoţii pe 15 septembrie. Dar şi ceilalţi elevi trebuie ajutaţi să se readapteze la programul de şcoală, iar părinţii au un rol foarte important în acest proces. Adaptarea sau readaptarea se face treptat, astfel încât copiii să nu fie stresaţi de schimbare şi să nu perceapă şcoala ca pe o corvoadă, explică psihologul Ionuţ Ghiugan.

Pentru că părinţii sunt un reper pentru copii, dacă adulţii sunt calmi, liniştiţi, optimişti şi încrezători, cei mici se vor simţi capabili şi stăpâni pe ei. „Prin urmare, cumpărăturile nu trebuie făcute în ultima clipă, pentru că lucrul acesta va deveni încă o sursă de stres, deopotrivă pentru părinţi şi copii“, subliniază şi dr. Gail Gross, specialist în psihologie comportamentală şi educaţională, citat de publicaţia americană „Huffington Post“.


Teama de separare

De asemenea, psihologii recomandă părinţilor să acorde o atenţie deosebită copiilor care merg pentru prima dată la şcoală, pentru că aceştia trec printr-o anxietate de separare pe care, de altfel, o trăiesc şi părinţii. De aceea este important ca părinţii să le explice în detaliu schimbările pe care le vor experimenta pentru a le îndepărata temerile: activităţile şcolare, programul, interacţiunea cu ceilalţi copii. O altă soluţie pentru ca cei mici să se acomodeze mai uşor cu noul statut este ca părinţii să se intereseze dacă printre noii colegi de şcoală ai copilului se numără prieteni de joacă sau copiii rudelor şi vecinilor. Cu un copil cunoscut alături, cei mici vor trece mai uşor peste emoţia începerii vieţii de elev.

“Cumpărăturile nu trebuie făcute în ultima clipă, pentru că lucrul acesta va deveni încă o sursă de stres, deopotrivă pentru părinţi şi copii” - Gail Gross, specialist în psihologie comportamentală şi educaţională
Criză acută de medici şcolari în România

Începutul de an şcolar aduce în atenţie o altă problemă cu care se confruntă sistemul de educaţie – lipsa medicilor şcolari şi a asistenţilor medicali. Cei aproape 800 de medici şcolari susţin că nu au cum să facă faţă numărului mare de elevi pe care îi au în grijă. Astfel, sunt judeţe în care mii de elevi nu vor beneficia deloc de asistenţă medicală în şcoală şi care vor ajunge direct la urgenţe în cazul unui accident petrecut în incinta şcolii.

„Spre exemplu, la Sibiu a fost acoperită doar o treime din populaţia şcolară. Acolo este un medic la 6.000 de copii. Practic, este imposibil să îi consulţi pe toţi. Sunt doctori care lucrează la trei – patru şcoli, ceea ce nu e normal”, atrage atenţia doctorul Kristina Moldovan, secretarul general al Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri (SMCCT).
Risc de infecţii în şcoli

Consecinţele sunt numeroase, subliniază medicul. În primul rând, infecţiile se pot răspândi în şcoli atât timp cât specialiştii nu fac un triaj corect la început de an şcolar. „Dacă nu ai personal sunt fel de fel de riscuri. În cazul unui accident, cei mici ajung direct la urgenţe şi nu este întotdeauna necesar. De asemenea, tot noi supraveghem blocul alimentar şi meniurile pentru copii. În plus, nimeni nu suflă o vorbă legată de faptul că medicii şcolari vaccinează copiii în clasa I.

Dacă nu îi vaccinezi în şcoală, rişti să îi pierzi, puţini ajung la medicul de familie pentru a fi imunizaţi”, a completat doctorul.

Pentru a resuscita reţeaua de medicină şcolară, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup de lucru care încearcă să facă o radiografie a personalului din sistem. Însă, pe lânga lipsa acută de personal, cabinetele şcolare nu au dotări corespunzătoare şi nici medicamentele necesare, completează specialiştii. ;


Abandon în creştere

În fiecare an, peste 170.000 de tineri abandonează liceul, potrivit unui studiu UNICEF lansat ieri. Aceste cifre reprezintă 19% din populaţia de 15-18 ani, tineri care ar trebui să meargă la liceu. Romii, dar şi copiii din mediul rural sunt în cel mai mare risc de a abandona şcoala, cu 30% mai mult decât cei din mediul urban, majoritatea băieţi. Experţii au avertizat că în 10 ani ar putea abandona liceul 500.000 de elevi.


Structura anului şcolar 2014-2015

Semestrul I

Cursuri: 15 septembrie – 19 decembrie 2014. În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţă de iarnă: 20 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015

Cursuri: 5 ianuarie - 30 ianuarie 2015

Vacanţă intersemestrială: 31 ianuarie – 8 februarie
Semestrul al II-lea

Cursuri: 9 februarie – 10 aprilie

Săptămâna 6–10 aprilie 2015 este săptămână dedicată programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Vacanţă de primăvară:11 aprilie – 19 aprilie

Cursuri: 20 aprilie – 19 iunie

Vacanţă de vară: 20 iunie – 13 septembrie

Cursurile claselor terminale din liceu se încheie în data de 29 mai 2015

Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015


Examene

Capacitate: 22-24 iunie

Bacalaureat: 8 iunie - 2 iulie/ 17-28 august


http://adevarul.ro/educatie/scoala/trei-contestatii-privind-licitatia-manuale-fost-admise-reevaluarea-ofertelor-continua-1_541131d40d133766a808f8fc/index.html

Trei contestaţii privind licitaţia pentru manuale au fost admise, reevaluarea ofertelor continua

Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

Preşedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat că au fost primite 11 contestaţii privind licitaţiile pentru manunalele de clasa I şi a II-a, iar din acestea trei s-au admis, două au fost respinse fără interes, iar şase, admise în parte, scrie Mediafax.

"În acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile", a spus preşedintele CNSC.

După deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL - Stand Agenţie Difuzare Carte SRL şi SC Aramis Print SRL au formulat contestaţii, care au fost respinse.
Au fost depuse 17 contestaţii, inclusiv la DNA

Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare. Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor.
Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, "cel mai mare jaf din domeniul educaţiei", precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.
Pricopie: Ştiam că va începe un război

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, tot pe 21 august, la Suceava, că atunci când a declanşat procedura pentru noi manuale şcolare a ştiut că va începe un război pentru că va deranja business-ul editurilor, el susţinând că au fost respectate procedurille, iar cei care au pierdut licitaţiile pot face ceea ce consideră.

El a atras atenţia că sunt loturi pentru care nu s-a selectat niciun manual, respectiv în cazul unor limbi străine.

"Probabil că vom scoate din nou la licitaţie manualele unde nu s-a reţinut nicio ofertă din partea niciunei edituri şi dacă nici în acest caz nu vom avea ofertanţi, mă refer acum strict la minorităţi, atunci legea prevede alte două proceduri. O procedură este să cumpărăm manuale din ţările respective. De exemplu, dacă vorbim despe limba ucraineană şi nu reuşim să avem manuale pentru limba ucraineană, atunci cumpărăm din Ucraina, pentru copiii de aceeaşi vârstă, aceeaşi clasă. Un alt instrument pe care legea îl pune la dispoziţie, şi să ştiţi că am introdus acest instrument cu ocazia modificării Legii educaţiei prin Ordonanţa 49/2014, pentru că nu exista, atunci MEN va însărcina o instituţie publică, adică Institutul de Ştiinţele Educaţiei sau o universitate sau o altă instituţie publică, să redacteze manuale pentru aceste situaţii speciale", a explicat Pricopie.




http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-educatiei-aprobat-metodologia-organizare-desfasurare-examenului-certificare-calificarilor-absolventii-filierei-vocationale-1_541127120d133766a808c358/index.html

Ministerul Educaţiei a aprobat metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificărilor pentru absolvenţii filierei vocaţionale

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat, prin ordin, „Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare a calificărilor absolvenţilor învăţământului liceal, filiera vocaţională”, ce conţine normele de organizare şi desfăşurare a examenului de certificare pentru profilurile artistic, pedagogic, teologic şi sportiv şi este valabil începând din acest an şcolar.

Examenul de certificare este format din două probe: susţinerea proiectului/lucrării de specialitate şi proba practică, relevantă pentru specializarea certificată. Lucrarea de specialitate trebuie să reflecte cunoştinţele şi competenţele generale şi specifice dobândite de elev, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic, iar proba practică poate avea mai multe etape, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei La examenul de certificare au dreptul să se înscrie elevii care finalizează studiile în anul în care se susţine examenul, precum şi absolvenţii din promoţiile anterioare, care au promovat ultimul an de liceu.

Lucrarea de specialitate este evaluată de doi profesori examinatori, care vor nota candidaţii cu note între 1 şi 10. Diferenţa între notele acordate de aceştia nu trebuie să fie mai mare de un punct. Dacă acest lucru se întâmplă, preşedintele comisiei cere reevaluarea probei.

Nota finală la susţinerea lucrării de specialitate se stabileşte ca medie aritmetică a notelor acordate de către cei doi profesori examinatori şi se trece în catalogul de examen.


Nu se pot face contestaţii la lucrarea de specialitate

Nu se admit contestaţii privitoare la nota obţinută la proba de susţinere a lucrării de specialitate şi nici la proba practică.

La specializările la care această probă se desfăşoară pe mai multe etape, candidaţii trebuie să obţină, pentru fiecare, minimum 5, însă nota minimă de promovare a probei este 7. Media finală pentru promovarea examenului de certificare este media aritmetică a notelor obţinute la cele două probe, care trebuie să fie minimum 7.
Calendarul examenului, realizat de şcoli

Fiecare unitate de învăţământ nominalizată drept centru de examinare îşi va elabora propriul calendar de desfăşurare a examenului, într-una din zilele din intervalul 1 - 31 martie.

Sălile, cabinetele, ateliere etc, în care se susţine examenul de certificare vor fi adaptate activităţilor specifice: dotarea corespunzătoare, eliminarea oricăror materiale didactice care ar putea influenţa candidaţii în susţinerea probelor, afişarea pe uşa fiecărei săli a listei nominale a candidaţilor şi afişarea prevederilor referitoare la situaţia în care se constată frauda sau tentativa de fraudă.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministrul-educatiei-aprobat-modul-aplicare-programelor-cultura-generala-invatamantul-profesional-1_541125df0d133766a808be7f/index.html

Ministrul Educaţiei a aprobat modul de aplicare a programelor pentru cultură generală în învăţământul profesional

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat ordinul privind aplicarea programelor şcolare în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani şi în învăţământul profesional special.

Acesta se va aplica începând cu anul şcolar 2014 - 2015. De asemenea, prin acelaşi ordin, a fost aprobată programa şcolară pentru „Consiliere şi orientare”, curriculum diferenţiat pentru învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani. Aceasta se adresează claselor a IX-a, a X-a şi a XI-a, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Documentul aduce precizări privind programele şcolare pentru cultură generală care se aplică în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani pentru clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a. De pildă, se stabileşte că în cadrul disciplinei „Limba şi literatura română”, clasa a XI-a, se studiază minimum 5 texte literare - un text dramatic şi patru texte poetice -, prin intermediul cărora elevii vor învăţa despre specificitatea acestora şi contextele utilizării lor.

În ceea ce priveşte programa şcolară „Consiliere şi orientare”, aceasta are în vedere dezvoltarea unor competenţe care se circumscriu domeniilor de comunicare interpersonală, autocunoaştere şi management personal, planificarea şi dezvoltarea carierei.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-educatiei-aprobat-calendarul-echivalare-atestare-cadrelor-didactice-preuniversitar-1_541123aa0d133766a808b754/index.html

Ministerul Educaţiei a aprobat calendarul de echivalare şi atestare a cadrelor didactice din preuniversitar

Ministrul Educaţiei a aprobat calendarul de echivalare şi atestare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, care au absolvit colegii universitare sau institute pedagogice cu durata de 3 ani.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat, prin ordin, „Calendarul activităţilor prevăzute în Metodologia privind echivalarea ECTC/SECT a învăţământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar”.

Documentul stabileşte că în perioada 1 - 31 octombrie 2014 se depun şi se înregistrează dosarele în vederea echivalării pe baza ECTS/SECT.

Afişarea listei cuprinzând cadrele didactice care îndeplinesc condiţiile de echivalare se face pe 14 noiembrie 2014, iar transmiterea la minister a situaţiei statistice se face în aceeaşi zi.

Definitivarea dosarelor incomplete ale cadrelor didactice se va realiza în perioada 17 - 28 noiembrie 2014, iar transmiterea datelor către MEN, pe data de 5 decembrie 2014.

Transmiterea dosarelor complete, însoţite de observaţiile inspectorului şcolar pentru dezvoltarea resurselor umane, pe specializări, către instituţiile de învăţământ stabilite de MEN pentru echivalarea şi eliberarea atestatelor se face în perioada 10 - 19 decembrie 2014.

Evaluarea dosarelor la nivelul structurilor universitare care asigură formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice va avea loc în perioada 5 ianuarie - 30 mai 2015.

Până la 1 septembrie 2015 vor fi eliberate atestatele de echivalare valabile pentru ocuparea funcţiilor didactice în învăţământul preşcolar şi preuniversitar obligatoriu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/Incepe-scoala-gospodarii-nu-maiasteaptanimic-stat-dotari-banii-profesorilor-curatenie-voluntari-nemti-1_5410769b0d133766a805aa56/index.html

Începe şcoala: gospodarii nu mai aşteaptă nimic de la stat. Dotări pe banii profesorilor şi curăţenie cu voluntari nemţi

Peste trei milioane de elevi încep luni, 15 septembrie, un nou an şcolar, care se va încheia pe 20 iunie 2015. Ei vor învăţa în clasele pregătite de gospodarii de la sate şi oraşe, dar şi de voluntari străini.

În unele localităţi, învăţăceii, dar şi profesorii vor suporta, şi în acest an, condiţiile mizere din sălile de curs. În alte zone din ţară, şcolile noi, chiar şi ridicate, rămân, încă un an, doar un vis pentru cei mici. Sunt, însă, şi cazuri fericite: voluntarii veniţi de peste hotare, părinţii şi dascălii s-au gospodărit singuri numai pentru ca elevii să audă clopoţelul într-o şcoală de nota 10.
SIBIU Romii şi nemţii au ridicat o super-şcoală

Şase ani. Atât au durat lucrările la şcoala din cătunul Rusciori, aflat la 15 kilometri de Sibiu. O şcoală ca o bijuterie, mai mândră decât multe de la oraş. Mămicile copiilor, în special de etnie romă, au muncit cot la cot cu profesoarele, dar şi cu voluntari nemţi la curăţenia generală, pentru ca cei mici să înceapă, în sfârşit, anul într-o şcoală ca la carte. E o clădire cu cinci săli de clasă, cu laborator de informatică, cu o clasă pentru copiii cu cerinţe educative speciale (CES), o încăpere pentru cei de grădiniţă, dar şi un vestiar pentru preşcolari, o sală de sport mare şi cinci grupuri sanitare. Întrerupte şi reluate, investiţiile s-au ridicat, în total, la 2,5 milioane de lei, iar de ele se vor bucura 56 de micuţi de ciclu primar şi 25 de elevi de grădiniţă, marea lor majoritate provenind din familii de etnie romă.

„E frumos aici, îmi place tot!”

Şcoala roia, ieri, de lume harnică, fiecare curăţa, ştergea sau spăla ceva. Tot personalul şcolii din comuna Şura Mică, de care ţine satul Rusciori, în frunte cu doamna directoare, a venit să dea o mână de ajutor la curăţenia generală. „Timpul a fost scurt, nu ne-am putut încadra şi, pentru ca micuţii să vină într-o şcoală nouă, am venit să ajutăm. Sunt profesor de limba română la şcoala din Şura Mică, ne ajutăm colegii”, a spus dascălul Liliana Cârtog (42 de ani).


Cot la cot cu profesorii au muncit şi mămicile rome, dar şi voluntari veniţi din Germania la centrul de zi cu care colaborează şcoala. „Am doi copii aici, o fetiţă în clasa a patra şi una la grădiniţă. Şcoala e faină, şi am venit să dăm o mână de ajutor pentru copiii noştri”, a spus Claudia Stoica (30 de ani), o mămică venită la curăţenie. Nerăbdători, câţiva dintre elevi au făcut, miercuri, un tur al şcolii. Liviu Lăcătar (7 ani, clasa 0) s-a aşezat cuminte într-o bancă, a tras adânc aer în piept şi a exclamat zâmbind „Ce frumos miroase!”. Nicoleta Tudor (9 ani) e în clasa a treia şi a prins şi condiţiile deloc de invidiat din şcoala veche. Aici, e fără cuvinte. „E frumos aici, îmi place tot. Sunt în clasa a treia, e frumos la şcoala nouă. Cel mai mult îmi place să mă joc, iar la şcoală îmi place să citesc”, explică Nicoleta.

Niciun abandon de cinci ani

Gica Ţiglar (59 de ani) este învăţătoare la Rusciori de 23 de ani. O viaţă de om, petrecută printre copii cu care nu e deloc uşor să lucrezi. În jur de 30 la sută din copiii de la Rusciori sunt copii cu CES, pentru ei existând, de altfel, un profesor de sprijin, psihopedagog. „Când am ajuns aici aveam cartoane în loc de geamuri. De când răsărea urzica, nu mai venea niciun copil de ţigan la şcoală. Acum nu mai avem abandon la I-IV”, explică învăţătoarea. Iar Elisabeta Răulea, de 17 ani directoarea şi sufletul şcolii, e convinsă că n-ar fi ajuns aici dacă n-ar fi pus, fiecare dintre ei, suflet mult în tot ceea ce au făcut: „Trebuie să ai ceva acolo, care să te poată face să înţelegi omul. Mă apropii de aceşti oameni şi apoi de copiii lor, facem educarea, prin copii, şi a părinţilor”. (Ramona Găină).


TIMIŞ Încep orele într-un garaj modernizat

Ziua de 15 septembrie îi prinde pe elevii Liceului „Nikolaus Lenau” din Timişoara în şantiere. Pentru prima dată în istoria prestigioasei şcoli, cursurile se vor ţine în patru clădiri diferite. Toate sunt, însă, în şantier. Acesta a fost singura soluţie găsită de Primărie la criza spaţiilor de învăţământ. Cea mai spectaculoasă transformare a avut loc pe strada Intrarea Doinei, unde municipalitatea a construit, în locul unui fost garaj al ACR (Automobilul Club Român) şi în fostul centru de bilete al Regiei Autonome de Transporturi, o şcoală modernă. Dormitoare transformate în săli de curs Lucrările au început în primăvară, fiind aproape de final, din fostul garaj păstrându-se doar structura de rezistenţă. Clădirea, acum cu etaj, are 16 săli de curs. „Nu credem că vor fi gata lucrările până la începerea noului an şcolar. După ce se termină, ar mai fi nevoie de încă trei zile pentru curăţenia generală, montarea tablelor şi a mobilierului. Cred că ne vom putea muta acolo în două săptămâni. Situaţia e foarte tristă şi nu ştim cum vom face deschiderea noului an şcolar”, a spus Diana Popovici, directorul adjunct al liceului.

O altă clădire în care s-au făcut amenajări este fostul internat al Liceului „Nikolaus Lenau”, unde dormitoarele au fost transformate în zece săli ce clase. În şcoala de la internat vor învăţa cei din clasele pregătitoare şi cei din clasele I-IV. Acum se fac reparaţi la acoperiş şi se lucrează la modernizarea grupurilor sanitare. O altă parte a elevilor de gimnaziu va învăţa în clădirea denumită „Lenaul mic”, din Piaţa Unirii. Şi aici lucările sunt însă în toi. Acum se lucrează la refacerea grupurilor sanitare şi la magistrala centrală a canalizării. (Ştefan Both)


Yüklə 285,8 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin